Author Topic: Софтуер.  (Read 56764 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #45 on: May 12, 2014, 21:01:34 PM »
Да видим сега, значи някой ми дава windows-a, а няма права на това, аз почвам да го инсталирам и се съгласявам с условията по-договор, но как се съгласявам като не съм го закупил ? Производителя дали е съгласен аз да го ползвам така в тези условия - естествено, че не. Т.е. аз не мога по принцип да приема тези условия защото те са невалидни в моя случай.
С други думи това че съм натиснал бутона че съм съгласен не прави договора валиден. В случая някой ми е дал правото да го инсталирам и той е който е сбъркал а не аз. Той нарушава споразумението което има. Аз ще ползвам нещо което някой е споделил с мен защото така е преценил. Аз не съм отишъл да го открадна от него нито от производителя.

Отделно, че тези условия по този договор варират според държавното законодателство.
Отделно, че има варианти да го инсталираш за да го пробваш и пробния период е ако не се лъжа 3 месеца ( за windows-a). Не съм сигурен дали е споменат вариант че може да го изстриеш и инталираш пак.
А ако човек бъде уличен, че ползва нелицензиран windows трябва да го заплати, толкова. Т.е. няма да бъде съден за кражба.

Пак питам къде е кражбата ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #46 on: May 12, 2014, 22:32:14 PM »
Nikolay,

Аз наистина не разбирам твоето упорито невежество по този въпрос. Нищо от това, което казваш няма никакви допирни точки с правдата, справедливостта и истината, такива каквито ги поставя Божието Слово като стандарт.

На първо място твоите разсъждения клонят ту към тирания, ту към анархия. Липсва всякакъв респект към труда на другите хора и към тяхната свобода и право да определят цена за своите продукти. Това само по себе си е ОГРОМЕН проблем и е свидетелство за корени на по-сериозни проблеми в сърцето на човека.

На второ място проявяваш впечатлящо невежество относно фактологията касаеща темата. Не си наясно какво представлява лицензното споразумение на договора, не си наясно със условията на ползване на софтуер, не си наясно с процеса на създаване и поддръжка на софтуер, при все това се опитваш всячески да извъртиш нещата само и само да оправдаеш ползването на чуждия труд без да обезщетиш този, който се е трудил. И не разбирам каква е тази неистова любов в тебе към Уиндоуса? Ако нямаш пари - има алтернативи, но щом имаш пари за SSD - диск значи имаш и пари за Уиндоус. Диска защо не го открадна и него, щом нямаш респект към труда и собствеността на другите?

На трето място - напълно бъркаш терминологията касаеща темата. И въпреки, че тази терминология ти бива разяснена подробно - ти не вземаш поука, а си знаеш своето. Ето например какво казваш:

Quote
В случая някой ми е дал правото да го инсталирам и той е който е сбъркал а не аз.

Трябва много добре да си изясниш, че  този някой НЕ ТИ Е ДАЛ ПРАВОТО да го инсталираш. Дал ти е ВЪЗМОЖНОСТ да го направиш. Ако един касиер на банка ти даде ВЪЗМОЖНОСТ да си отмъкнеш няколко пачки, това не означава, че ти имаш ПРАВОТО да го направиш. Право да инсталираш софтуера може да ти даде само собственика на софтуер и това става чрез лизензационното споразумение, което се предлага срещу определено парично или друг тип обезщетение, или просто като подарък. Например мен ми се е случвало да правя услуга на някоя малка програмистка фирма и тя за благодарност ми е предоставяла лиценз за софтуера безплатно. Случвало ми се е и с големи софтуерни компании да ми подарят лиценз за техния софтуер. Така, че не винаги нещата се уреждат с пари. По важното тука е че ПРАВОТО се дава от ПРАВОНОСИТЕЛЯ и от никой друг. И ако ти си в неизправни отношения с правоносителя ти си в нарушение на естествения закон, чиято втора заповед казва: "Не нахлувай в живота и собствеността на другите". Освен това си в нарушение на законодателството и на държавата в която живееш. Като аз бих бил по-притеснен за първото.

Четвърто - Windows не се предлага безплатно за 3 месечен пробен период. Безплатни пробни периоди се предлагат понякога за бета версии и то на специално подбрани бета тестери (а понякога и на по-широк кръг от хора) и отново това става на основание на договорни отношения и специален лиценз, който е с ограничен срок на действие. Това за 3 месечно безплатно ползване и после ганьовски тарикатщини с изтриване и пак инсталиране са напълно нереални въображаеми неща, които не са достойни за един християнин дори да си мисли за тях.

Пето - ако някой бъде хванат от държавните власти, че ползва незаконен софтуер - първо му се отнема хардуера на който този софтуер е инсталиран и после заплаща определена глоба, която надвишава стойността на незаконния софтуер, точно както пътуващите без билет в градския транспорт заплащат глоба по-висока от стойността на билета. За щастие не им отнемат хардуера с който са се качили в автобуса или влака без билет, а именно - обувките.

И така - в крайна сметка за какво се бориш? За анархия, за социализъм, за комунизъм или от всичко по-малко както и когато на тебе е изгодно?

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #47 on: May 12, 2014, 22:34:32 PM »
Nikolay,

Предполагам, че не си чел договора, който върви с Windows-а и затова говориш тези неща.

Там ясно е записано, че това важи и за международни клиенти и дори има някои неща само за международни клиенти (извън САЩ и Канада).

Примерно пише, че ако инсталираш Windows, който е купен от друг човек, купувачът трябва да деинсталира първо Windows-a от своя компютър, т.е. лицензът се прехвърля и никой не те пита дали си го платил, защото се предполага, че този, който го е платил е махнал софтуера предварително.

Един договор не е нужно да се подкрепя със заплащане. Такъв е и договорът при инсталиране на Windows. В него се упоменава, че има някой, който е купил този софтуер и срещу тази цена му е даден инсталационен ключ. Този инсталационен ключ е уникален и се ползва за 1 инсталация. Ако този инсталационен ключ се използва за няколко инсталации, предишните трябва да бъдат премахнати. Когато ти щракнеш, че си съгласен с този лиценз, ти се съгласяваш, че условията на договора за изпълнени.

Когато двама сключват брак, те не извършват паричен трансфер, за да бъде сключен бракът. Дори и да има паричен трансфер при някои бракове, парите обикновено отиват при бащата на булката, но аз говоря за договора между мъжът и жената. Това е уговорка, която трябва да бъде спазена. Ако не бъде спазена, това не разваля договора, но се понасят наказанията според него.

Примерно днес хората теглят кредити и това, че някой не може да си плати кредита, за който собственоръчно е подписал договор, не разваля договора, но се задвижват наказателните клаузи.

Когато ти като този, който инсталира Windows-a, щракнеш, че си съгласен с условията на договора, ти потвърждаваш, че предишният собственик е изтрил Windows-a си и сега ти си новият му собственик. Ако това не е вярно, тогава ти ставаш нарушител. В договора пише, че Windows-ът не трябва да се инсталира на повече от 1 компютър. Ако се инсталира на друг компютър, трябва да се махне от предишния.

Това, че някой ти предлага да нарушиш споразумението, което е подписал, не те оневинява, защото за да инсталираш Windows-a ти се съгласяваш със същото споразумение и това те прави виновен.

Пробният период има значение само ако си спазил условията на споразумението, че пробваш софтуера само на 1 компютър за този инсталационен ключ. Ако не ти харесва го изтриваш, връщаш windows-a от мястото, където си го закупил и те ти връщат парите. Ако не си го закупил ти, няма как да го върнеш и никой няма да ти върне пари.

Кражбата е в това, че хората продават лицензи, а някой решава да се възползва от факта, че е софтуер и може да бъде инсталиран на много места и да прескочи договора и да не плати за това, че даденият лиценз се ползва на повече от 1 компютър.

Това важи за всеки електронен продукт, който се продава по този начин.

Постави се на мястото на софтуерен екип, където ти си шеф и трябва да платиш на работниците си за това, че работят върху софтуера. Да кажем, че правиш скъп софтуер, който се ползва от 50 фирми в България. Работниците ти вземат (примерно) по 1500лв на месец. Този софтуер се прави от 5 човека в продължение на 1 година. Това прави 90,000лв заплати. Този софтуер го продаваш на фирмите за 1000лв. Но фирмите решават следното: Събират се и теглят чоп коя фирма да купи софтуера. Пада се на някой си и той дава 1000лв и решава доборволно да го сподели с всички останали (защото така са се споразумели помежду си). Ти получаваш 1000лв, а останалите 89,000лв не можеш да си ги потърсиш от хора, които мислят като теб, според които "купувачът така е преценил и е споделил лиценза, а ние не сме виновни, че го ползваме". Ти като шеф на фирмата ще фалираш и ще си с почти 90 бона назад, но ако си със същото мислене, както сега, би трябвало тази загуба да е в реда на нещата. Следващият път решаваш да пуснеш софтуера да се продава за 100,000лв за 1 лиценз, че да можеш да си покриеш разходите и да имаш печалба. Като резултат никой не ти купува софтуера и пак си 90 бона назад.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #48 on: May 13, 2014, 00:40:50 AM »
Кражбата всъщност е на ключа без който няма да мине инсталацията. Тук се съгласих.

За, какво се боря ? Не се боря срещу нищо, просто разсъждавам срещу тиранията, беднотията която тези фирми налагат. Всяка цена е добра стига да е в разумни граници. Ако продаваха на разумни цени, нямаше да имат милиони печалба на година. Основателя на тази компания се води най-богатия на планетата ? Това поради какво благословение или ограбване ?


Ако отидеш до магазина и твоето дете почне да реве че иска нещо си, а то е на твърде висока цена, ти какво би направил. Ще го оставиш да реве и да се сърди 5 часа или ще му го купиш и ще махнеш с ръка казвайки си "обирджии". Тук не включвам варианта да му обясниш, че е твърде скъпо защото понякога не се получава поради ред причини.

Да всеки работник заслужава труда си !

Но да питам, тези фирми спазват ли естествения закон ? Тези фирми заплащат ли нужното на работниците си ? Тези фирми слагат ли подставени лица в правителствата за да си изработят закони които да ги защитават ? Тези фирми участват ли в схемата на властта и някой други за поробване ? Ако са едно цяло с тях то бирници ли са ми ?

Тук и аз бих запитал това което ме попита по рано Тихомир, от кого е по правилно да се открадне от добрия или от злия ?

Ако прилагате едно правило за едно нещо то може ли да бъде приложено и на друго място ?

Като цяло ще отговоря на това което се чудите, да аз съм съгласен софтуера да се плаща. Но според мен, това трябва да е в разумни граници. Обикновено обаче, клиента не може да коментира цената по никакъв начин. Той е принуден да заплати това което се иска от него ако иска да притежава даденото нещо.


Тихомире, знам че фирмите имат разходи за направата на даден продукт :)
Но най-лесния пример е с телефоните които ти спомена, горе долу сходен хардуер и софтуер при Айфон и Китайски телефон разлика в цената от 10-20 пъти ? Ако китайците имат печалба при тези цени то другите ... ?35 Да не извършите неправда в съд, в мярка, във везни, или в мерило.   
36 Верни везни, верни теглилки, вярна ефа и верен ин да имате. Аз съм Господ вашият Бог, Който ви изведох из Египетската земя.


13 Да нямаш в торбата си различни теглилки, тежки и леки.   
14 Да нямаш в къщата си различни ефи, голяма и малка.   
15 Вярна и права теглилка да имаш; вярна и права ефа да имаш; за да се продължат дните ти на земята, която Господ твоят Бог ти дава.   
16 Защото всички, които вършат това, всички, които вършат неправда, са мерзост на Господа твоя Бог.


Edit:
Да не съм чел цялото споразумение на Windows но съм зачитал една част от него.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #49 on: May 13, 2014, 06:57:01 AM »
Quote
За, какво се боря ? Не се боря срещу нищо, просто разсъждавам срещу тиранията, беднотията която тези фирми налагат. Всяка цена е добра стига да е в разумни граници. Ако продаваха на разумни цени, нямаше да имат милиони печалба на година. Основателя на тази компания се води най-богатия на планетата ? Това поради какво благословение или ограбване ?

Аз продължавам да се удивлявам на соц. мисленето, което проявяваш, както и липсата на разбиране на дефинициите на такива фундаментални термини като тирания и ограбване.

Няма абсолютно никаква тирания в това един човек да произведе продукт на който да постави каквато си иска цена. Ти нито си длъжен да го купиш този продукт, нито имаш жизнена необходимост от него, нито от него зависи живота ти или каквото и да е друго критично нещо. Windows е операционна система, една сред десетки други. Сред другите има много по-скъпи (като Mac OS), има по-евтини, има и безплатни. Да не говорим, че въобще не е задължително да ползваш и компютър.

Нещо повече, ако не ти е известно именно Microsoft свалят цените на софтуера и го правят по достъпен. Преди тях операционните системи са били много по-скъпи. От порядъка на поне 5 пъти по скъпи. Затова и Windows става най-популярната операционна система - защото е бил по-евтин. После се появяват и безплатните операционни системи, като Linux и Android, или Chrome OS. Разбира се безплатните операционни системи си имат някои кукички с които закачат потребителите си, така, че безплатното не винаги  е безплатно.

Обаче да се говори за тирания е просто несъстоятелно. Няма закон, който да те принуждава да ползваш Windows. Нека ти дам пример какво е ограбване и тирания.

Правителството на ББ въведе закон с който задължи всички бензиностанции, малки и големи да инсталират едни определени устройства за следене на количествата. Тези устройства нормално струват 2 000 лв, но закона на ББ задължи собствениците на бензиностанциите да купят устройствата от определена  фирма, която ги продаваше над 20 000 лв. Така малките бензиностанции фалираха.

