• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 4 гости преглеждат тази тема.

Zvezdichko

Цитат на: Tihomir - Август 25, 2017, 19:19:25 PM

Четирите краища на земята са четири места от които духат ветровете. Има точно 4 вида ветрове. В Писанията се говори за това, че тези 4 ветрове не са както си мислиш, но едни обикаля в кръг, а други вървят по диагонал към периферията и обратно. Както виждаш дори посоките на света, за които ти знаеш, не са това, което е в Писанията. Затова не бързай да високомерничиш, защото терминологията, която имаш е много далеч от истината.

Оплете се много здраво. Добре, да кажем, че един вятър обикаля в кръг, друг по диагонал към периферията и обратното - окей... Продължавам да задавам въпроса - как това се получава с четири ангела, застанали всеки в ъглите на света?

И къде точно се намират тези ангели? Очаквам конкретика.

Ако наистина казвате, че никой няма да ми отговори, тогава за мен остава да приема, че не можете да ми отговорите.

Не се заяждам (макар и понякога да се майтапя, но гарантирам, че не е злонамерено, просто наистина ми е забавно).

Просто наистина ми е любопитно как си го представяте? Ако не можете да го обясните, поне ми го нарисувайте на Paint къде са ъглите, къде са ангелите и как са ветровете?

Watchman

ЦитатНазад, назад, моме Калино! От девет кладенеца вода ми извади аргументи, че четирите краища в Библията са четирите посоки - изток, запад, север, юг. Ама на, не ти приемам аргументите. Толкова слаба и абсурдна аргументация не съм виждал досега.

Като ми е слаба аргументацията, защо не я опровергаеш с аргументи, а само издигаш емоционални лозунги? Моята аргументация е желязна с ясни и недвусмислени пасажи от Библията. Кой от пасажите, които цитирах считаш за неверен?

ЦитатНе отговори на въпроса. Не забравяй, четем Библията буквално! Къде точно се намират ангелите? Къде точно седят и от коя страна държат ветровете? Ако приемем модела за плоската Земя това, което наримаче север е Северният полюс (Арктика) и там може да застане един ангел, но в южната част се намира онзи пръстен Антарктида, която обкръжава целия свят. Ако тоя пръстен е кръгов, къде точно би застанал ангела? Има много точки от него, има ли някъде конкретно, откъде би застанал?

Тука много се заблуждаваш. Първо модела на плоската земя е просто модел създаден от хората за да могат да си представят как биха изглеждали нещата ако се начертаят. По същия начин и глобуса е модел създаден от хората, който да отговаря на техните представи.

Аз не знам дали Антарктида е обръч около външния периметър на земята. Може да е така може и да не е. Аз не съм ходил до там и няма как да проверя. Нито Писанието дава описание на външния периметър на плоската земя. Затова аз не знам как точно изглеждат нещата, а ти приемаш все едно ние вярваме в някакъв модел измислен от човеци.

Ето защо аз няма как да знам къде точно се намират ангелите, които държат четирите ветрове. Нито ми е работа да знам. Това, което знам е че моделите на светската наука за глобуса и космоса са толкова фалшиви, колкото и моделите им за големия взрив и произхода на човека от маймуните.

ЦитатАма айде - хубаво, нека този стих да символизира четирите посоки на света. Тогава защо целият разказ в Откровение да не е една поетична метафора, която да няма нищо общо с буквално падане на звездите върху Земята?

В книгата Откровение има много символика и тази символика е такава, че вече е използвана и утвърдена в Писанията на Стария Завет. По отношение на въпроса за звездите падащи на земята като смокини, то аз вече съм писал по този въпрос в темата. И там съм показал съвсем ясно, че ако космическия модел е верен и приемем че това с падането на звездите е някаква алегория, то тогава това е най-абсурдната алегория, глупава, несмислена и тотално сбъркана алегория, която някой някога може да измисли.

Никъде в Писанието обаче няма да намериш Бог да използва за алегории абсурдни и абсолютно немислими неща. Напротив, Бог използва за алегории неща от реалния живот - сеяча излезе да сее, една жена замеси три мери брашно. Никъде няма да намериш толкова абсурно нещо като звезди падащи на земята при условие, че звездите са всъщност слънца милиони пъти по-големи от земята и на милиарди километри от нея. Ето защо идеята за алегория пропада напълно, защото Бог не си служи с безумия и глупости за алегории.

