• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 8 гости преглеждат тази тема.

small axe

Писали сме за това, Тишо назад надълго.. Точно , конкретно за тия стихове.. Тези неща се тълкуват. И преди ти казах, например за ветровете, ти си настояваш, че те идват от нещо, като триъгълни кули извън земята, защото държиш да си онагледиш всичко буквалистично.. Имаш право да си мислиш каквото искаш относно тези неща, кое , как е, само нямаш ПРАВО, да определяш хора, които не споделят ТОЧНО тези ти виждания за формата на земята и тн. за невярващи в Бога, Месията, Словото и тн., понеже те не вярват непременно на твоите схващания за това, какво се визира под тия стихове.. С това съгласен ли си ?

Както и преди ти казах, ако се погледне отгоре, един диск, една сфера, една полусфера, и един конус, всичко това изглежда като кръг. Реално, единственото нещо което земята не може да бъде от горе изброените, изхождайки само от тези стихове, да речем е именно "кръг" БУКВАЛЕН. Понеже буквалният кръг е двуизмерна фигура.

Тоест става ясно, че тези стихове не дават определение, като в математиката, каква е точно формата, като пространствен обект, а ни казват, че тя е кръг, погледната отгоре, а /вероятно и от страни/.

Ти ще настояваш, че само отгоре погледната е кръг, а отстрани не, разбирам, това е понеже имаш твърдо мнение, че тя е плоска.
Стиха казва, че Бог седи над кръга на земята, а не непременно, че само отгоре, тя изглежда, като кръг. Затова казвам, че по тази тема нещата не са еднозначни и прости и е нужно доста да се мисли, изследва, проучва и затова аз нямам твърдо мнение, да кажа- " земята е с такава и такава форма" още повече да считам някои несподелящи моето мнение за нечестиви, или невярващи..

Опитайте да ме разберете какво казвам, ако ли не, ваша си работа..Аз , както виждате, пиша само в тази тема, както казах..

Watchman

ЦитатРазбрах, че съм арогантен, лицемер и умопомрачен

Не си го рабрал, ако го беше разбрал щеше да се покаеш.

ЦитатАко не сте били прави, рано , или късно ще ви стане ясно, както и на мен, ако аз не съм бил прав. Става дума за това, че не може все вие да критикувате остро останалите, а да не носите сами на критика.

Та, освен, сериозната" моя грешка свързана с думата- "тихомъком" не видях никакво опровержение на моите предупреждения, относно вашето отношение и поведение към другите участници в тази дискусия..

A как точно ако ти не си бил прав, пак ще дойдем на ТВОЙТА? Понеже в твоето изказване нямаше АКО си прав ще дойдем на твойта, а беше изказване в стила "небето и земята ще преминат, но моите думи няма да преминат и всички ще дойдат на мойта".

Писанието не е зависимо от нечии интерпретации. Да има мъчни места, които може да породят неясноти и объркване. Но Библейското учение относно сътворението на Небето и Земята не е от мъчните и неясни неща. Затова, когато човек отказва да вярва на съвсем ясни текстове от Библията (не на тяхната интерпретация, а въобще на тяхната валидност относно истината за Сътворението) и то в името на ученията и твърденията на човеци, то тогава отношението към такива хора се дефинира от самото Писание, не от нас.

За справка като се почне от Johnny FX, Ото и накрая Звездичко, всички стигат до твърдението, че библейските пасажи противоречащи на официалната наука за земята и космоса - просто не са верни, а били казани щото древните хора били толкова глупави и невежи, а Бог не искал да ги шокира с истината за космоса, затова оставил в Писанието да пише погрешни неща по този въпрос.

Това няма абсолютно нищо общо с нечия интерпретация, а говори за директно отхвърляне на авторитета на Писанието.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

ЦитатНе си го рабрал, ако го беше разбрал щеше да се покаеш.

