Author Topic: Малко размисли относно християнската "евангелизационна" музика  (Read 30956 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
,,отг.26"цитат:Думите са също букви в определен синхрон,но зад тях имаме сърце от което излизат те"...........................................................?......!Винаги съм твърдял че ,,Мислителят"на Роден в български вариант ще тежи по малко.Не като внушение,а като тегло-няма да има глава..Не се обиждай ,човешко е да се греши,иначе не бях мислил за музиката като шепа ноти,благодаря за откровението.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org

Тази практика се основава на една фундаментална ерес в днешното християнство, която коментирахме в темата за изпращането. Тази фундаментална ерес гласи, че човек може и трябва да използва естествените си способности и умения в това да "служи" на Бога и въобще да "прави нещо" което има изглед да е добро и християнско.

Ето защо ако някой "може" да свири и не бъде наставен в истината на Господното учение, той се втурва "да прави нещо" в силата и възможностите на своята плът.

Плът и кръв обаче не могат нито да наследят Божието Царство, нито да имат дял в него. Бог е дух, и поклонението и службата на Бога може да бъде само и единствено в дух и истина.

Мнозина пропускат, че в храма можеха да свирят само левити и свещеници. Това бяха хора от специален род, преминали през специално изчистване, носещи специални дрехи и трябваше да достигнат до определена възраст преди въобще да бъдат допуснати да правят каквото и да е било в храма. Всички тия ритуални условия за левитите и свещениците, бидейки сянка на вечни и неотменими духовни реалности са в пълна сила днес относно всички които дръзват да се доближат да служат на Господния олтар. Не сянката, но реалностите които тази сянка представлява.

Днес липсва почти всякакво разбиране за Господното свещенство и стандартите по които то действа. Ето защо хора с необрязани уши и сърца се втурват в Господния храм пълни с идолопоклонството на хуманизъма и ентусиазма на своята неразпъната плът да вършат неща имащи вид на благочестие, но гнусни в Господните очи и в очите на онези, които треперят пред Божието Слово.

Ако изчистим тази ерес отсред нас, всичко ще бъде сложено на място, и музиката, и проповядването и прогласяването на Благовестието.

Искам да повдигна тези думи още веднъж, защото са много важни. Още когато съм бил в началото на вярата, съм бил предупреждаван за тази ерес. С времето съм осъзнавал колко тази ерес е гибелна, виждайки резултатите и плодовете и. Проповедниците на това учение са страшно много, специално по нашите среди, защото е имало липса на хора, и всеки който има способност за нещо, е бил насърчаван да се заема с Божите неща. Както казах, резултатите са по-зле от това което можем да си представим.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Добре бе дайте пример за правилно хваление което да е според божиите стандарти защото аз не отричам каквото казвате но не виждам как да стане изчистването.

matsanovabg

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 11
истинската музика е, когато е от Бога, а фалшивата е, когато текста е духовен, а музиката е от света.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Разклоненията от темата бяха преместени в собствена тема: "Любовните "християнски" песни".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 505
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Искам само да добавя няколко реда, които сметнах за добри в тази насока.

Quote
40 И с много други думи заявяваше и ги увещаваше, казвайки: Избавете се от това извратено поколение.
41 И тъй, тия, които приеха поучението му, се покръстиха; и в същия ден се прибавиха около три хиляди души.
42 И те постоянствуваха в поучението на апостолите, в общението, в преломяването на хляба и в молитвите.
43 И страх обзе всяка душа; и много чудеса и знамения ставаха чрез апостолите.
44 И всичките вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо;
45 и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго.
46 И всеки ден прекарваха единодушно в храма, и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие,
47 като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на всичките люде. А Господ всеки ден прибавяше на църквата ония, които се спасяваха.
Деяния на пратениците на Бога, действията, нещата, които правеха първите пратеници на Сина -2-гл.

Нещото-то , което някак си лековато се пропуска е, че църквата растеше „В УТЕХАТА И В СТРАХА НА БОГА/СВЯТИЯТ ДУХ”. Ето няколко стиха, които можем, макар и да са ни известни още веднъж да прочетем пред Бога и да размислим над тях :

Quote
9 А Петър й рече: Защо се съгласихте да изкусите Господния Дух? Ето нозете на тия, които погребаха мъжа ти, са на вратата, и ще изнесат и тебе.
10 И тя на часа падна до нозете му и издъхна; а момците, като влязоха, намериха я мъртва, и изнесоха я, та я погребаха до мъжа й.
11 И голям страх обзе цялата църква и всички, които чуха това.
12 И чрез ръцете на апостолите ставаха много знамения и чудеса между людете, (и те всички бяха единодушно в Соломоновия трем;
13 а от другите никой не смееше да се присъедини към тях; людете, обаче, ги величаеха;
14 и още по-голямо множество повярвали в Господа мъже и жени се прибавяха),
15 така щото даже изнасяха болните по улиците и ги слагаха на постелки и на легла, та, като заминаваше Петър, поне сянката му да засегне някого от тях.
16 Събираше се още и множество от градовете около Ерусалим та носеха болни и измъчваните от нечистите духове; и всички се изцеляваха.


Според мен една от подмолните стратегии на сатана е чрез редица на вид добри неща (проповеди, хваление, редица хуманни дейности на „църквата”, която вече започва да прилича на една друга невяста и на едно друго тяло, покорно на друг помазаник и изпълнено от друг дух...) да „покрие” от сърцата и умовете на вярващите страха от Бога и истинната вяра в Единородният Син, Който Беше възкресен от мъртвите.

Чрез „евангелизационните кампании” и подобни „походи”, всъщност човеци се надяват да приведат повече хора в своите човешки организации, да потулят истината за спасението и да покварят силата и истинността на спасението в Божият Син, от Когото е всичко сглобено и Който идва, за да даде на всекиго според каквото е заслужил....

И макар понякога Бог в милостта Си да спасява и да достига хора чрез подобни кампании и действия, то нека тези, които са започнали да проглеждат отстъпят докато е време и докато е ден и, отрезвявайки от правдата, с чиято рана са спасени, да изберат тесният път и малката порта.


Също, искам да кажа, че тези, дори и по човешки поставени като „глави” и „лидери” на общности, които изповядват, че са под властта на Господарят от Назарет, взели насериозно своято човешка власт, не зачитат редица стихове в духа на този :

Действията, постъпките, направените неща от първите пратеници,

Quote
20:28 Внимавайте на себе си и на цялото стадо, в което Светият Дух ви е поставил епископи, да пасете църквата на Бога, която Той придоби със Собствената Си кръв.

Владо.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Коцето

 • ограничен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 73
Във форума има явно хора, които се занимават с музика и смятам, че ще са полезни малко размисли относно това добро, но и много увличащо нещо, особено, когато става дума за "евангелизации".

Същата тема може да се приложи и с "евангелизационните" театрални постановки, филмите с "християнски ценности" и други такива.


Ето и размислите:

Чувал съм много пъти, че доста хора се опитват да правят християнска музика и с нея да евангелизират хората. Познавам лично хора, които го правят, но не съм видял никакви плодове от тази работа.

Защо ли?

Реших да се поровя из Библията и да видя къде имаше места, където евреите са пяли песните си сред езичниците с цел да им кажат за Бога. Не открих такова място. На едно място обаче езичниците карат евреите да им попеят от "Сионските песни", а псалмистът отговаря "Как да пеем песента Господна в чужда земя?".

Интересен ми е мотивът на хората, които са тръгнали да евангелизират с Божиите песни по площадите и по сцените, след като песента Господна няма друго място освен пред Бога, а не (за) пред човеците.

Разрових се още малко и видях, че Давид, а и другите композитори и певци са правили песни не за хората, ами за Бога. Не да "достигнат хората", ами да "достигнат Бога".

Добре, ще каже някой, не може ли да използваме всякакви начини, за да достигнем хората в света?

Библията ни учи да отидем и да кажем какво ни е научил Христос и да научим и другите на това. Как? Ами с устата си. Така правеше Христос, така правеха апостолите, така правеха пророците. Нито един от тях не отиде да пее песни на хората, за да се спасят. Те можеха ли да пеят? Някои от тях можеха. Можеха ли да свирят? Някои от тях можеха. Имаха ли песни в наличност? Имаха 150 прекрасни песни с прекрасни текстове (за разлика от много от днешните песни).Тогава защо не го правеха?

Защо ние трябва да го правим?

Защото сега имаме хубава музика ли? И едно време са имали и то доста добре организирани и огромни хорове и инструменталисти. Защото имаме хубави инструменти ли? И едно време са имали прекрасни инструменти за времето си. Защото сме го видяли от Библията ли? Не. Никъде няма записан такъв случай. Винаги са отивали и са говорили ясно на хората за Христос.

Тогава защо? Единственият отговор, който ми идва на ума е "Защото светът така прави, за да промива мозъците на хората и ние няма да останем по-назад и ще използваме същия метод". Ако наистина е това е много жалко, че се копира света, а не Библията...

