Author Topic: Авторитетът на Словото  (Read 44246 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

belitov

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Авторитетът на Словото
« on: December 31, 2007, 03:21:54 AM »
Tihomir [EDIT]Тук е мястото, където започнаха да се отклоняват малко мненията от оригиналната тема за "Живот в общност" и затова бяха преместени тук.Здравейте,
Нали нямаме нищо против манастирите, в които Господ е действал?
Защото там са живяли в Господа хора, чиито имена не са сред световноизвестните, но до които мнозина от нас ще изглеждаме като духовни джуджета един ден ...

Продължавам нататък за християнските общества:

=== 1 ===
Не мога да приема твърдението, че всички църкви в момента са в плачевно състояние.
Да, болшинството са доста комфортно място, на което грехът се чувства добре маскиран и непритесняван от амвона! А дори някъде няма нужда от маска, просто се толерира и приема за даденост или направо за стандарт :(

Но нека не пренебрегваме остатъкът, който Бог винаги има! Скъсила ли се е десницата Му или е намаляла силата Му? Ще отрече ли някой съживленията, спасенията и изцеленията, които Той продължава да върши и днес?

Това няма нищо общо с времето, което физически прекарваме заедно. Но Господ е Tози, Който ни държи заедно чрез и в Духа си! Защото, ако и да се срещам за по няколко часа на седмица с останалите от тялото Му, какво ми пречи постоянно да съм с Него и тях в ума и сърцето си?

=== 2 ===
Няма как да приема, че новорождението и последващото духовното израстване, трябва да мине през "потапяне в смърт", агонии или някакво отричане от всичко и всички, което да става по формули или преживявания на някой друг вярващ. Дори и той да е самият водач на обществото.
Щом някой е бил благословен така - ОК. Но нека това не се налага модел, стандарт и/или начин по който Бог ще действа!

Да, ние сме различни и приемането на Христос е един свободен избор на всеки поотделно.
Но няма формула или начин на живот, който да ти гарантира спасение и духовно израстване, ако ти самият не се отречеш от света. Не е задължително да става пред голямо множество от братя и сестри. Не е задължително дори да стане пред 50 човека или 5 ... най-често става с скришното на сърцето. Ето там се слючва завета с Господа на силите, понеже Той е изписал закона си на плочите на сърцата ни!

=== 3 ===
И тук идва въпросът за комфорта. Та комфорт може да се каже, че има и в едно такова общество. Дори и да те убеждават, че те чакат големи страдания и мъки, до момента на заветното облекчване на агонията ...

Ето ви пример за "комфорт":
Той е висш служител на фирма и всеки ден е с костюм на работното си място. Става сутрин, закарва жената и децата си на работа и училище. Работи цял ден и е успешен в работата си. Изглежда усмихнат и заедно с това - напрегнат. Уважаван от колегите си. В CV-то му пише "Религия: Християнин" ... доста комфортно, а?

Продължаваме с тоя "лъскав" служител: Висшият служител в известната фирма, се смята за низш служител на всемогъщият Бог. Усмихнат е и в същото време сърцето му се разяжда, защото днес е негов ред във верижния пост за сестрата, болна от поредната "неизлечима" болест. С нетърпение чака обедната почивка, за да се застъпи пред небето и земята. Успешен е защото Господ го благославя, но понякога и изпитва. Уважаван е от всички, защото се изпълнява Словото: "... даже и чужденците се преструваха, че ми се покоряват!" След работа отново минава да прибере жената и децата си ... и дори няма време да хапне или да се преоблече, но бърза за домашната група ... а в събота или неделя проповядва пред 10-15 възрастни мъже и жени, защото температурата на помощението е около 3-4 градуса над нулата, столовете са неудобни, а хвалението е от старите/червените/ "песнарки"!
Какво стана със CV-то му, дали ще се зачете това "Християнин"? Има Един който знае!!!

Нямам повече какво да кажа по тая точка ...

=== 4 ===
Мисля, че Псалм 133 се отнася по-скоро за разделението, което мъчи от векове тялото Христово ... за което и апостол Павел предупреждава:
1 Коринтяни 1:12-15
1:12 С това искам да кажа, че всеки от вас дума: Аз съм Павлов; а аз Аполосов; а аз Кифов; а пък аз Христов.
1:13 Нима се е разделил Христос? Павел ли се разпна за вас? Или в Павловото име се кръстихте?
1:14 Благодаря Богу, че не съм кръстил никого от вас, освен Криспа и Гаия,
1:15 да не би да каже някой, че сте били кръстени в мое име ...


=== 5 ===
Съгласен съм с Watchman, че Исус живя с учениците си и е пример за живота ни.
Ще добавя само, че сега сам Той живее в учениците си (Йоан 14:17-31) ... или поне тези от нас, които не се срамуват от името Му!

Тук завършвам, защото навлизам в материал за друга тема :)

P.S: Извинявам се за дългият пост ... но пак не изброих всичко, което имам на ум :)

Поздрави,
Иво Белитов
There is no wisdom nor understanding nor counsel against the LORD.
The horse is prepared against the day of battle: but safety is of the LORD.

Proverbs 21:30-31

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Авторитетът на Словото
« Reply #1 on: December 31, 2007, 12:44:38 PM »
Здравей Иво,

Преди всичко благодаря за времето което си отделил да пишеш задълбочено по темата според това, което разбираш и до което си достигнал. Аз ще ти отговоря според това до което аз съм достигнал на основание на Писанията и действието на Божия Дух в живота ми.

Ще отговоря на думите ти цитирайки ги абзац по абзац, за да е ясно кое точно адресирам от изказването ти.

Quote
Нали нямаме нищо против манастирите, в които Господ е действал?
Защото там са живяли в Господа хора, чиито имена не са сред световноизвестните, но до които мнозина от нас ще изглеждаме като духовни джуджета един ден ...

Не знам за останалите, но аз имам против манастирите и нямам никакви библейски основания да мисля, че Господ е действал и действа в тях, поне не повече от това, което Той е действал и действа в един будистки манастир. Запознат съм добре с практиките и характеристиките на манастирите, познавам един дългогодишен монах (бил е по атонските манастири, сега е в България) и мога съвсем ясно да заявя, че подобно място е извращение на реалността и на здравото учение на Писанията.

Ако Бог е благоволил да действа чрез нещо подобно на манастир, Той щеше да го упомене в Писанието. Писанията съдържат ЦЕЛИЯ Божий съвет и мъдрост, и всяка човешка измишльотина и добавка е не само ненужна но и крайно вредна.

Пр. 30:6  Не притуряй на Неговите думи, Да не би да те изобличи и се окажеш лъжец.

Откр. 22:18  Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,


Аз не знам що за духовни гиганти са тези, които притурят на Божиите думи, и които следват ученията на онези, които притурят на Божиието Слово! Ако някой е духовен гигант, той ще остави следи в тялото Христово, защото духовните гиганти не живеят за себе си и за своето си лично духовно благоденствие, а живеят за другите, както Авраам, Давид, Исус, Павел, Йоан - тези не са някакви скрити духовни гиганти, които нямат плод в тялото, а напротив именно плода им в живота на останалите - ги прави духовни гиганти, а не някакви скрити лични духовни постижения (или подвизи, както ги наричат).

