Author Topic: Детски рожденни дни  (Read 11292 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Детски рожденни дни
« on: October 27, 2010, 15:16:07 PM »
(редакция на администраторите: съобщението е отделено като нова тема, която се разклони от http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=403.0)

Искам да попитам какво е мнението ви за празнуването на рожденни дни, празнуване , отбелязване или както решите. По конкретно : аз съм повече против, но децата гледат как на другите им правят рожденни дни и те все си мечтаят. Та понеже все ми дожелява и всяка година събирам приятели /семейства с деца , долу-горе с добри разбирания/. наближава пак рожден ден и детето пак се размечта . Как ли да наглася тая година нещата? От една страна е хубаво , че се събираме и става весело, но от друга не ми се иска детето да се научи , че това е задължително нещо и ако не отбележим деня му, да се чувства нещастно.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Детски рожденни дни
« Reply #1 on: October 27, 2010, 22:31:39 PM »
Добре, да конкретизирам въпросите:Погрешна практика ли е празнуването на рожден  ден , ако гостите не са свтски деца и възрастни? Пречи ли това на библейските основи , които градим у децата си? Как практикувате вие в семействата си? Учите ли ги , че не е задължително да получат подаръци ? Ако празнувате , защо го правите?

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Re: Детски рожденни дни
« Reply #2 on: October 28, 2010, 00:49:48 AM »
Ти какво четеш в Словото?

Имаше ли в Израел практика да се празнуват рождени дни?

Ако искаме да градим "библейски основи", трябва да почнем оттук.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Детски рожденни дни
« Reply #3 on: October 28, 2010, 09:12:33 AM »
В Израел празнуваха много други празници, които ние сега не празнуваме и още много други неща има ,които са различни но ги правим днес. Някъкъв друг аргумент трябва, а също и вие какво правите, които имате деца и защо.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Детски рожденни дни
« Reply #4 on: October 28, 2010, 12:04:21 PM »
Quote
В Израел празнуваха много други празници, които ние сега не празнуваме

Тези "много други празници" в Израел се наричат "Господните празници" за разлика от всичко останало, което човеците празнуват и което са човешки, а често и демонични и окултни празници.

Празниците са фундаментално нещо в ценностната система на един човек или общество. Отделянето от празниците на света е част от отделянето от света. Преди години Бог ми показа, че ако отнемеш от светските хора празниците им и забавленията им - те ще започнат да изтрезняват и да търсят Бога. Това беше точно по времето когато трябваше да скъсам окончателно със всички светски празници, включително окултните такива, които се пробутват под "християнски" етикет - като "Рождество" "Великден" и прочие.

Що се отнася до рождените дни - моя син дори не знае какво е рожден ден, камо ли да мисли за празнувания. Самото естество на празниците е такова, че те са наречени "holydays" - сиреч святи дни. Когато думата "свят" съществува - то тя говори за наличие на дадено божество за което този ден се освещава и в чието име този ден се отбелязва и празнува, като специален. Рождените дни са напълно хуманистично празненство, което празнува собственото его на човека. С други думи човек празнува себе си. Ние трябва да пазим и себе си и децата си от пътищата на света, както и от техните божества. В днешно време себето е сред най-издиганите божества за поклонение, затова не е чудно, че човеците празнуват рождените си дни, като святи дни. И другите им носят подаръци, сиреч принасят дарове на божеството, признавайки неговата важност и значимост и надявайки се на неговото благоволение в живота занапред. Това е типична езическа форма на поклонение и манталитет.

Да позволиш на децата си да гледат какво правят езичниците и да пожелават техните пътища е гибелно. Днес ще пожелаят рожените им дни. Утре ще пожелаят късите им поли, после наркотиците им и накрая ще пожелаят блудствата им. Не можеш да измисляш "християнски" версии на езическите поклонения, точно това е довело до падението на християнството в лицето на римокатолицизма и православието. Те са измислили "християнски" версии на всички езически божества и празници и всички знаем последствията от това. Празниците са мощно средство за формиране на съзнанието, вярата и ценностната система. Бог много добре разбира това и затова е дал седемте Господни празника, чийто замисъл е да съграждат Божиите хора в Божиите пътища, правда и царство. Все повече християни започват да обръщат внимание на Господните празници, които са мощно средство дадено от Бога за освещение на праведните. В момента например текат 8 дни от празника Сукхот или това са "дните на радостта" - всичко в Господните празници е направено да обновява ума и сърцата в Божиите пътища, с особено силна роля във формирането на децата. Бог изрично обръща внимание, че по време на празниците - децата ще задават въпроси и какво трябва да се отговаря на тези въпроси. Това показва, че Бог е дал тези празници с изрично внимание на тяхната роля в живота на децата.