ЦитатАйде бе!!! Наречен е "сърце"? Защо е сърце? Ето, пак ме убеждаваш, че Библията казва нещо, което всъщност не казва. В Библията пише "сърце"! Не пише другите неща, които ми обясняваш, не пише "жива душа", не пише "дух".

Защо ме убеждаваш, че всъщност това, което е сърце, не е сърце?

Чувал ли си израза "слагане на магарето пред каруцата"? Ти правиш точно това. Взел си светската дефиниция за сърце и когато прочетеш в Библията сърце и искаш там да пише според светската дефиниция, само че Библията си има своя собствена дефиниция за сърце.

Хайде да вземем цитирания от тебе пасаж:

Битие 6:5 - И видя Господ че се умножава злината на человека по земята, и че всичките въображения на сърдечните му помишления бяха само зло всеки ден.

Там използваната дума означава се превежда и като сърце и като център на нещо. Ние дори до ден днешен използваме думата сърце-вина като искаме да посочим центъра на нещо си.

А ето ти какво казва лексикона за тази дума:

Цитатֵלב
lēḇ: A masculine noun usually rendered as heart but whose range of meaning is extensive. It can denote the heart as a human physical organ (Exo_28:29; 1Sa_25:37; 2Ki_9:24); or an animal (Job_41:24 [16]). However, it usually refers to some aspect of the immaterial inner self or being since the heart is considered to be the seat of one's inner nature as well as one of its components. It can be used in a general sense (1Ki_8:23; Psa_84:2 [3]; Jer_3:10); or it can be used of a specific aspect of personality: the mind (Gen_6:5; Deu_29:4 [3]; Neh_6:8); the will (Exo_35:5; 2Ch_12:14; Job_11:13); the emotions (Gen_6:6 [Note that God is the subject]; 1Sa_24:5 [6]; 1Sa_25:31). In addition, the word can also allude to the inside or middle (Exo_15:8; Deu_4:11).

Хвани се и изучавай въпроса сам, не се дърли като малко дете.

ЦитатZvezdichko,

ако ми позволиш, ще ти дам задам един личен въпрос.

Ти, на колко си години?

Лични въпроси от този тип не може. Защото това автоматично води до Ad-hominem аргумент в стил "младостта ти е порок" или "възрастта ти е порок".

Възрастта наистина няма значение, но човека е дете и по ум и по дух. По ум защото не може да разсъждава трезво и самостоятелно а постоянно има нужда от човешки авторитети, а по дух защото няма никакво духовно разпознаване. И това си личи по следното изказване:

ЦитатКолкото и човек да чете Библията, не може да се доближи до експертизата на един богослов.

А в световен мащаб е имало много добри богослови. Лично моят любим е К.С. Луис.

Като е така, защо Исус не избра някой богослов за апостол, понеже в Израел беше пълно с доктори по закона и професори по тората? А вместо това избра разни прости рибари и един бирник на които да повери Божието Слово? А кои му бяха най-големите врагове и кои го разпнаха? Не бяха ли именно теолозите, богословите и най-теологично образованите хора на неговото време?

А за К.С.Луис добре че го каза, защото това показва че си младенец и нямаш никакво разпознаване за нищо. Преди много много години, когато бях новоповярвал се занимавах с продажба на християнска литература в църквата в която ходех. Тогава продавах и някои книги от К.С.Луис. В ония години имах голяма жажда да чета християнски книги, но колко пъти да се пробвах да чета нещо от К.С.Луис не можех защото беше напълно празно и лишено от Духа на живота. И така се отказах да чета каквото и да е от него. А то е имало и защо.

