Author Topic: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство  (Read 45618 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Евангелиста1962, не се чувствай длъжен да даваш мнение във всяка тема. Ако не ти харесва посоката на мислене тук, не чети форума. Още в началото на темата писах , че  искам да обменяме опит по отглеждането на децата в къщи, не търся опозиция и съвети за обратното. Посоката е вече взета , търсим хора тръгнали по същия път , за да си помагаме и насърчаваме. В Библията съм видяла само думи в подкрепа на домашното отглеждане, така че ако изобщо имаш да кажеш нещо, моля те аргументирай се със словото.
   А относно Тихомир, много е хубаво , че има убеждения преди да има деца. Трудностите би трябвало само да затвърдят убежденията му. Със всяко нещо е така-първо вярваш, после изпитанията проверяват убежденията ти.
    И накрая искам да ти кажа, че ако децата ти са във вярата, то е поради Божията милост за тях, защото Бог е милостив и е виждал, че нямаш пълното знание по въпроса. Но от нас,  на които е дадено повече откровение по тоя въпрос , ще се изисква повече.Така че  , ако не можеш да насърчиш хората да си носят кръста, то поне не ги разубеждавай.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
Питането ми е конкретно за практическото приложение, а не толкова за проблемите от законово естество и битката с МОН.

Например:

Следвате ли програмата на МОН, при който вариант детето се явява периодично на изпити и се взима диплома или се отказвате от това и детето не взима диплома за средно образование?
Как се справяте с нарастващия по сложност материал след 5 клас и особено в гимназията?
Обединявате ли се с други семейства, които са достигнали до това убеждение. Лично за мен това е доста по-приемливо понеже детето е част от среда, която изповядва същите вярвания, а и родители с различни дарби и знания могат да се включат в преподаването?

Сигурно има още неща, които ще се наложи да обмислим в семейството, но все още сме много в началото на размишленията по тази тема.
Ще съм благодарна на всеки, който се включи с мъдрост и знание.

Разбирането, което аз имам до момента е следното. Децата могат да се обучават в къщи и после само да минат на изпити в училище. Доколкото си спомням от времето когато бях ученик, материала никак не е сложен. А от тогава насам стандартите са многократно занижени. Едно дете което бива поучавано в мъдростта на Божието Слово ще има много по-бистър ум да схване и запомни материала. Според мен целта е да се мине с 3-ка. Нямаме нужда от техните дипломи, трябва да учим децата си на трудолюбие и праведност и те ще успеят във всичко с което се захванат.

На първо време аз виждам две конкретни цели. Първата е да се избавят децата от средата на училищата и от влиянието на индоктринацията на учебния материал, и втората е доколкото е възможно да се избегне конфликт със закона. На този етап мисля, че и двете са възможни. Ще дойде време когато второто няма да бъде възможно и трябва да бъдем готови да платим цената заради правдата.

Когато едно дете се подготвя за изпит пред системата и разучава материала на него може да му бъде обяснено за какво става въпрос, да му се посочват абсурдите в материала и да се учи да не се съгласява с него. Това е възможно при обучение у дома. Най-добре е да се съберат няколко семейства заедно, отколкото поединично. Не знам дали закона изисква да се взимат частни уроци от "дипломирани учители" и ако го изисква тия хора трябва да бъдат внимателно подбрани и научени какво могат и какво не могат да говорят пред децата. Ако се противят ще бъдат уволнени и заменени с други, защото в известен смисъл ти ставаш работодател на този "учител" и ти диктуваш правилата. В малки села подобен подход може да работи успешно и така ще запазим децата си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Мила

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 49
Благодаря на всички, споделили до какво са достигнали. Дано да се включат и семейства, които практикуват домашното обучение и да разкажат опитностите си, особено за по-големи деца.

А относно мнението на evangelista1962:

Не става дума за страх от училището или от света, а за мъдрост. За предвиждане на злото, което нараства с изключително бързи темпове. За благодатта, която ще противостои на злото, за да издържим докрай. За водителство от Духа, което е конкретно според времето, което ще настъпи.

Относно трудните ситуации, които ще изпитат вярата на децата ни - много наивно е да се смята, че те са само в училище или на улицата. Всеки зрял родител, който наблюдава и познава децата си, а и самия себе си, ще види, че злото в плътта е толкова сериозен противник, че може да те повали дори ако избягаш далеч от всички. В този смисъл обучението да се съпротивиш на плътта чрез един живот в Духа е непрестанен процес. То може да се случи в семейството и в самата Христова общност достатъчно успешно, за да подготви децата за бъдещето.

Бих добавила, че има битки, в които ако не си пратен от Бога може да загубиш живота си (душата си). Затова нека да не пращаме с лека ръка децата си да заякват някъде, както разбира се да подхождаме мъдро и с внимание, и когато ги възпираме.


Понякога се удивлявам колко внимателни и прецизни можем да бъдем когато се явяваме на интервю за работа, например, а колко лековато се изказваме за духовните изпитания.
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

надежда

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 12
 • Винаги има надежда!Следвате ли програмата на МОН, при който вариант детето се явява периодично на изпити и се взима диплома или се отказвате от това и детето не взима диплома за средно образование?
Как се справяте с нарастващия по сложност материал след 5 клас и особено в гимназията?

Сигурно има още неща, които ще се наложи да обмислим в семейството, но все още сме много в началото на размишленията по тази тема.
Ще съм благодарна на всеки, който се включи с мъдрост и знание.
Включвам се с конкретна ситуация по темата. Когато дъщеря ми започваше 12 клас в гимназията, се наложи да замине в чужбина по една програма за изучаване на чужди езици за 1 година. Подадохме молба до Директора на училището за преминаване на "индивидуална форма на обучение" и той разреши. Към края на учебната година се свързах с преподавателите по всеки отделен предмет за изготвяне на индивидуален конспект по всеки предмет, върху който се провежда изпита. В края на учебната година определиха датите на изпитите, дъщеря ми се яви по всички предмети с изключение на физическо възпитание(покриват се нормативи). С Божията благодат моята дъщеря за върши гимназия с отлична диплома, но има една особеност, че децата, които завършват по формата за индивидуално обучение получават дипломите си две седмици по-късно от останалите и това е важно, ако кандидатства във ВУЗ. Въпреки това я допуснаха на кандидатстудентски изпити и сега е студент по специалността, която искаше. Във всичко това срещнахме трудности, но уповахме на Бога, за Който няма нищо мъчно и невъзможно. За решението, което трябва да вземете за вашите деца съвети не мога да дам, но мога да разкажа моят опит. Още в детската градина Господ, имайки съвършен план изпрати върващи лели и учителки и за двете ми деца. Неговата грижа за тях беше просто невероятна и нищо не можеше да попречи на Неговите намерения относно живота ни. Уповавах на Словото от Пс.91, 121, 127, Филипяни 4:1-8 и продължавам и до сега да виждам как точно се изпълнява. Молете се и ако не е достатъчно, молете се усърдно. Всеки път, когато съм грешала е защото не съм се молила или не съм се молила усърдно.
Дерзайте, братя, Исус победи света.
И,ето,завесата на храма се раздра от горе
до долу,земята се разтресе,скалите се разпукаха,гробовете се разтвориха и много тела на починалите светии бяха възкресени след Неговото възкресение...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Здравей надежда,

Има няколко проблема с нещата, които считаш за ценни в това си съобщение. Първия е, че си дала децата си в детска градина и се радваш, че е имало детски лелки вярващи.

Бог заповядва в Писанието - родителите да възпитават децата си, а не да ги дават на детски градини и училища, пък било те и християнски.

Цели 11 класа дъщеря ти е била в системата на светското образование, където е била подложена от внимателно калкулирана информация за подмяна на ценностната система, както и потопена в безбожна среда пълна с всякакви покварени примери и поведение и каква полза че 12-тия е бил на индивидуално обучение? Ако всички 12 класа бяха така и детето се учеше в къщи, това щеше да е за похвала.

След това сте я пуснали във ВУЗ, където формирането на светската система и среда продължава. Явно се радваш за отличната диплома, която има тежест само в безбожната система на престиж и похвала от човеци и считаш, че й е нужна още една диплома от света, която ще я направи още по-зависима от тази система. С оглед на последните времена подобна зависимост ще бъде пагубна, ако не отрезнее навреме. Ние с жена ми си изхвърлихме дипломите в кофата за боклук (буквално) и с ясното съзнание, че скъсваме със системата на престиж и кариера на света. Нито за миг от тогава те не са ни потрябвали за каквото и да е било.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Мила

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 49
Страстите и стремежът към кариера е това, което трябва да отсечем, заблудата, че висшето образование, няколкото езика и компютърната ни грамотност ни осигуряват работа в богата международна фирма, висока заплата и жилище в престижен квартал. Красива съпруга или заможен съпруг, както и прекрасни, здрави и умни деца, които ще продължат успеха ни. Старини в здраве и с банкова сметка за приятни круизи. Американската мечта. Или по-скоро идол. Една насадена представа за добър и успешен живот.
Представа, която може да определя живота ни. И която Бог ще сгромоляса с пълна сила в своя гняв.

Ако разпнем плътта и сме готови да бъдем послушни, тогава и дипломите могат да са полезни. Но може Бог да поиска от нас и от тях да се откажем.

Цялото образование на апостол Павел, наистина не му помогна да разпознае Христос. Не случайно ослепя. Часове беше в мрак. Това беше духовната тъмнина, която е била в сърцето му. Когато люспите на заблудата паднаха, той прогледна за Господа. Осъзнавайки как нищо не струва толкова , колкото  познанието на Христос, той споделяше, че най-ценното е Христос.
Но след като беше готов, именно той бе изпратен да воюва срещу гръцките заблуди и срещу езичеството. Образованието му беше подходящо. Явно и характерът.

Важно е защо насърчаваме децата си да учат и да следват? Защото с прозрението на мъдрия и просветен родител виждаме това като част от пътя им в Христос или защото според нас дипломата е отворена врата за плътските ни въжделения.
Знаем ли кое е полезно за тях? Според  дарбите им, според характера им, според слабостите им и нещата, които могат да ги съборят?
Каква е волята на Бога? Или просто следваме утъпканите и идолските пътища.

А относно системата – отказът от обучение също може да се превърне в система. Правила без благодатта и водителството на Бога. Но може да бъде и благодат, която те избавя от примката на вредни страсти. Особено в последното време.

Мисля, че е индивидуално. Универсалното, което важи за всички са чисти мотиви, покорното сърце и изпитването на всичко.
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
А относно системата – отказът от обучение също може да се превърне в система. Правила без благодатта и водителството на Бога. Но може да бъде и благодат, която те избавя от примката на вредни страсти. Особено в последното време.

Системата не предлага обучение, тя предлага образование. Сиреч иска да те образува в желания от контролиращите я сили образ.

Да се отделя човек от мъдростта и системата на този свят, не е своеволно правило, а учение на Писанията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Системата не предлага обучение, тя предлага образование. Сиреч иска да те образува в желания от контролиращите я сили образ.

Да се отделя човек от мъдростта и системата на този свят, не е своеволно правило, а учение на Писанията.

Добра забележка, никога не бях се замислял за думата ОБРАЗование.

Luk 6:40  Ученикът не е по-горен от учителя си; а всеки ученик, когато се усъвършенствува, ще бъде като учителя си.

Това е принцип.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Системата не предлага обучение, тя предлага образование. Сиреч иска да те образува в желания от контролиращите я сили образ.

Да се отделя човек от мъдростта и системата на този свят, не е своеволно правило, а учение на Писанията.

Добра забележка, никога не бях се замисллял за думата ОБРАЗование.

