Братско общение в тревожни времена

Реално братолюбие и взаимопомощ => Помощ в дома и семейството => Topic started by: Прашинка on April 02, 2009, 20:15:42 PM

Title: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on April 02, 2009, 20:15:42 PM
 Прегледах май всички теми, но не намерих такава свързана с възпитанието на децата.Моля ако има вече такава да ме извините. Бих искала да обменям опит и мъдрост с други родители християни, особено с такива, които са решили да отглеждат децата си в къщи.Много ме интересува как майките организират занимания на децата и от какви източници черпят информация за това.Как организират деня  си така си ,че да са добър пример за децата си и да им отделят достатъчно време.Бих се радвала майки да се включат в темата.


Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on April 02, 2009, 20:19:40 PM
Само да вметна, че преди всичко тук трябва да се включат бащите, защото така е според Писанията.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on April 02, 2009, 20:32:58 PM
Да,  съгласна съм.  Добре е също да си говорим и кое на кого е отговорнст в семейството. Кoй с каво е длъжен да се нагърби.
 
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: IvanQS on April 02, 2009, 21:39:03 PM
Здравей Vera,най близо до  отговора на твоя въпрос е

http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=369.msg4154#msg4154
    
 в темата : "Кой за кого бе създаден?"

Тук има някои разисквания,които може да ти бъдат от полза.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on April 05, 2009, 12:23:08 PM
Прегледах темата, няма лошо , обаче не е това , което искам. Моята темичка не е   за жени, които имат проблем с мъжевата власт, а там май се разисква точно това.
 Например, моят мъж ми дава дирекция: "учи ги на трудолюбие"/като той самия не ги глези и ги учи когато е в къщи/, но аз съм с тях почти 24 часа, а той 2-3 в деня. Значи за мен остава задачата с упражненията.Затова казах в началото , че няма да е зле маики да споделят своите опитности, защото практиката осава в по-голяма част за тях. Освен ако маиката не ходи на работа, а бащата си стои в къщи и гледа децата, но това не е естествено и дори и да се случи , обикновенно е за кратък период.
  Макло са примерите които имам и хората от които мога се насърча. А от насърчение има нужда .Много малко хора споделят нашите възгледи дори сред християните. Аз познавам само едно единствено семейство, което учи и възпитава децата си в къщи.Околните смятат, че го правим за да не се оцапат от света случайно, но основната причина е че децата трябва да получат убеждения и после да бъдат пуснати , когато те ще могат да влияят, а не докуто на тях може да им се влияе, да прекават по-голямата си част от деня в градина или училище.Моите деца напълно оповергават и становището, че като раснат в къщи малките стават затворени, необщителни и не могат да мръднат без майка си.Точно обратното е , толкова са общителни, че чак си мисля да не са нахални понякога, дружелюбни са и разговорливи, говорят с големите понякога като с връстници и разбират много неща.Това го казвам, за да не почне някой да ме убеждава в противното и да губим време.
  Нещо, което ще ми е интересно да науча е как майките си организират деня и какви неща слагат за приоритет в обучението. На нас  обикновено все не ни стига времето да направим всичко което сме си поставили за задачки, децата много по-бързо изпълнявт нещата когато тати е у дома, макар че и аз наказвам. Друго нещо, което много ме интересува е как някой /може би/ е успял да няма проблем с това, че децата му не посещават училището, в което са записани и ходят само на изпит и контролно, с какви проблеми са се сблъскали и какви ги чакат. Едното ми дете на есен би трябвало да е на предучилищна и ми предстои да се сблъскам със закона.
  Разбира се все ще се оправим някак, но ако някой вече е минал по-тоя път защо да не сподели.
  Библията казва да учим детето в подходящия за него път от рано и то няма да се отклони от него, дори когато остарее.
   
 

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on April 05, 2009, 16:22:39 PM
Здравей, Vera,

Аз пиша не като човек, който има достатъчно опит в тази областно, но главно, за да те насърча за това, което правите вкъщи. За мен яслите и детските градини са места, където не може да се изпълни писаното да се научи детето в подходящия път. Това е така, защото детето прекарва съзнателно около 4-5ч с родителите си (или както е модерно днес - само с майката, защото бащата гледа мач примерно - говоря за семействата на вярващите) - това е 1ч преди да го (из)оставят на детска градина и после около 3-4ч след като си го приберат от чуждите хора, които го възпитават и от връстниците, които го учат на глупости.

Искам да обърна внимание и на поддържниците на "християнските детски градини" и "неделните училища" - защитавайте тези структури тук само, ако намерите някъде в Словото как родителите са давали децата им да ги отгледат други хора, а те само ги хранят сутрин и вечер, а в неделя ги дават да ги обучават "специално тренирани за тази работа учителКИ", защото те (родителите) не познават Писанията, за да научат детето на тях.

Аз нямам опит все още с възпитанието на деца, но съм се нагледал на отгледани деца и мога да си направя извод от поведението и думите на детето относно това какви са родителите или от кого се е учило. Има неща, които се научават от Словото и се прилагат напрактика и няма нужда винаги да минеш през нещо, за да се научиш. Това го казвам, тъй като винаги се намират хора, които казват - да, то може да пише в Библията, но реалността говори друго и тук добавят "ще видиш ти, когато ти се родят деца как е" - един вид - ще видиш как ще престъпваш Словото и ти, защото няма как. На такива хора съм им виждал сетнината и тя не е като на праведните.

Аз не бих дал децата си да си играят с децата на вярващи, които виждам, че не пазят Словото, защото каквото е отношението на родителите, такъв ще бъде и резултатът.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: crastitel on April 06, 2009, 21:26:12 PM
   Здравей,Вера,
     Ще ти разкажа за моя живот.Ти си прави изводите.Това е вместо представяне.На 48 години съм.Женен с две дъщери.През 1998 година приех Исус Христос за господар на моя живот.Заедно със съпругата ми станахме членове на една евангелска църква.Приех на вяра, че всяка дума написана между кориците на Библията е Писаното Божие Слово.Приех на вяра, че водачите на обществото са водени от Святия Дух и трябва да им се покорявам във всичко.Растях във вяра и знание за Словото.Участвах във всички мероприятия.Станах част от духовния съвет.Бригади,домашни групи,молитвени събрания,обхождане на братя и сестри в нужда ,проповеди .
     С един пропуск.Не ни остана време за децата ни.Имаше в обществото чиито членове бяхме детска и младежка група със съответните ръководители.Поверихме възпитанието на децата ни на тях.Докато бяхме на служба, те бяха в детското.Благослови ме Бог и ми даде дъщерите ни да бъдат красиви.Пораснаха в Църквата.Не пропускаха / голямата/ младежки лагери и конференции.Чудесно , нали? Да , ама не .Влязоха в пубертета.Секс,алкохол, наркотици.Нищо не пропуснаха.Причината? Моята вина е ясна.Оставих възпитанието на другите.Докато съм проповядвал за слава на моя Господ,дякона и водач на детското е съблазнявал дъщеря ми.Учел я е ,че има право на личен живот.Че трябва да има тайни от родителите си.Години наред е водел с нея интимен живот.Малката са я направили съучастница.Тя пазела каката.Това го научих тази година.Има и продължение но не е към темата.
    Може би ритнах кошера.Аз плаках.Не искам и вие да плачете.Пазете децата си!
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: pironka on April 06, 2009, 23:29:52 PM
Vera,
Ти и съпруга ти сте взели най-правилното решение-да образовате  децата си в къщи.
Предполагам,че причината децата да се справят по бързо ,когато бащата ги обучава е ,че той представя задачите по структурно, докато ти влагаш повече емоции. Това е само мое предположение.
Дано повече родители да поемат по този път.
С поздрав- pironka.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: IvanQS on April 06, 2009, 23:32:02 PM
За съжаление това не са "църкви",а фен клубове на местния "лидер-пастор".
Това,което се е случило с теб crastitel ,се повтаря непрекъснато и примерите за това са много.
Дано Бог да ти даде благодат да прозреш ,че всъщност си  бил служител на човек,а не на Бог .

Много хора погиват в "името на Исус" без в същност да познават Духа на Словото и неговата сила.
Тези "църкви" с инициятивите си и програмите си изместват смисъла и размиват фокуса от целта и Духа на Бога.Много думи ,гнили и противни плодове.Всякакви гадости в името на Исус- моля те излез от там.

Относно децата ,всяко самостоятелно трябва да мине през Тясната врата и да се роди лично.Бъди близо до децата си ,увещавай ги и ги насочвай с много търпение и любов в истинския Път -Исус Христос.
Сега имат нужда от изцеряване от нанесените рани и поръжения,обърквания и разочарования.В този момент трябва да си много близо до тях и да знаят за твоята добронамереност.
Божията благодат да бъде с вас!
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on April 07, 2009, 10:57:09 AM
МНого съжалявам за това което се е случило със децата ти, Crastitel, но не се отчавай, Бог може да ги изцери и изчисти. Ти си таткото, нямаш представа колко значи един татко за дъщеря си/аз съм била дъщеря и имам две дъщери/. Ако едно момиче получава достатъчно внимание от баща си , то вероятността да потърси внимание от чужди е много , много по-малка.  Аз съм сигурна , че знаеш вече къде да инвестираш времето си, но просто искам да те насърча, че ти си господарят в дома си и от теб се очаква и зависи много, така че никoй не може да те замести, макар и момичетата ти да са големи.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on April 10, 2009, 11:55:46 AM
Вярно ли е че има закон и в България вече, според който не можем да си удряме децата?Една приятелка ми каза преди два дена за това и че трябва, да внимавам като ги наказвам,  някой можел да злоупотреби с това, че ще си ошляпам детето , особенно ако се оплачат самите деца.Застигна ни и тази глупост-да сложат насилие и наказание под един знаменател.
Ето още една основателна причина да живеем на село.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on April 10, 2009, 12:32:40 PM
Доколкото знам има намерение да се въвежда.  В щатите е вече въведен.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: crastitel on April 10, 2009, 15:49:57 PM
   Здравей Вера,
  Връщам се на въпроса " задължения  в семейството ".Думата "задължения" в мен предизвиква непрязън.По скоро бих използвал термина " умения".Пример от моя дом.Този път мисля положителен.Съпругата ми не е добра домакиня.Не че не прояввява желание.Просто не и е дадено.Аз пък каквото пипна - става.Но когато ти е дадено едно,друго ти е взето.Тя е кротка,аз пък средно луд.Промислил е Господаря ми и за нашето физическо добруване.Дал и е добре платена работа.Да ама се прибира изцедена психически и до тук.Моята работа е по-ниско платена, но не ме натоварва толкова.Та тя се грижи за финансите.А откакто се опарихме от "християнски възпитатели" и за възпитанието на дъщерите ни.За мен всичко останало.Каквото се сетиш.Но това е моя избор.Не крия, че като млад се опитвах да я направя подобна мен.Трябваше ми време да проумея, че става дума не за желание , а за възможности.
    Опита ми по отношение възпитание с пръчка е печален.Не те съветвам да го използваш.Аз опитах.Не стана.Според мен ще сработи метода на моркова и тоягата.Ако слушат поощрения.Ако не - ограничения.Но най- важното е да не губите доверието на децата си.Ако започнат да имат тайни от вас опасността да тръгнат по лош път е огромна.Моите от там тръгнаха.А ако въведат такъв закон/ според мен ще го направят/,това че си на село не помага.Все ще се намери "доброжелател" , който да уведоми властите.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: byFaith on April 11, 2009, 01:06:15 AM
Връщам се на въпроса " задължения  в семейството ".Думата "задължения" в мен предизвиква непрязън.По скоро бих използвал термина " умения".Пример от моя дом.Този път мисля положителен.Съпругата ми не е добра домакиня.Не че не прояввява желание.Просто не и е дадено.Аз пък каквото пипна - става.Но когато ти е дадено едно,друго ти е взето.Тя е кротка,аз пък средно луд.Промислил е Господаря ми и за нашето физическо добруване.Дал и е добре платена работа.Да ама се прибира изцедена психически и до тук.Моята работа е по-ниско платена, но не ме натоварва толкова.Та тя се грижи за финансите.А откакто се опарихме от "християнски възпитатели" и за възпитанието на дъщерите ни.За мен всичко останало.Каквото се сетиш.Но това е моя избор.

Здравей, crastitel.

Трябва да се прави разлика между задължения и умения. Задълженията дадени от Бога са си задължения независимо от нашето състояние или умения (отговорности е друга дума за задължения). Ние имаме задължение да придобиваме мъдрост, да израстваме в знание и разбиране (никой не се е родил умеещ и научен); не да се примиряваме с посредственото, а да търсим и да копнеем по съвършеното:

Mat 5:48  И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.

И още:

Mat 5:6  Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.

Често Бог изисква нещо от нас, за което ние нямаме умение. Виж как беше с Мойсей, когато искаше да го прати да се конфронтира с Фараона (Мойсей, който нямаше "дар-слово", нямаше как да е самоуверен в способностите си) или пък с Еремия (който беше "още дете"). Та тук идва ролята на Божията благодат и мъдрост: да не уповаваме на себе си, на своя си ум, на своите си естествени умение, а на Бога--чиято сила се изявява съвършено в нашата слабост. Тъй че това, че ние не умеем или сме се проваляли многократно в нещо, което Бог изисква от нас, не означава че трябва да се отказваме или пък че Божието изискване към нас отпада. Преди всичко изискването е да се отречем от себе си, от своите си прищявки и ограниченията, които според плътта сме си поставили, и да обновяваме ума си според Истината. Другаде пише, че с Бог всичко е възможно, обаче по Неговия начин, според Неговата съвършена воля. И неговата воля е Христос да се изобрази в нас.

Quote
Не крия, че като млад се опитвах да я направя подобна мен.Трябваше ми време да проумея, че става дума не за желание , а за възможности.

Не знам дали "възможности" е правилната дума. Възможно е един мъж и да желае и да направи така, че жена му да прилича на него. Но това свято желание ли е, ако тръгва от себето? И Бог ли се прославя по този начин? Както мъжът е глава на жената, така Христос е глава на мъжа.

Quote
Опита ми по отношение възпитание с пръчка е печален.Не те съветвам да го използваш.Аз опитах.Не стана.Според мен ще сработи метода на моркова и тоягата.Ако слушат поощрения.Ако не - ограничения.Но най- важното е да не губите доверието на децата си.

Писанията казват, че наказването с пръчка е добро нещо. Важно е мотивацията за подобно деяние да е праведна обаче, защото "човешкият гняв не върши Божията правда". Целта на боя с пръчка не може да бъде примерно, "защото ние не можем да търпим повече", или "защото нас ни дразни поведението на детето ни", или "за да му вземем страха и друг път (нас) да не ни тормози", а с цел поправление и наставление в правдата--което е за негово добро. Аз самият нямам деца, но виждам, че е умиране това да трябва да наказваш детето си с пръчката (хуманистът в мен по-скоро ще го помилва и ще иска да избегне страданието). Когато съзнаваш, че това наказание и страдание е необходимата цена, за да се предпази детето ти от гибелен път обаче, тогава то си струва. Тук не говоря за проява на жестокост "при първа възможност", но по-скоро като последна и необходима мярка. Доверието на детето ще спечелим не когато третираме отклоненията в характера му с лека и гальовна ръка, а когато то види, че сме ЗА него, а не против него, пък макар и понякога това да боли.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: crastitel on April 11, 2009, 22:07:39 PM
   Зравей byFaith,
  описвам моя опит, добър или лош , нищо друго.Не рискувам да коментирам нещо , което не съм преживял.Дори и с най - добри подбуди.Мисля , че мъж и жена са две взаимно допълващи се половини на едно цяло.Това което единия не може , другия го допълва.Затова се събират.За да са едно.Когато Мойсей каза че
не е красноречив, му се даде Аарон,който може да говори добре.
Отговорност.Да , това е думата.Аз нося отговорността за домът ми
пред Този Който ми го е поверил.За всичко ставащо в него.Но не можеш да промениш някого.Това го може само Един.Ако направиш всичко което зависи от теб и той не те послуша, си чист от греха му.
Живота на човек е проява на  неговата вяря.Другото са просто
думи.Темата поставена от Вера,е с пактическа насоченост.Така и пиша.Относно духовната страна на въпроса съм съгласен с теб.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on April 11, 2009, 22:25:46 PM
Искам само да допълня някои неща относно промяната на човека или придържането му към определен път.

Относно промяната на човека аз чета в Словото, че за много неща самият човек трябва да бъде наставен да промени неща у себе си. Ето и пример:
Колосяни 3:8. Но сега отхвърлете и вие всичко това: гняв, ярост, злоба, хулене, срамотно говорене от устата си.

Не пише "молете се Бог да отхвърли от вас" (както мнозина говорят) или "изгонете си дух на гняв, ярост, злоба" (както мнозина говорят), но има заповед ние да отхвърлим всичко това - гняв, ярост, злоба, хулене, срамотно говорене от устата си.

Има и неща, които човек не може да промени и това е духът на човека. Новият дух, който се влага е от Бога и човек няма способност за това.

От друга страна четем и за възпитанието на детето отрано в подходящия път и това ще помогне то да се придържа към него. Тук не пише, че трябва да си оставиш детето и да се молиш Господ да го възпита, но е заповед към човека.

Имайки предвид тези 2 уточнения мисля, че е нужно активно действие, докато е време. Наставлението има своето време, изобличението също има своето време, но те трябва да присъстват при грижата за децата. В Словото четем как Самуил изобличи 1-2 пъти Саул за греховете, които направи и после вече му каза, че няма да види лицето му, както и четем на друго място:
Притчи 29:1. Човек, който често е изобличаван, закоравява врата си, Внезапно ще се съкруши и то без поправление.

И виждаме, че Саул не беше изобличаван от Самуил повече често.

Затова трябва да се внимава в това, което Бог е наредил ние да правим и за това, което е наредил да не се опитваме да правим.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: byFaith on April 11, 2009, 23:43:38 PM
Относно промяната на човека аз чета в Словото, че за много неща самият човек трябва да бъде наставен да промени неща у себе си. Ето и пример:
Колосяни 3:8. Но сега отхвърлете и вие всичко това: гняв, ярост, злоба, хулене, срамотно говорене от устата си.

Не пише "молете се Бог да отхвърли от вас" (както мнозина говорят) или "изгонете си дух на гняв, ярост, злоба" (както мнозина говорят), но има заповед ние да отхвърлим всичко това - гняв, ярост, злоба, хулене, срамотно говорене от устата си.

