Author Topic: Защо дявола продължава?  (Read 26028 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Защо дявола продължава?
« on: October 12, 2007, 14:32:27 PM »
Тази тема е малко с философски привкус. ;)

Та винаги съм се чудил, защо дявола продължава, като знае че ще загуби?
Той знае пророчествата, знае участта си.
Възможно ли е гордостта му до такава степен да се е развила, че "да не му пука"?
Или иска да "натрие носа" на Бог, открадвайки, колкото се може повече души.
Или пък Бог подобно на фараон го закоравява, за да се оправи веднъж завинаги със злото в сърцата на хората.
Защото след като са живяли 1000 години с Исус на земята, щом излезе дявола да мами и събира огромна армия от хора. Това е необяснимо на пръв поглед.
Също е необяснимо, как е успял да заблуди толкова много ангели, стоящи в Божието присъствие, преди бунта. И как самият той е изпаднал до състояние на Богопротивник.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #1 on: October 12, 2007, 14:49:29 PM »
Защо си мислиш, че той "знае" че ще загуби. Бог казва, че дявола е лъжец, дявола казва че Бог е лъжец и си го вярва. Той знае пророчествата, но вероятно смята че те са лъжа и манипулация от страна на Бога. Сатаната си е преценил много добре за какво става въпрос, бунта му е бил добре изчислен и премерен, като е знаел със сигурност че начина по който е действал ще му осигури едно нещо със сигурност - ВРЕМЕ.

Затова в Откровението се казва, че слезе на земята много разярен, защото знае че му остава малко време. Според мен той е най-вече притеснен от времето, а не от пророчествата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1052
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #2 on: March 26, 2011, 23:41:08 PM »
От доста време я мисля тази тема, всъщност въпроса не е зададен правилно. Правилния въпрос е защо дявола излъга човека? Тук даже може да се включат и падналите ангели, не знам наистина.
 Мисля си, че той е излъгал човека понеже той му е необходим. Човекът е бил едно от добрите и творения на Бог и в него е било вложено нещо, което дявола е преценил, че му трябва като умение(или каквото и да е). Както са и тези от основните ангели които е повлякъл със него, всеки от тях е бил отговорен за нещо специфично. Въпроса е какво толкова притежава човека за да бъде въвлечен и той ?

Иначе както е казал Watchman той е лъжец, но за да излъже някой той трябва да има мотив и цел. В случая в него е било вложено много той е бил съвършен т.е. явно е знаел и доста неща и е имал достъп до тайни/информация/знам ли и аз :D, до която може би никой друг не е имал достъп. Крайната цел я знаем, иска да стане като Бог. Но за да поиска да стане такъв, значи той е видял някакъв начин по който това може да бъде постигнато. Сега друг е въпроса дали наистина това е възможно или той си е мисли, че е възможно. Но, след като не може да го постигне сам, значи му трябва помощта на другите. Т.е. той е бил длъжен да измисли някаква лъжа за да успее да ги привлече на своя страна.
 Както каза и Watchman той е знаел, че когато нещата се задействат не ще има много време.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #3 on: March 27, 2011, 05:31:14 AM »
Аз мисля, че за нас е особено важно да разбираме това, което Писанието наистина учи относно нашия враг, защото ако не го разбираме, ние ще бъдем измамени от приготвените огромни измами в последните времена.

Първо много важно е да схващаме какво означава, че сатана излъга Ева. Когато Писанието говори за "лъжа" то няма предвид "излъгване" а има предвид лъжливо учение. Ето защо когато змията излъга Ева, то тя не я излъга в смисъла на мошеник, който излъгва някого за печалба, а означава, че предаде на жената своето лъже учение.

Когато някой разпространява лъже учение, той лъже останалите на които го предава, но това не означава,че той самия знае или разбира, че това учение е лъжливо.

Ето защо въпроса се свежда до това: Вярва ли сатана, това, което каза на жената? Аз имам всяко основание да считам, че сатана напълно вярва в истинността на думите, които каза на Ева. На практика това е същото учение с което е успял да подмами и ангелите, същото учение, което го е мотивирало да се възпротиви на Бога.

