Author Topic: Малко размисли относно християнската "евангелизационна" музика  (Read 29366 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Във форума има явно хора, които се занимават с музика и смятам, че ще са полезни малко размисли относно това добро, но и много увличащо нещо, особено, когато става дума за "евангелизации".

Същата тема може да се приложи и с "евангелизационните" театрални постановки, филмите с "християнски ценности" и други такива.


Ето и размислите:

Чувал съм много пъти, че доста хора се опитват да правят християнска музика и с нея да евангелизират хората. Познавам лично хора, които го правят, но не съм видял никакви плодове от тази работа.

Защо ли?

Реших да се поровя из Библията и да видя къде имаше места, където евреите са пяли песните си сред езичниците с цел да им кажат за Бога. Не открих такова място. На едно място обаче езичниците карат евреите да им попеят от "Сионските песни", а псалмистът отговаря "Как да пеем песента Господна в чужда земя?".

Интересен ми е мотивът на хората, които са тръгнали да евангелизират с Божиите песни по площадите и по сцените, след като песента Господна няма друго място освен пред Бога, а не (за) пред човеците.

Разрових се още малко и видях, че Давид, а и другите композитори и певци са правили песни не за хората, ами за Бога. Не да "достигнат хората", ами да "достигнат Бога".

Добре, ще каже някой, не може ли да използваме всякакви начини, за да достигнем хората в света?

Библията ни учи да отидем и да кажем какво ни е научил Христос и да научим и другите на това. Как? Ами с устата си. Така правеше Христос, така правеха апостолите, така правеха пророците. Нито един от тях не отиде да пее песни на хората, за да се спасят. Те можеха ли да пеят? Някои от тях можеха. Можеха ли да свирят? Някои от тях можеха. Имаха ли песни в наличност? Имаха 150 прекрасни песни с прекрасни текстове (за разлика от много от днешните песни).Тогава защо не го правеха?

Защо ние трябва да го правим?

Защото сега имаме хубава музика ли? И едно време са имали и то доста добре организирани и огромни хорове и инструменталисти. Защото имаме хубави инструменти ли? И едно време са имали прекрасни инструменти за времето си. Защото сме го видяли от Библията ли? Не. Никъде няма записан такъв случай. Винаги са отивали и са говорили ясно на хората за Христос.

Тогава защо? Единственият отговор, който ми идва на ума е "Защото светът така прави, за да промива мозъците на хората и ние няма да останем по-назад и ще използваме същия метод". Ако наистина е това е много жалко, че се копира света, а не Библията...

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Преди да коментираме валидноста на музиката за "евангелизиране" би трябвало да коментираме валидността на самия термин "евангелизиране".

В Писанието няма да открием нито подобен термин, нито подобни събития и прояви на църквата. Вместо това виждаме определени хора, призвани, обучени, одобрени и изпратени от Бога които проповядват Благовестието с голяма мъдрост, с власт и със сила.

Силата на Благовестието е в неговата глупост, и в способността му да съблазнява(препъва):

1Кор. 1:23  а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост;

В тия дни на отсъпление, християните не искат да изглеждат глупави пред очите на света. Те искат да бъдат мъдри според  света, да бъдат привлекателни според света, да бъдат не по-долу от света. Ето защо лесно са лапнали измамата на това да искат да привличат света с инструментите на света. Чрез което вместо да променят света, те стават част от света. Отнема се съблазънта, препънката на кръста и от там се загубва напълно силата на кръста да обръща хора с целите им сърца към Бога.

Дали ще е музика, дали ще са "християнски" дискотеки, дали ще са "купони", ралита, състезания, викторини, томболи и какво ли още не - всичко това свидетелства за БЕЗСИЛИЕТО на вярващите да направят впечатление на света, поради факта, че те не се различават по нищо от него.

Те виждат нещата които привличат хората от света и искат да им предложат същите тези неща, само че в религиозни одежди, казвайки им - вижте елате при нас и при нас има такива неща, не е нужно да се променяте, важното е да дойдете при нас.

