Author Topic: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство  (Read 45623 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
Поставете се на мястото на едно дете което седи сред много възрастни които са заринати от работа и всеки гледа да я свърши. От време на време някой му се усмихва казва му една две приказки и продължава напред. То не знае как да си играе, как да се учи. Не може да свърши нищо от това което възрастните правят защото не знае и не може. И просто си седи покрай тях по цял ден. Ако ще да са 100 - все тая като никой не му обръща внимание и не го научи на нищо. То ще бъде самотно и изолирано !

И кой е казал, че детето ще "седи". Децата искат да участват в реалната работа на възрастните и това участие не трябва да им се отказва. Твоето мислене идва от светския модел - според който децата не трябва да работят, а трябва да се занимават с "детски работи". Така децата участват непрестанно в общото дело, в общата кауза и от малки се приобщават към каузата на Божието Царство, защото ако имат родители на място ще знаят, че всяка събрана билка, всяко малко нещо, което се върши е свързано с нещо много по-голямо, а именно каузата на Божието Царство на земята. Точно тази кауза пази децата от света, а християните без кауза губят децата си, защото нямат сила да ги задържат от влиянието на света. Според Писанието - момчетата влизат в пълнолетна възраст на 12 години, а момичетата на 13 години. От тази възраст нагоре от тях се очаква да носят на плещите си отговорности като възрастни. Днешната езическа култура учи че пълнолетието идвало на 18 години, а при настоящия вървеж на света някои хора и след 30 годишна възраст още не са излязли от инфантилността, която света прави всичко възможно да продължи възможно най-дълго.

И точно това мислене, че детето трябва по детски някой да го занимава е в основата на тази инфантилизация. Самотни стават именно тези деца, които родителите пращат да се занимават с "детски неща" - затова на такива деца им трябват много други деца с които заедно да правят "детски неща", вместо да са заедно с родителите си и да се учат на реални неща. В крайна сметка детството е подготовка и съзряване за реалния живот, а тази подготовка не става чрез занимавки с детинщини, а чрез занимаване с реални и полезни дейности за цялото семейство, общност и в крайна сметка общата Божия кауза.

Quote
Започнах с това и ще завърша с него, човек може да е изолиран и в центъра на мол всред стотици хора - така да се каже, езичниците са го доказали...

Това е доста илюзорно твърдение. Изолацията от близки взаимоотношения не означава изолация от въздействие и влияние. Този в мола може да е самотен и "изолиран" в своето емоционално възприятие на реалността, но това не означава че не е под влияние на хилядите въздействия на покваряващата култура и среда в които е потопен.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Quote
Твоето мислене идва от светския модел - според който децата не трябва да работят, а трябва да се занимават с "детски работи".

Защо мислиш така ?

Ето, никъде не казвам, че детето не трябва да работи, казвам, че то не може да работи защото не знае как. Да то може да научи някой неща и с възрастта може да научи още повече, но ще бъде далеч от пълноценен човек докато не навърши дадена възраст. Това идва от факта, че мускулите и мозъка не са развити напълно.

Също така детето не може да работи по цял ден като възрастен. То трябва да прави и други неща, да чете, да пише, да си общува с някой (никъде не съм твърдял, че това трябва задължително да е друго дете), дори да поиграе. Нищо от това не е забранено в Библията, но дори имаме примери за всяко от тях.

Иначе да, може да направиш детето прост работник който да може да прави доста неща, то можеш да го направиш и умен работник който да чете и да се развива и работи с мъдрост и разум, а не само със сила.
Не може да развиеш мозъка с работа, както не може да развиеш мускулите с четене. Но и за двете детето трябва да има стимул и желание, а те идват от играта(забавата). Та дори и на възрастния ще му е по-добре и по леко така.

Господ е благословил всичко що е създал, и играта(веселието) е част от тези неща, пише си го.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
Защо мислиш така ?

Защото ти сам каза, че детето щяло да "седи" като бъдело сред възрастните. Няма по естествена среда от детето от това да бъде с възрастните. Писанието още казва:

Пр. 13:20  Ходи с мъдрите, и ще станеш мъдър, А другарят на безумните ще пострада зле.

