Author Topic: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство  (Read 45619 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
 Прегледах май всички теми, но не намерих такава свързана с възпитанието на децата.Моля ако има вече такава да ме извините. Бих искала да обменям опит и мъдрост с други родители християни, особено с такива, които са решили да отглеждат децата си в къщи.Много ме интересува как майките организират занимания на децата и от какви източници черпят информация за това.Как организират деня  си така си ,че да са добър пример за децата си и да им отделят достатъчно време.Бих се радвала майки да се включат в темата.Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Само да вметна, че преди всичко тук трябва да се включат бащите, защото така е според Писанията.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Да,  съгласна съм.  Добре е също да си говорим и кое на кого е отговорнст в семейството. Кoй с каво е длъжен да се нагърби.
 

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Здравей Vera,най близо до  отговора на твоя въпрос е

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=369.msg4154#msg4154
    
 в темата : "Кой за кого бе създаден?"

Тук има някои разисквания,които може да ти бъдат от полза.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Прегледах темата, няма лошо , обаче не е това , което искам. Моята темичка не е   за жени, които имат проблем с мъжевата власт, а там май се разисква точно това.
 Например, моят мъж ми дава дирекция: "учи ги на трудолюбие"/като той самия не ги глези и ги учи когато е в къщи/, но аз съм с тях почти 24 часа, а той 2-3 в деня. Значи за мен остава задачата с упражненията.Затова казах в началото , че няма да е зле маики да споделят своите опитности, защото практиката осава в по-голяма част за тях. Освен ако маиката не ходи на работа, а бащата си стои в къщи и гледа децата, но това не е естествено и дори и да се случи , обикновенно е за кратък период.
  Макло са примерите които имам и хората от които мога се насърча. А от насърчение има нужда .Много малко хора споделят нашите възгледи дори сред християните. Аз познавам само едно единствено семейство, което учи и възпитава децата си в къщи.Околните смятат, че го правим за да не се оцапат от света случайно, но основната причина е че децата трябва да получат убеждения и после да бъдат пуснати , когато те ще могат да влияят, а не докуто на тях може да им се влияе, да прекават по-голямата си част от деня в градина или училище.Моите деца напълно оповергават и становището, че като раснат в къщи малките стават затворени, необщителни и не могат да мръднат без майка си.Точно обратното е , толкова са общителни, че чак си мисля да не са нахални понякога, дружелюбни са и разговорливи, говорят с големите понякога като с връстници и разбират много неща.Това го казвам, за да не почне някой да ме убеждава в противното и да губим време.
  Нещо, което ще ми е интересно да науча е как майките си организират деня и какви неща слагат за приоритет в обучението. На нас  обикновено все не ни стига времето да направим всичко което сме си поставили за задачки, децата много по-бързо изпълнявт нещата когато тати е у дома, макар че и аз наказвам. Друго нещо, което много ме интересува е как някой /може би/ е успял да няма проблем с това, че децата му не посещават училището, в което са записани и ходят само на изпит и контролно, с какви проблеми са се сблъскали и какви ги чакат. Едното ми дете на есен би трябвало да е на предучилищна и ми предстои да се сблъскам със закона.
  Разбира се все ще се оправим някак, но ако някой вече е минал по-тоя път защо да не сподели.
  Библията казва да учим детето в подходящия за него път от рано и то няма да се отклони от него, дори когато остарее.
   
 


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Здравей, Vera,

Аз пиша не като човек, който има достатъчно опит в тази областно, но главно, за да те насърча за това, което правите вкъщи. За мен яслите и детските градини са места, където не може да се изпълни писаното да се научи детето в подходящия път. Това е така, защото детето прекарва съзнателно около 4-5ч с родителите си (или както е модерно днес - само с майката, защото бащата гледа мач примерно - говоря за семействата на вярващите) - това е 1ч преди да го (из)оставят на детска градина и после около 3-4ч след като си го приберат от чуждите хора, които го възпитават и от връстниците, които го учат на глупости.