Посланието на благовестието не е нежна музика в ушите на света. ТО Е СКАНДАЛ, ПРЕПЪНКА И СЪБЛАЗЪН.! Автентичното послание е болка в стомаха, агония в сърцето и непрестанно безмирие в мислите на безбожниците. Имено изсред тази агония се ражда повика към Бога за чиста съвест, и за праведен живот, който повик излизащ единствено от агонизиращо и отчаяно сърце има шанса да възлезе пред Божия олтар в Небесата и да задвижи новораждащото действие на Духа.

Но подобни "креативни" идеи за "благовесие" идват именно на хора, който без да бъдат подготвени, одобрени и изпратени от Бога, тласкани от ерестта наречена "великото поръчение" се впускат в неща, които не разбират и погубват душите на милиони.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
"Евангелизационната" музика, концерти да "придобием" младежите и безброй дриги подобни методи, са само продукт на нещо много по-дълбоко, което беше споменено в горния пост на Watchman.

Аз вярвам, че с тези методи се придобиват младежи, но има един съществен въпрос, а това е - КЪМ КАКВО?

"Всяко противопоставяне на методите на днешното тъй наречено съвремено 'християнство' се посреща с един тържествуващ отговор, "Но ние ги придобиваме!" И ги предобиваме към какво? Към истинско ученичество? Към носене на кръста? Към себеотрицание? Към отделяне от света? Към распъване на плътта? Към свят живот? Към изграждае на характера? Към омраза към светските богатства? Към дисциплина? Към любов към Бог? Към целосно предаване на Христос? Разбира се, отговора на тези въпроси е НЕ!"

Дали ще е музика, дали ще са "християнски" дискотеки, дали ще са "купони", ралита, състезания, викторини, томболи и какво ли още не - всичко това свидетелства за БЕЗСИЛИЕТО на вярващите да направят впечатление на света, поради факта, че те не се различават по нищо от него.

Искам да почертая тази дума още веднъж - БЕЗСИЛИЕ! Тъй като няма СИЛА от Духа, търси се изходен, лек път за придобиване на души, който външно изглежда понякога привлекателен, но води към смърт, а не към живот.

Къде са родилните мъки за който Павел говореше?

Gal 4:19  Дечица мои, за които съм пак в родилни болки докле се изобрази Христос във вас,

Като чета думите на Павел, не мога а да не се удивявам и да не видя колко ИСТИНСКОТО се е отдалечило от нас!

2Co 6:3  Ние в нищо не даваме никаква причина за съблазън, да не би да се злослови нашето служение;
2Co 6:4  но във всичко биваме одобрени, като божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения,
2Co 6:5  чрез бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене,
2Co 6:6  с чистота, с благоразумие, с дълготърпение, с благост, със Светия Дух, с нелицемерна любов,
2Co 6:7  с говорене истината, с Божия сила, чрез оръжията на правдата в дясната ръка и в лявата;
2Co 6:8  всред слава и опозорение, всред укори и похвали; считани като измамници, но пак истинни;
2Co 6:9  като непознати, а пък добре познати; като на умиране, а, ето, живеем; като наказани, а не умъртвявани;
2Co 6:10  като наскърбени, а винаги радостни, като сиромаси, но обогатяваме мнозина; като че нищо нямаме, но притежаваме всичко.


А днеска наблюдаваме християнски театър за придобиване на души, това никога не е работило и няма да работи, за истинското придобиване и обръщане на хора към Царството. Ето "метода":

1Co 2:4  И говоренето ми, и проповядването ми не ставаха с убедителните думи на мъдростта, но с доказателство от Дух и от сила;
1Co 2:5  за да бъде вярването ви основано не на човешка мъдрост, а на Божията сила.


А колко по-малко на работа в емоциите чрез музика. Всички тези светски методи се прилагат само и единствено в един случай, а това е когато си лишен от Духа (безсилие) и започваш да търсиш алтернативни решения, за които не си свестен че водят към смърт.

"Не можеш да придобиеш света ако си като света, той ще те придобие теб." - Keith Daniel
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Нещата с тези "методи" са стигнали твърде далеч.