За намиране на правилният отговор на този въпрос е необходима проявата на известна обективност и разширяване на мирогледа.Докато забиването на мирогледа във буквата на цитата го стеснява до неузнаваемост.

Моят отговор на твоят коментар е с въпрос:Ако"евангелизирането" чрез,вдигане на шум и цялата подобна помпозност,която наистина е измислена от човека,ако някой отиде на такова място и там повярва в Бога,това какво означава?Че вярата му е фалшива?Или че Бог не използва неведоми пътища за да доведе при Себе си Своите деца?Има ли изобщо фалшива вяра,когато тя идва само и единствено от Бога,понеже кръв и плът не могат да открият на никой че Исус е Бог??
Ръководи ли се Бог от буквоядството на цитата за да счита правоверен само онзи който е повярвал единствено от цитираният от теб начин,а именно ходейки пеша и проповядвайки с уста??

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Със всичкото ми уважение към теб като по-възрастен и опитен човек...

Какво точно означава "известна обективност и разширяване на мирогледа"? Християните е редно да преценяват нещата според рамките и принципите на Словото. Мирогледа на християнина се определя от Библията, и неговото разширяване непременно изисква приемането на извън-библейски идеи и принципи, което и виждаме в този случай.

"Евангелизиране" чрез музика просто го няма като принцип в Словото, това трябва да го признаеш.

Quote
Моят отговор на твоят коментар е с въпрос:Ако"евангелизирането" чрез,вдигане на шум и цялата подобна помпозност,която наистина е измислена от човека,ако някой отиде на такова място и там повярва в Бога,това какво означава?Че вярата му е фалшива?Или че Бог не използва неведоми пътища за да доведе при Себе си Своите деца?Има ли изобщо фалшива вяра,когато тя идва само и единствено от Бога,понеже кръв и плът не могат да открият на никой че Исус е Бог??

Фалшива вяра няма, прав си, но има фалшив бог и вяра в него. И най-често (да не кажа винаги) по разни "евангелизационни" концертчета и тем подобни се представя именно един фалшив бог и едно фалшиво благовеситие на хората.

И честно казано не разбирам как свързваш неведомите пътища на Господ с евангелизационната музика - едното е проява на безграничната Божия мъдрост а другото на суетната човешка мъдрост.

Quote
Ръководи ли се Бог от буквоядството на цитата за да счита правоверен само онзи който е повярвал единствено от цитираният от теб начин,а именно ходейки пеша и проповядвайки с уста??

За "правоверен" се счита този който е повярвал в Живия Бог, ходи в пътищата Му и го люби с цялото си сърце и душа, а знам от опит, че "евангелизационната" музика НЕ докарва хората до искрено покаяние и обръщане към Бог.

Тихомир ясно е изложил аргументите си и е дал примери от Писанията относно това в какъв контекст е редно да се използва музиката, и наистина не разбирам защо ти е да защитаваш тази очевадно не-библейска практика!

Надявам се да не извадиш аргументи от рода, "ако и само един човек да повярва, си е струвало". Крайната цел не е да се спасят хора, а да се прослави Господ, а Господ се прославя чрез нашето упование на Неговата мъдрост и Неговите методи, вместо на нашето ограничено човешко мислене.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

Коцето

 • ограничен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 73
Яна,аз не мога да отговарям на въпросите ти след като вече съм го направил в поста си,затова като цяло го прескачам.Ти изместваш акцента на поста ми,като отново го насочваш към музиката-или не разбираш за какво говоря(а то е ясно изложено),или умишлено се опитваш да подмениш въпроса,което си е евтин антихристиянски трик,дано да е първото.
Аз зададох ясният въпрос:Ако някой повярва на такова мероприятие във Исус Христос,Господа в който се предполага че вярваш и ти,той значи вярва във фалшив бог,а ти която вярваш във същия,вярваш във истинският Бог?!?!?!?!?....М....честно да ти кажа,такова твърдение породено върховен егоизъм и чувство за абсолютна правота и непогрешимост относно това,коя е истината и истинският Бог,ми е крайно чуждо,затова приключвам коментара тук!!!
С цялото ми уважение към теб!

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Quote
Яна,аз не мога да отговарям на въпросите ти след като вече съм го направил в поста си,затова като цяло го прескачам.Ти изместваш акцента на поста ми,като отново го насочваш към музиката-или не разбираш за какво говоря(а то е ясно изложено),или умишлено се опитваш да подмениш въпроса,което си е евтин антихристиянски трик,дано да е първото.
Май наистина нещо не съм разбрала... Извинявай ако е така, но понеже темата е специфично за музиката, аз съм възприела казаното в този контекст. В крайна сметка ти знаеш най-добре какво си имал предвид, и не съм се опитвала умишлено да извъртя думите ти, но признавам, че може би не съм те разбрала.

А относно конкретния ти въпрос:

Малко е подвеждащо да се задават подобни теоретични въпроси; много по-добре е да се даде реален пример. Ти познаваш ли някой, който реално да е повярвал и да се е обърнал към Бога на такова мероприятие, и какви са критерийте ти за такъв човек (по какво преценяваш, че наистина е повярвал, при това в Истинния Бог)?

Но щом трябва конкретно да отговоря, бих казала, че е възможно някой да повярва на такова събитие (само и единствено поради съвършената милост на Господа), но това по никакъв начин не оправдава самите мероприятия, които не са основани на библейски принципи. Тук добавям, че аз лично не познавам и не съм чувала за такъв човек.

Предполагам, че е като човек да стане член на някоя деноминация, и така да повярва в Бог, но в последствие да се отдели от това нещо, като осъзнае, че то не се крепи върху библейските истини.

Quote
М....честно да ти кажа,такова твърдение породено върховен егоизъм и чувство за абсолютна правота и непогрешимост относно това,коя е истината и истинският Бог,ми е крайно чуждо,затова приключвам коментара тук!!!

Стандартът за това, което е истинно се намира в Словото, а както вече казах, там няма и помен от "евангелизационна" музика.

А всъщност си прав за това, че аз нямам правото да твърдя, че някой повярвал на подобно мероприятие е повярвал във фалшив бог, но както споменах, без реален пример за реален човек не мога да отсъдя дали става въпрос за истински или фалшив бог! Бях отговорила по-скоро принцпно.
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 206
Моят отговор на твоят коментар е с въпрос:Ако"евангелизирането" чрез,вдигане на шум и цялата подобна помпозност,която наистина е измислена от човека,ако някой отиде на такова място и там повярва в Бога,това какво означава?Че вярата му е фалшива?Или че Бог не използва неведоми пътища за да доведе при Себе си Своите деца?Има ли изобщо фалшива вяра,когато тя идва само и единствено от Бога,понеже кръв и плът не могат да открият на никой че Исус е Бог??

Има ли нужда Бог от фалшиви проповедници на небиблейски доктрини, за да достигне човеците? Има ли нужда Бог от фалшиво благовестие, за да се спаси някой чрез него? За заблудителните учения пише, че Бог ги праща за тези, които не са обикнали истината, а неправдата, за да бъдат те осъдени. Бог няма нужда от хора, които не са Го познали, да петнят името Му с подобни практики уж в името Му. Ако някой стигне до покаяние чрез подобни прояви, то това ще е въпреки тях, а не поради тях, и въпреки образа на бога, който те представят.

Quote
Аз зададох ясният въпрос:Ако някой повярва на такова мероприятие във Исус Христос,Господа в който се предполага че вярваш и ти,той значи вярва във фалшив бог,а ти която вярваш във същия,вярваш във истинският Бог?!?!?!?!?

То и мормоните, и йеховистите, и адвентистите, и католиците, и една камара други човеци, проповядват "Исус Христос"? Това, че някой е решил да използва Христовото име да етикира вероизповеданието си съвсем не означава, че това, което той проповядва е истинният Христос и истинният Бог, който апостолите и пророците са проповядвали. Много плитко разсъждение. Ако някой проповядва друго благовестие и друг "Христос", не Този, който апостолите проповядваха, за него пише "нека бъде проклет" (Гал. 1:9). Независимо от това кой и колко ще повярват.

Няма как последователите на един "Христос", които държат учения и практики противни на Божиите заповеди в Писанията, да прославят Бога, вършейки неща, които те самите смятат за добри, без да знаят или да се интересуват от Божиите пътища и начини за правене на нещата. И мисля, че това бе в основата на тази тема. Хората имат нужда от светлина и истинен пример на Христово тяло, а не от добронамерени самозванци, които да злоупотребяват с Христовото име, според както са научени. И пак, Божиите неща не са всеки, за обща употреба, че да ги разнасят по театрите и площадите.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Ако някой стигне до покаяние чрез подобни прояви, то това ще е въпреки тях, а не поради тях, и въпреки образа на бога, който те представят.

Това се опитвах да кажа, но ти много по-добре си формулирал мисълта си. Благодаря!
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.