Ще те оставя сам да се запознаеш със следния текст:

ЦитатBoth J.R.R. Tolkien and C.S. Lewis were initiated in the H.O.G.D. (The Hermetic Order of the Golden Dawn), which is a deeply occult, black magic secret society. - A high initiated witch related that both Tolkien and C.S. Lewis were initiated in the H.O.G.D. (The Hermetic Order of the Golden Dawn), which is a deeply occult, black magic secret society. (The "Order of the Golden Dawn" was primarily made up of mystical "Christians" and former followers of Madame Blavatsky the founder of the Theosophical Society that still adhered to Luciferianism.) During a discussion about Tolkien and his work, this male witch commented that "The Hobbit" and the rest of the Middle-Earth series was merely an elementary 'primer' for witchcraft. He was even a bit irritated at the lack of background knowledge about Tolkien among the people gathered. Later he added C.S. Lewis to the conversation as another well known literary figure who was initiated in the H.O.G.D. If this is true or not is hard to say, but it is interesting and well worth looking further into. However, there are more indications that both Tolkien and Lewis had Golden Dawn connections. Charles Williams was a friend of Lewis and Tolkien and also a member of the H.O.G.D. Williams along with Tolkien and Lewis, were members of a close knit Oxford reading group known as "The Inklings." This is almost certainly where Lewis arrived at his extra-biblical ideas concerning the Holy Grail and other mid-evil myths.

Не случайно когато някоя жена иска да стане вещица на Запад, част от задължителната й подготовка за посвещението изисква прочитането на хрониките на Нарния на К.С.Луис.

За тебе обаче той бил великия богослов-експерт? С тази школовка имаш повече шанс да те приемат в някоя черква на сатаната, отколкото сериозни християни да те вземат на сериозно.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Zvezdichko

Watchman, шегуваш ли се?

Питам, защото съм изумен от последния ти коментар. Ами то в много от църквите, в които съм посещавал, съм чувал проповеди във връзка с книгите от К.С. Луис.

Много съм шокиран, защото и аз не знам в какъв форум съм попаднал. Ходите в евангелска църква, или не?

Не че нещо, но такова мислене като твоето чувам за пръв път. Наистина за пръв.

Tihomir

Цитат на: Zvezdichko - Август 25, 2017, 19:59:35 PM
Цитат на: Tihomir - Август 25, 2017, 19:19:25 PM

Четирите краища на земята са четири места от които духат ветровете. Има точно 4 вида ветрове. В Писанията се говори за това, че тези 4 ветрове не са както си мислиш, но едни обикаля в кръг, а други вървят по диагонал към периферията и обратно. Както виждаш дори посоките на света, за които ти знаеш, не са това, което е в Писанията. Затова не бързай да високомерничиш, защото терминологията, която имаш е много далеч от истината.

Оплете се много здраво. Добре, да кажем, че един вятър обикаля в кръг, друг по диагонал към периферията и обратното - окей... Продължавам да задавам въпроса - как това се получава с четири ангела, застанали всеки в ъглите на света?

И къде точно се намират тези ангели? Очаквам конкретика.

Ако наистина казвате, че никой няма да ми отговори, тогава за мен остава да приема, че не можете да ми отговорите.
Аз няколко пъти ти казах нещо да прочетеш, ти не го прочете и затова няма смисъл да ти се отговаря, защото не си човек, за когото има смисъл да се отговори.

Не познаваш Писанията (което някои наричат много погрешно "стар завет"), а там точно пише за 4-те ветрове, които имат точно определена посока на движение. И тъй като не ги познаваш, затова и се заблуждаваш в много неща, както и Христос каза (виж подписа ми).

Ако ти го покажа ще се засрамиш ли от клеветите си, че съм се "оплел", защото си нарекъл Бог лъжец, защото сам Той описва ветровете и посоките им, а ти не знаеш Слвото Му? Не, няма да се засрамиш. Защо тогава да си хабя думите?

Ходи при твоите велики теолози да ги питаш. Ти не си свикнал да търсиш отговора в Божието Слово. Затова и си толкова заблуден. И ако посмееш да кажеш, че съм те "обвинявал", кажи го на Христос. Той казва, че като не познаваш Писанията си заблуден.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

Цитат на: Zvezdichko - Август 25, 2017, 18:27:17 PM
Имайте предвид, че чрез древноизточната космология това за небесната твърд и вода над небето е имало по-друг смисъл. Тогавашните хора не са имали познание за кръговрата на водата. Те не са знаели, че водата се изпарява, а това, което виждаме като облаци, са всъщност водни пари, че водата кондензира и пада обратно под формата на валежи.

