Author Topic: Лъжеучението "ПАСТОР"  (Read 4038 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Лъжеучението "ПАСТОР"
« on: June 21, 2011, 12:14:30 PM »
  Дълго време хората, посещаващи официални „църкви” са били в робството на традиционно предадената система за контрол върху вярата и върху животът им. Независимо какъв специфичен вид е (католическо, православно, протестантско, евангелско, …), християнството трябва да се отърси от небогоугодното делене на клир и миряни. Защото това е волята на Бога, защото Божият Син даде кръвта си не за да има господство на човеци над други в царството Му.
  Сега по темата, директно. Думата „пастор” е небиблейска, лъжовна и е внесена в писанията, за да може човеци да се големеят над други, да им взимат парите и да поддържат системата на „християнството”, която система не води до изпълнение на волята на Отец. Думата „пастор” в оригиналните писания на новият договор на Бога (т.н. „Нов Завет”) е неправилен превод на гръцката дума „ποιμήν” (поимен), която означава „овчар”, и която е доста различна от днешното „достолепно звание за господство над обикновените миряни”, тоест званието „ПАСТОР”. Това може много лесно да се провери – кодът на думата е G4166, като при тестване от ваша страна ще излезнат следните стихове : -1- евангелието според Матея : 25:32, 26:31, Марк – 6:34, 14:27, Йоан – 10:2, 11, 12, 14, 16, посланието към евреите – 13:20, І на Петър – 2: 25, а в 5:4, където преводът е „4. И когато се яви Пастиреначалникът, ще получите венеца на славата, който не повяхва.”, оригиналният текст ни казва нещо съвсем различно. Думата не е „пастиро-началникът” (разбираемо „главният пастор” или пък : „началникът на пасторите”, което е смешно), а „главният овчар”, на гръцки – „ἀρχιποίμην” (архипоимен), което е тотално различно значение, като се вижда (код за проверка : G750).
  Другият основен проблем е разбирането на думата „пастор”. Тя идва от „пастир”, но е видоизменена в титла. И така, да се върнем при основната дума : „пастир”. Тя означава „човек, който се грижи за едър рогат добитък – говеда;  крави, бикове,биволи/ци ,телета”, докато „овчар” няма нищо общо с пасенето на токущо упоменатите животински видове. В святите писания Бог Се назовава народът си „овце”, никога „говеда”, или „биволи”, или „крави”, или подобни. Да продължим със стиховете, в които е упомената думата  „ποιμήν” : Ефесяни 4:11, където текстът трябва да е преведен от гръцкият оригинал така :

Оригинален текст  :
   Eph 4:11  και  αυτος  εδωκεν  τους μεν  αποστολους  τους  δε προφητας τους δε  ευαγγελιστας  τους  δε  ποιμενας και  διδασκαλους  …   

Преводен текст :
Ефес. 4:11 И Той даде едни да бъдат пратеници (апостоли), други такива, които говорят Неговите думи в събранията (пророци), други пък - които говорят публично вестта за Божият Син на невярващите в Него (благовестители), а други – грижещи се като овчари за Неговият народ (пастири) и такива, които учат вярващите на учението на Исус (учители),…
  Така представен текстът май има друг смисъл от общоприетият? Преводачите, които имат чиста съвест ще признаят неговата верификация (истинност).  В старите писания (т.н. Ст. З.) думата за овчар е „רעה” (ра-ах,  Н7462). Значението на тази дума и другите производни (вж. צאון    צאןo  (тзон тзн), מנּי    מנּי    מן – (мин – минн ни – мин неи),  е : „грижа се за стадо (овце), пася ги, водя ги на паша, преселвам, име за „стадо” (овце, или кози), … ”. Това е тотално различно като смисъл, като позиция и като функция с това, което днешните „пастори” правят (а именно : „Неделно богослужение” и поддържане на църковна система). Нашият Велик Овчар, Исус от Назарет е дал някои да бъдат овчари – като Него. Това е предимно метафорично наименование, като например думата, прякорът, с която Той назова Симон – „Киффа” (гр.е.- „Петрос”, означава „канара, голям скален отломък”). Какво прави овчарят? Дали с добре пригладена прическа и излъскани дрехи взима микрофона в неделя сутрин и започва да „проповядва” на овцете своята „неделна проповед”? Дали ги приканва да дадат своят „десятък” и ги убеждава за това с всякакви похвати, думи и втълпяване? Или? Каква е функцията на овчарят? По какво можем да видим кой е овчар сред вярващите и кой е лъжлив претендент? Нека да чуем думите на Господа Исуса :