Когато разсъждаваме за това ние трябва да помним, че ангелите не са глупави и невежи като повечето човеци. Ангелите са виждали Бога лице в лице, били са очевидци на творческата Му мощ и на безграничната Му мъдрост. Ето защо за да убедиш един ангел да се възпротиви на Бога се изисква доста правдоподобно звучащо учение. Нещо повече за самия Луцифер за да се възпротиви на Бога, той трябва да е имал достатъчно добра мотивация и убеждение в правотата си за да се реши на подобна стъпка. Той никак не е бил глупаво или повърхностно създание.

Ето защо зад действията на сатана трябва да има стройно, много правдоподобно изглеждащо учение, имащо железни аргументи и блестящи перспективи,което да има силата да мотивира брилянтно интелигентни същества виждали самия Бог лице в лице, да се възпротивят срещу Него. Това учение в никакъв случай не може да бъде плиткото и лековато обяснение за дявола, което се дава масово по църквите. Нещо повече Писанието говори за "тайната на беззаконието" - сиреч тук става въпрос за нещо дълбоко, което остава тайна за мнозина.

Ако някой е чел историята за Прометей от гръцката митология, то тя отрязва начина по който дяволът гледа на себе си, а именно като някой който е донесъл огъня и светлината на човеците, за да ги избави от робството на невежеството в което ги държи Бог. Ето защо падналия херувим счита себе си за носител на светлината, за проповедник на истината, за освободител от оковите на невежеството чрез силата на знанието.

Жената чу и повярва евангелието на сатана и убеди мъжа си да се присъединят към бунта му с надеждата да придобият вечен живот и богоподобие чрез плода на дървото за познаване на добро и зло. На практика именно това е и учението / евангелието на сатана - че всеки може да има вечен живот (никак няма да умрете) и да постигне равно по сила и пълнота знание с Бога, посредством пътя на дървото на познанието (сиреч науката и изследователската дейност).

От тогава човешкия род е въвлечен в дилемата, която измъчва умовете и сърцата не само на хора, но и на ангели и небесни същества, а именно дали живота произлиза от Самия Бог, или идва от мъдростта и знанието, които Бог има и които може да бъдат придобити от всеки друг, стига да ги дири с голяма прилежност, интелигентност и усърдие.

Тия две учения са представени чрез двете Дървета в градината - дървото на Живота и дървото на Познание на добро и зло. Неразбирането на тези фундаментални неща ще тласнат много християни в прегръдките на Антихриста, защото те ще бъдат заслепени от огромното знание и властта произхождаща от това знание, които ще изглеждат богоподобни. Тяхното познание за дървото на Живота е нищожно, с други думи те не познават същината на Божият път, поради което те няма да са в състояние да разпознаят разликите между Антихриста и Исус, разликите между царството на Антихриста и Божието Царство.

Ние трябва да разбираме, че царството на Антихриста ще бъде християнско царство. Т.е то ще бъде установено от хора с претенциите, че са християни и Божии служители, които градят Божието Царство на земята. Всичко ще изглежда като една огромна Божия победа над дявола и безбожните светски власти. В действителност обаче това, което ще имаме е една блудница, която е обяздила звяра на светската власт (Откр. 17:3). Блудницата ще преследва светиите, защото тя ще счита, че е единствената, която има Божият Закон и правото да го налага над всички жители на земята. Това, което е правила "Светата Инквизиция" ще се повтори, само че този път няма да е просто католическата църква, но ще бъдат всички деноминации заедно свързани чрез доминионистичната и реконструкционистка ерес.

Последователите на тази ерес дават вид, че са хора, които вярват в изкуплението на Божията благодат, но на дело разчитат на силата на интелекта си и на умствените си знания за да превземат светското управление и да наложат чрез силата на държавата спазването на "Моисеевия Закон". Поставям го в кавички защото онова, което те ще наложат няма да бъде Моисеевия закон, а тяхна собствена версия и тълкувание на този Закон, което моментално го превръща в човешки, а не Божий закон. И Божии светии отново ще изгарят на кладите и кръвта им ще се пролива по цялата земя (Откр. 17:6).

