Author Topic: Християните - богати, бедни, имащи имот или нямащи?  (Read 13354 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Ще се отклоня от темата, но просто положението го налага.
Някои от вас може би са прочели една спомената от мен книга в друга тема /"Диктаторите" от Костас Варналис/. Там се говори и за превземането на Йерусалим, което е осъществено под командването на римляните не от някой друг, а от съседите на евреите. Вместо подтиснатите народи да се изправят срещу Рим и да се обединят с евреите, съседите на евреите предпочели да воюват срещу евреите. Има ли някакво логично обяснение на този факт?
За мен отговорът се крие в самата психика на евреите. Дълго време мозъците им са били промивани с разни постулати от типа за Божий народ, свещена кръв, мъже, а не жени и т. н. Обяснявали са им, че те са възвишени, а езичниците са червеи - да убиеш мъж е престъпление, да смачкаш червей - не е грях. Растягали са им дълги локуми за каквото може да се сети един човек /ако сте чели "Приказките на Шехерезада" във варианта за големи, ще разберете/. Тази общност все повече се капсулирала, като се обособили три ядра - истински Моисееви ученици, лъжливи Моисееви ученици /Кесареви евреи/ и хамелеони /атеисти, които ходят под строй в синагогата, но само краката им ходят/.
Истински трепет предизвиквала една книга, която буквално разтапяла сърцата на /повечето/ слушатели. Сигурен съм, че никога няма да се сетите от раз коя е тая книга от Библията. Това била книгата "Естир". Омразните врагове ще паднат от нож, когато дойде видов ден за тях. Тежък удар било разоряването на Йерусалим именно от червеите, които сложили под нож всички чакащи видов ден.
Спасили се главно деца и жени, които никога /най-вече в сърцето си/ не били вдигали нож. Истинна се оказала Христовата дума: "Който нож вади, от нож умира."

Вие като искате мразете ближните нечестивци със "съвършена омраза", като правите на тях така, както не искате да правят вам /Не им посочвате Пътя/, но помнете - възмездието ще започне от вас.

Ето и въпросният пасаж: "Не злоумишлявай против ближния си. Да не мразиш никого. Но едни изобличавай, за други се моли, а трети обичай дори от живота си повече." /"Дидахи"/

Левит 19:17
"Да не мразиш брата си в сърцето си; да изобличиш смело ближния си, та да се не натовариш с грях поради него."

Езекиил 23:28
"Защото така казва Господ: Ето, ще те предам в ръката на ония, които мразиш, в ръката на ония, от които се е отвратила душата ти."

1 Йоаново 2:9
"Който казва, че е в светлината, а мрази брата си, той и до сега е в тъмнината."

1 Йоаново 3:15
"Всеки, който мрази брата си, е човекоубиец; и вие знаете, че в никой човекоубиец не пребъдва вечен живот."

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Ти разлика между брат и нечестив не правиш, като гледам. Бог говори по един начин за праведните и по друг за нечестивите. Виж домашното, което дадох на Джойси.

Най-важното е biblical да отговори и искреност и кротост на въпроса, който Watchman зададе, защото темата е важна.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Практикувам го и съм свидетел, че Бог никога не те оставя и никога не те забравя. Бог повече от тебе самия знае, че се нуждаеш от храна, облекло и покрив. Но когато човек сложи очите си на нещата от живота му се случва това: светските грижи и примамката на богатството заглушават словото и то не дава плод.

Да поставиш въпрос за двеста християнски семейства може и да звучи разумно, но не аз съм писал Новия Завет.

Нека погледнем на Исус. Какво било неговото богатство, неговия дом, неговия бизнес? Нали той е нашия пример във всичко? Нека да вървим по неговите стъпки.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3409
biblical,

Отново въпроса не беше ти дали практикуваш нещо, което самия отбягваш да дефинираш, а КАК го практикуваш. Това че ти не си писал Новия Завет е ясно, въпроса е дали разбираш това, което Духа е дал на апостолите да напишат.