Превод с нормалната дума „овчар” на Йоан 10 гл.   

  7. Тогава Иисус пак каза: Истина, истина ви казвам: Аз съм вратата на овцете.
  8. Всички, които са идвали преди Мен, са крадци и разбойници; но овцете не ги послушаха.
  9. Аз съм вратата: ако някой влезе през Мен, ще бъде спасен и ще влиза, и ще излиза, и ще намира паша.
  10. Крадецът влиза само за да открадне, да убие и да погуби. Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно.
  11. Аз съм добрият ОВЧАР; добрият ОВЧАР дава живота Си за овцете.
  12. Но който е наемник, а не ОВЧАР, и не е стопанин на овцете1, вижда, че идва вълкът, и като оставя овцете, бяга, и вълкът ги разграбва и разпръсва;
  13. защото е наемник и не го е грижа за овцете.
  14. Аз съм добрият ОВЧАР и познавам Моите, и Моите познават Мен,
  15. както Отец познава Мен и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете.
  16. И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и те ще чуят гласа Ми и ще бъде едно стадо, с един ОВЧАР.
  17. Затова Ме люби Отец, защото Аз давам живота Си, за да го взема пак.
  18. Никой не Ми го отнема, а Аз от Себе Си го давам. Имам право да го дам и имам право пак да го взема. Тази заповед получих от Своя Отец.    Превод с ненормалната дума „пастор” на Йоан 10 гл.


  7. Тогава Иисус пак каза: Истина, истина ви казвам: Аз съм вратата на овцете.
  8. Всички, които са идвали преди Мен, са крадци и разбойници; но овцете не ги послушаха.
  9. Аз съм вратата: ако някой влезе през Мен, ще бъде спасен и ще влиза, и ще излиза, и ще намира паша.
  10. Крадецът влиза само за да открадне, да убие и да погуби. Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно.
  11. Аз съм добрият ПАСТОР; добрият ПАСТОР дава живота Си за овцете.
  12. Но който е наемник, а не ПАСТОР , и не е стопанин на овцете1, вижда, че идва вълкът, и като оставя овцете, бяга, и вълкът ги разграбва и разпръсва;
  13. защото е наемник и не го е грижа за овцете.
  14. Аз съм добрият ПАСТОР и познавам Моите, и Моите познават Мен,
  15. както Отец познава Мен и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете.
  16. И други овце имам, които не са от тази кошара, и тях трябва да доведа; и те ще чуят гласа Ми и ще бъде едно стадо, с един ПАСТОР.
  17. Затова Ме люби Отец, защото Аз давам живота Си, за да го взема пак.
  18. Никой не Ми го отнема, а Аз от Себе Си го давам. Имам право да го дам и имам право пак да го взема. Тази заповед получих от Своя Отец.

1 - неправилно преведена дума. Оригиналът не е „стопанин на овцете”, а „слуга”, „ратай”, „работещ на надница”, „наемен работник” („μισθωτός”G3411) „… на овцете”; срв. с притчите на Исус за лозето и наемните работници.