Добро уточнение, Тихомир. В днешно време много християни се оправдават, че те "са си грешници" (и не могат да владеят над греха), че човешката плът е твърде слаба или пък че у себе си нямат способността за това или онова (което Бог изисква от човека). И наистина плътският човек не може да се отърси от страстите на плътта си, но Бог не ни е призовал да останем подвластни на тези страсти като плътски християни.

Имаме няколко пасажа в Словото, които са красноречиви:

Rom 6:8  Но ако сме умрели с Христа, вярваме, че ще и живеем с Него,
Rom 6:9  знаейки, че Христос, като биде възкресен от мъртвите, не умира вече; смъртта няма вече власт над Него.
Rom 6:10  Защото, смъртта, с която умря, Той умря за греха еднаж за винаги; а животът, който живее, живее го за Бога.
Rom 6:11  Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса.
Rom 6:12  И тъй, да не царува грехът във вашето смъртно тяло, та да се покоряват на неговите страсти.

Rom 6:13  Нито представяйте телесните си части като оръдия на неправдата; но представяйте себе си на Бога като оживели от мъртвите, и телесните си части на Бога като оръдия на правдата.

Rom 8:12  И тъй, братя, ние имаме длъжност, обаче, не към плътта, та да живеем плътски.
Rom 8:13  Защото, ако живеете плътски, ще умрете; но ако чрез Духа умъртвите телесните действия, ще живеете.

Gal 5:16  Прочее казвам: Ходете по Духа и няма да угаждате на плътските страсти.
Gal 5:17  Защото плътта силно желае противното на Духа, а Духът противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да можете да правите това, което искате.

Самият апостол Павел казва за себе си:

1Co 9:26  И тъй, аз така тичам, не към нещо неизвестно; така удрям, не като че бия въздуха;
1Co 9:27  но уморявам тялото си и го поробвам, да не би, като съм проповядвал на другите, сам аз да стана неодобрен.

От тези пасажи се вижда, че човекът трябва активно да участва във владеенето над тялото си. Бог не може да извърши това, което Той изисква от нас самите. Не че със своя сила ние можем да се спасим, но трябва да действаме в съгласие с Духа.

Ако позволяваме на плътта си да владее над нас (малко или много), тогава духът ни ще е притъпен, а нашето свидетелство отслабено и компрометирано. Колко важно е това пред децата, които гледат личния ни пример и го поглъщат. Това е такава отговорност, в която ако човек се впусне лековато, небрежно или своеволно, резултатите винаги следват. Историята, която сподели, crastitel, е тъжна сама по себе си. За съжаление не едно и две християнски семейства са се подвели и сега страдат, и децата и родителите. Аз лично поради моя несериозност или лекомислие в миналото съм пречил активно Бог да ме превръща в човек с характер, който да може да понесе родителското бреме. И сега като гледам себе си, перспективата да имам един ден (ако Бог благоволи) жена и семейство е съкрушаваща. А децата са благословение от Господа!

Сещам се следния стих сега:

Mat 18:6  А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини.

Ще оставя повече да кажат тези, които имат необходимия опит и мъдрост от Бога.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Joyssie on April 24, 2009, 13:36:13 PM
Здравейте!

Не съм съвсем сигурна дали тук е добре да пиша или в нова тема (ако прецените - преместете го в нова тема).
Става въпрос за сираците. И по-конкретно - за осиновяване на сираци. Все още не съм омъжена, но съм се чудела не веднъж по този въпрос. Какво казва Библията относно осиновяването?

Псалми 68:5 Баща на сирачетата и защитник на вдовиците е Бог в Своето обиталище.
Яков 1:27 Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца е това: да се грижи човек за сирачетата и вдовиците в неволята им и да пази себе си неопетнен от света.

Какво се има в предвид тук под "грижа за сирачетата" (в някои преводи - "приглеждане")?
И по-конкретно: библейско ли е мъж и жена да си осиновят дете (сираче), независимо дали могат или не могат да имат свои деца?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on April 25, 2009, 10:14:47 AM
Аз лично много съм искала и искам да се погрижа за такoво дете.Мисля, че това е най-доброто което може да се направи за такива деца-да се осиновят, защото те се нуждаят предимно от ежедневно възпитание и внимание, а не от хуманитарни помощи.Много ме е яд като гледам колко трудно е осиновяването и само какви непосилни и абсурдни изисквания поставят пред осиновителите!!! Имаме познати семейства, които са минали през тоя "ад". Едните ,след три години чакане и бюрократщина най-после успяха да вземат дете, от което родителите са се отказали.
 Моят отговор е по-скоро емоционален, но до тези изводи съм стигнала.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on April 25, 2009, 17:27:47 PM
Осиновяването на дете определено не е същото, като "приглеждане" на сирачета. В библейски времена сирачетата са били по улиците да просят, или са живели в бедни къщи с трудност да намерят храна. Подпомагането на такива с храна и други неща е било приглеждането им. Защитата на сирачетата от несправедливости в съда също е било част от това задължение.

В днешно време нещата са направени по такъв начин, че достъпа на добронамерени хора до сирачетата да бъде максимално затруднен и блокиран. Това не означава, че така наречените сиропиталища няма да приемат пари и дарения от вещи, но пак децата остават в тази нечестива система, която ги унищожава като личности. А именно това е главната нужда на сирачето, хляб всеки може да му даде. Сирачето има нужда от глава, от някой който да го учи на пътя на правдата, който да изгражда характера му. Точно това е блокирано от държавата и то не случайно.

Да не говорим за защитата в съда, там системата е такава че напълно елиминира всякаква адекватна защита и думата справедливост не е правна категория в България.

Що се отнася до осиновяването мисля, че затова е нужно Бог да води човека не само за стъпката, но и за самото дете, защото не се знае какво дете може да доведе в дома си. Приютяването на сираци е библейска практика, докато аз лично не съм чел за осиновяване (освен да пише а аз да съм го пропуснал). Осиновлението в Христос за което се говори е съвсем друго нещо. Там става въпрос за "осиновяване" на собствените деца, като самия акт има за цел признаването им за законни наследници.

Дяволът обаче се е погрижил чрез държавата да направи приютяването в днешни дни нещо почти невъзможно.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on April 25, 2009, 17:38:07 PM
Приютяването може да се приложи, въпреки, че моментът за това е доста късен. Това е времето, когато сираците трябва да напуснат домовете и търсят квартира и работа. Това е чудесна възможност за тези, които искат да преглеждат сираци като им предложат квартира, дори и работа.

...Но все пак мисля, че въпросът не беше точно за такъв случай, а за сираци в детска/бебешка възраст.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Мила on April 25, 2009, 17:46:21 PM
Приемната грижа е една от формите, алтернатива на осиновяването. Но смея да твърдя, отново изключително възпрепятствана от отделите за социално подпомагане.
Въпреки всички трудности, разбира се, при водителство от Бога е възможно.

Но мисля, че и тази стъпка, както Тихомир е написал за служенията, не е за всеки. Това не е нещо, което може да извършиш под влияние на емоциите или нечий призив за "служение". Ако църквата, която едно семейство посещава е здрава и поучението за служенията и дарбите също е здраво и истинно, то тогава тези неща се случват. С изпитване, но без лутане и действия на принципа на пробата и грешката....да правим нещо, пък каквото стане, нали сме Христови....всичко ще е наред....После се оказва, че не е наред и видиш ли врагът бил виновен.....
Подобни разсъждения показват липса на мъдрост и погрешно научени вярващи.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on April 25, 2009, 17:49:56 PM
Quote
С изпитване, но без лутане и действия на принципа на пробата и грешката....да правим нещо, пък каквото стане, нали сме Христови....всичко ще е наред....После се оказва, че не е наред и видиш ли врагът бил виновен.....
Подобни разсъждения показват липса на мъдрост и погрешно научени вярващи.

Добре казано.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Мила on May 12, 2009, 12:09:05 PM
Имам нужда от информация за обучение в дома.
Не зная дали е добре да се отдели в отделна тема или да попитам тук.
В последно време обмисляме сериозно възможностите да обучаваме децата си у дома вместо да ходят на училище. Дъщеря ни е още малка, но синът е вече трети клас. След 5 клас атмосферата и влиянието на  средата в училище се променят коренно, макар, че и сега не е никак за подценяване.

Питането ми е конкретно за практическото приложение, а не толкова за проблемите от законово естество и битката с МОН.

Например:

Следвате ли програмата на МОН, при който вариант детето се явява периодично на изпити и се взима диплома или се отказвате от това и детето не взима диплома за средно образование?
Как се справяте с нарастващия по сложност материал след 5 клас и особено в гимназията?
Обединявате ли се с други семейства, които са достигнали до това убеждение. Лично за мен това е доста по-приемливо понеже детето е част от среда, която изповядва същите вярвания, а и родители с различни дарби и знания могат да се включат в преподаването?

Сигурно има още неща, които ще се наложи да обмислим в семейството, но все още сме много в началото на размишленията по тази тема.
Ще съм благодарна на всеки, който се включи с мъдрост и знание.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on May 12, 2009, 16:40:16 PM
Точно тук е мястото за тези въпроси. Когато пуснах темата ми се искаше да се обсъждат такива неща. По принцип всички имаме нужда от повече практическа насоченост не само в темата, ами и във други области на живота си. Така че раздел "Реално братолюбие и взаимопомощ " се нуждае от споделяне на опитностите ни, защото за каквито и духовни неща да си говорим, накрая практиката и делата определят какви сме в действителност и всичко опира до-"Какво да направя?". 
Моите деца са още по-малки, но ние сме решили  , когато тръгне  есента на училище, по-голямото, да ходи само на изпити и контролни евнтоално.Много училища се борят за бройки, така че поне половината ще са съгласни детето ви да е записано  при тях , та дори и да не идва редовно. Особенно подходящи за целта са разни селски училища, за които понякога и едно дете е решаващо , за да не ги закрият. Аз имам само един пример с такива родители и мога да почерпя оптност от тях, но се надявам те да се включат във форума и да споделят лично.
   За мен най-доброто е когато няколко семейства си обучават децата заедно и всеки се включи с предмет, който му се отдава да преподава, но трудно ще намериш съмишленици. Дано това да не те разубеди . 
 що се отнася до средното образование за сега мисля да се придържаме към него, но след като ние ще ги учим всичко ще е пречупено през Божията гледна точка и словото му -история, биология , литература. Но ако нещата загрубеят и би се наложило да избираме, образованието като диплома не е важно за нас и в такъв случай ще се откажем от "услугите"
 на държавата.
  А накрая искам да кажа нещо, което  би трябвало да накара много вярващи да се замислят в какво вярват всъщност. Наскоро се запознах с една жена , която нямаше претенции да е вярваща, но с мъжа си бяха решили да обучават децата си у дома, защото смятат че училището в днешно време само ги развращава.Нещо повече-местят се на село, за да имат повече време един за друг и за децата.Сменят печелившия си бизнес със земеделие и смятат така да учат и децата си.Удивително.Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: evangelista1962 on May 13, 2009, 19:08:29 PM
Здравейте,сега и аз ще си кажа мнението по тази тема.Имам син на 21 и дъщеря на17  повярвал съм 1990 година.И мога да кажа че не споделям  някои разсъждения но по ред.Първо аз не се плаша от децките в църквата при положение че познавамчовека който го води и ако съм сигъренче това което се говорие добро.После за тоягата значи това е строго индивидуално зависи от самото дете.Например сина мие доста по дисциплиниран от дъщерями до колкотодъщерями е достатъчно да и се обидя и има полза.Важното придисциплинирането е детето да знае защо е наказано и ако има прошка да не е практика защото иначе се научават че каквото и да направи ще му се прости без наказание.А колкото децата да не са на училище мисля че не е правилно.Защото това което ги учим да живеят по божиите стандарти  може да се изпита единствено в трудни ситуации когато е в света без закрила на родители и само да уповава на бОГ.Има още какво да се каже но понататък.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on May 13, 2009, 20:39:19 PM
evangelista,

Това, което е общо между теб, Оза, който подпря Господния ковчег и на хората, които погледнаха в Господния ковчег, когато той се прибра от филистимската земя е, че както ти казваш:
Quote
Първо аз не се плаша от децките в църквата при положение че познавамчовека който го води и ако съм сигъренче това което се говорие добро

и те не се плашеха да направят това, което направиха.

Другото общо е, че те не само не се плашеха да направят това, но и смятаха, че е напълно редно, както и ти смяташ. Това беше досег до неща, които Бог е повелил, но те го направиха по неправомерен начин.

Те бяха наказани директно от Бога със смърт, поради това тяхно действие и това всичкото беше написано за наш пример.

Редно е да се боиш от това, което говориш и каквото правиш. Иначе си далеч от мъдростта, чиято основа е страх от Бога. Страх от Бога е да се пазят заповедите му. А кой ти е заповядал да практикуваш такива небиблейски неделни училища не знам, но със сигурност не е Бог.
 
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: mak on May 14, 2009, 01:43:11 AM
Днеска попаднах на една добра проповед по темата, на английски:

The Children of Caesar (http://wordnverse.com/pilgrim/Whoever%20Controls%20the%20Schools%20Controls%20the%20World.mp3)

Преди време бях гледал само откъси (http://www.youtube.com/watch?v=Lq_tcyPV7Vg).

Не знам за България, но скоро разбрах че в други държави вече от следващата година ако искаш да запишеш детето на училище, ще трябва да занесеш потвърждение от болницата че си е получило всичките си ваксини.

2Ti 3:1  А това да знаеш, че в последните времена ще настанат усилни времена....


2Ti 3:10  А ти си последвал моето учение, поведение, прицелна точка, вярата ми, дълготърпението, любовта, твърдостта,
2Ti 3:11  гоненията, страданията; какви неща ме сполетяха в Антиохия, в Икония, в Листра; какви гонения издържах; и от всички тях ме избави Господ.
2Ti 3:12  Но и всички, които искат да живеят благочестиво в Христа Исуса, ще бъдат гонени.
2Ti 3:13  А нечестиви човеци и измамници ще се влошават повече и повече, като мамят и бъдат мамени.
2Ti 3:14  А ти постоянствувай в това, което си научил и за което си бил убеден, като знаеш от какви лица си се научил,
2Ti 3:15  и от детинство знаеш свещенните писания, които могат да те направят мъдър за спасение чрез вяра в Христа Исуса.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: evangelista1962 on May 14, 2009, 10:55:43 AM
Слушай сега Тихомире това че ти не приемаш нещо разбери че не винаги не е правилно.Икакви ги говориш пак къде намери стх който казва да не има децки ...И още нещо мисля че в тази тема ти трябва да пишеш най малко защото до колкото разбрах нямаш деца...Ето още един факт че много пишат без да имат хабер за какво става дума .Когато Бог ти даде деца чистиш панперси и не спиш през ноща мпже и да кажеш нещо.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: pironka on May 14, 2009, 12:30:57 PM
Quote
Не знам за България, но скоро разбрах че в други държави вече от следващата година ако искаш да запишеш детето на училище, ще трябва да занесеш потвърждение от болницата че си е получило всичките си ваксини.
Представянето на имунизационния паспорт винаги е бил задължителен за България. Ваксинациите започват от родилния дом. В яслите и градините си има задължително имунизационна сестра.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on May 14, 2009, 15:21:47 PM
Евангелиста1962, не се чувствай длъжен да даваш мнение във всяка тема. Ако не ти харесва посоката на мислене тук, не чети форума. Още в началото на темата писах , че  искам да обменяме опит по отглеждането на децата в къщи, не търся опозиция и съвети за обратното. Посоката е вече взета , търсим хора тръгнали по същия път , за да си помагаме и насърчаваме. В Библията съм видяла само думи в подкрепа на домашното отглеждане, така че ако изобщо имаш да кажеш нещо, моля те аргументирай се със словото.
   А относно Тихомир, много е хубаво , че има убеждения преди да има деца. Трудностите би трябвало само да затвърдят убежденията му. Със всяко нещо е така-първо вярваш, после изпитанията проверяват убежденията ти.
    И накрая искам да ти кажа, че ако децата ти са във вярата, то е поради Божията милост за тях, защото Бог е милостив и е виждал, че нямаш пълното знание по въпроса. Но от нас,  на които е дадено повече откровение по тоя въпрос , ще се изисква повече.Така че  , ако не можеш да насърчиш хората да си носят кръста, то поне не ги разубеждавай.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on May 14, 2009, 20:09:49 PM
Quote
Питането ми е конкретно за практическото приложение, а не толкова за проблемите от законово естество и битката с МОН.

Например:

Следвате ли програмата на МОН, при който вариант детето се явява периодично на изпити и се взима диплома или се отказвате от това и детето не взима диплома за средно образование?
Как се справяте с нарастващия по сложност материал след 5 клас и особено в гимназията?
Обединявате ли се с други семейства, които са достигнали до това убеждение. Лично за мен това е доста по-приемливо понеже детето е част от среда, която изповядва същите вярвания, а и родители с различни дарби и знания могат да се включат в преподаването?

Сигурно има още неща, които ще се наложи да обмислим в семейството, но все още сме много в началото на размишленията по тази тема.
Ще съм благодарна на всеки, който се включи с мъдрост и знание.

Разбирането, което аз имам до момента е следното. Децата могат да се обучават в къщи и после само да минат на изпити в училище. Доколкото си спомням от времето когато бях ученик, материала никак не е сложен. А от тогава насам стандартите са многократно занижени. Едно дете което бива поучавано в мъдростта на Божието Слово ще има много по-бистър ум да схване и запомни материала. Според мен целта е да се мине с 3-ка. Нямаме нужда от техните дипломи, трябва да учим децата си на трудолюбие и праведност и те ще успеят във всичко с което се захванат.

На първо време аз виждам две конкретни цели. Първата е да се избавят децата от средата на училищата и от влиянието на индоктринацията на учебния материал, и втората е доколкото е възможно да се избегне конфликт със закона. На този етап мисля, че и двете са възможни. Ще дойде време когато второто няма да бъде възможно и трябва да бъдем готови да платим цената заради правдата.

Когато едно дете се подготвя за изпит пред системата и разучава материала на него може да му бъде обяснено за какво става въпрос, да му се посочват абсурдите в материала и да се учи да не се съгласява с него. Това е възможно при обучение у дома. Най-добре е да се съберат няколко семейства заедно, отколкото поединично. Не знам дали закона изисква да се взимат частни уроци от "дипломирани учители" и ако го изисква тия хора трябва да бъдат внимателно подбрани и научени какво могат и какво не могат да говорят пред децата. Ако се противят ще бъдат уволнени и заменени с други, защото в известен смисъл ти ставаш работодател на този "учител" и ти диктуваш правилата. В малки села подобен подход може да работи успешно и така ще запазим децата си.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Мила on May 19, 2009, 14:59:54 PM
Благодаря на всички, споделили до какво са достигнали. Дано да се включат и семейства, които практикуват домашното обучение и да разкажат опитностите си, особено за по-големи деца.