Luk 6:40  Ученикът не е по-горен от учителя си; а всеки ученик, когато се усъвършенствува, ще бъде като учителя си.

Това е принцип.

Да поставиш един зрял и издържал изпитание мъж в такава безбожна среда, той би й устоял. Но да поставиш едно дете, което още не е оформено като характер в нея, и което не може да се противопостави на влиянието й, това би било пагубно за него--би го "образ"-увало по друг начин,
би го изградило по образ далеч от "образа на Божия син" (Римл. 8:29).

Как може един родител, който осъзнава тази опасност и закономерност да подложи детето си на това? Бих казал, че всеки е обречен да го стори, освен ако не е обновил ума си чрез Словото, за да може да разпознае от опит кое е добро и кое зло. А и самата нездрава среда на отстъпилото и отстъпващо християнство предразполага към подобни заблуди. Ако имаше една Божия църква (общност) изградена стабилно върху истинския фундамент на Словото, би ли позволила тя подобно нещо? Би ли дала на дявола карт бланш да се разпорежда с децата й?

Молете се и ако не е достатъчно, молете се усърдно. Всеки път, когато съм грешала е защото не съм се молила или не съм се молила усърдно.

Първо здравей и от мен, Надежда.

Бих те попитал, за какво точно сте се молили? Каква полза човек да се моли и да се моли усърдно, ако се моли за нещо, което не е по Божията воля? Молитвата не е толкова изказване пред Бога на нашите си желания или нужди (защото Той знае по-добре от самите нас от какво имаме нужда), а изслушване.

Ако не се молим според Словото можем да получим "благословии", които да ни въведат в нови и нови заблуди, и да изградят в нас погрешни представи за това кой е Бога на Библията.

И аз навремето, още дете във вярата и вярващ на много лъжи, съм се молил за образованието си, да ме приемат това и това, да ми дадат тия и тия стипендии, и т.н.--и аз получих това, което исках (мислейки че е от Бога), но каква измама бе всичко това! Поради невежеството си аз бях счел злото за добро и бях поучаван в богопротивни дисциплини, който процес изграждаше в мен (без моето осъзнанаване) характер недостоен за един Божий мъж. Феминизъм, еманципация, религиозен плурализъм, толерантност към грях и лъжа наречена незнайно защо "любов", въздигане на човешки авторитети и чрез тях на структурите за социално инженерство и манипулация, характерни за един социалистически, богомразещ строй--всичко това беше калкулирана атака целяща да ме вкара в руслото на този свят и да черпя от неговата мъдрост (която пред хората не е срамна и невзрачна, а престижна).

Лека-полека обаче, като израствах в познаването на Словото и Господа, Бог ми изявяваше лъжите на сатана и ме изведе от това място. Обаче пораженията в характера ми и в начина ми на мислене са неизследими и до ден днешен.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

надежда

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 12
 • Винаги има надежда!
Здравей надежда,

Има няколко проблема с нещата, които считаш за ценни в това си съобщение. Първия е, че си дала децата си в детска градина и се радваш, че е имало детски лелки вярващи.

Здравейте,
преди всичко благодаря за отговорите, бяха много полезни за мен. Чудесни примери за посвещение на Бога.
В примерът, който дадох по-горе исках просто да кажа, че е възможно децата да учат в къщи и да се явяват на изпити и че не е толкова трудно това да стане и в по-горните класове. Нищо от това,което съм направила или казала не считам за ценно и съжалявам, ако съм създала проблеми.
Заминаването на дъщеря ми в чужбина си беше Божия промисъл и тя живя и учи езика в дом на Божии служители, праведни и сериозни хора, и на думи, и на дела.
Ако бях повярвала в Бога преди да дам децата си в детска градина и ако тогава имах мисленето, което имам сега, сигурно бих направила всичко възможно да ги отгледам и възпитавам в къщи. По никакъв начин не оспорвам учението на Господ за това, че родителите трябва да отглеждат децата си.
Относно това, че съм се молила - стори ми се, че някой прави предположения относно молитвите ми и то погрешни. В Псалом 66:18-20 се казва: "Ако в сърдцето си бях гледал благоприятно на неправда, Господ не би послушал; Но Бог наистина послуша, обърна внимание на гласа на молбата ми. Благословен да е Бог,Който не отстрани от мене ни молитвата, ни Своята милост."
В заключение искам да прославя Бога като кажа, че въпреки всички мои грешки, неправилни решения и липса на разбиране, Той не е спрял да ми показва милост - чрез изобличение, поправление,светлина върху Словото Му. Към този момент всеки е това, което е, чрез Божията благодат.

И,ето,завесата на храма се раздра от горе
до долу,земята се разтресе,скалите се разпукаха,гробовете се разтвориха и много тела на починалите светии бяха възкресени след Неговото възкресение...

Joyssie

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 48
Аз имам въпрос: Ако някой би искал да работи като лекар-специалист или хирург, или пък архитект за строежи на къщи и пътища, или инженер - вкъщи ли да се обучава(?) Или тези професии се считат също за безбожни светски дисциплини?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Светската система иска документ, че еди кой си е минал еди какви си изпити.

Всъщност много малко хора, които работят разни професии (било то инженери, програмисти, строители, дърводелци, тези, които правят дограма и т.н...) изобщо са полагали изпити по тези неща. Доста от хората са се научили сами, изполвайки знанията на някой друг - книги, видеа, личен пример и т.н.

По отношение на цялата здравна система - там нещата са ясни, че са мноого нагласени, за да ползват фармацевтиката. За другите неща (които не са обвързни с такива зли модели на "управление") има преквалификационни курсове и изпити. Примерно искаш да работиш заварчик или кранист - отиваш на курс и после си готов.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Аз имам въпрос: Ако някой би искал да работи като лекар-специалист или хирург, или пък архитект за строежи на къщи и пътища, или инженер - вкъщи ли да се обучава(?) Или тези професии се считат също за безбожни светски дисциплини?

А според теб това, че някой "би искал" нещо достатъчна причина ли е това да бъде валидна посока на живота му? Не ни ли учи Писанието - да се отречем от себе си? Когато човек се отрече от себе си и желанията си - тогава какво би искал да работи ще се замени с това, което Бог иска и го призовава този човек. А каквото Бог иска, Той ще снабди цялата необходима благодат за да се изпълни, ако човека е покорен.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Здравейте,
темата е стара, но ме заинтересува, не друго но и аз имам деца. Това което мога да добавя е следното.

 Относно възпитанието на децата - от моя опит научих че характера на децата се формира в първата им годинка, до 4-5 са като тесто можеш да ги моделираш, от тук насетне трябва да ги научиш да 'чуват' това което им се казва, трябва да се научат да имат доверие на родителите си. По въпроса с пръчка - да трябва да се прилага, но само когато се налага т.е. много рядко. Хубаво е първо да бъде и предупреден, а не директно наказан, ако повтори, потрети предимно наказания, но леки - да стои с вдигнати ръце примерно или да му се забрани нещо което обича да прави. Но да знае, че има наказание като сбърка. И наистина важното е да разберат защо ги наказват. Случвало ми се е да се карам на малкия ми син и когато го попитам "разбра ли защо ти се карам" той да каже нещо съвсем различно за което той си мисли че му се карам. Иначе многото прилагане на пръчката води до отрицателни резултати. Толкова от практиката.

 Живеем в света и искаме или не сме на една планета с всички останали, а трябва да им бъдем и за пример:

Матей 5:13 
13. Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не става, освен да се изхвърли навън и да се тъпче от хората.

И ако е така защо да се 'заврем в миша дупка' за да не ни застигнат нещата от света - от това ли се плашим ?

1 Летописи 16:21-25 
21. Не остави никого да им навреди;
ей, заради тях царе изобличи,
  22. като каза: Да не се допирате до помазаните Ми
и да не сторите зло на пророците Ми.
  23. Пейте на Господа, жители на целия свят;
благовествайте от ден на ден спасението Му.
  24. Възвестете между народите славата Му,
между всички племена - чудните Му дела.
  25. Защото Господ е велик и твърде достоен за хвала
и за страхопочитание повече от всички богове.

Ние сме сол като следваме Бог и показваме славата Му чрез нашите действия! Ако ние се махнем/скрием Бог ще издигне и други от камъните. Не бива да ни е страх за децата ни от света, за да не им го предадем и на тях този страх, но да ги учим на Словото Му.
 А децата ни ще станат такива каквито са нужни на Бог за Неговия план, ние можем само да ги напътстваме и да ги учим да Го следват. По какъв път ще минат както виждате от изписаното тук в темата и от това което знаете като собствен опит от себе си, няма голямо значение вие оцеляхте и вървите в пътищата му нали ? Научете ги да следват Бог и да Го търсят и Той ще направи останалото. Бъдете до тях и си ГОВОРЕТЕ с тях само така ще знаете какво се случва с тях, какви са страховете и тревогите им. Говоренето е много важно и Словото дойде до вас като ви говори някой. Научете ги да ви имат доверие, а дали ще имат доверие на мама или на тати няма значение ако споделяте помежду си. И не казвам, че ще е лесно, но трябва вяра.


 Бих попитал също така, като ги изведете от училище и ги сложите на частни уроци у дома - какво очаквате да им спестите ? И защо искате да им го спестите ? И сигурни ли сте че трябва да им го спестите ?

Цялото образование на апостол Павел, наистина не му помогна да разпознае Христос. ......
Но след като беше готов, именно той бе изпратен да воюва срещу гръцките заблуди и срещу езичеството. Образованието му беше подходящо. Явно и характерът.
???? Ти го каза :)

И все пак Павел къде се беше образовал ? Не при фарисеи ли ?
Моисей къде се беше образовал? Не в Египет ли ? Бог го избра и направи каквото трябва с него - заведе го в дома на фараона и после да пасе овце ! Дали Бог не можеше да го направи направо овчар и да не го вкарва в образователната система на Египет ? Можеше, но той трябваше да мине през домът на фараона !

Солта стои на масата в солницата така, че всички да я виждат и да я опитат ако искат !
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Quote
Бих попитал също така, като ги изведете от училище и ги сложите на частни уроци у дома - какво очаквате да им спестите ? И защо искате да им го спестите ? И сигурни ли сте че трябва да им го спестите ?

Ти би ли дал някаква Библейска обосновка, защо на първо място трябва да ги ВЪВЕДЕМ в училищата на кесаря? Децата ни на кесаря ли принадлежат, че да ги даваме в неговите училища? Ти имаш ли някаква представа откога, по чия идея, защо и с каква цел се въведе държавното образование? Някъде в Писанието Бог дава ли мандат на управниците да образоват децата? Кого Бог задължава и упълномощава да ги учи? Думата образование, замислял ли си се с какво означава и чий образ изобразява държавното образование в децата? Да разбирам ли че ти не искаш да им спестиш този образ и теб той въобще не те притеснява?

Quote
И все пак Павел къде се беше образовал ? Не при фарисеи ли?

Павел се беше учил при нозете на Гамалиил, човек праведен и учител на Божието Слово. Ти с него ли сравняваш светското образование?

Quote
Моисей къде се беше образовал? Не в Египет ли ? Бог го избра и направи каквото трябва с него - заведе  го в дома на фараона и после да пасе овце ! Дали Бог не можеше да го направи направо овчар и да не го вкарва в образователната система на Египет ? Можеше, но той трябваше да мине през домът на фараона !

Моисей трябваше да мине през дома на фараона за да оцелее, а не за да се образова. После му трябваха 40 години в пустинята да се ИЗПРАЗНИ от всичката египетска мъдрост, че да стане годен за Божието намерение.

Написал си и някои добри неща по-горе, но си пълен с кваса на света, не без помощта на образованието на кесаря, което продължава да управлява мисленето ти.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.