Author Topic: Антисемитизма - мит и реалности  (Read 52900 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ученик на Исус

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 356
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #30 on: June 11, 2017, 22:49:15 PM »
Уочман, интересни неща си писал за едомците,  които преди години из фейсбук ги разнасяше един човек, наричащ се християнин. Той дори твърдеше, че всички истински евреи са чернокожи, Христос също.
Но за мен е интересно в случая едомците имат ли самосъзнанието за такива или считат себе си за евреи? Ами прозелитите?
После в Израел има вече хиляди месиански евреи, аз наскоро благовествах на един евреин, прави ми впечатление, че са доста скромни хора, това е вторият, с който имах възможност да говоря, без самочувствие. Дори единият ми сподели колко омраза е изпитвал през живота си и беше много наранен от това.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #31 on: June 11, 2017, 23:31:17 PM »
Не знам защо реши, че това, което съм писал за едомците има общо с онова, което "черните евреи" учат. Аз съм запознат с това учение и то е основано на глобално невежество.

Според него негрите били евреите защото много били страдали, понеже ги продавали за роби. А пък белите били едомците защото те ги продавали за роби. Само дето историята с робството на негрите е траела около 200 години, а ние например сме били 500 години под турско робство и 200 под византийско. Невежите американци обаче, които са измислили това учение дори не знаят че е имало бели хора роби, които са били много по-дълго време в робство от черните. Ако на основание на години прекарани в робство се вижда кой е Божий народ, то ние българите трябва да сме направо ангели небесни.

Въобще това е изключително зло учение, което ще изиграе своята роля за бъдещото гонение на евреите по цялата земя. То друг смисъл и цел няма.

Що се отнася до евреите, то знаем, че те се делят на два дома - това включва Юдовия и Вениаминовия дом, както и част от дома на Левий и това е наречен дома на Юда, от който днес произлизат така наречените "юдеи" и дома на Ефрем, който включва останалите 10 израилеви племена.

Израилевите племена биват разпръснати и губят еврейската си идентичност, но не губят еврейския си ген, нито Божиите обещания, защото рода се предава по мъжка линия и никакви примеси от страна на жените не го прекъсва, нито губят обещанията както е писано:

Римл. 11:29  Защото даровете и призванието от Бога са неотменими.

Ето защо не трябва да си мислим, че истинските евреи се изчерпват с така наречените юдеи. Израилевите племена днес съставляват голяма част от съвременните народи без да осъзнават своите корени.

Например J хаплогрупата е характерна за евреи и араби и същата J група е третата по разпространение генетична група сред българите.

По интересна е групата R1, която на практика е първата по разпространение сред българите и от същата група са 52% от евреите левити. От същата група са поне 50% от руснаците.

Това обяснява неистовата омраза на западния елит (съставен от едомци) против руснаците, българите и въобще така наречените "славяни" които са основен носител на групата R1a, а също така обяснява и защо запада мачка своето население и се стреми към унищожаването им и подмяната му с африканци и араби, като се има предвид, че голяма част от англичаните например са от групата R1b.

Ето на тази карта се вижда произхода на R1a групата. Това е точно мястото където са били заселени изгонените от земята им израилеви племена:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/R1a_origins_%28Underhill_2010%29_and_R1a1a_oldest_expansion_and_highest_frequency_%282014%29.jpg

А дали едомците имат самосъзнание за такива - едва ли всичките едомци, но техния елит, западната върхушка, западните монарси и аристократи претендиращи за "синя кръв" без всякакво съмнение знаят кои са и се стремят да изпълнят завета на баща си Едом за избиването на всички израилтяни. Тяхната демонична омраза към физическите израилтяни е не по-слаба и към духовните израилтяни, а именно истинските християни и те се стремят към тяхното унищожение също. От друга страна физическите едомци имат за свой съюзник духовните едомци, а именно - фалшивите християни чиято централа е във Ватикана, но духовните едомци не се изчерпват само с католическата религия, а се простират сред всяка форма на лъжливо християнство.

Затова имаме този несвят съюз между лъже евреите - едомците и лъже християните - духовните едомци, които заедно формират онова, което Библията нарича - Вавилонската блудница, която владее заедно с червения звяр (едомската империя).Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ученик на Исус

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 356
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #32 on: June 12, 2017, 14:25:52 PM »
Имах предвид, че пишете едно и също за едомците, не за другото им учение, просто го споменах, което наистина е абсурдно.
Как разбираш тогава стиховете в Данаил, че Едом и Моав ще се избавят?
А ромите къде са в тази картина, към тях също винаги е имало омраза, твърди се че заедно с евреите са избити и 1 млн. роми.
И два интересни стиха, на които попаднах:

Псалми 137:7
Помни, Господи, против едомците Деня на разорението на Ерусалим, когато казваха: Съсипете, съсипете го до основата му!