А относно мнението на evangelista1962:

Не става дума за страх от училището или от света, а за мъдрост. За предвиждане на злото, което нараства с изключително бързи темпове. За благодатта, която ще противостои на злото, за да издържим докрай. За водителство от Духа, което е конкретно според времето, което ще настъпи.

Относно трудните ситуации, които ще изпитат вярата на децата ни - много наивно е да се смята, че те са само в училище или на улицата. Всеки зрял родител, който наблюдава и познава децата си, а и самия себе си, ще види, че злото в плътта е толкова сериозен противник, че може да те повали дори ако избягаш далеч от всички. В този смисъл обучението да се съпротивиш на плътта чрез един живот в Духа е непрестанен процес. То може да се случи в семейството и в самата Христова общност достатъчно успешно, за да подготви децата за бъдещето.

Бих добавила, че има битки, в които ако не си пратен от Бога може да загубиш живота си (душата си). Затова нека да не пращаме с лека ръка децата си да заякват някъде, както разбира се да подхождаме мъдро и с внимание, и когато ги възпираме.


Понякога се удивлявам колко внимателни и прецизни можем да бъдем когато се явяваме на интервю за работа, например, а колко лековато се изказваме за духовните изпитания.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: надежда on June 02, 2009, 13:32:18 PMСледвате ли програмата на МОН, при който вариант детето се явява периодично на изпити и се взима диплома или се отказвате от това и детето не взима диплома за средно образование?
Как се справяте с нарастващия по сложност материал след 5 клас и особено в гимназията?
Сигурно има още неща, които ще се наложи да обмислим в семейството, но все още сме много в началото на размишленията по тази тема.
Ще съм благодарна на всеки, който се включи с мъдрост и знание.
Включвам се с конкретна ситуация по темата. Когато дъщеря ми започваше 12 клас в гимназията, се наложи да замине в чужбина по една програма за изучаване на чужди езици за 1 година. Подадохме молба до Директора на училището за преминаване на "индивидуална форма на обучение" и той разреши. Към края на учебната година се свързах с преподавателите по всеки отделен предмет за изготвяне на индивидуален конспект по всеки предмет, върху който се провежда изпита. В края на учебната година определиха датите на изпитите, дъщеря ми се яви по всички предмети с изключение на физическо възпитание(покриват се нормативи). С Божията благодат моята дъщеря за върши гимназия с отлична диплома, но има една особеност, че децата, които завършват по формата за индивидуално обучение получават дипломите си две седмици по-късно от останалите и това е важно, ако кандидатства във ВУЗ. Въпреки това я допуснаха на кандидатстудентски изпити и сега е студент по специалността, която искаше. Във всичко това срещнахме трудности, но уповахме на Бога, за Който няма нищо мъчно и невъзможно. За решението, което трябва да вземете за вашите деца съвети не мога да дам, но мога да разкажа моят опит. Още в детската градина Господ, имайки съвършен план изпрати върващи лели и учителки и за двете ми деца. Неговата грижа за тях беше просто невероятна и нищо не можеше да попречи на Неговите намерения относно живота ни. Уповавах на Словото от Пс.91, 121, 127, Филипяни 4:1-8 и продължавам и до сега да виждам как точно се изпълнява. Молете се и ако не е достатъчно, молете се усърдно. Всеки път, когато съм грешала е защото не съм се молила или не съм се молила усърдно.
Дерзайте, братя, Исус победи света.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on June 03, 2009, 18:34:15 PM
Здравей надежда,

Има няколко проблема с нещата, които считаш за ценни в това си съобщение. Първия е, че си дала децата си в детска градина и се радваш, че е имало детски лелки вярващи.

Бог заповядва в Писанието - родителите да възпитават децата си, а не да ги дават на детски градини и училища, пък било те и християнски.

Цели 11 класа дъщеря ти е била в системата на светското образование, където е била подложена от внимателно калкулирана информация за подмяна на ценностната система, както и потопена в безбожна среда пълна с всякакви покварени примери и поведение и каква полза че 12-тия е бил на индивидуално обучение? Ако всички 12 класа бяха така и детето се учеше в къщи, това щеше да е за похвала.

След това сте я пуснали във ВУЗ, където формирането на светската система и среда продължава. Явно се радваш за отличната диплома, която има тежест само в безбожната система на престиж и похвала от човеци и считаш, че й е нужна още една диплома от света, която ще я направи още по-зависима от тази система. С оглед на последните времена подобна зависимост ще бъде пагубна, ако не отрезнее навреме. Ние с жена ми си изхвърлихме дипломите в кофата за боклук (буквално) и с ясното съзнание, че скъсваме със системата на престиж и кариера на света. Нито за миг от тогава те не са ни потрябвали за каквото и да е било.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Мила on June 03, 2009, 21:19:38 PM
Страстите и стремежът към кариера е това, което трябва да отсечем, заблудата, че висшето образование, няколкото езика и компютърната ни грамотност ни осигуряват работа в богата международна фирма, висока заплата и жилище в престижен квартал. Красива съпруга или заможен съпруг, както и прекрасни, здрави и умни деца, които ще продължат успеха ни. Старини в здраве и с банкова сметка за приятни круизи. Американската мечта. Или по-скоро идол. Една насадена представа за добър и успешен живот.
Представа, която може да определя живота ни. И която Бог ще сгромоляса с пълна сила в своя гняв.

Ако разпнем плътта и сме готови да бъдем послушни, тогава и дипломите могат да са полезни. Но може Бог да поиска от нас и от тях да се откажем.

Цялото образование на апостол Павел, наистина не му помогна да разпознае Христос. Не случайно ослепя. Часове беше в мрак. Това беше духовната тъмнина, която е била в сърцето му. Когато люспите на заблудата паднаха, той прогледна за Господа. Осъзнавайки как нищо не струва толкова , колкото  познанието на Христос, той споделяше, че най-ценното е Христос.
Но след като беше готов, именно той бе изпратен да воюва срещу гръцките заблуди и срещу езичеството. Образованието му беше подходящо. Явно и характерът.

Важно е защо насърчаваме децата си да учат и да следват? Защото с прозрението на мъдрия и просветен родител виждаме това като част от пътя им в Христос или защото според нас дипломата е отворена врата за плътските ни въжделения.
Знаем ли кое е полезно за тях? Според  дарбите им, според характера им, според слабостите им и нещата, които могат да ги съборят?
Каква е волята на Бога? Или просто следваме утъпканите и идолските пътища.

А относно системата – отказът от обучение също може да се превърне в система. Правила без благодатта и водителството на Бога. Но може да бъде и благодат, която те избавя от примката на вредни страсти. Особено в последното време.

Мисля, че е индивидуално. Универсалното, което важи за всички са чисти мотиви, покорното сърце и изпитването на всичко.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on June 04, 2009, 01:04:17 AM
Quote
А относно системата – отказът от обучение също може да се превърне в система. Правила без благодатта и водителството на Бога. Но може да бъде и благодат, която те избавя от примката на вредни страсти. Особено в последното време.

Системата не предлага обучение, тя предлага образование. Сиреч иска да те образува в желания от контролиращите я сили образ.

Да се отделя човек от мъдростта и системата на този свят, не е своеволно правило, а учение на Писанията.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: mak on June 04, 2009, 03:02:03 AM
Системата не предлага обучение, тя предлага образование. Сиреч иска да те образува в желания от контролиращите я сили образ.

Да се отделя човек от мъдростта и системата на този свят, не е своеволно правило, а учение на Писанията.

Добра забележка, никога не бях се замислял за думата ОБРАЗование.

Luk 6:40  Ученикът не е по-горен от учителя си; а всеки ученик, когато се усъвършенствува, ще бъде като учителя си.

Това е принцип.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: byFaith on June 04, 2009, 11:18:47 AM
Системата не предлага обучение, тя предлага образование. Сиреч иска да те образува в желания от контролиращите я сили образ.

Да се отделя човек от мъдростта и системата на този свят, не е своеволно правило, а учение на Писанията.

Добра забележка, никога не бях се замисллял за думата ОБРАЗование.

Luk 6:40  Ученикът не е по-горен от учителя си; а всеки ученик, когато се усъвършенствува, ще бъде като учителя си.

Това е принцип.

Да поставиш един зрял и издържал изпитание мъж в такава безбожна среда, той би й устоял. Но да поставиш едно дете, което още не е оформено като характер в нея, и което не може да се противопостави на влиянието й, това би било пагубно за него--би го "образ"-увало по друг начин,
би го изградило по образ далеч от "образа на Божия син" (Римл. 8:29).

Как може един родител, който осъзнава тази опасност и закономерност да подложи детето си на това? Бих казал, че всеки е обречен да го стори, освен ако не е обновил ума си чрез Словото, за да може да разпознае от опит кое е добро и кое зло. А и самата нездрава среда на отстъпилото и отстъпващо християнство предразполага към подобни заблуди. Ако имаше една Божия църква (общност) изградена стабилно върху истинския фундамент на Словото, би ли позволила тя подобно нещо? Би ли дала на дявола карт бланш да се разпорежда с децата й?

Молете се и ако не е достатъчно, молете се усърдно. Всеки път, когато съм грешала е защото не съм се молила или не съм се молила усърдно.

Първо здравей и от мен, Надежда.

Бих те попитал, за какво точно сте се молили? Каква полза човек да се моли и да се моли усърдно, ако се моли за нещо, което не е по Божията воля? Молитвата не е толкова изказване пред Бога на нашите си желания или нужди (защото Той знае по-добре от самите нас от какво имаме нужда), а изслушване.

Ако не се молим според Словото можем да получим "благословии", които да ни въведат в нови и нови заблуди, и да изградят в нас погрешни представи за това кой е Бога на Библията.

И аз навремето, още дете във вярата и вярващ на много лъжи, съм се молил за образованието си, да ме приемат това и това, да ми дадат тия и тия стипендии, и т.н.--и аз получих това, което исках (мислейки че е от Бога), но каква измама бе всичко това! Поради невежеството си аз бях счел злото за добро и бях поучаван в богопротивни дисциплини, който процес изграждаше в мен (без моето осъзнанаване) характер недостоен за един Божий мъж. Феминизъм, еманципация, религиозен плурализъм, толерантност към грях и лъжа наречена незнайно защо "любов", въздигане на човешки авторитети и чрез тях на структурите за социално инженерство и манипулация, характерни за един социалистически, богомразещ строй--всичко това беше калкулирана атака целяща да ме вкара в руслото на този свят и да черпя от неговата мъдрост (която пред хората не е срамна и невзрачна, а престижна).

Лека-полека обаче, като израствах в познаването на Словото и Господа, Бог ми изявяваше лъжите на сатана и ме изведе от това място. Обаче пораженията в характера ми и в начина ми на мислене са неизследими и до ден днешен.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: надежда on June 04, 2009, 16:52:25 PM
Здравей надежда,

Има няколко проблема с нещата, които считаш за ценни в това си съобщение. Първия е, че си дала децата си в детска градина и се радваш, че е имало детски лелки вярващи.

Здравейте,
преди всичко благодаря за отговорите, бяха много полезни за мен. Чудесни примери за посвещение на Бога.
В примерът, който дадох по-горе исках просто да кажа, че е възможно децата да учат в къщи и да се явяват на изпити и че не е толкова трудно това да стане и в по-горните класове. Нищо от това,което съм направила или казала не считам за ценно и съжалявам, ако съм създала проблеми.
Заминаването на дъщеря ми в чужбина си беше Божия промисъл и тя живя и учи езика в дом на Божии служители, праведни и сериозни хора, и на думи, и на дела.
Ако бях повярвала в Бога преди да дам децата си в детска градина и ако тогава имах мисленето, което имам сега, сигурно бих направила всичко възможно да ги отгледам и възпитавам в къщи. По никакъв начин не оспорвам учението на Господ за това, че родителите трябва да отглеждат децата си.
Относно това, че съм се молила - стори ми се, че някой прави предположения относно молитвите ми и то погрешни. В Псалом 66:18-20 се казва: "Ако в сърдцето си бях гледал благоприятно на неправда, Господ не би послушал; Но Бог наистина послуша, обърна внимание на гласа на молбата ми. Благословен да е Бог,Който не отстрани от мене ни молитвата, ни Своята милост."
В заключение искам да прославя Бога като кажа, че въпреки всички мои грешки, неправилни решения и липса на разбиране, Той не е спрял да ми показва милост - чрез изобличение, поправление,светлина върху Словото Му. Към този момент всеки е това, което е, чрез Божията благодат.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Joyssie on June 04, 2009, 17:36:20 PM
Аз имам въпрос: Ако някой би искал да работи като лекар-специалист или хирург, или пък архитект за строежи на къщи и пътища, или инженер - вкъщи ли да се обучава(?) Или тези професии се считат също за безбожни светски дисциплини?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on June 04, 2009, 19:50:19 PM
Светската система иска документ, че еди кой си е минал еди какви си изпити.

Всъщност много малко хора, които работят разни професии (било то инженери, програмисти, строители, дърводелци, тези, които правят дограма и т.н...) изобщо са полагали изпити по тези неща. Доста от хората са се научили сами, изполвайки знанията на някой друг - книги, видеа, личен пример и т.н.

По отношение на цялата здравна система - там нещата са ясни, че са мноого нагласени, за да ползват фармацевтиката. За другите неща (които не са обвързни с такива зли модели на "управление") има преквалификационни курсове и изпити. Примерно искаш да работиш заварчик или кранист - отиваш на курс и после си готов.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on June 04, 2009, 19:53:35 PM
Аз имам въпрос: Ако някой би искал да работи като лекар-специалист или хирург, или пък архитект за строежи на къщи и пътища, или инженер - вкъщи ли да се обучава(?) Или тези професии се считат също за безбожни светски дисциплини?

А според теб това, че някой "би искал" нещо достатъчна причина ли е това да бъде валидна посока на живота му? Не ни ли учи Писанието - да се отречем от себе си? Когато човек се отрече от себе си и желанията си - тогава какво би искал да работи ще се замени с това, което Бог иска и го призовава този човек. А каквото Бог иска, Той ще снабди цялата необходима благодат за да се изпълни, ако човека е покорен.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 21, 2010, 20:31:49 PM
Здравейте,
темата е стара, но ме заинтересува, не друго но и аз имам деца. Това което мога да добавя е следното.

 Относно възпитанието на децата - от моя опит научих че характера на децата се формира в първата им годинка, до 4-5 са като тесто можеш да ги моделираш, от тук насетне трябва да ги научиш да 'чуват' това което им се казва, трябва да се научат да имат доверие на родителите си. По въпроса с пръчка - да трябва да се прилага, но само когато се налага т.е. много рядко. Хубаво е първо да бъде и предупреден, а не директно наказан, ако повтори, потрети предимно наказания, но леки - да стои с вдигнати ръце примерно или да му се забрани нещо което обича да прави. Но да знае, че има наказание като сбърка. И наистина важното е да разберат защо ги наказват. Случвало ми се е да се карам на малкия ми син и когато го попитам "разбра ли защо ти се карам" той да каже нещо съвсем различно за което той си мисли че му се карам. Иначе многото прилагане на пръчката води до отрицателни резултати. Толкова от практиката.

 Живеем в света и искаме или не сме на една планета с всички останали, а трябва да им бъдем и за пример:

Матей 5:13 
13. Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не става, освен да се изхвърли навън и да се тъпче от хората.

И ако е така защо да се 'заврем в миша дупка' за да не ни застигнат нещата от света - от това ли се плашим ?

1 Летописи 16:21-25 
21. Не остави никого да им навреди;
ей, заради тях царе изобличи,
  22. като каза: Да не се допирате до помазаните Ми
и да не сторите зло на пророците Ми.
  23. Пейте на Господа, жители на целия свят;
благовествайте от ден на ден спасението Му.
  24. Възвестете между народите славата Му,
между всички племена - чудните Му дела.
  25. Защото Господ е велик и твърде достоен за хвала
и за страхопочитание повече от всички богове.

Ние сме сол като следваме Бог и показваме славата Му чрез нашите действия! Ако ние се махнем/скрием Бог ще издигне и други от камъните. Не бива да ни е страх за децата ни от света, за да не им го предадем и на тях този страх, но да ги учим на Словото Му.
 А децата ни ще станат такива каквито са нужни на Бог за Неговия план, ние можем само да ги напътстваме и да ги учим да Го следват. По какъв път ще минат както виждате от изписаното тук в темата и от това което знаете като собствен опит от себе си, няма голямо значение вие оцеляхте и вървите в пътищата му нали ? Научете ги да следват Бог и да Го търсят и Той ще направи останалото. Бъдете до тях и си ГОВОРЕТЕ с тях само така ще знаете какво се случва с тях, какви са страховете и тревогите им. Говоренето е много важно и Словото дойде до вас като ви говори някой. Научете ги да ви имат доверие, а дали ще имат доверие на мама или на тати няма значение ако споделяте помежду си. И не казвам, че ще е лесно, но трябва вяра.


 Бих попитал също така, като ги изведете от училище и ги сложите на частни уроци у дома - какво очаквате да им спестите ? И защо искате да им го спестите ? И сигурни ли сте че трябва да им го спестите ?

Цялото образование на апостол Павел, наистина не му помогна да разпознае Христос. ......
Но след като беше готов, именно той бе изпратен да воюва срещу гръцките заблуди и срещу езичеството. Образованието му беше подходящо. Явно и характерът.
???? Ти го каза :)

И все пак Павел къде се беше образовал ? Не при фарисеи ли ?
Моисей къде се беше образовал? Не в Египет ли ? Бог го избра и направи каквото трябва с него - заведе го в дома на фараона и после да пасе овце ! Дали Бог не можеше да го направи направо овчар и да не го вкарва в образователната система на Египет ? Можеше, но той трябваше да мине през домът на фараона !

Солта стои на масата в солницата така, че всички да я виждат и да я опитат ако искат !
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on September 21, 2010, 22:17:55 PM
Quote
Бих попитал също така, като ги изведете от училище и ги сложите на частни уроци у дома - какво очаквате да им спестите ? И защо искате да им го спестите ? И сигурни ли сте че трябва да им го спестите ?

Ти би ли дал някаква Библейска обосновка, защо на първо място трябва да ги ВЪВЕДЕМ в училищата на кесаря? Децата ни на кесаря ли принадлежат, че да ги даваме в неговите училища? Ти имаш ли някаква представа откога, по чия идея, защо и с каква цел се въведе държавното образование? Някъде в Писанието Бог дава ли мандат на управниците да образоват децата? Кого Бог задължава и упълномощава да ги учи? Думата образование, замислял ли си се с какво означава и чий образ изобразява държавното образование в децата? Да разбирам ли че ти не искаш да им спестиш този образ и теб той въобще не те притеснява?