В момента има всякакви училища за "хваление и поклонение", които имат за цел да направят "ученици", които да ходят и да "танцуват и пеят" пред езичниците, барем се покаят. Тези хора са подготвени да "танцуват и пеят", но не познават ЖИВИЯ БОГ! Те не се подготвят в ПОЗНАВАНЕТО НА БОГА, а в методи, които да уловят с хитрост и светска мъдрост някой човечец, който би "повярвал" (според думите им).

Словото НЕ НИ УЧИ ДА ХОДИМ ДА ТАНЦУВАМЕ И ПЕЕМ ПРЕД ЕЗИЧНИЦИТЕ!!!

Има такива "ученици", които отиват да танцуват и пеят по разни държави от 3-тия свят с риск за живота си и после разказват как "Бог ги запазил, докато работели за Неговото дело", имайки предвид, че са запазени от престрелки и други такива...

...до такава степен е стигнала тази лъжа в "структурите", че хората са готови живота си да дадат за нещо, което е ЧОВЕШКО УЧЕНИЕ, мислейки, че това е "божие".

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Joyssie

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 48
Наскоро си говорех с мой познат, който е и ръководител (но не пастор) в църква. Той ми разказа как преди години в църквата им е имало духовна криза. Нямало съживление, не идвали нови хора, младите били много малко.
И решили да привлекат младежи като си направят "християнска метъл" група, с която да благовестват и привличат. (Темата за "християнския метъл" е много наболяла напоследък). Та, направили групата, пишели текстове и свирели нови и яки парчета....Обаче съживление не дошло :)

Накрая пастора осъзнал, че нещата трябва да се решат по Божия начин. Започнали да постят и да се молят усърдно цялата църква 1 седмица.
И Бог не се забавил да им даде отговор и им показал изхода на проблема. След това наистина имало съживление и сега църквата е 2 пъти по-голяма от преди и хората се чувстват по-израстнали.

Така че най-добрата "формула" е: смирение + пост + молитва. А Бог дава победи и плодовете на времето си.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Често "моделът" на "евангелизиране с музика", който не е представен в Библията, но го виждаме в днешни дни е следният (говоря като очевидец на много такива):

1. Правят/пускат се няколко "много готини" песни и танци, които отговарят на манталитета на днешната езическа младеж, с които да се покаже, че тези, които го правят не се отличават по нищо от света (по-точно те го наричат "на всички станах всякакъв", което е голяма ерес).

2. Когато стане твърде готино и хората са запленени от емоцията от музиката (което за мнозина е "Божието присъствие", което в повечето случаи е "отсъствие") изведнъж се изпяват няколко бавни и сантиментални песни, които като текст не казват много да раздвижат Божието сърце, но казват много, за да раздвижат човешката емоция.

3. Тогава идва реда на "призива да поканиш Исус в сърцето си", което също не го виждаме никъде в Словото. Тези, които са по-разчувствани са наречени "изпълнени със Святия Дух". Тогава следва вълшебна молитва, която автоматично увеличава бройката на тези, които си мислят, че са станали християни като са казали няколко думички, а не през вратата Христос, който казва Покайте се.

4. Следват отново няколко готини моменти, като в първа точка, които да кажат на хората "ние сме също толкова нормални, както грешниците и обичаме същия метъл и същото перверзно танцуване, чувствайте се като у дома си". Тези готини моменти включват и "готина" музика и "готини" танци, "готини" игри (както "Jesus Idol" на едно добре познато събиране), "готини" вицове, "готини" реклами на филми "пълни с християнски ценности", "готини" запознанства. Изобщо всичко е "готино".

5. Накрая организаторите казват с удоволствие, че ХХ човека са станали християни, защото са задраскали "Да" на анкетната карта, която пита човека дали е станал християнин и казват "Бог работи" и отиват и се хвалят на всички колко голямо съживление станало.


Не казвам, че на такива сбирки няма хора, които са "изпълнени със Святия Дух". Не казвам, че няма хора, които с искреност застават пред Бога и искат този погиващ свят да се покае.

