Author Topic: Детски рожденни дни  (Read 11293 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Детски рожденни дни
« Reply #15 on: November 01, 2010, 20:36:04 PM »
Quote
Другото може да е ненужен хомот върху врата на вярващите и причина да влезнат в честване на праздници, които никой в новият завет, или новият договор, между човеците и Бога, не е чествал (еврейските такива)....

Евреите наистина си имат празници, но те си остават точно такива - еврейски. Господните празници обаче са ГОСПОДНИ, а не еврейски. И който е чел Писанията знае, че всички апостоли и самия Исус взимаха тези празници на сериозно. А който не е чел Писанията да седне и да прочете.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Re: Детски рожденни дни
« Reply #16 on: November 01, 2010, 21:36:28 PM »
Quote
Просто един ден като всички останали, с повече настроение и почерпка.

Точно това е проблема създаване на дни със "специално настроение." Небесните началства и власти на тъмнината точно така контролират света, чрез създаване на емоционални връзки, чрез насърчаване на фалшифи ценности, които подхранват фалшиви настроения.

В тия последни времена ние трябва да научим и себе си и децата си как да бъдем ДУХОВНИ човеци, а не душевни и плътски, които имат нужда от подхранване на специални настроения. На някои хора може подобни неща да им се виждат маловажни, но точно такива "маловажни" кръстовища в които взимаме решение или в полза на плътта или в полза на духа, ще определят това дали ще се формираме като духовни човеци или като плътски.


Именно затова е толкова важно да се прекъснат всякакви емоционални и ценностни връзки със светската система и начин на мислене, а не да се принизява въпроса до това дали някой изял един бомбон или не, и какво щял да каже на еди кой си докато бил вземал бомбона. Това е напълно отвъд същината на онова за което говорим в момента.

Когато писах това, идеята ми е да не става детето център на внимание в някакъв нарочен за това ден и още повече на биологичния му рожден ден. Затова писах да няма  подаръци(дори и някакви специални благопожелания), а просто всички деца да имат заедно един хубав ден с игри и почерпка. В съзнанието на детето остава спомена от общуването(ние сме хора и емоциите са в нас в различните ни преживявания) и така или иначе децата имат такива дни през годината. Родителите също няма защо да нарочват такъв ден мълчаливо на рожд му ден. Просто ден, като всички други, а иначе игри и почерпка за децата може да се направи и когато има повече ваканция. :)

Емоциите не се свързват само със светския начин на общуване и светския начин на живот. Те присъстват и в живота на вярващите хора; въпроса е да не се оставяме да бъдем водени и контролирани от емоциите си. Това е едно от местата на ежедневна битка в Духа и трябва да внимаваме така на себе си и да упражняваме контрол над всичко, което ни отдалечава от благочестието, така че да не ни владее НИЩО и НИКОЙ от този свят.

Watchman, много добре те разбирам какво казваш. По важното е да не отдаваме значение НЕПРЕМЕННО да се уважим, (да угодим на себе си) на такива празници по подобие на света. Ние като хора, които сме се отвърнали от света и сме приели други неща за стойностни, пак не държим така ревностно на духовния си рожден ден,(който считаме за повратен момент в земния си живот) по подобие на хората от света, които празнуват биологичния си рожден ден, защото нямаме такъв пример даден никъде от никого в Словото.

Често си спомням за една мила сестра, (още преди 30 години) която като запитвах защо не празнува рождения си ден та дори и с вярващи хора,а аз бях тогава съвсем нова и млада във вярата, тя ми отговаряше: "не искам маме, да приличам на света, на моя Спасител искам да съм угодна". Тя беше напълно предадена на Господа и наистина като ап.Павел считаше всичко, което идва и прави света за измет.
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Детски рожденни дни
« Reply #17 on: November 04, 2010, 10:29:59 AM »
Много, много благодаря за отговорите, мисля че събрах правилните изводи. Но проблема ми е сега как да се измъкна, без да огорча хора/не децата, а роднини и приятели/, а не как да направя рождения ден.Трудното дойде още повече като разбрах, че хората са се подготвили с подаръчета. Всяка година обяснявам на децата че подаръците не са важни, даже нарочно не им копувам за деня нищо, но хората не мислят така и ...даже да не сме го правили, пак някой ще подари и ще честити.
   За празнуването -взех решение: Ако ни се канят гости, не е нужно да чакаме рождения ден, а на самия ден може нищо да няма. Потготвих децата и им изнесох лекция , че досега мама ги е учила на лошо, като е правила компромис, те мигаха , мигаха...Не знам дали ме разбраха , ама с течение на времето ще разберат. Хубавото е , че мъжа ми и той мисли така, даже той беше по против , ама аз по се контролирах от близките и ето на , сега децата вече са научени на нещо от което трябва да ги отучвам. Добре е че са ми добрички и не спорят. Щом е за вярата винаги се съгласяват.
   

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 504
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Детски рожденни дни
« Reply #18 on: November 04, 2010, 11:22:31 AM »
Виж, има неща, в които Сам Бог трябва да те води и Сам Той ще ти даде и мъдрост и думи и всичко. Другото може да се превърне и в загуба на време. След като вече събра достатъчно инфо е време да се молиш. Така че - направи го.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Детски рожденни дни
« Reply #19 on: November 04, 2010, 20:31:21 PM »
Че аз нямам други въпроси.Просто споделям изводите до които съм стигнала сега докъто разговаряме. Не е ли нормално хората като са се ангажирали да ми отговорят и са отделили време и внимание да видят какво мисля ? Да видят че откликвам с радост на отзивите и размишлявам върху казаното. Не мисля , че си губя времето, нали това е форум за християнско общение в трудни времена?