Quote
Не мога да приема твърдението, че всички църкви в момента са в плачевно състояние.
Да, болшинството са доста комфортно място, на което грехът се чувства добре маскиран и непритесняван от амвона! А дори някъде няма нужда от маска, просто се толерира и приема за даденост или направо за стандарт :(

Християнството като цяло е в плачевно състояние, най-маклкото защото живеем във времената на голямото отстъпление за което говори Павел в 2 Солунци 2:3. Това е време в което противника залива вярващите (и света) като потоп от всички страни, точно според написаното в Исая 59:19б (Българския превод на този пасаж не е много точен затова давам стиха по King James и превода му да български):

When the enemy shall come in like a flood, the Spirit of the LORD shall lift up a standard against him. (KJV)

Когато врагът връхлети като потоп, Духът на Господа ще издигне стандарт против него.


Във време като това Божият Дух вече е издигнал стандарт, стандарта на Писанията, стандарта на Исус и учениците и на апостолската църква - стандарта на живота заедно. Всички онези, които пренебрегнат този стандарт ще бъдат пометени от потопа. И в този смисъл всички онези, които нехаят за него, са сериозно повлияни от потопа на сатана и те и техните събрания и именно това ги прави да са в плачевно състояние.

Quote
Но нека не пренебрегваме остатъкът, който Бог винаги има! Скъсила ли се е десницата Му или е намаляла силата Му?

Разбира се че има остатък, това не означава обаче, че в момента този остаък е събран заедно и функционира като ефективно Христово тяло. Може би тук и там има малки групи от вярващи, които са опазили чистотата на сърцата си, но това не гарантира, че те също така са наясно с Божието призвание в тези зли времена и функционират според него. Като цяло мога да кажа, че липсва ясно пророческо видение и поради което хората се разюздават ( Пр. 29:18).

Quote
Ще отрече ли някой съживленията, спасенията и изцеленията, които Той продължава да върши и днес?

Не знам за какви съживления говориш, може би в Китай? Не мога да говоря за Китай, понеже пишем в български форум и на български аз адресирам думите си към църквата в България, към която имам отговорност бидейки роден и поставен от Бога да живея в тази страна. Що се отнася до това, че хора се покайват от греховете си и изцеляват от болестите си, това Бог е вършил през цялата история и наличието на тези неща не е свидетелство за духовен успех на църквата. Това са действия на Божия суверенитет.

Quote
Това няма нищо общо с времето, което физически прекарваме заедно. Но Господ е Tози, Който ни държи заедно чрез и в Духа си! Защото, ако и да се срещам за по няколко часа на седмица с останалите от тялото Му, какво ми пречи постоянно да съм с Него и тях в ума и сърцето си?

Ако говориш за това че тук таме хора се спасяват и изцеляват няма общо с времето, което прекарваме заедно - да както написах и по-горе това е действие на Божия суверенитет, а не свидетелство за богоугодността на църквата. Но ако мислиш, че успеха на призванието на църквата като тяло Христово няма общо с живота заедно, то това е може би защото не си си изяснил все още от Писанията какво е призванието на тялото Христово според Писанията.

Quote
какво ми пречи постоянно да съм с Него и тях в ума и сърцето си?

Има само два съвкупни организма които са наречени "едно тяло" в Библията - това на семейството и на Христовата общност (погрешно наричана църква). Те не са наречени един дух, а едно ТЯЛО. Тялото е нещо ФИЗИЧЕСКО, и термина едно тяло предполага физическо присъствие. Ти предполагам си женен. Ако мислиш, че да прекарваш 2 часа на седмица с жена си, а през останалото време да си "духом" с нея в ума и сърцето си ще ти даде успешно и благословено семейство, много се лъжеш. Ако не вярваш - опитай - семейството ти ще бъде пълен провал! И защо си мислим, че църквата няма да бъде пълен провал при същите обстоятелства? О да, тя ще бъде и е за всички ония които са презряли реалността наречена едно тяло.

Quote
Няма как да приема, че новорождението и последващото духовното израстване, трябва да мине през "потапяне в смърт", агонии или някакво отричане от всичко и всички, което да става по формули или преживявания на някой друг вярващ. Дори и той да е самият водач на обществото.
Щом някой е бил благословен така - ОК. Но нека това не се налага модел, стандарт и/или начин по който Бог ще действа!

Не знам, кой е споменал, че новорождението е следствие от живота в тяло, но не съм аз. Това е някакво твое предположение. Човек първо трябва да е новороден за да стане част от тялото и Христовата общност. Що се отнася до последващото духовно израстване, страданието и търканията, които общността произвежда са абсолютно задължителни за достигане до "мярката на ръста на Христовата пълнота" Еф. 4:13 Всичко по-малко от това е плитко и неадекватно за Небесното призвание на тялото. Ето мога да ти кажа направо - ти си плитък и недостатъчен, аз също съм плитък и недостатъчен, и двамата ще си останем такива докато закоравяваме сърцата си за Божия стандарт, който единствено може да доведе до необходимата подготовка за истинска служба на Бога. Ако не си съгласен, че си плитък и неадекватен - отнеси това към Бога, не към мен.

Тук "самия водач на обществото" който поставя този стандарт е не някой друг а самия Исус. Сам признаваш по-долу в изказването си, че си съгласен че примера на живот заедно е поставен от самия Исус, а тук отричаш, че има поставен пример и стандарт. Стандарта за който говорим не е поставен от човеци, а от Бога! И Писанията свидетелстват за това.

Quote
Да, ние сме различни и приемането на Христос е един свободен избор на всеки поотделно.
Но няма формула или начин на живот, който да ти гарантира спасение и духовно израстване, ако ти самият не се отречеш от света. Не е задължително да става пред голямо множество от братя и сестри. Не е задължително дори да стане пред 50 човека или 5 ... най-често става с скришното на сърцето. Ето там се сключва завета с Господа на силите, понеже Той е изписал закона си на плочите на сърцата ни!

Аз не знам дали има формула - това което ИМА е ясното учение на Писанието и личния пример на Исус, които е спасително за човеците и прославящо за Бога. Ако ти наричаш примера на Исус - формула нежелателна за сърцето ти, то ще трябва да отнесеш спора си с Бога. Ние тук не спорим с Бога и не оспорваме примера Му и Словото Му, ние желаем да ги следваме, а не да ги оспорваме.

Quote
И тук идва въпросът за комфорта. Та комфорт може да се каже, че има и в едно такова общество. Дори и да те убеждават, че те чакат големи страдания и мъки, до момента на заветното облекчване на агонията ...

Страданието не е самоцел, нито е добродетел. То е инструмент за очистване от злото и за усъвършенстване във вярата:

Пр. 20:30  Бой, който наранява, И удари, които стигат до най-вътрешните части на тялото, очистват злото.

Евр. 5:8  ако и да беше Син, пак се научи на послушание от това, което пострада,


Комфорт е чуждица, която означава "утеха". Утехата е неразривна част от християнския живот и живота заедно освен страдание предлага и огромна радост и утеха.

Quote
Ето ви пример за "комфорт":
Той е висш служител на фирма и всеки ден е с костюм на работното си място. Става сутрин, закарва жената и децата си на работа и училище. Работи цял ден и е успешен в работата си. Изглежда усмихнат и заедно с това - напрегнат. Уважаван от колегите си. В CV-то му пише "Религия: Християнин" ... доста комфортно, а?

Продължаваме с тоя "лъскав" служител: Висшият служител в известната фирма, се смята за низш служител на всемогъщият Бог. Усмихнат е и в същото време сърцето му се разяжда, защото днес е негов ред във верижния пост за сестрата, болна от поредната "неизлечима" болест. С нетърпение чака обедната почивка, за да се застъпи пред небето и земята. Успешен е защото Господ го благославя, но понякога и изпитва. Уважаван е от всички, защото се изпълнява Словото: "... даже и чужденците се преструваха, че ми се покоряват!" След работа отново минава да прибере жената и децата си ... и дори няма време да хапне или да се преоблече, но бърза за домашната група ... а в събота или неделя проповядва пред 10-15 възрастни мъже и жени, защото температурата на помощението е около 3-4 градуса над нулата, столовете са неудобни, а хвалението е от старите/червените/ "песнарки"!
Какво стана със CV-то му, дали ще се зачете това "Християнин"? Има Един който знае!!!

Може би нямаш очи да го видиш това на настоящия етап, но картината която си описал по горе представлява едно индивидуалистично християнство, където всичко се върти около аз, мене и моето. Моето спасение и усъвършенстване е в центъра на всичко, и така моето "аз" е в центъра на всичко. Това е една картина движена от себето, което се е маскирало и дегезирало като "смирен Божий служител."

И не мога да пропусна факта, че успешния и проспериращ служител някак си не е свързал факта на своя личен просперитет с това, че хората мръзнат в залата на 3-4 градуса над нулата. Толкова ли няма средства да отдели за ток да се отоплява това помещение?

Може би в твоята ценностна система, това което си описал в примера си е удовлетворяващ, дори похвален християнски живот, но дано Бог да ти отвори очите да видиш, колко отдалечен от Бога и Божието намерение е подобен начин на живот.

Quote
Мисля, че Псалм 133 се отнася по-скоро за разделението, което мъчи от векове тялото Христово ...

Псалом 133:1 е погрешно преведен на български понеже пропуска една важна дума, която променя всичко. Ето защо ще трябва да цитирам и преведа от английския превод:

Behold, how good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity! (KJV)

Ето колко добро и колко угодно е братя да живеят заедно в единство!"


Българския превод пропуска "заедно" и от там идват заблужденията. Това , което е добро и угодно пред Бога е братята да "живеят заедно" в единодушие. А не да живеят разделени и да си мислят, че имат единодушие. Това е такава заблуда!

Quote
Съгласен съм с Watchman, че Исус живя с учениците си и е пример за живота ни.
Ще добавя само, че сега сам Той живее в учениците си (Йоан 14:17-31) ... или поне тези от нас, които не се срамуват от името Му!

Както коментирах и по-горе ти казваш, че се съгласяваш че такъв бил примера на Исус, но с всичко казано по-горе ти отричаш примера на Христос като достоен за следване и като валиден за учениците Му. Казваш, че Той и сега живеел с учениците си, а нима са Негови ученици онези, които отказват да следват примера Му?

В заключение искам да кажа - не приемай думите ми като осъждение или отхвърляне, а по-скоро като призив за преосмисляне на вярванията си и начина си на живот.

Едно е сигурно, онези, които подценят, презрат или пренебрегнат стандарта издигнат от Божия Дух срещу потопа на противника, който вече ни залива от всички страни - рано или късно ще бъдат отнесени от него.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

belitov

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Авторитетът на Словото
« Reply #2 on: December 31, 2007, 13:31:35 PM »
Здравей Watchman,
Нямам време да правя пълен разбор, на думите ти ... ще спомена само няколко момента

(1) Относно манастирите
Явно е че говоря за тези, в които Господ действа. Лоши примери има много.
Не злоупотребявай с думите ми - не е коректно!
Мога да дам лоши примери и за подобни "християнски" общества - известния Висарион,
но знам че имаш впредвид нещо различно и не го правя!

Още нещо - помисли добре преди да говориш за хора, с чиито живот и служения не си запознат.
Може много справки да се направят от житията на светиите, но най-добре е да посетиш някой манастир, поговори и се радвай на общение с Божиите люде там!

Как да го намерим тоя манастир, ами както и църквите - светския дух навсякъде е навлязъл еднакво силно ... демек - не е лесно!

(2) Относно стандарта
Винаги съм бил подозрителен към пророци, които отричат останалите служители на Бога, а говорят за единение. Защото сетнината им е ясна на такива пророци!

(3) Липсата на пророческо видение
Кой казва че липсва? Изобщо не липсва, просто не се изявява на широките пътища :)

(4) Съживленията
Съживление сред Божия народ не винаги е свързано с 1 000 000 покаяли се за 1 година, нали?
Съживление е когато Господ започва да се движи между народа си ... тогава може да има покаяли се, може да има върнали се със вярата ... и т.н.

(5) Призванието на тялото Христово
Това го описах как го разбирам. Да, разбирането ми не съвпада 100% с това на Артър Кац, но вярвам че имам друг Eталон и името му е Господ на господарите!

(6) Мярката на ръста на Христовата пълнота
Ей тая мярка как се определя, след 1 седмично терзание и покайване ... потъване в смърт ... или как?

(7) Watchman, странно отричаш манастирите, но приемаш страданието като добродетел?


(8)Behold, how good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity! (KJV)
Ето колко добро и колко угодно е братя да живеят заедно в единство!"


Не виждам как превода променя смисъла на казаното от мен. Т.е. единството е предимно в Духа,
а не в една област от няколко десетки декара земна площ!

(9) "индивидуалистично християнство, където всичко се върти около аз, мене и моето ..."
Благодаря за оценката, знам че един ден ще получа истинска такава от Един друг.
Тук няма да навлизам в лични спорове, защото не се чувствам засегнат аз.
Ако някой е засегнат това е Христос, той пое всичко на кръста.

(10) Също и аз се надявам ти да преосмислиш добре вярванията си, сигурен съм че знаеш как да стане! Издигни се в пост и молитва пред Господа и той ще отговори на очакванията ти. Не се опирай на човека, но на Бога!

P.S. Ако с това мое изказване преча с присъствието си във форума, готов съм да го напусна още сега!

Поздрави,
Иво Белитов
There is no wisdom nor understanding nor counsel against the LORD.
The horse is prepared against the day of battle: but safety is of the LORD.

Proverbs 21:30-31

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Авторитетът на Словото
« Reply #3 on: December 31, 2007, 15:02:29 PM »
belitov,  прибързваш да отговаряш, а прибързаността никога не е добър съветник. Прави впечатление, че си написал пак много неща без никаква подкрепа от Писанията. Това е просто голословие. Виждам, че се засягаш и лично, което е свидетелство, че себето е доста в центъра на нещата. Нужно е да израстнеш над тези неща. Смислена дискусия се води, когато човешкия ум и сърце не са помрачени от докаченото себе.

Нещата, които съм написал са основани на Писанията. Ако ли смяташ, че в нещо не е според Писанието, то покажи от Библията, че това е така. Ако не си в състояние да го направиш, може би е добре да разсъдиш на кое слово е основана вярата ти - на Божието или на нечие човешко.

Ще коментирам накратко написаното от тебе в последния постинг.

Quote
(1) Относно манастирите
Явно е че говоря за тези, в които Господ действа. Лоши примери има много.
Не злоупотребявай с думите ми - не е коректно!
Мога да дам лоши примери и за подобни "християнски" общества - известния Висарион,
но знам че имаш впредвид нещо различно и не го правя!

Никъде в изказването си аз не говоря за конкретен манастир, а говоря за манастирите ВЪОБЩЕ като основани на небиблейски практики и учения. Ето защо аз не говоря за лоши или добри примери, а за принципно положение основано на Писанията. Тия неща се виждат ясно от написаното от мене, но когато се отговаря прибързано ясното значение може да се пропусне.

Quote
Още нещо - помисли добре преди да говориш за хора, с чиито живот и служения не си запознат.
Може много справки да се направят от житията на светиите, но най-добре е да посетиш някой манастир, поговори и се радвай на общение с Божиите люде там!

Запознат съм с православието, духа който оперира в него и житията на "светците" повече отколкото предполагаш. Манастирските практики са еретични и небиблейски и онези, които се отдават на тях са измамени.. Ако смяташ, че това не е вярно докажи го от Писанията.

Quote
Как да го намерим тоя манастир, ами както и църквите - светския дух навсякъде е навлязъл еднакво силно ... демек - не е лесно!

Да кажем, че търсим добрия манастир е все едно да кажем, че търсим добрата кръчма в която напиването не е грях. Такива просто няма. Няма добри ереси!

Quote
(2) Относно стандарта
Винаги съм бил подозрителен към пророци, които отричат останалите служители на Бога, а говорят за единение. Защото сетнината им е ясна на такива пророци!

Пророка за който говорим се казва Исая. Имаш нещо против него ли? Защото той говори за стандарта, който Божият Дух издига в дните на потоп.

И отново на кое писание се основава твърденията ти? Как се разпознават истинските пророци и служители?

Исая 8:20  Нека прибегнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, Наистина няма зазоряване за тях.

Кажи ми ти според кое слово говориш? Или тези монаси и духовни гиганти както ги наричаш, според кое слово говорят и практикуват? Можеш ли да докаже, че е според Божието Слово? Ако ли не какво казва истинния пророк Исая по въпроса?

Quote
(3) Липсата на пророческо видение
Кой казва че липсва? Изобщо не липсва, просто не се изявява на широките пътища :)

Ти какво разбираш под пророческо видение? Дали това дето някой по време на молитва видял "видение" със затворени очи от рода на "видях една брадва да се поклати три пъти... " и прочие? Какво Писанията наричат пророческо видение?

Quote
(4) Съживленията
Съживление сред Божия народ не винаги е свързано с 1 000 000 покаяли се за 1 година, нали?
Съживление е когато Господ започва да се движи между народа си ... тогава може да има покаяли се, може да има върнали се със вярата ... и т.н.

Самата дума съживление говори за състояние на смърт. Съживява се онова, което е мъртво. Ако нещата са добре няма да има съживление и нужда от него, а ще има живот. Това което исторически е наречено съживление е масово пробуждане на народа към истината и завръщането им към Бога. Такова масово нещо в България напоследък не сме забелязали. Индивидуални покаяния е имало и в най-мрачните епохи на историята.

Quote
(5) Призванието на тялото Христово
Това го описах как го разбирам. Да, разбирането ми не съвпада 100% с това на Артър Кац, но вярвам че имам друг Eталон и името му е Господ на господарите!

Как знаем какво разбира Арт Кац? От книгите които е написал. Как знаем какъв е стандарта на Господа на господарите? От Книгата, която е вдъхновил да се напише. Арт Кац изобилно предлага доказателства от Книгата за това, което е разбрал. И не само го е разбрал, но и приложил го е доколкото е успял и плода от това е видим по целия свят. Ти ще предложиш ли някакви доказателства от Книгата или ще го караме само на наддумване?

Quote
(6) Мярката на ръста на Христовата пълнота
Ей тая мярка как се определя, след 1 седмично терзание и покайване ... потъване в смърт ... или как?

Ще ти отговоря как се определя. Определя се не от човеци, но от Бога, който е определил и постановил това в Писанията. Какво казват Писянията по въпроса? Как се става Христов ученик. Как живеят след това учениците? По примера на "лъскавия" служител зает с забързания си градски начин живот отделящ на светиите 2 часа седмично в студена зала, държейки с посинели от студ ръце червени песнарки? Това ли учи Писанието? За това ли свидетелстват Святия Дух и апостолите?

Quote
(7) Watchman, странно отричаш манастирите, но приемаш страданието като добродетел?

Добре, я да прочетем пак какво всъщност съм написал:

Quote from: Watchman
Страданието не е самоцел, нито е добродетел.

Вижда се, че си чел и отговарял прибързано. Може би този пасаж ще ти е от полза - Притчи 18:13?

Quote
(8)Behold, how good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity! (KJV)
Ето колко добро и колко угодно е братя да живеят заедно в единство!"

Не виждам как превода променя смисъла на казаното от мен. Т.е. единството е предимно в Духа,
а не в една област от няколко десетки декара земна площ!

Псалом 133 говори не за това, че някой се разделяли като се наричали един Аполосов, друг Павлов, както ти твърдиш. Целия псалом говори за благословението и ползата от живота заедно в единството на вярата.

Трети стих, казва "Защото Господ там е заръчал Благословението" Това ТАМ е където братя живеят заедно в единодушие. Човек, който не е запознат с ценностната система и начин на живот, които Бог постановява за хората, но вместо това голяма част от мисленето му е фомирана от стандартите на съвременния начин живот трудно ще види и разбере това. Необходимо е обновяването на УМА според Писанията.

Quote
(9) "индивидуалистично християнство, където всичко се върти около аз, мене и моето ..."
Благодаря за оценката, знам че един ден ще получа истинска такава от Един друг.
Тук няма да навлизам в лични спорове, защото не се чувствам засегнат аз.
Ако някой е засегнат това е Христос, той пое всичко на кръста.

Имаш нужда от търпение и размишление върху това, което съм казал, а не отново прибързано да отговаряш. Начина ти на живот е неадеквате на Божиите изисквания дадени в Словото Му. Моят също, но поне аз търся промяна с цялото си сърце, а не търся да се оправдавам, защо примера на Исус не можело да се следва в съвременното общество и градска инфраструктура, където лъскавите служители работят в лъскави фирми и това е толкова добре за тях, че не желаят да платят цената и да променят начина си на живот според Христовия пример.

Quote
(10) Също и аз се надявам ти да преосмислиш добре вярванията си, сигурен съм че знаеш как да стане! Издигни се в пост и молитва пред Господа и той ще отговори на очакванията ти. Не се опирай на човека, но на Бога!

Ако мислиш, че нещо вярвам погрешно добре - докажи ми го! Кой ще бъде арбитъра? Твоето субективно преживяване или моето? Нито едното! Божието Слово е арбитъра и стандарта по който да мерим. Покажи ми от Писанията къде бъркам, както аз ти показвам от Писанията, и така ще ми помогнеш да се поправя.

И не се заблуждавай да си мислиш, че с "пост и молитва" ще получиш големи резултати, ако презираш написаното в Писанието. Нека ти припомня, какво казва не друг а сам Бог:

Притчи 28:9  Който отклонява ухото си от слушане закона, На такъв самата му молитва е мерзост.

Мислиш ли че молитвата ще ползва онзи, който отклонява ухото си от това, което казва Божието Слово? Бог не мисли така!

Quote
P.S. Ако с това мое изказване преча с присъствието си във форума, готов съм да го напусна още сега!

Стигнахме и до личното засягане. Моето изказване, моето присъствие, аз ще го напусна... Не, не става въпрос за аз, мене, моето, ти, той, тя ..., става въпрос за НЕГО и НЕГОВАТА ИСТИНА! Затова сме в този форум. Ако и ти си за това, няма причини да го напускаш...
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Авторитетът на Словото
« Reply #4 on: December 31, 2007, 15:56:59 PM »
Моля ви, нека дискусията не се превръща в личен спор. Поне за мен позицията на всеки от вас е достатъчно изяснена(Щяхте ли да пишете още, ако нямахте опонент?). А и не смятам, че всички ние можем да стигнем до някакво пълно единодушие, най-малкото защото сме различно израстнали в познаването на Истината. Още нещо - мисля че истинския Божий слуга живее според това, което Бог му е дал да разбира, а не просто да избере човека, който предложи най-много библейски цитати в подкрепа на тезата си. В противен случай аз би трябвало да се увличам след всеки срещнат богослов, понеже почти всеки завършил някакъв вид богословие, може  да се подкрепи с повече цитати от мен. Подобни спорове по-скоро се печелят от по-умния и по-добре подготвения, отколкото от по-правия(моля да не се разбира, че смятам, че не е необходима аргументация или подкрепа от Писанието. Просто убеждаването насила не става).От тук нататък  остава  всеки, който искрено търси истината и приема поправление да прочете мненията ви и да реши за себе си. Поне аз така мисля да направя. За себе си вие решавате. 
По темата за съжаление не мога да кажа много. Аз едва сега излизам от "бебешката възраст" в християнството и тепърва ми предстои да стана "даваща" част от Христовото тяло. Но вече усещам вътрешната нужда от по-задълбочено общение с братята и сестрите, за да можем всички ние съобразно това, което Бог ни е поверил да спомагаме за израстването на Тялото. Относно забързаното ежедневие  - съгласен съм напълно, че това е сериозен проблем. За мен лично (не твърдя че това е верния отговор за всички) отговора се оказа в кварталното събиране. Когато мястото за общение не е на другия край на София, не ми е проблем да отделя време. А виждам ясно, че имам нужда.

belitov

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Авторитетът на Словото
« Reply #5 on: December 31, 2007, 16:17:57 PM »
Всеки от нас може да пише до утре и да се препираме.
Отказвам се от това, защото видях още преди 15 години какво става в тия случаи!

Хората, които тогава използваха най-много стихове, изучаваха задълбочено от 1001 превода и т.н.
.... отпаднаха, няма да цитирам но ще напомня за връзките между "гордостта и падението", както и "любовта и смирението".

Дори сатана цитираше от Словото, но какво от това?

Относно цитатите от писанията - лесно е, Watchman!
Всеки от нас има по няколко библейски текстове, куп справочници и подобни.

Какво полза да се "замеряме" със стихове. Ние "протестантите" сме специалисти в това, ето как:
Когато повярваме ни раказват как всички останали са еретици - било то католици или православни.
След това "израстваме в пълнота" и казваме, че само нашата църква или общност е според Словото. Понеже Господ само на нас ни говори, останалите протестанти са "down" ... накрая започваме да се изключваме един друг. Накрая какво - оказва се че сме богопротивници!

Ще се огранича да пиша по тая тема дотук.
По съм съгласен да дискутираме нещата, които ни събират, защото тия които ни разделят са от бащата на лъжата!

Любовта на Бога да е в нас,
Иво Белитов
There is no wisdom nor understanding nor counsel against the LORD.
The horse is prepared against the day of battle: but safety is of the LORD.

Proverbs 21:30-31

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Авторитетът на Словото
« Reply #6 on: December 31, 2007, 17:35:40 PM »
Todor, кое според тебе е лично в този спор? Спор има, но кое му е личното? Ние за пари ли спорим, имоти ли разделяме, имане ли делим, че спора да е личен? Тук става въпрос за Истината на Благовестието. А Библията ясно казва да се опровергават ония които противоречат (Тит 1:9).

Quote
А и не смятам, че всички ние можем да стигнем до някакво пълно единодушие, най-малкото защото сме различно израстнали в познаването на Истината. Още нещо - мисля че истинския Божий слуга живее според това, което Бог му е дал да разбира, а не просто да избере човека, който предложи най-много библейски цитати в подкрепа на тезата си

Разбираемо е че идваме от различни "преживявания" на християнството и че ще имаме противоречия. Истинския Божий слуга обаче е като беряните, които като чуха нещо, което не бяха разбирали досега, вместо да философстват и да отричат голословно - "приеха учението без всякакъв предразсъдък, и всеки ден изследваха писанията да видят дали това е вярно." Деания 17:11

Това е отношението на истинските Божии хора.

Quote
В противен случай аз би трябвало да се увличам след всеки срещнат богослов, понеже почти всеки завършил някакъв вид богословие, може  да се подкрепи с повече цитати от мен. Подобни спорове по-скоро се печелят от по-умния и по-добре подготвения, отколкото от по-правия(моля да не се разбира, че смятам, че не е необходима аргументация или подкрепа от Писанието. Просто убеждаването насила не става).

Фарисеите бяха богослови, Исус не беше. Беше обикновен дърводелец и човек от народа. Това обаче не му пречеше да познава Писанията и да смълчава чрез Писанията богословите на Неговото време (Мат. 22:34). Така, че подобни спорове не се печелят от теолозите и по-умните, а от онези, които познават Писанията с Дух и Истина, а не със сухо теологично знание.

Иначе по темата вярвам, че добре си се насочил да търсиш повече общение със светиите и кварталните събирания са определено стъпка напред. Освен събирания обаче много по-добре би било с хората с които живеете в близост да имате един много по-свързан живот на ниво ежедневни отговорности, тогава плода ще бъде повече отколкото би могъл сега да предположиш. Но колко християни днес в големите градове имат възможност за квартални събирания? Обикновено живеем един от друг на разстояние час, час и нещо път с градски транспорт в едната посока. А в тези задръствания и колата не е кой знае какво предимство. Въпроса тук е какво трябва да променим в тази ситуация - Божият стандарт или начина си на живот?

belitov, налага се да ти отговоря защото в последния си постинг пишеш неща по-опасни за душите на четящите от тези в предишните. Както казах по-горе аз нямам време да се препирам, но Писанието ни задължава да опровергаваме онези, които противоречат на здравото учение. Аз не желая да бъда непокорен на тази заповед.

Quote
... видях още преди 15 години какво става в тия случаи!

Хората, които тогава използваха най-много стихове, изучаваха задълбочено от 1001 превода и т.н.
.... отпаднаха, няма да цитирам но ще напомня за връзките между "гордостта и падението", както и "любовта и смирението".

Това изказване съдържа изключително заблудително послание, защото внушава, че тези хора са отпаднали, защото задълбоченото изследването на Писанията ги е довело довело до гордост и падане. Каква лъжа! Бог казва съвсем друго относно изследването на Писанията:

Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните на стои, И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде като дърво посадено при потоци води Което дава плода си на времето си, и чиито лист не повяхва; Във всичко що върши ще благоденствува. Пс. 1:1-3

В сърцето си опазих Твоето слово За да не ти съгрешавам. Пс. 119:11

Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех. Ис. Нав. 1:8 

Бог казва, че тези които изследват Писанията ще имат добър успех и ще успяват в пътя на правдата! На кого да вярваме Белитов, на теб или на Бога?

Ако тези хора са отпаднали, то е било поради друга причина, а не поради тази, която ти лъжливо лансираш!

"Любовта и смирението" в какво се изразяват? В голословие? Не каза ли апостола "ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди" 1Йоан 5:3. Как пазим Неговите заповеди? Къде са записани Неговите заповеди?

Quote
Дори сатана цитираше от Словото, но какво от това?

Сатана като цитираше от Словото, как му отговори Божия Син? Какво му каза? Подобно на тебе - "ее айде аз няма да споря и няма да се замярвам със стихове с тебе сатана?" Така ли му каза? Два пъти Исус отговори на сатана със "Писано е..." И когато сатана дръзна да цитира от Библията (удобно пропускайки един цял израз, който напълно променя смисъла на написаното) Исус му отговори "ПИСАНО Е ОЩЕ..."!

Когато сатана се опита да изврати Писанието, Исус веднага направи засечка на тази измама, отново чрез Писанието.

Христовите ученици следват примера на Исус и отговарят с "Писано е" на онези, които противоречат, а не с хуманистични фрази, които имат вид на благочестие, но да отречени от силата му!

Quote
Относно цитатите от писанията - лесно е, Watchman!
Всеки от нас има по няколко библейски текстове, куп справочници и подобни.

Дали е толкова лесно? Не е ли много по-лесно вместо да търсим "куп справочници и подобни" да говорим от несмислеността на собственото си сърце, без значение колко много това противоречи на Божието Слово и заповеди?

Quote
Какво полза да се "замеряме" със стихове. Ние "протестантите" сме специалисти в това, ето как:
Когато повярваме ни раказват как всички останали са еретици - било то католици или православни.
След това "израстваме в пълнота" и казваме, че само нашата църква или общност е според Словото. Понеже Господ само на нас ни говори, останалите протестанти са "down" ... накрая започваме да се изключваме един друг. Накрая какво - оказва се че сме богопротивници!

За теб следване на примера на Исус и апостолите, които отговаряна на спорове със "Писано е" означава "замерване със стихове? Значи според теб Исус и сатана,а още Павел и еретиците са се замярвали със стихове, а не е било битка на живот и смърт, на вечен живот и вечна погибел?

Що се отнася до православни и католици, аз нямам нужда някой да ми казва, че са еретици, изследвал съм и съм познал от опит, че са такива и че ученията им са гибелни ереси, които отделят хората от Живия Бог и ги присламчват към лъже богове. И не знам за какви протестанти говориш, не знам ти протестант ли си, аз никъде не съм казвал да съм протестант. Нито съм издигал себе си или някаква религиозна група или деноминация, но това което ясно издигам е Божието Слово. То е верния страж, който ни пази от заблуда и единствения гарант, за познаването на Истинния Бог.

2Сол. 2:13  А ние сме длъжни да благодарим на Бога за вас, възлюблени от Господа братя, загдето Бог отначало ви е избрал за спасение чрез освещение на Духа и вярването в истината;

Вярването в Истината е абслютно необходимо условие за спасение, както е и освещението на Духа. Ако някой си мисли, че истината няма никакво значение, важно е да "се обичаме и да сме единни" - такъв дълбоко се заблуждава.

2Сол. 2:10  и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят.
2Сол. 2:11  И затова Бог праща заблуда да действува между тях, за да повярват лъжа,
2Сол. 2:12  та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали истината.

Йоан 17:17  Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.


Ти обичаш ли истината на Божието Слово belitov? И още един въпрос екуменизъм ли лансираш?

Quote
Ще се огранича да пиша по тая тема дотук.
По съм съгласен да дискутираме нещата, които ни събират, защото тия които ни разделят са от бащата на лъжата!

Значи ако някой дойде и каже вижте, аз не съм съгласен, че прелюбодейството е грях, но вярвам, че трябва да се обичаме и да сме единни и да не се караме и спорим. Значи ти ще си говориш с този човек за "любов" и няма да те интересува, че той твърди и практикува, че прелюбодейството не е грях? Понеже виждаш ли ако го изобличим за грях и ерес, това ще ни разделя и следователно да изобличаваме греха и ересите е от бащата на лъжата?

Някой със здрав ум и праведно сърце вижда ли какво твърди този човек?

Исус, пророците преди Него и апостолите след Него само за това което ги събираше с останалите ли говореха? не изобличаваха ли лъжите, измамите, греха? Не смъмряха ли еретиците?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

belitov

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Авторитетът на Словото
« Reply #7 on: December 31, 2007, 18:37:37 PM »
Watchman, виждам че добре владееш положението тук с подобни манипулации.
Забелязах го и в други теми, но за жалост късно :( - вече се бях включил и представил!

Хитро поставяш твоите думи в устата на тези, с които спориш.
След което подбираш стихове само за да уязвиш в дискусията...

Затова, оставям те сам да спориш с Господа! Дано се смириш някой ден!
Казах каквото имам да кажа! Ако не си го разбрал ти - някой други както се вижда са го разбрали.

А щом съм толкова опасен (дали за хората тук, за истината или за личния авторитет на накой?) -ОК, забравете за мен!

P.S. И последно ... Watchman, ако съм те обидил нещо лично, те моля да ми простиш!

Поздрави,
Иво Белитов
There is no wisdom nor understanding nor counsel against the LORD.
The horse is prepared against the day of battle: but safety is of the LORD.

Proverbs 21:30-31

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Авторитетът на Словото
« Reply #8 on: December 31, 2007, 19:08:41 PM »
"Някой със здрав ум и праведно сърце вижда ли какво твърди този човек?"

За съжаление не мога да се похваля със здрав разум нитос  праведно сърце все още, но това не ми пречи да видя заблудите на Белитов. Това че бяга от темата показва само неговото безсилие срещу истина. Много лошо впечатление прави и факта че хвърля обвинения срещу Уочман без да ги конкретизира, аджеба да видим и ние какво толкова нередно е казал. Вместо факти ни оставя само едни хвърчащи изрази от сорта на

"Хитро поставяш твоите думи в устата на тези, с които спориш. "

"Watchman, виждам че добре владееш положението тук с подобни манипулации"

които стоят някак си много празни във въздуха без никаква подкрепа. Може би това е с цел отказа на Белитов да разсъди и размишлява върху казаното до момента и виждайки че няма с какво да противоречи започва да си измисля заблуди зад които съвестта му се прикрива и остава "чиста".
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Авторитетът на Словото
« Reply #9 on: December 31, 2007, 19:17:31 PM »
Quote
Watchman, виждам че добре владееш положението тук с подобни манипулации.
Забелязах го и в други теми, но за жалост късно :( - вече се бях включил и представил!

Хитро поставяш твоите думи в устата на тези, с които спориш.
След което подбираш стихове само за да уязвиш в дискусията...

Белитов, садукеите, когато бяха смълчани от Исус със Писанието, замълчаха понеже имаха респект към Писанията. Имаха явно и доста по-трезв разум за да схванат това, което Исус им показва от Писанията.

В днешно време тази трезвост липсва. Фарисеите и садукеите изпреварват в Божието Царство днешните "християни" които нямат респект към Писанието и знаят само да празнодумстват. При това не се отказват да продължават с недомлъвки и обвинения, които не ги е грижа да докажат.

Ако не можеш да докажеш къде са манипулациите в които ме обвиняваш, ще останеш клеветник. Това че посочвам пряките изводи от това, което си казал и твърдиш, не означава, че поставям думи в устата ти. Изводите от твоите думи, които правя в дискусията са неопровержими, или ако са опровержими - опровергай ги, и аз ще приема. Освен това много от изводите съм ги поставил като въпроси, и от теб се очаква отговор. Отговор от който ти разбира се бягаш.

Quote
Затова, оставям те сам да спориш с Господа! Дано се смириш някой ден!
Казах каквото имам да кажа! Ако не си го разбрал ти - някой други както се вижда са го разбрали.

Интересно с кой "господ" споря - с този на екуменизма и хуманизма, който ти предлагаш или с Този на Писанията? Защото с Този на Писанията ти спориш, не аз. Ти дори умишлено бягаш от Писанията като авторитет, защото техния авторитет явно не те устройва.

И какво да означава да се "смиря" според теб? Да се откажа да изпитвам вярата си според Писанията и да прегърна екуменизма на католиците и басните на православието?

Quote
А щом съм толкова опасен (дали за хората тук, за истината или за личния авторитет на накой?) -ОК, забравете за мен!

Пак правим нещата лични? Ех това себе не можем да избягаме от него нали? Все ще завъртим нещата около аз, мене и моето! Съжалявям Белитов, еретиците не издържат дълго в този форум и опита да прикриеш ересите си зад догатки за "личния авторитет на някой" далеч няма да мине.

В момента си опасен най-вече за себе си и за семейството си. А и за хората които "поучаваш". Един съвет - вгледай се в живота им, виж внимателно на какво духовно ниво са. Ако имаш очи да видиш дълбоката им духовна окаяност и нищета, колко измамени и осакатени са от влиянието на Велев и неговите помощници, какъвто си ти. Аз лично познавам не един от тези хора и от първа ръка съм се запознал с плода на вашите поучения в живота им. Положението е трагично. Все пак имах надежда, че положението не е толкова зле, но това, което демонстрираш тук ми отнема тази надежда.

Quote
P.S. И последно ... Watchman, ако съм те обидил нещо лично, те моля да ми простиш!

Ти ако ме беше обидил лично Белитов, аз нямаше да си отворя устата по въпроса. Причината да си я отварям е че твоята обида е срещу Истината на Благовестието и чистотата на Божието учение. А за тия неща аз прошка не мога да давам. Нужно е покаяние първо и то с цялото сърце пред Този който единствен може да даде прошка за такова нещо.

Бог да се смили за душите ви и да ви даде да изтрезнеете от примката на дявола, защото в това си състояние няма да устоите в това, което идва!
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Авторитетът на Словото
« Reply #10 on: December 31, 2007, 19:49:49 PM »
Всеки от нас може да пише до утре и да се препираме.

Какво полза да се "замеряме" със стихове.

Иво, защо приемаш че се препираме и "замеряме" със стихове? Аз не виждам изобщо така нещата, това не е целта, а целта е да се дискутира и предизвиква на разтеж. Целта е да се коментират темите, а не човека.

Ти даде твойто изложение, след това същото беше предизвикано, и не означава че след като е предизвикано да се откажеш, и да си правиш еднага заключения както си направи в последния пост. Ние не се надпреварваме кой колко стихове знае, но търсим истината от Божието Слово, като единствен авторитет. А ти се отказваш, защо?

Можеш ли поне за момент да приемеш че това което беше казано не можеш да го разбереш, защото не можеш да го видиш сега в твоя моментален духовен разтеж? И да кажеш че не знаеш и че ще търсиш Бога дали е така или не е така. В другия случай трябва да подкрепиш със Словото това което казваш че е истина. Само това мерилото за истината, както цитирано по-горе с пасажи. Докато примерно не можем да стъпим на съща основа с православни или католици, защото при тях Словото не единствния стандард, там освен Словото е и традицията, а и църковните канони. Така че дискусията завършва винаги там, "ние имаме освен Словото и друг авторитет." Но в съгласието за участието в този форум, много ясно е написано (ще го цитирам доле) че общението тука е базирано "на Библията, като единствения писан, вечен неотменим и непогрешим страндарт за Истина и изпитване на всяко нещо." Ти съгласен ли си с това?

Нека да не забравяме:

Pro 27:17  Желязо остри желязо; Така човек остри лицето си срещу приятеля си.

Ако няма кой да ни предизвика мненията, трудно на нас. Не бива да се отказваме веднага.

Аз мисля че от тази тема произлязоха поне още 2-3 нови теми. За манастирите, за католиците и православните, за екуменизма, за любовта и единството помежду християните итн

Може да отвориш тема за всяка от тях и да разискваме и да изследваме заедно писанията какво казват по тези въпроси.

------------------------------------------------------------

Аз бих искал в този момент да напомена на част от правилата на форума, на които всеки се е съгласил преди да дойде:

"Това е място да се споделя, слуша, размишлява и израства във всички неща, в Христос Исус.
Базиран е на Библията, като единствения писан, вечен неотменим и непогрешим стандарт за Истина и изпитване на всяко нещо.

Приотитет му е сериозното и задълбочено изучаване на Писанията, с пълна сериозност, искреност и дълбочина.

Подготовката на светиите за последните времена е сред най-важните му задачи.

С тази основа на разбиране и очакване, на вас ви се предоставя свобода на дискутиране, в рамките на правилата и стандарта за поведение.

Какво може да очакваш:

Да бъдеш предизвикан към растеж в Христос.
Да бъдеш неразбран.
Да не разбереш другите.
Да ти бъдат задавани въпроси.
Да бъдеш в среда на някой опитни християни, които са ходили с Господ много години.
Да намериш единомислени и единодушни братя.
Да бъдеш предизвикан и раздразнен в определени моменти.
Да бъдеш благословен.
Да плачеш със сълзи на скръб и сълзи на радост.
Да намериш истинско покаяние, ако никога не си достигнал до такова.
Теологията и вярванията ти може да бъдат преобърнати наопъки.
Може да бъдеш изобличен и изявен по начин по който никога не си мислил, че е възможно, както от твоите собствени думи и мисли, така и от други участници, които са загрижени за душата ти.

Да бъдеш в молитвите на другите.Молете се.
Молете се преди да пишете.
Молете се докато пишете отговор.
Помолете се за последно и изчакайте малко преди да натиснете 'изпрати'.


Изпитвай и размишлявай върху достоверността на аргументите и твърденията на мислите и коментарите си. Има неща които не трябва да бъдат казани в този момент или въобще. Някои неща би трябвало да бъдат казани, но ако се направи в неправилния дух и по неправилния начин, това ще разруши добрия плод от правилните неща които са споделени.


Изпитайте още веднъж нещата. Опитът показва, че когато се намираме в определена ситуация или емоционално състояние това оказва отгомно влияние върху мислите ни и начина по който възприемаме и коментираме нещата.


Понякога е по-добре да изчакаме до сутринта и да прегледаме отново това, което сме написали и може да се окаже, че реалната ни преценка в спокойно състояние се различава драстично от това което сме написали във моменти на афектиране, умора или натиск. Повечето проблеми в форумите и дискусиите се раждат от склонността ни да реагираме моментално на онова, което сме приели като обида или предизвикателство, отколкото на реално, обективно и обмислено дискутиране на темите. Ето защо е по-добре да забавите темпото и да дадете време и място за задълбочена и сериозна дискусия.

Заключение:


Задавайте въпроси и отговаряйте на зададените въпроси давайки най-доброто от себе си. Помнете че понякога въпросите не са зададени по най-правилния начин, но зад това наистина стои сериозен въпрос. Не прибързвайте да съдите моитивите на другите, защото дълбочините на сърцето само Бог вижда както са, а на нас не винаги ни е дадено да споделим това виждане, особено ако сме афектирани и раздразнени. Помнете да бъдете откровени, справедливи и честни.

Коментирайте темите, а не хората които ги дискутират.


-------------------------------------------------------

За това мисля че не е мъдро да се отказваш веднага и да даваш заключения както тези от последния ти пост.

Поздрави за сега.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Авторитетът на Словото
« Reply #11 on: December 31, 2007, 21:23:51 PM »
Аз бих искал да поясня нещо, в случай че не е станало ясно във връзка с отношението ми към Белитов. Моето отношение към него не е като към измамник и мошеник (както например беше случая с VPP). Аз намирам на базата на написаните от него неща особено в последните му съобщения, че той е измамен човек, който поради факта, че е измамен, мами другите, а не защото е зъл.

Това разбира се не е оправдание, но все пак го поставя в групата на хора за които можем да се молим и да имаме надежда за покаяние. Разбира се аз знам за ученията, които носи този човек повече отколкото се вижда изявено в този форум и нещата са още по-страшни.

Ако забелязвате основните проблеми в тази дискусия възникнаха на основа не на темата на дискусията, а на основа на опита му да лансира православието и католицизъма, заедно с техните практики на монашество като валидно и приемливо от Бога християнство. След което проблема се премести до авторитета на Писанията. Ако позволим да се разводни или събори този авторитет, ние оставаме без никаква защита в тези зли последни времена. И нека никой не се заблуждава, че Святия Дух ще бъде с тези, които потъпкват Писанието. Духът и Словото са едно неразделно цяло. Ако презираме думите вдъхновени от Духа, няма как да участваме в благодатта и общението на Духа.

Ето защо ви умолявам братя, не се подавайте, изследвайте Писанията, търсете да познаете кой наистина е Бог, според това, което сам Той казва за Себе си в Словото. Това е жизнено важно за Божиите хора, особено в тези зли и усилни времена в които живеем. Трудно  ми е да изразя с думи важността и сериозността на това нещо.


И нека не забравяме думите на нашия Господар Исус, който казва:

Maрк 12:24  Исус им рече: Не затова ли се заблуждавате, понеже не знаете Писанията, нито Божията сила?


Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Авторитетът на Словото
« Reply #12 on: January 01, 2008, 23:26:40 PM »
Жалко, че книжките и авторитетите на човеците се превръщат авторитети на мнозина в наши дни, но Божието Слово за мнозина е "заповед след заповед и правило след правило, тук малко там малко", според един пророк.

Този форум е място, където не се толерира нито едно изказване, което не е на базата на Божието Слово, тъй като такива изказвания съзнателно или несъзнателно прокарват бесовска мъдрост.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Авторитетът на Словото
« Reply #13 on: January 02, 2008, 10:43:23 AM »
Бих искал и аз да се включа, макар че отидохме доста встрани от темата. Но въпроса, според мен, е изключително важен.
1. Божието Слово е върховен авторитет - да, съгласен съм
2.Не е добре, когато някой е попаднал под нечие влияние и говори за неща, които не разбира(искам да подчертая, че говоря по принцип, без да визирам никой от участниците във форума) - дори и да дава някаква подкрепа на тезата си от Писанията.
ОБАЧЕ...
Някой ми беше споменал, че има над 20 000 официално регистрирани протестантски деноминации. Не е важно дали цифрата е съвсем точна - всички знаем, че са ужасно много. Всички признават Библията за върховен авторитет, поне на думи. Тези, в които аз съм бил, дори твърдят, че не признават абсолютно никакъв друг авторитет, освен Библията. Защо тогава учат толкова различни неща? Спомням си, веднъж четох изказването на един православен свещеник по въпроса. Ще го цитирам по памет:"Протестантите ни обвиняват, че използваме преданието за да тълкуваме Библията. Но всъщност всяка една деноминация има свое собствено предание , според което си тълкува Божието слово."
Така че,за мен библейската аргументация е необходимо, но не и достатъчно условие за да приема нечия теза. Решаващи са плодовете, които виждам в живота на човека. Ако виждам добри плодове, съм склонен да приема. Ако плодовете са лоши - по-скоро съм склонен да отхвърля дори и позиция, която не мога да оборя. Защото ученика ще стане като учителя си. А дори и да виждам плодове и да възприемам човека като авторитет, пак не мога да приема на 100% нещата, които не разбирам. Иначе бих станал негов слуга, кукла на конци, папагал, който просто повтаря това което е чул. Съвсем не смятам, че е правилно да се толерират ереси или да има фалшиво единство от типа "Няма значение кой какво вярва - всички сме братя". И все пак не смятам че трябва да приема нечие мнение, единствено защото е добре подкрепено с цитати. Ще го обмисля внимателно и ако Бог ми даде мъдрост да видя правотата му - тогава ще кажа "Да, виждам че си прав". В противен случай ще отговоря просто "Не знам със сигурност". Или дори "Мнението ти ме смущава, макар да нямам необходимата мъдрост да го оборя". Какво ще кажете? Можем ли да имаме общение по подобен начин?
 

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Авторитетът на Словото
« Reply #14 on: January 02, 2008, 11:26:41 AM »
Много от местата в Словото нямат нужда от тълкувание. Словото се приема без предразсъдък, и се изследва:

1Tim 5:21 Тържествено ти заявявам пред Бога, пред Христос Иисус и пред избраните ангели да пазиш тези заповеди без предразсъдък и нищо да не вършиш от пристрастие.

Acts 17:11 А беряните бяха по-благородни от солунците, защото приеха словото с голяма готовност и всеки ден изследваха Писанията, за да видят дали това е вярно.

Мнозина не четат Словото, защото са научени от някого, че Библията е "трудна за тълкуване", а подмолната идея е да се заслепят хората и да не изследват Писанията.

Лъжеученията не идват толкова от различно тълкувание на Словото, а от цитирането на няколко извадени стиха в подкрепа на гибелна ерес. Ако дадено т.нар. "учение" или "доктрина" се разгледат в ЦЯЛОТО ПИСАНИЕ (не само Книгата на Стария завет или Книгата на Новия), тогава се ОСВЕТЯВА ВСИЧКО и тъмните и подмолни намерения биват РАЗКРИТИ.

Има две стъпки, които правят днешните християни почти винаги, когато имат допир със Словото, което води до много лъжеучения и съгласие с лъжеучения:

1. Въобразяване, че това, което пише в Словото не е това, което казва и търсене на теле под вола и опитване да се изкара значение, което не е в значението на думите, които са писани. За повечето християни Словото е една метафора, и е нещо запечатано и закодирано.

2. Признаване на друг авторитет, който може да ни разтълкува писаното, тъй като ние приемаме, че не можем и тълкуванието му се приема винаги за чиста монета. След това не следва стъпка, в която Писанията се изследват отново или се изследва един пасаж, а не ПИСАНИЯТА (в множествено число).

Предразсъдъците, които имат християните към Словото ги карат да мислят първо като #1 и после да прибягнат към #2.

Ето примери на хора от Словото, които не прибягваха до други авторитети:
Ps 119:12 Благословен си, ГОСПОДИ! Научи ме на наредбите Си.


Ps 119:31 Прилепвам се към Твоите свидетелства, ГОСПОДИ, не ме оставяй да се посрамя!
Ps 119:32 Ще тичам по пътя на Твоите заповеди, защото Ти ще разшириш сърцето ми.
Хе Ps 119:33 Научи ме, ГОСПОДИ, на пътя на Своите наредби и аз ще го пазя докрай.
Ps 119:34 Дай ми разум и ще пазя закона Ти, наистина ще го пазя с цяло сърце.
Ps 119:35 Насочвай ме в пътеката на Своите заповеди, защото се наслаждавам в нея!


Виждаме, че Давид искаше разум, за да пази Божия закон, а не както в наши дни мнозина да искат да разбират нещата "САМО духовно" и без да бъде променен ума им и без да търсят разум от Бог, който дава мъдрост.

Нещата, които говорим в темата не са някакви метафори или пророчества, в които има образи, които не знаем какви са, но са ясни заповеди и примери, които са ни оставени от Бога. Животът на Христос не е метафора. То е ясен пример - има ясни действия, има ясни плодове. Имаме ясни заповеди да следваме стъпките Му:

1John 2:5 Но който пази словото Му, Божията любов в него наистина е съвършена. По това знаем, че сме в Него
1John 2:6 Който казва, че стои в Него, сам е длъжен да ходи, както е ходил Христос.


Не е писано, че който пази тълкуванията и доктрините, то в него Божията любов е съвършена, но този, който пази Словото Му.

Това, че мнозина опитват да заобиколят Словото, казвайки "според мен не е така" или "ти тълкуваш различно" е много пагубно за самите им души. Такива ОТХВЪРЛЯТ Словото като източник на ИСТИНАТА и издигат своето или нечие друго "частно тълкувание" като истинно. Такива пазят тълкуванията, а не Словото и когато Словото е противно на тълкуванията, които пазят, тогава застават срещу Него и устата им изявява сърцето им.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?