Quote
И все пак Павел къде се беше образовал ? Не при фарисеи ли?

Павел се беше учил при нозете на Гамалиил, човек праведен и учител на Божието Слово. Ти с него ли сравняваш светското образование?

Quote
Моисей къде се беше образовал? Не в Египет ли ? Бог го избра и направи каквото трябва с него - заведе  го в дома на фараона и после да пасе овце ! Дали Бог не можеше да го направи направо овчар и да не го вкарва в образователната система на Египет ? Можеше, но той трябваше да мине през домът на фараона !

Моисей трябваше да мине през дома на фараона за да оцелее, а не за да се образова. После му трябваха 40 години в пустинята да се ИЗПРАЗНИ от всичката египетска мъдрост, че да стане годен за Божието намерение.

Написал си и някои добри неща по-горе, но си пълен с кваса на света, не без помощта на образованието на кесаря, което продължава да управлява мисленето ти.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 22, 2010, 02:12:03 AM
Quote
Ти би ли дал някаква Библейска обосновка, защо на първо място трябва да ги ВЪВЕДЕМ в училищата на кесаря?
Мислиш ли че те не могат да бъдат сол във училището си ?
Quote
Децата ни на кесаря ли принадлежат, че да ги даваме в неговите училища?
Ако Бог е рекъл, те ще бъдат от света. Аз ли да му противореча ? Ако те не приемат Бог в сърцето си и в гората да ги заведа пак няма да бъдат божий.
Quote
Ти имаш ли някаква представа откога, по чия идея, защо и с каква цел се въведе държавното образование? Някъде в Писанието Бог дава ли мандат на управниците да образоват децата? Кого Бог задължава и упълномощава да ги учи? Думата образование, замислял ли си се с какво означава и чий образ изобразява държавното образование в децата?
Видях че беше наблегнал на думата преди това,  но сега се разтърсих и прочетох малко по въпроса. И да прав си в голяма степен. Но ми е любопитно как е на Иврит образование ? :)  И има ли ОБРАЗ-а в тяхната дума.
Quote
Да разбирам ли че ти не искаш да им спестиш този образ и теб той въобще не те притеснява?
Светът в момента е така устроен, че част от нещата биха му били полезни, други вредни. Ако това което му дам като основа е достатъчно здраво те няма да му навредят за което се и моля на Бог. Относно децата около него в клас, те могат да научат нещо от него повече отколкото той от тях (за солта говоря).
 Но и друго ще те попитам, ако ти не беше минал през същото това образование, а беше чел само Писанията, би ли писал сега тук ? Не говоря само за компютърните познания. Тази образователна система не те ли е изградила и теб ? Или ти съжаляваш за времето което си пропуснал ? Аз виждам едно нещо, ако ти не беше станал това което си аз нямаше да чета този форум и нямаше да науча ценни неща които прочетох тук. Така, че същата тази образователна система ти е дала за да даваш и ти. Дали тук пръст няма Бог ?
 А Князът на този свят е стар и в него е вложено много и поради това той знае много, а за годините от както е създаден е научил още повече. От него ли ще се измъкна с моя човешки ум ? Но ето така може и да стане:

Лука 21:36 
  36. Но бъдете бдителни във всяко време и се молете, за да успеете да избегнете всичко, което предстои да стане, и да застанете пред Човешкия Син.

 Но, ако отида някъде и се скрия и уча децата си на каквото знам как бих постигнал това ?:

Матей 5:44-48
  44. Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят,
  45. за да бъдете синове на вашия Отец, Който е на небесата; защото Той прави слънцето Си да изгрява и над злите, и над добрите и дава дъжд на праведните и на неправедните.
  46. Защото ако обичате само онези, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците?
  47. И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?
  48. И така, бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.


Quote
Павел се беше учил при нозете на Гамалиил, човек праведен и учител на Божието Слово. Ти с него ли сравняваш светското образование?

 Образованието му беше добро ! Но, беше фарисейско и поради това той гонеше християните докато Исус не му отвори очите. Но, да той беше образован :

Деяния 22:3
  3. Аз съм юдеин, роден в Тарс Киликийски, а възпитан в този град при краката на Гамалиил, изучен строго в предадения от бащите ни закон.

  А ето кой беше Гамалиил

Деяния 5:34
  34. Но един фарисей на име Гамалиил, законоучител, почитан от целия народ

  Такава е била образователната система тогава, сега е различна. ОБРАЗователна ! ДА ! Но нямаме друга. Ако я отхвърлим, ще бъдем отхвърлени от света, и ако приемем това отхвърляне и станем изгнаници в затворено общество ще престанем да бъдем сол.

Галатяни 6:14 
14. А далеч от мен е да се хваля с друго, освен с кръста на нашия Господ Исус Христос, чрез който светът за мен е разпънат и аз - за света.

  И ако се скрия на кого да се хваля и за кого да се разпна ? Да излезем от света не означава да отидем в космоса, а да не правим като тях, но да почитаме Бога.

  Образованието което могат децата ми да получат от мен е Словото Му. Аз не мога да ги науча на неща за да си намерят място под слънцето. Да те могат да изкарат преквалифиционни курсове, но ако решат да бъдат инженери (примерно) 2+2 няма да им помогне много, а ще трябва да са учили неща от образователната система. Ако решат да си направят ферма, ще им трябва счетоводство примерно или кой знае какво свързано с държавата т.е. ще трябва да наемат някой от света, а той като ги види че не разбират ще започне да ги лъже. Ако минем на вариант с частните учители - ок кое ще им спестя от уроците ? Наистина не се сещам.
 А в крайна сметка те ще пораснат, а тогава как да ги опазя ?


Quote
Моисей трябваше да мине през дома на фараона за да оцелее, а не за да се образова. После му трябваха 40 години в пустинята да се ИЗПРАЗНИ от всичката египетска мъдрост, че да стане годен за Божието намерение.


Изход 2
  2. И жената зачена и роди син; и като видя, че беше красиво дете, го скри за три месеца.
  6. Като го отвори, видя детето и, ето, малкото плачеше; и го съжали и каза: Това е от еврейските деца.
10. А когато детето порасна, го доведе на фараоновата дъщеря и тя го осинови.


До тук виждам Божията намеса на 3 пъти. При осиновяването му той е получил наравно с другите образование както се полага на фараонов син.

  21. И Моисей склони да живее при човека, който даде на Моисей дъщеря си Сепфора за жена.
Изход 3
  1. А Моисей пасеше овцете на тъста си Йотор, мадиамския жрец;

И тук ще вмъкна това !

Йоан 21:15-17 
  15. А като закусиха, Исус каза на Симон Петър: Симоне Йонов, обичаш ли Ме повече, отколкото Ме обичат тези? Каза Му: Да, Господи, Ти знаеш, че Те обичам. Той му каза: Паси агънцата Ми.
  16. Пак му каза втори път: Симоне Йонов, обичаш ли Ме? Отвърна Му: Да, Господи, Ти знаеш, че Те обичам. Той Му каза: Паси овцете Ми.
  17. Каза му трети път: Симоне Йонов, обичаш ли Ме? Петър се натъжи за това, че трети път му каза: Обичаш ли Ме?, и Му отговори: Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че Те обичам. Исус му каза: Паси овцете Ми.

  Аз на това няма как да му кажа изпразване от Египетска мъдрост. Защото Моисей нямаше от къде да знае как се пасът 'овце'. И трябваше да бъде научен и на това ! За да може да води една голяма тълпа хора всеки от които иска нещо, той трябваше да знае как да ги води, а това научи в Египет. За да бъде човек водач, не трябва да е просто овчар.


Quote
Написал си и някои добри неща по-горе, но си пълен с кваса на света, не без помощта на образованието на кесаря, което продължава да управлява мисленето ти.


А за добрите думи искрено благодаря - старая се, но нямаше да съм на половината на това без Бог който ме избра :)
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: byFaith on September 22, 2010, 02:13:21 AM
Моисей къде се беше образовал? Не в Египет ли ? Бог го избра и направи каквото трябва с него - заведе го в дома на фараона и после да пасе овце ! Дали Бог не можеше да го направи направо овчар и да не го вкарва в образователната система на Египет ? Можеше, но той трябваше да мине през домът на фараона !

Здравей, Николай.

Преди всичко е отговорност на родителите да възпитат децата си в Божия път. Никъде в Писанията не съм видял случай, където Бог да поощрява израилтяните да дават децата си на езичници/грешници да им ги възпитават. Напротив има ясни заповеди:

Втор. 6:6  Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;
Втор. 6:7  и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седнеш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.
Втор. 6:8  Да ги връзваш за знак на ръката си, и да бъдат като надчелия между очите ти.
Втор. 6:9  И да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си.


А за невярващите пише друго:

4 Царе 17:15  Бяха отхвърлили повеленията Му и завета, който направи с бащите им, и заявленията, с които им заявяваше, и бяха последвали идолите и станали суетни, и бяха последвали народите около тях, за които Господ им беше заповядал да не правят както тях.

Бог специално забранява на своя народ да жени (обвързва) синовете и дъщерите си за дъщерите и синовете на ханаанските народи около им, "защото ще отвърнат синовете ти от да Ме следват, за да служат на други богове" (Втор. 7:4). (И забележи, че тук не става дума за деца на 5-6 години, а за мъже и жени за женене, т.е. хора достатъчно зрели.) Защото Бог иска отделен, свят народ за Себе си.

2Co 6:14  Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?
...
2Co 6:17  Затова - "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, "И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема,


А това, че Бог може да избави човек ограбен от образователната система на тоя свят, не означава, че на този човек му е позволено, когато един ден има деца, да ги повери на същата тази опустошителна, богопротивна образователна система. Напротив, той има отговорност пред Бога да ги предпази от всеки гибелен път и учение (с които днешното държавно образование изобилства). Евентуалното спасение на децата му един ден в никакъв случай не е оправдание за родителска безотговорност.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 22, 2010, 02:59:54 AM
 Така, ако това:
2 Коринтяни

14. Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?
17. Затова:
"Излезте отсред тях и се отделете",
казва Господ,
"и не се допирайте до нечисто";


Успяваш да го свържеш някак си с това:

2 Коринтяни
  1. И ние, като съдействаме с Бога, също ви умоляваме да не приемате напразно Божията благодат.
  2. Защото Той казва:
"В благоприятно време те послушах
и в спасителен ден ти помогнах."
Ето, сега е благоприятно време, ето, сега е спасителен ден.
  3. Ние в нищо не даваме никаква причина за съблазън, да не би да се злослови нашето служение;
  4. но във всичко сме одобрени, като Божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения,
  5. в бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене,
  6. с чистота, с благоразумие, с дълготърпение, с благост, със Святия Дух, с нелицемерна любов,
  7. с говорене истината, с Божия сила, чрез оръжията на правдата в дясната ръка и в лявата;
  8. всред слава и опозорение, всред укори и похвали; смятани за измамници, но пак истинни;
  9. като непознати, а пък добре познати; като на умиране, а, ето, живеем; като наказвани, ала не умъртвявани;
  10. като наскърбени, а винаги радостни; като сиромаси, и най-вече с товано обогатяваме мнозина; като че нищо нямаме, но притежаваме всичко.

Аз някак си не мога все още.
Не друго ами хем да се излезна от тях, хем да ги обогатя/науча/ ?!?!? Това нещо някак си дистанционно ли да го направя ?


Втор. 6:6  Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;
Втор. 6:7  и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седнеш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.
Втор. 6:8  Да ги връзваш за знак на ръката си, и да бъдат като надчелия между очите ти.
Втор. 6:9  И да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си.

А тука никъде не виждам да пише не давай децата си да се образоват при езичници/грешници пише ДА ГИ НАУЧИШ НА ЗАПОВЕДИТЕ МУ. Или ти казваш, че след като учат примерно биология и вече автоматично ще забравят заповедите на Бог ?

В това което цитираш се казва точно това и нищо друго:
Второзаконие
  1. А ето заповедите, наредбите и законите, които Господ, вашият Бог, заповяда да ви науча, за да ги вършите в земята, към която преминавате, за да я заселите,
  2. за да се боиш от Господа, твоя Бог, да пазиш всичките Му наредби и заповедите Му, които ти давам - ти, синът ти и внукът ти през всичките дни на живота си, за да ти се продължат дните.


На останалото мисля че отговорих в предния си пост :)
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 22, 2010, 03:13:59 AM
Бог специално забранява на своя народ да жени (обвързва) синовете и дъщерите си за дъщерите и синовете на ханаанските народи около им, "защото ще отвърнат синовете ти от да Ме следват, за да служат на други богове" (Втор. 7:4). (И забележи, че тук не става дума за деца на 5-6 години, а за мъже и жени за женене, т.е. хора достатъчно зрели.) Защото Бог иска отделен, свят народ за Себе си.

Ох това го пропуснах но ще е утре сега стана много късно :)
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 22, 2010, 11:40:37 AM
Nikolay,

Виждам доста квас в изказванията ти по отношение на:

1. Какво трябва да правят вярващите в този свят.
2. Разлика между образование и знание.

От изказванията ти заключавам следното (поправи ме, ако бъркам):
* Ти си човек, който смяташ, че всички вярващи трябва да "благовестват" сред невярващите и това им е основната задача.
* Смяташ, че родителите трябва да сложат децата си сред невярващите с цел "благовестие".
* Смяташ, че образованието ще даде само знания на твоите деца (независимо, че има много изкривени неща относно еволюции, класически литературни произведения с ню ейдж насоченост, които 99% от вярващите дори не разпознават като опасни, грешни исторически факти и т.н.).

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 22, 2010, 13:54:42 PM
Nikolay,

Виждам доста квас в изказванията ти по отношение на:

1. Какво трябва да правят вярващите в този свят.
2. Разлика между образование и знание.

От изказванията ти заключавам следното (поправи ме, ако бъркам):
* Ти си човек, който смяташ, че всички вярващи трябва да "благовестват" сред невярващите и това им е основната задача.
* Смяташ, че родителите трябва да сложат децата си сред невярващите с цел "благовестие".
* Смяташ, че образованието ще даде само знания на твоите деца (независимо, че има много изкривени неща относно еволюции, класически литературни произведения с ню ейдж насоченост, които 99% от вярващите дори не разпознават като опасни, грешни исторически факти и т.н.).

По първия въпрос:
 Битие
 28 И Бог ги благослови. И Бог им каза: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и я покорете, бъдете господари над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
 15. И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.
 23. затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята, от която беше взет.
  Битие 9:7 А вие, плодете се и се размножавайте, разплодете се по земята и се умножавайте по нея.
   По втория:
 Образованието е нужно за да си изкарваме прехраната като наемници в градовете на кесаря. Да, ние можем да си вземем земя и да си изкарваме прехраната от нея, но не съм много сигурен колко е рентабилно в днешни дни. Виждам родителите ми които се опитват да го правят, но и те ходят на работа за да свързват двата края. Да виждам и циганските деца които не ходят на училище какво представляват. Дори да приемат Бог в живота си и да станат християни, те не могат да мислят и са като малки деца в много ситуации.
 В училищата се придобива базовото познание за доста неща, да има и много глупости които са натресени умишлено. Има неща които са направени така че да ни отдалечат от Бог. Но те прозрачни и не мисля че ще е трудно да бъдат обяснени на едно дете.
 Знанието идва едва след това с живота, но трябва да има основа върху която да се стъпи. Библията дава добра основа, но не мисля че има вариант да минем само с нея в днешния свят. Аз поне не знам такъв. Но пък стъпил на това имам увереност:

 Притчи 1:7 Страхът от Господа е начало на мъдростта; но безумните презират мъдростта и поуката.

  За благовестието. Какво да ти кажа - ако някой ме попита за Бог, ще му разкажа. Иначе повечето хора в днешни дни просто биха ме взели за глупак и биха ме зарязали/странили от мен ако тръгна да им говоря благовестие - безмислено е:

Притчи 26:4 Не отговаряй на безумния според безумието му,
да не би да станеш и ти подобен на него.

Притчи 26:5 Отговаряй на безумния според безумието му,
да не би да се има за мъдър в очите си.

  Човек трябва да иска Бог в живота си, историята е доказала че насила не става. Отностно благовестието от децата - нямах в предвид това. А това, че когато едно дето е по-разумно от другите и прави разлика между добро и зло и кое кога трябва да се прави. Другите могат да се научат от него. Това е началото на пътя към Бог.
 Образованието не дава знание само на моите деца, то дава на тези деца които биват разумни и приемат знания. Образователната система в днешно време произвежда както глупаци така и умни хора, децата които знаят за Бог имат повече шансове да станат добри хора, а ако бъдат усърдни могат да станат и добри християни. Образованието няма да им даде по-голям шанс да влязат в божието царство, но ще им даде повече контакти с хора на които те могат да го покажат и кажат.

 Образованието не ме притеснява толкова, колкото музика, телевизия, алкохол... Те са които се промъкват между децата и ги променят. Те се разпространяват в училище и са наистина вредни. А не това че някой ще му каже, че видиш ли някога май, може би е имало динозаври.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 22, 2010, 14:28:51 PM
На първия въпрос си отговорил малко общо. Аз попитах за вярващите или по-точно Авраамовите чада.

Чел ли си какво Бог изиска от Авраам на първо място и как Бог свидетелства за слугата си Авраам пред небесните същества? И чел ли си, че Исус каза да вършим Авраамовите дела?


Иначе за втория въпрос виждам, че не си направил разлика между образование и знание.

Има нещо, което Watchman беше те попитал и то е — знаеш ли как е възникнало масовото държавно образование и кой го е въвел и с каква цел?

Когато изясниш това нещо, тогава е редно да говориш за предимства и недостатъци на тази система. Говориш така, сякаш това винаги го е имало, а всъщност системата е доста млада и доста скоро въведена, но трябва да изследваш, иначе говориш наизуст.


А относно живота в градовете и земеделието не е мястото да се разисква тук, но добре е да прочетеш тази тема подробно (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=213.0). За да отговориш така, както си писал, явно не внимаваш във времената, в които живеем и не познаваш какво предупреждава Писанието и къде ще е помощта към светиите в последните времена.

Терминологията, която използваш трябва да я орежеш доста, защото има много неща, които можеш да бъдеш попитан тук, за които да се замислиш, защото ги ползваш по инерция. Едно от тях е "добър християнин". Аз не съм чувал нито за "добър християнин" нито за "лош християнин".