Проблемът е в това, когато някой казва, че Бог им казал да правят това или други, които казват, че "еди кой си авторитет им е казал да правят това, защото той знае какво прави".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

popa

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Здравейте отново! Бих искал и аз да се включа.Аз пък споделям мнението си,че християнската музика не е нито,евангелизационна,нито концертна и т.н. Зависи за какво ще се използва.Християнските песни се използват за евангелизация,концерти,театри,филми и прочее и развива духовната култура.Докато християнската"power" музика,развраща народа и хората иждивяват страстите си. За това хубаво е християнската музика,но умерена,нежна и ненатрапваща, а не дивата християнска музика която е чист театър - пляскане,скачане,викане,изпадане в транс,припадане и пр.Това правят само сектите които не са на християнска основа.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Дори и с "хубавата и нежна християнска" музика не може да се правят "евангелизации", защото това не го виждаме като принцип в Писанието.

Днес това е доста разпространено като практика, но не виждаме такова нещо в Писанието. 

Иначе Христос щеше да си наеме музиканти и щеше да ходи с тях. Той обаче избра (не хората, но Той) доста простовати хора, които бяха на всичкото отгоре необразовани, но готови да участват в страданията Му и да пазят всичко, което им казва. На такива хора (които ТОЙ избира) им беше казано да отидат и да научат и други.

Изграждането на "християнски ценности" у безбожниците не е нищо друго, освен да ги закарат в ада по-бързо, тъй като човек, който стои в греховете си не може да се очисти със знание за християнските морални норми, па дори и да ги спазва, след като не вярва на Божия Син.

Дали ще е твърда или мека, груба или нежна, силна или тиха - това просто го няма като принцип в Писанието. Дори един такъв случай не виждаме. Песните ЗА БОГА бяха за ПРЕД БОГА, а не ПРЕД БЕЗБОЖНИЦИТЕ, защото Божиите песни са инструмент да се ХВАЛИ БОГА, а не са за безбожниците.

Нека отново се придържаме към Писанието, а не към човешките норми, наложени от обществото, в което живеем.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Бих искал и аз да се включа.Аз пък споделям мнението си,че християнската музика не е нито,евангелизационна,нито концертна и т.н. Зависи за какво ще се използва.

Тука казваш, "не е нито,евангелизационна", а по-надол казваш "се използват за евангелизация", как да се разбира това?

Или правиш разлика между музика и песни, и ако да, коя е тя?

"Зависи за какво ще се използва." - от кое зависи за какво ще се използва? И за кое и за какво е предназначена една християнска песен?

Християнските песни се използват за евангелизация,концерти,театри,филми и прочее и развива духовната култура.

Какво означава "развива духовната култура"?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

popa

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Казах това за да подчертая ,че християнската евангелска музика  може да се използва и за благовестие и за развращение.Просто човек сам преценява.Ако се свири и пее нормално и прилично биха се докоснали хората до Бога. Ако се свири дивашки и има пляскане,викане,трансиране и др. то тогава това води до разврат.Християнссата музика е музика универсална,която говори за Бога.За това казах,че тя е нито евангелска,нито православна а е възпитаваща и формираща християнски добродетели.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Quote
Просто човек сам преценява.

Виждам, че ти си преценил от човешка гледна точка. Покажи какво говори Божието Слово, което е авторитет според Всемогъщият Бог.

Нека видим от Божия гледна точка как е преценено всичко, защото ми се вижда, че е претеглено и премерено и се е намерило недостатъчно.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

popa

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
Доколкот знам в миналото в първите година на църквата са използвали музика а после след първите три века след възкрес.се преминава към източна нотация и хвалителни ектении и молитви.Нямало е християнска евангелизационна музика! Къде в Божието слово е записано това за музиката?

asaf

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 5
И аз да се включа в обсъждането. Ето няколко стихове за размисъл:

Псалми 18:49
Затова ще Те хваля, Господи, между народите, И на името Ти ще пея.