Ето ТОВА е тирания и ограбване. Но докато няма закон, който да те задължи непременно да имаш компютър, който непременно да бъде с Windows, който непременно да закупиш от определен дистрибутор, който продава Windows-a на десетократно по-висока цена - да говориш за тирания и ограбване - е чиста форма на клевета, което е грях според Писанията.

Quote
Ако отидеш до магазина и твоето дете почне да реве че иска нещо си, а то е на твърде висока цена, ти какво би направил. Ще го оставиш да реве и да се сърди 5 часа или ще му го купиш и ще махнеш с ръка казвайки си "обирджии". Тук не включвам варианта да му обясниш, че е твърде скъпо защото понякога не се получава поради ред причини.

Значи тук говорим за възпитание на децата. Моите деца никога не ми реват в магазина за каквото и да било. Има неща, които искат, има неща за които понякога настояват. Но не съм имал случай в който да им обясня с едно или две изречения, че даденото нещо не е изгодно или не е подходящо и те да не приемат и да реват или да се тръшкат. Обикновено думите - "Това не си струва цената." или "За това качество тези пари са твърде много." или "Това не е изгодно." - приключват всяко настояване или запитване за закупуване на даден продукт. Понякога когато имам време ги карам да разсъждават заедно с мене - и им казвам - как мислите - струва ли си да купим това? Не е ли по-добре да спестим парите за нещо друго? Добре ли е да инвестираме в това нещо или няма смисъл? Така децата участват в мисловния процес и решенията ги взимаме заедно. Най-вече те се учат да реагират разумно, а не емоционално при избора на покупки. Мислят за качеството, мислят за цената и мислят за целесъобразността на покупката. Дори качеството и цената да са добри, каква полза като нямаме реална нужда от даденото нещо? По този начин аз не помня нито веднъж да съм имал сцени в магазина с плачещи деца, скубещи си косите и ревящи да им с вземе дадено нещо. Понякога когато нямам време да им обяснявам просто казвам "Няма да стане!" и с това се приключва. Децата разбират, че думата ми тежи тежко и не си струва да се борят срещу нея. Разбира се винаги когато мога предпочитам да ги въвлека в творческия и мисловния процес на взимане на решения. Така те се учат как сами да взимат разумни и правилни решения. Така децата ми никога не са оставали с впечатление, че продавачите на неизгодно скъпи стоки са обирджии (защото това е напълно некоректна квалификация), а по-скоро са хора които са постъпили неразумно в конкретния случай, поне от наша гледна точка. Така един ден когато те имат възможност да произведат и продадат нещо - ще имат някакъв опит в мисленето за това как е разумно да се формират цените.

Quote
Но да питам, тези фирми спазват ли естествения закон ? Тези фирми заплащат ли нужното на работниците си ? Тези фирми слагат ли подставени лица в правителствата за да си изработят закони които да ги защитават ? Тези фирми участват ли в схемата на властта и някой други за поробване ? Ако са едно цяло с тях то бирници ли са ми ?

Значи първо на тези въпроси не може да се отговори поставяйки всички софтуерни фирми под общ знаменател. Какво значи една фирма да наруши естествения закон? Означава да сключи договор с работника и да не изпълни договора. Ако изпълняват договора си точно както е сключен значи не нарушават естествения закон.

Другия въпрос е дали фирмите се ползват от лобисти. Ако има за какво вероятно се ползват. Ако няма за какво - значи не се ползват. Принципно естествения закон защитава перфектно собствеността, така, че няма нужда от правителства и лобисти за да се защитава собствеността по принцип. Разбира се ако имаме социалистическо мислене в управляващите, които да налагат неправедни регулации, то фирмите може да се наложи да ползват лобисти за да защитят правата си. От друга страна няма закон, който да ме задължава да купувам Windows освен ако наистина желая да го ползвам и по този начин не виждам с какво са ме поробили софтуерните компании. Ако имам оплакване от тях то е че крадат личните ми данни, че ги предоставят без да имат право или моето съгласие за това - на правителствата или ги продават на рекламни и социологически корпорации. Ето това е вече тирания, престъпление и злоупотреба. Но това е съвсем друга тема.

Quote
Тук и аз бих запитал това което ме попита по рано Тихомир, от кого е по правилно да се открадне от добрия или от злия ?

Ако прилагате едно правило за едно нещо то може ли да бъде приложено и на друго място ?

Ясно е кое е едното място, не стана ясно, кое е другото?

Quote
Като цяло ще отговоря на това което се чудите, да аз съм съгласен софтуера да се плаща. Но според мен, това трябва да е в разумни граници. Обикновено обаче, клиента не може да коментира цената по никакъв начин. Той е принуден да заплати това което се иска от него ако иска да притежава даденото нещо.

Купувача избира за себе си какво е разумно да плати, както продавача избира за себе си колко е разумно да поиска за собствената си стока. Нито купувача е в правото си да диктува на продавача какво е разумно, нито продавача на купувача. Затова има конкуренция. Конкуренцията регулира пазара и цените. Не нечии лични и субективни дефиниции за разумност, особено касаещи чужда стока и чужд продукт. Ако за тебе не е разумно, значи не го купуваш и намираш алтернативен продукт на по приемлива или разумна за тебе цена. Ако продавача е преценил, че иска определена цена, той си е дал сметка, че една част от потенциалните клиенти няма да харесат тази цена, обаче в такъв случай те са свободни да решат, че този тип купувачи не са в тяхната целева група. Всеки продукт се прицелва в определена целева група купувачи. И никой продукт не е универсален за всички целеви групи. Ако ще Windows-a да се продава за 1 лв, баба Пена, която пасе козите на село, никога няма да си го купи. Затова е безсмислено тя да бъде вземана предвид в ценовите разчети на продукта.

Това изречение обаче звучи направо култово:

Quote
Той е принуден да заплати това което се иска от него ако иска да притежава даденото нещо.

Разбира се! И познай на първо място от кого е принуден? От Бога! Защото Бог ще съди крадците. Всеки човек, който желае нещо, което се продава е длъжен да заплати цената, която продавача иска, ако не иска да се окаже крадец. Частната собственост е фундамента на свободните общества, без частна собственост няма свобода, а тирания. Ето защо начина за придобиване на чужда частна собственост става чрез взаимно съгласие и договор. Това може да бъде съгласие за продажба, за дарение или за бартер, но трябва да бъде основано на съгласие. Ако не е възможно постигането на съгласие сделка не се осъществява. Ти непрестанно клониш към йезуитската доктрина за "социална справедливост", която по своето естество е библейска несправедливост. Тя е основана на принудителното контролиране на частната собственост на едно лице от трети лица, които нямат никакво отношение или права върху тази собственост в полза на четвърти лица, които също нямат никакво отношение или права спрямо тази собственост. Този принцип е в основата на социалиалистическите и комунистическите идеологии.

Quote
Тихомире, знам че фирмите имат разходи за направата на даден продукт :)
Но най-лесния пример е с телефоните които ти спомена, горе долу сходен хардуер и софтуер при Айфон и Китайски телефон разлика в цената от 10-20 пъти ? Ако китайците имат печалба при тези цени то другите ... ?

Аз се чудя как е възможно да си толкова неинформиран за ситуацията в света и за това как се формират евтините цени в Китай?

На първо място производителя в Китай няма отдел от скъпоплатени разработчици, които две, три или пет години да работят за разработката на нови технологии и нови продукти. Той чака да се появи нещо, взима го и го изкопира 1:1. Разработчика може да е инвестирал 100 милиона в разработката, а китаеца за 10 000 долара разходи по технически хакери ще го изкопира.

След това - китайския производител не плаща социални осигуровки на работниците, нито им дава платен отпуск. При него за $100 на месец работят хора по 12-14 часа на ден, 6 дни в седмицата (което прави около 84 часа работна седмица). Ако се разболее някой вместо да му плаща болнични го изхвърля и заменя с друг. Европееца работи 40 часа на седмица, разходите по осигуровки са колкото тези за заплатата, която е примерно равностойна на $3000 и отделно работника се ползва от всякакви привилегии, платени болнични, платени отпуски и всякакви други екстри, което вдига месечния разход на този работник на близо $10 000. С други думи китайския производител получава два пъти повече труд за 100 пъти по-малко разходи. Отделно не влага никакви разходи в разработката на нови продукти и технологии. Е как няма да продава 20 пъти по евтино? И 50 пъти по евтино да продава пак ще е на печалба при условие, че има 200-300 пъти по-малко разходи. Или си мислиш, че те там в Китай с факирлък вадят ниските цени? Всичко е на основание на робския труд и неравностойното бреме на закона върху производителите тук и там. Както и кражбата на интелектуална собственост. Да не говорим, че има работници, които и $100 на месец не получават, а работят от сутрин до вечер само срещу една купа с ориз на ден.

Така, че е добре да си свериш часовника с реалността преди да си правиш каквито и да е било изводи за цени на стоки и продукти.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #50 on: May 13, 2014, 11:54:01 AM »
Според вас, ако се купи лиценз за Windows на по-ниска цена от официалните, проблем ли е? С оригинален ключ и т.н., даже с фактура. Има такива предложения в Интернет. Сега, защо и как могат да предложат такава цена, не знам. Може да е краден продукта, не знам. При мен нещата наистина опират до наличие на Windows и доколкото знам, не мога да мръдна към друга алтернатива, поради спецификата на софтуера който ползвам за работа и с който изкарвам някакви пари. И честно казано, не знам как да постъпя. Ако имах достатъчно пари, бих си купил някоя от версиите на Windows. Както казах, намирам някакви предложения за Windows XP на който вече му спряха поддръжката, но това не ме интересува. Не знам дали няма да спонсорирам някой крадец.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #51 on: May 13, 2014, 13:16:16 PM »
Много производители, които работят с дистрибутори, правят следното:

Изработват продукт, който им струва цена (да кажем) 50лв. Предлагат го на дистрибуторите на цена 70лв и го предлагат на сайтовете си за 100лв. Дистрибуторите могат да решат да го предлагат за цена 72лв, за цена 100лв или за цена 120лв. Във всички случаи имат печалба, а това дали някой купува от производителя или от дистрибуторите си е негово решение.

Това има добри страни, защото ако производителят държи високи цени на сайта си това е стимул хората да купуват от дистрибуторите и по този начин повечето от продажбите се осъществяват извън производителя (освобождават го от тази дейност) и се стимулира бизнеса на дистрибуторите. Това е особено полезно, когато дистрибуторите са в други страни. По този начин производителят се освобождава от отговорността да комуникира с другоезични купувачи и да извършва гаранционно обслужване на много хора едновременно. Това се прави от дистрибуторите, които вече ако трябва се обръщат към производителя. Това е подобно на 70-те човека, които Бог сложи да помагат на Моисей в съденето на хората. За по-лесните въпроси се занимаваха тези 70 човека, а за по-сложните казуси се обръщаха към Моисей.

Ако искаш да разбереш дали тези дистрибуторски цени на Windows са легитимни, може би трябва да се свържеш с Microsoft (или в България или някои от чуждестранните представители). Ако са легитимни, те няма да имат проблем дистрибуторът да предлага софтуера на по-ниска цена от тази на сайта на производителя, поради сметката, която казах по-горе.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1019
Re: Софтуер.
« Reply #52 on: May 13, 2014, 13:53:19 PM »
Quote
Така децата ми никога не са оставали с впечатление, че продавачите на неизгодно скъпи стоки са обирджии (защото това е напълно некоректна квалификация), а по-скоро са хора които са постъпили неразумно в конкретния случай, поне от наша гледна точка.

Че аз какво по различно казвам ? Ползвам други термини, толкова.

Quote
Така един ден когато те имат възможност да произведат и продадат нещо - ще имат някакъв опит в мисленето за това как е разумно да се формират цените.

Ето пак за това говоря. Разумно формиране на цени. Точно поради неразумното формиране на цена са се появили регулаторните органи.

--

13 Да нямаш в торбата си различни теглилки, тежки и леки.   
14 Да нямаш в къщата си различни ефи, голяма и малка.   
15 Вярна и права теглилка да имаш; вярна и права ефа да имаш; за да се продължат дните ти на земята, която Господ твоят Бог ти дава.   
16 Защото всички, които вършат това, всички, които вършат неправда, са мерзост на Господа твоя Бог.


Тук Бог регулатор ли се явява или не ?
Даже като се замисля, то една огромна част, ако не всичките закони на Бог са вид "регулиране/контролиране" на нещо, Бог явява ли се трета страна ?


--
Езекиил 28:18
Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде, и те обърнах на пепел по земята пред очите на всички, които те гледат.

Какво е тук неправедна търговия ? Бог благоволи ли в нея ?

--
Езекиил 28:16
От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!

Не знам, аз не виждам Бог да се радва в забогатяване на някой поради безмерната му търговия.

--
Матей 19:23
А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.

Сребролюбие ?

--
Quote
Но не съм имал случай в който да им обясня с едно или две изречения, че даденото нещо не е изгодно или не е подходящо и те да не приемат и да реват или да се тръшкат.

Да ако се възпитават в тази посока, нещата са под контрол почти винаги. Но това са деца, дали ще ти кажат че искат нещо наистина много или не е друга тема. Да ги накараш да мълчат е лесно, да ги накараш да говорят е по трудното. Да изпълниш желанието на детето понякога значи много. Това значи детето да те обича защото както нашия Бог ни дава това което желаем, така и ние трябва да сме като него и да даваме на нашите деца. А ако сме сбъркали и детето е заплакало или просто се е натъжило трябва да се замислим.

Бог оставя ли ни да сбъркаме когато много искаме да направим нещо ? После разбираме и си взимаме поука и повече не бъркаме. Да винаги е по добре да сме безгрешни, ама поне при мен не съм забелязал да се получава на 100% За децата да не говоря. А при теб ? А ние не сме ли деца на Бог, както нашите деца на нас ?

--
Quote
Значи първо на тези въпроси не може да се отговори поставяйки всички софтуерни фирми под общ знаменател.
Прав си не може, ама то в случая си говорех за МС. Знаем къде и как отиват парите за "благотворителност" нали ? Как имат лобисти, как се събират по едни "горички" и т.н. мисля че е безпредметно да обяснявам.

--
Quote
Разбира се! И познай на първо място от кого е принуден? От Бога! Защото Бог ще съди крадците. Всеки човек, който желае нещо, което се продава е длъжен да заплати цената, която продавача иска, ако не иска да се окаже крадец.


Днес размишлявах върху това и стигнах до извода, че докато не формулираме думата кражба няма да стане. Знаме, че моите термини не са от най-правилните щото са светски (признавам си, виноват), така, че ще го те помоля да я формулираш ти.

--
Да Китай се възползва от евтина работна ръка,  крадат патенти и т.н. А и доколкото знам една част от същите тези скъпи телефони са правят в .. Китай т.е. със същата 'работна ръка'.

Материалите за производството на тоя телефон са да се каже почти едни и същи като цена, останалото са патенти (т.е. времето и парите за разработка) и разходи по изработка (наеми, заплати и т.н.)
В случая цената е различна най-вече заради патентите и те са това което определя най-вече цената, въпроса е доколко са правилни и доколко не са. Доколко защитават и доколко пречат.
Тези фирми са станали толкова големи и силни (богати) поради ценообразуването си. А аз чета в словото:

1 Тимотей 6:10
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,
Евреи 13:5
Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя";


Да те могат да формират всякаква цена и го правят, но Бог благоволи ли в това ? А ако той не благоволи то защо на мен да ми харесва ? Нямам право да се възмущавам ? За мен тяхното "ценообразуване" си е чисто сребролюбие. И да поради това казвам "ограбване", възмутен съм.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #53 on: May 13, 2014, 14:32:57 PM »
Това за неверните грамове знаеш ли какво означава?

Това не означава, че дадена стока е евтина или скъпа. Бог никъде не е осъждал търговец, че има висока или ниска цена.

Бог е осъждал търговец, който лъже в договорните отношения, защото на клиента му се показва, че купува 1 кило домати, обаче грамовете са по 0.5кг, а не по 1кг. И така на везната имаш тежест, на която пише 1кг, обаче тя тежи 0.5кг. Клиентът купува 1кг домати (защото вижда, че според споразумението има 1кг насреща си). Обаче търговецът лъже.

Ето, че отново Бог има против неизпълнените договорни уговорки, а не това дали на някой му харесва цената или не.

Има един пасаж, където се говори за това, че търговец продавал скъпо, обаче не Бог има проблем с това, а клиентът, защото клиентът казвал: Скъпо е, скъпо е, обаче после като отиде вкъщи и се хвали с покупката.

Проблемът със сребролюбието не е, че някой има много пари или има скъпи/евтини продукти. Проблемът е, когато уповава на богатството. Затова и пасажът не казва, че тези, които имат пари ще влязат трудно в Божието царство, а тези, които уповават на Богатството (има уточнение).

Нормално е един майстор да предлага своите продукти на по-висока цена ако има опит повече от друг майстор или ако продава по-качествено произведен продукт.

Това нещо да е "скъпо" или "евтино" е изцяло субективна интерпретация. На разни хора и китайски телефон им се вижда скъп (да не говорим, че повечето некачествени стоки не работят коректно). Това означава ли, че е китаецът е сложил висока цена?

Ако кажеш, че скъпо е, когато е по-скъпо от "средната цена за обществото", тогава не показваш ли, че имаш социалистическо мислене, където има някакво "равенство" и всеки, който е с по-висока цена е "кожодер" и богатият е задължително "лош"?

Да не говорим, че при производството цената може да варира всякак, защото се продават не дискчета или 0-ли и 1-ци, а се продава творчески продукт. Това е все едно да отидеш при известен художник и да го накараш да нарисува картина и после да се възмутиш защо картината струва повече от цената на изразходваните бои и платно. Можеш ли да дефинираш обективна оценка за това как да "изчислим" труда на художника?

Примерно "брой години, където е седял при майстора" умножено по 100? Ами ако само е седял при този майстор и върши некачествени неща? Ами ако е седял и е научил всичко, надградил е тези знания и е добавил свои неща? Редно ли е той да продава картини за същата цена като този, който само е седял при майстора?

Това е мисленето на социалистическото общество, където всички трябва да получават равно или ако не е равно, трябва да има ограничения от колко до колко, т.е. регулация. А това не е свободен пазар.

Свободен пазар е, когато един художник може да продава картината си за 5 и 50000лв. Ако никой не му купува картините за 50000, ще свали цената дотолкова, докато намери клиентите, които биха платили за това. Клиентите, които плащат 5000 за картина надали биха купили картина от художник, който ги продава за 5лв, защото ще си кажат, че този продава "китайски ментета". Това е свободният пазар, където конкуренцията и търсенето определят предлагането и цените му.

Също смятам, че ако някой използва компютър, за да върши смислена работа, заплащането на лиценз от 200-300лв, който да му служи примерно 4-5 години (поне), не е висока цена. Това прави по 5лв на месец. Че то интернет таксата на повечето струва много повече на месец. Ако се върши бизнес с този Windows и някой не може да си изплати Windows за 5 години, значи има нещо нередно в бизнес модела му.

Примерно защо си купи SSD, а не кара с обикновен 7200 оборотен диск (или 5600 за лаптопите)? Та SSD-то е много по-малко и на поне 2-на цена отколкото са хард дисковете. SSD-то ти дава скорост при работа с файлове, които се намират само на този диск, но ако се правят сложни изчисления, SSD-то изобщо не помага (например ако става въпрос за графична работа). 2 терабайта обикновен хард диск са по-евтини от в пъти по-малък SSD. Защо не кажеш, че SSD-тата са скъпи, а софтуерът ти е скъп? Защото софтуерът се краде по-лесно? Защото не можеш да го пипнеш с ръце?

Примерно аз нямам SSD, защото ми е скъпо и си карам с обикновен хард диск. Но пък за нещо друго съм решил, че ще дам пари за скъп продукт, защото виждам ползата от него и това, че ще си избие парите (включително съм си купил лиценз за Windows XP ако някой се чуди, но нямам нужда да купувам лиценз за най-новите, защото все още не са ми нужни).
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #54 on: May 13, 2014, 15:01:44 PM »
Nikolay,

Ти продължаваш да удивляваш аудиторията с неразбиране на основни термини и реалности, както и с неразбиране на съвсем ясни библейски пасажи.

Quote
Че аз какво по различно казвам ? Ползвам други термини, толкова.

Това, което ти казваш е напълно различно. Ти клеветиш хората, които продават собствената си стока на цени различни от твоето субективно мнение и икономическо състояние като ги наричаш "обирджии". Обирджия означава крадец, човек който отнема чужда собственост по насилствен начин или без съгласието на собственика. Теб първо никой не те насилва да купиш дадена стока или продукт. Второ когато се решиш да го купиш - ти се съгласяваш с условията на продавача, т.е имаме активно съгласие от твоя страна. В такъв случай да се говори за обир е не само неуместно, но и представлява пълноценна лъжа и клевета. И нека ти кажа кога хората купуват нещо, което им се струва твърде скъпо, но пак го купуват. Правят това когато ги мързи да потърсят същия продукт на по-ниска цена или алтернативен продукт на по-ниска цена. Да мен също понякога ме мързи да търся по-ниската или по-изгодната цена, и тогава стискам зъби и плащам. Но не обвинявам продавача - проблема с мързела си е изцяло мой, или просто съм преценил, че ще дам повече пари за да спестя време за издирване на алтернативен и по-евтин продукт. И в двата случая аз съм действал от позицията на свободен човек, и продавача не ми е длъжен с нищи, нито ми е виновен за нещо. Щом съм се съгласил да купя без принуда, значи сделката е била достатъчно добра. Точно затова говори и пасажа от Притчи за който споменава и Тихомир.

Quote
Ето пак за това говоря. Разумно формиране на цени. Точно поради неразумното формиране на цена са се появили регулаторните органи.

Напротив ти въобще не говориш за същото нещо. Разумно формиране на цени значи нещо съвсем друго. Нека да ти дам пример. Ако Майкрософт продават Windows за $20 вместо за $200 - дали ще продадат 10 пъти повече лицензи? В никакъв случай. Просто защото пазара на софтуер не е 10 пъти по-голям. Освен това да приемем, че наистина успеят да продадат 10 пъти повече софтуер на тази 10 пъти по ниска цена. Какво ще се получи? В сметките им ще е постъпила същата сума, но ще имат да правят съпорт на 10 пъти повече клиенти, което означава, че ще им се вдигнат 10 пъти разходите за съпорт. И какво излиза? Че по-ниската цена води до повече главоболия, повече работа и по-малко приходи. Нима това е разумно? Ти например ако вземаш 800 лв заплата, защо не се съгласиш да получаваш 400 лв вместо 800 и да работиш двойно - на две работи по 400 лв и пак да си докараш същите доходи. Кое му е разумното на това?

Разумно ценообразуване означава - цената така да се прецени, че да влязат максимално приходи от минимален брой клиенти. И следващия път когато обвиняваш някой в скъпотия си помисли за твоето собствено заплащане и защо не си свалиш тарифите на труд и не си предлагаш времето и труда по-евтино. С каквато мярка съдиш, с такава ще бъдеш съден.

А така наречените "регулаторни органи" са част от социалистическата и комунистическата политическа идеология. Аз затова ти казвам, че твоето мислене е пропито с тях. Мандата, който Бог е дал на правителствата не е да регулират цените, а да наказват злотворците и да похвалват добротворците. Нито повече, нито по-малко от това.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #55 on: May 13, 2014, 15:29:57 PM »
Quote
Тук Бог регулатор ли се явява или не ?
Даже като се замисля, то една огромна част, ако не всичките закони на Бог са вид "регулиране/контролиране" на нещо, Бог явява ли се трета страна ?

Както и Тихомир обясни - тук не се говори ни най-малко за каквото и да е регулиране на нещо. Божиите заповеди дефинират какво е правда и какво неправда. Никъде в Писанията човек да иска висока цена за нещо свое не е дефинирано като неправда. Отделно - висока или ниска цена е изцяло субективно понятие. За един човек нещо, което е супер скъпо, за друг ще е супер евтино. Ето защо цената зависи от целевата група. Ако ти не попадаш в нея - този продукт просто не е произведен за теб. Ако самолетния билет до Китай е 1200 евро - то за баба Пена това е безумно скъпо, но тази услуга въобще не е създадена за баба Пена. Тя е създадена за онези за които тази цена е приемлива. Точно тука обаче идва проблема с регулациите. Цените на самолетните билети се оскъпяват именно от регулаторните органи. Винаги където държавата се намесва в бизнеса - цените се повишават. Или ако се понижават, то правата и свободите на хората рязко се понижават. Средно положение не може да има. Както е казал един от американските президенти: "Правителство, което е достатъчно голямо да ти даде всичко, което искаш е също достатъчно голямо да ти отнеме всичко, което имаш." Регулацията винаги води до тирания.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 151
Re: Софтуер.
« Reply #56 on: May 13, 2014, 16:19:37 PM »
Тихомире, не си ме разбрал много. Цената на Windows 8.1 например e 185 лв. Моя личен проблем е, че не мога да извадя тези пари накуп и да взема лиценз. Уверявам те ако можех, веднага. Бизнеса, за който ми трябва Windows-a, а и друг софтуер, за момента генерира по-малко от тези пари месечно. И затова, така. Windows 7 е на горе долу същата цена. Това обаче е моят личен проблем, който може да не е проблем за тебе, Nikolay, Watchman, който и друг да е. И за това търся по-евтин вариант или някак да изплащам, но доколкото знам Windows не се предлага на изплащане.
Ами какво бихте казали за това. Аз например се занимава с компютърна поддръжка и ремонти, когато ми се отдаде, не като някакъв сериозен бизнес, по-скоро инцидентно, но имам някои твърди клиенти. И какво става. Някой клиент омазал Windows-а и иска преинсталация. Аз какво да му кажа? Той няма да си плати лиценз ест. и аз трябва да му откажа да му инсталирам пиратски Windows и така да го загубя като клиент. С това и някакви пари. Честно казано, не знам как да постъпя.
Иначе благодаря на Тихомир за разяснението за верните грамове и теглилки. Блъсках си главата вчера над това и днес вече имам отговор. Понеже върша различни услуги, софтуерни и хардуерни и казвам различни цени на клиентите, някои са ми приятели, трети познати, други напълно непознати. За последните са най-високите цени, за първите са най-ниските или липсват. И си мислех, че работя с неверни грамове и ме ядеше съвестта. После се замислих, пък в крайна сметка, аз предоставям труда си, времето си, уменията си и е моя работа каква цена ще кажа на клиента. Така мисля. И Тихомир ми потвърди мислите. Мислех също, дали да не мина само на хардуерна поддръжка и да зарежа софтуера, но от опит знам, че едното почти винаги върви с другото. И така мисля и не знам какво да правя. Другия вариант е да зарежа всичко, което знам и мога и да започна да правя нещо съвсем ново, за което към момента нямам никаква идея. Искам да живея в мир със съвестта си.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #57 on: May 13, 2014, 16:37:44 PM »
Quote
Езекиил 28:18
Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде, и те обърнах на пепел по земята пред очите на всички, които те гледат.

Какво е тук неправедна търговия ? Бог благоволи ли в нея ?

Неправедна търговия е когато някой извършва измама в търговията. Например ако MS обявят, че ти продават лиценз за софтуера за цял живот, а после се окаже, че лиценза е валиден само за една година - това е измама и неправедна търговия. Но ако няма измама търговията не може да е неправедна без значение от цената. Всеки е свободен да избира на каква цена му е изгодно да продава. И ако едно нещо се продава добре и продавача успява не само да покрие разходите си, но и да се развива, значи цената му е добре нагласена. Това не означава, че всеки трябва да може да си я позволи тази цена. Аз не мога да си позволя самолет Боинг, и ТУ също не мога. Това не означава, че цените са обирджийски. Означава, че аз не съм дорасъл да имам самолет.

Quote
Езекиил 28:16
От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!

Не знам, аз не виждам Бог да се радва в забогатяване на някой поради безмерната му търговия.

Тук не се казва, че Бог го е отхвърлил поради търговията, а поради това че позволил търговията му да го въвлече в насилие и да съгреши. На всеки смислен човек е известно, че държавните регулации ползват само големите корпорации и монополи и убиват малките търговци. Обаче тези регулации винаги се рекламират, че са в полза на малкия човек, когато в действителност е точно обратното. А регулацията е именно форма на насилие, понеже тя принуждава хората какво да правят с това, което им принадлежи. Излишно е да обяснявам, че социалистическата и комунистическата идеология са си чист сатанизъм в действие. Плода от тях е повече от очевиден. При все това ти неотклонно искаш да се подслониш под тяхната сянка.

Quote
Днес размишлявах върху това и стигнах до извода, че докато не формулираме думата кражба няма да стане. Знаме, че моите термини не са от най-правилните щото са светски (признавам си, виноват), така, че ще го те помоля да я формулираш ти.

Дори едно малко дете може да каже какво е кражба и в процеса на тази дискусия не веднъж се дефинира този термин. Кражбата е да се отнеме чужда собственост чрез насилие, потайност или или измама. Да прави човек каквото реши със своята собственост - е негово фундаментално право и какво прави човек със своето не може да конституира кражба. За да има кражба винаги трябва да има посягане към чуждото без съгласието на собственика му.

Quote
Материалите за производството на тоя телефон са да се каже почти едни и същи като цена, останалото са патенти (т.е. времето и парите за разработка) и разходи по изработка (наеми, заплати и т.н.)

Материалите не са едни и същи като цена, защото където имаш скъпа работна ръка, това оскъпява и материалите, защото работната ръка се калкулира в тяхната себестойност.

Quote
Да изпълниш желанието на детето понякога значи много. Това значи детето да те обича защото както нашия Бог ни дава това което желаем, така и ние трябва да сме като него и да даваме на нашите деца. А ако сме сбъркали и детето е заплакало или просто се е натъжило трябва да се замислим.

Писанието казва, че безумие е вързано в сърцето на детето. Ето защо желанията на децата нямат тежест сами по себе си. Скъпоценното е не да угаждаш на едно дете, защото това ще го унищожи като личност, а да го научиш да желае онова, което има смисъл и да отхвърля онова, което няма. Аз не обичам Бога, защото ми дава каквото желая, защото знам в себе си че съм безумен и горко ми ако Бог ми даде всичко, което желая. Вместо това аз обичам Бога, защото е това, което Е и прави все що Му е угодно и не се съобразява с никой човек. И пак всичко което прави е най-доброто за всички, без значение какво искат или си мислят човеците. Децата трябва да бъдат възпитани да разсъждават по същия начин, а не да се глезят и въртят около егото си и глупавото си сърце.

Quote
Прав си не може, ама то в случая си говорех за МС. Знаем къде и как отиват парите за "благотворителност" нали ? Как имат лобисти, как се събират по едни "горички" и т.н. мисля че е безпредметно да обяснявам.

Къде отиват парите е отвъд нашата отговорност. Разбира се ние сме свободи да бойкотираме нечии продукти ако не искаме той да получава нашите пари. Ти като не си съгласен как Бил Гейтс си харчи парите - защо желаеш неговите продукти? Направи му бойкот - не ползвай и не купувай нищо негово. Тогава ще позная, че си принципен човек.

Quote
В случая цената е различна най-вече заради патентите и те са това което определя най-вече цената, въпроса е доколко са правилни и доколко не са. Доколко защитават и доколко пречат.
Тези фирми са станали толкова големи и силни (богати) поради ценообразуването си.

Никой не може да стане богат с твърде високи цени освен ако другите не са принудени да купуват продуктите му насила. Както ти казах Майкрософт забогатява защото сваля цените (в сравнение с Apple например) и затова спечелват повече клиенти. Не очаквай обаче цените им да са съобразени с всички пазари по света. Аз когато за първи път исках да купя Windows през 1995-а година някъде цената от $175 която ми предложиха ми се стори немислимо висока. Няколко години по-късно тази цена беше за мен напълно посилна. Пробвах се да мина и на Линукс. В крайна сметка реших, че ми е по-изгодно да платя Windows отколкото да се пренастройвам на Линукс. На някои хора им е по-изгодно да минат на Линукс. Това е свобода на избора. Някой отнел ли ти е на тебе тази свобода?

Quote
1 Тимотей 6:10
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,
Евреи 13:5
Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя";

Да те могат да формират всякаква цена и го правят, но Бог благоволи ли в това ? А ако той не благоволи то защо на мен да ми харесва ? Нямам право да се възмущавам ? За мен тяхното "ценообразуване" си е чисто сребролюбие. И да поради това казвам "ограбване", възмутен съм.

Покажи ми едно място в Писанието в което Бог да осъжда някой, че е избрал да продаде стоката си на по-висока цена. Бог дори не обсъжда този въпрос в Библията, защото това не касае правдата. Проблема на сребролюбието не е в това, че някой е забогатял, а в това, че някой е предал сърцето си на това да уповава на богатството и да счита богатството като източника на живот и благини. И Авраам и Йов бяха изключително богати хора, но никъде в Писанието Бог не ги е обвинил в сребролюбие. Валаам от друга страна хич не беше богат, но се подмами от парите на Валаак. Ето това е сребролюбие. Често пъти бедните са по-сребролюбиви от богатите. Затова народа е казал поговорката - "беден човек - жив дявол". И има защо. Това не означава, че богатия не може да е дявол. Но основното тук е че сребролюбието не се измерва в това колко пари имаш, а какво отношение имаш към парите, без значение дали имаш много или нямаш хич.

Не знам дали въобще си в състояние да видиш корените на твоя начин на мислене, и как в него са втъкани изключително коварни неща като:

- клевета
- принуда
- насилие
- кражба
- мрънкачество
- неблагодарност

Това са очевидните плодове от твоя начин на мислене по въпроса.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3782
Re: Софтуер.
« Reply #58 on: May 13, 2014, 16:42:56 PM »
Тихомире, не си ме разбрал много. Цената на Windows 8.1 например e 185 лв. Моя личен проблем е, че не мога да извадя тези пари накуп и да взема лиценз. Уверявам те ако можех, веднага. Бизнеса, за който ми трябва Windows-a, а и друг софтуер, за момента генерира по-малко от тези пари месечно. И затова, така. Windows 7 е на горе долу същата цена. Това обаче е моят личен проблем, който може да не е проблем за тебе, Nikolay, Watchman, който и друг да е. И за това търся по-евтин вариант или някак да изплащам, но доколкото знам Windows не се предлага на изплащане.
Ами какво бихте казали за това. Аз например се занимава с компютърна поддръжка и ремонти, когато ми се отдаде, не като някакъв сериозен бизнес, по-скоро инцидентно, но имам някои твърди клиенти. И какво става. Някой клиент омазал Windows-а и иска преинсталация. Аз какво да му кажа? Той няма да си плати лиценз ест. и аз трябва да му откажа да му инсталирам пиратски Windows и така да го загубя като клиент. С това и някакви пари. Честно казано, не знам как да постъпя.
Иначе благодаря на Тихомир за разяснението за верните грамове и теглилки. Блъсках си главата вчера над това и днес вече имам отговор. Понеже върша различни услуги, софтуерни и хардуерни и казвам различни цени на клиентите, някои са ми приятели, трети познати, други напълно непознати. За последните са най-високите цени, за първите са най-ниските или липсват. И си мислех, че работя с неверни грамове и ме ядеше съвестта. После се замислих, пък в крайна сметка, аз предоставям труда си, времето си, уменията си и е моя работа каква цена ще кажа на клиента. Така мисля. И Тихомир ми потвърди мислите. Мислех също, дали да не мина само на хардуерна поддръжка и да зарежа софтуера, но от опит знам, че едното почти винаги върви с другото. И така мисля и не знам какво да правя. Другия вариант е да зарежа всичко, което знам и мога и да започна да правя нещо съвсем ново, за което към момента нямам никаква идея. Искам да живея в мир със съвестта си.

А пробвал ли си да се молиш Бог да те снабди с необходимите средства за това, което ти е необходимо АКО Той благоволи в тази инвестиция?

Инсталирането на пиратски софтуер като "услуга" е коварна работа и е добре човек да страни от това. Предлагай на хората да ползват алтернативни и безплатни операционни системи и ако не искат - не се занимавай с тях. Не ставай съучастник в кражби. Ако път този твой бизнес може да съществува само при редовното практикуване на такива кражби и ти си ОК с това, защо не пробваш с кражби на коли, предполагам ще заработиш доста повече. И без това си сложил главата си в торбата в единия случай и в другия.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Софтуер.
« Reply #59 on: May 13, 2014, 16:52:54 PM »
Аз мислих, че цената на Windows-а (новият) е доста по-висока. Не съм се интересувал скоро.

От опит знам, че когато човек има увереност за нещо, което трябва и което не трябва да върши, в началото има голямо чудене "ами какво ще стане ако го направя това и после загубя <еди какво си>. Това е нормално да се загуби в началото, защото инвестираш. Това е като семето, което го заравяш в земята и то не дава плод веднага, но докато даде плод, трябва да ядеш или купено или да ядеш от другите си плодове. Семето ще даде плод, когато узрее. Едно дава плод по едно време, а друго — по друго време. Трето пък изобщо не дава плод и трябва на следващата година да се опита отново.

Това, че хората са свикнали да им се преинсталира Windows-a не е твой проблем и ти не трябва да се бориш с него. Честно казано, за първи път чувам каква е практиката. Аз съм се чудил как така инсталират на хората Windows-и на компютрите особено ако компютърът не е със закупен лиценз (обикновено има лепенка, където пише серийния ключ и тогава преинсталацията с този сериен ключ е напълно законна).

В момента ти смяташ, че това е единственият начин да се справяш със свой бизнес, като го поддържаш, нарушавайки договорите на производителя. Това е подобно на човек, който е решил, че единственият начин да живее е да си купува хляб от магазина и ако не си купува, ще умре. Факт е, че хляб може да се прави, дори и зърното да се произвежда, но ако човек не направи стъпка в тази посока, ще остане с "единствената" за него възможност. Затова е разумно да отклоняваш инсталацията на Windows ако няма лиценз. Ако има (диск или е на отделен системен partition), тогава преинсталираш. Това става особено лесно като решение, когато имаш фирма и име, което решаваш да поставиш по-високо от печалбите, както е писано, че доброто име е по-желателно от богатството.

Аз през годините съм губил много от това, че отказвам да се занимавам с едно или друго нещо поради факта, че нарушавам праведния ред ако се съглася. С времето това се отплаща, но на момента не изглежда като "печелившо решение" за богатството, но е печелившо за името.

Относно различните цени аз имам следния принцип (това не е по темата, та само накратко ще напиша): Започвам винаги с ниска цена и ако дам по-ниска цена на някого, то е защото има обективна причина за това (например прави ми услуга в замяна, което обикновено става с приятелските взаимоотношения). Ако човекът е "непознат клиент", тогава ако му дам ниска цена, утре той ще се срещне с другия "непознат клиент", на който съм дал висока цена и ще си каже: аха, значи можело на този ниска цена за СЪЩОТО нещо, а на мене не може. Затова ако дам по-ниска цена на непознат клиент, би следвало да му дам и по-малка стойност като продукт/услуга. Пример: слагаш гипсокартон на клиент и му вземаш 100лв. Идва друг и иска да ти даде само 50лв. Ти се съгласяваш, но му казваш, че той ще си го шпаклова, защото на предния клиент си шпакловал и си сложил картона + шлайфане.

Има и още един случай и той е при пазарлък. При пазарлъка има цена, под която не се пада (да кажем 50лв). Ти продаваш стоката си за 500лв и идва клиент и плаща 500лв. Супер. На голяма печалба си. Идва още някой и ти казва, че ще даде 300лв и толкова. Пазарите се и се съгласявате на 350лв. Супер. Клиентът доволен, че е свалил цената, а ти си доволен, че имаш печалба. Срещат се клиентите, които са платили 350 и 500лв и никой не може да ти каже нищо, защото единият се е пазарил по-упорито от другия. Но ако няма пазарлък, а цената на една и съща услуга за "непознат клиент" е както прецениш, това вече малко отива на лицемерие (от моя гледна точка), въпреки, че аз не намирам пасаж в Писанията, които да осъждат различните цени за едно и също нещо на "непознат клиент".

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?