• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

Watchman

Първо пасажа от Ис. 40:22 не е единственото място където се използва думата "кръг". Има поне още две места където същата еврейска дума се използва и то в същия смисъл. И по-долу ще ги разгледам тези места.

Преди това обаче трябва да се отбележи, че пророк Исая не е написал че Бог стои над "сферата" на земята или над "топката" на земята, защото ако беше така той нямаше да използва думата "кръг" а думата топка, каквато дума той използва на друго място в книгата си за да опише обект със сферична форма.

Ис. 22:18  Ще те навие и ще те метне като топка В Широка земя;

Самия факт, че Бог не вдъхновява Исая да нарече земята "топка" а "кръг" е достатъчно значим сам по себе си и слага край на спекулациите на small axe, че можело да се има предвид "сфера" под "кръг" защото сферата изглеждала като кръг от високо. Там е работата че сферата си изглежда точно като сфера от високо и няма нужда да се описва като кръг.

Ето ги и другите места където се използва същата дума за кръг:

Йов 22:14  Облаци Го покриват, та не вижда: И ходи по свода небесен,

Тук имаме абсолютно същата дума преведена като "кръг" в Ис. 40:22 само че тук е преведена като "свод" и касае не самата земя, а небесата, които очевидно също са с формата на кръг.

Третия пасаж е:

Пр. 8:27  Когато приготовляваше небето, аз бях там, когато разпростираше свод над лицето на бездната.

Тук отново думата е преведена "свод". А буквалните английски преводи си използват думата "кръг":

Pro 8:27  When He prepared the heavens, I was there; when He set a circle on the face of the deep,

Така, че тук няма абсолютно никакво съмнение, че не става въпрос за никаква сфера, а за нещо с кръгла форма.

Когато сатана взе Исус да Му покаже "всички земни царства" - той го постави на висока планина от която всички тези царства можеха да се видят:

Мат. 4:8  Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му:
Мат. 4:9  Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.

Пределно ясно е че всички царства по лицето на земята могат да се видят само ако земята е плоска. При сфера е невъзможно да се видят всички царства от висока планина. Ето защо Писанието напълно изключва всякаква вероятност земята да е сфера и това показва, че този въпрос ни най-малко не е дискусионен, а е въпрос на приемане на написаното - такова, каквото е, без да се извращава с несмислени умувания.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

ЦитатТук имаме абсолютно същата дума преведена като "кръг" в Ис. 40:22 само че тук е преведена като "свод" и касае не самата земя, а небесата, които очевидно също са с формата на кръг.
Значи, твърдтта, по думите ти също е кръгъл диск.. Не се връзва с твоята картинка това, на тн. староеврейска визия за земята. Нито се връзва с идеята за шатър, или за нещо което е обвило друго нещо..
Забравяш луната, тя е овална, това не е без значение. Това е един модел на творение, който може (не е задължително) да е модел, по който да е направена и земята.

За луната също не е казано, че е топка, или с овална форма в писанието, но реално така изглежда, че е . За слънцето е казано в друг текст, който обсъждахме, сравнено е със зелка която никне от земя. Тоест нещо овално.. Въобще моделът на творение на тези обекти е овален. Това не е без значение..(поне за мен.

ЦитатПределно ясно е че всички царства по лицето на земята могат да се видят само ако земята е плоска. При сфера е невъзможно да се видят всички царства от висока планина
И при плоска земя, на висока планина също не е възможно да се видят всички царства. Като ще сме буквалисти, нека сме последователни.
Този текст, в момента го разбирам , както текста, че дошла да се записва цялата вселена. Силен израз, целящ да покаже нещо голямо, грандиозно, но не непременно напълно ВСИЧКИ са се записали, както и не непременно от тази планина са се виждали дословно всички царства по земята.. Идеята с това е , че на Господ Исус е било предложено, още тогава, там, да управлява всичко по земята. Уловката е ясна, не му го предлага Бог Отец, а сатаната. Това е като да се изкуши, продаде, което Господ и за миг не прави..

Но както казах, не е проблем за мен да вярвате така. Аз не заемам позиция твърда за формата. За мен въпросът е напълно дискусионен. Затова предупреждавам все за това деление на тази база, че е неправилно. Ако ти вярваш, че не е дискусионен, това е твое право. Аз не съм длъжен да мисля като теб. Това е просто твое мнение, нищо повече.

Valipeti

Цитат на: small axe - Септември 10, 2017, 09:47:42 AM
ЦитатПределно ясно е че всички царства по лицето на земята могат да се видят само ако земята е плоска. При сфера е невъзможно да се видят всички царства от висока планина
И при плоска земя, на висока планина също не е възможно да се видят всички царства.
Идеята с това е , че на Господ Исус е било предложено, още тогава, там, да управлява всичко по земята. Уловката е ясна, не му го предлага Бог Отец, а сатаната. Това е като да се изкуши, продаде, което Господ и за миг не прави..

Брадвичке, защо според теб, дявола е качил Исус на една, забележи- МНОГО висока планина? Ако царствата на света немогат да се видят дори и от такава планина, защо е била нужна тази екскурзия до там? Същото предложение можеше да се даде и от мястото в пустинята, без да се катерят по много високата планина!
Не ми каза още как точно си представяш сянката да се върне 10градуса назад-земята ли прави някакво движение или слънцето, според теб? Също и пасажа за онзи ден, дето е нямало друг като него. Как виждаш земята в тези ситуации?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

small axe

ЦитатБрадвичке, защо според теб, дявола е качил Исус на една, забележи- МНОГО висока планина?
Е, все нещо да се види от нея. Затова. Я ми намери днес една достатъчно висока планина, и се качи да видим какво ще видиш.. Това е израз, Валипети! Идеята е, че му е обещал всичко на земята и Господ е отказал. Не, че не са се качили някъде, по вашата логика трябва да е Еверест, или не знам, друга по- висока и от там да е ставало гледането. Може и да е било във видение.. не знам.. Според мен, този разказ ни казва, не толкова това, но цели да покаже, че всичко е било предложено на Господ и той отказва, защото за да стане Цар на царете е трябвало да мине през кръстната смърт.

Цитате ми каза още как точно си представяш сянката да се върне 10градуса назад-земята ли прави някакво движение или слънцето, според теб? Също и пасажа за онзи ден, дето е нямало друг като него. Как виждаш земята в тези ситуации?
Станало е каквото пише, Валипети. Това не касае формата на земята..

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 10, 2017, 09:47:42 AM
ЦитатТук имаме абсолютно същата дума преведена като "кръг" в Ис. 40:22 само че тук е преведена като "свод" и касае не самата земя, а небесата, които очевидно също са с формата на кръг.
Значи, твърдтта, по думите ти също е кръгъл диск.. Не се връзва с твоята картинка това, на тн. староеврейска визия за земята. Нито се връзва с идеята за шатър, или за нещо което е обвило друго нещо..
В т.нар. "староеврейска визия" аз не знам защо изобщо са нарисували кръгли води наоколо. Това изобщо не е казано никъде в Писанията. Брадвичката само получи материал за това да потъне още по-дълбоко в глобусните науки, на които е подучен, защото му е показана картинка с надпис "еврейска" (т.е. значи е "истинска"), но когато му се покаже в книгата, която е истинска еврейска, той казва "не е ясно", "съмнявам се", "пише, обаче значението е друго, тайно някакво, за което искаме специалисти да дойдат да ни преведат". Какво чака да му преведат? Чака да му кажат, че то пишело, че е хоризонтална, обаче всъщност е глобус, който се върти бясно и хора живеят с главите надолу някъде.

small axe, ти не само си заквасен с училищното учение, ами и здраво го държиш, а дори не знаеш в каква ситуация изпадаш в очите на четящите. Гравитацията, за която ти споменах по-горе, не е нещата да падат надолу. Гравитацията е измислена, за да оправдае това, където хора живеели с главите надолу. Това не е да падат нещата надолу, а големи неща да привличали по-малки. Аз не съм видял никъде в света такова нещо, нито съм видял някой опитно да го докаже. Нали се сещаш колко лесно такова нещо се оборва само като сложа едно хелиево балонче и го пусна и голямата земя не успява да го привлече. Същото е с парченце дръвце във вода. И то отива нагоре. Това с гравитацията не са се сетили да го оборят и стават за посмешище, както и всички, които вярват в това.

Отново, глобусът е това, което ти въвеждаш в уравнението, когато Писанията изобщо не загатват за това. Защо не тръгнеш и за фльонга да говориш? Каква е разликата между фльонгата и кълбото? А, сещам се. Твоите богове (науката) не са ти казали, че е фльонга, затова. Ако бяха ти казали, щеше да говориш за фльонги тук.

Цитат
Забравяш луната, тя е овална, това не е без значение. Това е един модел на творение, който може (не е задължително) да е модел, по който да е направена и земята.

За луната също не е казано, че е топка, или с овална форма в писанието, но реално така изглежда, че е . За слънцето е казано в друг текст, който обсъждахме, сравнено е със зелка която никне от земя. Тоест нещо овално.. Въобще моделът на творение на тези обекти е овален. Това не е без значение..(поне за мен.
Луната се вижда винаги като един и същи образ, който е завъртян. Това не можеш да го постигнеш със сфера. Затова не се напъвай да я сравняваш с това, което училището ти е казало. Ако толкова се напъваш, вземи си една топка, нарисувай си лунна повърхност и опитай да я видиш от различни места да видиш, че няма да стане на твоята. Но топка, та топка. А дори не е казано нищо за нея, т.е. не е ясно. Но за теб всичко, което може да се нарече топка е ясно, а това, което е казано изрично какво е, не било ясно. Защо? Защото имаш друг бог и това си личи от писането ти. Каквото има в сърцето, това има и на устата, в случая, в текста тук. Личи си, че богът на този свят е това, което имаш в себе си, каквото и да ми приказваш. Когато отхвърляш текста на Писанията, казвайки, че е неясен, заради текста на учебниците, казвайки, че е ясен, за мен ти си човек, който не се бои от Писанията и с лека ръка ги отхвърля и ги нарича неверни. Това е богохулство.

1 Тимотей 6:20. О, Тимотее, пази това, което ти е поверено, като се отклоняваш от скверните празнословия и противоречия на криво нареченото знание,
  21. на което, като се предадоха някои, отстраниха се от вярата. Благодат да бъде с вас. [Амин]

2 Тимотей 2:16. А отдалечавай се от скверните празнословия, защото те ще отиват още по-далеч в нечестие,

Аз не знам докога тук ще търпим човеци като small axe, които опитват да дискредитират Писанията, отхвърляйки текста и опитвайки да вмъкнат учения, които са чужди за Библейските текстове, а уж сме форум, където наблягаме на Писанията.

Цитат
И при плоска земя, на висока планина също не е възможно да се видят всички царства. Като ще сме буквалисти, нека сме последователни.
Между другото, текстът не казва "планина", а казва "височина". От също такова високо място ще слезе Христос втори път и няма да бъде сам, ще го видят всички. Всички ще видят и Него и войнството му. Затова не се имай за много мъдър като отхвърляш текста, защото високото място е напълно реално и от него се вижда всичко. Няма да дойде "навсякъде", но ще бъде на едно място, и това е писано ясно. Никакви глобуси няма. Ще го види всеки. Всяко око. Точно тогава няма да има светлина по цялата земя. Няма да има слънчева светлина, няма да има лунна светлина. Няма да има нищо. Ще има мрак и тогава ще дойде Христос и ще го види всяко око.

small axe, ти да си видял някъде в Библията друг да е обвинил Божий човек за "буквалист"? Да си видял някъде да е зло човек да вярва на текста? Сатана да каза на Христос, който беше изкушаван, "айде сега, да не бъдем буквалисти". Не. Дори сатана не посмя да говори срещу Писанията, докато ти и други го правите изключително дързостно, казвайки открито "пише, но значението е друго". Кой ти каза, че е друго? Измамливото ти сърце, което не иска да пусне ученията, с които си заквасен.

Цитат
Този текст, в момента го разбирам , както текста, че дошла да се записва цялата вселена. Силен израз, целящ да покаже нещо голямо, грандиозно, но не непременно напълно ВСИЧКИ са се записали, както и не непременно от тази планина са се виждали дословно всички царства по земята..
Думата "вселена", както писах по-горе, не е "планети и звезди", защото библейската дума е съвсем различна. Там не показва нещо "голямо и грандиозно", защото никога в библейските текстове не е имала значение на нещо, с което днес са ти напълнили главата. Градиозно няма. Думата е "ойкумене", което означава "земята". Това няма нищо общо със значението, което искаш да му се припише, че било нещо ей така написано да изглежда грандиозно. Отново прибавяне към писаното и отхвърляне на текста.

ЦитатИдеята с това е , че на Господ Исус е било предложено, още тогава, там, да управлява всичко по земята. Уловката е ясна, не му го предлага Бог Отец, а сатаната. Това е като да се изкуши, продаде, което Господ и за миг не прави..
И как го направи? Каза "писано е". Сатана каза ли му: "то писано, писано, обаче значението е съвсем друго". Или Христос да каза: "ти сега ми показваш фалшива картинка на царствата, защото не е възможно да се видят от никое място, това е мираж и няма да повярвам на този номер". Сатана нещо да му каза в стил "буквалист си" или "айде сега да не се замеряме със стихчета".

Дори фарисеите и садукеите замлъкваха, когато им беше посочвано Писанието и пак бяха наречени чада на дявола. А колко повече днес, когато се отхвърлят текстовете като се казва: "пише, но това не е вярно, друга е истината".

ЦитатНо както казах, не е проблем за мен да вярвате така. Аз не заемам позиция твърда за формата. За мен въпросът е напълно дискусионен. Затова предупреждавам все за това деление на тази база, че е неправилно. Ако ти вярваш, че не е дискусионен, това е твое право. Аз не съм длъжен да мисля като теб. Това е просто твое мнение, нищо повече.
Какво лицемерие само. Не само заемаш твърда позиция, но и държиш да се придържаме към нея, даваш някакви примери как така било възможно или иначе и като ти се посочва от Писанията, че не е възможно, ти ги отхвърляш. Ти така всичко отхвърляш с подобно поведение, защото каквото не ти изнася казваш "не е такова значението". Така можеш да извращаваш всичките Писания.

Ето защо не виждам какво може да се дискутира с човек, който няма основата на Писанията, защото всеки текст, който не му е угоден го отхвърля. С такъв човек не може да се мели брашно, нито да се мери с един аршин.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

ЦитатВ т.нар. "староеврейска визия" аз не знам защо изобщо са нарисували кръгли води наоколо.
Ами, знам ли, вероятно са имали нещо предвид. Не съм я пуснал аз тази картинка..

За другите неща, които си писал, се върни назад..Там съм казал мнението си за формата, като една възможна вероятност.

Цитат
Какво лицемерие само. Не само заемаш твърда позиция, но и държиш да се придържаме към нея
Ама не се придържай, не те карам. Позицията която заемам е, че показвам и друга възможност относно формата на земята, описана в писанието, като кръг. Кой те кара да вярваш в тази възможност?

И пак ме наричаш богохулник, други богове съм имал и тн и тн. не ти ли омръзнаха тези лични нападки, не знам..

Watchman

ЦитатЗначи, твърдтта, по думите ти също е кръгъл диск.. Не се връзва с твоята картинка това, на тн. староеврейска визия за земята. Нито се връзва с идеята за шатър, или за нещо което е обвило друго нещо..

Тук думата за небеса е "шамаим" а не "ракия" - сиреч не става въпрос за твърдта въобще.

Луната няма нищо общо в случая, защото сега говорим за написаното в Библията, за луната говориш за наблюдения а не за нещо написано в Библията за нея.