Псалми 57:9
Ще Те хваля, Господи, между племената; Ще Те славословя между народите.

Псалми 96:3
Възвестявайте между народите славата Му, Между всичките племена чудесните Му дела.

Псалми 96:10
Кажете между народите: Господ царува; А и при това вселената е утвърдена та да не може да се поклати. Той ще съди племената с правота.
(заявеното в Псалм 96:3,10 може ли или не може да се КАЖЕ с ПЕСЕН? И ако се каже с песен, това евангелизиране ли е или не е?)

Псалми 108:3
Ще Те хваля, Господи, между племената; Ще Те славословя между народите.


Както всички тук, надявам се, знаем, Книгата не е пълна с предложения, а със заповеди. Бог не предлага, а заповядва. Понякога не пряко, а чрез устата на своите пророци. За справка, че Давид, който написа много от псалмите, е пророк:

Деяния 2:29
"Братя, мога да ви кажа свободно за патриарха Давида... понеже беше пророк..."


Както се вижда от посочените стихове, Библията не само предлага да хвалим Бога между народите с музика, но ни ЗАПОВЯДВА да го правим.

В този разговор се изтъква, че Църквата днес не го прави както трябва. Добре, дори и да е така, това означава само едно - трябва да потърсим Бога и да открием начина. Когато на някой баща сина му се наклепа в пясъчника, той не го изхвърля в кофата за боклук, нали? Минават през банята, обличат чистите дрехи и сядат на масата. Примерно.

Разговорът отиде много към "Що е то благовестяване и има ли то почва у нас?" Иска ми се да се върнем малко на музиката.

Тя е уникално Божие творение и притежава невиждана по рода си сила да въздейства. Ако някой не е убеден в това, нека се огледа около себе си. И ако все още не вижда, да каже - ще му помогна да осъзнае как точно сатана прокарва своите идеи и променя цели общества и погубва цели поколения чрез музиката. Без значение дали вярвам и приемам този факт или не. Освен отрицателните, имаме също както библейски, така и съвременни положителни примери за силата, която е заключена в музиката.

Дали Бог се е объркал, когато е създавал своето творение точно по този начин? Едва ли някой ще посмее да изкаже на глас подобна богохулна мисъл. Тогава следват логичните въпроси:

 - Защо музиката е създадена влиятелна и въздействаща?
 - Защо хората се повлияват било положително или отрицателно, когато слушат и/или възпроизвеждат музика?
 - Предполага ли се Църквата да се възползва от силата на музиката в полза на Божието царство или трябва да дезертира от позицията си и да остави единствено и само сатана да злоупотребява с нея както намери за добре?

Ще се опита ли някой да даде отговор?

Ето едно предложение, което едва ли изчерпва отговора, но ми се ще поне да го насочи към това, да видим че Бог има велики и огромни планове с музиката, които далеч надхвърлят разбирането, което всички тук накуп имаме към момента:

Исая 30:31-32
31 Защото асириецът, който с жезъл удря, Ще бъде смазан чрез гласа Господен.
32 И всеки удар със съдбоносния жезъл, Който Господ ще сложи върху него, Ще бъде с тъпанчета и арфи; И с потресающи боеве ще воюва против тях.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Подходът "да използваме музиката, за да не ни я вземе дявола" е просто плътско напъване, което не виждаме никъде в Писанието като одобрено.

Музиката се употребява за Бога, защото е от Бога и е чрез Бога по начало. Надсвирването със служителите на дявола е довело до 99% от днешната т.нар. "християнска" музика.

Стиховете от Писанието трябва да се вземат в контекста на Писанието, а не в контекста на днешните зли и измамни дни.

Никъде в Писанието не виждаме нито пророците, нито апостолите, нито Господ Исус да е тръгвал да използва музиканти, за да говори на езичниците благовестието, което е "Покайте се! Бойте се от Бога и въздайте Нему слава, защото дойде време да съди народите".

Благовестието е глупост за езичниците и съблазън за юдеите. С музиката мнозина се опитват да премахнат тази съблазън. Когато апостолите на 50-ница говореха на хората за великите Божии дела те не пееха на хората, но им говореха.