Малахия 1:4
И ако рече Едом: Ние станахме бедни, Но ще съградим изново запустелите места, То така казва Господ на Силите: Те ще съградят, но Аз ще съборя; И ще се нарекат нечестива страна, И люде против които Господ негодува винаги.

Като страна на едомците днес се счита Йордания.
Както споменах, в Израел има много месиански евреи вече, така че предполагам, че Бог ще започне да възстановява и околните им земи.
И това ще стане много бързо:

Еремия 49:19
Ето, като лъв от прииждането на Иордан, Той ще възлезе против богатото пасбище; Защото Аз мигновено ще изпъдя Едом от там, И онзи, който бъде избран, ще поставя над него. Защото кой е подобен на Мене? и кой ще Ми определи времето за съд? И кой е оня овчар, който ще застане против Мене?

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #33 on: June 12, 2017, 14:32:53 PM »
Quote from: Watchman
Ето един списък с изказвания на известни личности за "евреите", включително и на известни българи. Това показва колко невежо е изказването на Ото по напред относно отношението на българите към евреите и било ли е заслужено или не:

   Watchman, компилации  със заглавие „Известни личности за…..(каквото ти дойде наум)” в общия случай не ги вземам на сериозно. Тази „бултаймската” също. При първа възможност ще и направя един кратък анализ, след който надявам се и двамата да бъдем на едно мнение относно такива компилации.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #34 on: June 12, 2017, 15:09:02 PM »
Ото, ако не друго си доста последователен в неадекватните си изказвания.

Няма никакво значение дали дадено изказване на някого е дадено в компилация или под друга форма. Важното е че е имало такива хора, че те са мислили по определен начин, изказали са какво мислят и някои от тях са обяснили защо го мислят.

Quote
Като страна на едомците днес се счита Йордания.
Както споменах, в Израел има много месиански евреи вече, така че предполагам, че Бог ще започне да възстановява и околните им земи.
И това ще стане много бързо:

Еремия 49:19
Ето, като лъв от прииждането на Иордан, Той ще възлезе против богатото пасбище; Защото Аз мигновено ще изпъдя Едом от там, И онзи, който бъде избран, ще поставя над него. Защото кой е подобен на Мене? и кой ще Ми определи времето за съд? И кой е оня овчар, който ще застане против Мене?

Едомците не са страната си, те са хората, които някога са живели там, но сега живеят на съвсем други места, защото са били изгонени от своето оригинално обиталище. Стиха който цитираш не касае бъдещето, а е вече изпълнен, защото Едом е вече изгонен от древните си земи.

Циганите хората не ги обичат заради това, което вършат, не по расистки причини. И не всички цигани могат да се сложат под общ знаменател, те са различни племена, различни групи и не всички групи са предадени да вършат зло, много от тях са работливи и водят почтен начин на живот.

А за едомците, както ти сам цитира Бог е в непрестанно негодувание спрямо тях.

Това че има "месиански евреи" в Израел, какво би трябвало да означава? Още от времето на Христос има вярващи хора в Израел, даже тогава са били много повече. И пак Бог е предал Ерусалим на разрушение и е изгонил юдеите от земята им.

Да не говорим, че самия термин "месиански евреи" е създаден защото ги е срам да се нарекат християни. А някои стигат до там да отхвърлят писанията на апостол Павел и също отричат, че Исус е Бог, а твърдят че е само човек и пророк.

Днешния Израел го очаква разрушение и избиване на 2/3 от населението. Така, ще остане само избрания по благодат остатък, който ще се избави благодарение на Христовото пришествие. Никаква земя Бог няма да даде на Израел докато е в това нечестиво състояние и се управлява от едомци.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1053
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #35 on: June 12, 2017, 16:25:36 PM »
Днешния Израел го очаква разрушение и избиване на 2/3 от населението.
Това можеш ли да го разясниш малко, на кои стихове го базираш, че ми стана интересно ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #36 on: June 12, 2017, 18:02:11 PM »
Зах. 13:8  И в цялата земя, казва Господ, Две части от жителите и ще се изтребят и изчезнат, А третата ще се остави в нея.
Зах. 13:9  И тая трета част Аз ще прекарам през огън, Пречиствайки ги както се чисти среброто, И изпитвайки ги както се изпитва златото. Те ще призоват Моето име, И Аз ще ги послушам; Ще река: Тия са Мои люде; А те ще рекат, всеки един: Господ е мой Бог.