Също е добре да изследваш какво Писанието нарича благовестие, защото това, кеото ти наричаш благовестие не е това, което Бог нарича (не случайно зададох въпроса си като написах "благовестие" в кавички, защото това е терминологията, която днес вярващи ползват без да разбират значението).
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 22, 2010, 15:41:29 PM
Ок обясни ми каква е разликата между образование и знание.

Образованието не знам кой го е въвел, но целта в общи линии е хората да са еднакви и лесни за контрол, така че като дойде Антихрист да може всичко да е подготвено и те да го приемат (това е ама в много общи линии). И да не го е имало винаги. Но системата в градовете в момента е такава, сякаш го е имало от много време - всичко е обвързано вече с нея. Но, ако всички християни си отидем на село кой ще бъде сол между народите ?

За добрия християнин си прав, извинявам се :) Просто съм свикнал да го ползвам.

Благовестието е благата вест за идващото божие царство. Ти имаш в предвид конкретно Исус, който е пратен от Бог - каква е разликата с това което казах ?

Относно изследването на Писанията - да наистина трябва да чета още много.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 22, 2010, 16:40:00 PM
Ок обясни ми каква е разликата между образование и знание.
Образованието идва от думата "образ" или моделиране на някого, докато стане определен образ. Образованието (като държавно такова) е въведено доста скоро. Не бъркай масовото образование с това какво един майстор или частен учител може да даде като знания и мъдрост в определена дисциплина. Едно образование не е само знания.

Масовото образование е цяла система — сгради, общи помещения, еднобразие, изравняване на знанията (уж да имат равен старт в живота, а в Библията не виждаме никъде равенство), събиране с разнородни хора, общуване с разнородни хора, дистанция от родителите, втълпяване на определени идеи и т.н. Сред всичко това има и даване на определен вид знание. Когато говорим за образованието трябва да имаме предвид всичко това — обстановка, цели, а не само знания. Тогава вече може да се дискутира върху темата дали образованието в големите училища или домашното образование е по-добро или не и защо.

Мнозина по много други форуми дори се притесняват да пуснат децата си в общите образователни училища най-малкото заради това, че се запознават с други деца, които ги повличат в лош път. Странно е, че вярващите нямат проблем с това, но даже поощряват подобно нещо. Мнозина и от невярващите предпочитат да дават децата си на частни учители или в малки частни училища, където поне ще имат донякъде спокойствие, че е сред по-добре възпитани деца. Странно е, че мнозина от невярващите разсъждават по-трезво за собствените си деца (дори и само в някои отношения), отколкото мнозинството от вярващите.

Ако става въпрос само за знания и мъдрост, то Словото ясно говори, че мъдрост трябва да се издирва, както и разум (разбира се, всичко трябва да е съгласувано с Божията правда).

Tова, че не си издирвал кой е въвел това и каква е целта е добро начало да изследваш, защото ще бъдеш шокиран когато видиш за какво става въпрос.

Иначе съм прав относно разбиранията ти за "благовестието", защото наистина ти разсъждаваш според днешните лъжеучения като "идете", което е едно от перата на ученията на Антихриста. И то е да си ангажиран постоянно в ума си, че ако не "благовестваш" горко ти. Самата тема "Какво е благовестието" (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=393.0) е добре да се прочете. Това лъжеучение кара хората да се чувстват ВИНОВНИ, което е първият проблем. Никъде в Словото нямаме подобна манипулация. Имаме винаги явно изобличение и явна причина за изобличение, което да доведе хората до явно и трезво разсъждение, с което да имат възможност да направят разумен и праведен избор.

Това е мост към втората част на това лъжеучение, че за да сме сол и светлина, трябва да сме там, където има хора. И то не там, където има хора, а там където има МНОГО хора. Това никога в Словото не е било заповядвано, нито някога е било споменато дори. Бих попитал — в селата хора няма ли? Откога Бог е казал да се ходи в градовете, "за да сте сол и светлина"?

Това отклонение веднага слага тежестта от това да се служи на Бога, в това да се ходи да се спасяват хората. Нито дори Божиите пратеници (които имаха тази юрисдикция), самоволно ходиха тук и там, но под Божия заповед, защото знаеха, че Бог може да избавя и чрез мнозина и чрез малцина и не тичаха според "хуманизма", за който целта е доброто на човека, а не славата на Бога. Основната клопка в това учение е учението на хуманизма, или да се ходи с цел да се помогне на хората, но къде Бог е казал, че му е угодно всички да ходят да "спасяват" хората? Нима Бог не е определил специално обучени за това хора?

Бог е казал преди всичко ПЪРВО да пазим заповедите Му и да се боим от Него. Не случайно споменах за Авраам, което е изключително важно да се спомене във време, в което всеки ходи и търси "служения" и се чуди как да ходи "да благовества", сякаш от него зависи всичко.

Колко човека Бог изпрати от Ефеската църква за делото на благовестието? Цялата църква или 2-ма човека? Колко човека Бог изпрати за делото на благовестието в Мала Азия — цялата църква или "изпратените" (или преведено на гръцки "апостолос" или "апостолите"). Как ще отиде някой и ще проповядва благовестието ("покайте се, защото наближи царството небесно") без да бъде пратен? Не пише ли така:
Римляни 10:15. И как ще проповядват, ако не бъдат пратени? Както е писано: - "Колко са прекрасни Нозете на тия, които благовествуват доброто!"

И кой ги е изпратил ако не лично самият Бог? И ако кажеш "ами то всички са изпратени, защото Исус каза "Идете", тогава ще попитам — тогава защо НИТО ВЕДНЪЖ апостолите не посмяха в посланията си към църквите да кажат на хората "идете", след като Исус им каза "научете народите на това, което ви уча"?

Защо не посмяха? Защото това е Господна заповед, а не човешка. Лично Господ трябва да заповяда и това виждаме като пример в Словото. Виждаме шепа хора, на които им беше заповядано да бъдат пратеници и те отидоха и обърнаха света.

Какъв е днес резултата от това лъжеучение, че "всички са пратени" и "всички да сме сол и светлина" или "ами какво да правя на село, като хората погиват в градовете"? Една голяма НУЛА. Бъркотия. Вавилон. Самозвани пратеници учат хората на лъжа. Липсва Божията подкрепа с чудеса и знамения. Шарлатанство навсякъде. Хора, които никога не са се обърнали от нечестивите си пътища, но претендиращи да бъдат "християни".

Защо всички тичат след неща, които Бог никога не им е казал, а не изпълняват това, според което са синове на Авраам. Ето какво Бог свидетелства за Авраама и какво му беше "служението" (както е модерно да се казва):
Битие 18:19. Защото съм го избрал {Еврейски: познал. Вж. Амос 3:2}, за да заповяда на чадата си и на дома си след себе си да пазят Господния път, като вършат правда и правосъдие, за да направи Господ да стане с Авраама онова, което е говорил за него.

Ето това беше "служението" на Авраам. И той вървеше в този път. Ако прочетем по-нататък ще видим, че слугата му, който отиде да намери жена за Исаак също познаваше Бога на Авраам, защото Авраам си беше свършил работата. Авраам не си даде децата да му ги учат други, но той беше този, който трябваше да учи целия си дом, не само децата. Колко от мъжете днес учат жените си заедно с децата си на Божиите пътища? А какви са Божиите пътища? Шепа заповеди? Не, това е цял начин на живот. От това как трябва да ходиш до тоалетна, дори и това как трябва да си преглеждаш бизнеса, да не говорим за дисциплината и увещанието в пътя на правдата и това как праведно да се съди.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: pironka on September 22, 2010, 22:18:50 PM
 Nikolay,
Quote
Относно възпитанието на децата - от моя опит научих че характера на децата се формира в първата им годинка, до 4-5 са като тесто можеш да ги моделираш, от тук насетне трябва да ги научиш да 'чуват' това което им се казва, трябва да се научат да имат доверие на родителите си.
Какво имаш в предвид под формирането на детето в първата годинка?
Това ми звучи точно като Фройд и Пиаже- бащите на съвременната психология.
 Това, което ти и те твърдят няма подкрепа в Божието Слово.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 22, 2010, 23:06:32 PM
Tihomir

Не си ме разбрал за благовестието, темата съм я чел. Ясно ми е че Бог каза на определени хора да благовестват. Моята идея е, че без значение къде ще живее човек трябва да живее така че да е сол. Това с връщането на село е хубава идея. Но не всеки може да я приложи. В моя случай ако трябва да се върна на село ще трябва да си зарежа семейството, те не биха дошли с мен. Ако Бог е решил той ще ме спаси където и да живея. От доста време чета форума и споделям възгледите ви. Има какво още да науча тук. За това и се регистрирах :)

Quote
Nikolay,
Какво имаш в предвид под формирането на детето в първата годинка?
Това ми звучи точно като Фройд и Пиаже- бащите на съвременната психология.
 Това, което ти и те твърдят няма подкрепа в Божието Слово.

 pironka
 Идея си нямам какво е казал/написал Фройд :D
 Виждам моите деца как се формират. В първата си годинка те попиват от нас и комуникират с нас ние просто не ги разбираме. Тогава се формира отношението на детето спрямо възрастните. Научава се как да иска и ако всичко му се дава/позволява то свиква с това. После като порасне то почва да иска и като не му се даде се сърди - и с право допреди това му е давано всичко. :) Трябва да го възпитаваш от самото раждане. Ако чакаш става късно и ще трябва да се отучва а това е трудно. Как ще се държи, как ще се отнася с другите, какво ще иска/яде/играе всичко това се формира в първата му годинка. :)
 Мога да го кажа от опита ми с вече 3-то дете :D
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 22, 2010, 23:32:28 PM
Моята идея е, че без значение къде ще живее човек трябва да живее така че да е сол. Това с връщането на село е хубава идея. Но не всеки може да я приложи. В моя случай ако трябва да се върна на село ще трябва да си зарежа семейството, те не биха дошли с мен.
Основната функция на мъжа е да учи дома си на Господния път. Това, че казваш, че "те не биха дошли с мен", означава, че те не знаят причините, поради които ти искаш да живееш извън града или ти не си ги изяснил подробно.

Не трябва да се скача веднага на това "да сме сол", защото преди това има много неща, които са доста "по-естествени" и важни. Друго важно нещо е да има Тяло (според Писанията, а не според деноминационните възгледи), което все още не виждам в България или поне където съм наблюдавал.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: pironka on September 23, 2010, 01:51:26 AM
Nikolay,че трябва да възпитаваме детето от момента в който се роди съм съгласна, но не съм съгласна с това, че характера се формира първата година.

Притчи 22:6 Възпитавай детето отрано в подходящия за него път,
И не ще се отклони от него, дори когато остарее.


Тези като мене дето не сме възпитавани в Божия път отрано,  на стари години се възпитаваме от Божието Слово, от братя и сестри, на които Бог е дал мъдрост. И Слава на Бога за Словото и за тези братя и сестри ( които могат да ми бъдат деца, а са мои наставници)!

Watchman  даде пример с Мойсей , който 40 години, нямаше одобрен от Бога характер. После минаха още 40 докато Бог работеше над характера му и чак тогава започна да действа правдиво и беше наречен герой на вярата.
Бог ни дава още благовремие да се корегираме и да почнем да правим това, което Той иска.
Nikolay, ти си главата на семейството, ти си отговорен за възпитанието на децата си. Бог да ти дава мъдрост!
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 23, 2010, 14:22:10 PM
Бог да ти дава мъдрост!

Бог да те благослови и чуе за хубавите думи :)

Притчи 22:6 Възпитавай детето отрано в подходящия за него път,
И не ще се отклони от него, дори когато остарее.

Тука няма записано число на години. И предполагам че имаш нещо друго в предвид.

Tihomir

Основната функция на мъжа е да учи дома си на Господния път. Това, че казваш, че "те не биха дошли с мен", означава, че те не знаят причините, поради които ти искаш да живееш извън града или ти не си ги изяснил подробно.
Всяко нещо с времето си. Аз ще се моля, Бог да работи в моето семейство.
Лошото е, че малко се отклонихме от темата.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: blossom on September 23, 2010, 16:28:31 PM
Бих се радвала, ако мнението ми послужи някому за насърчение.

По отношение на домашно възпитание и обучение на децата, смея да твърдя това, което съм видяла например в САЩ.

Мои близки(американци), са едно християнско общество, в което децата от семействата не ходят на  светско училище. Обучава ги на това майката, (а понякога и бащата) която е заета с домакинство и пазаруване за дома си. Държа да отбележа , че обучаващите родители нямат специално педагогическо образование.  От училищата имат специална програма за изборни и задължителни дисциплини с домашно обучение с уроци, упражнения и контролни тестове, които майката проверява и тя препраща обратно завършените изпитни тестове в училището и накрая детото завършва с диплом, който документ е същият както на осталите посещаващи училището деца и е с правото да продължат да учат по-нагоре.

Понеже там семействата са с 3 с повече деца, майката провежда едновременно обучение на големите с малките деца в къщи. Целта е детето да бъде откъснато и отдалечено от негативите на светското общуване с деца, от светския модел на възпитание, докато децата са в своята крехка възраст на съзряване и изграждане като личности.

В цялото това дом. обучение неизменно присъства събирането и общението предимно с вярващи роднини и приятели. Детото израства наистина с една здрава психика и здрав мироглед за заобикалящият го свят и в пълна увереност за вярата си.  Знам, че някои от тези домашно обучени от собствените си родители деца са се представили дори отлично при кандидатстване в тамошните университети.

Много показателно е, че децата на тези сем-ва, когато има богослужение не ги отделят да бъдат в т.нар Неделно училище, а са заедно седнали до своите родители да слушат Божие слово, заедно със своите братя и сестри, а също и бебета присъстват, но удивително всички са много тихи (!!!) по време на проповядване, разискване, песни. На децата им е разрешено да задават въпроси на проповядващият и той се отнася съвсем сериозно към това, обяснява им с подобаваща сериозност. Някои 10 годишни дори си водят записки, за това което ги е впечатлило. (!!!)

Общението един към друг с хората около детето и със самото него в църковното общество е не нещо допълващо, а е основна  и естествена среда за израстването му.
С това искам да посоча, че ОБУЧЕНИЕТО на детото е и неговото ВЪЗПИТАНИЕ и УЧАСТИЕ във 1. семейството 2.роднинския кръг 3. църковното общество

Не претендирам да съм изчерпателна относно написаното по-горе, но споделям това, което съм видяла , заради изключителните резултати от това.
Не знам дали в България за тези които искат децата им да израстват и да са възпитани правилно това би могло да се се осъществи...
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on September 24, 2010, 09:37:05 AM
В момента нямам много време да пиша, макар че много ми се говори по въпроса .Само ще спомена един факт. Вчера ходихме да вземем на дъщеря ми учебниците за първи клас от училището в което е записана/ще учи  задочно/.На спирката започнахме да разглеждаме красивите книжки, наистина като дизайн са много добри.Отворих буквара. Спомняте ли си  една приказка като малки всички я знаеха -"Аладин и вълшебната лампа"?Не че е подходяща за вярващи, никога не бих я разказала на децата си , но сега е още по фрапираща , казва се " Аладин и демона".А за съдържанието което следваше под заглавието, нямам думи.Не се втрещих, както обикновенно правя,  зарадвах се много ,че сме на прав път. А баба Яга беше радовен герой по страниците. Имаше още много издънки , но нямам време да ги опиша, който има първокласник ще ги разбере.Ами ако аз не съм до детето да му обясня, че тая приказка ще я пропуснем , защото еди какво си...В училище някой друг ще я разнищва и коментира -учителка , децата сигурно ще се правят на духчета и т.н. и детето ми ще се върне с объркана глава . Ама то да е само това иди доди, просто всеки ден ще има изцепки , защо да не си ги спестите? Става въпрос за душите на децата ни.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: johnny on September 24, 2010, 10:11:32 AM
Не е точно по темата, но понеже се заговори за сол и проповядване искам да припомня за Лот и Йона.
Лот живееше в града и беше сол, но освен че измъчваше праведната си душа, никой не се покая, чрез неговото светене. Накрая дори беше премного насилван, загуби жена си и знаете още какво. Йона пък нямаше никакво желание да ходи да проповядва на бруталните и страшни езичници в Ниневия. Проповедта му беше само, че след 40 дни града ще бъде съсипан, нямаше призиви за покаяние, нямаше обяснения. Но само от тези думи целият град се покая, което е изключително.

Освен това как може едно дете, изпратено на училище да бъде сол? Бог в старозаветни времена считаше младежите над 20 години за мъже, а днес големи мъже биват командвани от майките и/или жените си, и ние искаме невръстните деца да бъдат сол. Аз например в 1-2 клас пих алкохол за пръв път, защото един съученик си беше донесъл вермут в манерка. Пак по това време /от скука явно/, заедно с един авер си бяхме боядисали ноктите с флумастер. Само че по онова време другарката, като ни видя ни сложи и червило, и ни разведе из всички други класове за показ. Сега такива учители са рядкост и времето, възпитанието и свободията са съвсем други.

Като говорим за сол, колко ще осоли една прашинка и колко една шепа? Кой ще направи по-голямо впечатление, един праведник заврян в апартамента си или една праведна общност?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 25, 2010, 09:11:22 AM
johnny_fx

 Даваш пример с праведник и праведна общност.
 Ако праведната общност е затворена, изолирана и не допуска външни хора или ги допуска трудно - тя сол ли е ? И един чувал сол прибран в шкафа на тъмно нищо не прави.

  15. А посятото на добра земя са тези, които, като чуят словото, държат го в честно и добро сърце и дават плод с търпение.
  16. И никой, като запали светило, не го покрива със съд, нито го слага под легло; а го слага на светилник, за да видят светлината тези, които влизат.

 Би трябвало да си прочел, че Бог не предпочита количеството, а качеството и нещата да стават чрез него.

Съдии 7:7  7. Тогава Господ каза на Гедеон: Чрез тези триста мъже, които лочиха, ще ви избавя и ще предам мадиамците в ръката ти; а останалият народ нека си отиде, всеки у дома си.

 И да уточня, не казвам че един праведник е повече от 100 или обратното. Казвам, че не ние го определяме но Бог.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 25, 2010, 09:56:25 AM
Nikolay,

Никъде не чета, че johnny_fx е казал, че една праведна общност е "затворена". Даже не се предполага и подобно нещо.

Когато хората говорят за общността на майките с 3 деца мислиш ли, че имат предвид площ от 30 000кв м. заградена с висок дувар? Или за арменската общност в България? Или за еврейската общност в България?