ЦитатИ при плоска земя, на висока планина също не е възможно да се видят всички царства. Като ще сме буквалисти, нека сме последователни.
Този текст, в момента го разбирам , както текста, че дошла да се записва цялата вселена. Силен израз, целящ да покаже нещо голямо, грандиозно, но не непременно напълно ВСИЧКИ са се записали, както и не непременно от тази планина са се виждали дословно всички царства по земята.. Идеята с това е , че на Господ Исус е било предложено, още тогава, там, да управлява всичко по земята. Уловката е ясна, не му го предлага Бог Отец, а сатаната. Това е като да се изкуши, продаде, което Господ и за миг не прави..

При плоска земя е напълно възможно да се види от достатъчно висок връх всичко по земята. Това че при нормални условия не се вижда, защото има пари, които се наслагват с разстоянието и блокират гледката не означава, че при специални условия, когато няма пари не е възможно да се видят всички царства.

В текста за записването на цялата "вселена" няма никакво противоречие, защото библейската дума в текста няма нищо общо с онова, което днес се нарича "вселена".  Гръцката дума означава "земя" и в контекста става ясно, че се говори за земята на цялата Римска империя.

Така, че този аргумент няма никакво отношение към темата. Истината е че от много висока планина могат да се видят всички земни царства и това беше причината Исус да бъде заведен там за да Му бъде представено това изкушение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

Цитат на: small axe - Септември 10, 2017, 15:11:11 PM
ЦитатБрадвичке, защо според теб, дявола е качил Исус на една, забележи- МНОГО висока планина?
Е, все нещо да се види от нея. Затова. .. Това е израз, Валипети! Идеята е, че му е обещал всичко на земята и Господ е отказал.

Брадвичке, в Библията пише точно защо са се качили на много високата планина-за да му покаже дявола ВСИЧКИТЕ царства на света, а не както казваш ти ,,все нещо да се види''. Защо му е на Исус да види там все нещо, колкото да не е без хич? Нямаше нужда от тази разходка, Господ добре знае на кого са всички земни царства! Но ти не вярваш ли , че е било така както го пише, та казваш това е ,,израз само"?!? Не е ли видял Исус всички земни царства от високо, според теб?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

Още повече, че Бог беше обещал на Исус да владее над всички народи, и нямаше как сатана да го изкушава със "все нещо там", абсолютно необходимо беше сатана да покаже на Исус, не само самите царства, но и това, че има власт над тях чрез нечестието на човеците. В противен случай цялото упражнение с планината е напълно безсмислено, а в Библията няма безсмислени неща.

По логиката на small axe, обаче в Библията няма никаква яснота относно съвсем фундаментални неща. Всичко е или "някъде там", или "все нещо там" или "не е ясно въобще". При подобно селективно отношение към текста на Писанията - не е за учудване, че човек изпада в подобно объркване и неяснота. Т.е водещото остава, не това което наистина пише, а онова което на човек му се иска да пише или да не пише.

small axe

ЦитатПри плоска земя е напълно възможно да се види от достатъчно висок връх всичко по земята. Това че при нормални условия не се вижда, защото има пари, които се наслагват с разстоянието и блокират гледката не означава, че при специални условия, когато няма пари не е възможно да се видят всички царства.

Значи все пак е нужно да има някакви специални условия. Тоест , днес , без тези специални условия, където и да се покачиш няма да видиш ВСИЧКИ земни царства.

Моето мнение е, такова в момента, че това е казано и станало някак свръхестествено, и така са били показани всички царства в това изкушение. Което не отхвърля възможността, земята да е овална. Вижте, вярвайте категорично , че е диск, нямам проблем, никакъв за мен, аз пиша своето мнение в момента, и то е че не мога да съм категоричен в нито едно от двете твърдения, и това не е проблем за вярата. Е, за вас е проблем, но какво да се прави, моята вяра не може да се съди от нечия друга съвест, все пак..

Относно, небето и тн. старовеврейски модел, който Уочман пусна. Там се виждат води обикалящи отвсякъде. Дали е така или не е, не знам, аз само казах и преди да съм зърнал подобна картинка, че земята е в мехур, по логиката която виждам в писанието и както в Битие е казано- Твърдтта, небето, раздели води долу, от води горе. Води , от води. Няма как да ги раздели, ако не е обвита земята с покривало, щит, иначе водите биха минали.. А това обезмисля буквалната бездна без дъно, в която Тихомир вярва. Според мен, ако подобен модел на обвиване на земята отвсякъде с твърдтта, небето, е вярната постановка, тази бездна е в недрата на земята..

И мислете за моделите на луната и слънцето. Не мога да си представя, каква друга може да е луната освен кълбовидна. Гледам я с ОЧИТЕ си и е кълбовидна и това е. Не е диск. В най- добрия случай, ако мога да се объркам , от това което виждам е , да е полукълбо.. Но диск не е. Което задава въпроса, ако има на нея камъни, или някакви търкалящи се буци и тн,, казвам АКО, то ако е кълбо, те как не падат надолу, какво ги задържа? Това са просто модели, които могат, макар да не е задължително, да се приложат и за земята.. Изобщо, Бог твори нещата, както прецени, и около нас наблюдаваме супер сложните механизми на всичко, дори неща които не разбираме и съвсем не са описани в писанието, но са там и си работят.

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 11, 2017, 10:40:27 AM
ЦитатПри плоска земя е напълно възможно да се види от достатъчно висок връх всичко по земята. Това че при нормални условия не се вижда, защото има пари, които се наслагват с разстоянието и блокират гледката не означава, че при специални условия, когато няма пари не е възможно да се видят всички царства.

Значи все пак е нужно да има някакви специални условия. Тоест , днес , без тези специални условия, където и да се покачиш няма да видиш ВСИЧКИ земни царства.
Аз като летя със самолет виждам доста по-далеч, защото наблюдавам отгоре, където няма натрупване на водни пари. Какви по-специални условия мислиш, че трябват? Трябва достатъчно висока точка, това е. Слънцето осветява половината земя и е в рамките на около 3000км (всеки може да го сметне приблизително, базирано на силата на светлината му, или чрез сянката на колче на равна повърхност; сметката се прави за 1 минута, елементарна геометрия е). Това показва, че ако се отиде още малко по-високо и ще може да се вижда всичко. Това, че светлината на слънцето отива до тези точки означава, че има видимост.

Не пише да е станало нещо свръхестествено с очите им или със земята, нито пише, че е видение. Пише, че Христос беше заведен на високо място (думата не е "планина", а "високо място", което се превежда или височина или планина). Това е свръхестественото, което виждам. Нищо повече не пише за свръхестествени неща. На small axe му се ще дяволът да е сцепил един глобус на 4-5 части и да е показал царствата, но не е така. Всички царства се виждаха от дадена висока точка. Те бяха точно с тази цел нависоко. Не бяха там, за да си приказват на четири очи. В пустината можеше да си приказват достатъчно уединено.

Цитат
Моето мнение е, такова в момента, че това е казано и станало някак свръхестествено, и така са били показани всички царства в това изкушение.
А Христос отговаряше с "писано е", а не "виж, сатана, моето мнение е, че ...". Или сатана да отговори: абе то пише, ама по мое мнение...

Цитат
Относно, небето и тн. старовеврейски модел, който Уочман пусна. Там се виждат води обикалящи отвсякъде. Дали е така или не е, не знам, аз само казах и преди да съм зърнал подобна картинка, че земята е в мехур, по логиката която виждам в писанието и както в Битие е казано- Твърдтта, небето, раздели води долу, от води горе. Води , от води. Няма как да ги раздели, ако не е обвита земята с покривало, щит, иначе водите биха минали.. А това обезмисля буквалната бездна без дъно, в която Тихомир вярва. Според мен, ако подобен модел на обвиване на земята отвсякъде с твърдтта, небето, е вярната постановка, тази бездна е в недрата на земята..
Аз чета Писанията и Битие и там пише, че има водни извори отдолу, има и води, които са над твърдта. Водите, които са отдолу са нормално там, защото пише, че земята е поставена върху стълбове. Стълбовете я повдигат по-нагоре и това помага да има водни извори отдолу. Ако вярваше в текста, а не в картинки, на които да си градиш представите, нямаше да ти се струва нищо ненормално.

Цитат
И мислете за моделите на луната и слънцето. Не мога да си представя, каква друга може да е луната освен кълбовидна. Гледам я с ОЧИТЕ си и е кълбовидна и това е. Не е диск.В най- добрия случай, ако мога да се объркам , от това което виждам е , да е полукълбо.. Но диск не е.
Ти най-обичаш да мъдруваш за неща, които не са писани. Нещата, които са писани ги пренебрегваш и започваш да си фантазираш отново. Нека те полея със студена вода и да ти кажа, че едно кълбо не можеш да го видиш еднакво от няколко места. Винаги ще му видиш едната страна или другата. Говоря за луната, която има ясно видима текстура. Затова не бъди чак толкова сигурен.Ако е диск, който е наклонен под куполообразна твърд (която не знаем дали е полегата или не, но знаем, че е като шатър, а шатърът има известен наклон и средната точка е най-високата), тогава диск, който е върху нея спокойно може да се вижда все кръгъл от точки като Сибир и Австралия. Ето ти пример, че твоята "сигурност" много лесно се пречупва, защото обичаш да фантазираш извън текста. Според текста нямаме информация за това какви са формите на тези тела, но е казано, че са сложени там, за да светят и те не са били първата светлина по земята, защото светлината е била създадена преди тях. Но за земята има достатъчно казано и въпреки това, ти го презираш, защото искаш да стане на твоята. Или на "тяхната", чиято дума почиташ повече. Сещай се кои.

ЦитатКоето задава въпроса, ако има на нея камъни, или някакви търкалящи се буци и тн,, казвам АКО, то ако е кълбо, те как не падат надолу, какво ги задържа? Това са просто модели, които могат, макар да не е задължително, да се приложат и за земята.. Изобщо, Бог твори нещата, както прецени, и около нас наблюдаваме супер сложните механизми на всичко, дори неща които не разбираме и съвсем не са описани в писанието, но са там и си работят.
Отново мъдруване извън казаното в текста. Ангелите, които са същества, които могат да приемат човешки вид, да се хранят и дори да правят поколение, могат да леят. Те не винаги са видени да се издигат с крила.
Съдии 13:20. защото, когато се издигаше пламъкът от олтара към небето, то и ангелът Господен се издигна в пламъка на олтара; а Маное и жена му, като гледаха, паднаха с лице на земята.

Ами Христос как се издигна без крила?

Като не си наясно с принципите, на които стават тези работи, защо опитваш да мъдруваш повече отколкото знаеш?

Ти дори един жироскоп да пуснеш и е много по-лек отколкото е масата му. Дори тези принципи, на които днес сме свидетели (официално) показват, че могат да се правят неща, които да правят предмети по-леки отколкото са. Утре ще почнеш да си мислиш дали няма двигател с вътрешно горене в луната, че я държи там, обаче не виждаме пламъка му.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Краят на постингът ти е неразбираем за мен и какво общо има с това за камъните на луната. Какво общо имат ангелите и тн..

за другото:

ЦитатТова е свръхестественото, което виждам
.
Значи стигнахме до свръхестественото, което не е казано в текста, но ето, че и ти признаваш, че го има. Това значи, че свръх естественото може и да касае много неща..

ЦитатАз чета Писанията и Битие и там пише, че има водни извори отдолу, има и води, които са над твърдта. Водите, които са отдолу са нормално там, защото пише, че земята е поставена върху стълбове. Стълбовете я повдигат по-нагоре и това помага да има водни извори отдолу. Ако вярваше в текста, а не в картинки, на които да си градиш представите, нямаше да ти се струва нищо ненормално.
В Битие пише, че ТВЪРДТА разделя води от води. Небето разделя водите долу от водите горе.  Което може да значи, че земята трябва да е цялата обиколена от небе, твърд, като в мехур. Отгоре, отдолу, отляво и от дясно.

ЦитатНека те полея със студена вода и да ти кажа, че едно кълбо не можеш да го видиш еднакво от няколко места. Винаги ще му видиш едната страна или другата. Говоря за луната, която има ясно видима текстура. Затова не бъди чак толкова сигурен.Ако е диск, който е наклонен под куполообразна твърд
В момента съм абсолютно сигурен от това което виждам с очите си, че луната НЕ Е диск. Няма как да е. Абсолютно овално тяло изглежда да е с просто око и с бинокъл. Извита е.. Вижда се ясно. Но ти , ако искаш, мисли я за диск.

ЦитатНо за земята има достатъчно казано и въпреки това, ти го презираш, защото искаш да стане на твоята. Или на "тяхната", чиято дума почиташ повече. Сещай се кои.
Да, казано е, че изглежда като кръг. Това е казано. Друго за формата няма казано конкретно..

Не почитам учените еволюционисти, което постоянно говориш, но явно ти се иска да ги почитам. Аз не говоря за техните учения, нито за хелиоцентризъм, и тн.. Аз говоря за формата на земя, сега и за луна, неща които виждам, а за земята , каквото чета в писанието и каквото разбирам за възможна вероятност. Ти си убеден в дисковидна земя на сто процента, ок, аз не съм. Някой ден ще стане ясно кое е било вярно от двете възможности, лошото ще е , ако на тази база някой е наричал вярващите невярващи, още повече, ако този някой се окаже, че дори не е бил и прав в разсъжденията си. Така, че се опитвай да си по- търпелив с преценките.

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 11, 2017, 14:07:00 PM
Краят на постингът ти е неразбираем за мен и какво общо има с това за камъните на луната. Какво общо имат ангелите и тн..

за другото:

ЦитатТова е свръхестественото, което виждам
.
Значи стигнахме до свръхестественото, което не е казано в текста, но ето, че и ти признаваш, че го има. Това значи, че свръх естественото може и да касае много неща..
С други думи, щом Христос може да се издигне нависоко (заедно със сатана единият път, а вторият път при възнесението му), значи земята е глобус. Ето, стигнахме до извода. То да ти кажа, токът е също нещо свръхестествено и ще дойдат дни, когато ще се воюва срещу евреите с прости оръжия и това няма да е защото някой иска да воюва така за изтреблението, но защото няма да може да ползва това, което днес смятаме за "нормално". То дори "нормалното" в тока не е изучено изобщо в детайли, защото особеното му поведение се пренебрегва в много аспекти. Свръхестествено нещо е и новото сърце в човека, но това се смята за нещо "нормално", нали? Една молитвичка и човек имал билет за рая. Нали така?

Ами преображението на Христос на планината (високото място)? И то ли е доказателство, че земята е глобус, защото е свръхестествено? Това, на какъв принцип работи преображението, не е писано. Това, на какъв принцип работи възнасянето на високо, не е писано. Но за това как е разположена земята, какви стълбове има, какви стълбове имат небесата, това е писано. Ти бягаш от тези текстове и тичаш по тъч линията с неща за луната и слънцето.

За възнесението нависоко е ясно, че е за да може да се види нещо, което се вижда само от голяма височина. Не му е показан телевизор с видение. Не му е изваден таблет, за да види нещо. Беше му показано истинското нещо по много логичен начин: като отидоха нависоко.

Цитат
ЦитатАз чета Писанията и Битие и там пише, че има водни извори отдолу, има и води, които са над твърдта. Водите, които са отдолу са нормално там, защото пише, че земята е поставена върху стълбове. Стълбовете я повдигат по-нагоре и това помага да има водни извори отдолу. Ако вярваше в текста, а не в картинки, на които да си градиш представите, нямаше да ти се струва нищо ненормално.
В Битие пише, че ТВЪРДТА разделя води от води. Небето разделя водите долу от водите горе.  Което може да значи, че земята трябва да е цялата обиколена от небе, твърд, като в мехур. Отгоре, отдолу, отляво и от дясно.

ЦитатНека те полея със студена вода и да ти кажа, че едно кълбо не можеш да го видиш еднакво от няколко места. Винаги ще му видиш едната страна или другата. Говоря за луната, която има ясно видима текстура. Затова не бъди чак толкова сигурен.Ако е диск, който е наклонен под куполообразна твърд
В момента съм абсолютно сигурен от това което виждам с очите си, че луната НЕ Е диск. Няма как да е. Абсолютно овално тяло изглежда да е с просто око и с бинокъл. Извита е.. Вижда се ясно. Но ти , ако искаш, мисли я за диск.
Аз не я мисля за нищо, защото не е писано. Това какво може да е, не мога да твърдя, но от прости наблюдения разбирам, че формата й няма отношение към формата на земята. Земята е ясно казана как е оформена, какви стълбове има, каква бездна има отдолу, какви са стълбовете на небесата, как водите отдолу обхващат стълбовете и това как първоначалното творение е: земя и отгоре вода, като Божият Дух се е носил над водите. Водите са определена дълбочина и Божият Дух не се е носил "около водите" (както ти опитваш да го изкараш, като мехур), а пише, че се е носил над водите. Ама нали това не е ясно, ако и да е писано...

Цитат
ЦитатНо за земята има достатъчно казано и въпреки това, ти го презираш, защото искаш да стане на твоята. Или на "тяхната", чиято дума почиташ повече. Сещай се кои.
Да, казано е, че изглежда като кръг. Това е казано. Друго за формата няма казано конкретно..

Не почитам учените еволюционисти, което постоянно говориш, но явно ти се иска да ги почитам. Аз не говоря за техните учения, нито за хелиоцентризъм, и тн.. Аз говоря за формата на земя, сега и за луна, неща които виждам, а за земята , каквото чета в писанието и каквото разбирам за възможна вероятност. Ти си убеден в дисковидна земя на сто процента, ок, аз не съм. Някой ден ще стане ясно кое е било вярно от двете възможности, лошото ще е , ако на тази база някой е наричал вярващите невярващи, още повече, ако този някой се окаже, че дори не е бил и прав в разсъжденията си. Така, че се опитвай да си по- търпелив с преценките.
Това, че не почиташ учените еволюционисти не означава, че не почиташ колегите им, защото те всичките работят заедно. Колегите им, които са ти казали за кълбото, казват, че кълбото стои във вакуум. Също казват, че звездите са отдалечени на разстояния, които са фантастични, както и че има звезди по-големи от слънцето, както и че има принцип, по който хората живеят с главата надолу. Те самите отричат да има Бог и не ги притеснява, че в Библията пише тези неща за виждането на всички царства от високо или че Христос ще го види всяко око, обаче хора като теб, опитват да вземат това, което тези врагове на Бога, са казали и да го приеме за истина без предразсъдък и да отхвърли текста на Писанието, за да опита да направи една уродлива религиозно-псевдо-научна смесица, т.е. бъркотия или Вавилон.

small axe

ЦитатС други думи, щом Христос може да се издигне нависоко (заедно със сатана единият път, а вторият път при възнесението му), значи земята е глобус. Ето, стигнахме до извода.
Не е невъзможно. Ако днес можем да се издигнем на достатъчно голяма височина, и ако допуснем, че земята е овална, то ако се завъртим, нали са били на високо, вероятно във въздуха, а не на планина, както ти твърдиш, та ако се завъртим около такава овална земя, пак ще се видят всичките царства. Може това да е станало.. Не знам, само допускам..

Цитат
Ето, стигнахме до извода. То да ти кажа, токът е също нещо свръхестествено и ще дойдат дни, когато ще се воюва срещу евреите с прости оръжия и това няма да е защото някой иска да воюва така за изтреблението, но защото няма да може да ползва това, което днес смятаме за "нормално". То дори "нормалното" в тока не е изучено изобщо в детайли, защото особеното му поведение се пренебрегва в много аспекти. Свръхестествено нещо е и новото сърце в човека, но това се смята за нещо "нормално", нали? Една молитвичка и човек имал билет за рая. Нали така?
Това не ясно какво касае темата.. Свръхестественото е нещо, което по естество не може човек сам да направи. Като това например явно сам да се издигне по онова време на достатъчно голяма височина във въздуха за да види земята, или ако е овална да я обиколи.. Нарочно казвам да я обиколи, понеже, за въртене на земята не говоря, защото не съм сигурен как мога да установя такова нещо опитно..
Цитат
Аз не я мисля за нищо, защото не е писано. Това какво може да е, не мога да твърдя, но от прости наблюдения разбирам, че формата й няма отношение към формата на земята
Е, разбира се, че така ще кажеш. То ако имаше отношение, нещата нямаше да са така еднозначни за теб. Но все пак, като я гледаш нощем, и тя на кръг мяза, нали?
Цитат
Това, че не почиташ учените еволюционисти не означава, че не почиташ колегите им, защото те всичките работят заедно. Колегите им, които са ти казали за кълбото, казват, че кълбото стои във вакуум.
И да не бяха казали това колегите им, пак думите, че земята изглежда като кръг, и това че виждаме луната като кръг би ни накарало да мислим и за такава възможност, да е обла..

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 11, 2017, 14:42:00 PM
ЦитатС други думи, щом Христос може да се издигне нависоко (заедно със сатана единият път, а вторият път при възнесението му), значи земята е глобус. Ето, стигнахме до извода.
Не е невъзможно. Ако днес можем да се издигнем на достатъчно голяма височина, и ако допуснем, че земята е овална, то ако се завъртим, нали са били на високо, вероятно във въздуха, а не на планина, както ти твърдиш, та ако се завъртим около такава овална земя, пак ще се видят всичките царства. Може това да е станало.. Не знам, само допускам..
Сменяме терминологията май? "Овална", което да изглежда още по-неясно, защото "сфера" вече много боде очите и се изтърка. Сега "овална". А земята никъде не е наречена овална, но е с форма на кръг, който е релефен и моретата, които са свързани помежду си, са все на едно и също ниво.

Другото, което ми прави впечатление е това "като се завъртим малко". Аз не чета за никакви завъртания около овална земя. Пише, че го заведе на една много висока планина, с уточнението, че оригиналната дума е "високо място", но е едно:
Матей 4:8. Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му:

Няма обиколки тук. Има едно място и от това място се вижда всичко. От такова място ще се види и Христос когато слиза втори път.

Цитат

Цитат
Ето, стигнахме до извода. То да ти кажа, токът е също нещо свръхестествено и ще дойдат дни, когато ще се воюва срещу евреите с прости оръжия и това няма да е защото някой иска да воюва така за изтреблението, но защото няма да може да ползва това, което днес смятаме за "нормално". То дори "нормалното" в тока не е изучено изобщо в детайли, защото особеното му поведение се пренебрегва в много аспекти. Свръхестествено нещо е и новото сърце в човека, но това се смята за нещо "нормално", нали? Една молитвичка и човек имал билет за рая. Нали така?
Това не ясно какво касае темата.. Свръхестественото е нещо, което по естество не може човек сам да направи. Като това например явно сам да се издигне по онова време на достатъчно голяма височина във въздуха за да види земята, или ако е овална да я обиколи.. Нарочно казвам да я обиколи, понеже, за въртене на земята не говоря, защото не съм сигурен как мога да установя такова нещо опитно..
Ти опит и с глобус нямаш, обаче твърдиш за него и не се отказваш. А Божието слово, пише, е опитано, т.е. изпробвано, тествано, доказано вярно. Ако не вярваш в него, ми поне вземи да се напънеш да провериш някои неща, които могат да се проверят. Защо вярваш сляпо на неща, които не можеш да провериш, обаче тук лъжливо говориш, че не можел да установи такова нещо опитно. Ааа, сещам се. Колегите на тези, на които не вярваш са го установили и са казали. Тяхната дума е тежка. Те доста неща не са успели да докажат, като например защо съзвездията при нас се виждат в цялата им траектория като се движат около неподвижната полярна звезда, а като отиваме все повече на юг не виждаме цялата им траектория, ама това защо да го мислим? То вярно, че Бог е дал звездите, слънцето и луната за доказателства, като думите им са излезли по цялата вселена, обаче защо да вярваме на тези доказателства или на това, че слагат пръчка в колелото на научните обяснения, че всичко на юг е симетрично като на север. С лека ръка можем да кажем, че Библията не е вярна, ако и да звучи малко пресилено. Затова ще кажем "не е ясна", а ученията на колегите на тези, на които не вярваш, тях ще ги приемем за верни. Нали така? Точно така, разбира се. Щеше всичко да е мирно и тихо ако бяхме си затворили очите и кажем "Да брат брадвичке, точно така, глобус е, обаче има някакви свръхестествени неща, които помагат нещата в библията да се опишат хоризонтално, но Бог не е имал изразните средства да го направи тогава. Не е бил съзрял, както са съзрели сегашните учени, които вече имат опит повече от този на Бога и имат изразни средства, с които да обяснят кое как е всъщност". Нали така?

Цитат

Цитат
Аз не я мисля за нищо, защото не е писано. Това какво може да е, не мога да твърдя, но от прости наблюдения разбирам, че формата й няма отношение към формата на земята
Е, разбира се, че така ще кажеш. То ако имаше отношение, нещата нямаше да са така еднозначни за теб. Но все пак, като я гледаш нощем, и тя на кръг мяза, нали?
Цитат
Това, че не почиташ учените еволюционисти не означава, че не почиташ колегите им, защото те всичките работят заедно. Колегите им, които са ти казали за кълбото, казват, че кълбото стои във вакуум.
И да не бяха казали това колегите им, пак думите, че земята изглежда като кръг, и това че виждаме луната като кръг би ни накарало да мислим и за такава възможност, да е обла..
Обла, сиреч сфера. Аз и като гледам пъпешът е объл, ми значи и земята е обла. Те и звездите май са обли. Опа, не са, защото дори с евтин телескоп (от 300-500лв) могат да се видят, че изобщо не са.

Важното е да си фантазираме неща. Нали така, small axe? Едно време са хвалили хората, че са силни в Писанията, като Аполос, обаче днес тази сила е наречена "буквалистика", или "замерване със стихчета". Сега важното е да имаме много въображение. Нали така ще си най-доволен? Ако вземем да кажем, че текстът е изцяло неясен и дори толкова неясен, че не се знае дори дали има бог въобще, защото и там нещата са доста свръхестествени.

Вярно е писаното, че човек, който се занимава с басни ще отива все повече в нечестие. Както виждам ти все повече започваш да утвърждаваш верността си към учените и дълбокото си неверие в текст, който единствено имаме като опитан. Но накрая, в последните дни ще бъдем изпитани според текста, а не според учебниците. Подобно смело отхвърляне на текста ще бъде пагубно, защото в критичен момент отново ще добиеш смелост да отхвърлиш текста, за да повярваш на противниците на Бога.