А на друго място казва, че безумие е вързано в сърцето на детето. С други думи детето има много по-голяма нужда да бъде в обкръжението и средата на възрастните, които са много по-мъдри от него, отколкото в компанията на други безумни деца и така безумието да се увеличава. Точно това правят училищата и детските градини - увеличават безумието.

Quote
Ето, никъде не казвам, че детето не трябва да работи, казвам, че то не може да работи защото не знае как. Да то може да научи някой неща и с възрастта може да научи още повече, но ще бъде далеч от пълноценен човек докато не навърши дадена възраст. Това идва от факта, че мускулите и мозъка не са развити напълно.

Колко може да работи детето не е важно. Важното е да участва в процеса на работа, непрестанно да черпи от добрия пример на родителите и да усвоява все повече умения всеки ден. Така се развиват и ума и мускулите едновременно.

Quote
Не може да развиеш мозъка с работа, както не може да развиеш мускулите с четене.

Православните тачат един техен светец Серафим Саровски. Той всеки ден е прочитал по едно евангелие стоейки на колене. Пробвай ти да прочетеш едно цяло Евангелие на колене и после ще си говорим дали мускулите не се развиват с четене.

Още по погрешно е твърдението, че ума не се развивал с работа. Разбира се човек може да работи и по безмозъчен начин, просто да бъхти без да мисли, но това не означава, че не може да се работи по начин по който интелекта е дори по активен от мускулите в извършваните задачи. Всеки истински занаятчия ще ти каже, че когато ума и ръцете действат заедно това е пътя към истинското майсторство. Взаимоотношението между интелект и физическа работа е същото каквото Писанието отрежда на вярата и делата. Както вярата без дела е мъртва, така и от делата се усъвършенства вярата. По същия начин ума се усъвършенства чрез физическия труд, когато той бива приложен с мъдрост, разбиране, внимание и наблюдателност.

Четенето е добро нещо, но не е задължителен компонент за развиване на интелекта. Апостол Петър беше неук и не можеше да чете, това означаваше ли, че беше глупав, повърхностен и прост? Мъдростта и знанието се предава най-вече чрез личен пример, а не чрез четене на текст с букви. Затова Бог изпрати Сина Си да живее между човеците и да видят с очите си и да попипат с ръцете си Словото на Живота, а не просто да четат страници с текстове, ако и свещени. Точно на този принцип е основана концепцията майстор-чирак. Чирака не му е необходимо да може да чете за да стане майстор. Нужно е да се учи от живия пример на майстора, при който е отишъл да се учи. С четене процеса е много по-бавен и сложен отколкото с жив пример. Аз съм се учил на занаят с четене и личен опит и винаги ми е липсвал примера на истински майстор. Четенето е като да се возиш в каруца в сравнение с пътуване в самолет спрямо живия пример. Нима днешните начетени теолози и доктори по богословие са по-мъдри и по-обучени в истината от неуките апостоли, които се учиха от живия пример на Христос?

Господ е благословил всичко що е създал, и играта(веселието) е част от тези неща, пише си го.

Аз не съм против играта на децата, но тя не може да се нарече "забава" и "забавление", защото ако е такава това води до отрицателни плодове. ЗАБАВ-ата и ЗАБАВ-лението идват от корена БАВЯ, ЗАБАВЯМ и говори именно за забавяне развитието и напредъка чрез безплодни занимания. Истинската игра спомага развитието, затова ние трябва да сме достатъчно мъдри да разбираме, кое забавя и кое стимулира развитието на децата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Quote
Защото ти сам каза, че детето щяло да "седи" като бъдело сред възрастните. Няма по естествена среда от детето от това да бъде с възрастните. Писанието още казва:

Ако просто си седи и никой не му показва нищо и не му обръщат внимание - надали ще научи нещо. Тук дейни трябва да са възрастните, а не детето.

Quote
Важното е да участва в процеса на работа,
Да

Quote
Пробвай ти да прочетеш едно цяло Евангелие на колене и после ще си говорим дали мускулите не се развиват с четене.
Е то по тая логика, мога да вдигам гири/тежести докато чета и даже ще е още по оферта. Но не променям факта, че мозъка се товари от четенето, а мускулите от тежестта.