Искам да обърна внимание и на поддържниците на "християнските детски градини" и "неделните училища" - защитавайте тези структури тук само, ако намерите някъде в Словото как родителите са давали децата им да ги отгледат други хора, а те само ги хранят сутрин и вечер, а в неделя ги дават да ги обучават "специално тренирани за тази работа учителКИ", защото те (родителите) не познават Писанията, за да научат детето на тях.

Аз нямам опит все още с възпитанието на деца, но съм се нагледал на отгледани деца и мога да си направя извод от поведението и думите на детето относно това какви са родителите или от кого се е учило. Има неща, които се научават от Словото и се прилагат напрактика и няма нужда винаги да минеш през нещо, за да се научиш. Това го казвам, тъй като винаги се намират хора, които казват - да, то може да пише в Библията, но реалността говори друго и тук добавят "ще видиш ти, когато ти се родят деца как е" - един вид - ще видиш как ще престъпваш Словото и ти, защото няма как. На такива хора съм им виждал сетнината и тя не е като на праведните.

Аз не бих дал децата си да си играят с децата на вярващи, които виждам, че не пазят Словото, защото каквото е отношението на родителите, такъв ще бъде и резултатът.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

crastitel

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 7
   Здравей,Вера,
     Ще ти разкажа за моя живот.Ти си прави изводите.Това е вместо представяне.На 48 години съм.Женен с две дъщери.През 1998 година приех Исус Христос за господар на моя живот.Заедно със съпругата ми станахме членове на една евангелска църква.Приех на вяра, че всяка дума написана между кориците на Библията е Писаното Божие Слово.Приех на вяра, че водачите на обществото са водени от Святия Дух и трябва да им се покорявам във всичко.Растях във вяра и знание за Словото.Участвах във всички мероприятия.Станах част от духовния съвет.Бригади,домашни групи,молитвени събрания,обхождане на братя и сестри в нужда ,проповеди .
     С един пропуск.Не ни остана време за децата ни.Имаше в обществото чиито членове бяхме детска и младежка група със съответните ръководители.Поверихме възпитанието на децата ни на тях.Докато бяхме на служба, те бяха в детското.Благослови ме Бог и ми даде дъщерите ни да бъдат красиви.Пораснаха в Църквата.Не пропускаха / голямата/ младежки лагери и конференции.Чудесно , нали? Да , ама не .Влязоха в пубертета.Секс,алкохол, наркотици.Нищо не пропуснаха.Причината? Моята вина е ясна.Оставих възпитанието на другите.Докато съм проповядвал за слава на моя Господ,дякона и водач на детското е съблазнявал дъщеря ми.Учел я е ,че има право на личен живот.Че трябва да има тайни от родителите си.Години наред е водел с нея интимен живот.Малката са я направили съучастница.Тя пазела каката.Това го научих тази година.Има и продължение но не е към темата.
    Може би ритнах кошера.Аз плаках.Не искам и вие да плачете.Пазете децата си!

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Vera,
Ти и съпруга ти сте взели най-правилното решение-да образовате  децата си в къщи.
Предполагам,че причината децата да се справят по бързо ,когато бащата ги обучава е ,че той представя задачите по структурно, докато ти влагаш повече емоции. Това е само мое предположение.
Дано повече родители да поемат по този път.
С поздрав- pironka.

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
За съжаление това не са "църкви",а фен клубове на местния "лидер-пастор".
Това,което се е случило с теб crastitel ,се повтаря непрекъснато и примерите за това са много.
Дано Бог да ти даде благодат да прозреш ,че всъщност си  бил служител на човек,а не на Бог .

Много хора погиват в "името на Исус" без в същност да познават Духа на Словото и неговата сила.
Тези "църкви" с инициятивите си и програмите си изместват смисъла и размиват фокуса от целта и Духа на Бога.Много думи ,гнили и противни плодове.Всякакви гадости в името на Исус- моля те излез от там.

