Author Topic: Постът  (Read 23611 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

simeon

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 159
Re: Постът
« Reply #15 on: February 15, 2012, 20:52:51 PM »
Това означава ли,че не съществува човек на земята,който да е изгонил този демон на епилепсия( или лунатизъм,Лудост),без да пости???
Тогава някой задал ли си е въпроса с какво "този род "
е по- необикновен от другите?
С какво той е по-силен ,и защо е необходим пост за да излезе?
И още един важен въпрос:демоните са подчинени на Името на Исус от Назарет или на нашият пост?
Как ви звучи:" в Мое Име демони ще изгонвате с изключение на един":-)))
Ако демон се проявява като епилепсия това не значи,че непременно е дух на епилепсия. Може да е род,който е дълбоко вплетен в характера на човека,толкова,че човек да не може да го види.С това е по необикновен и по-силен. И ако не започне освещение(което може да включва пост),човека така може и да си умре-цял живот влачил демоничен хомот без да е разбрал.Но молитвата (или стоенето пред Бога "...откак ти приклони сърцето си да разбираш и да смириш себе си пред пред твоя Бог,думите ти бяха послушани,и аз дойдох поради думите ти."дан. 10:12) води човека към промяна и този род скрити духове стават явни. Духовете са лъжци.Не всичко що е епилепсия е само епилепсия.

Kubrick

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 36
Re: Постът
« Reply #16 on: February 16, 2012, 01:13:31 AM »
С няколко братя разисквахме преди малко за поста и ето къде се крие ключа според нас:

Isa 58:6  Не това ли е постът, който Аз съм избрал, - Да развързваш несправедливите окови, Да разслабваш връзките на ярема, Да пускаш на свобода угнетените, И да счупваш всеки хомот?
Isa 58:7  Не е ли да разделяш хляба си с гладния, И да въведеш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия да го обличаш, И да се не криеш от своите еднокръвни?


Постът не е просто не ядене и не пиене, а е живот. Именно когато имаме постен начин на живот ще имаме силата и вярата, за да извършаваме чудеса и знамения.
"Не е глупак онзи, който дава каквото не може да се задържи, за да спечели каквото не може да се загуби."

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Постът
« Reply #17 on: February 16, 2012, 02:17:28 AM »
Izumen,

Никъде не пише, че като постим или като имаме "постен начин на живот" ще имаме сила и вяра, за да извършваме чудеса и знамения. Вярата идва от слушане, а не от пост. Силата принадлежи на Бога (както Давид казва "Бог е моя сила"). Чудесата и знаменията са нещо, което Бог върши чрез когото пожелае, за да потвърди Словото си. Има такива, чрез които Бог върши повече чудеса и това е Негова воля. Бог извърши много малко чудеса чрез Еремия например, но той беше един от най-изстрадалите и смирени пророци (за справка "Плач на Еремия", особено 3-та глава).

Що се касае до Исая 58, там трябва да се обърне внимание, че отговорът от стих 6 и нататък е на това, че хората са се въздържали от храна, но са вършили своите си неща и са изисквали от Бога неща за себе си. Един вид — ние постим, виж ни и ни изпълни всяко желание.

В тези пасажи Бог НЕ отменя, че постът включва и въздържане от ядене, но утвърждава какво е редно да се върши в такъв ден ии такива дни. Затова е и наречено с думата "пост", а не "благочестив живот".

Имай предвид, че Христос вършеше тези неща и ядеше. Това не означава, че щом имаме такива дела, значи имаме задължителен пост. Но когато някой пости, той трябва да върши същите добри дела, които би вършил и ако не пости. Същите заповеди ги има и в Псалмите и в Моисеевия закон, което означава, че те си важат дори и да няма въздържане от храна.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Might

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Re: Постът
« Reply #18 on: February 18, 2012, 21:18:53 PM »
Съгласен съм с вас,че думата пост няма нищо общо с Божията воля!!!
Но идеята ми е,че зад думите "ЯЖ"и "НЕ ЯЖ"-стои израз на Божията воля!!!
Бог изрази волята си с думите,това може да ядеш и това не може да ядеш!!!
И понеже греха "влезе"чрез ядене,тоест непокорството,бунта и своеволието се проявиха,чрез ЯДЕНЕТО,точно затова аз,свързавам поста  с Божията воля.Понеже с ЯДЕНЕТО изразяваме нашето своеволие,а чрез НЕ ЯДЕНЕТО-зависимостта и желанието ни да зависим от Бог!

Ако някой ми даде по-разумни аргументи от Божието Слово,аз ще се радвам,защото и аз най-после ще разбера защо точно пост?С какво поста привлича Бог?Защо на Бог му е угодно нашето въздържане от ядене?Защо не друго?Как поста (не яденето или затварянето на устата)предизвиква Бога?

Ясно ми е,че можем да извършим Божията воля,без да постим!
Ясно ми е,че по време на пост ставаме по духовно чувствителни!(-но това е нормално последствие от поста,а не причина да постим.)
И моля ви не ми слагай думи в устата,които не съм говорил и имал на предвид!
От рода на "без да има молитва точно преди това"-казах;без да пости преди това,имайки предвид,че Исус няма да ни учи неща,които не  живее!Да ни каже на нас да постим за този демон,без Той да го направи.
Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Постът
« Reply #19 on: February 18, 2012, 21:50:09 PM »
Quote
Понеже с ЯДЕНЕТО изразяваме нашето своеволие,а чрез НЕ ЯДЕНЕТО-зависимостта и желанието ни да зависим от Бог!

Точно тази ти теза не е вярна, защото:

- заповедта на Бога за НЕЯДЕНЕ не беше по отношение на ежедневната храна, а изрично за едно определено дърво, което дори не беше дадено за храна. Постът от своя страна е въздържание от яденето на онази храна за която Бог първоначално заповяда ДА ЯДЕМ.

- заповедта за неядене беше дадена СЛЕД заповедта за ЯДЕНЕ. Сиреч послушането изискваше ЯДЕНЕ. Ето защо тезата ти че чрез яденето се изразява своеволие е напълно погрешна, напротив с яденето на онова, което БОГ Е ДАЛ за храна се изразява ПОСЛУШАНИЕ. Своеволието е ЕДИНСТВЕНО свързано с яденето на един единствен плод, този от дървото за познаване на добро и зло. Един човек може да е в ПОСТ и ПАК ДА ЯДЕ от това забранено дърво. Нещо повече мнозина окултисти постят именно за да се доберат до повече знание от това дърво.

Ето защо тази ти теза е напълно своеволна, произволна и противоречаща на Писанието. И още нещо, тя е напълно излишна по отношение на тезата за важността на поста. Има достатъчно пасажи, които учат за поста и трябва да е обърне внимание на тях, а не да си изсмукваме от пръсти идеи от пасажи, които не съдържат и помен от подобно значение. И според мен основната причина да ти е трудно да се смириш и да признаеш, че тази ти теза е произволна и не отговаря на смисъла на Писанието е претенцията, която направи в началото, че "Бог ти открил" тези неща. Истината е че това са размишленията на твоето сърце и това не ти го е открил Бог, защото първо Бог не е Бог, който толерира изкривяване Писанията, и второ Бог не е Бог, който прибягва до излишна аргументация с напълно спорни аргументи за да защити неща, за които има пределно праволинейни доказателства в Писанията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

pip

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 23
Re: Постът
« Reply #20 on: July 01, 2012, 23:49:35 PM »
Имам въпрос. Искам да постя няколко дни. Примерно ставам сутрин и не ям нищо до вечерта, само на вода. Правилно ли постя? Смисъл до тук написаното има само за смисъла на поста и какво значи той, но никъде не се разисква как точно да се пости кое правилно и кое не. Имам познати които не гледат любимия си филм в знак на пост или не вършат обичайно любимата си дейност. Вие как мислите, кое е правилно?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Постът
« Reply #21 on: July 02, 2012, 09:08:25 AM »
Постът освен физическо измерение има и духовно и касае също въздържание на волята, не само на тялото. Ето защо Давид казва:

Пс. 35:13  Аз се обличах във вретище, Смирявах с пост душата си,

Тук се вижда, че ролята на поста е да смири душата, не просто да лиши тялото от храна. Ето защо човек трябва да се лиши от забавления и развлечения по време на пост ако иска той да бъде ефективен. (Друг е въпроса какво въобще място имат забавленията и развлеченията в живота на християнина).

Постенето от сутрин до вечер при това с пиене на вода е възможно най-минималната версия на поста. Добър, качествен пост би бил да се пости от вечер до сутрин. Т.е 36 часа, при това без вода. Постът с вода би бил оправдан при пост, който е по-дълъг от 3 дни. Библейския модел е "три дни... не яде, нито пи" /Деан. 9:9/. Разбира се човек, който няма опит с поста 3 дневен пост без храна и вода ще му се види труден. Но ако ще пости един ден, поне да е и без вода.

Другия важен практичен момент е как се прекъсва поста. В никакъв случай човек не трябва да се нахвърли на храна след поста. Но трябва да го прекъсне първо с пиене на вода, после още вода. След това плод, плодов сок. След време може супа и чак по-нататък по-твърди храни. Месото и други тежки храни трябва да се избягват през възстановителния период след поста. Обикновено възстановителния период трае толкова дни колкото е бил и самия пост.

Още един важен момент е човек да не мисли за храна по време на пост, нито да се отдава на мисли КАКВО ЩЕ ЯДЕ СЛЕД ПОСТА. Подобни мисли водят до преждевременно прекъсване на поста. Ако ума мисли за храна по време на пост това показва нерешимост и волята се разколебава и тялото започва да се противи. Започват болки в стомаха, гадене, прилошаване. Но ако човек е твърдо решен и непоколебим в своя ум и фокусира мислите си на това се сега е посветено време на пост, тялото ще се покори лесно и няма да се противи. Ще има една малка криза обикновено първия ден по обедно време, когато тялото ще подава сигнали за глад. Но ако ума е фокусиран върху посвещението на пост, тялото след няколко спазъма ще се покори и след това няма да прави никакви проблеми, ако ума остане непоколебим. Но ако човек започне да мисли за храна и прекъсване на поста преждевременно, това ще изпрати сигнали на тялото и то ще започне да изисква храна и това често води до проваляне на поста.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 383
Re: Постът
« Reply #22 on: September 26, 2019, 11:11:44 AM »
С няколко братя разисквахме преди малко за поста и ето къде се крие ключа според нас:

Isa 58:6  Не това ли е постът, който Аз съм избрал, - Да развързваш несправедливите окови, Да разслабваш връзките на ярема, Да пускаш на свобода угнетените, И да счупваш всеки хомот?
Isa 58:7  Не е ли да разделяш хляба си с гладния, И да въведеш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия да го обличаш, И да се не криеш от своите еднокръвни?


Постът не е просто не ядене и не пиене, а е живот. Именно когато имаме постен начин на живот ще имаме силата и вярата, за да извършаваме чудеса и знамения.
Когато човек прочете цялата 58 глава и може само да замълчи и да се замисли докъде е стигнал в християнството си.

Изключително и изобличително слово

4 ст.
Ето, вие постите за да се препирате и карате, И за да биете нечестиво с пестници; Днес не постите така Щото да се чуе горе гласът ви.

9-12 ст.
Ако махнеш насред себе си хомота. Соченето с пръст и нечестивите думи,
Ако даруваш на гладния желаното от душата ти, И насищаш наскърбената душа, Тогава светлината ти ще изгрява в тъмнината, И мракът ти ще бъде като пладне;
Господ ще те води всякога, Ще насища душата ти в бездъждие, И ще дава сила на костите ти; И ти ще бъдеш като напоявана градина, И като воден извор, чиито води не пресъхват.
И родените от тебе ще съградят отдавна запустелите места; Ще възстановиш основите на много поколения; И ще те нарекат Поправител на развалините, Възобновител на места за население.