Ето един характерен пример:

Изх. 12:17  Да пазите, прочее, празника на безквасните, защото в същия тоя ден изведох войнствата ви из Египетската земя; заради което ще ви бъде вечен закон да пазите тоя ден във всичките си поколения.
Изх. 12:18  От вечерта на четиринадесетия ден от първия месец до вечерта на двадесет и първия ден от месеца ще ядете безквасни хлябове.
Изх. 12:19  Седем дена да се не намира квас в къщите ви; защото който яде квасно, оня човек ще се изтреби отсред обществото на израилтяните, бил той пришелец или туземец.
Изх. 12:20  Нищо квасно да не ядете; във всичките си жилища безквасни хлябове да ядете.
Изх. 12:21  Тогава на четиринадесетия ден от месеца, Моисей повика всичките Израилеви старейшини и рече им: Идете та си вземете по едно агне според челядите си и заколете пасхата.
Изх. 12:22  После да вземете китка от исоп и да я потопите в кръвта, която ще приемете в леген, и с кръвта, що е в легена, да ударите по горния праг и двата стълба на къщната врата; и никой от вас да не излиза от къщната си врата до утринта.
Изх. 12:23  Защото Господ ще мине, за да порази египтяните, и когато види кръвта на горния праг и на двата стълба на вратата, Господ ще отмини вратата, и не ще остави погубителят да влезе в къщите ви, за да ви порази.
Изх. 12:24  И ще пазите това като вечен закон за себе си и за синовете си.
Изх. 12:25  Когато влезете в земята, която Господ ще ви даде според обещанието си, ще пазите тая служба.
Изх. 12:26 И когато чадата ви попитат: Какво искате да кажете с тая служба?
Изх. 12:27  Ще отговорите: Това е жертва в спомен на минаването на Господа, който отмина къщите на израилтяните в Египет, когато поразяваше египтяните, а избави нашите къщи. Тогава людете се наведоха и се поклониха.


Празника на безквасните хлябове между другото скоро завърши последван от празниците на радостта. И разбира се, когато човек се освети от греха и света, това, което го очаква е радостта в Господа. ТОВА е което нашите деца имат нужда да научат, а не как да празнуват СЕБЕ СИ както правят езичниците. Няма по пагубно нещо от това да се гледа какво правят езичниците и да се пожелават техните пътища:

Лев. 18:3  Да не правите, както правят в Египетската земя, гдето сте живели, и да не правите както правят в Ханаанската земя, в която Аз ви завеждам; и да не ходите по техните повеления.
Лев. 18:4  А Моите съдби да правите, и Моите повеления да пазите, да ходите в тях. Аз съм ЙХВХ вашият Бог.


Но какво направихме ние? Забравихме Господните празници и се втурнахме да празнуваме собственото си себе и да пазим езическите гнусоти като святи дни. Никой от апостолите не е празнувал рожден ден, защото такова нещо би било гнусота в Израел. А вместо това Писанието свидетелства, че продължиха да отбелязват Господните празници.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Детски рожденни дни
« Reply #5 on: October 28, 2010, 13:27:40 PM »
Quote from: Watchman
"Рождените дни са напълно хуманистично празненство, което празнува собственото его на човека. С други думи човек празнува себе си."

-това е синтеза на отговора който търсех. Всъщност това е което ме е притеснявало , ама не можех да си го синтезирам.Благодаря.

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Re: Детски рожденни дни
« Reply #6 on: October 29, 2010, 17:54:05 PM »
Quote
В Израел празнуваха много други празници, които ние сега не празнувамеНо какво направихме ние? Забравихме Господните празници и се втурнахме да празнуваме собственото си себе и да пазим езическите гнусоти като святи дни. Никой от апостолите не е празнувал рожден ден, защото такова нещо би било гнусота в Израел. А вместо това Писанието свидетелства, че продължиха да отбелязват Господните празници.Аз отдавна не празнувам себе си, но ми е трудно да отклоня честитки по телефона, когато сестри по вяра или  съседки, роднини или приятели дойдат на вратата с букет цветя... Вие как се справяте в такива моменти???

Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Детски рожденни дни
« Reply #7 on: October 29, 2010, 18:46:29 PM »
Quote
но ми е трудно да отклоня честитки по телефона, когато сестри по вяра или  съседки, роднини или приятели дойдат на вратата с букет цветя... Вие как се справяте в такива моменти???

Мен са ме научили и знаят отношението ми, затова и повечето ми познати не ме безпокоят. Често пъти обаче хора които не ме познават добре ми пращат честитки по скайпа, на които аз не отговарям нищо както правя и с честитки от рода на "Христос восркресе" и "Честито рождество." Ако все пак някой на живо реши да ми честити нещо такова, аз обикновенно му отвръщам с въпрос дали наистина вярват в подобни честитки, и те като видят че разговора отива на дълбочина в която те не желаят да влизат просто сменят темата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Детски рожденни дни
« Reply #8 on: November 01, 2010, 08:46:16 AM »
Ами ако някой приятел/колега ви почерпи, я за рожден ден, я за нещо друго, тогава какво правите?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Детски рожденни дни
« Reply #9 on: November 01, 2010, 10:20:04 AM »
Същото е като това:


1 Коринтяни 8
  1. А относно идоложертвеното: Знаем, че ние всички уж имаме знание да разрешим въпроса! Но знанието възгордява, а любовта назидава.
  2. Ако някой мисли, че знае нещо, той още не е познал както трябва да познава.
  3. Но, ако някой люби Бога, той е познат от Него.
  4. Прочее, относно яденето от идоложертвеното, знаем, че никакъв бог, изобразен от идол, няма на света, и че няма друг Бог освен един.
  5. Защото, ако и да има така наричани богове, било на небето или на земята, (както има много богове, и господари много),
  6. но за нас има само един Бог, Отец, от Когото е всичко, и ние за Него, и един Господ, Исус Христос, чрез Когото е всичко, и ние чрез Него.
  7. Но това знание го няма у всички; и някои, като и до сега имат съзнание за идолите, ядат месото като жертва на идолите; и съвестта им като слаба, се осквернява.
  8. А това що ядем, не ще ни препоръчва на Бога; нито ако не ядем, губим нещо; нито ако ядем, печелим нещо.
  9. Но внимавайте да не би по някакъв начин тая ваша свобода да стане спънка на слабите.
  10. Защото, ако някой види, че ти, който имаш знание, седиш на трапеза в идолско капище, не ще ли съвестта му да се одързости, ако е слаб, та и той да яде идоложертвено?
  11. И поради твоето знание слабият погива, братът за когото е умрял Христос.
  12. А като съгрешавате така против братята, и наранявате слабата им съвест, вие съгрешавате против Христа,
  13. Затуй, ако това що ям съблазнява брата ми, аз няма да ям месо до века, за да не съблазня брата си.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Re: Детски рожденни дни
« Reply #10 on: November 01, 2010, 10:22:04 AM »
Ами ако някой приятел/колега ви почерпи, я за рожден ден, я за нещо друго, тогава какво правите?


Лично аз постъпвам така: ако е за рожден ден, имен ден , сватба, годеж и пр. и човека насреща е радостен- споделям радостта му, и му пожелавам здраве и да познае Бог в живота си.

Ако е за я за нещо друго- смъртен случай, възпоминание - определено не вземам, защото ми казват "за Бог да прости" и аз изказвам съболезнования, съжалявам за загубата на близкия му човек, но казвам, че Бог прощава докато човек е жив, след смъртта няма прошка и отказвам да взема. До преди няколко години ги разделях хората: които ми бяха по непознати- категорично отказвах, а на познатите си, просто защото нямах сили в себе си така направо да им откажа- казвах, "ще взема, но не за Бог да прости умрелия, а за твое здраве и ти да намериш мир, успокоение в Бога сега след смъртта на починалия".
Но благодаря на Бог, това съм го искала от Бог - да ме освободи от такова извинително чувство пред човеците; коментирала съм го в къщи със семейството си и вече съм СВОБОДНА , когато отказвам да взема за така нареченото "Бог да прости".
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 504
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Детски рожденни дни
« Reply #11 on: November 01, 2010, 10:25:18 AM »
 "От всичко съм свободен, но не желая да съм на нищо (никой ) роб", казва Павел. Също така казва, че вярващите са свободни от храна, давана на идоли, но трябва ад внимават, за да не съблазнят със свободата си някой неукрепил се, неутвърдил се в пътят на Помазаника.

Аз лично взимам бонбона и свидетелствам за Спасителя, или просто благославям човека, или демострирам добро отношение към него. На тези праздници (празни дни, дни, които се освобождават от ангажименти и работа и в тях се правят определени неща : веселие, хранене, събиране по разни поводи, други) дори и да има поклонение към зли духове, то писанията ни казат, че вярващите са свободни и могат, ако не е в разрез със съвестта им, да вкусят храна, да поздравят човека, по някакъв начин да му кажат за Този, Който проля кръвта Си и седи отдясно на Божият слава.

 Определение, че рождените дни ВКАРВАТ В ГРЯХ вярващите, или че ядене на идоложертвено е грях, или че нещо друго, освен ясно упоменатото от Исус и Неговите пратеници, е причина да се осквернят вярващите и те да бъдат в грях пред Бога и това да е причина за наскърбяването на Святият Дух, НЯМА. Павел ясно апелира към ЛИЧНАТА ПРЕЦЕНКА и към мъдро поведение на вярващите. Другото може да е ненужен хомот върху врата на вярващите и причина да влезнат в честване на праздници, които никой в новият завет, или новият договор, между човеците и Бога, не е чествал (еврейските такива)....
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Детски рожденни дни
« Reply #12 on: November 01, 2010, 15:30:07 PM »
Да , ама никой не споделя какво прави на рождените дни на децата си, само разбрах , че Wathman, не е казал даже на детето си , че има такова нещо. А другите? Какво им обяснявате, как се съгласувате?Някои конкретни препоръки. Може би ви е старх администраторите да ни ви мъмрят. Но без откровеност няма истинско общение.

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Re: Детски рожденни дни
« Reply #13 on: November 01, 2010, 18:48:08 PM »
Да , ама никой не споделя какво прави на рождените дни на децата си, само разбрах , че Wathman, не е казал даже на детето си , че има такова нещо. А другите? Какво им обяснявате, как се съгласувате?Някои конкретни препоръки. Може би ви е старх администраторите да ни ви мъмрят. Но без откровеност няма истинско общение.

Прашинке, наистина е така: както научиш детето си.
Добре, разбирам, че искаш да направиш нещо весело, забавно за детето си, ами направи го. Лошо няма. Но когато поканите деца нека твоето дете не очаква никакви подаръци за този ден. Просто един ден като всички останали, с повече настроение и почерпка. Подаръци може детето да получи и през останалите дни в годината.
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Детски рожденни дни
« Reply #14 on: November 01, 2010, 20:20:14 PM »
Quote
Просто един ден като всички останали, с повече настроение и почерпка.

Точно това е проблема създаване на дни със "специално настроение." Небесните началства и власти на тъмнината точно така контролират света, чрез създаване на емоционални връзки, чрез насърчаване на фалшифи ценности, които подхранват фалшиви настроения.

В тия последни времена ние трябва да научим и себе си и децата си как да бъдем ДУХОВНИ човеци, а не душевни и плътски, които имат нужда от подхранване на специални настроения. На някои хора може подобни неща да им се виждат маловажни, но точно такива "маловажни" кръстовища в които взимаме решение или в полза на плътта или в полза на духа, ще определят това дали ще се формираме като духовни човеци или като плътски.

Именно затова е толкова важно да се прекъснат всякакви емоционални и ценностни връзки със светската система и начин на мислене, а не да се принизява въпроса до това дали някой изял един бомбон или не, и какво щял да каже на еди кой си докато бил вземал бомбона. Това е напълно отвъд същината на онова за което говорим в момента.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.