аз съм разбрал, че това е твоето мнение за мен, а дали го приемам в конкретния случай за вярно, е отделен въпрос. Като съм написал нещо, аз съм го написал, защото смятам, че е така и съм прав относно него. Това визирам , под на Мойта" ,ясно е.. Другото би било нелепо..

А относно това, че явно наистина смятате хора, несподелящи текущите ви виждания за формата на земята, за нечестиви и невярващи в Бога и словото Му, вече се потвърди. Е, не смятам, че сте прави в това. Според мен, това не бива така.. А , Тишо, нека види предният ми постинг, и да отговори, макар, че вече знам, че отново ще си настоява, че земята е буквален кръг.. Което е един абсурд. Ето защо казвам и настоявам, че някои неща е нужно да бъдат тълкувани..

Watchman

ЦитатА относно това, че явно наистина смятате хора, несподелящи текущите ви виждания за формата на земята, за нечестиви и невярващи в Бога и словото Му, вече се потвърди. Е, не смятам, че сте прави в това. Според мен, това не бива така..

Аз много ясно изясних по-горе, че не става въпрос за нечии "текущи виждания" или интерпретации, а за отхвърляне на авторитета на Писанията по въпроса за Сътворението. И какво точно се "потвърди" и къде? Върни се назад да видиш какво са писали по въпроса и ще видиш, че се отхвърля вярността на написаното в Библията, а не просто някаква интерпретация на написаното. Това само по себе си е напълно логичен завършек на вярващите в коперниковите учения, защото колкото и да се мъчат да кривят душите си не могат да избягат от съвсем недвусмислени текстове в Библията по този въпрос. Затова извода, че Библията просто не е вярна относно Сътворението и устройството на Вселената е неизбежен за хора избрали да вярват на човеци, а не на Бога.

А относно моето отношение към теб, то е плод на твоето собствено поведение. Ти очевидно нямаш очи да се погледнеш острани. Но въпреки всичко, аз не съм те обявявал за нечестив, защото нито това е моя работа, нито съм толкова прибързан, колкото искаш да ме изкараш. Ако наистина искаш с точност да разбереш моето отношение към тебе то е като към човек, който не знае на какъв е дух. Нито повече, нито по-малко. Този дух те ослепява за много неща и аз от него се гнуся, не от тебе самия. Защото ако ти отхвърлиш този дух от себе си, аз няма да имам нищо против тебе, ако и да не сме съгласни по много въпроси. А и за мен най-вече е важно как човек живее, не толкова какви интерпретации има по този или онзи въпрос. А за хора, които не ги знам как живеят не бързам да си правя кой знае какви финални изводи за тях, нито в положително нито в отрицателно отношение.

Преди два дни говорих с един брат, който вярва в коперниковия модел. Аз дори не съм повдигал този въпрос пред него, нито но когато трети човек повдигна въпроса поговорихме малко и се разделихме с мир. Нито съм го обявил за нечестив, нито нищо, както на теб ти се иска да изкараш. Но ако беше казал, че Библията в местата касаещи Сътворението и устройството на Земята не е вярна - това определено щеше да промени отношението ми към него. И това е напълно нормална реакция за човек, който вярва във вдъхновението на Писанията и е положил вярата и надеждата си в ученията на Божието Слово.

Цитатотново ще си настоява, че земята е буквален кръг.. Което е един абсурд.

Не става ясно, какво тогава се предполага да означава "небуквален кръг" и защо да е кръг е абсурд?

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

От всичко казано от теб, разбирам, че вероятно имаш дарба- разпознаване на духовете. Иначе не би било възможно да кажеш, тези неща. Също не ми е ясно, какво лошо аз съм казал, което би било плод на действие на зъл дух в мен.. Но, предпочитам относно това да не казвам нищо, имаш пълното право да мислиш каквото искаш относно мен.