Не, за древен Израел и останалите месопотамски народи обяснението за дъждовете си е било, че Бог отваря прозорци в небесната твърд.

Щом не можеш да четеш прав текс, или ти е по-забавно да го извърташ в някакви щуротии... или си трол, или си платен трол, или си си повярвал толкова много, че няма на къде. Както и всеки безбожник занимаващ се с наука.
Това, че си видял неща които не можеш да си обясниш и, че някой ти ги тълкува както си поиска, а ти му вярваш - е лично твой избор.
Така и така си тръгнал в тая посока, почни да четеш и учиш квантова механика - убеден съм, че ще забравиш за Бог.

Относно това дето пишеш, ако това в Битие е щуротия, то интересно защо Петър предупреждава, че в последните дни ще има хора които ще и се противят на тая щуротия ? А ако сега не са последните дни, когали ще са...

В Библията го пише на много места, или трябва да избереш да и вярваш, или трябва да избереш да вярваш на света - просто е.
Писано е и за едни други които ще бъдат много недоволни когато Исус им каже, да му се махнат от главата...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

ЦитатWatchman, шегуваш ли се?

Питам, защото съм изумен от последния ти коментар. Ами то в много от църквите, в които съм посещавал, съм чувал проповеди във връзка с книгите от К.С. Луис.

Много съм шокиран, защото и аз не знам в какъв форум съм попаднал. Ходите в евангелска църква, или не?

Не че нещо, но такова мислене като твоето чувам за пръв път. Наистина за пръв.

А с кое точно да се шегувам?

За шокирането напълно те разбирам. Когато един човек е ходил дълго време в широкия път, мислейки си, че е християнин и осъзнае, че всъщност пътя е много по-тесен отколкото си е мислил е нормално той да се шокира.

И какъв проблем намираш в моя начин на мислене? Нима е шокиращо и проблем за тебе един човек да формира своя мироглед и светознание под влияние на Божието Слово, и да обнови ума си от измамите на този свят?

Никога ли не си чел какво казва Писанието:

Римл. 12:2 И недейте се съобразява с тоя век ( Или: свят )., но преобразявайте се чрез обновяване на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.

Забелязваш ли модела на формиране на мисленето и убежденията, който дава Бог?

Първо трябва да спрем да се съОБРАЗяваме с този свят. Всичките му там титлувани учени, професори, академици и богослови са част от този свят, а целия свят лежи в лукавия, както казва Писанието.

За да разбереш какво означава "свят" трябва да вникнеш по-добре в думата "айон" или епоха. Ние живеем в епоха на тъмнина, мрак и отстъпление от Бога и истината. Епоха на бунт и закоравяване против Бога.

Всички тия университети, академии, институти и прочие които са издигнато нещо в твоите очи са продукт на този бунт против Бога. Те са продукт на тази епоха на отстъпление, грях и тъмнина.

И на нас ни е заповядано да не се съобразяваме с нея и с всичко, което тя е създала, а не да ходим да се учим от нея на това как е устроен света, как да четем Библията и какъв мироглед да имаме.

Ако ти си ученолюбив човек и обичаш да се учиш бих те насочил към книгата Притчи, защото е в нея е даден Божия модел за формиране на мисленето и мирогледа и там са инструментите за формиране на интелекта и ума и методите за практикуване на истинска наука. Този факт се знае от много малко християни. Затова те считат, че света има на какво да ги научи, защото мислят, че Бог си няма своя собствена образователна система. А Бог си я има и тя стои там и чака някой да я открие и да започне да се учи според нея.

Затова пасажа е Римляни казва, че ние трябва ОТ ОПИТ да познаем Божията воля и Божията истина за нещата. Не като ходим на училище или университет някой да ни учи, а като обновим ума си и започнем да се учим по Божия начин и сами се уверим кое как е и как Бог е установил нещата. Най-важното за нас е да разберем как трябва да живеем.