Днес има такива християни, които си мислят, че вършат служба на Бога, като убеждават евреите да се връщат в земята си. Дори има църкви, които купуват кораби за да карат евреите обратно в земята. Какво безумие, те ги карат на изтребление!

Познавах един евреин християнин, който казваше, че често го питали, защо не отидеш да живееш в Израел. На което той отговарял - че не иска да ходи там, защото знае какво очаква ги очаква жителите на Израел. Именно онова, което казва пасажа по-горе.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #37 on: June 12, 2017, 19:26:30 PM »
Преди време сериозно бях изследвал ДНК науката и това което тя дава като обяснение за произхода на човечеството и различните народи. Проследих внимателно и логически изграденото ДНК дърво с различните хаплогрупи и достигнах до извода, че има сериозно противоречие с това което пише Библията. В линка долу е добре изложено това дърво.

http://www.britam.org/picturesYair/yhapchart.jpg

С няколко думи ще обясня официалната научна теория, за да мога после да покажа къде издиша спрямо написаното в Библията - мъжете и жените имат две полови хромозоми, при жените са XX а при мъжете XY. Y хромозомата се предава непроменена от баща на син, обаче с течение на времето, стотици дори хиляди години, в тази хромозома настъпват промени/мутации. Тоест някой от пра-пра.. внуците на даден мъж ще получи мутация в Y хромозомата си и той от своя страна ще предава на своето поколение Y хромозомата си заедно с новата мутация. Всички негови наследници ще притежават тази мутация. Напрактика това което учените правят е, че изследват Y хромозомите на различни мъже и когато видят, че примерно двама мъже имат дадени еднакви мутации, правят извода, че в миналото са имали общ пра-дядо. В зависимост колко такива общи мутации имат, определят приблизително преди колко време е живял общия пра-дядо. Всъщност това представляват хаплогрупите, всяка хаплогрупа има дадени общи мутации които ги определят. Според учените, ако двама мъже имат общите мутации за хаплогрупа J значи непременно споделят общ прародител в миналото, защото това е единствения начин, да се предадат тези мутации. Според тях, вероятността да се появят еднакви мутации в Y хромозомата на двама мъже, които нямат общ прародител е близка до невъзможна. Също така, ако някой притежава мутациите да кажем за група J, то той притежава и всички мутации за групите които са преди J.
Да се върнем на дъровото с хаплогрупите горе, както виждаме, дървото започва с хаплогрупа A, тоест мутациите които определят тази хаплогрупа, са налични в Y хромозомата на всички мъже по света, което означава, че това трябва да е хаплогрупата на родоначалника на човечеството. От там идва и името й - хаплогрупата на Адам. Ако това нещо е вярно, излиза че Ной е бил тази хаплогрупа, защото до ден днешен има хора предимно в африка, които са тази хаплогрупа, тоест нямат никакви други мутации. Ако хаплогрупата на Ной беше някъде по нагоре по дървото, то в днешно време нямаше как да има хора само с мутациите за хаплогрупа А, защото ако той беше да кажем група BR то всички хора щяха да имат и мутациите на BR. След като логически Ной няма как да бъде друга група освен А да проследим какво се случва. Както знаем, той е имал 3-ма сина - Хам, Шем и Яфет, които според науката също са били група А, защото няма как в рамките на едно поколение, децата му да са развили нови мутации. В един от неговите пра пра внуци, неясно по коя от тримата му синове линия, са се получили мутациите които определят група BR. След много поколения, в един от внуците на BR, се е образувала нова мутация, която създава групата CR. CR e напрактика групата която около 90%+ от световното население притежава, което означава, че за линиите на другите му два сина остават общо 10%. Излиза че останалите два сина на Ной са африканци, защото единствено при тях се среща чистата група А без мутации за следващите групи след А. Значи поне 90% от световното население е потомство на само един от синовете на Ной, което е пълен абсурд спрямо написаното в Библията.
Да вземем и споменатите хаплогрупи J, R. Напрактика това са много далечни хаплогрупи, чиято най-близка хаплогрупа е F.
R1a и R1b са в пъти по близки по между си от колкото са R1а и J. Няма как една част от евреите да са група R1а а друга да са J, просто са прекалено далечни. А дори да допуснем някакъв невъзможен вариант в който Авраам е група F то излиза че огромната част от световната популация, говорим за 70% и повече са Авраамово потомство. Ако това е така, то няма как да разделим R1a и R1b на евреи и едомци, защото хаплогрупа F e прекалено назад в дървото и евентуално хаплогрупа H или G може да са едомци, които почти не се срещат в Англия...
Както и да въртим и да го сучем, така представения произход на човечеството с това дърво, според мен лично, противоречи тотално на Библията и просто няма начин и вариант в който да се напаснат. Да не говорим, че всички тези теории за хаплогрупите и наслагващите се мутации лежат на следната основа:

"Most of the Y is made of repetitive “junk DNA”. Thus the human Y shows all the signs of a degraded chromosome near the end of its life."

Казано с няколко думи, по голямата част от тази хромозома съдържа "боклучаво ДНК" и е напрактика в края на живота си.

А мутациите в Y хромозомата, които биват изпозлвани за определянето на хаплогрупи, се намират точно в тази част от така наречения junk DNA. Тоест това са мутации, които не изпълняват никаква роля и нямат никакво значение, но са остатъчен матерял на "еволюционния процес". Мисля, че единственото нещо което е в края на живота си и е пълен junk e цялата тази псевдо наука. Истината , а дори вече все повече учени го признават е че няма такова нещо като junk DNA и всички мутации изпълняват някаква роля, тоест не са остатъчен боклук с който да проследим родословие, но имат някаква цел. Видеото долу мисля добре обобщава нещата.

https://www.youtube.com/watch?v=lKNYD42Ntig

Други хора които са видели въпросните противоречния като мен и предпочитат да вярват на Библията, достигат до извода, че тези мутации, които определят хаплогрупите, се предават не само от баща на син, но също и от въшните условия и климат. Тоест да кажем хора с различен етнически произход, които са живеели заедно на дадена географска ширина в дадено време, периодично са се задействали разни неясни механизми, които изграждат общи мутации в Y хромозомата на  мъжете там. Напрактика, това че споделят дадени общи мутации, не значи че са имали общ прародител в близко минало. За мен това звучи много по-логично и правдоподобно, най-важното, че не противоречи на Библията.
Повече информация на английски, може да се намери в линка долу

http://www.britam.org/Climate.html

Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #38 on: June 13, 2017, 02:42:53 AM »
Gerard, аз съм много далеч от мисълта, че така наречената ДНК наука е достоверна и може да се облягаме на нея, като на нещо принадлежащо към истинската наука и истинската мъдрост за която говори Писанието.

Самия факт, че тази "наука" твърди, че основните хаплогрупи са се зародили преди десетки хиляди години говори за нейната неадекватност и неспособност да намира истината за възрастта на човечеството, което според Библията е създадено преди не повече от 6000 години. Затова няма как някакви основни човешки родове да са се зародили преди десетки хиляди години.

Разделението на народите според Писанието се е случило при строежа на Вавилонската кула, което е било преди около 4-5 хиляди години. Тогава очевидно Бог е разделил езиците по родов принцип и според някои древни източници всичките първоначални родове които са работили на Вавилонската кула са били 72 на брой. Ако бяха разбрали, че фундаменталните хаплогрупи са 72, а не 20 както твърдят щях да ги взема малко по насериозно.

Но в случая във връзка с темата аз използвах няколко примера от техните собствени твърдения, като вид илюстрация на това, че израилевите племена днес живеят сред народите на земята и когато говорим за спасението и възстановяването на Израел би било огромна грешка и невежество да се вглеждаме само в юдеите, а да пропускаме огромното множество израилтяни, които със сигурност превишават десетки ако не и стотици пъти броя на официално признатите за юдеи хора (около 30 милиона).

От друга страна трябва да се признае че изследванията на ДНК все пак имат някакви попадения. Например според тях 80-90% от брамините в Индия са R1a, същата група характеризираща руснаците и много от българите. Това е много показателно, защото свещения език на висшите индийски касти - санскрит е всъщност древно руски език. Самите свещени писания на индийците се наричат Ведите, а думата "веди" е славянската дума "знам".

Когато Кирил и Методий са съставили кирилицата всяка буква е била началото на изречение. Ето тук се вижда какво се има предвид:

Quote
Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть, Живот, Земля, Иже, Како, Люди, Мислете, Наш, Он, Покой, Ръци, Слово, Твърд, Ук…

или: Аз Буквите зная (Ведя), за да Говоря (глаголя , пиша) с тях. Добро Е Животът на Земята И Като хора (Люде) Мислете за Нашия (Он – този) Мир (свят) с Ръце, Слово, Твърдост и Учение…

Тук се вижда значението на думата Веди - знание. Та очевидно Ведите са всъщност писани на протославянски език, който е бил езика говорен от нашите предци и ДНК анализите показват, че висшата индийска каста отговаряща за свещените им писания са всъщност от същия етнос, който е говорил езика използван във Ведите. Има и много изследвания, които доказват дълбоките връзки на българския език със санскрита. Аз винаги съм се чудил какво въобще общо може да имаме ние със санскрита и със индийците, но сега нещата стават много ясни, а именно не че ние имаме връзка с тях, а те с нас.

Това го споменавам между другото от гледна точка на това, че все пак успяват да нацелят някои неща, въпреки че самия факт, че водещите институти и единствените лаборатории по ДНК изследвания са на Запад, дори само този факт ги прави напълно съмнителни и аз не бих им гласувал никакво доверие.

И между другото аз никъде не съм казал, че R1a са евреите, а пък R1b са едомците. Като любопина информация бих споменал че според тия изследвания египетския фараон Тутанкамон е R1b и е сродник на англичаните, и няма никаква генетична връзка с египтяните, които днес живеят в Египет, където под 1% са R1b. А някои изследователи твърдят, че където се появи R1b в историята има кръвопролития, разруха, кланета и геноцид, а където ги е нямало хората са живяли хилядолетия без дори да притежават оръжия или крепостни стени и са живели в мир.

От друга страна в България казват, че 12-13% от хората са R1b и аз винаги съм смятал, че сред нас живее някакво гнило племе, което винаги създава проблеми. Това са типа хора, които Алеко Константинов сумира в образа на Бай Ганьо.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #39 on: June 13, 2017, 08:05:22 AM »
   
Quote
Watchman, компилации  със заглавие „Известни личности за…..(каквото ти дойде наум)” в общия случай не ги вземам на сериозно. Тази „бултаймската” също. При първа възможност ще и направя един кратък анализ, след който надявам се и двамата да бъдем на едно мнение относно такива компилации.
Ето и анализа.
   В началото на компилацията е „боднат” стих от библията (разбира се, има ли нещо по-авторитетно от Библията?). Ето го…изваден от контекста и сложен да подкрепи  обобщеното  мнение относно евреите на някой анонимен компилатор.
“Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)

  Тук за кои евреи говори Йеремия-за съвремениците му; за  всички евреи от Аврам до  него; за  всички евреи от него та до наши дни или за всички евреи от Аврам  до днес???
 Ако стихът е само за съвремениците на Йеремия, не е редно да е в тази компилация.
 Ако стихът е за всички евреи от Аврам до Йеремия, отново тук не му е мястото.
 Ако стихът е за евреите от Йеремия  до наши дни, то  тогава правилно е да бъде гвоздея на компилацията, но възниква следния проблем: Къде да наместим Мария, Йосиф, братята на Исус,, апостолите, дякон Стефан….? Въпроси…въпроси…трябва да се мисли, само че целта на такива компилации не е да накара четящите да мислят.

   Продължавам с  Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр.
  "Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас.”
  Тук въпросът е, а какво е било за римляните свято по времето на Тацит? Сещам се най-вече за пантеоните, в които са поставени статуи на множеството им богове + задължителната статуя на управляващия в момента император. Ами разбираемо е защо тези пантеони не са „святи” за евреите.

  Сега да погледнем и на Лутер.
  “Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ.”
  “По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин.” - Мартин Лутер.

   Ето тук http://pastir.org/bogoslovskite-printsipi-na-martin-lut/ има една статия на д-р Вениамин Пеев по този въпрос. Длъчка е, но тезата и е следната: Лутер е реформатор, но по отношение на евреите той просто е бил в мейнстрийма на епохата. За съжаление, след тази статия има едни „интересни” коментари, които онагледяват как не трябва да се дискутира не само между братя, но изобщо между хора.

  Стигнахме и до Мохамед – за къде сме без него?
  Мохамед: "Всички до един са мошеници." Каквото и да е казал Мохамед, без обстойна проверка не трябва да се взема на сериозно. Доказано е от практиката.

 И последно – Джордано Бруно.
  “Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.” - Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в.
  Добре-е-е, казал-писал но си е останал на ниво приказки. Еврейски бебета не е убивал, или пък „…изкоренявал още от деня на раждането” каквото и да значи това. Само че Бруно е известен най-вече с  убежденията си в областта на космологията: хелиоцентрична система, планети вкл.Земя обикалящи около Слънцето, звезди които са като Слънцето но са много по-далеч…все неща приети от съвременната астрономия. Watchman, ти ще оставиш ли доктрината „ Плоска земя” само поради авторитета на името Джордано Бруно? Едва ли. Ето затова такива компилации са безполезни за човек с различно мнение от мнението на компилатора. Ако обаче възгледите на четящия и на компилатора съвпадат, има опасност читателя да „бетонира” възгледите си, без да са му дали нови факти по темата.  В  общия случай едни такива компилации казват „ виж колко  известни хора мислят като теб читателю”, което обаче не е критерий за истинност.


Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1053
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #40 on: June 13, 2017, 12:32:10 PM »
Зах. 13:8  И в цялата земя, казва Господ, Две части от жителите и ще се изтребят и изчезнат, А третата ще се остави в нея

Сигурен ли си, че това се отнася само "до земята" на Израел, а не до цялата земя ?

Не цитира ли същото и Йоан на няколко места из Откровение ?

Откровение 8:7
Като затръби първият ангел, настана град и огън, размесени с кръв, които бидоха хвърлени на земята; и третата част на земята изгоря, също и третата част от дърветата изгоря, изгоря и всяка зелена трева.


@Gerard
Ако не се лъжа ДНК науката е Вавилонско учение, чел ли си в тази посока ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #41 on: June 13, 2017, 13:14:09 PM »
Quote
Ето и анализа.
   В началото на компилацията е „боднат” стих от библията (разбира се, има ли нещо по-авторитетно от Библията?). Ето го…изваден от контекста и сложен да подкрепи  обобщеното  мнение относно евреите на някой анонимен компилатор.
“Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)

  Тук за кои евреи говори Йеремия-за съвремениците му; за  всички евреи от Аврам до  него; за  всички евреи от него та до наши дни или за всички евреи от Аврам  до днес???
 Ако стихът е само за съвремениците на Йеремия, не е редно да е в тази компилация.
 Ако стихът е за всички евреи от Аврам до Йеремия, отново тук не му е мястото.
 Ако стихът е за евреите от Йеремия  до наши дни, то  тогава правилно е да бъде гвоздея на компилацията, но възниква следния проблем: Къде да наместим Мария, Йосиф, братята на Исус,, апостолите, дякон Стефан….? Въпроси…въпроси…трябва да се мисли, само че целта на такива компилации не е да накара четящите да мислят.

   Продължавам с  Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр.
  "Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас.”
  Тук въпросът е, а какво е било за римляните свято по времето на Тацит? Сещам се най-вече за пантеоните, в които са поставени статуи на множеството им богове + задължителната статуя на управляващия в момента император. Ами разбираемо е защо тези пантеони не са „святи” за евреите.

  Сега да погледнем и на Лутер.
  “Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ.”
  “По скоро дявола може да се насочи по пътя на добродетелите, отколкото евреин.” - Мартин Лутер.
   Ето тук http://pastir.org/bogoslovskite-printsipi-na-martin-lut/ има една статия на д-р Вениамин Пеев по този въпрос. Длъчка е, но тезата и е следната: Лутер е реформатор, но по отношение на евреите той просто е бил в мейнстрийма на епохата. За съжаление, след тази статия има едни „интересни” коментари, които онагледяват как не трябва да се дискутира не само между братя, но изобщо между хора.

  Стигнахме и до Мохамед – за къде сме без него?
  Мохамед: "Всички до един са мошеници." Каквото и да е казал Мохамед, без обстойна проверка не трябва да се взема на сериозно. Доказано е от практиката.

 И последно – Джордано Бруно.
  “Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.” - Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в.
  Добре-е-е, казал-писал но си е останал на ниво приказки. Еврейски бебета не е убивал, или пък „…изкоренявал още от деня на раждането” каквото и да значи това. Само че Бруно е известен най-вече с  убежденията си в областта на космологията: хелиоцентрична система, планети вкл.Земя обикалящи около Слънцето, звезди които са като Слънцето но са много по-далеч…все неща приети от съвременната астрономия. Watchman, ти ще оставиш ли доктрината „ Плоска земя” само поради авторитета на името Джордано Бруно? Едва ли. Ето затова такива компилации са безполезни за човек с различно мнение от мнението на компилатора. Ако обаче възгледите на четящия и на компилатора съвпадат, има опасност читателя да „бетонира” възгледите си, без да са му дали нови факти по темата.  В  общия случай едни такива компилации казват „ виж колко  известни хора мислят като теб читателю”, което обаче не е критерий за истинност.

Ото, ти изцяло пропусна логиката на цялото нещо. А логиката е че тук става въпрос за исторически личности от съвсем различни епохи и народи, които при своя досег с юдеите са формирали негативно отношение към тях в следствие от техните дела. В това число хора от България, за което ти твърдеше, че българите са нямали негативен опит с юдеите. Да ама не. Историята говори съвсем други неща и ти показа, че не познаваш историята в това отношение.

Например в цитата от Вазов се цитира неговото стихотворение за Дизраели. Ти имаш ли представа колко зло е сторил този човек на България и българския народ? А Дизраели е юдеин. Именно затова Вазов го нарича "бездушен жид".

Що се отнася до цитата от Еремия, то на мен от пръв поглед ми стана ясно, че цитата не е точен, защото в Библията никъде няма израз "евреите са..." еди какво си. А самия пасаж вместо израза "евреите" стоят думите "Моите люде", като е повече от очевидно че написалия "цитата" не е искал да цитира, че Бог ги нарича "моите хора".

От друга страна цитата говори за евреите в състояние на отстъпление от Бога, което включва всички евреи нехристияни от времето на Христос насам и безспорно покрива състоянието и делата на юдеите разпръснати между народите. Ето го и точния цитат:

Ер. 4:22  Защото моите люде са безумни, Не ме познават; Глупави чада са, и нямат разум; Мъдри са да вършат зло, Но да вършат добро не умеят.

Какво неясно има тука? Ти се опитваш напълно да изопачиш този пасаж, като говориш за Йосиф, Мария, апостолите и прочие, а пасажа говори за евреите когато са в състояние на отстъпление от Бога. А именно такова е състоянието им от момента който отхвърлиха Христос. Затова този пасаж напълно доказва и моята теза и опровергава твоята - а именно, че евреите непрестанно творят зло сред народите между които са изгонени и затова тия народи ги ненавиждат и изгонват отсред себе си през цялата история от разрушаването на Ерусалим насам. И цитатите от линка по-горе просто потвърждават тази реалност, която ти искаш да отричаш в пълно противоречие както с Библейското учение, така и с историческите факти.

Но има едно голямо НО, а именно, че въпреки това Бог ги нарича "Моите люде", което говори, че предстои тяхното изчистване и изкупление въпреки сегашното им състояние. Ето тук се изисква баланса, който мнозина не успяват да уловят. Или теглят в едната крайност премахвайки от цитата "Моите люде" защото очевидно не могат да понесат мисълта, че са Божий избран народ, или отиват в другата крайност като тебе да отричат както какво казва Библията по въпроса, така и реалното историческо зло сторено на народите от юдеите.

В крайна сметка и двете крайности ще доведат до едно и също нещо - пълно намразване и гонение на евреите по цялата земя. За всички човеци това ще бъде голямо изпитание, защото да запазиш подобен баланс е изключително трудно нещо. Хората предпочитат да се отпуснат към едната страна или към другата, а ходенето в истината изисква ходене като по тънко въже и непрестанно балансиране да не се залитне в едната страна или в другата. А това е огромно предизвикателство за вътрешния човек и голяма агония, чрез която Бог ще изчисти сърцата на своите Си.

Quote
Сигурен ли си, че това се отнася само "до земята" на Израел, а не до цялата земя ?

Не цитира ли същото и Йоан на няколко места из Откровение ?

Сигурен съм, защото библейския термин "ha eretz" - "земята" винаги говори за обещаната земя и пророците винаги говорят в контекста на обещаната на израилтяните земя в своите пророчества. А и пасажа казва, че оставащата 1/3 ще се пречисти като през огън и ще бъдат Божий народ, до последния човек. Няма как това да се отнася до цялата земя и цялото човечество. Цитирания от теб пасаж в Откровение говори за дървета и трева, а не за хора. Не знам как въобще реши, че има нещо общо с пророчеството от Захария, който изрично пророкува за евреите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #42 on: June 13, 2017, 13:22:37 PM »
Разделението на народите според Писанието се е случило при строежа на Вавилонската кула, което е било преди около 4-5 хиляди години. Тогава очевидно Бог е разделил езиците по родов принцип и според някои древни източници всичките първоначални родове които са работили на Вавилонската кула са били 72 на брой. Ако бяха разбрали, че фундаменталните хаплогрупи са 72, а не 20 както твърдят щях да ги взема малко по насериозно.

То абсурдното е, че в момента дори не са 20, защото реално всичките са разклонения на 1 род, тоест само на един от синовете на Ной. Излиза че Бог е благословил само един от тримата, което не е вярно. Ако след хаплогрупа А, имаше поне 3 големи разклонения, (макар дори и това да е малко, защото всеки от внуците на Ной, стана голям родоначалник и е редно да очакваме, че родовете им са били запазени до днес) то тогава аз щях да ги взема по на сериозно, но пак с много наум, защото както показах, стъпват изцяло на грешната еволюционна теория за junk DNA.

Quote
От друга страна трябва да се признае че изследванията на ДНК все пак имат някакви попадения. Например според тях 80-90% от брамините в Индия са R1a, същата група характеризираща руснаците и много от българите.

И между другото аз никъде не съм казал, че R1a са евреите, а пък R1b са едомците. Като любопина информация бих споменал че според тия изследвания египетския фараон Тутанкамон е R1b и е сродник на англичаните, и няма никаква генетична връзка с египтяните, които днес живеят в Египет, където под 1% са R1b. А някои изследователи твърдят, че където се появи R1b в историята има кръвопролития, разруха, кланета и геноцид, а където ги е нямало хората са живяли хилядолетия без дори да притежават оръжия или крепостни стени и са живели в мир.

От друга страна в България казват, че 12-13% от хората са R1b и аз винаги съм смятал, че сред нас живее някакво гнило племе, което винаги създава проблеми. Това са типа хора, които Алеко Константинов сумира в образа на Бай Ганьо.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056779

Това е едно от най-големите изследвания проведено в България, първите три хаплогрупи са следните:

I-M423 (20.2%)
E-V13 (18.1%)
Общо R (17.5%) от тях само 42.9% са R1a

Долу горе такива са резултатите до момента и в Българския ДНК проект

Пряката мъжка линия (Y-хромозомния анализ) показва приблизително следната картина:

1) Най-голям процент българи има от хаплогрупа I- от 20 до 26%, от които приблизително 18 % са от подгрупа I2а2 Dinaric, 5% са от подгрупа I1, 1.5% са от I2b1, 0.5% I2b2 и 0.5% са от подгрупа I2c;

2) хаплогрупа Е се нарежда на второ място- от 19 до 21,5%, от които приблизително 20% са от подгрупа Е1b1b1а2 (М78- V13, алфа кластер) и 1,5% са от Е1b1b1c* (М123*);

3) хаплогрупа J е третата по разпространение група сред българите- от 11 до 15 %, с подгрупи J1 (М267)- 3%, J2 (М172)- 11% от които 5% са от подгрупа J2b*(М102*), наричана още по старата нoменклатура J2е1, 4,3% са от J2a* (М410*) и останалите са от J2а1b* (М67*) и J2а1b1 (М92);
4) хаплогрупа R с подгрупи R1а1- от 12 до 17,5 % и  R1b1a2- около 12-13 %


Ако тия групи имат някаква достоверност, то излиза че не повее от 17% от българите са славяни. Най-смешното е че 20%+ в група E1б1б която е характерна за балканите и дори евреите, твърдят че е най разпространена в северна африка и Египет, а братската и хаплогрупа Е1б1а е най разпространена сред черните африканци. Тоест 20-30% от хората на балканите са близко свързани с Африка. Също твърдят че това е групата на Хитлер, Наполеон и Айнщайн.
Колкото до Тутанкамон, това че е R1b са спекулации и не потвърдена информация. Няма нито един официален източник, който да го твърди.

Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #43 on: June 13, 2017, 13:32:19 PM »
@Gerard
Ако не се лъжа ДНК науката е Вавилонско учение, чел ли си в тази посока ?
Не съм срещал подобна информация, но не бих се изненадал.
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1053
Re: Антисемитизма - мит и реалности
« Reply #44 on: June 13, 2017, 21:48:14 PM »
Ето тук:
https://www.youtube.com/watch?v=xJWyChJ8Swo

Watchman  го беше сложил в друга тема, ако си пропуснал да го гледаш хвърли едно око.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]