Author Topic: Софтуер.  (Read 56764 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #15 on: February 19, 2014, 19:56:53 PM »
Quote
Цената трябва или да намалява с течение на времето или да стане безплатен след определено време/бройка.

Следва логичния въпрос: КОЙ е този, който да определя КОЛКО ТОЧНО трябва да получи някой за труда си? Ако развиеш логиката си ще видиш, че тя води до увеличаване на контрола на един човеци над други, чрез раздуване на държавния апарат и регулиране на свободния пазар и цени. Което не е нищо по-различно от социализъм.

Quote
а да го продаваш безкрайно си е ограбване

Това според чии правила или чий закон е ограбване? Писанието какво дефинира като кражба или грабеж? Това е отнемане на нещо чуждо. Когато един човек трябва да си купи чужд софтуер, как точно е ограбено от него? Или ползването на чужд труд безплатно го считаш за основно право? Нещо повече в случая ти призовавайки за ограничаване заплащането на труда/печалбата на даден човек (или екип от хора) - призоваваш за отнемане на чужда собственост, сиреч призоваваш за грабеж. Разбира се ти искаш този грабеж да бъде облечен в закон, за да не изглежда като грабеж, но злото извършено чрез закон не е по-малко зло (Пс. 94:20), и грабежа извършен чрез закон не е по-малко грабеж. Затова мнозина, които кандидатстват за разни държавни субсидии и програми стават съучастници в грабеж, защото държавата няма мандат от Бога да извършва преразпределяне на благата. Това идва от социалистическо-комунистическата идеология, която надявам се всички разбираме, че е сатанинска.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #16 on: February 19, 2014, 20:14:20 PM »
Проблема е в това, че това не е определен труд както нормалния, ако построиш блок можеш да го продадеш веднъж, т.е. за всяка една стандартна работа ти плащат веднъж,  не безкрайно. Мен това не ми харесва.

Иначе да нещата отиват към контрол и социализъм за което си прав, че не е на добре.
Не знам, от една страна съм съгласен, че сте прави, но от друга нещо ме човърка отвътре, че нещо не е наред.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #17 on: February 19, 2014, 20:15:15 PM »
Варирането на цената се диктува от търсенето или в някои случаи от субективното намерение на търговеца/производителя да я промени. Обикновено при повишено търсене, цената расте. Пример за това е гладната криза по времето на Елисей, когато дори гълъбовата тор се продаваше за пари. След като се премахна дефицита на храна и търсенето стана по-малко, цената си възвърна цената. Това кой го направи? Царят? Пророкът? Не, търговците. Никой не каза в Писанието, че търговците бяха алчни човеци и вдигнаха цените, че чак продаваха и гълъбова тор.

В Писанието има проблем с неверни грамове, а не с високи или ниски цени. Ако някой ти обявява една цена за даден продукт (кило домати например), но получаваш за тази цена половин, това е "удряне в кантара" или "неверни грамове", както го нарича Писанието. Това се отнася и за всяка друга пазарна операция, в която се обявява едно, а се дава по-малко за повече пари.

Не е нечестие един да продава кило домати за 5лв, а друг за 1лв. Нечестие е например този, който ги дава за 1лв килото да дава с 200г по-малко.

Сега по примера със софтуера. Да кажем има софтуер, който се прави от 2-ма човека в продължение на 10 месеца (лесно се смята с 10). Нека да кажем, че разходите им по правенето му са 1000лв (храна, път, помещение, интернет, хардуер, допълнителни сървъри за тестове и каквото там трябва). По времето на тези 10 месеца, цената на този софтуер става 10 000лв. Ако те пуснат този софтуер по 50лв, тогава трябва да има 200 клиента, за да си избият парите. След тези 200 клиента започва печалбата. След време софтуерът остарява, защото на пазара се появяват конкуренти, нови идеи, има бъгове в старата версия и може да се подобрят и трябва да се направи нова версия. Тази версия струва да кажем 5000лв на програмистите и те я продават на стари клиенти за 15лв, а на нови клиенти — по 50лв. И отново се завърта цикъла с остаряването на софтуера.

Някой ще каже — добре де, как може да остарее един софтуер? Ще попитам защо повечето от вас не ползват Windows 3.11? Или Slackware 2.0? Или OS X 5.0? Защото се появяват нови софтуери, нови хардуери, те имат по-високи изисквания и нещата се завъртат.

Предимството на електронния продукт да се разпространява без да има нужда от повече труд е голямо. По този начин може да пращате написани файлове на няколко места или снимки. Това се балансира от факта, че много хора решават да разпространяват информация или приложения безплатно. Колко от вас са можели да разглеждат списания за "направи си сам" безплатно преди години? Сега може да видите клипчета и много ентусиасти да споделят тази информация безплатно. От другата страна на кантара имаме тези, които искат заплащане за файл, който може да се копира многократно без да се влага допълнително труд. Нещата се балансират.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #18 on: February 19, 2014, 23:18:51 PM »
Quote
Проблема е в това, че това не е определен труд както нормалния, ако построиш блок можеш да го продадеш веднъж, т.е. за всяка една стандартна работа ти плащат веднъж,  не безкрайно. Мен това не ми харесва.

Писанието говори за благоразумие и работа с мъдрост. Например записано е:

Пр. 13:16  Всеки благоразумен човек работи със знание.

Един човек, който не работи със знание например ще му трябва много повече време и усилия да свърши работата от друг човек, който подхожда към същата работа по благоразумно. Това означава ли, че първия човек трябва да получи повече пари за работата си, защото е положил повече усилия и му е коствало повече време? В крайна сметка се заплаща за продукта, който е създаден а не за това, колко време е вложил даден човек в това да го произведе. Така мъдростта на единия човек ще му даде преднина и всички ще видят, че той за по-малко време и усилия печели повече. Това ще накара останалите да се замислят и също да търсят мъдрост. И това е процес, който Бог е заложил за да може да привлече хората към благоразумието и мъдростта.

Правенето на софтуер е вид благоразумна работа, която дава възможност човек в един момент нататъка да печели без да влага много повече усилия.

По твоята логика обаче първите купувачи трябва да заплатят за труда, а останалите да се възползват от това, че първите са заплатили, колкото ти или някой друг е решил, че е "достатъчно" и те вече могат да ползват продукта по-евтино или дори безплатно. Къде е справедливостта на това нещо спрямо първите купувачи? Също така ако се въведе подобна регулация, НИКОЙ няма да иска да купува първи, а всеки ще чака някой друг да плати, пък той да се възползва. Подобни регулации ще насърчат тарикатщината и ще унищожат инициативата на хората, които се трудят. Което е много характерен и типичен плод от социалистическите методи на управление. Наскоро гледахме един плакат с изказване на другаря Тодор Живков, който казва в прав текст, че качеството е основен проблем на социалистическото общество. И защо е така? Защото всеки получава заплащане без значение с колко мъдрост и благоразумие е работил, но се плащаха заплати на общо основание, уж в името на справедливостта и равенството.

Комунизма и социализма доказаха, че равенство може да има само в бедността и мизерията. Докато Писанието прави много ясна разлика между съдбата на безумния и мъдрия.

Ако ти смяташ, че много лесно се правят пари със софтуер, защо не се пробваш да направиш такъв и да видиш колко е лесно. Даваш ли си сметка също, че е напълно възможно вложените пари в софтуер никога да не се върнат. И за разлика от строенето на блок, който все криво ляво ще се продаде макар и ако трябва на по-ниска цена, ако един софтуерен проект се провали или се окаже неудачен всичкото време, усилия и средства вложени в него стават напълно невъзстановими.

Още нещо произлиза от логиката, която искаш да се прилага по отношение на софтуера. Според тебе един софтуерен продукт трябва да получава определена печалба според времето и усилията, които са вложени. И това очевидно трябва да се регулира със закон, а не чрез пазарните механизми, които позволяват един продукт да се продава докато има интерес към него. След като закона регулира колко заплащане трябва да се получи за определено вложено време и усилия по тази логика трябва закона да гарантира и заплащането за неудачните проекти, които по никой начин не са успели да осребрят вложеното време и труд. Т.е подобно мислене напълно игнорира библейския принцип, че успеха зависи от мъдростта и благоразумието, а не от вложеното време и усилия.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #19 on: February 20, 2014, 17:45:28 PM »
Сега по примера със софтуера. Да кажем има софтуер, който се прави от 2-ма човека в продължение на 10 месеца (лесно се смята с 10). Нека да кажем, че разходите им по правенето му са 1000лв (храна, път, помещение, интернет, хардуер, допълнителни сървъри за тестове и каквото там трябва). По времето на тези 10 месеца, цената на този софтуер става 10 000лв. Ако те пуснат този софтуер по 50лв, тогава трябва да има 200 клиента, за да си избият парите. След тези 200 клиента започва печалбата. След време софтуерът остарява, защото на пазара се появяват конкуренти, нови идеи, има бъгове в старата версия и може да се подобрят и трябва да се направи нова версия. Тази версия струва да кажем 5000лв на програмистите и те я продават на стари клиенти за 15лв, а на нови клиенти — по 50лв. И отново се завърта цикъла с остаряването на софтуера.

Това за малки проекти/фирми е така, но като погледнем микрософт те не продават х200 бройки и печалбите далеч надхвърлят вложеното.
Факт е, че може с едно копиране да правят колкото си искат бройки. Докато това нещо го няма никъде  другаде. Нищо от света не може да се сравнява с това нещо. Винаги за да изкараш трябва да вложиш.

При Софтуера влагаш веднъж и забравяш. Добре понякога трябват много пари и усилия да се вложат. Но това не променя факта, че веднъж завършен проекта може да се копира безброй пъти. Няма аналогия с нищо от света. Ctrl+C -> Ctrl+V -> Next.

Садиш домати получаваш домати. Ако не посади и чакаш миналогодишните да продължат да дават няма да стане. Трябва човек да се грижи постоянно за да има. А не да създава нещо и да чака на него и да мързелува.

15 Тоя е веселещият се град, Който живееше безгрижно, Който думаше в сърцето си: Аз съм, и освен мене няма друг! Как се обърна на пустота, Обиталище на зверове! Всеки, който минава край него, Ще подсвирне и помаха с ръката си.

Иначе, да някой е работил за да го направи, да няма как да се направи закон който да го регулира, хората влагат доста за да постигнат нещо и може да са на загуба.
В коя работа не е така ? Някъде става без да се влага да се получава ? Няма естествено. Проблема е точно и само в това нещо Ctrl+C -> Ctrl+V -> Next.
Тук е разликата и това което не ми харесва. Ако няма аналогия в света който Бог е създал - от къде се е взела тази идея и защо ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #20 on: February 20, 2014, 18:55:09 PM »
Представата ти за малкия и едрия бизнес не е реалистична.

Колкото по-голяма става фирмата, толкова повече има нужда от наглеждане и контрол, защото в началото може да са били само 2-ма приятели в гараж, обаче после наемат още 20 непознати, които не знаят дали не си клатят краката по цял ден, дали не правят шмекери с касата, дали пишат качествено код, дали тестването наистина е успешно, както твърди този, който тества и т.н. Трябва да се преборят с държавната машина по отношение на разни данъци, счетоводства, борси... Трябва да имат много адвокати, които да се занимават с онези текстове, които никой не ги чете, но се съгласява с тях. Да ходят по дела с потребители, които са ги прочели и са решили, че въпросната компания им дължи пари, да се бият с други компании за патенти и какво ли не. Големите компании често се превръщат в т.нар. "blue chip" компании, които често нямат ресурса да се занимават с нови разработки, което е парадоксално. Не че нямат ресурс от хора и пари, а просто не могат да си позволят да направят следното:
- Да назначат екип, който да се занимава с даден проект;
- Даденият проект трябва да се обмисли от Х човека;
- Трябва да се одобри от други;
- Трябва някой да каже дали има смисъл на пазара;
- Някой да го програмира;
- Някой да го тества;
- После някой по-нагоре да го пусне за продажба;
- Да има екип, който да се занимава с поддръжката на това нещо;
- Да има екип, който да се занимава с клиентите;
- Като има проблем да се "контролира" дали това е реален проблем и дали има смисъл да се оправя и ако има смисъл дали да е веднага;
- Като трябва да се направи нещо ново, някой в горните нива решава дали това да се направи, съгласува се с други, после се разказва на програмистите, програмистите правят това, което са разбрали... после този на по-високото ниво гледа и установява, че не са разбрали точно това, което трябва да се направи и се оправя наново...
и т.н. и т.н....

Всичките тези неща поробват една такава компания. Често подобни компании "решават" част от тези проблеми като изкупуват малки фирми и задължават хората в тези фирми да работят още известно време за голямата "blue chip" компания, за да не трябва да обучават други хора, които да работят с продукта (като програмисти, тестващи и т.н...).

Когато има много хора и всеки прави малка част от софтуера, после като се съберат отделните модули често се получават проблеми поради човешки грешки, независимо дали преди това са се договорили как трябва да работят различните модули помежду си. Работата е толкова много тясно специализирана, че никой не поема отговорност за работата на другия. Нещо се развали някъде и целият ресурс от 999 (примерно) програмиста си казва — ааа, това е проблем на Пешо. Той знае как работи това, той го е програмирал. И целият софтуер чака Пешо.

Същото е в комунистическите общества. Всеки е нает за някаква много тясно специализирана работа и си гледа само своето, защото няма мотивация да твори сам, защото все някой му сервира отгоре какво да прави и като се развали нещо, никой не си мръдва пръста, докато не дойде "Пешо".

Замислял ли си се как така един младеж направи операционна система Linux, а Microsoft има толкова много народ при себе си и правят Windows. Да се направи операционна система не се изискват много хора.

И да се върнем на въпроса — всичкия този персонал трябва да му се плаща. Дали е нужен или не, наети са. И реално един Windows да кажем е направен от екип от 50 програмисти, обаче има още поне 250, които гравитират около тях (по-горе казах какви са). И всичко това прави операционната система много много скъпа за компанията.

Печелят ли повече? Печелят, да, но не е така, както си мислиш, че видиш ли правят програмата и си седят безгрижно и нямат какво да правят и сметките им набъбват.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #21 on: February 20, 2014, 20:32:54 PM »
Ееее не, един човек направи ядрото на Линукс, а беше разработено от много хора.
А проблема който описваш с изкупуването и поддържането на софтуерна компания всъщност идва именно от тези законови мерки наречени патенти.
При Линукс го няма тоя проблем именно защото е безплатен и се плаща за поддръжка. Но, пък 'незнайно' защо няма разпространение.
Но, това е следствие, а не проблема. Махни патентите и всеки да може да си пише свободно както при Линукс и няма да го има проблема с изкупуването или поне ще е в по малък мащаб.

Но, пък тогава няма да има окрупняване на фирмите и обедняване на едни и обогатяване на други и т.н. и нещата няма да паснат с пророчествата в Библията.

Ясно ми е, че по една фирма има разходи и не споря за това. Не ми харесва идеята за безкрайността на Ctrl+C -> Ctrl+V -> Next.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #22 on: February 20, 2014, 21:31:16 PM »
Отново ще ти дам пример, че Windows 3.11 не се ползва от никой, освен някой забравен компютър или върл колекционер. Същото се отнася за Photoshop 1.0, Word 1.0, Linux Kernel 1.0 и т.н. Това, че на човек му омръзва нещо или че твори и създава нови неща, няма как да се запази един и същ софтуер безкрайно много време.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #23 on: February 21, 2014, 00:00:03 AM »
Това, че не се търси и купува не означава, че не може да се копира - може, просто на никой не му трябва.
И това е което казвам и което не ми харесва.

От Бог ли е това ? За изпитание ли е ? За да се види кой Бог следваме, Този на небето или този от метал и ток ? ...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #24 on: February 21, 2014, 00:19:37 AM »
Ако виждаш неправда в това, тогава покажи според Писанията къде е неправдата.

Ако смяташ, че това е неправедно, тогава вземи и направи ръкописен препис на Библията и не ползвай това, което е дадено чрез "copy/paste". Ще кажеш, че било безплатно това, но аз мога да ти кажа, че някой е направил софтуер, за който е ползвал платени продукти, които пак могат да се копират.

Забравяш, че това, че нещо не се ползва, а не носи печалба на производителя няма смисъл за него. И не случайно (например) Microsoft вече не поддържат Windows 98. Това означава, че не плащат заплати на хора, които да го поддържат и това, което продават като софтуер в момента е до изчерпване на количествата кутийки, които търговците са купили. Търговците нямат сметка да купуват от Microsoft нещо, което вече не се поддържа, нито някой иска да купува, независимо, че може да се умножи чрез няколко щраквания.

Примерно аз ти продавам разсад за домати и ти с този разсад повече няма да ме потърсиш, защото ще си направиш свои разсади догодина чрез "copy/paste". Тогава ти ще почнеш да продаваш разсади, които всяка година можеш да си правиш, дори да ги умножаваш и то само заради това, че аз съм ти дал 20-30 семена, които са поникнали. Има хора, които имат проблем с този "copy/paste" и са решили да наложат ограничения на подобен начин на умножаване, защото ставало без особена инвестиция. Подобно нещо и ти имаш като намерение в софтуерната област, защото ставало "без особена инвестиция".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #25 on: February 21, 2014, 16:27:06 PM »
Виж това със семената за доматите не се бях сетил.

Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #26 on: February 21, 2014, 16:46:23 PM »
Ако говорим за операционна система например, там нещата въобще не стоят статично. Постоянно фирмата производител поддържа екип по поддръжката на продукта, които пишат ъпдейти. Например аз съм с Win XP, който съм го купил някъде 2005-а или 2006-а. И до ден днешен получавам безплатни ъпдейти по сигурността на системата. Това очевидно е включено в цената на продукта, която аз съм платил отдавна и сега не плащам нищо повече. Писане на ъпдейти, които излизат някъде всяка седмица вече в продължение на 8 години да не е безплатна работа? Това не става с copy/paste. Хората, които ползват пиратски Windows например също теглят ъпдейти и така крадат труда на екипа по поддръжката.

Отделно аз намирам за изключително умопомрачителна логиката, че след като субектите А, Б и В са си купили даден софтуерен продукт, това означава, че субектите Х, У и Z придобиват автоматично някакво право да ползват този продукт много по-евтино или дори безплатно.

Един човек си инсталира даден софтуер когато има ПОЛЗА от него, не е ли редно когато някой се ползва от труда на друг човек (пък било то и труд положен преди 10 години, като че ли това прави някаква разлика) - този човек създал полезния продукт също да има полза? Истинския бизнес е това, когато двете страни печелят. Ти печелиш, че ползваш софтуера, защо да не спечели и този който го е направил?

По същата логика ако твоите пра баба и пра дядо са построили хотел и той си е избил отдавна парите и донесъл не малко пари печалба през годините, ти сега трябва да отдаваш хотела за жълти стотинки на вечер или безплатно защото продължаваш да отдаваш за нощувки същите стаи, които вече хиляди пъти са били отдавани, докарвайки на семейството твърде много пари и следователно не е редно ти да взимаш още пари за тях.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #27 on: February 22, 2014, 09:36:37 AM »
Според мен проблема е в това, че в света беше наложен един вид комунизъм, което е да произвеждаш и ползваш на законен принцип, а не на пазарен. Писанието не е против богатството, то е против начините за придобиването му. И смятам, че книгата Притчи, е пророческа книга в това отношение. Днес ние виждаме, че нечестиви и безумни хора са богати, напук на писаното в Притчи, че именно мъдрите, благоразумните, те би следвало да са богати. Но един ден, когато се установи Божието царство, именно мъдрите ще са истинските богаташи, както е писано в Притчи, а богатството на нечестивите няма да им стигне за откуп.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #28 on: February 22, 2014, 10:10:21 AM »
Писанията казват не на едно място, че нечестивите също могат да благоуспяват и това е за тяхна погибел.

Притчи 10:16. Заплатата на праведния е за живот. А благоуспяването на нечестивия е за грях.

Псалми 37:7. Облегни се на Господа, и чакай Него; Не се раздразнявай поради този човек, който успява в пътя си Като извършва подлости.

Та благоуспяването на такива не е напук на писаното, тъй като би означавало, че писаното казва едно и ние си фантазираме, че е вярно, въпреки реалността. Напротив, всичко си става както е писано.

Когато се установи Божието царство, пак ще има нечестиви богаташи. Писано е.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #29 on: February 22, 2014, 14:29:17 PM »
Преди много години бях чел една книга за това как са стартирали Майкрософт. Малък екип от хора са работили до пълно изтощение от сутрин до вечер, заспивайки на клавиатурите и по столовете, често падайки на земята от стола след като заспят на него. Сутринта секретарката като е идвала на работа всички са били още там спящи натъркаляни по земята.

Този вид усърдие и постоянство до пълно изтощение е познат на много малко хора наричащи се християни. Усърдие, трудолюбие, постоянство и работене с разбиране и знание са фундаментални принципи на мъдростта и успяването във всяко начинание, както биват разкривани в книгата Притчи.

Ако един невярващ човек приложи тези принципи - той ще има успех. Разликата е че книгата Притчи балансира тези неща със страха от Господа и отхвърляне на стремежа към забогатяване. Това е частта, която нечестивите човеци не прилагат. Ако си мислите, че преуспелите безбожници не са полагали огромни усилия с постоянство, прилежност и усърдие значи живеете в илюзорни представи за реалността. Много християни си мислят, че е достатъчно някой да е нечестив и вече самото нечестие го прави богат. Нищо подобно - повечето безбожници и нечестиви човеци са бедняци. Малцината са богати.

От друга страна на праведните са предоставени в Писанията всички принципи за придобиване на знание, разум, разбиране и мъдрост чрез които те биха могли да успяват във всяка една работа с която да се захванат и ако биха искали могат да станат много богати в материални неща. Праведния човек обаче научавайки тези принципи заедно с тях се научава и на това да се бои от Бога и да не се стреми към забогатяване.

Пр. 23:4  Не се старай да придобиеш богатство, Остави се от тая си мисъл.

Пр. 30:8  Отдалечи от мене измамата и лъжата: Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада;


Това е разликата между праведния и нечестивия, че праведния съзнателно обуздава разрастването на своя успех в придобиването на богатства, за да може да се предаде на нещата, които са приоритетни за Божието Царство и цели на Земята.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.