Успеха на блудницата обаче ще бъде мимолетен, защото тя ще бъде намразена от звяра и ще изядат месата й, а нея ще изгорят с огън (Откр. 17:16). Това ще бъде съдбата на всички доминионисти, теономисти, реконстукционисти и прочие ученици на архиеретика Августин.

Откр. 17:18  И жената, която си видял, е големият град, който царува над земните царе.

Ако човек иска да разбере, кой е този град, как функционира и как владее над земните царе, трябва да се запознае с книгата "Божият град" на същия този Августин, който с тази книга на практика полага основите и очертава целите на този град, който е великата Вавилонска блудница.

Макар и горното да звучи малко като отклонение от темата, то аз го написах, защото е нужно да се разбере, че учението на сатана на земята се реализира чрез тия два основни стълба: звяра и блудницата. Както обаче виждаме от книгата Откровение - тия двете далеч не са едно и също, нито да хомогенни. Но и двете използват принципите на дървото на знанието за постигане на целите си.

Тайната на това, как работи това дърво е разкрита в книгата Притчи, където обаче са дадени изрични предупреждения и наставления, които да предпазят човека, който започва да вниква в пътищата на мъдростта и знанието, как да се предпази от тях:

Пр. 2:10  Защото мъдрост ще влезе в сърцето ти, Знание ще услажда душата ти,
Пр. 2:11  Разсъждение ще те пази, Благоразумие ще те закриля,
Пр. 2:12  За да те избави от пътя на злото. От човека, който говори опако, -
Пр. 2:13  От ония, които оставят пътищата на правотата, За да ходят по пътищата на тъмнината, -
Пр. 2:14  На които прави удоволствие да вършат зло, И се радват на извратеността на злите, -
Пр. 2:15  Чиито пътища са криви И пътеките им опаки, -
Пр. 2:16  за да те избави от чужда жена, От чужда, която ласкае с думите си,
Пр. 2:17  (Която е оставила другаря на младостта си, И е забравила завета на своя Бог,
Пр. 2:18  Защото домът й води надолу към смъртта, И пътеките й към мъртвите;
Пр. 2:19  Никой от ония, които влизат при нея, не се връща, Нито стига пътищата на живота,) -
Пр. 2:20  За да ходиш ти в пътя на добрите, И да пазиш пътеките на праведните.
Пр. 2:21  Защото правдивите ще населят земята, И непорочните ще останат в нея,
Пр. 2:22  А нечестивите ще се отсекат от земята, И коварните ще се изкоренят от нея.


В този пасаж са представени като събирателен образ и звяра (човека, който говори опако - илюминати, новия световен ред) и блудницата (отстъпилото християнство, което е забравило завета на своя Бог). Бог прилежно предупреждава онзи който поема по пътя на мъдростта да се пази от тези два гибелни пътя, защото и двата използват мъдростта и знанието по изкусен и впечатляващ начин.

Има три групи интелигентни хора, които боравят с мъдрост и знание в дълбочината направена достъпна в книгата Притчи:

- Божиите хора, които наистина познават Бога и Божиите пътища и са обновили умовете си в Писанията.
- Древната илюминатска школа водеща началото си от времето на Нимрод и ранния Вавилон.
- Римокатолическата църква и нейните сателити и елитни ордени.

Тия трите на практика формират 3-те основни действащи лица в книгата Откровение: "Жената облечена със слънцето" "Звяра" и "Великата блудница Вавилон."

Останалото са масите от невежи хора, които биват влачени от събитията и обстоятелствата без да са в състояние да разберат нито какво се случва нито защо се случва. В тия маси влизат както светски хора, така и езичници, така и религиозни християни, които в книгата Притчи са наречени с общия термин "безумния" или "глупака." За тях обаче има шанс за поправление, ако биха приели призива на Мъдростта своевременно (Пр. 1:20-24).