Quote
Още по погрешно е твърдението, че ума не се развивал с работа.
Принципно е според зависи от работата. Всъщност от опита който имам с общуването с хора, според зависи от професията, даже може да се затъпее яко. Мозъка е подобен на мускулите в отношение на тренинг, ако не го тренираш или вършиш едно и също еднообразно действие с години се деградира и то много. Просто човек забравя всичко. Не случайно се казва, Словото да не се отделя от очите ни, ни денем ни нощем.

Моисей пасеше овцете 40 години за да се изчисти от всичко което беше научил във фараоновия дом.


Quote
Четенето е добро нещо, но не е задължителен компонент за развиване на интелекта. Апостол Петър беше неук и не можеше да чете, това означаваше ли, че беше глупав, повърхностен и прост?

Апостол Петър беше покрай Исус и беше поучаван и поправян многократно за нещата в които бъркаше и даже беше обвинен че е противник. И това което е оставил в новия завет е далеч по-малко в сравнение с това което остави Апостол Павел който беше фарисей. Именно защото единия е чел и учил, а другия е ловил риба и е копал.


Quote
Аз не съм против играта на децата, но тя не може да се нарече "забава" и "забавление", защото ако е такава това води до отрицателни плодове. ЗАБАВ-ата и ЗАБАВ-лението идват от корена БАВЯ, ЗАБАВЯМ и говори именно за забавяне развитието и напредъка чрез безплодни занимания.
Тук не съм съгласен. Доста от компютърните игри развиват мозъка в определена посока която може да бъде полезна в реалния живот и работата. Игрите които играят децата като гоненица, дама и т.н. развиват координацията и бързото мислене. Което няма нищо общо със забавянето.
Но тук идва и тънкия момент човек да иска да се развива и да вижда общите неща между игра и работа и да пренася техники от едното в другото и обратно, а за това пак опираме до родителите които да научат децата на това да внимават на всичко което правят.
Иначе както споменах по-горе, може и с работа да се затъпее.
Човек трябва да търси Бога навсякъде и във всичко. Относно играта, ето дори Бог не е против играта на децата:

Захария 8:5
И улиците на града ще бъдат пълни с момчета и момичета играещи по пътищата му.


Quote
Истинската игра спомага развитието, затова ние трябва да сме достатъчно мъдри да разбираме, кое забавя и кое стимулира развитието на децата.
На какво казваш истинска игра ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
Ако просто си седи и никой не му показва нищо и не му обръщат внимание - надали ще научи нещо. Тук дейни трябва да са възрастните, а не детето.

Първо що за презумпция е това, че няма да му обърне внимание? Второ аз като гледам някое видео в което някой прави нещо с ръцете си и аз внимавам на това, което той прави - не се ли уча от това нещо? А да не би този на видеото да ми обръща внимание на мене? Това пречи ли ми да се науча гледайки какво прави? Ни най-малко. Ти някога усвоявал ли си някакъв реален занаят? Ако беше щеше повече да разбираш как работят нещата, а сега говориш от някакви неясни презумпции.

Quote
Принципно е според зависи от работата. Всъщност от опита който имам с общуването с хора, според зависи от професията, даже може да се затъпее яко. Мозъка е подобен на мускулите в отношение на тренинг, ако не го тренираш или вършиш едно и също еднообразно действие с години се деградира и то много. Просто човек забравя всичко. Не случайно се казва, Словото да не се отделя от очите ни, ни денем ни нощем.

Значи когато говорим за работа се има предвид РЕАЛНА работа, работа свързана с усвояване на Божиите ресурси, а не за някакво живуркане в човешката система, която не само допуска, но и насърчава безмозъчните действия. При вършене на реална работа интелекта и тялото се развиват едновременно.

Quote
Тук не съм съгласен. Доста от компютърните игри развиват мозъка в определена посока която може да бъде полезна в реалния живот и работата. Игрите които играят децата като гоненица, дама и т.н. развиват координацията и бързото мислене. Което няма нищо общо със забавянето.
Но тук идва и тънкия момент човек да иска да се развива и да вижда общите неща между игра и работа и да пренася техники от едното в другото и обратно, а за това пак опираме до родителите които да научат децата на това да внимават на всичко което правят.

Всички реални изследвания показват, че компютърните игри вредят на човешката психика и интелект, защото те утвърждават псевдо умения валидни в една псевдо реалност. Що се отнася до това децата да си играят и веселят - то те нямат нужда някой да ги насърчава в това, то им идва отвътре. Към нещата, които не им идват отвътре трябва да бъдат насърчавани и увещавани.

Quote
На какво казваш истинска игра ?

Точно на това, което не е забавление. Децата приемат почти всичко емоционално, което е характерно за детинщината (проявяваща се във порастнали, но несързяли хора). Детето може да се смее на съвсем реални и полезни неща, може и да се смее на пълни глупости, които покваряват интелекта и характера му. Едно дете няма нужда да бъде насърчавано в детинщини. Неговото бъдеще не е да бъде дете, а да стане зрял и сериозен човек, който носи отговорности на плещите си. И всяко нещо, което го учи да носи отговорности и да израства отвъд детинщините е истинския тип игра за която говоря.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Quote
Второ аз като гледам някое видео в което някой прави нещо с ръцете си и аз внимавам на това, което той прави - не се ли уча от това нещо?
Това. че ти може да направиш нещо означава, че всеки трябва да може да го направи ???
Аз виждам поне 7 различни типа хора описани в Словото и въобще не очаквам те да са еднакви и да могат да вършат всичко по един и същи начин. Че даже и на практика се знае, че е така и съм го виждал къде ли не...

Quote
Значи когато говорим за работа се има предвид РЕАЛНА работа, работа свързана с усвояване на Божиите ресурси, а не за някакво живуркане в човешката система, която не само допуска, но и насърчава безмозъчните действия.
И коя работа е нереална ?

Quote
Всички реални изследвания показват, че компютърните игри вредят на човешката психика и интелект, защото те утвърждават псевдо умения валидни в една псевдо реалност.
Реални изследвания ? От кого са тия реални изследвания, че много ми е любопитно.
Има си игри и игри, ако обобщаваш нещата под един знаменател не съм съгласен. Иначе, че да има игри от които може да се психяса.

Quote
Що се отнася до това децата да си играят и веселят - то те нямат нужда някой да ги насърчава в това, то им идва отвътре. Към нещата, които не им идват отвътре трябва да бъдат насърчавани и увещавани.
Е, че аз какво казах по-горе ? Трябват си грижи за тия деца - което си е отделено време за тях.

Quote
Децата приемат почти всичко емоционално, което е характерно за детинщината (проявяваща се във порастнали, но несързяли хора). Детето може да се смее на съвсем реални и полезни неща, може и да се смее на пълни глупости, които покваряват интелекта и характера му. Едно дете няма нужда да бъде насърчавано в детинщини. Неговото бъдеще не е да бъде дете, а да стане зрял и сериозен човек, който носи отговорности на плещите си. И всяко нещо, което го учи да носи отговорности и да израства отвъд детинщините е истинския тип игра за която говоря.
Да неговото бъдеще е да стане зрял и сериозен човек, ама 12 години не стигат за тая работа. Не случайно светските хора дават като минимум 18, поради простата причина, че до тогава това дете го бият хормоните в главата, няма грам опит или не е достатъчен. И на никой не му се занимава с някой който има мляко покрай устата. И се е приело, че 18 години е възраст при която тоя човек вече се е научил да си ползва главата в някаква нормална степен.
Все едно човек взел вчера книжка и изкарал само едни курсове от 20 часа на пътя да кажем, че вече е зрял шофьор.

Ако погледнем даже в Израел беше така. Вземи един Давид който когато победи Голиат беше в такава възраст(младеж) и никой не го взе на сериозно.
Ако вземем един Исус, Той на 12 години ли отиде да кръщава и благовества или изчака до 30+ ???

Лука 7:34
Дойде Човешкият Син, който яде и пие, и казвате: Ето, човек лаком и винопиец, приятел на бирниците и на грешниците.


Интересно какво е правел Исус за да бъде казано това горното...

Битие 26:8
А след като беше преседял там дълго време, филистимският цар Авимелех, като погледна от прозореца, видя, че Исаак играеше с жена си Ревека.


Явно тука Исаак беше незрял и несериозен щото си играеше/забавляваше/веселеше.
Дори не мога да си представя как си е "играл" Исаак с жена си, че да разпознае Авимелех, че Ревека му е жена.


Изобщо нещо не схващам защо изискваш едно дете да му се забранява всичко свързано със веселие/забавление, след като никъде в Библията нямаме такава забрана.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Nikolay,

Ако бях прочел подобни неща от тебе преди време много бих се изненадал, но вече не се изненадвам. Има страшно много проблеми в начина на мислене, който стои зад тези писания и не знам дали има смисъл да ти отговоря подробно, защото не знам дали си готов въобще да започнеш да работиш срещу тези проблеми в себе си. И за да не бъда голословен ще посоча някои от по-драстичните неща, които изявяват и подчертават проблемното състояние за което говоря:

Quote
Да неговото бъдеще е да стане зрял и сериозен човек, ама 12 години не стигат за тая работа. Не случайно светските хора дават като минимум 18, поради простата причина, че до тогава това дете го бият хормоните в главата, няма грам опит или не е достатъчен. И на никой не му се занимава с някой който има мляко покрай устата. И се е приело, че 18 години е възраст при която тоя човек вече се е научил да си ползва главата в някаква нормална степен.

От това се вижда, че за теб това, което "светските хора дават" е по-голям авторитет за теб от това, което Писанието учи. Как става тази работа не знам.

Quote
Ако погледнем даже в Израел беше така. Вземи един Давид който когато победи Голиат беше в такава възраст(младеж) и никой не го взе на сериозно.

Нека да ти кажа, кой го взе на напълно на сериозно - самия Бог го взе на сериозно! Но по-някаква причина ти се впечатляваш от реакцията на човеците и оставаш сляп за реакцията на Бога. Това отново говори, че човеците са по-голям авторитет за теб от Бога.

Николай понеже се познаваме с тебе ще ти кажа нещо съвсем честно - наистина не те разбирам. Понякога действаш като смислен и разумен човек, а друг път изваждаш някакви много големи дивотии, които считаш за нещо истинско и приемливо, при това напълно сериозно. Не знам откъде идва това раздвоение, възможно е от някакви отрови в храните, водата или някакво психотропно оръжие ли използват в София, което въздейства на хората така, че да изоставят здравия разум - аз не знам. Но това, което виждам е много притеснително.

Надявам се да успееш да видиш причината поради която ти казвам това, за да може също и да потърсиш изход от това състояние на нещата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Бог взе на сериозно Давид, отпреди да се е родил и го е подкрепял през целия му живот не само там, това е ясно. Примера с Израел идва да покаже, че дори и в общество като Израел по времето на Давид, е нямало как да се знае като дойде някой твърде млад човек от друг град или както беше случая на военното поле, дали той може да прави нещо както трябва или не може. Още по малко е можело да очакват, че той е Божия помазаник.

Света е приел 18 години поради ред причини. Но света няма голям избор в тая насока именно поради отхвърлянето на Божийте ценности. На мен ми е ясно защо света е избрал тази възраст. Иначе и аз знам за случаи от преди 70-100 години където дете на 7-8 години отива и почва да пасе овце или да работи каквото може, защото бащата е починал и някой трябва да издържа семейството. И са се справяли.

Но тук говоря за избора на родителя да насочи това дете към това да работи каквото и да е или да седне да се изучи и да може да прави повече от това просто да работи. Да го научи да търси(мисли) как да направи дадено нещо. Както примерно ти търсиш из Интернет видеота за тази и онази професия, да се усъвършенстваш в дадена посока, това не става ако не знаеш че това е възможно, а трябва някой да ти каже.
Аз не подкрепям училищната система защото тя откъсва детето от родителя, но проблема не е само в това, а и в това че светската система откъсва родителя от детето. И като човек вижда детето си вечер за 1-2 часа нищо не може да му предаде това е един от основните проблеми в света и дори светските хора го осъзнават. Но ми е ясно и, че един човек не може да знае и разбира от всичко и може да вземе учител по дадено нещо и да научи детето си на това нещо.

Преди са пращали децата си чираци за да изучат даден занаят което в някой насоки е било по зле и от училището сега, защото ако работилницата е в друг град родителя може да не види детето си с години докато то се научи и тогава няма грам контрол над него. Сега ако родителя има занаят и иска да въведе детето в него, добре, но не е задължително особено ако има повече деца.
А Словото казва, че сина трябва да уважава баща си и майка си т.е. да ги слуша. И това не е само докато е дете, ако погледнем Иосиф слушаше какво казва Яков докато Яков беше жив. Т.е. родителя се грижи за детето докато е жив, да го поучава и подкрепя.
Но още по ценното е да свърже човек Библията със нещата около него. Да разбира как Бог работи в живота му, как да разпознава когато Бог го насочва. Всичко написано в Библията не е просто сухи думи написани преди време. Словото на Бог е живо и ние трябва да го живеем, и една от задачите ни е да научим своите деца да го живеят. А това става както каза Исус да обичаме ближния си като себе си т.е. да се грижим за него и да му слугуваме. А за това трябва физически отделено време 1,2,3 или колкото е нужно часа. Да седнем и да сме с това дете.
Какво казваше Павел, аз съм фарисей, син на фарисей. Т.е. той е учен в този път, чел е от малък и му е обяснявано кое и защо е така.

Quote
11 И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,   
12 за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;   
13 докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;   
14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;   
15 но, действуващи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос,   
16 от Когото цялото тяло, сглобявано и свързано чрез доставяното от всеки став, според съразмерното действие на всяка една част, изработва растенето на тялото за своето назидание в любовта.

Бог избира кой какъв ще бъде в тялото, но ние като бащи трябва да разпознаваме кое дете на къде ще тръгне според това което му е определил Бог и трябва да водим децата в тази пътека избрана от Бог. Дали детето ще стане ковач или зидар ако Бог е решил друго кои сме ние, че да пречим на волята му ? Ние сме глава на семейството, но над нас е Исус, а над него е Бог и Той е този който определя тези неща.

Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Не знам откъде идва това раздвоение, възможно е от някакви отрови в храните, водата или някакво психотропно оръжие ли използват в София, което въздейства на хората така, че да изоставят здравия разум - аз не знам.

Знам за какво говориш, но не знам как да го обясня.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Извинявайте, но къде го пише това, че на 12г. човек вече е пораснал/възрастен/зрял? Аз се сещам за 20г...

П.П. Самата идея, че момче на 12г. може да бъде обявено за "пораснало" за мен е несъстоятелна - достатъчен е един поглед само за да се види, че на тези години то физически е още дете. Освен това момичетата съзряват по-рано от момчетата, а не обратното.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Бар Мицва, Бат Мицва (hvxm rY, hvxm TY)  – директен превод “Син/Дъщеря на заповедта” тоест човек който се задължава и е отговорен.  Термин който обозначава достигане на религиозна и законова зрялост. За момчетата това е на възраст от 13 години и един ден а за момичетата 12 години и един ден (Maim. Yad, Ishut, 2:9–10). При достигане на тази възраст Евреите се задължават да изпълняват заповедите (Avot 5:1; cf. Yoma 82a). Въпреки че термина се появява в Талмуда като обекта на закона (BM 96a) неговата употреба като термин обозначаващ  момента на приемане на задълженията към закона не се появява по рано от 15ти век.
http://library.shalom.bg/?p=1038

Лука 2 глава
42 И когато Той беше на дванадесет години, като отидоха по обичая на празника,
49 А Той им рече: Защо да Ме търсите? Не знаете ли че трябва да се намеря около дома на Отца Ми?


Доколкото знам се предполага, че Исус е бил останал в храма поради за изпълняването на този обичай, но със своя духовен баща т.е. Бог.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Да седне човек и да чете с малко дете/деца библията е наистина интересно !
От доста време го практикувам и всеки път се удивлявам. Тълкуваме всяко изречение и ги питам какво са разбрали или как го разбират, и децата понеже са малки питат за доста от обикновените думи из текста понеже не ги разбират или обясняват странни неща даже понякога се смеем като кажат някоя щуротия.

Самият аз често се удивлявам на това което казвам, и схващам неща които не съм се замислял преди това. Горещо го препоръчвам на всички. Ако си мислите, че нямате време, бъркате примерно ние сядаме понякога и понеже е късно прочитаме няколко изречения, но пак е ползотворно :)
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]