• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Watchman

ЦитатЗемята е грубо казано кълбовидна, по-точно е да се каже сплескан сфероид - по-издута откъм екватора и малко по-сплескана към полюсите.

Само дето не е ясно защо на "снимките" на НАСА земята е представена като съвършена сфера и на тях няма никакво сплескване. Не намираш ли противоречие, че хем вярвате на тия "научни" снимки, хем държите теорията че била сплескана земята?

И не става ясно какво толкова претендираш, че си работел в лаборатория. В тази лаборатория да не би да сте свалили някоя звезда да я изследвате, че се изказваш меродавно за неща касаещи формата на земята, и същността на звездите и слънцето?

Никога ли не си чел в Писанието където се казва, че "Бог хваща учените в лукавството им"?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

Цитат на: Zvezdichko - Август 24, 2017, 23:15:35 PM
Цитат на: Watchman - Август 24, 2017, 22:11:24 PM

Какви сте вие не знам, и не знам какво значи "вие"? Каквото и да е това "вие" - вероятно има от всеки вид който си описал. В повечето случаи хората са измамени и заблудени. Ние също сме вярвали в глобуса и също сме били измамени и сме мамели другите, като сме учили децата си че земята е глобус. Така, че ако това е твоето престъпление и ние не сме невинни спрямо него.

Земята не е глобус. Глобусът представлява триизмерен сферичен модел на планетата ни, който сме го виждали в часовете по география. Земята е грубо казано кълбовидна, по-точно е да се каже сплескан сфероид - по-издута откъм екватора и малко по-сплескана към полюсите.
Доколкото си спомням в часовете по биология казват, че сме произлезли от маймуните. Също така в часовете по история днес казват, че робство не било имало, а все още има живи хора, които разказват какво е ставало с бащите им.

Щом е в часовете по еди кой си предмет, значи е вярно. Много добро доказателство. Браво.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

Цитат на: Zvezdichko - Август 24, 2017, 23:15:35 PM
Земята е грубо казано кълбовидна, по-точно е да се каже сплескан сфероид - по-издута откъм екватора и малко по-сплескана към полюсите.

Кой ти каза това?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Zvezdichko

Тихомире и Watchman, вие някога пипали ли сте с ръце телескоп? Питам дали просто сте пипали, не дали сте гледали с него. Защото аз имам телескоп и не само пипам и гледам, мога да правя астрофотографски снимки на Луната и планетите. Дори знам как се прави и съм правил проекция на Слънцето, включително пасажи на Меркурий и Венера.

Пак питам и тоя въпрос ще продължа да ви го задавам: вие сериозно ли се мислите за нещо повече от хората, завършили 4 години бакалавър, година и половина магистър и още три години доктор? На професори ли се правите? На базата на какво се мислите за по-информирани от обикновения човек?

Хубаво обвинявате Коперник и Кеплер за зли йезуити и сатанисти в лоното на църквата. Но вие наясно ли сте, че исторически църквата никога не е възприемала плоската Земя? Дори Платоно-Аристотелиевият модел, който е асимилиран от ранните църковни отци, изисква сферична Земя.

Но мен повече ме притеснява, че считате тези учени за сатанисти. Вие откъде накъде се осмелявате да заемете мястото на Бог за съдник? Що за възгордял фарисеин трябва да сте, за да определяте кой е сатанист и кой е истински вярващ в Бога? Това, което правите, е позорно за българския евангелизъм и християнство.

И моля ви, не почвайте с глупостите за Антарктида. Сериозно, защото НАИСТИНА не знаете какъв човек искате да убедите. Работил съм с водораслови видове и съм в пряк контакт с тези, работещи по антарктическите водорасли, включително има хора, които са били на Антарктида. Вярно е, че лично там не съм бил, но и нямам желание, защото си имам семейство и не мога да си позволя дългомесечно отсъствие. Това не значи, че хората, които познавам първа ръка, са лъжци и мошеници.

Лъжа и долна клевета е, че не може да се отиде на Антарктида като турист. Има дори туристически обиколки на Антарктида със самолет: http://www.antarcticaflights.com.au

Не е вярно, че не може да се отиде на Южния полюс: https://www.polar-quest.com/trips/antarctica/fly-to-the-south-pole-2017

Вие твърдите, че аз съм се позовавал на учени, а те също на такива, а понеже това са хора, значи основата ти е крехка.