От съществена важност обаче е да се разбира как Божиите хора боравят с превъзходна мъдрост и знание без да ядат от дървото за познаване на добро и зло, както правят останалите две групи? Отговора на този въпрос се крие в разбирането на същността на дървото на Живота и на седемте Божии Духове. Това обаче вече е друга тема, в която за сега не смятам да навлизам.


Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #4 on: March 27, 2011, 09:02:14 AM »
Бих те добавил, също, че е от съществена важност за Божиите хора, да "преоткрият" кръста и неговата стойност - както в личен, така и в общностен аспект. Смятам че в тези времена, когато злото ще започне да залива, да съблазнява, лъже по всякакъв хитър и подмолен начин и Божиите избрани, това, което ще остане като избор е да се изпълнят думите на Спасителя тук (особено) :
 
Quote
  15. Казва им: Но според както вие казвате, Кой съм Аз?
  16. Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос {Т. е. Месия, Помазаник.}, Син на живия Бог.
  17. Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата.
  18. Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър {Значи: Канара} и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.
  19. Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.
  20. Тогава заръча на учениците, никому да не казват, че Той е [Исус] Христос.
  21. От тогава Исус почна да известява на учениците Си, че трябва да отиде в Ерусалим, и много да пострада от старейшините, главните свещеници и книжниците, и да бъде убит, и на третия ден да бъде възкресен.
  22. Тогава Петър Го взе и почна да Го мъмри, като казваше: Бог да Ти се смили, Господи; това никак няма да стане с Тебе.
  23. А Той се обърна и рече на Петра: Махни се зад Мене, Сатано; ти си Ми съблазън; защото не мислиш за Божиите неща, а за човешките.
  24. Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека дигне кръста си, и така нека Ме последва.
  25. Защото който иска да спаси живота {Или: Душата; и така до края на главата.} си, ще го изгуби; а който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.
  26. Понеже какво ще се ползува човек, ако спечели целия свят, а живота си изгуби? или какво ще даде човек в замяна на живота си?
  27. Защото Човешкият Син ще дойде в славата на Отца Си със Своите ангели; и тогава ще въздаде всекиму според делата му.
  28. Истина ви казвам: Има някои от стоящите тука, които никак няма да вкусят смърт докле не видят Човешкия син идещ в царството Си.


Ще помоля Божиите хора да прочетат внимателно целият пасаж от библиите си и да вникнат в същината на разканото от Матея. Описаната случка съдържа животоспасяващи елементи, особено важни за тези времена, за които е писано в предишният постинг. Моля, прочетете също и : Марк 8 и Лука 9. идват времена, в които тази част от учението ще препъва и хора или ще спасяват душите си, или ще се отдават на падналият, който иска да владее. Павел пише така : 
Quote
  7. Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне.
  8. Защото, който сее за плътта си, от плътта си ще пожъне тление, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот.
  9. Да не ни дотегнува да вършим добро; защото, ако се не уморяваме, своевременно ще пожънем.
  10. И тъй, доколкото имаме случай, нека струваме добро на всички, а най-вече на своите по вяра.
  11. Вижте с колко едри букви ви писах със собствената си ръка!
  12. Ония, които желаят да покажат добра представа в плътския живот, те ви заставят да се обрязвате; те търсят само да не бъдат гонени за Христовия кръст.
  13. Защото и сами тия, които се обрязват, не пазят закона, но желаят да се обрязвате вие, за да могат да се хвалят с вашия плътски живот.
  14. А далеч от мене да се хваля освен с кръста на нашия Господ Исус Христос, чрез който светът за мене е разпнат, и аз за света.
  15. Защото в Христа Исуса нито обрязването е нещо, нито необрязването, а новото създание.
  16. И на всички, които живеят по това правило, мир и милост да бъде на тях и на Божия Израил.
  17. От сега нататък никой да ми не досажда, защото аз нося на тялото си белезите на [Господа] Исуса.
  18. Братя, благодатта на нашия Господ Исус Христос да бъде с вашия дух. Амин.
 