А относно това, което си цитирал, много често се пропуска това, което не си подчертал, а именно: "чуят словото", "държат го в често и добро сърце", "видят светлината тези, които влизат".

Обикновено днес мнозина говорят само за това да "бъдат светлина и сол", но те нито искат да чуят Божието Слово, нито искат да го пазят в чисто и добро сърце, нито тези, които влизат виждат светлина в тях, и поради такива се хули Божието име.

Както в притчите пише, а и на други места — започва се със слушане — чуй Израелю, чуй сине мой, чуй, чуй чуй. След това някой трябва да пази това, което чуе, а не да ходи по упоритостта на собственото си сърце или на деноминацията, в която се пълни с учения, казвайки "то може да пише, обаче СПОРЕД МЕН...".
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 25, 2010, 10:16:37 AM
Tihomir

 И ти ли казваш, че:

 
Quote
Като говорим за сол, колко ще осоли една прашинка и колко една шепа? Кой ще направи по-голямо впечатление, един праведник заврян в апартамента си или една праведна общност? 

 ?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Владо on September 25, 2010, 10:52:16 AM
Само да попитам : Има ли вярващи, които няма да дават децата си на предучилищна (тук, в този форум)? Доколкото зная има драконови мерки за такива хора. Аз съм решил (вече го правя), та ми е чудно дали има подобни хора и за практични неща да си поговорим.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 25, 2010, 11:22:54 AM
Tihomir

 И ти ли казваш, че:

 
Quote
Като говорим за сол, колко ще осоли една прашинка и колко една шепа? Кой ще направи по-голямо впечатление, един праведник заврян в апартамента си или една праведна общност? 

 ?
Това, което чета в Словото е и примерът, който виждам. Не самоцелни индивиди, а Тяло.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Владо on September 25, 2010, 13:00:30 PM
Тъкмо това е конфликтната точка. Православните също виждат Тяло като четат. И ти си вън от това Тяло и според това, което те четат от същата библия, от която и ти четеш, ти не си спасен, защото спасени са само тези, които са част от Тялото, т.е.- от Православната Апостолическа Църква, единствена продължителка на делото на светите апостоли. Сега какво правим?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Прашинка on September 25, 2010, 13:38:26 PM
Владо, ако си прочел , няколко мнения по надолу в темата би трябвало да видиш , че ние сме в първи клас задочно, колко повече е възможно в предучилищна така. Ама вие не  сте ли се записали вече някъде, щото учебната година почна?
      Няма да те приемат с отворени обятия , но има и разбрани директори. От опит трябва да ти кажа , да не им се обясняваш много , защото колкото повече им обясняваш  възгледите си , толкова повече те натискат да играеш по тяхната. 
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 25, 2010, 16:35:33 PM
Тъкмо това е конфликтната точка. Православните също виждат Тяло като четат. И ти си вън от това Тяло и според това, което те четат от същата библия, от която и ти четеш, ти не си спасен, защото спасени са само тези, които са част от Тялото, т.е.- от Православната Апостолическа Църква, единствена продължителка на делото на светите апостоли. Сега какво правим?
Нека който иска да си приказва каквото иска за "Тяло". Дори и сектите казват, че са "едно".

Това, което Христос е казал — по плодовете ще ги познаете. Тялото, което има праведен плод, ще бъде разпознато дори и от нечестивите.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Владо on September 25, 2010, 17:03:48 PM
Ахам. Значи задочно е единият вариант. Всъщност, доколкото зная правно основание за санкции, че не си си дал детето/цата на предучилищна, няма. Ще видим варианта със задочното, въпреки че по този начин сигнализираш властите за децата си, което хич, ама хич не ми се ще. Но какво да се прави ? Животът на човека е битка докрая.

Колкото до плодовете - пак си зависи. Някои брамини имат въздържание, за което редица "запалени за Бога християни" могат да си мечтаят, но въпросното въздържание не е плод на Святият Дух, а е от тренирана душа и с помощта на зли духове...какво да се прави?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 25, 2010, 20:58:46 PM
Колкото до плодовете - пак си зависи. Някои брамини имат въздържание, за което редица "запалени за Бога християни" могат да си мечтаят, но въпросното въздържание не е плод на Святият Дух, а е от тренирана душа и с помощта на зли духове...какво да се прави?
Затова писах "праведен плод". А аршинът за "правда" е Божието Слово.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 26, 2010, 00:22:13 AM
Tihomir

 Затворената общност, в случая християнска, спазва правила които света не иска да спазва. Поради тази причина тя трудно ще допусне греха при себе си. Това автоматично я отделя от света т.е. света я отхвърля т.е. спира да се интересува от нея или я дават за лош пример - това няма как да бъде сол. Но, ако Бог реши той ще направи така, че информацията за нея да стигне до неговите хора. Същото може да се случи и с единия праведник. Аз не споря, че няма такива, просто отговорих на johnny_fx понеже не се беше изразил както трябва в тази ситуация.

 Както казах - не ние го определяме и изискваме, но Бог. Ние можем само да се стараем, но Бог определя да или дали бъдем сол/тялото Христово, общност на нещо си и т.н. Аз лично съм се спрял на определението - човек който върви в пътища угодни на Бог (Словото). По въпроса с задочното учене. Да идеята е много добра, но единия родител ще трябва да си стои, в къщи. Също така ще трябва да може да подготви детето си добре - не мисля, че е много лесна и постижима задача. Да има недостатъци на това детето да бъде в училище сред всичките деца, не казвам че няма, даже ги виждам всеки ден. Но, се моля на Бог да ми даде мъдрост и разум да ги възпитам както трябва така че да бъдат за пример (сол).
 С други думи това не е постижимо за всички. И това не означава че тези които сме избрали този път ще оставим децата си. Да не бъде !

Като цяло тази тема ми е много полезна, научих неща които не знаех (поради малко четене на Писанията), но за това сме тук всички за да се учим и поправяме един друг.


Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 26, 2010, 00:49:16 AM
Tihomir

 Затворената общност, в случая християнска, спазва правила които света не иска да спазва. Поради тази причина тя трудно ще допусне греха при себе си. Това автоматично я отделя от света т.е. света я отхвърля т.е. спира да се интересува от нея или я дават за лош пример - това няма как да бъде сол. Но, ако Бог реши той ще направи така, че информацията за нея да стигне до неговите хора. Същото може да се случи и с единия праведник. Аз не споря, че няма такива, просто отговорих на johnny_fx понеже не се беше изразил както трябва в тази ситуация.
Представата ти за общност е далеч от Библейската представа, тъй като там виждаме хората от общността да работят и да търгуват с "външните" и това е в доста голям контраст с това, което ти описваш тук. И това е само един пример за това, че не е "затворена" по смисъла, който ти даваш.

Иначе това, което казваш звучи така "за да бъде един християнин сол/светлина, трябва малко да посъгреши тук там и да допусне грях, че да не е "изолиран". Предполагам нямаш това предвид, но ако внимателно и искрено разсъдиш върху това, което пишеш, ще видиш, че излиза точно това. А и точно това се изгражда като представа у днешните християни за общност.

Ако се чудиш как така представата ти е грешна, тогава чети Писанията или (погрешно) наречения "стар завет". Това, което виждаш в Израел да става като търговски принципи, отношение към чужденци, към езичници и т.н. е това, което са правили общностите по примера на Христос.

Наистина трябва да преосмислиш думите си и отношението си.

Quote
Както казах - не ние го определяме и изискваме, но Бог. Ние можем само да се стараем, но Бог определя да или дали бъдем сол/тялото Христово, общност на нещо си и т.н. Аз лично съм се спрял на определението - човек който върви в пътища угодни на Бог (Словото).
Именно пътищата, които са угодни на Бог са скрити и трябва много старание да се открият, особено в наши дни, когато са заровени направо в дън земя. Много хора мислят, че са "тяло" или "общност", но всъщност са юридическо лице с нестопанска цел, освободено от данъци, сиреч религиозна организиация, следвайки реда и постановленията, които организацията е публикувала.

А това можеш ли да го докажеш от Божието Слово:
Quote
"Ние можем само да се стараем, но Бог определя да или дали бъдем сол/тялото Христово, общност на нещо си и т.н."

Quote
По въпроса с задочното учене. Да идеята е много добра, но единия родител ще трябва да си стои, в къщи. Също така ще трябва да може да подготви детето си добре - не мисля, че е много лесна и постижима задача. Да има недостатъци на това детето да бъде в училище сред всичките деца, не казвам че няма, даже ги виждам всеки ден. Но, се моля на Бог да ми даде мъдрост и разум да ги възпитам както трябва така че да бъдат за пример (сол).
Ако не са покрай тебе, ще ги възпита друг. Това е всъщност истината.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 26, 2010, 01:57:56 AM
 Прав си, но аз не знам да съществува в днешни дни такава общност, не казвам, че не съществува, а че не познавам такава работеща.

 Не! Но, но колко хора които са безгрешни познаваш ?
 
 За стария завет съм съгласен. Трябва да се чете, в него има мъдрост за това как да решаваме в определени и ситуации и т.н.. Иначе и мен ме учеха (и все още опитват), че трябвало да почна от новия, навремето го почнах напук просто защото смятам, че книгите се четат от началото, а не от средата :) За деца, може малко избирателно, но по скоро под формата на поучения в дадени ситуации.

 Бог си въздига когато каквото му е нужно, дали пророк, дали войни, дали цар в крайна сметка Той издигна и Христос - какъв по добър пример за сол ?

 Да тук си много прав :/
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: sambapti on May 13, 2012, 10:11:10 AM
Моля, всеки който има знание и мъдрост да сподели до какво е достигнал по въпроса за сексуалното възпитание на децата ни. Лично за мен бе изумително колко подробно Бог описва в Левит тази част от семейните взаимоотношения, касаеща откриването на голотата.

18:10 Голотата на синовата си дъщеря, или на дъщеря на дъщеря ти - тяхната голота да не откриеш; защото тяхната голота е твоя.
18:11 Голотата на дъщерята на бащината ти жена, родена от баща ти, (сестра ти е), - нейната голота да не откриеш.
18:15 Голотата на снаха си да не откриеш; жена е на сина ти: нейната голота да не откриеш.
20:11 Който легне с жената на баща си, бащината голота е открил; непременно и двамата да се умъртвят; кръвта им да бъде върху тях.
20:17 Ако някой вземе сестра си, дъщеря на баща си, или дъщеря на майка си, и види голотата й, и тя види неговата голота, това е нечестие, да се изтребят пред очите на людете си; голотата на сестра си е открил; ще носи беззаконието си.
20:21 И ако някой вземе братовата си жена, това е нечистота; братовата си голота е открил; бездетни ще останат.

Всичко това рязко контрастира на широко рекламираното либерално отношение към голотата в семейството. На фона на "нормалното и модерно" взаимоотношение деца-родители, включващо нудистки изпълнения в домовете, съвместно къпане с порасналите деца, Бог противопоставя своето изискване за святост в този тип отношения. Много ясно е показано, че това е мерзост и гнусота в очите Му, която Той наказва с най-строги наказания, проклятия, та дори и смърт. (Тук даже не искам да говоря за заливащата ни голота, "еротика" и откровена порнография от всички страни - телевизия (дори ДЕТСКИ филми по детски филмови канали!!!), книги, списания, вестници, реклами по улиците и на всевъзможни публични места - от тях сякаш няма спасение!). От друга страна светското образование счита за нужно да "образова" по темата за секса децата ни във все по-невръстна възраст, като оправдава това с "хуманните" подбуди да ги "подготви, предпази и спаси" от опасностите на същата тази светска система. Какво лицемерие !!!

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: mak on May 13, 2012, 12:52:07 PM
Моля, всеки който има знание и мъдрост да сподели до какво е достигнал по въпроса за сексуалното възпитание на децата ни.

Мисля, че една от фундаменталните тактики на неприятеля е освен да подменя и изпразва от съдържание думите, е и да въвежда нови съчетания и реалности както в случая "сексуално възпитание на деца" и след това да строи върху тях неговите си доктрини, било то спорни или не, говори се, дискутира се, някои са против, някои са за, а то всъщност е нещо измислено с определена цел, и обикновено тази цел се постига.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: simeon on August 11, 2014, 22:04:40 PM
От известно време си задавам въпрос,като децатани пораснат 7г,как да се подходи правилно към така наречената "образувателна система"?На училище няма да ги пращаме,в някое училище да ги запишим и само на изпити да се явяват.Мисля че от Америка идва това home school,по някаква тяхна програма ли да се учат.
Какво мислите и какво възнамерявате да правите вие като родители?
 
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 01, 2014, 00:50:08 AM
Аз пък от известно време си задавам въпроса как ще се отрази на децата изолацията която им се създава по този начин за да нямат допир с външния свят ?

Спирането от училищата и ученето във дома звучи добре, ама ако те излизат и играят с невярващи деца те ще научат от тях много неща дето са лоши. А, ако ги спрем и от това те те ще пораснат в изолация, (освен ако не са в отделено общество, но поради липса на такова не го коментирам).
За това е добре някой да сподели ако има опит с деца израснали в изолация какви са проблемите произтичащи от това.
В крайна сметка тези децата трябва един ден да се задомят и да имат връзка с останалия свят, а това как ще се държат в дома си и с другите зависи най-вече от това как са отгледани и възпитани.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 01, 2014, 06:53:16 AM
Писано е, че лошите другари покварят добрите нрави.

Никой родител, който обича децата си, не би ги оставил да общуват с тези, които биха покварили децата им. Дори възрастните хора инстинктивно знаят, че ако искат да бъдат добри хора, не трябва да другаруват със злите и затова възрастните си подбират компанията. Децата като не разбират, не си подбират компанията и трябва родителите да им помогнат.

Разсъжденията на Николай са за родители, които не отглеждат собствените си деца, но са ги дали на някой друг да ги гледа, защото нямат никакъв контрол върху това какво правят. Има много невярващи свръхбогаташи, които си отглеждат децата по този начин в затворени общности само от техни хора и после тези деца стават новите господари, защото не се учат на друг манталитет. Ако ги питаш, те ще ти кажат, че е било добре за тях, че не са били в допир с другите. Дори се гордеят с това.

Разсъжденията на повечето хора, които мислят за това са разсъждения на човеци, които живеят сред Содом и Гомор и са сами без никой друг праведен около тях. По този начин нищо чудно да се получи като Лот и децата му. Авраамовите деца как така се опазиха от манталитета на Содом и Гомор, че даже те постоянно се местиха от едно място на друго, защото нямаха постоянно жилище. Накрая Писанието свидетелства за Бога на Авраам, Исаак (сина му, който е "живял в изолация", според Николай) и Яков (който също е "живял в изолация"). Свидетелството за тези "изолирани" хора е много силно.

Не знам колко от хората забелязват как децата постоянно опитват да се врат в работите на родителите и по естество не им се играе с играчки. Играенето с играчки е защото родителите им забраняват да се месят в техните неща (защото децата искат да ги имитират, т.е. да се занимават с това, което родителите правят и да станат по техен образ и подобие). Вместо това да станат децата като родителите, родителите им казват да се занимават с някакви други работи, които нямат общо с това, което родителят прави и евентуално като порастнат някой чужд човек да ги научи на нещо смислено. Този стремеж за имитиране на родителя случайно ли е в детето? За малкото дете е съвсем нормално да се занимава с неща или подобие на неща, които родителите правят, защото за него това е светът. Ако има други малки деца, то ще опитва да имитира и тях, защото човеците обичат да общуват с други човеци независимо от възрастта им.

Каква е естествената среда на човека? С еднакви по възраст хора или с различни по възраст? Дори като си играят с други деца, другите са на различни възрасти. Има по-малки и по-големи.

Това го оставям за размисъл.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 01, 2014, 20:15:32 PM
Да страшни примери даде... , да видим колко са били самотни децата на Аврам и Яков:

Битие 14:14
А като чу Аврам, че брат му бил пленен, изведе своите триста и осемнадесет обучени мъже, родени в неговия дом и гони неприятелите до Дан.


Битие 31:46
Още Яков рече на братята си: Натрупайте камъни; и те взеха камъни та направиха грамада; и ядоха там край грамадата.


При това Яков живееше близо до Лаван. А и по тяхно време са живели на големи фамилии заедно така, че въобще ти се чудя как тръгна да сравняваш тогавашните неща със сега, където едно семейство с 1-2 деца се е затворило и я види някой 1-2 пъти месечно я не.

За свръх богаташите даже се чудя дали да го коментирам... Децата им са далеч от изолация. Това че нямат много допир с други деца не означава, че нямат никакъв имат при това на други богаташи, при това имат учители на които им се плаща да го учат и при това не един и двама изобщо не се чуваш какво говориш...

А даже и не виждам Петър да е съгласен с теб:

1 Петрово 2:12
да живеете благоприлично между езичниците, тъй щото, относно това, за което ви одумват като злодейци, да прославят Бога във времето, когато ще ги посети, понеже виждат добрите ви дела.


А и виж какво още питам:

В крайна сметка тези децата трябва един ден да се задомят и да имат връзка с останалия свят, а това как ще се държат в дома си и с другите зависи най-вече от това как са отгледани и възпитани.

Знаеш как би се държал един човек отгледан като писано яйце към жена си, към децата си ? Какъв пример би им дал, себичен, мислещ за себе си предимно ?
Децата са много специална тема и трябва да се внимава много с възпитанието им, да знаеш как да ги изградиш и да виждаш тяхното отношение към околните постоянно е много важно, защото по този начин можеш да реагираш и да промениш това което не е добро. Като ги гледаш без достъп до околните много трудно би могъл да прецениш.
Освен ако не си правиш по 1 дете през 1-2 години и да си направиш 7-10 примерно за да могат да общуват помежду си.
Изобщо не знаеш за какво говориш. Дори в света ако хората без деца спрат да пишат и правят закони ще се подобрят много неща...

В Библията имаме описание на семейството, което НЕ СЕ състои от баща и майка и 1-2 деца. Когато имаш 10-20 човека на едно място които са загрижени тия деца да бъдат Божии те всички ще ги поучават. Това обаче е счупено от поне 100-тина години така, че трябва да се съобразяваме с обстановката в момента, а не да пишем наизуст и да си смучем от пръстите.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Tihomir on September 01, 2014, 21:41:28 PM
Добре знам какво говоря и не случайно написах, че повечето (като теб) смятат, че трябва да живеят като Лот сред езичниците без никакви други праведни хора около тях, с които да общуват и с чиито деца техните деца да общуват.

Тези деца не бяха в среда с 318 деца, а с 318 обучени военни мъже. Защо днес казваш, че децата са изолирани щом нямало други деца? Децата на Авраам виждаха какво правеха големите. Виждаха обучението им във военното изкуство и сигурно дори са ги имитирали.

Когато едно праведно семейство има семеен бизнес и всекидневно се занимава с клиенти и изпълнява поръчки, децата израстват в тази бизнес среда и съвсем не са "изолирани", както ти казваш и други като теб. Те живеят в реална среда, както живееха и децата на Авраам. Не изолирани с 318 деца в детска ясла, а сред военни мъже.

Основната заблуда днес е, че децата не могат да израстнат около смесица от възрастни и други деца, a трябва да са постоянно и специфично в компанията на други деца на тяхната възраст.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on September 01, 2014, 22:15:37 PM
Толкова си чел...

..
(освен ако не са в отделено общество, но поради липса на такова не го коментирам).
..

Дори и при вас нещата не са готови и липсва общество и освен Watchman няма никой друг. А и аз към момента няма как да се преместя. За това мисля неща който да помагат към дадения момент, а не в някое необозримо бъдеще. Ако е рекъл Бог ще се съберем там някой ден, но аз не си правя илюзии и живея тук и сега.
А за образователната система ще кажа нещо което съм казвал и преди, всички ние дето пишем тук сме минали през тази образователна система и тя ни е образувала. Ако не бяхме минали не се знае дали и половината от нас щяха да пишат тук сега.
Ако не осъзнавате че тя ви е дала и неща които са ви били, и ще ви бъдат полезни докато сте живи не е добре. Да има много лоши неща там но има и добри, защото ако имаше само лоши то и ние щяхме да сме лоши и нямаше да пишем това което пишем сега.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Alesyz on September 03, 2014, 14:17:33 PM
Моите деца са на 11 и 13 г., момичета. Аз признавам, нямам към момента идея какво да правя с тях. Онзи ден реших да включа голямата щерка в това, което правя понякога, ремонт на компютри. По-конкретно, обадих й се по телефона и й дадох инструкции как да извади батерията на BIOS на дънната платка на един донесен за ремонт компютър в къщи и след това с мултицет да и измери напрежението и да ми каже неговата стойност. Детето никога преди това не е правило дори нещо подобно, но се справи учудващо добре. И по-важното, не протестира, не ми се разсърди, не ми каза, не ме занимавай с глупости.... После си казах, ами добре ли е да я карам да върши това, понеже искам ли дъщеря ми да може да оправя компютри и за какво и е да знае как стават някои неща в тази посока? Това обикновено е мъжка работа. От друга страна, аз това правя като се прибера от основната си работа(счетоводство), все някакъв компютър се търкаля вкъщи и се почват диагностики, тестове.... И ако включвам нея и по-малката, лошо ли е, не знам. На счетоводство определено не искам да ги уча.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on September 09, 2014, 00:19:45 AM
В затворите има една специална килия нарича се изолатор. В нея няма прозорци, не влиза слънчева светлина, стените и вратата са изолирани така, че да не се чуват човешки гласове от вън. Там се наказват най-провинилите се затворници - да не виждат и чуват нито човешки глас нито човешко лице, включително дори стъпките на надзирателите когато минават покрай килията. Това се нарича изолация. Дори едно човешко същество да има до този човек, той вече не е изолиран, той има с кого да си говори с кого да общува. Ето защо една малка група от хора пък било и едно семейство в никакъв случай не са в изолация. Семейството е самодостатъчна Божия единица, която съдържа в себе си всичко необходимо за човешкото развитие. В семейството е зародиша на цялата цивилизация. То е като семе от което цялото човечество може да се възстанови изцяло. Точно както беше семейството на Адам или семейството на Ной.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Владо on September 28, 2014, 08:25:16 AM
Зравейте.

Прочетох темата и развитието на дебата и това, което ми направи впечатление, е възприемането на няколко основни неща, които са основополагащи и, според мен, дават правилната платформа за разбирането и следването на Учителя, Господаря Йешуа, Божият Единствен.

Ето и тези няколко неща :

1. какво е животът ни на тази земя

2. Кой е Богът на Авраам, Йешаак и Яков

3. какво ни е заръчал да правим

При тълкуването на тези прости 3 (три) точки, лично за мен, се виждат двете конфликтни линии, които виждам навсякъде в дебатите си с вярващи : линията на гръцкият мистицизъм и философия и, от друга страна, възприемането на горните точки според записаното, като основна линия, като основен път за живеене, демонстриран от праведни вярващи отсред Израел.

И така, основните препънки в тази тема, са отражение на грешното тълкуване на живота и вярата. Това е основното, защото като заспорим с "вярващи" за същуването, или не на неправедната структура на "християнските църкви", те често ме питат "Ами ти вярваш ли в Исус?", или "Изповядай Исус за Господ!", или "За теб Исус Божият Син ли е?". Като те самите не знаят основни неща и са твърде глупави във възприемането на записаното, като с доверие приемат лъжите на техните пастори-лъжеучители.

И така, за мен лично нещата се сблъскват и разпиляват в точно тези три точки - живот, Бог, записаното.

Сега можем да кажем много неща за приетите грешни авторитети от този свят и грешните концепции за живеене, вяра в Бог и изпълнение на записаното.

Някак си всичко опира до основата и до смирение. До спиране, размишление, молитва, търсене, отстъпване от грешни пътища и търсене на древният единствен път, за който е писано.

Поздрави.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Владо on September 28, 2014, 09:00:09 AM
 По логиката на възприемането на авторитетите на този свят се ходи на училище, а не се култивират знания в домашна среда, тренира се във фитнес-клуб, а тренировката и спорта на открито се счита за "селско" и "немодерно", ходи се на "църква", а не се живее според записаното - като един народ, както и много други неща.

Всичко е до начин на живот, следване на даден път на живеене, който е повлиян от разбирането на писанията, което е повлияно от разбирането, или не, на Самият-Него, Твореца, Бога на боговете, Единственият.

 Преди няколко дни ходих да купувам храна за кучето си - от гранулираната. Жената пусна една изтъркана до претъркване от употреба фраза : "Ако искаш да имаш куче, ще трябва да плащаш за по-добра храна" - бил я казал сина `и, който е ДИПЛОМИРАН ветеринар. Момчето е ходело право под масата, когато съм чел за възпитание и хранене на кучета и съм отглеждал тези животни.

 В тази линия, искам да попитам, че с нея не ми се занимаваше /казуса нон пердута/ : моите деди като не са плащали за "качествените гранули" на днешните производители, а са хрании кучета от по 70-80кг, които са защитавали овците от вълци и чакали, как са се справяли? Как така пък отведнъж се появиха тези "напълно пълноценни и хранителни" гранулирани боклуци, от които кучето ми като пръдне усмърдява всичко в радиус от пет метра?

Всичко е до наложени авторитети. До пари, власт и контрол.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: small axe on September 28, 2014, 22:45:55 PM
Владо, аз моето куче го храня с ориз и риба. Малко олио в дажбата, малко солчица, по някоя препечена филия хляб и бирена мая. На няколко дена по едно сварено яйце получава и това е. Тежи около 20 килограма и изглежда добре. Спрях с гранулите понеже не му понасяха а и ветеринарят ми каза, че са отрова. Можеш и да му даваш царевица и овес и пак ще е по добре от тия гранули. Но рибата я сварявам за десет минути и така с ориза. Едно време нашите дядовци са ги хранели с остатъци от човешката храна, и някакви фуражи- овес, царевица, жито и са бил ок животинчетата.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Владо on September 29, 2014, 10:52:36 AM
С извинение към админите за офтопика :
Quote
________
Small axe, купувам таз "храна" поради липса на две неща : време и сили, а понякога и пари. Иначе да - рибка /полезна за космите - особено преди зимата, нейните фосфор и омега масните киселини/, бульони, мляко да не забравяме, че е добро за костите, изварка, която се смесва с топла водичка и хлебец и малко олио за блажно, или зехтин, царевичното брашно се додава също към храната, но не се предпочита от кучетата, брашно бяло се дава като допълнение към воднистите бульончета, но трябва докато са горещи към топли, та да изтинат с него и да поеме брашното от водата повечко, та да се получи кашица, също се внимава с остатъците от храната.

Рибата - може спокойно да се купува повече тази, която я пускат на "промоция" от големите вериги - тя и без това за друго не става - пълен отврат е. Но чистенето и варенето са една почва и подготовка за семейни "топли реплики".  :)

Защо да се внимава с остатъците от храната - защото ако има лоени твърди части по съдовете, може в невнимание да употребим тел, от която да се отчупи парченце и да бъде погълнато от животинката. Затова аз използвам дървена шпатулка, отделни тенджери за притопляне и приготвяне на храната, а пък отвън са самите такъми на кучето - тенджерата за храна и една по-малка съдина за водата.

Бульоните - да, купуват се евтини свински, или агнешки кокали, варят се, след като се натрошат, за да се получи по-добър бульон, но разправията е голяма и аз често си осигурявам малка "семейна дискусия" заради миризмите вкъщи, кръвта по дрехите, а и разнасянето на цялата посуда насам - натам...  :) Но какво да се прави - взел съм животното, ще трябва грижи - това е. А и ми е от помощ - в гората при нас се появи мечка с малко, веднъж ни гони, аз ходя за дърва по тъмно (някои имаха "честта" да видят за какво иде на реч, Бог да ви благослови!), друго си е да знаеш, че има още един чифт уши, още един чифт очи и някой, който евентуално да  се  застъпи за теб, ако мечката пак са затича да ми стори нещо.
________
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 06, 2014, 20:10:05 PM
Човек може да е изолиран и в центъра на мол всред стотици хора.

Но да погледнем какво казва словото по темата:

Изход 21:10
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.

Марк 12:31
А ето втората [подобна на нея] заповед: "Да възлюбиш ближния си като себе си". Друга заповед по-голяма от тия няма.


Горната заповед се съдържа в долната, но е по детайлно така. Та тези двете заповеди говорят за нещо много интересно, а именно - грижа за "някой".
Въпроса е, че ако за една жена е казано, че и трябва съпружеско съжителство, така на детето трябва да му се отдели време, време в което това дете да поговори, да се научи на нещо, да поиграем с него... то трябва да усети, че не е само и че го обичат.

Както виждаме от заповедта, само храна и дрехи не са достатъчни, трябва да се отдели време за тези които обичаме т.е. трябва да дадем нещо от себе си, на другия за да му засвидетелстваме любовта си иначе сме "кимвал що дрънка".

"Да възлюбиш ближния си като себе си" - означава да отделиш време за другия и да направим нещо за него, да му слугуваме, както слугуваме на себе си.

Притчи 22:6
Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.


Както казва и тук  притчата, трябва възпитание, за да възпитаме дори куче, си трябва време, а какво остава за едно дете - трябва много повече време, но както и при кучето само с пример не става. Колко и да сядаме до кучето то няма да се сети че трябва да го прави ако не му кажем командата и да го приучим към нея. Т.е. възпитанието е и чрез говорене и обяснение.
Как ще научим детето да ходи в Господния път ако не му обясним какво учи той ? Защо е добре да го спазва и защо е зле да не го спазва.

Аз например, сядам и четем/слушаме дадена глава от библията и я обяснявам, кое и защо се случва, коя непозната дума какво означава (а за децата те са много, особено за по малките). Една глава ни отнема понякога по 1 час... Питат за една и съща непозната дума по-много пъти докато я запомнят, а за това трябва търпение да се повтаря едно и също.
Да не се случва всеки ден, но когато имам време.  Друг е въпроса, че Бог ме научи преди няколко месеца на това. И разлика има от тогава насам. Даже дори аз разбирам някой неща по-добре докато ги обяснявам на децата, защото те задават въпроси които един възрастен не би задал.

Поставете се на мястото на едно дете което седи сред много възрастни които са заринати от работа и всеки гледа да я свърши. От време на време някой му се усмихва казва му една две приказки и продължава напред. То не знае как да си играе, как да се учи. Не може да свърши нищо от това което възрастните правят защото не знае и не може. И просто си седи покрай тях по цял ден. Ако ще да са 100 - все тая като никой не му обръща внимание и не го научи на нищо. То ще бъде самотно и изолирано !

Започнах с това и ще завърша с него, човек може да е изолиран и в центъра на мол всред стотици хора - така да се каже, езичниците са го доказали...
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on October 06, 2014, 20:30:24 PM
Quote
Поставете се на мястото на едно дете което седи сред много възрастни които са заринати от работа и всеки гледа да я свърши. От време на време някой му се усмихва казва му една две приказки и продължава напред. То не знае как да си играе, как да се учи. Не може да свърши нищо от това което възрастните правят защото не знае и не може. И просто си седи покрай тях по цял ден. Ако ще да са 100 - все тая като никой не му обръща внимание и не го научи на нищо. То ще бъде самотно и изолирано !

И кой е казал, че детето ще "седи". Децата искат да участват в реалната работа на възрастните и това участие не трябва да им се отказва. Твоето мислене идва от светския модел - според който децата не трябва да работят, а трябва да се занимават с "детски работи". Така децата участват непрестанно в общото дело, в общата кауза и от малки се приобщават към каузата на Божието Царство, защото ако имат родители на място ще знаят, че всяка събрана билка, всяко малко нещо, което се върши е свързано с нещо много по-голямо, а именно каузата на Божието Царство на земята. Точно тази кауза пази децата от света, а християните без кауза губят децата си, защото нямат сила да ги задържат от влиянието на света. Според Писанието - момчетата влизат в пълнолетна възраст на 12 години, а момичетата на 13 години. От тази възраст нагоре от тях се очаква да носят на плещите си отговорности като възрастни. Днешната езическа култура учи че пълнолетието идвало на 18 години, а при настоящия вървеж на света някои хора и след 30 годишна възраст още не са излязли от инфантилността, която света прави всичко възможно да продължи възможно най-дълго.

И точно това мислене, че детето трябва по детски някой да го занимава е в основата на тази инфантилизация. Самотни стават именно тези деца, които родителите пращат да се занимават с "детски неща" - затова на такива деца им трябват много други деца с които заедно да правят "детски неща", вместо да са заедно с родителите си и да се учат на реални неща. В крайна сметка детството е подготовка и съзряване за реалния живот, а тази подготовка не става чрез занимавки с детинщини, а чрез занимаване с реални и полезни дейности за цялото семейство, общност и в крайна сметка общата Божия кауза.

Quote
Започнах с това и ще завърша с него, човек може да е изолиран и в центъра на мол всред стотици хора - така да се каже, езичниците са го доказали...

Това е доста илюзорно твърдение. Изолацията от близки взаимоотношения не означава изолация от въздействие и влияние. Този в мола може да е самотен и "изолиран" в своето емоционално възприятие на реалността, но това не означава че не е под влияние на хилядите въздействия на покваряващата култура и среда в които е потопен.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 07, 2014, 11:54:36 AM
Quote
Твоето мислене идва от светския модел - според който децата не трябва да работят, а трябва да се занимават с "детски работи".

Защо мислиш така ?

Ето, никъде не казвам, че детето не трябва да работи, казвам, че то не може да работи защото не знае как. Да то може да научи някой неща и с възрастта може да научи още повече, но ще бъде далеч от пълноценен човек докато не навърши дадена възраст. Това идва от факта, че мускулите и мозъка не са развити напълно.

Също така детето не може да работи по цял ден като възрастен. То трябва да прави и други неща, да чете, да пише, да си общува с някой (никъде не съм твърдял, че това трябва задължително да е друго дете), дори да поиграе. Нищо от това не е забранено в Библията, но дори имаме примери за всяко от тях.

Иначе да, може да направиш детето прост работник който да може да прави доста неща, то можеш да го направиш и умен работник който да чете и да се развива и работи с мъдрост и разум, а не само със сила.
Не може да развиеш мозъка с работа, както не може да развиеш мускулите с четене. Но и за двете детето трябва да има стимул и желание, а те идват от играта(забавата). Та дори и на възрастния ще му е по-добре и по леко така.

Господ е благословил всичко що е създал, и играта(веселието) е част от тези неща, пише си го.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on October 07, 2014, 14:21:54 PM
Quote
Защо мислиш така ?

Защото ти сам каза, че детето щяло да "седи" като бъдело сред възрастните. Няма по естествена среда от детето от това да бъде с възрастните. Писанието още казва:

Пр. 13:20  Ходи с мъдрите, и ще станеш мъдър, А другарят на безумните ще пострада зле.

А на друго място казва, че безумие е вързано в сърцето на детето. С други думи детето има много по-голяма нужда да бъде в обкръжението и средата на възрастните, които са много по-мъдри от него, отколкото в компанията на други безумни деца и така безумието да се увеличава. Точно това правят училищата и детските градини - увеличават безумието.

Quote
Ето, никъде не казвам, че детето не трябва да работи, казвам, че то не може да работи защото не знае как. Да то може да научи някой неща и с възрастта може да научи още повече, но ще бъде далеч от пълноценен човек докато не навърши дадена възраст. Това идва от факта, че мускулите и мозъка не са развити напълно.

Колко може да работи детето не е важно. Важното е да участва в процеса на работа, непрестанно да черпи от добрия пример на родителите и да усвоява все повече умения всеки ден. Така се развиват и ума и мускулите едновременно.

Quote
Не може да развиеш мозъка с работа, както не може да развиеш мускулите с четене.

Православните тачат един техен светец Серафим Саровски. Той всеки ден е прочитал по едно евангелие стоейки на колене. Пробвай ти да прочетеш едно цяло Евангелие на колене и после ще си говорим дали мускулите не се развиват с четене.

Още по погрешно е твърдението, че ума не се развивал с работа. Разбира се човек може да работи и по безмозъчен начин, просто да бъхти без да мисли, но това не означава, че не може да се работи по начин по който интелекта е дори по активен от мускулите в извършваните задачи. Всеки истински занаятчия ще ти каже, че когато ума и ръцете действат заедно това е пътя към истинското майсторство. Взаимоотношението между интелект и физическа работа е същото каквото Писанието отрежда на вярата и делата. Както вярата без дела е мъртва, така и от делата се усъвършенства вярата. По същия начин ума се усъвършенства чрез физическия труд, когато той бива приложен с мъдрост, разбиране, внимание и наблюдателност.

Четенето е добро нещо, но не е задължителен компонент за развиване на интелекта. Апостол Петър беше неук и не можеше да чете, това означаваше ли, че беше глупав, повърхностен и прост? Мъдростта и знанието се предава най-вече чрез личен пример, а не чрез четене на текст с букви. Затова Бог изпрати Сина Си да живее между човеците и да видят с очите си и да попипат с ръцете си Словото на Живота, а не просто да четат страници с текстове, ако и свещени. Точно на този принцип е основана концепцията майстор-чирак. Чирака не му е необходимо да може да чете за да стане майстор. Нужно е да се учи от живия пример на майстора, при който е отишъл да се учи. С четене процеса е много по-бавен и сложен отколкото с жив пример. Аз съм се учил на занаят с четене и личен опит и винаги ми е липсвал примера на истински майстор. Четенето е като да се возиш в каруца в сравнение с пътуване в самолет спрямо живия пример. Нима днешните начетени теолози и доктори по богословие са по-мъдри и по-обучени в истината от неуките апостоли, които се учиха от живия пример на Христос?