Да погледнем на Исус казваш, добре. Какво правеше Исус. Като дете се покоряваше на родителите си и пазеше еврейския закон. Като млад мъж е бил дърводелец, сиреч е имал собствено предприемачество с което е помагал на майка си, която е била вдовица и вероятно на по-младите си братя. В момента в който Бог го призовава и отделя за делото в което Го е призовал, Той оставя всичко и следва точните инструкции на Небесния Отец.

Ти така ли практикуваш? Призован, подготвен, обучен, изпитан, одобрен, отделен и изпратен със сила и власт свише ли си както беше Исус, или си още в положението в което Той беше преди да бъде отделен и изпратен?

Айде седни и размишлявай малко върху Неговия пример.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
В интерес на истината "омразата" на Давид не е подчинена на девиза "Око за око, зъб за зъб."
Това ясно проличава в 1 Царе 24 гл. /Може да има и други места./
При все че Саул е бил неприятел Богу, Давид не е дигнал ръката си срещу търсещия живота му, и вместо на злото да отдаде зло, е въздал добро. Ето в това е висшата праведност, за която говори и Христос. Да простиш на ближните /длъжниците/ си, приятели и неприятели, за да ти прости и Небесният Отец.
Тук съвсем ясно се вижда изобличението на Саул от страна на Давид и разкаянието на Саул. Това не може да стане с омраза в сърцето, но с любов.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Темата се отклони доста, но може всеки да си помисли дали Давид беше лицемер, когато каза това в 139-ти псалм, а се отнесе със Саул така.

Все пак темата е относно християните, богатството, имота.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Когато имаш например сто хиляди "пари" и видиш брат си в нужда, но парите са за твоя бизнес и ти "няма как да му помогнеш", тогава твоето занятие се превръща в пречка. Така поне ни показва Новия Завет. Исус не е имал собствен бизнес, а е помагал на Йосиф, който бил дърводелец.Исус също е бил дърводелец. Това не е бизнес в смисъла на предприемачество. Днешното предприемачество е по.скоро както в притчата за талантите - необходими са капитали, ноу-хау, работна ръка и прочее.
Подобно било и в живота на Павел. Той правел палатки, но само като решение на финансовите си трудности от време на време. Той не го "развивал".

И аз мисля, че отговорих съвсем ясно на хора, които не са отговорили с подобна искреност на моята. Уочман или Тихомир, а вие как практикувате?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Когато имаш например сто хиляди "пари" и видиш брат си в нужда, но парите са за твоя бизнес и ти "няма как да му помогнеш", тогава твоето занятие се превръща в пречка. Така поне ни показва Новия Завет.
biblical,

Сигурен ли си, че това, което пишеш е това, което наистина имаш предвид, защото това, което си написал няма никакъв смисъл.

Не знам дали си прочел изобщо това, което пише в т.нар. "нов завет", но там няма нищо общо с това дали човекът работи като наемник или като предприемач (както ти предполагаш):

Ако някой брат или някоя сестра са голи и останали без ежедневна храна, и някой от вас им рече: Идете си с мир, дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза?

Тук пише за помагане с ежедневни неща. Почти всеки човек - независимо дали е наемник или предприемач, може да помогне с дрехи и храна. Разликата е, че предприемачът може да помогне с повече, отколкото наемника. Предприемачът разполага с тези пари и прави с тях каквото иска, защото той е господар. Наемникът получава това, което господарят реши.

Твоят извод няма нищо общо с това, което пише в Словото. Не знам в какъв свят живееш, но представата ти е изключително изкривена. Дори това, което пише в Словото го изкривяваш.

Quote
Исус не е имал собствен бизнес, а е помагал на Йосиф, който бил дърводелец.Исус също е бил дърводелец. Това не е бизнес в смисъла на предприемачество.
Никъде не пише, че Исус е помагал на Йосиф. Пише, че е бил дърводелец. Даже за Йосиф не се споменава нищо след 12-тата година на Исус, което може би означава, че той е починал. Пише, че Исус е бил дърводелец. За да си дърводелец ти трябват инструменти и материали, за да работиш. Това е предприемачество. Виж внимателно значенията на думите.


Quote
Днешното предприемачество е по.скоро както в притчата за талантите - необходими са капитали, ноу-хау, работна ръка и прочее.
Подобно било и в живота на Павел. Той правел палатки, но само като решение на финансовите си трудности от време на време. Той не го "развивал".
Откъде знаеш, че не го е развивал? Мислиш ли, че един ден се е събудил и е можел да прави палатки? Забележи внимателно, че преди да бъде призован Павел, той се е занимавал с други неща. Какво ще кажеш за кожаря Симон? Той развиваше ли това, което правеше или просто караше през пръсти, защото "духовни работи го чакаха"? Ами Акила и Прискила? Тяхното занятие беше това? Знаеш ли какво е занятие? Да не мислиш, че са получавали заплата като днешните "пастори"?

Не знам дали си мислил, но за да си предприемач по времето на Исус в плът също е трябвал капитал (за да се купят инструменти или материали, за да се направят инструментите), нужно е "know-how" (сиреч, да се научи занаята от майстор). Работната ръка може да си само ти. Днес има термин "едноличен търговец". Той много пъти няма работна ръка. Да вземем пример с художник - той си рисува и няма нужда никой да му държи ръката. Акила и Прискила явно бяха двама. Може да са имали и помощници и то най-често са от семейството.

Днес не виждам някаква особена разлика в този принцип.


Quote
И аз мисля, че отговорих съвсем ясно на хора, които не са отговорили с подобна искреност на моята. Уочман или Тихомир, а вие как практикувате?
Ние практикуваме това, което пишем, според както четем в Словото относно занаятите, наемническия труд и предприемачеството.


Ти, biblical, постоянно бягаш от въпросите, които са ти зададени. Няколко пъти ти бяха зададени конкретни въпроси - дали си си продал това, което имаш. Дали ползваш това, което пазарната икономика ти предлага и т.н...

Постоянно сменяш темата и пишеш отвлечени неща, които са далеч от въпросите, които ти бяха зададени. И съвсем не отговаряш ясно, както сам твърдиш.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3409
Quote
Когато имаш например сто хиляди "пари" и видиш брат си в нужда, но парите са за твоя бизнес и ти "няма как да му помогнеш", тогава твоето занятие се превръща в пречка. Така поне ни показва Новия Завет.

Ти верно ли мислиш, това, което си написал? Всъщност може и да го мислиш, защото имаш само някакви илюзорни представи относно какво означава някой да прави бизнес. Най-вече представите които комунистите втълпяваха на хората. И до ден днешен промитите от комунизма мозъци като чуят за бизнес и си мислят за нещо зло, нещо себично, нещо което се прави само за пари, пари, пари, много пари... Друго си е държавната работа, сигурно, сладко, спокойно, работиш не работиш - парите идват...

Парите на Божия човек са на разположение на Господаря, без значение дали е наемник или предприемач. И Божият човек е щедър, без значение дали има много или малко. Също Божия човек е мъдър и управлява ресурсите си с мъдрост и разбиране, така, че не само да има за своите нужди, но да има и да отделя за тия братя, които са изпаднали временно в нужда.

Но това, което си написал в цитата е толкова абсурдно, че имаш нужда да изтрезнееш и да се събудиш от сън, според както ни учи Павел в Римл. 13 гл.

Quote
Quote
Исус не е имал собствен бизнес, а е помагал на Йосиф, който бил дърводелец.Исус също е бил дърводелец. Това не е бизнес в смисъла на предприемачество.
Никъде не пише, че Исус е помагал на Йосиф. Пише, че е бил дърводелец. Даже за Йосиф не се споменава нищо след 12-тата година на Исус, което може би означава, че той е починал. Пише, че Исус е бил дърводелец. За да си дърводелец ти трябват инструменти и материали, за да работиш. Това е предприемачество. Виж внимателно значенията на думите.

И не само инструменти и материали, но и работилница, което си е сериозна инвестиция. Също така се изисква сериозно know-how за да се правят нещата качествено и надеждно. Или си мислиш, че праведните трябва да правят "през куп за грош" работите си? Да се работи по този начин е нечестиво.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ivan

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
biblical, моля те най-искрено, като брат в Христа, остави тези човешки поучения и вземай пример от Писанието