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #5 on: March 27, 2011, 10:47:34 AM »
Бих те добавил, също, че е от съществена важност за Божиите хора, да "преоткрият" кръста и неговата стойност - както в личен, така и в общностен аспект. Смятам че в тези времена, когато злото ще започне да залива, да съблазнява, лъже по всякакъв хитър и подмолен начин и Божиите избрани, това, което ще остане като избор е да се изпълнят думите на Спасителя тук (особено) :
 


Моля, развий си нататък мисълта, какво искаш да кажеш с : да  "преоткрият" кръста и неговата стойност ...  и в ОБЩНОСТЕН аспект???
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #6 on: March 27, 2011, 14:17:36 PM »
Quote
Бих те добавил, също, че е от съществена важност за Божиите хора, да "преоткрият" кръста и неговата стойност - както в личен, така и в общностен аспект.

Христовият кръст е съществена част от дървото на Живота, но както казах и по-горе, този въпрос е за отделна тема.

По темата по-горе искам да направя следното уточнение, а именно, че блудницата, която е забравила завета на своя Бог е много по-древна от римокатолическата църква и падналото християнство въобще. Тя започва още от отстъплението на Израел, който в определени моменти се превръщаше в тази блудница и отиваше след други богове. Римокатолическата църква и нейните ортодоксални и протестантски дъщери е само продължител на този блуднически дух и традиция на отстъпление.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

simeon

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 159
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #7 on: March 27, 2011, 14:53:22 PM »
Християните масово презират съвета на Светия дух. Предпочитат да слушат църковните лидери.А те често НЕ са Божийте уста.Ходенето по дух е част от дървото на живота. Ако някой ходи не по съвета на Светия дух,това означава,че ходи според логика,знание и виждане,което често е демонично,бъркано с виждане чрез Божия дух.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #8 on: March 27, 2011, 15:26:46 PM »
simeon, това е въпроса за седемте Божии Духове, който също е за отделна тема. Логиката (здравия разум) и знанието не са противни на Божият Дух, нещо повече те биват развивани и насърчавани от Него. Проблема е когато човек започне на уповава на своя разум, тогава той се отклонява от Божия път.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #9 on: March 27, 2011, 23:51:22 PM »
Бих те добавил, също, че е от съществена важност за Божиите хора, да "преоткрият" кръста и неговата стойност - както в личен, така и в общностен аспект. Смятам че в тези времена, когато злото ще започне да залива, да съблазнява, лъже по всякакъв хитър и подмолен начин и Божиите избрани, това, което ще остане като избор е да се изпълнят думите на Спасителя тук (особено) :
 


Моля, развий си нататък мисълта, какво искаш да кажеш с : да  "преоткрият" кръста и неговата стойност ...  и в ОБЩНОСТЕН аспект???

По - редно е да се каже "Би ли ми отговорил", а не "развий си мисълта", защото има неразбиране, а не нещо друго. Под "личен аспект" имам в предвид личният живот и стойността и тежестта на кръста на Помазаника там, помежду Спасителя и човека, а в "общностен аспект" имам в предвид стойността на кръста в самата общност - във взаиомоотношенията и градежа на Тялото, което днес никак не се нито практикува, нито знае и е съвсем нормално, защото се трупат залъгалки, а не истинна храна, която да изгражда светии за последните времена.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #10 on: March 28, 2011, 10:25:24 AM »
Честно да си кажа, нищо не разбрах.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #11 on: March 28, 2011, 10:38:05 AM »
Добро утро.Ще си позволя да споделя мнение в този раздел.
Бих перефразирал въпроса и заглавието на темата в:.."КОЙ Е..дявола"?
За да разбере човек дадено дело като резултат,треба да "познава" извършителя,неговата същност,естество,които формират неговите намерения и определят делата/действията/.
Когато зададем въпрос кой е дявола,треба да попитаме и защо е дявол?
Писанието дава нужната информация /само нужната/.
Какъв е бил,какъв е ,какво мисли,намерения и алтернатива за това същество..негов завършек.
..."12 Сине човешки, дигни плач за тирския цар, и кажи му: Така казва Господ Иеова: Ти си печат на съвършенство, пълен си с мъдрост и съвършен по хубост.    
13 Ти бе в Божията градина, в Едем; ти бе обсипан с всякакви скъпоценни камъни: със сард, топаз, диамант, хрисолит, оникс, яспис, сапфир, антракт, смарагд и със злато; направата на тъпанчетата и на свирките ти е била приготвена за тебе в деня, когато си бил създаден.    
14 Ти беше херувим помазан за да засеняваш; и Аз те поставих така щото беше на Божия свет хълм; ти ходеше всред огнените камъни.    
15 Ти бе съвършен в постъпките си от деня, когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе.    
16 От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!    
17 Сърцето ти се надигна поради хубостта ти; ти разврати мъдростта си поради блясъка си; Аз те хвърлих на земята, изложих те пред царете, за да те гледат.    
18 Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде, и те обърнах на пепел по земята пред очите на всички, които те гледат.    
19 Всички, които те познаваха между племената, се удивиха на тебе; ужас си станал, и не ще те има до века."


Предполага се ,че се отнася именно за самия дявол.
Когато Бог започва да говори ,казва за него..."Ти си печат на съвършенство, пълен си с мъдрост и съвършен по хубост."..

"ТИ си".."печат на съвършенство"../Пророкува го Езекиил..ТИ си"/не казва "едно време беше".Можем да предположим,че все още "Е".
Нема друго създание в целото творение ,за което некога Бог да изговори подобни думи.
Пълен с мъдрост/дори тук не се сравнява с некого,както се сравнява друг например с Даниил..."ти си по-мъдър от Даниил"../.Тук просто се казва "пълен с мъдрост"/несравнимо,завършено изказване/

Съвършен по хубост...
И от тези думи на после се разглежда неговото минало..."Ти беше в градината.."
"Ти беше херувим помазан за да засеняваш"
"Ти бе съвършен в постъпките си от деня, когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе"
Ето тук вече Бог казва "докато".

"От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!    
17 Сърцето ти се надигна поради хубостта ти; ти разврати мъдростта си поради блясъка си; Аз те хвърлих на земята, изложих те пред царете, за да те гледат.    
18 Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде, и те обърнах на пепел по земята пред очите на всички, които те гледат.    
19 Всички, които те познаваха между племената, се удивиха на тебе; ужас си станал, и не ще те има до века."
Развитието на тази личност,и неговия край.

Тази мъдрост вече е развратена,светилищата са омърсени,сърцето се е надигнало,много голема търговия-насилие,съгрешаване,отхвърляне.
В крайна сметка.."не ще те има до века".


"Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите;    
13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север,    
14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния.    
15 Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова.    
16 Ония, които те видят ще се взрат в тебе, Ще те разгледат, и ще рекат: Тоя ли е човекът, който правеше да трепери земята, Който разклащаше царствата,    
17 Който запустяваше света, И съсипваше градовете му, Който не пускаше в домовете им затворниците си?"

Един интересен въпрос?.."Как си паднал".От къде е паднал,къде е паднал,и защо?
От небето..отсечен до земята..защо?..ти думаше в сърцето си ...."ще бъда подобен на Всевишния"
Края.."ще се снишиш до преизподнята....!

Печата на съвършенство,мъдростта/вече развратена/..определят действията/делата/.На среща си имаме съвършенно същество/вече безаконно/с извратена мъдрост.
Пак ще продължа.


Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #12 on: March 28, 2011, 11:33:16 AM »
Честно да си кажа, нищо не разбрах.

               ___________простете за офтопика_______________

  Имам в предвид носенето на кръста както в личният живот, така и в общностният, задружният живот и ТАКА да се изгражда правилно Тялото на Исус. Защото има недобър градеж на Тялото от хора, които претендират че са вярващи в Исус, но с делата си се отричат от изповедта на устата си : те не носят кръста си, не принасят добър плод, живеят себично и спрямо злата си естествена натура. Затова и по днешните християнски "църкви" е пълно с БЕЗЗАКОНИЕ и всякакво зло - чисти се чашата, а вътрешността е пълна с беззаконие и гнусота. И така, мисля аз, е редно да се обърне внимание на носенето на кръста - от всеки поотделно и от всички заедно, когато са/сме заедно. Ще дам пример. В нашата общност един човек има проблем с даден грях, който му пречи да идва и да се събираме. Той не желае да се възпротиви на греха и не може да дойде да се събира с нас. Виждаме взаимовръзката : личен живот - общностен. Инак взимането на вечеря с Господа и на живеене заедно е безумие : малко квас заквасва всичко. Това са Божии правила и закони за градене на Тялото.

  И така, това, което смятам, още веднъж, е че носенето на кръста трябва да е и в личен живот и в живота на събранията, на християнската задруга. ТАКА и именно ТАКА се гради правилно всичко. Иначе домът ще падне. Затова и Исус говори за носене на кръста и ТАКА да го следват Неговите ученици.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #13 on: March 28, 2011, 15:17:43 PM »
Quote
"ТИ си".."печат на съвършенство"../Пророкува го Езекиил..ТИ си"/не казва "едно време беше".Можем да предположим,че все още "Е".
Нема друго създание в целото творение ,за което некога Бог да изговори подобни думи.

  Мисля че бъркаш. Пророческият език на писанията често обърква четящите. Времената, които се споменават трябвада се преглеждат на база на общият дух и общото послание и мъдрост на писанията.
  Например когато Давид пише тук :
Quote
Псалми 22:18. Разделиха си дрехите ми, И за облеклото ми хвърлиха жребие.
, човек може да се обърка, че става въпрос з анего - самият (вж.целият 22 Пс.- пише че  е на Давид, не пише никъде, че се отнася за друг, нито пък времето е в бъдеще- то е сегашно "разделиха...хвърлиха жребий...разлях се като вода..." тнтнтн). Примерите са много и достатъчни, за да отхвърлят тезата, че падналият е "все още Е.." - в момента на излизане от Божието присъствие и проникване на грях, свидетелстват писанията идва ПОКВАРА и РАЗПАД, РАЗРУХА И ПРОКЛЯТИЕ. Не можем да твърдим, че противникът е "...все още Е"- и спрямо дадената нему мъдрост, преди да отпадне и спрямо хубостта, и спрямо всичко, дадено от Бога, защото даруванията от Бога, дадените подаръци, дарби, добри неща, са свързани с ТЯХНОТО ЗАКОННО УПОТРЕБЛЕНИЕ, а НЕЗАКОННОСТТА предполага извращаване и не можем да правим паралел с Божиите истинни неща.


Тоест - противникът Далеч вече не е „съвършено същество”. Съвършенство вън от Божието предназначение няма. Съвършенството е свързано със покорство пред волята на Бога и ходене в правите Му пътеки- извън това няма нищо добро, камо ли съвършено. Амен.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Защо дявола продължава?
« Reply #14 on: March 28, 2011, 15:54:11 PM »
В друга тема бях засегнал, че "съвършен" няма общо с религиозна терминология и няма нищо общо с (цитирам)
Quote
"свързано със покорство пред волята на Бога и ходене в правите Му пътеки"

Ти не се съгласи с това, което казах тогава, аз замълчах. Ето отново говориш за съвършенство като за нещо, което е свързано с покорство на Бога, а всъщност самата дума няма общо с това. Ограничавайки и дори променяйки значението на една дума води до много погрешни изводи като този, който си направил.

В Словото се говори за "съвършена омраза", за "съвършен ден", "съвършено изтребление", "съвършенство на красота".

Думата "съвършен" означава "цялостен" и "завършен" и се използва както в положителен така и в отрицателен смисъл. Никъде не е писано, че сатана е "загубил съвършенството си", нито някъде е писано, че е загубил някакви "подаръци и дарби".

Казваш, че "не можем да твърдим" това, но никъде не казваш ЗАЩО не можем да го твърдим.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?