Господ е благословил всичко що е създал, и играта(веселието) е част от тези неща, пише си го.

Аз не съм против играта на децата, но тя не може да се нарече "забава" и "забавление", защото ако е такава това води до отрицателни плодове. ЗАБАВ-ата и ЗАБАВ-лението идват от корена БАВЯ, ЗАБАВЯМ и говори именно за забавяне развитието и напредъка чрез безплодни занимания. Истинската игра спомага развитието, затова ние трябва да сме достатъчно мъдри да разбираме, кое забавя и кое стимулира развитието на децата.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 07, 2014, 15:46:29 PM
Quote
Защото ти сам каза, че детето щяло да "седи" като бъдело сред възрастните. Няма по естествена среда от детето от това да бъде с възрастните. Писанието още казва:

Ако просто си седи и никой не му показва нищо и не му обръщат внимание - надали ще научи нещо. Тук дейни трябва да са възрастните, а не детето.

Quote
Важното е да участва в процеса на работа,
Да

Quote
Пробвай ти да прочетеш едно цяло Евангелие на колене и после ще си говорим дали мускулите не се развиват с четене.
Е то по тая логика, мога да вдигам гири/тежести докато чета и даже ще е още по оферта. Но не променям факта, че мозъка се товари от четенето, а мускулите от тежестта.

Quote
Още по погрешно е твърдението, че ума не се развивал с работа.
Принципно е според зависи от работата. Всъщност от опита който имам с общуването с хора, според зависи от професията, даже може да се затъпее яко. Мозъка е подобен на мускулите в отношение на тренинг, ако не го тренираш или вършиш едно и също еднообразно действие с години се деградира и то много. Просто човек забравя всичко. Не случайно се казва, Словото да не се отделя от очите ни, ни денем ни нощем.

Моисей пасеше овцете 40 години за да се изчисти от всичко което беше научил във фараоновия дом.


Quote
Четенето е добро нещо, но не е задължителен компонент за развиване на интелекта. Апостол Петър беше неук и не можеше да чете, това означаваше ли, че беше глупав, повърхностен и прост?

Апостол Петър беше покрай Исус и беше поучаван и поправян многократно за нещата в които бъркаше и даже беше обвинен че е противник. И това което е оставил в новия завет е далеч по-малко в сравнение с това което остави Апостол Павел който беше фарисей. Именно защото единия е чел и учил, а другия е ловил риба и е копал.


Quote
Аз не съм против играта на децата, но тя не може да се нарече "забава" и "забавление", защото ако е такава това води до отрицателни плодове. ЗАБАВ-ата и ЗАБАВ-лението идват от корена БАВЯ, ЗАБАВЯМ и говори именно за забавяне развитието и напредъка чрез безплодни занимания.
Тук не съм съгласен. Доста от компютърните игри развиват мозъка в определена посока която може да бъде полезна в реалния живот и работата. Игрите които играят децата като гоненица, дама и т.н. развиват координацията и бързото мислене. Което няма нищо общо със забавянето.
Но тук идва и тънкия момент човек да иска да се развива и да вижда общите неща между игра и работа и да пренася техники от едното в другото и обратно, а за това пак опираме до родителите които да научат децата на това да внимават на всичко което правят.
Иначе както споменах по-горе, може и с работа да се затъпее.
Човек трябва да търси Бога навсякъде и във всичко. Относно играта, ето дори Бог не е против играта на децата:

Захария 8:5
И улиците на града ще бъдат пълни с момчета и момичета играещи по пътищата му.


Quote
Истинската игра спомага развитието, затова ние трябва да сме достатъчно мъдри да разбираме, кое забавя и кое стимулира развитието на децата.
На какво казваш истинска игра ?
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on October 07, 2014, 22:58:58 PM
Quote
Ако просто си седи и никой не му показва нищо и не му обръщат внимание - надали ще научи нещо. Тук дейни трябва да са възрастните, а не детето.

Първо що за презумпция е това, че няма да му обърне внимание? Второ аз като гледам някое видео в което някой прави нещо с ръцете си и аз внимавам на това, което той прави - не се ли уча от това нещо? А да не би този на видеото да ми обръща внимание на мене? Това пречи ли ми да се науча гледайки какво прави? Ни най-малко. Ти някога усвоявал ли си някакъв реален занаят? Ако беше щеше повече да разбираш как работят нещата, а сега говориш от някакви неясни презумпции.

Quote
Принципно е според зависи от работата. Всъщност от опита който имам с общуването с хора, според зависи от професията, даже може да се затъпее яко. Мозъка е подобен на мускулите в отношение на тренинг, ако не го тренираш или вършиш едно и също еднообразно действие с години се деградира и то много. Просто човек забравя всичко. Не случайно се казва, Словото да не се отделя от очите ни, ни денем ни нощем.

Значи когато говорим за работа се има предвид РЕАЛНА работа, работа свързана с усвояване на Божиите ресурси, а не за някакво живуркане в човешката система, която не само допуска, но и насърчава безмозъчните действия. При вършене на реална работа интелекта и тялото се развиват едновременно.

Quote
Тук не съм съгласен. Доста от компютърните игри развиват мозъка в определена посока която може да бъде полезна в реалния живот и работата. Игрите които играят децата като гоненица, дама и т.н. развиват координацията и бързото мислене. Което няма нищо общо със забавянето.
Но тук идва и тънкия момент човек да иска да се развива и да вижда общите неща между игра и работа и да пренася техники от едното в другото и обратно, а за това пак опираме до родителите които да научат децата на това да внимават на всичко което правят.

Всички реални изследвания показват, че компютърните игри вредят на човешката психика и интелект, защото те утвърждават псевдо умения валидни в една псевдо реалност. Що се отнася до това децата да си играят и веселят - то те нямат нужда някой да ги насърчава в това, то им идва отвътре. Към нещата, които не им идват отвътре трябва да бъдат насърчавани и увещавани.

Quote
На какво казваш истинска игра ?

Точно на това, което не е забавление. Децата приемат почти всичко емоционално, което е характерно за детинщината (проявяваща се във порастнали, но несързяли хора). Детето може да се смее на съвсем реални и полезни неща, може и да се смее на пълни глупости, които покваряват интелекта и характера му. Едно дете няма нужда да бъде насърчавано в детинщини. Неговото бъдеще не е да бъде дете, а да стане зрял и сериозен човек, който носи отговорности на плещите си. И всяко нещо, което го учи да носи отговорности и да израства отвъд детинщините е истинския тип игра за която говоря.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 08, 2014, 17:42:29 PM
Quote
Второ аз като гледам някое видео в което някой прави нещо с ръцете си и аз внимавам на това, което той прави - не се ли уча от това нещо?
Това. че ти може да направиш нещо означава, че всеки трябва да може да го направи ???
Аз виждам поне 7 различни типа хора описани в Словото и въобще не очаквам те да са еднакви и да могат да вършат всичко по един и същи начин. Че даже и на практика се знае, че е така и съм го виждал къде ли не...

Quote
Значи когато говорим за работа се има предвид РЕАЛНА работа, работа свързана с усвояване на Божиите ресурси, а не за някакво живуркане в човешката система, която не само допуска, но и насърчава безмозъчните действия.
И коя работа е нереална ?

Quote
Всички реални изследвания показват, че компютърните игри вредят на човешката психика и интелект, защото те утвърждават псевдо умения валидни в една псевдо реалност.
Реални изследвания ? От кого са тия реални изследвания, че много ми е любопитно.
Има си игри и игри, ако обобщаваш нещата под един знаменател не съм съгласен. Иначе, че да има игри от които може да се психяса.

Quote
Що се отнася до това децата да си играят и веселят - то те нямат нужда някой да ги насърчава в това, то им идва отвътре. Към нещата, които не им идват отвътре трябва да бъдат насърчавани и увещавани.
Е, че аз какво казах по-горе ? Трябват си грижи за тия деца - което си е отделено време за тях.

Quote
Децата приемат почти всичко емоционално, което е характерно за детинщината (проявяваща се във порастнали, но несързяли хора). Детето може да се смее на съвсем реални и полезни неща, може и да се смее на пълни глупости, които покваряват интелекта и характера му. Едно дете няма нужда да бъде насърчавано в детинщини. Неговото бъдеще не е да бъде дете, а да стане зрял и сериозен човек, който носи отговорности на плещите си. И всяко нещо, което го учи да носи отговорности и да израства отвъд детинщините е истинския тип игра за която говоря.
Да неговото бъдеще е да стане зрял и сериозен човек, ама 12 години не стигат за тая работа. Не случайно светските хора дават като минимум 18, поради простата причина, че до тогава това дете го бият хормоните в главата, няма грам опит или не е достатъчен. И на никой не му се занимава с някой който има мляко покрай устата. И се е приело, че 18 години е възраст при която тоя човек вече се е научил да си ползва главата в някаква нормална степен.
Все едно човек взел вчера книжка и изкарал само едни курсове от 20 часа на пътя да кажем, че вече е зрял шофьор.

Ако погледнем даже в Израел беше така. Вземи един Давид който когато победи Голиат беше в такава възраст(младеж) и никой не го взе на сериозно.
Ако вземем един Исус, Той на 12 години ли отиде да кръщава и благовества или изчака до 30+ ???

Лука 7:34
Дойде Човешкият Син, който яде и пие, и казвате: Ето, човек лаком и винопиец, приятел на бирниците и на грешниците.


Интересно какво е правел Исус за да бъде казано това горното...

Битие 26:8
А след като беше преседял там дълго време, филистимският цар Авимелех, като погледна от прозореца, видя, че Исаак играеше с жена си Ревека.


Явно тука Исаак беше незрял и несериозен щото си играеше/забавляваше/веселеше.
Дори не мога да си представя как си е "играл" Исаак с жена си, че да разпознае Авимелех, че Ревека му е жена.


Изобщо нещо не схващам защо изискваш едно дете да му се забранява всичко свързано със веселие/забавление, след като никъде в Библията нямаме такава забрана.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Watchman on October 08, 2014, 21:01:57 PM
Nikolay,

Ако бях прочел подобни неща от тебе преди време много бих се изненадал, но вече не се изненадвам. Има страшно много проблеми в начина на мислене, който стои зад тези писания и не знам дали има смисъл да ти отговоря подробно, защото не знам дали си готов въобще да започнеш да работиш срещу тези проблеми в себе си. И за да не бъда голословен ще посоча някои от по-драстичните неща, които изявяват и подчертават проблемното състояние за което говоря:

Quote
Да неговото бъдеще е да стане зрял и сериозен човек, ама 12 години не стигат за тая работа. Не случайно светските хора дават като минимум 18, поради простата причина, че до тогава това дете го бият хормоните в главата, няма грам опит или не е достатъчен. И на никой не му се занимава с някой който има мляко покрай устата. И се е приело, че 18 години е възраст при която тоя човек вече се е научил да си ползва главата в някаква нормална степен.

От това се вижда, че за теб това, което "светските хора дават" е по-голям авторитет за теб от това, което Писанието учи. Как става тази работа не знам.

Quote
Ако погледнем даже в Израел беше така. Вземи един Давид който когато победи Голиат беше в такава възраст(младеж) и никой не го взе на сериозно.

Нека да ти кажа, кой го взе на напълно на сериозно - самия Бог го взе на сериозно! Но по-някаква причина ти се впечатляваш от реакцията на човеците и оставаш сляп за реакцията на Бога. Това отново говори, че човеците са по-голям авторитет за теб от Бога.

Николай понеже се познаваме с тебе ще ти кажа нещо съвсем честно - наистина не те разбирам. Понякога действаш като смислен и разумен човек, а друг път изваждаш някакви много големи дивотии, които считаш за нещо истинско и приемливо, при това напълно сериозно. Не знам откъде идва това раздвоение, възможно е от някакви отрови в храните, водата или някакво психотропно оръжие ли използват в София, което въздейства на хората така, че да изоставят здравия разум - аз не знам. Но това, което виждам е много притеснително.

Надявам се да успееш да видиш причината поради която ти казвам това, за да може също и да потърсиш изход от това състояние на нещата.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 09, 2014, 12:38:30 PM
Бог взе на сериозно Давид, отпреди да се е родил и го е подкрепял през целия му живот не само там, това е ясно. Примера с Израел идва да покаже, че дори и в общество като Израел по времето на Давид, е нямало как да се знае като дойде някой твърде млад човек от друг град или както беше случая на военното поле, дали той може да прави нещо както трябва или не може. Още по малко е можело да очакват, че той е Божия помазаник.

Света е приел 18 години поради ред причини. Но света няма голям избор в тая насока именно поради отхвърлянето на Божийте ценности. На мен ми е ясно защо света е избрал тази възраст. Иначе и аз знам за случаи от преди 70-100 години където дете на 7-8 години отива и почва да пасе овце или да работи каквото може, защото бащата е починал и някой трябва да издържа семейството. И са се справяли.

Но тук говоря за избора на родителя да насочи това дете към това да работи каквото и да е или да седне да се изучи и да може да прави повече от това просто да работи. Да го научи да търси(мисли) как да направи дадено нещо. Както примерно ти търсиш из Интернет видеота за тази и онази професия, да се усъвършенстваш в дадена посока, това не става ако не знаеш че това е възможно, а трябва някой да ти каже.
Аз не подкрепям училищната система защото тя откъсва детето от родителя, но проблема не е само в това, а и в това че светската система откъсва родителя от детето. И като човек вижда детето си вечер за 1-2 часа нищо не може да му предаде това е един от основните проблеми в света и дори светските хора го осъзнават. Но ми е ясно и, че един човек не може да знае и разбира от всичко и може да вземе учител по дадено нещо и да научи детето си на това нещо.

Преди са пращали децата си чираци за да изучат даден занаят което в някой насоки е било по зле и от училището сега, защото ако работилницата е в друг град родителя може да не види детето си с години докато то се научи и тогава няма грам контрол над него. Сега ако родителя има занаят и иска да въведе детето в него, добре, но не е задължително особено ако има повече деца.
А Словото казва, че сина трябва да уважава баща си и майка си т.е. да ги слуша. И това не е само докато е дете, ако погледнем Иосиф слушаше какво казва Яков докато Яков беше жив. Т.е. родителя се грижи за детето докато е жив, да го поучава и подкрепя.
Но още по ценното е да свърже човек Библията със нещата около него. Да разбира как Бог работи в живота му, как да разпознава когато Бог го насочва. Всичко написано в Библията не е просто сухи думи написани преди време. Словото на Бог е живо и ние трябва да го живеем, и една от задачите ни е да научим своите деца да го живеят. А това става както каза Исус да обичаме ближния си като себе си т.е. да се грижим за него и да му слугуваме. А за това трябва физически отделено време 1,2,3 или колкото е нужно часа. Да седнем и да сме с това дете.
Какво казваше Павел, аз съм фарисей, син на фарисей. Т.е. той е учен в този път, чел е от малък и му е обяснявано кое и защо е така.

Quote
11 И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,   
12 за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;   
13 докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;   
14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;   
15 но, действуващи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос,   
16 от Когото цялото тяло, сглобявано и свързано чрез доставяното от всеки став, според съразмерното действие на всяка една част, изработва растенето на тялото за своето назидание в любовта.

Бог избира кой какъв ще бъде в тялото, но ние като бащи трябва да разпознаваме кое дете на къде ще тръгне според това което му е определил Бог и трябва да водим децата в тази пътека избрана от Бог. Дали детето ще стане ковач или зидар ако Бог е решил друго кои сме ние, че да пречим на волята му ? Ние сме глава на семейството, но над нас е Исус, а над него е Бог и Той е този който определя тези неща.

Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 09, 2014, 13:10:04 PM
Не знам откъде идва това раздвоение, възможно е от някакви отрови в храните, водата или някакво психотропно оръжие ли използват в София, което въздейства на хората така, че да изоставят здравия разум - аз не знам.

Знам за какво говориш, но не знам как да го обясня.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Todor on October 09, 2014, 17:20:01 PM
Извинявайте, но къде го пише това, че на 12г. човек вече е пораснал/възрастен/зрял? Аз се сещам за 20г...

П.П. Самата идея, че момче на 12г. може да бъде обявено за "пораснало" за мен е несъстоятелна - достатъчен е един поглед само за да се види, че на тези години то физически е още дете. Освен това момичетата съзряват по-рано от момчетата, а не обратното.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on October 09, 2014, 18:19:57 PM
Бар Мицва, Бат Мицва (hvxm rY, hvxm TY)  – директен превод “Син/Дъщеря на заповедта” тоест човек който се задължава и е отговорен.  Термин който обозначава достигане на религиозна и законова зрялост. За момчетата това е на възраст от 13 години и един ден а за момичетата 12 години и един ден (Maim. Yad, Ishut, 2:9–10). При достигане на тази възраст Евреите се задължават да изпълняват заповедите (Avot 5:1; cf. Yoma 82a). Въпреки че термина се появява в Талмуда като обекта на закона (BM 96a) неговата употреба като термин обозначаващ  момента на приемане на задълженията към закона не се появява по рано от 15ти век.
http://library.shalom.bg/?p=1038

Лука 2 глава
42 И когато Той беше на дванадесет години, като отидоха по обичая на празника,
49 А Той им рече: Защо да Ме търсите? Не знаете ли че трябва да се намеря около дома на Отца Ми?


Доколкото знам се предполага, че Исус е бил останал в храма поради за изпълняването на този обичай, но със своя духовен баща т.е. Бог.
Title: Re: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство
Post by: Nikolay on May 20, 2015, 17:38:44 PM
Да седне човек и да чете с малко дете/деца библията е наистина интересно !
От доста време го практикувам и всеки път се удивлявам. Тълкуваме всяко изречение и ги питам какво са разбрали или как го разбират, и децата понеже са малки питат за доста от обикновените думи из текста понеже не ги разбират или обясняват странни неща даже понякога се смеем като кажат някоя щуротия.

Самият аз често се удивлявам на това което казвам, и схващам неща които не съм се замислял преди това. Горещо го препоръчвам на всички. Ако си мислите, че нямате време, бъркате примерно ние сядаме понякога и понеже е късно прочитаме няколко изречения, но пак е ползотворно :)