Нека видим следния стих:
Ps 9:11 Пейте псалми на ГОСПОДА, който обитава в Сион, възвестете делата Му между народите! Ps 9:12
Обърнете внимание на глаголите.

Когато Давид говори за хваление между народите той никъде не споменава, че става въпрос за пеене НА езичниците. Самият Давид говори, че в събрание на присмиватели и безбожни няма да стои. Дори споменава:
Ps 1:5 Затова безбожни няма да устоят в съда, нито грешни — в събранието на праведните.

Когато Давид говори за народите трябва да се има предвид Божията велика премъдрост, когато в един от псалмите пророкува за 1000 годишното царство, казвайки:
Ps 18:44 Щом чуха, ми се подчиниха; чужденци ми се покориха лицемерно.

Интересното е, че практиката днес, която се опитва да се защити със стихове, като по-горе е следната:
Отива групичка и започва да пее на хората, т.е. да им говори в мелодична реч с музикален съпровод. Това го наричат "пеене на Бога", а всъщност е скрит предтекст за "говорене на хора". Ако ще се пее за Бога защо трябва да се излезе по пазарите и по ъглите и да правят дълги концерти, за да ги видят/чуят хората (езичниците), докато нямаме такива практики в Писанието.

Хвали Бога в храма му всред народите, където си. Никъде не пише пред народите, но сред народите, което отново е пророчество за време, когато евреите щяха да бъдат пръснати между народите. В Псалмите още четем, че когато край реките на Вавилон ги накараха да им попеят от Сионските песни, но те отказаха.

Забележете, че никъде не казва да се пее НА народите, а винаги сред народите. На народите се възвестява за Бога, но това не означава, че се пее на тях. Никъде Писанията не посочват такъв пример. Напротив, за хората благовестието е срам, позор и глупост.

Нека видим отново стиховете:
Псалми 18:49
Затова ще Те хваля, Господи, между народите, И на името Ти ще пея.

Изразът "между народите" тук в еврейския текст означава "сред чужд народ", за което пророчество и тук се казва.

Псалми 57:9
Ще Те хваля, Господи, между племената; Ще Те славословя между народите.


Псалми 96:3
Възвестявайте между народите славата Му, Между всичките племена чудесните Му дела.


Виждаме това в Деяния на апостолите:
...слушаме да говорят на нашите езици за великите Божии дела.
Там апостолите възвестяваха между народите чудесните Му дела. Не пяха и не свириха пред народите.

Псалми 108:3
Ще Те хваля, Господи, между племената; Ще Те славословя между народите.Псалми 96:10
Кажете между народите: Господ царува; А и при това вселената е утвърдена та да не може да се поклати. Той ще съди племената с правота.

Забележи последното изречение - това е обещаното второ идване на Господарят на Вселената, който ще съди народите с правота!

Тогава думите:
Quote
(заявеното в Псалм 96:3,10 може ли или не може да се КАЖЕ с ПЕСЕН? И ако се каже с песен, това евангелизиране ли е или не е?)
изявяват философията на днешните дни, в които много човеци смятат, че Божиите принципи и заповеди не са достатъчни и опитват да ги "пододобрят", смятайки, че с музика (като пример) ще направят "възвестяването" по-ефективно. Такива опитват само да премахнат съблазънта на кръста, без която кръстът няма сила, както и виждаме в резултатите от днешните "музикални евангелизации", от които (а те са МНОГО) не са се покаяли мнозина, но тук там има разни изключения. Виждаме, обаче, апостолите, които нито им пееха, нито им свиреха (но в храма хвалеха Бога), но пак за 2 години цяла Мала Азия разбра за Божието учение, а те нямаха нито превоз като нашия, нито техника като нашата, но имаха ревност, подобна на Божията.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
 Темата е стара, но въпреки това искам, като по-отскоро пишещ тук да напиша нещо.
*************
Наитина, Псалмите, цитирани от "asaf"
 може да заблудят неколцина, че водят към доказване на идеята за "евангелизационно хваление" и т.н., обединени под "демонстративно хваление", довеждащо "невярващите до покаяние".
 Толкова много са промивали мозъците ни (с извинение за израза) с еретично клишета и най-вече с еретично тълкувани стихове, че в крайна сметка сме се еретизирали повсеместно!
 
  Дадените стихове, ИСКАМ СПЕЦИАЛНО ДА ОТБЕЛЕЖА, са написани от , както следва :   18пс.- Давид, 57пс.- Давид, 96пс.- неизвестен автор, 108пс.- Давид . Така, нека сега бъдем обективни и ПРОСЛЕДИМ / СИ СПОМНИМ ЖИВОТА НА ДАВИД. Някъде той да е пял пред филистимци, или други племена за Яхве? Аз не откривам. Откривам едно много брутално отношение към тях. Същият Давид, чиито псалми тук брата тенденциозно цитира, е написал също така : Пс.68: 

22 Господ рече: Ще възвърна от Васан, Ще възвърна враговете Си от морските дълбочини; 
23 За да гази ногата ти кръв, И езикът на кучетата ти да има дял от неприятелите ти.  24 Видя се шествието Ти, Боже, Шествието на моя Бог, на моя Цар, за в светилището. 
25 Напред вървяха певците, Подир тях свирещите с инструменти Всред девици биещи тъпанчета 
26 В събранията благославяйте Бога; Благославяйте Господа, вие които сте от Израилевия източник.
- тук аз не виждам Давид да съветва да пеем песни пред неприятелите на Бога, а обратно - "краката ти ще гази кръвта на неприятелите ти...", като самият той го е правил МНОГОКРАТНО.

Така че, ако ще взимаме подобие и образец от Давид, заедно с певците за "евангализационната кампания", ние трябва да се препашем с меч и копие и да се подготвим за една вакханалия....нещо, което е ПРОМЕНЕНО и, слава на Бога ЛИПСВА в Новият Завет , скрепен от кръвта на Божият Син. Дори, искам да напиша, САМИТЕ НИЕ, КОИТО СМЕ БИЛИ ЕЗИЧНИЦИ би трябвало да споделим участта на Давидовите противници, ако сме живяли в неговите дни и, по неприятно съвпадение сме били на пътя му- това е човек, който не носеше песни до езичниците, а взимаше краекожията им, за зестра (и то - не малък брой, моля!) !!!

 Така че, макар Павел да е написал : 15 Някои наистина проповядват Христа дори от завист и от препирлив дух, а някои и от добра воля. 
16 Едните правят това от любов, като знаят, че съм поставен да защищавам благовестието; 
17 а другите възвестяват Христа от партизанство, не искрено, като мислят да ми притурят тъга в оковите ми. 
18 Тогава що? Само туй, че по всякакъв начин, било престорено или истинно, Христос се проповядва; и затова аз се радвам, и ще се радвам. (до филип.1гл.), то адекватен пример на псалмопеене пред езичници В БИБЛИЯТА, ПО ВОЛЯТА НА БОГА И С НЕГОВА ПОДКРЕПА, няма. Бог МОЖЕ да използва и тези методи, както и много други неща, за да доведе неколцина при себе си, но за мен тези кампании са езически варианти на нещо, което Бог е предвидил.....само и единствено помежду Себе Си и нас, неговите изкупени.

 Да дам човешки пример (бях написал един драстичен, но размислих и го изтрих :-) ) : да гледаш целуването на двама души- нормално е човек да извърне глава и да не зяпа в интимността помежду им !!! Та това е  и нещото, дето съвременни лидери и църковни глави и водачи се опитват да правят - да извадят най-интимното, нещо, което е само помежду нас и Бога, на показ пред света, като в същото време ЩЕ СА ПЪРВИТЕ ДА СИ ОБЕРАТ КРУШИТЕ, АКО СТАНЕ НАПЕЧЕНО (и те въобще са дошли, де).

  Бог Е Свят и да бъде слава на името Му!!!
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg