Author Topic: Малко размисли относно християнската "евангелизационна" музика  (Read 29293 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
 Извинете. Забравих често споменаването Деяния 16:
23 И като ги биха много, хвърлиха ги в тъмница, и заръчаха на тъмничния началник да ги варди здраво; 
24 който, като получи такава заповед, хвърли ги в по-вътрешната тъмница, и стегна добре нозете им в клада. 
25 Но по среднощ, когато Павел и Сила се молеха с химни на Бога, а затворниците ги слушаха, 
26 внезапно стана голям трус, така че основите на тъмницата се поклатиха и веднага всички врати се отвориха, и оковите на всичките се развързаха.
- това е "пророческо хваление", което "свобождавало затворниците". Пиша като "хвалител" - :-) - "пророчески хвалител" със съпругата ми, допреди ....известно време. Бог Е правил много стряскащи ума ни неща, по СВоята воля, които са единични случаи и ние не тряба да правим от тях глобални изводи и обобщаващи заключения, спрямо тях.

  Например пророк Осия трябваше да се ожени по волята на Бог за-ХХХХ една проститутка, Еремия трябваше публично да се бръсне, да си стриже косата и брадата и да ги мери, да ходи гол-....но това са изолирани случаи и ние не трябва да ги генераизираме в учения, нали (представям си как "бог" ми нарежда да оставя жена си и децата и да отида при някоя лека жена, или да направя крос между блоковете в квартала, размахвайки бибилия и крещейки : - Покайте сееее!!! - нямаме такива повторения в библията, за да кажем, че Бог е наредил така да правим и ние!!!). Та - за въпросният стих - Тишо, какво ще кажеш? За мен той е Божие показно/демонстрация, еднократно нещо, повече, отколкото оставен пример да правим и ние така. Двамата апостоли бяха в затвора не с "евангелизационна мисия/кампания", след даден картбланш от съвета на кметството- :-) - а вследствие изгонването на зъл дух от една пророчица тип "звездите вещаят" и "познай какъв ще е денят ти по звездите; обади се на ХХХХХХ". Апостолите в този случай хвалеха НЕ ЗА ДА ПОВЯРВАТ НЕВЯРВАЩИТЕ (внимание! ерес!), а ПОРАДИ САМИЯТ БОГ - ТЕ МУ СЕ ПОКЛАНЯХА ДОРИ И В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ И С ВЕРИГИ ПО СЕБЕ СИ ("клада" е древно приспособление за задържане на затварници, представляващо дървена конструкция с железни жлебове.

http://bibliata.tv/video/2575f44b3491a22/Fr.+Stan+Fortuna+-+Everybody+Got+2+Suffer - може и да принасе "плод", но за Бога ли ще е този плод? От Божият Дух ли пее този човек? Аз мисля- не. Защото звучи агресивно, направено е със странна идея. Дори и минаващите хора гледат човека като паднал от небето (то поне да чуеха за Бога, ама не е това случаят...)- това по-скоро е странна, "америкън крисчън айдиъ"....

 Искам също да прочетем (зная, че повечето от нас докато четат библията е на коленете ни) следните пълни глави и да размислим :

1 Царе 18:7
И жените, като играеха, пееха ответно и думаха: Саул порази хилядите си, А Давид десетките си хиляди.
1 Царе 21:11
А слугите на Анхуса му казаха: Тоя Давид не е ли цар на земята? Не е ли той, за когото пееха ответно в хороигранията, като казваха: - Саул порази хилядите си, А Давид десетките си хиляди? 1 Царе 29:5
Той не е ли Давид, за когото пееха ответно в хороигранията, като казваха: - Саул порази хилядите си, А Давид десетките си хиляди? 2 Летописи 29:28
А цялото събрание се кланяше, и певците пееха, и тръбите свиреха непрекъснато докле се извърши всеизгарянето. 2 Летописи 29:30
Тогава цар Езекия и първенците заповядаха на левитите да славословят Господа с думите на Давида и на гледача Асаф. И те пееха с веселие; и наведоха се та се поклониха.

  А също така и :

Откровение 14:3
И пееха като че ли нова песен пред престола и пред четирите живи същества и старците; и никой не можеше да научи песента освен сто и четиридесет и четирите хиляди, които са били изкупени от земята. Откровение 15:3
И пееха песента на Божия слуга Моисея и песента на Агнето, казвайки: Велики и чудесни са Твоите дела, Господи Боже Всемогъщи; праведни и истинни са Твоите пътища, Царю на вековете.
  Малка отметка за т.н. "поклонение" , защото според мен малко знаят за какво иде реч. Днес редица "вярващи" се "покланят на Бога по време на хваление"- лошо няма. Ето каквъв е произхода на поклона : в древни дни, когато даден пратеник/слуга/войник/или прост човек, се е явявал пред царя, той се е покланял, като акта на поклона и свеждането на главата (добили символично значение при нас днес) , са :  - Уважаеми и достопочитаеми царю! Ако нещо в мен, семейството ми, моето поведение, думи, или каквото и да било, е накърнило честта и репутацията на царството и на теб, царю честитит, то тогава нека бъда съсечен сега, през нозете ти, от теб. Нека се сетим какво казва Исус в Матей 22, както и в Лука 19:27
(А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.) - знаем ли какво вярваме?
Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Относно Павел и Сила съм съгласен - те пяха химни на Бога, а не с цел да ги чуят затворниците. Писано е, че бяха в по-вътрешната тъмница. Предполагам са били в някакъв влажна дупка, където е голяма тъмнина (затова се нарича "тъмница"). Не знам дали са знаели даже кои са им комшиите и дали имат изобщо такива.

Тъмно е било, защото след като става трус тъмничният началник е изтичал със светлина, за да види.

Но факт е, че те не пееха там, за да ги чуят затворниците. На друго място не виждаме те да са правили това нещо.

Иначе по въпроса за пасажите, които цитира:
- пеенето за Давид и Саул (и свидетелството на Анхус)
- свиренето на левитите при жертвите
- пеенето на Божиите хора пред Агнето

Виждам различни събития, като първото се отличава рязко от другите 2. Първото е малко като "народен фолклор", ако може така да се нарече, докато другите са си точно поклонение на Бога.

Най-важното е да внимаваме да не се окажем като Оза поразени, поради това, че правим неща, които нашето сърце ни диктува като правилни, а те не са.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Тихомире праиш една грешка когато говориш за музика  и тя е че не отчиташ тенперамента на дадения индивид.Това важи и при исказването на благодарението към Бога.Един човек може да каже само едно благодаря но в него да еказано всичко а, друг да скача и да благодари 10 минути и да е толкова искрен като първия.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Тихомире праиш една грешка когато говориш за музика  и тя е че не отчиташ тенперамента на дадения индивид.Това важи и при исказването на благодарението към Бога.Един човек може да каже само едно благодаря но в него да еказано всичко а, друг да скача и да благодари 10 минути и да е толкова искрен като първия.

Да, evangelista, знаем това от човешките учения. В други съответни темпераментни форуми можеш да пишеш колкото искаш така.

Тук, обаче, гледаме да се придържаме към Божиите учения.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
  Темперамента е нещо, което трябва да преживее кръста. Темпераментите :
Quote
"Класическата типология на темпераментите се базира на една древна класификация. Хипократ през V век пр.н.е. описва четири човешки типа според „преобладаващата в организма им течност”: сангвиник (кръв), холерик (жълта жлъчка), флегматик (лимфа) и меланхолик (черна жлъчка). Естествено, в наше време от Хипократ са заимствани само имената на четирите типа, а делението между тях се извършва на основата на разгледаните по-горе шест критерия, свързани с типа висша нервна дейност на човека. "
, не бих казал, че биват "защитавани " от словото на Бога, напротив, Христос, нашият Изкупител ТОЧНО относно тях, каза : "Който спаси/запази от смърт/ защити в себепротекция (добавките са мои) живота си, ще го изгуби, а който изгуби живота си , ще го спаси."

  Темпераментен човек, темпераментен мъж и темпераментна жена не са Божии определения за царското свещенничество, умито от кръвта на Живият Бог. Христос плати, за да сме Негови и да бъдем по Негов образ и подобие. Там такава специфика като "темпераментен" и вид темперамент, аз не откривам.  Доколкото си спомням, словото на Бога разделя човеците на плътски и духовни, на обрязани в сърце и съответно- необрязани :

"Защото всеки ще се осоли със огън и  всяка жертва ще се осоли със сол. Добро нещо е солта, но ако солта обезсолее с какво ще я подправите?" Мат.9:49-50/  "А ние не получихме духа на света, но Духа на Бога, за да познам това, което Бог Е благоволил да ни подари; ..." 1кор.2:12/  Гал. 2:20/ 
  Но- може и да греша? Други мнения?
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Наистина не сте в час нямало тенперамент в словото глупости.Искате примери Илия а в новия завет Петър да не ставаше дума за нваление но товажи за всичко.Още нещо още малко ще искате да нвалим на еврейски ,Запомнете че бОГ УВАЖАВА НАЦИОНАЛНОСТАИ ТЕНПЕРАМЕНТА.Помислете как нвали Бога един негър и сложете до него един скандинавец.И ОЩЕ НЕЩО СПОКОЙНО МОЖЕМ ДА НВАЛИМ бОГА С НАРОДНИ ПЕСНИ С ТИХОВЕ ЗА бОГДали го приемата си е ваша работа но аз говярвам точно въз основа на словото

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Темпераментът, за който говориш, е нещо по-различно от това, което пише в Словото за народност и песни.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
няма нищо различно.Всеки народ може да хвали Бога ссвоята си музика но разковничето е вмотива и да имат съзнанието че е заслава на БОГА.

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Малко въпроси и ..още нещо..Й,С.Бах е писал музика и текст към някой от произведенията си,  на латински естествено.Естествено тогава и сега повечето слушатели не са знаели латински но голяма част от тях много са харесвали и харесваме Бах  без да познаваме текста.Нещо повече неговата музика вдъхновява музиканти от различни стилове в музиката които я изпълняват по свой начин . Бах звучи добре и е слушан от младите хора,гения не остарява..и какво ако го изпълнява  на орган Джон Лорд от Дийп Пърпъл или Йехуди Менухин на цигулка?Мисля че проблема е не дали да има музика в църквата,а в нейното качество.Вторият много сериозен проблем е слабата обща култура на голяма част от братята и сестрите, книжките които четат и песничките които слушат са посредствени.Третият проблем са водачите, те поставят таван според своят ръст и използват машината на Прокруст(ПРОКРУСТОВО ЛОЖЕ)за избуяващите без позволение или в неправилна посока.Следващият проблем са бездарниците които мислят че етикета ХРИСТИЯНСКО прави творчеството им истинско и талантливо.Естествено,  те не биха вмирисвали християнският свят ако не бяха ,,християнските търговци"'с техните ,,християнски"фирми и .фондации.Но най-най големият проблем сме ние редовите, реални християни със своята овча търпимост към пошлостта и бездарието в името на една криворазбрана християнска толерантност.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Има голям проблем в това нечестив човек да изпълнява Божия песен и това е именно проклетията, която навлича той и духът, който присъства в изпълнението.

Не случайно при Саул беше повикан праведен човек, който да свири на арфа, а не кой да е човек, който свири на арфа. Вижда се явно действието на музиката, изсвирена от праведен човек.

Пише, че молитвата на нечестивия е мерзост пред Бога. По същия начин и Божията песен изпята/изсвирена от нечестивия е един вид мерзостна молитва. Това не само е мерзост пред Бога и мръсотия, но и подхлъзва неутвърдените във вярата. Днес има много музиканти, които са известни и нечестиви и пеят Божии песни и много от неутвърдените във вярата си казват "този върши неща, които са грехове, но щом пее тези песни и има успех, може би не е чак такъв проблем". Така те се лъжат и съгрешават на Бога.

Има неутвърдени във вярата, които имат много съмнения и трябва да сме внимателни и търпеливи към тях.

Бах е бил Божий човек (поне от това, което съм чел в биографията му) и затова произведенията му бих ги слушал (поне тези, които ги е писал по Словото). Селекцията за това дали дадена музика е "хубава" не е личното предпочитание, а дали Бог го приема това. Ако божията песен и се изпълнява от нечестив, това е мерзост пред Бога. Ако ние се радваме на това изпълнение, вместо да се погнусим от него, то ние ставаме съучастници с нечестивия и се съгласяваме в мерзостта, която той прави.

Двама от синовете на Аарон умряха поради факта, че извършиха кадене пред Бога по неправилния начин. Същите кадилници, същият тамян, същите свещеници, но по ЧУЖДА заповед.

Нечестивият не пее по Божия заповед, а по чужда. Съгласяването с него е равносилно на мерзост пред Бога. Писано е да се отделим от нечисто.

Главният проблем не идва от "водачите", които не разбират от музика или от "общата култура" (нещо, което Бог не изисква от вярващите) или от някой, който е решил да прави музика с етикет "християнска", а е това кому е угодна тази музика -- на човека (на него ЛИЧНО му харесва и това "лично" някак си изкуствено се приравнява като "на Бог му харесва") или на Бога?

Относно т.нар. "овча търпимост" -- на нас ни е заповядано да излезем от нечисто, а не да търпим нечистота. Който стои в нечистота и да я търпи няма да получи по-голяма награда, а по-скоро ще сподели язвите на Вавилон.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Докато разглеждах мненията преди ,  да пиша ,ми се появи епизода от,, Мисията"където Дж.Айрънс спечели индианците чрез музиката..Е-е.Енио Мориконе не знам дали е вярващ но е ..гений..Отварям скоба извън темата:сега вече по църквите след служба се слушат допотопни беседи от лектори обикалящи с едни и същи от години лекции против рока,абортаи пияните от кока-кола американски войници,пускат се и ,,християнски"филми..които сякаш пристигат комплект с консервите изпращани като помощи от новите ни братски страни.Е,едва ли някой ще пусне филма  който споменах по горе.Общото между двете теми е общата култура и за нейното ниско ниво приноса е на всички нас.Господ не изисква от нас за да влезем в божието царство обноски,образование и прочие.Чели -недочели Библията носители на чалга ,а и на кючек христ.култура цитират Еклесиаста.,и не само него оправдавайки духовната си ленност  и ограниченост.Заравяйки дарбите и таланта си в опустошената от учителите им нивица.Направо е грехота млади хора с възможности и отсреща ужасяваща простота.Свещенна простота,О..о.В темата..ако една мелодия ми харесва и непознавам композитора нито текста и изпълнителя Господ ще ми се разсърди ли?Наскоро слушах една униКАЛНА лекция че рокендрола са го измислили юес хомосексуалисти през 70-те години и че обърната наопаки ,,стълба към небето"от там пада ,,мой сладки сатана"..-този въпрос не е по темата,благодаря за отговора,лека нощ или ден с канона на Пахелбел.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Виждам, че критериите ти за добра музика са доста субективни и с голям толеранс към духа, който е в музиката. За теб все още музиката е шепа ноти, които звучат в определена подредба. Това не е така. Думите са също букви в определен синхрон, но зад тях имаме сърце, от което излизат те. По същия начин музиката излиза отвътре и носи послание, което не е само шепа тонове, но и има голямо влияние в духовната област (както дадох примера с Давид).

Още повече тук темата е за т.нар. "евангелизационна музика", а не за личните предпочитания. Бог не се впечатлява от личните предпочитания за музика и текст, както виждаме и в Словото.

Навсякъде Бог поставя своите си стандарти и ако човеците ги следват, ще бъдат угодни на Бога, ако не ги следват ще платят за упорството си.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
 Привет на Божият народ!
*************
  Мнозина Богослови смятат, че сатана, лукавият, е бил архангел (главен ангел), отговарящ за поклонението към Бога- вероятно той е водел милиарди, безброй "потоци" от пратеници/ангели/ към трона на Всевишният.  Редица стихове ни навеждат на тази идея. Например тези : 

11 Великолепието ти и шумът на твоите псалтири се снишиха до преизподнята; Червеят се протяга под теб, и червеи те покриват. 
12 Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите; 
13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, 
14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния. 
15 Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова.
Исая 14гл.

  Въпреки, че по-надолу става въпрос за човек, човешка съдба, мнозина приемат тези стихове като олицетворение на това, което е бил сатана, как е паднал и какво го очаква. Аз, лично, съм склонен да приема тази идея.

  Защо падна сатана? Поради поквара/грях/завладяла го - тъмнина. Той безумно си помисли, че може да бъде подобен на Всевишният , да седне на престола Му и да започне да приема обожание, защото имаше ЗАВИДНА ПОЗИЦИЯ- водеше Божиите пратеници/ангели, към Самият Него. Що за нелепост?!!

  Когато Исус Беше изкушаван от него в пустинята за 40дни, ние виждаме това продължаващо да го изгаря чувство, тази прояждаща като живак, параноя и лудост :
Матей 4:9
Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.
Лука 4:7
...и тъй, ако ми се поклониш, всичко ще бъде Твое.

  Нека сравним с още два стиха още, братя :
Откровение 19:10
Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня; но той ми рече: Недей; аз съм съслужител на тебе и на братята ти, които държат свидетелството за Исуса; поклони се Богу; защото духът на пророчеството е да свидетелствуваме за Исуса. Откровение 22:9
Но той ми рече: Недей! Аз съм служител на тебе и на братята ти пророците и на тия, които пазят думите на тая книга. Поклони се Богу.

  Един, уважаван от мен, служител, беше написал така : "Всеки ден две царства са в битка за твоето решение. На масата залога е висок-.....твоята душа. Какво избираш, брате?!!  Кому да се поклониш?!! Кому да служиш?!! Кому да отдадеш почит, слава и величие?!! Кому да повериш едничкият си живот-душа?!!!  Имай страх от Бога, защо НЕУТРАЛНОСТ В ТЕЗИ ДНИ НЯМА!!!"

  Музиката на този свят не може да прославя Бог!! Музиката , написана и пята от мнозина "християнски лидери и поклонничски тимове" не допринася служба на Бога , който Е!!!

  Това, което е редното?! Истинските поклонници на Отец са тези, които са в дух и истина, които не ламтят за обогатяване, които служат на Него, почитат Него ИСКРЕННО.

 Евангелизационна музика?! Това е ерес. Използват се инструменти, за да се разчувстват сърцата на слушащите и "да приемат Бога в сърцето си " (друга ерес, презираща ДИРЕКТНО КРЪСТА ХРИСТОВ) .

  Бог не Е за подиграване! Много от тези плявоносители и поддържниците им , ако не се покаят, ще бъдат хвърлени в огненото езеро, приготвено за дявола и неговите духове.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Мислил съм доста за днешните музиканти сред църковните среди, които са завладяни от идеята да ходят да свирят пред невярващите и да използват музиката като средство за благовестието.

В темата вече ясно разгледахме, че благовестието се говори от хора, които са пратени за това, а не се пее. Пеенето/свиренето/танцуването са все неща, които да "смекчат съблазънта на Кръста" и да бъде благовестието "по-приемливо" - нещо, което отнема от благовестието и прави едно друго благовестие, което докарва проклетия, а не благословение.

Има доста хора, които правят това с искрени сърца и от незнание. Преди години аз съм смятал, че това е също нещо, което не е толкова лошо без да съм изследвал Словото (въпреки, че в сърцето си имах известна доза съмнение относно тези практики и затова и не съм се впускал във видима подкрепа на "евангелизационни концерти"). Тогава бях млад във вярата и гледах какво правят по-възрастните във вярата и това беше за мен пример. След време, когато изследвах Словото видях, че това е нещо, което е плод на нашите дни и въобще не е редно.

След като разбрах това започнах да говоря на мнозина, които срещам, които се занимават точно с това и да им показвам от Словото (както съм описал в началото), че това не е угодно на Бога, но е човешка добавка, която има вид на благочестие, но отречена от всякаква сила и няма Божията подкрепа.

В момента, когато им говорих това, нито един от тези, на които съм го казал не се замисли, но упорстваше, казвайки "може да не пише, но според МЕН/НАС всичко е наред". Надявам се с времето да се замислят, защото това е наистина пагубно.

Хората, които са поели този "път" им е много трудно да скъсат с него, защото ще скъсат с начина си на издържане (някои "работят" това) и трябва да намерят друг по-почтен. Ще се изправят срещу въпросите на мнозина хора, които ще ги питат "защо се отказахте". Ще трябва да забравят всичките моменти, в които са казвали "бог благославя нашето служение".

Това би било голям ШОК за тези хора и предполагам, заради това се държат, защото все още не искат да се отрекат от себе си. Ако не минат през този шок, няма да могат да влязат в това, което е съвършено угодно на Бога, но ще тичат напразно. Бог в милостта си може да работи в сърцето на тук-там някой човек покрай тези напразни тичания на такива "служители", но всичко това ще е по Божия милост, а не заради "правотата" на някакво си "служение". По същия начин, както Валаам беше тръгнал по своя си път, той си получи наказанието, но преди това за кратко време послужи на Бога, благославяйки Израел. Но накрая този пророк погина като нечестив.

Мен ми е мъчно за такива хора, които от незнание правят всичко това, но Бог вижда сърцата им и ще им открие чрез Словото (било то посредством Божий човек или не) какво е правото. Дано се обърнат от това напразно тичане.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Quote
Мислил съм доста за днешните музиканти сред църковните среди, които са завладяни от идеята да ходят да свирят пред невярващите и да използват музиката като средство за благовестието.

Тази практика се основава на една фундаментална ерес в днешното християнство, която коментирахме в темата за изпращането. Тази фундаментална ерес гласи, че човек може и трябва да използва естествените си способности и умения в това да "служи" на Бога и въобще да "прави нещо" което има изглед да е добро и християнско.

Ето защо ако някой "може" да свири и не бъде наставен в истината на Господното учение, той се втурва "да прави нещо" в силата и възможностите на своята плът.

Плът и кръв обаче не могат нито да наследят Божието Царство, нито да имат дял в него. Бог е дух, и поклонението и службата на Бога може да бъде само и единствено в дух и истина.

Мнозина пропускат, че в храма можеха да свирят само левити и свещеници. Това бяха хора от специален род, преминали през специално изчистване, носещи специални дрехи и трябваше да достигнат до определена възраст преди въобще да бъдат допуснати да правят каквото и да е било в храма. Всички тия ритуални условия за левитите и свещениците, бидейки сянка на вечни и неотменими духовни реалности са в пълна сила днес относно всички които дръзват да се доближат да служат на Господния олтар. Не сянката, но реалностите които тази сянка представлява.

Днес липсва почти всякакво разбиране за Господното свещенство и стандартите по които то действа. Ето защо хора с необрязани уши и сърца се втурват в Господния храм пълни с идолопоклонството на хуманизъма и ентусиазма на своята неразпъната плът да вършат неща имащи вид на благочестие, но гнусни в Господните очи и в очите на онези, които треперят пред Божието Слово.

Ако изчистим тази ерес отсред нас, всичко ще бъде сложено на място, и музиката, и проповядването и прогласяването на Благовестието.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.