Затова нашия начин на мислене е различен, защото ние сме започнали да се отърсваме от бълвочите научени в училище и в системата на този свят и сме започнали да се учим по Божия начин и Божиите методи. И това дава огромна свобода. Фактически неограничени хоризонти за развитие. И ако не бяха гоненията и утесненията, които противника непрестанно крои против нас за не особено дълго време хора преминали през такова обучение могат да преобразят целия свят и да го превърнат в райска градина. Това разбира се няма да се случи в тази епоха, за която Исус каза: "Но сега е вашият час и на властта на тъмнината. "

Тази епоха обаче преминава и всичко, което се е вършило и вярвало в нея. Бог има нужда от нови хора, родени свише, чиито умове са обновени според Неговото Слово, Неговата Истина, Неговите методи на които ще повери идващия век, новия свят, в който ще царува правда.

И няма нищо шокиращо в това че трябва да скъсаме със старото, за да прегърнем новото. Исус сам каза, че не се къса парче от нова дреха за да се пришие към старата дреха. Ти се държиш точно като човек, който иска да пришие Христовата вяра към системата на този свят, към нейната наука, към нейния мироглед и светоусещане. Хора като К.С.Луиз са направили точно същото и ти се учиш от тях. Затова в тях няма живот и затова те са подвластни на всякакви изкушения да познаят силата на дявола. Защото ако пришиеш Христовата вяра към вървежа на този свят, ти се лишаваш от силата на Бога, затова и силата на дявола ти става изкушение.

И специално в твоя чест ще повторя нещо, което писах по-подробно по-рано в тази тема. А именно - не знаеш ли че еврейската дума за "змия" поизлиза от дефиницията за "наука"? И нищо не дефинира по-добре същността на Луцифер от званието "учен". Начина по който змията усеща света около нея е чрез двойния си език. Той затова е двоен, защото това говори за двете направления на науката - физичното и метафизичното. Сиреч природните науки и окултното. Но това ти го оставям за домашно за да го изследваш сам.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

Аха, значи за 4 ти краища на земята, дойдохте на мойта.. ама пак тихомълком. Така става обикновено при вас. Още помня как подскачахте за тия 4 ъгъла н аземята, то не бе 4 триъгълничета извън земята, то не бе израстъци от които духал вятър, то не бе народи по краищата на земята, демек в антарктика, но сега проумяхте че става дума за 4 те посоки. И като се говори за земята, на повечето места става дума за сушата, не за земята като цялостен обект.
Тъй тихомълком ще дойдете и за другите неща полека лека. За Израел, за Църквата и тн.

Имате проблем с това. Не признавате мнението на никой, ако не дошло от вас. След време, като осъзнаете, че нещо е било вярно, тихомълком си започвате да го говорите. Проблемът е, че при вас не съм виждал покаяние за погрешни неща които сте говорили. Но за сметка на това бързате да заклеймявате останалите с тежки слова и с лека ръка да ги обявявате за невярващи в Месията. Не бива така. С каквато мярка мери човек, с такава и ще му се отмери. Вземайте си бележка понякога и от другите. Малко по- кротко с определенията кой, какъв е , защото не бил споделял точно вашите виждания за плоска земя, например. Аз , продължавам да подържам мнението си от преди десетина двайсет страници назад. Нещата не са толкова прости и трябва да се внимава с тази тема. Но най- важното е да не се делят вярващите, несподелящи едната , или другата страна,  на вярващи в Исус и невярващи. Това е дълбоко неправилно.

Tihomir

Четирите краища са си четири краища както го пише в Писанията. Там пише за ветровете, че не са от просто 4 посоки, защото при кръг четири посоки имат съвсем различно значение, защото север е към центъра и север не е едно и също във всяка точка. Юг също не е едно и също във всяка точка. Изток и запад са кръгообразни. Изобщо не са 4 точно определени абсолютни посоки, както е записано в учебниците по география, но са релативни спрямо центъра на кръга.

Това с ветровете е записано в Захария 6:

5. И отговор ангелът ми рече: Тия са четирите небесни духове, които излизат отпред Господаря на целия свят, пред Когото са стояли.
  6. Черните коне, които са в едната колесница, излизат към северната страна, и белите излизат след тях; а пъстрите излизат към южната страна.
  7. Но пепелявите като излязоха поискаха да отидат и обходят света; и той им рече: Идете, обходете. И тъй обходиха света.

За народите по краищата на земята не си ли чел?
Еремия 16:19. Господи, сило моя и крепост моя, Прибежище мое в скръбен ден! При Тебе ще дойдат народите от краищата на земята, И ще рекат: Бащите ни не наследиха друго освен лъжи, Суета и безполезни работи.

Псалми 65:8. Така и тия, които живеят по краищата на земята, се боят от Твоите знамения. Развеселяваш излиянията на зората и на вечерта:

Има нещо, което Watchman спомена по-горе и с това съм съгласен, че все още не знаем дали ледовете обикалят по целия периметър или са само в определено място, защото не знаем дали някой от ветровете не стопля дадена част от периметъра на кръга.

Затова не виждам какво "тихомълком" е станало. Това, че ти вярваш на учебника по география, а не на описанието, което Бог дава в Словото си, те кара да дебнеш за всяка думичка тук и да се включваш само със злорадстване. Бог да види презрителното ти отношение и да те съди за това.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Tihomir

Ето още някои интересни неща:
Захария 9:10. Аз ще изтребя колесница из Ефрема, И кон из Ерусалим, И ще се отсече бойният лък; Той ще говори мир на народите; И владението Му ще бъде от море до море, И от Ефрат до земните краища.

Тук недвусмислено се говори за земните краища като физически краища на земята, а не като "посоки". Така и в доста други пасажи, които са съвсем буквални.

Проблемът на small axe е, че той не вярва в буквалното значение на думите на Писанията, но когато нещо противоречи на знанията му от училище, той автоматично го приравнява към "алегория" и така си "обяснява" нещата.

mak

Цитат на: Tihomir - Септември 03, 2017, 13:57:14 PM
...да дебнеш за всяка думичка тук и да се включваш само със злорадстване. Бог да види презрителното ти отношение и да те съди за това.

Това няма как да се скрие, small_axe идва тука единствено да се покаже колко ТОЙ бил прав, а колко ние сме били криви и как било по негово. Нещата за които обвинява, не се осеща, че важат абсолютно за него. Много жалка работа. Не знам само що не си седи там където си е. Няма нужда да идва тука да раздава присъди и да доказва колко бил прав и как сме дошли на неговото. Пак ще кажа, много жалка и дребнодушна работа.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Zvezdichko

Ми то и вие правите така. Претендирате, че трябва да вземаме писанието насериозно и буквално, а не приемате, че Земята е квадратнаили правоъгълна според Откровение 7:1... Изток, запад, от девет кладенеца ми донесохте вода.

Някой от вас няма ли да ми нарисува на пейнт или фотошоп как си представяте тая Земя?

small axe

относно краищата на земята, народите по тия краища, четирите ветрища, или 4 те посоки, сме говорили на страници предимно 19, 20, 21, а може и другаде..
Това, че наричаш включванията ми " злорадстване" не е правилно. Първо се включвам , виж назад, с дълги коментари и по същество, рядко съм ви критикувал лично. Понякога се налага. Но ти наричаш това, злорадстване. Посочих ти, че под 4 те краища, ветрища, се визират именно посоките изток, запад, север юг. Ти не приемаше това. За теб значело съвсем друго, неясно какво. За народите по краищата сме писали на 19 страница. Става дума за народи които обитават просто най- далечните краища на СУШАТА! В различните посоки..  Тишо, разбери, че под 4 ри краища на земята, логита е тази, 4 те посоки, това е логично и затваря в себе си напълно всеки един край на сушата. Знаем , че има нюанси между посоките, и те са естествени, така се обхваща всичко, изток, североизток, запад, северозапад, юг,югоизток, югозапад..

По важното в предният ми постинг бе, не толкова тия неща, те са важни за дискусията и за начините по които у водите и съответно се държите в нея, но по- важното е да не определяте по някакъв начин, хора не споделящи вашите виждания за формата на земята, като съответно невярващи в Месията. Това е серозно и неправилно. Не бива така..

Вие казвате- "ама те не вярват на словото, затова ги определяме , като такива", но забравяте, че те може да не вярват на точно определена ваша интерпретация и тълкуване на словото, по точно този конкретен въпрос. Таа, без да щете, се явявате едва ли не, като последна инстанция по тълкуване на спорни въпроси в Писанията, и то въпроси, които самите вие до скоро, съвсем не сте вярвали така, както сега, ако и да сте чели тези писания и да сте ги вярвали. Променили сте си виждането, добре, имате право, никой никого не спира да тълкува , мисли , да се променя при нужда. Но не заклеймявайте, като невярващи в Исус, други, които не виждат този въпрос конкретен, точно така, както вие вярвате, че е. Изобщо при вас това поведение го наблюдавам от години. Дебати, дебати, форум е , нормално, но в тия дебати, инакомислещите, много често са определяни за неправедни и невярващи в Месията, само защото не непременно са съгласни с ваше виждане по писанията. За тихомълком промяна на мнения по дискутирани въпроси, съм свидетел, и в бъдеще пак ще има такива промени. Научете се, това което изисквате от другите, да го прилагате първо към вас самите Тогава ще сте по милостиви и ще мерите с по- различна мярка.

И кое важи за мен , Мак? Дай цитати, а не голи думи.. Къде съм твърдял нещо, което се оказало невярно и сетне съм си замълчал? Или къде съм наричал някой , че не е вярващ в Месията, защото не споделя някакво мое виждане по даден въпрос? Знам, знам.. когато критиката касае Тишо, или теб, например, или "вас" общо казано, критикуващият е дребна душица..Само вие ли можете да правите забележки и да критикувате другите, ако сметнете, че не са постъпили правилно? Тъй излиза май, според реакцията ти.

Watchman

ЦитатВие казвате- "ама те не вярват на словото, затова ги определяме , като такива", но забравяте, че те може да не вярват на точно определена ваша интерпретация и тълкуване на словото, по точно този конкретен въпрос. Таа, без да щете, се явявате едва ли не, като последна инстанция по тълкуване на спорни въпроси в Писанията, и то въпроси, които самите вие до скоро, съвсем не сте вярвали така, както сега, ако и да сте чели тези писания и да сте ги вярвали.

Брадвичке, трудно е да не се погнуси човек  от арогантното ти отношение, което прозира от всякъде. А на това добавяш и лицемерие, понеже съдиш другите за онова, което ти самия правиш, при това с незавидно постоянство и неудържим афинитет към самоутвърждаване.

С какви очи можеш да обвиняваш другите че правили себе си на последна инстанция, след като успя невъзмутимо да сътвориш следния бисер, който чупи рекорди по арогантност и самомнителност:

Цитатдойдохте на мойта.. ама пак тихомълком... Тъй тихомълком ще дойдете и за другите неща полека лека. За Израел, за Църквата и тн.

Ще дойдем на "ТВОЙТА"? Ти за Господ Бог ли се имаш ли какво точно? Стандарт някакъв на съвършенство по който всички трябва да се подравнят? И като че този бисер не беше достатъчен реши да го гарнираш с още един, който говори за чисто опиянение и умопомрачение:

Цитаттихомълком си започвате да го говорите

Някой ГОВОРЕЛ тихоМЪЛКОМ? Ти значението на глаголите "говоря" и "мълча" знаеш ли какво е? Последно какво остава говорим, или пазим тишина и мълчим?

Такива неща могат да се коментират само по един единствен начин и той е: Да опази Бог и нас и всеки християнин по лицето на земята от това да изпадне до толкова че да дойде на ТВОЙТА.

Звездичко, ти още ли вярваш в еволюцията? Има хора, които са се опитвали да си представят как изглежда земята, има различни модели, както казах и преди те си оставят човешки модели.

Писанието е пределно ясно, че четирите краища на земята са свързани с четирите ветрове и четирите посоки. Това само по себе си не отрича, нито потвърждава дали може да има или да няма географически 4 места, които да са наречени 4-те ъгъла.

Писанието говори, че земята е поставена на стълбове. Ако имаме 4 стълба който подпират земята, ако и тя да е с формата на плосък кръг, нищо не пречи 4-те стълба да обозначават 4-те посоки и 4-те краища. Възможности има всякакви. Това обаче не е ни най-малко съществено за тази дискусия.

Това, което е и остава съществено е че Божието Слово учи диаметрално противоположни неща на онова, което официалната "наука" твърди. И това не е за учудване на никой християнин, защото света е под властта на лукавия и всичко, което призлиза от него преследва целите на лукавия. Жалкото е когато християни стават ученици на сатаната в името на онова, което измамливо днес се нарича "наука".

small axe

Не разбрах, редно ли е да се определят хора, за нечестиви и невярващи, защото не споделяли, вашите виждания относно формата на земята?

Разбрах, че съм арогантен, лицемер и умопомрачен и, че се гнусиш от мен, Уочман.. Това съм го чувал от теб не веднъж и не е ново, макар аз да съм се въздържал винаги от подобни етикети и определения. Нека тези си седят за твой срам. И не става дума за себеутвърждаване. Ако бе така, щях да седя тук и по всички теми, по които сме имали различно мение, да ви дудна. Каквото сме писали си остава. Оставил съм това на времето. Ако не сте били прави, рано , или късно ще ви стане ясно, както и на мен, ако аз не съм бил прав. Става дума за това, че не може все вие да критикувате остро останалите, а да не носите сами на критика.

Та, освен, сериозната" моя грешка свързана с думата- "тихомъком" не видях никакво опровержение на моите предупреждения, относно вашето отношение и поведение към другите участници в тази дискусия..

Относно четиритеветрища, краища и тн на земята съм посочил страниците в които сме говорили за това. Така и не знам в този момент, Тихомир въобще какво смята. Тези краища и ветрища , 4 те посоки ли са, или не са. Там ми се струва, че той не приемаше, че са 4 те посоки. А то няма какво друго да е.

Аз винаги съм се мъчил да водя сериозен и конструктивен диалог тук, но винаги се сблъсквам с определения, етикети и заклеймявания, и нетърпящо критика поведение. Здраво сте се объркали , ако смятате, че така се водят дискусии. И в случая не съм аз този, който се изживява като последна инстанция. На "мойта", визирах на моето виждане относно тълкуване на дадена част от писанията, а не че аз съм източник на писания или някаква подобна глупост. Но.. реакцията е , както обикновено в повечето случаи на размяна на наши мнения-, агресивна, заклеймяваща и нетърпяща критика.

За стълбовете на земята също сме писали в ония страници, или преди тях.. Моето мнение /не че ви интересува вероятно/ е , че не става дума за колони , носещи диск, а съм писал надълго там, какво , според мен , означава това. Но.. вие си имате право да смятате, каквото смятате, това не ви прави невярващи в Месията, както и други, които не вярват по тоя въпрос, както вас. Това се мъча да ви кажа. А вие си ме мислете за умопомрачен и прочие. Не ме интересува, или пречи това, само се питам и мая, откъде сте научили този странен начин на комуникация и поведение с опонети на вашите тези.. Това не е разумен начин на диалог, а и е ялов, на всичко отгоре.

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 03, 2017, 15:26:00 PM
Не разбрах, редно ли е да се определят хора, за нечестиви и невярващи, защото не споделяли, вашите виждания относно формата на земята?

"Нашите" виждания са следните:
В Битие 1 пише, че земята е поставена на основа, над нея е небето. На други места пише, че основата е от 4 стълба. Също в "нашите" виждания е и това:
Исая 40:22. Онзи, Който седи над кръга на земята, Пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене,

Не "под", "в", "отстрани", "отляво", а "над" кръга на земята. Която е пък като печат от глина излята:
  12. Откак започнаха дните ти заповядал ли си ти на утрото И показал на зората мястото й,
  13. За да обхване краищата на земята, Така щото да се изтърсят от нея злодейците
  14. Та да се преобразува тя, както глина под печат, И всичко да изпъква като че ли в облекло,
  15. А от нечестивите да се отнема виделината им, И издигнатата им мишца да се строши?

А, да. То всичко е алегория. Затова са "нашите" виждания, защото ние четем и говорим според това, което пише, а не според това, което си мислим, че пише. Ти говориш според това, което пише в учебниците и за да излезеш вярващ казваш, че "вярваш, че писаното не е вярно, а е алегория, за да пасне на ТВОЕТО".

Нека хората да видят и да отсъдят сами.