Относно децата ,всяко самостоятелно трябва да мине през Тясната врата и да се роди лично.Бъди близо до децата си ,увещавай ги и ги насочвай с много търпение и любов в истинския Път -Исус Христос.
Сега имат нужда от изцеряване от нанесените рани и поръжения,обърквания и разочарования.В този момент трябва да си много близо до тях и да знаят за твоята добронамереност.
Божията благодат да бъде с вас!
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
МНого съжалявам за това което се е случило със децата ти, Crastitel, но не се отчавай, Бог може да ги изцери и изчисти. Ти си таткото, нямаш представа колко значи един татко за дъщеря си/аз съм била дъщеря и имам две дъщери/. Ако едно момиче получава достатъчно внимание от баща си , то вероятността да потърси внимание от чужди е много , много по-малка.  Аз съм сигурна , че знаеш вече къде да инвестираш времето си, но просто искам да те насърча, че ти си господарят в дома си и от теб се очаква и зависи много, така че никoй не може да те замести, макар и момичетата ти да са големи.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Вярно ли е че има закон и в България вече, според който не можем да си удряме децата?Една приятелка ми каза преди два дена за това и че трябва, да внимавам като ги наказвам,  някой можел да злоупотреби с това, че ще си ошляпам детето , особенно ако се оплачат самите деца.Застигна ни и тази глупост-да сложат насилие и наказание под един знаменател.
Ето още една основателна причина да живеем на село.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Доколкото знам има намерение да се въвежда.  В щатите е вече въведен.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

crastitel

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 7
   Здравей Вера,
  Връщам се на въпроса " задължения  в семейството ".Думата "задължения" в мен предизвиква непрязън.По скоро бих използвал термина " умения".Пример от моя дом.Този път мисля положителен.Съпругата ми не е добра домакиня.Не че не прояввява желание.Просто не и е дадено.Аз пък каквото пипна - става.Но когато ти е дадено едно,друго ти е взето.Тя е кротка,аз пък средно луд.Промислил е Господаря ми и за нашето физическо добруване.Дал и е добре платена работа.Да ама се прибира изцедена психически и до тук.Моята работа е по-ниско платена, но не ме натоварва толкова.Та тя се грижи за финансите.А откакто се опарихме от "християнски възпитатели" и за възпитанието на дъщерите ни.За мен всичко останало.Каквото се сетиш.Но това е моя избор.Не крия, че като млад се опитвах да я направя подобна мен.Трябваше ми време да проумея, че става дума не за желание , а за възможности.
    Опита ми по отношение възпитание с пръчка е печален.Не те съветвам да го използваш.Аз опитах.Не стана.Според мен ще сработи метода на моркова и тоягата.Ако слушат поощрения.Ако не - ограничения.Но най- важното е да не губите доверието на децата си.Ако започнат да имат тайни от вас опасността да тръгнат по лош път е огромна.Моите от там тръгнаха.А ако въведат такъв закон/ според мен ще го направят/,това че си на село не помага.Все ще се намери "доброжелател" , който да уведоми властите.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Връщам се на въпроса " задължения  в семейството ".Думата "задължения" в мен предизвиква непрязън.По скоро бих използвал термина " умения".Пример от моя дом.Този път мисля положителен.Съпругата ми не е добра домакиня.Не че не прояввява желание.Просто не и е дадено.Аз пък каквото пипна - става.Но когато ти е дадено едно,друго ти е взето.Тя е кротка,аз пък средно луд.Промислил е Господаря ми и за нашето физическо добруване.Дал и е добре платена работа.Да ама се прибира изцедена психически и до тук.Моята работа е по-ниско платена, но не ме натоварва толкова.Та тя се грижи за финансите.А откакто се опарихме от "християнски възпитатели" и за възпитанието на дъщерите ни.За мен всичко останало.Каквото се сетиш.Но това е моя избор.

Здравей, crastitel.

Трябва да се прави разлика между задължения и умения. Задълженията дадени от Бога са си задължения независимо от нашето състояние или умения (отговорности е друга дума за задължения). Ние имаме задължение да придобиваме мъдрост, да израстваме в знание и разбиране (никой не се е родил умеещ и научен); не да се примиряваме с посредственото, а да търсим и да копнеем по съвършеното:

Mat 5:48  И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.

И още:

Mat 5:6  Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.

Често Бог изисква нещо от нас, за което ние нямаме умение. Виж как беше с Мойсей, когато искаше да го прати да се конфронтира с Фараона (Мойсей, който нямаше "дар-слово", нямаше как да е самоуверен в способностите си) или пък с Еремия (който беше "още дете"). Та тук идва ролята на Божията благодат и мъдрост: да не уповаваме на себе си, на своя си ум, на своите си естествени умение, а на Бога--чиято сила се изявява съвършено в нашата слабост. Тъй че това, че ние не умеем или сме се проваляли многократно в нещо, което Бог изисква от нас, не означава че трябва да се отказваме или пък че Божието изискване към нас отпада. Преди всичко изискването е да се отречем от себе си, от своите си прищявки и ограниченията, които според плътта сме си поставили, и да обновяваме ума си според Истината. Другаде пише, че с Бог всичко е възможно, обаче по Неговия начин, според Неговата съвършена воля. И неговата воля е Христос да се изобрази в нас.

Quote
Не крия, че като млад се опитвах да я направя подобна мен.Трябваше ми време да проумея, че става дума не за желание , а за възможности.

Не знам дали "възможности" е правилната дума. Възможно е един мъж и да желае и да направи така, че жена му да прилича на него. Но това свято желание ли е, ако тръгва от себето? И Бог ли се прославя по този начин? Както мъжът е глава на жената, така Христос е глава на мъжа.

Quote
Опита ми по отношение възпитание с пръчка е печален.Не те съветвам да го използваш.Аз опитах.Не стана.Според мен ще сработи метода на моркова и тоягата.Ако слушат поощрения.Ако не - ограничения.Но най- важното е да не губите доверието на децата си.

Писанията казват, че наказването с пръчка е добро нещо. Важно е мотивацията за подобно деяние да е праведна обаче, защото "човешкият гняв не върши Божията правда". Целта на боя с пръчка не може да бъде примерно, "защото ние не можем да търпим повече", или "защото нас ни дразни поведението на детето ни", или "за да му вземем страха и друг път (нас) да не ни тормози", а с цел поправление и наставление в правдата--което е за негово добро. Аз самият нямам деца, но виждам, че е умиране това да трябва да наказваш детето си с пръчката (хуманистът в мен по-скоро ще го помилва и ще иска да избегне страданието). Когато съзнаваш, че това наказание и страдание е необходимата цена, за да се предпази детето ти от гибелен път обаче, тогава то си струва. Тук не говоря за проява на жестокост "при първа възможност", но по-скоро като последна и необходима мярка. Доверието на детето ще спечелим не когато третираме отклоненията в характера му с лека и гальовна ръка, а когато то види, че сме ЗА него, а не против него, пък макар и понякога това да боли.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

crastitel

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 7
   Зравей byFaith,
  описвам моя опит, добър или лош , нищо друго.Не рискувам да коментирам нещо , което не съм преживял.Дори и с най - добри подбуди.Мисля , че мъж и жена са две взаимно допълващи се половини на едно цяло.Това което единия не може , другия го допълва.Затова се събират.За да са едно.Когато Мойсей каза че
не е красноречив, му се даде Аарон,който може да говори добре.
Отговорност.Да , това е думата.Аз нося отговорността за домът ми
пред Този Който ми го е поверил.За всичко ставащо в него.Но не можеш да промениш някого.Това го може само Един.Ако направиш всичко което зависи от теб и той не те послуша, си чист от греха му.
Живота на човек е проява на  неговата вяря.Другото са просто
думи.Темата поставена от Вера,е с пактическа насоченост.Така и пиша.Относно духовната страна на въпроса съм съгласен с теб.