Не ми отговорихте на основния въпрос: Защо АЗ трябва да се доверя на ВАС и на ВАШИТЕ теми? Вие не сте ли хора.

Но да приемем, че Вие не вярвате в науката. Не вярвате на учените, не вярвате на нас, на тези преди нас, защото сме хора, защото като хора сме лъжовни.

Нека всеки човек признаем, че е лъжлив, а Бог - истинен.

Което ме води до следния цитат:

ЦитатАз те питах като мъж и ти като мъж ми отговори. Писанията говорят за ясната форма на земята, за разположението й спрямо водите над нея и под нея и т.н. Ти не искаш да ги повярваш. Петър казва в посланието си, че такива като теб самоволно отричат това. Ти си от друга религия, която се базира на вяра в неща, които не си видял, но си "стъпал" на т.нар. "опит" на предишните, който опит не искаш да провериш дори дали е верен. Това ти е проблемът, както е проблемът на всички, които са тръгнали да защитават тази идея.

Очевидно е, че Бог е този, който е. Бог знае много добре каква е формата на Земята. За да бъде написана Библията, Бог е избрал автори, които са написали книгите. Да твърдите, че Бог им е дал напредничаво научно познание (или че такова напредничаво познание е по някакъв начин закодирано в Библейския текст), всичко това би означавало, че това, което библейските автори никога не биха могли да достигнат до оригиналните си слушатели (които са имали определено космологично разбиране за света). А това е било абсурдно. Това, което четем в Битие отразява стандартната перспектива за древния Близък изток относно космологията на света, но с една важна разлика - заслугите на сътворението са изключително на Бога на Израел, а не на другите богове. Това е истината, която Библията твърди, по отношение на сътворението. Но Бог е избрал хора от определено време, от определено място, с определен (непълен) светоглед за устройството на света. И това е Негово решение. Ние позорим Божия избор, когато налагаме нашите въпроси и съвременния контекст върху библейските автори. Защо? Ами защото ако, приемем хипотетично, Бог избере някой днешен учен, за да напише Битие от съвременно гледище, след 1000 години хората ще му се смеят и ще си кажат - можете ли да повярвате колко ограничен е бил този учен?

Но както и да е... Нека да приемем, че Земята е плоска според Библията.

Имам следните въпроси.

1. Откровение казва: След това видях четири ангела, които стояха в четирите краища на земята (Откровение 7:1: След това видях четири ангела, които стояха в четирите краища на земята)

Как твърдението на Библията за четирите краища на Земята се връзва с Вашето твърдение, цитирам Тихомир: "Антарктида всъщност е ледена стена, която опасва кръга на земята, а не е остров".

Не може така. Не може да се твърди, че Земята е кръгла, ако ще и да е плоска. Не може да е кръг или елипса. Кръгът и елипсата нямат краища. Буквалното тълкуване на Библията ни учи, че има краища.

Къде са тези краища? Покажете ми ги.

Ето и още преводи:

Цариградски:

И след това видех четири ангели че стоеха на четирите ъгъла на земята, и държеха четирите ветрове земни да не духа ветър по земята, нито по морето, нито на никое дърво.

Верен 2002:

След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрища, за да не духа никакъв вятър нито по земята, нито по морето, нито върху някое дърво.

Православен:

След туй видях четири Ангела да стоят на четирите ъгли на земята, държейки четирите земни ветрове, за да не духа вятър нито на земята, нито на морето, нито на някое дърво.

Тук нещо се говори за ъгли. Аз не виждам Земята дори според плоскоземния модел да има ъгли. Плоскоземният модел, който говори за кръг или елипса, не е по-добър от сферичния в това отношение.

2. Библията не говори за мозък. Всички функции на човек се свеждат до други органи.

Битие 6:5 - И видя Господ че се умножава злината на человека по земята, и че всичките въображения на сърдечните му помишления бяха само зло всеки ден.

Сърцето ли е това, което мисли?

Псалом 16:7 - Ще благославям Господа който ме вразуми:
Още и в нощно време учат ме вътрешностите ми.

Псалом 26:2 - Изпитай ме, Господи, и изкуси ме:
Опитай утробата ми и сърдцето ми.

Евреите не са имали дума за мозък. Наместо това се говори за сърце, дори и да мислим с мозъка си.

Безсмислен орган ли е мозъкът?

Watchman

ЦитатТихомире и Watchman, вие някога пипали ли сте с ръце телескоп? Питам дали просто сте пипали, не дали сте гледали с него. Защото аз имам телескоп и не само пипам и гледам, мога да правя астрофотографски снимки на Луната и планетите. Дори знам как се прави и съм правил проекция на Слънцето, включително пасажи на Меркурий и Венера.

Аз с телескопи не се занимавам, нито градя убежденията си върху телескопи. Ако не си забелязал това е християнски форум, където всичко се дискутира на основата на Писанията. Върху тях ние изграждаме убежденията си. И ако беше праведен човек досега трябваше да се запознаеш внимателно и подробно какво казва Писанието за Сътворението, защото никой не знае по-добре от Твореца.

ЦитатПак питам и тоя въпрос ще продължа да ви го задавам: вие сериозно ли се мислите за нещо повече от хората, завършили 4 години бакалавър, година и половина магистър и още три години доктор? На професори ли се правите? На базата на какво се мислите за по-информирани от обикновения човек?

Ако беше прочел вече написаното по въпроса и какво Писанието казва за учените на този свят, щеше да си се засрамил вече и нямаше да издигаш идолите си отново и отново в един форум в който идолите са презрени. Никога ли не си чел какво казва Божието слово за твоите професори?

1Кор. 1:20  Где е мъдрият? Где книжникът? Где е разисквачът на тоз век? Не обърна ли Бог в глупост светската мъдрост?

Ако познаваше библейската терминология щеше сам да разбереш че където пише "мърдрият" се има предвид ученият и където пише книжникът се има предвид "професорът".

1Кор. 1:27  Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;
1Кор. 1:28  още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия които ги има,

Ти сериозно ли мислиш, че едни сериозни християни ще се връзват на човешки титли, звания и "научни" претенции? Никога ли не си чел в Писанието че истинското знание/наука е запазено за праведните(Пр. 2:7), а нечестивите знаеш ли Бог как нарича? Нарича ги "помрачени в разума"(Еф.4:18). А ти си имал глупостта да повярваш, че истинска наука може да произлезе от нечестиви и помрачени в разума човеци? Или по подобие на Юда Искариотски си възлюбил заплатата на неправдата, и не ти пука за това, какво Божието Слово казва за науката на този свят, щом си получаваш заплатката от лабораторията?

ЦитатНо мен повече ме притеснява, че считате тези учени за сатанисти. Вие откъде накъде се осмелявате да заемете мястото на Бог за съдник? Що за възгордял фарисеин трябва да сте, за да определяте кой е сатанист и кой е истински вярващ в Бога? Това, което правите, е позорно за българския евангелизъм и християнство.

Никога ли не си чел какво е казал Исус? По плодовете им ще ги познаете. Не си ли чел че Исус похвали ония, които не можеха да търпят злите човеци и смъмри онези, които ги търпят? Как това ще стане ако в името това лъжеучение "да не се съдело" ние отказваме да изпитваме хората по плодовете както е заповядал Исус и да отхвърлим злите човеци?

ЦитатНе ми отговорихте на основния въпрос: Защо АЗ трябва да се доверя на ВАС и на ВАШИТЕ теми? Вие не сте ли хора.

Я ми дай дори и един единствен цитат в който да сме искали от някого в тази тема или в която и да е друга тема да се ДОВЕРЯВА НА НАС? Много обичаш да обвиняваш другите че били лъжци, а това ти изказване в какъв те превръща тебе? Толкова ли не успя да видиш, че ние казваме човек да се доверява на това което Бог казва в Писанието за творението, сам да изследва Писанието, да провери и да види, а не да се доверява на когото и да било. В тази тема е дадено изобилно аргументи от Писанията. Върви прочети ги, осмисли ги, провери ги и не бързай с изводите. Позволи на Божието Слово да формира убежденията ти а не слугите на лукавия от този век, окичени с титли, престиж и всякаква измама.

ЦитатБог знае много добре каква е формата на Земята. За да бъде написана Библията, Бог е избрал автори, които са написали книгите. Да твърдите, че Бог им е дал напредничаво научно познание (или че такова напредничаво познание е по някакъв начин закодирано в Библейския текст), всичко това би означавало, че това, което библейските автори никога не биха могли да достигнат до оригиналните си слушатели (които са имали определено космологично разбиране за света). А това е било абсурдно.

Ти даваш ли си сметка какви глупости и богохулства говориш тука? Ти изкарваш Божието Слово лъжа, защото хората не можели да приемат "напредничаво научно познание". Това е толкова невежо, богохулно и презрително спрямо вдъхновените от Бога текстове, че ти въобще си нямаш идея какво проклятие си навличаш с тези си думи.

Божието Слово е ИСТИНАТА! То не е напредничаво или назадничаво "научно познание". То е ИСТИНАТА. Каквото казва е ИСТИННО. Ти обаче го изкарваш лъжа, защото не съвпадало с твърденията на група сатанисти, които са опили целия свят  с виното на своето блудстване с падналите ангели.

ЦитатТова, което четем в Битие отразява стандартната перспектива за древния Близък изток относно космологията на света, но с една важна разлика - заслугите на сътворението са изключително на Бога на Израел, а не на другите богове. Това е истината, която Библията твърди, по отношение на сътворението. Но Бог е избрал хора от определено време, от определено място, с определен (непълен) светоглед за устройството на света.

Още от предпотопни времена падналите ангели мамят човеците относно космоса и наличието на някакви обитаеми планети, за да могат да се представят не като изгонени от Небесата Божии врагове каквито са, а като пришълци от други планети, които носят "напредничаво научно познание" - същата лъжа с която ти си се опил. И в близкия изток е имало достатъчно цивилизации, които са възприемали подобни учения от паднали ангели.

Проявяваш изключително невежество като мислиш, че хората от ония епохи са били необразовани и примитивни. Това е друга от лъжите с които си се опил. В ония времена хората са били в пъти по-интелигентни, по трезво мислещи и физически по-здрави и годни за всяко дело от днешното извратено поколение. Освен това тия убеждения, които са имали повечето в Близкия изток относно плоската земя, не са дошли ей така от невежество, а са дошли от онова, което им е било предадено от Адам, Енох и Ной, както и от книгата на Енох, която описва много по-добре същността на звездите, от днешните "научно напреднали" идиоти с окичени с титли.

Ти очевидно си напълно невеж относно значимостта на мирогледа и светознанието и тяхното фундаментално влияние върху начина на живот и вяра на един човек. Да кажеш, че Бог бил дал фалшиво описание на сътворението, че да не шокирал невежите хора от старите времена е толкова абсурдно, лишено от всякакво познаване на същността на Бога и на Неговите пътища, а също така невежо относно историята и развитието на цивилизациите през вековете и хилядолетията, че просто човек който твърди такива неща пронизва себе си със много скърби и се обрича да ходи в пълна тъмнина.

Цитат1. Откровение казва: След това видях четири ангела, които стояха в четирите краища на земята (Откровение 7:1: След това видях четири ангела, които стояха в четирите краища на земята)

Как твърдението на Библията за четирите краища на Земята се връзва с Вашето твърдение, цитирам Тихомир: "Антарктида всъщност е ледена стена, която опасва кръга на земята, а не е остров".

Не може така. Не може да се твърди, че Земята е кръгла, ако ще и да е плоска. Не може да е кръг или елипса. Кръгът и елипсата нямат краища. Буквалното тълкуване на Библията ни учи, че има краища.

Къде са тези краища? Покажете ми ги.

Хайде да видим какво наистина пише в Писанието. Концепцията за "краища" на земята е много стара и я има в цялата Библия:

Втор. 30:4  До небесните краища, ако бъдеш изгонен, даже от там ще те събере Господ твоят Бог, и от там ще те вземе;

Тук думата за краища означава "най-отдалечените места".

Job_28:24  Понеже Той гледа до земните краища, И вижда под цялото небе,

Тук думата е различна, но отново означава "ръб" място където нещо завършва.

Psa 2:8  Поискай от Мене и Аз ще ти дам народите за твое наследство, И земните краища за твое притежание.

Тук отново думата е различна, но пак значението й е предела на определено нещо.

В този пасаж за първи път имаме използването на израза "четирите краища":

Ез. 7:2  А ти, сине човешки, слушай. Така казва Господ Иеова към Израилевата земя: Край! краят дойде На четирите краища на страната.

Тук се говори не за цялата земя, а за Израилевата земя. Само, че ние знаем, че Израилевата земя не е правоъгълник или квадрат или ромб, че да има 4 краища само, а е сложна форма с множество ъгли, страни и краища. Това дава да се разбере, че този израз означава не някакви 4 ъгъла, а 4-те посоки - изток, запад, север и юг.

Това се потвърждава и от аналогичния израз "четири ветрища" който го срещаме на много места в Писанието, като например тук:

Mат. 24:31  Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия

Думата "ветрище" си е буквално "вятър", и четирите ветрища са четирите вятъра. Кои са тези 4 вятъра? Това са източния, северния, западния и южния вятър.

Пс. 78:26  Подигна източен вятър на небето, И със силата Си докара южния вятър.

Пр. 25:23  Както северният вятър произвежда дъжд, Така и тайно одумващият език - разгневено лице.

Изх. 10:19  И Господ промени вятъра, като докара много силен западен вятър, който дигна скакалците и ги хвърли в Червеното море; не остана ни един скакалец по всичките египетски предели.

Така виждаме съвсем ясно какво се има предвид, под "четирите краища" на земята, а именно че това е същото като "четирите ъгъла" и "четирите ветрища". На всичкото отгоре имаме пасаж, който директно и в прав текст заявява, че четирите ъгъла и четирите ветрища са едно и също нещо и това е СЪЩИЯ пасаж, който си цитирал частично и подобно на ленивия, който си затапя лъжицата пък не иска да я вдигне до устата си, ти не си пожелал да прочетеш цитирания от теб пасаж до края за да разбереш какво се има предвид:

Откр. 7:1  След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво.

Ето ти ги четирите ъгъла, това е изток, запад, север и юг. Това са четирите посоки от които духат четирите ветрове.

Цитат2. Библията не говори за мозък. Всички функции на човек се свеждат до други органи.

Битие 6:5 - И видя Господ че се умножава злината на человека по земята, и че всичките въображения на сърдечните му помишления бяха само зло всеки ден.

Сърцето ли е това, което мисли?

Псалом 16:7 - Ще благославям Господа който ме вразуми:
Още и в нощно време учат ме вътрешностите ми.

Псалом 26:2 - Изпитай ме, Господи, и изкуси ме:
Опитай утробата ми и сърдцето ми.

Евреите не са имали дума за мозък. Наместо това се говори за сърце, дори и да мислим с мозъка си.

Безсмислен орган ли е мозъкът?

Ако се съди по инфантилните ти разсъждения съм склонен да приема, че при тебе мозъка може да се окаже излишен. Хвалиш се че си имал телескоп, ама за да разбереш истината май по-скоро ти е необходима лупа. Защото четеш ама не виждаш. Ти някога изследвал ли си въпроса за "сърцето" в Библията? Изследвал ли си какво означава тази дума, в какъв смисъл се използва, какви думи има за "сърце" в Писанието, какво въобще се има предвид под "сърце" в Библията.

Ако беше изследвал щеше да знаеш, че под "сърце" в Библията се има предвид вътрешния човек, а не някакъв физически орган. Мисленето не се осъществява от физически органи, а от човешката душа, която е нещо нематериално. Когато Бог създаде човека Той го създаде от пръст, съвършено тяло с всякакви физически органи, но това тяло не беше способно нито да мисли, нито да се движи, нито да прави каквото и да е било. Едва след като Бог вдъхна в човека дух на живота, човека се превърна в жива душа. И благодарение на тези нематериална душа човека започна да може и да мисли, и да чувства и да разбира. Това е толкова елементарно, че дори едно дете може да го разбере. Ето защо мисловната дейност на човека, волевата дейност и въобще всякаква дейност, която е израз на човешката личност се извършва именно там във вътрешния човек, в центъра на човешката същност, и точно този "център" в Писанието е наречен "сърце".

И това "сърце" се намира именно в областта на "утробата", а не горе в ляво на гърдите, където просто има една помпа за изпомпване на кръв. Затова и Исус каза, че "реки от жива вода ще потекат от утробата" на тези, които приемат Святия Дух.

Да беше седнал да изучаваш Писанията вместо да броиш звездите с телескопи сега щеше да си стъпил на здрава основа и нямаше да говориш такива глупости и да бълваш толкова невежество.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Zvezdichko

Назад, назад, моме Калино! От девет кладенеца вода ми извади аргументи, че четирите краища в Библията са четирите посоки - изток, запад, север, юг. Ама на, не ти приемам аргументите. Толкова слаба и абсурдна аргументация не съм виждал досега.

ЦитатОткр. 7:1  След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво.

Ето ти ги четирите ъгъла, това е изток, запад, север и юг. Това са четирите посоки от които духат четирите ветрове.

Не отговори на въпроса. Не забравяй, четем Библията буквално! Къде точно се намират ангелите? Къде точно седят и от коя страна държат ветровете? Ако приемем модела за плоската Земя това, което наримаче север е Северният полюс (Арктика) и там може да застане един ангел, но в южната част се намира онзи пръстен Антарктида, която обкръжава целия свят. Ако тоя пръстен е кръгов, къде точно би застанал ангела? Има много точки от него, има ли някъде конкретно, откъде би застанал?

С изтока и запада става още по-трудно с модела на плоската Земя, тъй като посоките са на практика кръгови - да речем, тръгваш на Изток от България, минаваш през Черно море и извършваш една обиколка по окръжност обратно. Къде биха застанали ангелите?

Не забравяй - там пише "ръбове" или "ъгли". Не се връзват нещата.

Ама айде - хубаво, нека този стих да символизира четирите посоки на света. Тогава защо целият разказ в Откровение да не е една поетична метафора, която да няма нищо общо с буквално падане на звездите върху Земята?

ЦитатАко се съди по инфантилните ти разсъждения съм склонен да приема, че при тебе мозъка може да се окаже излишен. Хвалиш се че си имал телескоп, ама за да разбереш истината май по-скоро ти е необходима лупа. Защото четеш ама не виждаш. Ти някога изследвал ли си въпроса за "сърцето" в Библията? Изследвал ли си какво означава тази дума, в какъв смисъл се използва, какви думи има за "сърце" в Писанието, какво въобще се има предвид под "сърце" в Библията.

Ако беше изследвал щеше да знаеш, че под "сърце" в Библията се има предвид вътрешния човек, а не някакъв физически орган. Мисленето не се осъществява от физически органи, а от човешката душа, която е нещо нематериално. Когато Бог създаде човека Той го създаде от пръст, съвършено тяло с всякакви физически органи, но това тяло не беше способно нито да мисли, нито да се движи, нито да прави каквото и да е било. Едва след като Бог вдъхна в човека дух на живота, човека се превърна в жива душа. И благодарение на тези нематериална душа човека започна да може и да мисли, и да чувства и да разбира. Това е толкова елементарно, че дори едно дете може да го разбере. Ето защо мисловната дейност на човека, волевата дейност и въобще всякаква дейност, която е израз на човешката личност се извършва именно там във вътрешния човек, в центъра на човешката същност, и точно този "център" в Писанието е наречен "сърце".

Айде бе!!! Наречен е "сърце"? Защо е сърце? Ето, пак ме убеждаваш, че Библията казва нещо, което всъщност не казва. В Библията пише "сърце"! Не пише другите неща, които ми обясняваш, не пише "жива душа", не пише "дух".

Защо ме убеждаваш, че всъщност това, което е сърце, не е сърце?

Айде - нали вярваме на Библията буквално? Добре, съгласих се с теб, ще приемем, че според библейските автори Земята е плоска.

Давай да приемем и другите неща.

Emma

Zvezdichko,

ако ми позволиш, ще ти дам задам един личен въпрос.

Ти, на колко си години?

..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Zvezdichko

Цитат на: Emma - Август 25, 2017, 17:36:52 PM
Zvezdichko,

Ти, на колко си години?

Лични въпроси от този тип не може. Защото това автоматично води до Ad-hominem аргумент в стил "младостта ти е порок" или "възрастта ти е порок".

Може въпроси само относно разбирането ми за Библията или за науката.

Nikolay

@Zvezdichko за начало пробвай да си представиш това:

6 И Бог каза: Да бъде простор посред водите, който да раздели вода от вода
7 И Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора; и стана така. 
8 И Бог нарече простора Небе. И стана вечер, и стана утро, ден втори. 
9 И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, та да се яви сушата; и стана така. 
10 И Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.

Тук няма метафори. Бог лъже ли като е казал, че небето е вода ? И ако небето е вода - то къде е космоса ? А ако има космос то значи Словото започва с лъжа и въобще не ти трябва да вярваш защото и всичко останало ще е лъжа.

Не случайно те питаха дали си чел всичко по-темите, защото тия работи са дискутирани там.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Emma

Цитат на: Zvezdichko - Август 25, 2017, 17:41:07 PM
Цитат на: Emma - Август 25, 2017, 17:36:52 PM
Zvezdichko,

Ти, на колко си години?

Лични въпроси от този тип не може. Защото това автоматично води до Ad-hominem аргумент в стил "младостта ти е порок" или "възрастта ти е порок".

Може въпроси само относно разбирането ми за Библията или за науката.

Да, да. Разбирам те. Имаш право.
Просто исках да те оправдая в собствените си очи, за глупостите, които си написал....като реша, че си твърде млад ...и че има време и шанс за теб, да разбереш истината.

Вероятно си много добър в това, което правиш. И така, трябва да е. Защото носим превъзходният дух на Христос. Но има моменти, като този - когато твоята вяра е предизвикана, до основите. Тогава, всеки един от нас, може да реагира, по два начина. Със смирено сърце (с Дух), отворено да чуе това, което казва Бог, или с "очите" на Его-то (нашата плът).

..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Nikolay

Когато решиш въпроса от предния ми пост може да минеш към това което ти казаха, а именно:

2 Петрово 3 глава
5 Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата, 
6 но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата загина.

Като в стих 6 е уточнено, че поради същото учение което поддържаш, веднъж вече света е загинал (потопът). Не случайно и науката претендира, че не е имало потоп.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Zvezdichko

Науката не отрича, че е имало потоп - тук сте в грешка. Но когато говорим за "свят", въпросът е кой свят. Защото тогава люлката на цивилизацията е била в Близкия Изток.

Имайте предвид, че чрез древноизточната космология това за небесната твърд и вода над небето е имало по-друг смисъл. Тогавашните хора не са имали познание за кръговрата на водата. Те не са знаели, че водата се изпарява, а това, което виждаме като облаци, са всъщност водни пари, че водата кондензира и пада обратно под формата на валежи.

Не, за древен Израел и останалите месопотамски народи обяснението за дъждовете си е било, че Бог отваря прозорци в небесната твърд.

Което ме навежда на още един въпрос - вие освен че приемате древноизточната космология и плоската Земя... вярвате ли в кръговрата на водата?!?

ЦитатВероятно си много добър в това, което правиш. И така, трябва да е. Защото носим превъзходният дух на Христос. Но има моменти, като този - когато твоята вяра е предизвикана, до основите. Тогава, всеки един от нас, може да реагира, по два начина. Със смирено сърце (с Дух), отворено да чуе това, което казва Бог, или с "очите" на Его-то (нашата плът).

Много християни разбират под думата "Дух" емоции и едва ли не ако хвалят Бога и пеят песни, и изпитват положителна емоция, това е въздигане. Тъй че...

За мен истинското познание на Бога идва и чрез четене на Библията, и чрез науката... а да, има и още нещо.

Казва се академично богословие. Учи се в университети.

Колкото и човек да чете Библията, не може да се доближи до експертизата на един богослов.

А в световен мащаб е имало много добри богослови. Лично моят любим е К.С. Луис.

Tihomir

Ти, Zvezdichko, първо внимавай с клеветите си, защото това е анонимен форум и не знаеш какви хора стоят насреща, дали имат титли, дали имат докторски степени, дали имат опит с телескопи и дали нямат  знания за звездите и опит с много повече неща от това, което ти си мислиш, че знаеш. Много високомерно говориш, а всъщност не си си направил труда да изследваш внимателно нито Писанията, нито това, с което са ти напълнили главата.

Земята е кръгла погледната отгоре. Северът е центърът. На иврит север означава "скритото". Юг е всичко противоположно на север. Запад и изток са съответно наляво и надясно, когато човек гледа към центъра. Затова когато се движи човек само на запад или само на изток се върти в кръг.

За туристическите екскурзии ще чакам да отидеш сам и да видим кой ще те допусне до "полюса", защото аз мога да взема и да те заведа на висок заснежен връх и да ти кажа, че това е Еверест. По същия начин е много лесно да те заведат при една лъскава топка на колче и да ти кажат "това е южният полюс". И гледай да отидеш на екскурзия, когато е "полярният ден", че като толкова умееш да снимаш, да вземеш да направиш едно клипче на полярния ден, че това, което показват от тамошните станции винаги е отрязано на 12-тия час и хич не е убедително. И да знаеш, че самоволно ако тръгнеш, ще стигнеш в затвора, защото е военна регулирана зона. Ако и това не го знаеш, прочети малко повече за държавите, които са в този договор кои са, колко са, защо са го сключили.

Учението за глобуса така, както са те учили, е много младо. Т.нар. "църква", за която казваш, че не била го приемала, изобщо не е вярно, защото много от историйките, които си чел за католиците са скорошна измислица (преди 100-на години), за да се хванат такива като теб. Учението, на което ти си проповедник е съвсем ново и е в разрез с Писанията. Това, че няколко египтяни, гърци и италианци са решили, че е глобус, не е хванало дикиш тогава, защото хората са били много по-разумни. Сега хората вярват на всичко, особено като имат проповедници на научната религия като теб.

Виждам, че дори не посмя да прочетеш Битие 1, 2, както и темата за Сътворението, но бързаш да приказваш. С човек като теб не може да се говори, защото си като да говориш на стена. Ти не си човек, който имаш Писанията за това, което да те води. Ако бяха те, щеше да си наясно с много от принципите и законите в природата, които Бог е създал, които с твоите знания остават скрити и никога няма да ги видиш може би. Знаеш си твоята, защото ще ти изстине мястото и ще ти угасне източникът на пари ако започнеш да разсъждаваш.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Zvezdichko

Тихомире, за едно нещо съм съгласен. Днес хората вярват на всичко. Понеже има интернет и всеки може да пише и качва видео-та в Ютуб, публичното пространство се напълни с хора без експертиза, които мислят, че не просто имат право на мнение, но и мнението им има еднаква тежест с това на експертите.

Аз зададох няколко въпроса. Чакам си отговорите за Откровение и как, къде точно ангелите застават на 4-те краища на Земята. И къде са съответно краищата. Това:

ЦитатЗемята е кръгла погледната отгоре. Северът е центърът. На иврит север означава "скритото". Юг е всичко противоположно на север. Запад и изток са съответно наляво и надясно, когато човек гледа към центъра. Затова когато се движи човек само на запад или само на изток се върти в кръг.

... не помага! Не отговаря на въпроса как ангелите от Откровение биха застанали на Запад и изток.

Ако не можете да ми отговорите, би следвало да заключим, че вашето литералистично четене на Откровение е погрешно.

В което не се съмнявам, тъй като тази година отидох на обучение за Откровение и смятам, че съм започнал да го разбирам малко повече. Една такава книга, която използва език, богат на метафори и символи, трудно може да бъде разбирана изцяло буквално.

Но затова Откровение трябва да се изучава в дълбочина.

Tihomir

Това, което си научил за Откровение е точно това, което ще те заблуждава още повече и това е защото не познаваш пророчествата. Ако познаваше пророчествата щеше да разбереш, че "метафорите", за които говориш са много далеч от истината. Пророчествата дават много повече яснота за нещата, описани в Откровение, отколкото да седи някой и да гадае какво е това.

Четирите краища на земята са четири места от които духат ветровете. Има точно 4 вида ветрове. В Писанията се говори за това, че тези 4 ветрове не са както си мислиш, но едни обикаля в кръг, а други вървят по диагонал към периферията и обратно. Както виждаш дори посоките на света, за които ти знаеш, не са това, което е в Писанията. Затова не бързай да високомерничиш, защото терминологията, която имаш е много далеч от истината.

Богатството на "метафори" те е завлякло в още повече лъжи, от които виждам, че не можеш да излезеш, защото Бог и Словото му не е на първо място за теб. Ако беше, нямаше да считаш неща, които са истински за "метафори". Същите тези "метафори" са и в Битие 1 и 2, където е сътворението и там има много подробно описано всичко и изобщо не може да се сравни с това, което ти говориш тук. Вземи и прочети темата за Сътворението, защото говориш наизуст и след още няколко публикации вече май никой няма да ти отговаря, защото говориш преди да се запознаеш с фактите, които са в Писанията.