  Както е видно от текста овцете имат овчар, а не пастор. Никой нормален няма да нарече един овчар на полето „пастор” и да седне да слуша неговата „проповед” – това е безумие.  НО! Овцете на овчаря познават гласа му, слушат го и го следват. И това е картината, която използва Исус и другите автори на новият завет, за да ни представят пастирското служене. Овчарят пасе овцете – непрекъснато, дава им допълнителна храна (фураж), води ги да пият вода, грижи се за болните от стадото, пази ги от хищници, помага при раждане, стриже, дои, живее сред овцете. Това е основният принцип за разпознаване на истинският овчар : той дава живота си за овцете; живеейки с тях той им дава личен пример (Йоан 13:15, 1 Петр. 2:21, 5:3, 2 Сол. 3:9, 1 Тим. 4:12, 1 Тим. 5:17, Тит 2:7, …). Животът на овчарят е това, което той дава за модел, стандарт, образец на вярата. Спрямо този образец всъщност и самите вярващи са избирали кои да са им овчарите. Звучи ви революционно? Това свидетелстват и писанията – вж. Деяния 6:5, вж. 1Тим. 5:17, 1 Петр. 5:1.. – точно животът на даденият човек е бил неговата препоръка за да бъде овчар и да се грижи за народа на Бога, а не изкарването на някакъв „Богословски институт” и даване на „диплома за пастор” – това не е библейско.

(следва)
 
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3291
Re: Лъжеучението "ПАСТОР"
« Reply #1 on: June 21, 2011, 19:41:47 PM »
Ето малко щтрихи от историята:

Думата "пастор" е въведена в християнството от римокатолическата система, която е разделяла регионите на "паства" или париаши (енории). Свещеника натоварен да отгораря за даден париаш се е наричал пастор. Един париаш е бил средно от около 300 души. Пастора е имал отговорност да обикаля по домовете и да поддържа духовния и материалния живот на паството си. Старата английска дума pastor e означавала "овчар".

Титлата "пастор" не бива оспорвана, но утвърдена от протестантските реформатори. Нещо повече със залязването на свещенническите санове сред протестантските кръгове, титлата пастор заема основна позиция както и до днес. В протестантските среди - тя е неразривно свързана със църковната система и нейната администрация и йерархия, която пък от своя страна е била неразривно свързана със държавната власт и се е ползвала със статута на държавна религия.

Поради естеството си на титла/позиция зависимо от системите на църковната и държавната власт званието "пастор" е било неизбежно обвързано със акредитация от съответните институции, които са изисквали определен ценз, завършено образование и лоялност към църковната система.

По този начин се е стигнало до днешното назначаване на пастори на основание на дипломи към семинариите обслужващи доктринално и организационно определените деноминации.

Погледнато от по-глобален мащаб обаче същината на проблема не е в наличието на някаки титли като "пастор", "папа" "патриарх" и прочие. Това са само симтоми на болестта. Истинския проблем е самата църковна система, която е създадена по модела на римската империя, според вървежа на този свят, по княза на въздушната власт. "пастор"-а е само едно болче от цялата система, която е в дъното на фалшифицираното християнство.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Лъжеучението "ПАСТОР"
« Reply #2 on: June 27, 2011, 13:19:44 PM »
Владо, в тази тема е разисквано същото.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Лъжеучението "ПАСТОР"
« Reply #3 on: June 29, 2011, 23:55:32 PM »
  Да, Джони, зная, но темата е в раздел " Дискусии върху Библейски и духовни въпроси > Християнски митове и легенди > Има ли "пастори" в Библията?", докато аз смятам, че трябва да е тук - "Дискусии върху Библейски и духовни въпроси > Изобличаване на лъжеучения и тези които ги носят > ". Това е лъжеучение, което заблуждава вярващите (и не дотам такивата) да бъдат част от една система, която ги води в път, който не е "пътят /учението на Месията/".
  Разглеждам същото нещо от различен ракурс.
______________________________________________________________

ПП : държа да отбележа, че след направена справка от моя страна видях, че твърдението ми, че "паст`ир" (ударението - върху "и") не означава само "човек, който пасе едър рогат добитък (разбираемо - говеда, крави, бикове, ...)", но означава "човек, който пасе едър и дребен рогат добитък", като това може да са както говеда, така и овце и кози. Думата е от черковнославянски през руската фонетична обработка (пастьІр - пастух).   
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg