• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Лъжеучението "ПАСТОР"

Започната от Владо, Юни 21, 2011, 12:14:30 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Намерена

Този Койчев се е провъзгласил за апостол, ама дали върши някаква апостолска работа, знаете ли? За нещо подкрепящо позицията му, аз поне не съм чувала, може и да има.

С тия викове като подкара, направо ги хипнотизира в залата. Все едно легион го е погнал, само пяна на устата не му излиза още.

И всъщност, имаме в Словото пример за викане, но Койчевите изпълнения, са далеч от библейския пример. Според Писанието, Бог е заповядал на Исая да отиде към Божия народ и буквално да им вика, за да чуят:

Исая 58:1 Извикай силно, не се щади; Издигни гласа си като тръба Та изяви на людете Ми беззаконието им, И на Якововия дом греховете им.
Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

Watchman

Цитат на: Намерена - Април 03, 2025, 13:18:25 PMТози Койчев се е провъзгласил за апостол, ама дали върши някаква апостолска работа, знаете ли?

Не, той не се е провъзгласил за апостол, а него са го назначили за "апостол" като част от мрежата на Георги Бакалов, който пък е назначен за "апостол" от мрежата на Питър Вагнер, който пък може да е ръкоположен тайно и от папата, или от някой друг от задкулисните структури.

И като се има предвид, че думата "апостол" означава пратеник, то тези хора наистина са "апостоли" в смисъл, че са нечии пратеници. Това, което би трябвало да е очевидно обаче, е че тези хора не са Христови пратеници.

И аз лично не знам защо трябва да се занимаваме с тях. Все ми се струва че има по-важни неща в които да вложим времето си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

В смисъл да бъдат предпазени хора, които слушат и гледат наред, без да подбират в нета, на всяка крачка изкачат проповедници, апостоли, пастори...ако смятате че е ненужно тук във форума-не противореча.

Watchman

За да бъдат предпазени хора е нужно да се хване някое конкретно лъжеучение и внимателно и подробно то да бъде разобличено чрез Писанията.

Наскоро попаднах на два такива канала в Youtube, единия разобличава лъжеученията на андвентизма, другия на Hebrew roots. То такива канали  има стотици ако не и хиляди. Но тези двата конкретно са изключително задълбочени, сериозни и последователни и аз намирам огромна полза в техния труд.

По този начин трябва да се правят нещата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Намерена

Не знаех, че е назначен от Бакалов. За Койчев се обадих, защото преди време, в много тежък момент, при търсене на подходящо поучение, попаднах на неговия канал в Youtube. Бях потресена толкова от крясъците му, че се възмущавах известно време в духа си.

Съгласна съм, че е по-полезно и поучително да се разкриват конкретни лъжеучения. Ето, както за Пилев се говореше, за Мирчев споменахме в друга тема, че отрича доста неща от Словото и ги приравнява с басните. 
Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.

Ученик на Исус

Транзитиран, леле, да се смее ли човек или да плаче. Дано се покае този човек, мисля, бяха част от АРЦ на Бакалов, дано се опомнят всички, а това викане наистина направо е рекордно, аз не познавам почти пастори, които да не крещят по време на проповеди, говорят уж тихо и като ревнат. Единствено се сещам за Петър Велев, който говори винаги тихо, без да повишава глас.
Анко добре прави, имаме заповед да ги разобличаваме, Павел например само споменава за ковача Александър, че му е направил зло с цел да предпази другите, не обяснява подробности.

Ефесяни 5:11
и не участвувайте в безплодните дела на тъмнината, а по-добре ги изобличавайте

Анко

За пояснение, от няколко години мои близки хора направиха големи разриви в отношенията си, нараниха се и не се задава изцеление. Преди 2 години им казах,че всичко между тях е заради начина, по който вярват. Според това което вярват вършат и неща, които им изглеждат праведни в тяхните очи. Желание за публичност, изява пред други, налагане на своето. Незачитане на другото виждане, нежелание да се търси истината докрай взаимно от Божието Слово първо. Дойдоха много наранявания и огорчения. Към днешна дата от едната страна има голяма промяна и връщане към добрия път. При другата не знам, нямам толкова впечатления. За това имам стремеж да допринеса да бъдат предпазени други хора от близките им обкръжения. Има млади, неукрепнали и наивни. Затова е, не съм го направил досега с други намерения.
Надявам се да позволят на Бог да ги помири и изцели, но и от тях зависи най-вече разбира се.
Някои забравят какво е доброта и смирение. Някои не познават смирението. Смирен си пред едни а с други не...не го разбирам

Ученик на Исус

Анко, това, което казваш е тъжно, много взаимоотношения са така, за съжаление сред вярващи, с години непростителнсот, огорчение и никой не иска прошка за случилото се. И всичко опира както споменаваш до смирението, липсва, понеже плътта не е разпъната. А тя се разпъва с лишение, пост, вършене на добри дела и др. Тъкмо съм на посланието на Яков, колко е прав, мъдростта от горе е кротка:

Яков 3
13 Кой от вас е мъдър и разумен? Нека показва своите дела чрез добрия си живот, с кротостта на мъдростта.
14 Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.
15 Това не е мъдрост, която слиза от горе, но е земна, животинска, бесовска;
16 защото, гдето има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво лошо нещо.
17 Но мъдростта, която е отгоре, е преди всичко чиста, после миролюбива, кротка, умолима, пълна с милост и добри плодове, примирителна, нелицемерна.
18 А плодът на правдата се сее с мир от миротворците.                                                                     

Watchman

Цитат на: Ученик на Исус - Април 04, 2025, 16:29:44 PMИ всичко опира както споменаваш до смирението, липсва, понеже плътта не е разпъната. А тя се разпъва с лишение, пост, вършене на добри дела и др.

Не, разпъването на плътта няма нищо общо с изредените неща. Подобно учение идва от православието и монашеските им измислици. Плътта се разпъва като се следва Божия Дух:

Гал. 5:17  Защото плътта силно желае противното на Духа, а Духът противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да можете да правите това, което искате.

Плътта и Духа са в непрестанен конфликт, и когато ние избираме да последваме Духа, плътта бива разпъната. Самоволни лишения, пости и "добри дела" са също дело на плътта.

Кол. 2:18 Никой да ви не отнема наградата с измама, чрез самоволно смиреномъдрие и ангелослужение, като наднича в къща, който не е видял и напразно се надува с плътския си ум,

23 Тия неща наистина имат вид на мъдрост в произволно богослужение и смирение и в нещадене на тялото, но не струват за нищо в борбата против угаждането на плътта.

Ученик на Исус

Ами Божието слово казва, че има, ето ги делата на плътта:

Галатяни 5
19 А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие,
20 идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления,
21 зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство.

Ами не ходиш на пирувания, по ресторанти, дискотеки и ето ти смирение. После как разпъваме плътта, освен чрез Духа, ами поста ни е даден като мощно оръжие:

Псалми 35:13
А аз, когато те боледуваха, Аз се обличах във вретище, Смирявах с пост душата си

2 Коринтяни 11:7
Грях ли съм сторил, като смирявах себе си, за да се издигнете вие, понеже ви проповядвах Божието благовестие даром?

Павел се смири, лишаваше се от това, което му се полагаше като благовестител и работеше и издържаше други вярващи.

Господ също ни даде поста като допълнително оръжие, когато молитвата не работи:

Марк 9:29
И каза им: Тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост.

Самият апостол Павел пише:

1 Коринтяни 9:27
но уморявам тялото си и го поробвам, да не би, като съм проповядвал на другите, сам аз да стана неодобрен.

Watchman

Да бориш делата на плътта по плът не само че не е продуктивно, но има обратен ефект. Точно това е плода на религията, която се фокусира на външното и показното.

Всички религии постят, мъчат се да правят "добри дела" и се подлагат на лишения. При все това, те остават плътски и поробени на греха. Затова в манастирите разврата и греха са по-дълбоки и по-гнусни отколкото в света.

Точно за това предупреждава апостол Павел в пасажите, които цитирах. Относно пасажите, които ти си цитирала, нито един от тях няма отношение към разпъването на плътта, нито контекста на тези стихове има каквото и да е отношение към плътта. А в това което аз цитирах се говори именно за плътта.

Разпъването на плътта може да стане само чрез следването на Духа. Това, което Библията нарича "плът" не е идентично с физическото тяло, сиреч телесната плът. Плътта това е духовен принцип произхождащ от греховното естество на човека. Греховното естество не може да премине в праведно естество чрез самобичувания, то винаги ще остане греховно естество. Целта е греховното естество да изгуби контрол над ума и волята на човека. За това религията с нейните самоволни богослужения с унижаване на тялото вкарва човека още повече в греха и в тъмнината, защото греховното естество не само остава в контрол, но посредством религията то придобива още по-голям контрол. Това е причината Исус да каже на фарисеите, че те са чада на пъкъла, а техните ученици стават дваж повече чада на пъкъла. Защото те поучават човешка религия, която е по-зле от светщината.

В посланието към Римляните 8-а глава, апостол Павел изяснява процеса на избиране на пътя на Духа пред пътя на плътта. Това са едни от най-важните стихове в цялата Библия относно победоносния християнски живот. За съжаление точно в тези стихове врага се е постарал превода да е ужасен и човек трудно може да хване значението им, ако чете преведен текст, без значение в кой превод го чете.

Ученик на Исус

Това си е твое мнение, Бог ни заповяда да постим. Ако ти не постиш, значи не изпълняваш това, което Бог каза. Фарисеите го правеха ритуално, без да имат Божия Дух или любов, а Павел изрично ни предупреди, че каквото и да правим, ако не е с любов, не ни ползва. А той не напразно писа, че уморява тялото си и го поробва, на плътта не трябва да се угажда. 

2 Коринтяни 12:10
Затова намирам удоволствие в немощи, в укори, в лишения, в гонения, в притеснения за Христа; защото, когато съм немощен, тогава съм силен.

2 Кор.6
4 но във всичко биваме одобрени, като Божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения,
5 чрез бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене,

2 Кор.11
27 в труд и мъка, много пъти в неспане, в глад и жажда, много пъти в неядене, в студ и в голота

Ама ти викаш лайф из лайф, що да се напряга човек, това е фарисейско. Не си прав. Много са скърбите на праведния, но Господ го избавя от всички тях и плътта  заслужава тормоз, това ни показва Словото.
Че дори децата трябва да се пръчкосват, за да им дойде акъла, това чета аз. Ти не знам как четеш.
Павел пише за неядене и отделно за гладуване, той е постил и това има предвид, а гладът е бил по принуда, когато е липсвала храна.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Ученик на Исус

А забравих да пиша за нощните молитви, колко пъти си се молил цяла нощ, защото и това трябва да правим, неслучайно Павел пише неспане и в Деяния четем как цяла нощ поучаваше и на сутринта тръгна. Колко от нас са правили това, да не спят цяла нощ и да пътуват?
Или да се молят цяла нощ, Бог зачита тези жертви и който го е правил не е било напразно.

Псалми 134:1
Песен на възкачванията. Ето, благославяйте Господа, всички слуги Господни, Които престояват нощем в дома Господен.

Watchman

Нещата които пишеш не са в контекста на разговора за разпъване на плътта.

Аз не казвам, че не трябва да се пости, или че човек не трябва да се моли, или да търпи лишения. Това което казвам, че ако човек си мисли, че правейки такива неща самоволно и самоцелно той по някакъв начин си мисли, че разпъва плътта или побеждава плътта, то той дълбоко се заблуждава.

Човек, който иска да разбере в дълбочина относно истинската същност на разпъването на плътта, бих препоръчал да прочете книгата на Уочмън Ни "Духовния човек". Има я в християнските книжарници на български език.

Намерена

Цитат на: Watchman - Април 05, 2025, 01:06:56 AMбих препоръчал да прочете книгата на Уочмън Ни "Духовния човек"

Тази книга, първо ме събори в системата от вярвания (религиозността), после за някое време, се чудех на кой свят се намирам, накрая - всичко започна да си идва на мястото. Четох я бавно, с паузи. Помогна ми да преосмисля изцяло живота си и да намеря някои важни отговори, които религията няма да даде.

Май, вече няма такива силни служители и водачи от ранга на Ни, докоснати от Бог, което говори лошо за съвремието ни. Ни е бил пророк (ако не греша), свят, верен, изключително скромен, преживял много гонения за Господа.