По темата отново:
Относно този брат с който си говорил, и който вярва в моделът на Коперник. Това значи ли, че той не вярва в  авторитета на Писанията по въпроса за Сътворението? Според теб, трябва да значи това, понеже нали Коперник не е привърженик на плоската земя. Та излиза, че с този брат си се разделил с мир, което е правилно, а с тия братя тук, които посочи, не, и те са невярващи в Бога и тн и словото Му.. Та нали и те вярват в модела на Коперник? Разбираш ли, тук говорим за интерпретации на този въпрос със формата на земята и той не бива да касае това, дали човека е вярващ в Месията, или не. Това е което казвам. Така в думитети има противоречие, понеже единият брат, вярвал на коперник, но не е нечестив и невярващ в библейската постановка за сътворението, другите, които тук са участвали в дискусията и са изразили несъгласие с това което ти разбираш относно текстовете касаещи този въпрос, са невярващи и тн.. Не виждам логика, освен , че просто с този брат не сте задълбали въпроса и тогава явно е щял да бъде също счетен за невярващ човек.

Ти също не можеш да знаеш и как живеят тези хора, на които горе изброи имената. Както и това как живеем е нещо което  е константа..

Относно кръга.
ЦитатНе става ясно, какво тогава се предполага да означава "небуквален кръг" и защо да е кръг е абсурд?
Кръгът е термин, понятие. Той описва форма, но не съществуваща в триизмерният свят , като реален, буквален обект, тоест описва визуална форма на даден обект. Затова посочих кои триизмерни реални физически обекти, могат да бъдат описани, погледнати отгоре, с понятието -кръг.

Watchman

ЦитатОт всичко казано от теб, разбирам, че вероятно имаш дарба- разпознаване на духовете. Иначе не би било възможно да кажеш, тези неща. Също не ми е ясно, какво лошо аз съм казал, което би било плод на действие на зъл дух в мен..

Когато Исус каза на някои от учениците си, че не знаят на какъв са дух, това нямаше значение, че са обладани от зъл дух, а че имат погрешно отношение, което води до изкривяване на представите им за реалността.

ЦитатОтносно този брат с който си говорил, и който вярва в моделът на Коперник. Това значи ли, че той не вярва в  авторитета на Писанията по въпроса за Сътворението? Според теб, трябва да значи това, понеже нали Коперник не е привърженик на плоската земя. Та излиза, че с този брат си се разделил с мир, което е правилно, а с тия братя тук, които посочи, не, и те са невярващи в Бога и тн и словото Му.. Та нали и те вярват в модела на Коперник? Разбираш ли, тук говорим за интерпретации на този въпрос със формата на земята и той не бива да касае това, дали човека е вярващ в Месията, или не. Това е което казвам. Така в думитети има противоречие, понеже единият брат, вярвал на коперник, но не е нечестив и невярващ в библейската постановка за сътворението, другите, които тук са участвали в дискусията и са изразили несъгласие с това което ти разбираш относно текстовете касаещи този въпрос, са невярващи и тн.. Не виждам логика, освен , че просто с този брат не сте задълбали въпроса и тогава явно е щял да бъде също счетен за невярващ човек.

Това, което не виждаш е онова, което написах много пъти, че не става въпрос за никакви интерпретации а за отхвърляне на авторитета на Писанието.

Изсред участниците в дискусията има един човек, който не е много убеден за какво иде реч и се клати ту наляво, ту надясно, но не е отхвърлил авторитета на Писанието. Такъв залсужава друго отношение. Също и човека с който говорих не е отхвърлил авторитета на Писанието, просто е в неяснота относно нещата, които пише в Библията по въпроса. Ние също дълги години сме били в неяснота и сме вярвали в коперниковата теория без осъзнато да сме отхвърляли написаното в Библията. Проблема е именно в осъзнатото отхвърляне на авторитета на Писанието. Това е проблема, който заслужава подобаващо отношение.

ЦитатТи също не можеш да знаеш и как живеят тези хора, на които горе изброи имената. Както и това как живеем е нещо което не е константа..

Аз точно затова го написах, защото не зная. Но в рамките на дискусията и в рамките на принципите на които този форум е основан - няма как да се толера дискусия в която едната страна отхвърля авторитета на Писанието. Подобна дискусия може да се води, но не в християнски форум, който наистина държи да е християнски, а не светски, окултен, либерален или какъвто и да е друг.

ЦитатКръгът е термин, понятие. Той описва форма, но не съществуваща в триизмерният свят , като реален, буквален обект, тоест описва визуална форма на даден обект. Затова посочих кои триизмерни реални физически обекти, могат да бъдат описани, погледнати отгоре, с понятието -кръг.

Според официалната наука земята дори не е сфера, а сфероид, сплескан като круша и какво ли не. Тогава формата й погледната отгоре няма как да е кръг, а ще е или елипса, круша, някаква буца, но не и кръг, както казва Писанието. Да не говорим че според коперниковото учение няма такова нещо като "горе" и "долу", което Библията използва в абсолютен смисъл. Затова Бог е винаги горе, а не някъде "там" в космоса.

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 03, 2017, 17:01:43 PM
Кръгът е термин, понятие. Той описва форма, но не съществуваща в триизмерният свят , като реален, буквален обект, тоест описва визуална форма на даден обект. Затова посочих кои триизмерни реални физически обекти, могат да бъдат описани, погледнати отгоре, с понятието -кръг.
Като ти трябва кръгъл печат и тръгнеш да търсиш онлайн, как го наричаш, щото хората му викат "кръгъл печат" и разбират, че е кръг, който има релеф и като го натиснеш върху друга повърхност излиза отпечатък. Поне така Бог е дал описанието на земята, че е хем кръг, хем е като глинен печат.

Ако решиш, можеш да кажеш на фирмите, които имат стотици имена на артикули "кръгъл печат", че нищо не разбират. Също го кажи и на хората, които се изразяват по същия начин, че даже и се разбират помежду си.

Интересно, че под кръгъл печат всички разбират едно и също нещо: повърхност, която е хоризонтална, върху която има релеф и погледната отгоре е кръг. Погледната отстрани изобщо не е кръг, а погледната от нивото на ръба на печата е точно това, което виждаме ние с очите си наоколо — обширна повърхност с релеф.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Дали земята е сфероид, сфера, диск или полусфера, аз не знам. Не съм стигнал до пълна яснота за себе си. Посочвам това- Аз не вярвам, че тези хора които ти изброи, съзнателно отхвърлят авторитета на писанията, защото не са убедени в това което ти смяташ , че казват писанията по този конкретен въпрос. Казвам това,

Tihomir

ЦитатДали земята е сфероид, сфера, диск или полусфера, аз не знам

С други думи, Писанието казва, че не е сфероид, сфера и т.н. обаче според теб, може и да е. Ми то може и в космоса да летим, ти как мислиш? Каква е ТВОЯТА версия? Има ли космос? Може би и в това да не си сигурен.

Според теб, Бог си измисля и е казал като за нас, простите хора, че земята е кръгла и той стои НАД кръга й, като НАД кръга е и небето, а ПОД нея има бездна и стълбове, които пък са разположени ВЪРХУ крайъгълен камък. И Бог и Словото Му ли да чакаме да дойде на "твой'та".

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Дали земята е сфероид, сфера, диск или полусфера, аз не знам. Не съм стигнал до пълна яснота за себе си. Посочвам това- Аз не вярвам, че тези хора които ти изброи, съзнателно отхвърлят авторитета на писанията, защото не са убедени в това което ти смяташ , че казват писанията по този конкретен въпрос. Казвам това, понеже от всичко което аз съм проучил относно тази тема, нещата подлежат на интерпретация и на тълкуване, тоест не са ясни. Не са ясни, както въпросът - Че Исус е Син Божи, че Авраам е баща на вярващите и тн ясни неща.

Та ако някой тълкува този въпрос по друг начин, това не го прави нечестив и невярващ. В това съм убеден, също и не го прави съзнателно отхвърлящ истината, ако той е на друго мнение, понеже може да не е разбрал напълно ясно за какво става дума. По същата логика и ти , Тихомир и тн. може да не сте разбрали ясно какво визира писанието относно реалната буквална форма на земята, но това няма да ви направи съзнателно отхвърлили писанието като авторитет..

ЦитатКогато Исус каза на някои от учениците си, че не знаят на какъв са дух, това нямаше значение, че са обладани от зъл дух, а че имат погешно отношение, което води до изкривяване на представите им за реалността.
Не съм убеден, че Исус е имал точно това предвид под "дух". Думата дух, колко значения има.? Този въпрос не е еднозначен, но така или иначе, излиза, че ти , както Исус , разбираш, че аз съм на друг дух.. Кой знае.. това би било вярно, вероятно, ако говоря неверни неща по темата, но ако са верни, не би било вярно.

ЦитатС други думи, Писанието казва, че не е сфероид, сфера и т.н. обаче според теб, може и да е. Ми то може и в космоса да летим, ти как мислиш? Каква е ТВОЯТА версия? Има ли космос? Може би и в това да не си сигурен.

Писанието не казва никъде- Земята е сфера, или земята е диск, или че е сфероид и тн. Такова изявление няма. Дали лети и тн в космос, не съм казвал, понеже не пише- пише ясно, че Бог я е окачил на нищо. Тоест тя виси. Окачена на нищо, тоест не е и подпряна, а виси. Това разбирам аз, и върху това мога да си градя мисленето и да тълкувам последващи неща. Пише също, че Бог седи над кръга на земята, писах вече какво разбирам. Земята прилича на кръг. Като гледам луната и тя на кръг прилича. Вероятно така изглежда и земята. Но ако някой не е съгласен с мен, не бих го счел за отхвърлящ авторитета на писанието, понеже аз тълкувам този въпрос, и той не е ясен. Това подчертавам.

Тишо, цитирай ми , къде е казано, че земята е като глинен печат. Признавам не съм срещал точно този израз досега, или ми е убягнал. Също, Тишо, не разбрах, относно четирите ветрища и ъгъла и тн. още ли смяташ, че не се касае за посоките изток, север, запад , юг .. Не стана ясно..

Tihomir

Прочети ми предишното съобщение и опитай да отговориш на въпроса за космоса.

За глинения печат не си прочел, защото не само аз, но и Watchman го цитира преди време:
http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,847.msg112077.html#msg112077

Както пише ясно, че Адам е сътворен от пръстта на земята, така ясно пише, че земята е положена между водите, изолирана и поставена върху стълбове, които са върху крайъгълен камък. Небето е отгоре, а земята е като глинен печат. Съвсем ясни неща са това, но ти гледаш нещата, които си научил от училище да не вземат да бъдат разрушени. Които противоречат на Библията са верни, а Библията изкарваш "алегория". Които не противоречат директно, значи са наред.  Що за арогантно мислене.

small axe

Сушата е поставена на стълбове. Това говорихме в 19 страница май.. Става дума за земната суша. Самата земя виси, тя е окачена на нищо. По същият начин гледам над себе си да виси окачена на нищо и луната. Континентите имат основи, като огромни стълбове, това разбирам аз. Ти не си длъжен да разбираш , като мен, този не дотам ясен въпрос, защото той подлежи на мислене и тълкуване, кое какво е. Но не бива да бъде повод за разделение на вярващи в писанието и невярващи.

Земята, като цялостен пространствен физически обект, няма как хем да е окачена на нищо, както пише в писанието ясно, и хем подпряна на стълбове.. Няма как, едното изключва другото. Което значи, че под земята, понякога се разбират различни неща. един път сушата, друг път земята като пространствен обект. Също дълго и широко говорихме назад, относно стълбовете. Те могат и да са физичните закони които Бог е сътворил и на които се подчинява творението. Виж назад, ако не ще намеря и ще ти цитирам..

small axe

Отделно пише че именно тия въпросни  стълбове, освен земята, крепят и вселена. Написано е, че са едни същи стълбове..
Земята продължава да е окачена на нищо и реално да си виси. Няма как да е подпряна на реални физически колони като пространствен цялостен обект и да виси едновременно с това. С колоните ли виси, или тези колони държат сушата, като основа на континетите, но самата земя, като цялостен обект виси в нищото, както луна, слънце ги виждаме реално да висят над нас..Това е което се наблюдава с просто око.

Та стихът с окачването на нищо е ясен, и можем да го наблюдаваме в реалността. А въпросът какво са стълбовете реално е неясен. Те е възможно да са и физичните закони, основания, основи, на които стои и цялата вселена.Въобще, не бива да се настоява за буквализъм непременно за подобни неща, а трябва да се мисли, също да не се делят неприемащите нечия интерпретация на вярващи, невярващи. Само предупреждавам, като гледам делението отдавна е налице..

Тишо, не видях къде е стиха че земята е като глинен печат. Пише следното:
12. Откак започнаха дните ти заповядал ли си ти на утрото И показал на зората мястото й,
  13. За да обхване краищата на земята, Така щото да се изтърсят от нея злодейците
  14. Та да се преобразува тя, както глина под печат, И всичко да изпъква като че ли в облекло

тук не се говори, че земята има форма на глинен печат.. Просто не казва това стиха. Това е отново неясен стих , който не може да се използва категорично относно това каква е нонкретно формата..

Emma

Цитат на: Watchman - Септември 03, 2017, 17:19:01 PM

Според официалната наука земята дори не е сфера, а сфероид, сплескан като круша и какво ли не. Тогава формата й погледната отгоре няма как да е кръг, а ще е или елипса, круша, някаква буца, но не и кръг, както казва Писанието. Да не говорим че според коперниковото учение няма такова нещо като "горе" и "долу", което Библията използва в абсолютен смисъл. Затова Бог е винаги горе, а не някъде "там" в космоса.

При все, че това вероятно е казвано и преди това...аз го видях токущо, като силен убедителен аргумент по темата.
Бог, винаги е горе. Да, точно така.
Ако е формата на земята е кълбо или сфера...това понятие, автоматично губи своят смисъл.

Благодаря на Бог за това!

Брадвичката винаги ме забавлява с включванията си!
Като дете...само, че ако е преминал тази възраст, вече не е добре, защото се разбира като инфантилно, незряло поведение. Това, което ми харесва е, че изследва сам нещата за себе си.

Темата я следя внимателно (доколкото времето и ситуациите, ми позволяват).
И ако се върне човек назад, и прочете внимателно, почти в началото на 2-3 страница (от февруари 2017 г.) Watchman и Tihomir, съвсем ясно и конкретно обясняват, кога и как се е стигнало до тяхното трансформирано разбиране по отношение на Земята и нейната форма на базата на Писаното Слово.
Не виждам нищо скрито и неизговорено, дори напротив.
И това за мен е много насърчаващо, защото виждам че тяхното сърце стои право пред Бог. И когато в даден момент, разберат, че са вярвали нещо погрешно да се обърнат и да променят посоката си на вървеж.

..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Zvezdichko

Ама много е интересно как се опитвате да вкарате Величествения и Мощен Бог във вашите кутийки. Сътворението е огромно - квазари, пулсари, звезди, галактики, планети. Въпреки това вие настоявате, че Земята е плоска, че небето е твърдо и няма космос. Не щете да чуете и друго мнение. Вашият бог, в който вярвате, е един малък бог. Очевидно той няма нищо общо с Бога на Библията, за който Псалмопевецът е казал:

Псалми 8:3-4. Когато гледам твоите небеса, делото на пръстите ти,
Луната и звездите които си ти поставил, Що е человекът та да го помниш?
Или син человечески та да го посвещаваш?

Бог е Велик Бог, създал Величествено творение.

Вие, обаче, изглеждате слепи за това. Що за възгордял и опериран от чувства трябва да си, за да си такъв?