Author Topic: Християните - богати, бедни, имащи имот или нямащи?  (Read 12732 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Редакция Watchman: Тъй като темата се разклони от оригиналната посока, я отделих в самостоятелна тема.

Тъй като Уочмън не уточни какво има предвид под живот заедно, ще отговоря на някои от засегнатите въпроси.
Проверих думата за чин в Деяния1 и тя е епископство, а не бизнес.
Относно думата бизнес наистина на български тя е по-близко до предприемачество, отколкото до занаят. Колкото християни-бизнесмени познавам, толкова от тях са предадени на правенето на пари и очите им светят при думата печалба. Никога не бих се доверил на такъв човек за епископство.
А пък за имотите съм напълно прав. Ето го текста:
22. Рече още на учениците Си: Затова ви казвам, не се безпокойте за живота си, какво ще ядете, нито за тялото си, какво ще облечете.
23. Защото животът е повече от храната, и тялото от облеклото.
24. Разгледайте враните, че не сеят, нито жънат; те нямат нито скривалище, нито житница, но пак Бог ги храни. Колко по-скъпи сте вие от птиците!
25. И кой от вас може с грижене да прибави един лакът на ръста си?
26. И тъй, ако и най-малкото нещо не можете стори, защо се безпокоите за друго?
27. Разгледайте кремовете как растат; не се трудят нито предат; но казвам ви, нито Соломон във всичката си слава не се е обличал както един от тях.
28. И ако Бог така облича полската трева, която днес я има, а утре я хвърлят в пещ, колко повече ще облича вас, маловери!
29. И тъй, не търсете какво да ядете и какво да пиете, и не се съмнявайте;
30. защото всичко това търсят народите на света; а Отец ви знае, че се нуждаете от това.
31. Но търсете Божието царство и всичко това ще ви се прибави.
32. Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.
33. Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда.
34. Защото гдето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.

Много е просто. Исус го казва на учениците си, а не само на 12-те. Причината не е че на Исус му трябват имоти и съкровища, а че на човека му пречат. Точно за това е и неговото твърдение, че богат не може да влезе в царството - по-лесно е камила да мине пред иглени уши. Не можем да твърдим, че само дванадесетте са били предупредени за съкровищата и сърцата - това е предупреждение за всички нас, следователно и заповед за всички нас. Иначе си берем последствията/плодовете.


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Коментирай заедно с това, което каза и този стих:
Марк 10:30. и да не получи стократно сега, в настоящето време, къщи и братя, и сестри, и майки, и чада, и ниви, заедно с гонения, а в идещия свят {Или: Век.} вечен живот.

Иначе думата "епископство" си е точно "офис" на английски или "служба" на български и няма изобщо религиозно значение.

Аз не съм казал, че думата "чин" е бизнес. Прочети внимателно това, което съм писал. Виж, че съм го вметнал с "тук искам да спомена".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Точно за това е и неговото твърдение, че богат не може да влезе в царството - по-лесно е камила да мине пред иглени уши.

Исус не каза, че е невъзможно за богат да влезе в небесното царство, а мъчно.

Mat 19:23  А Исус рече на учениците си: Истина ви казвам: Мъчно ще влезе богат в небесното царство.
Mat 19:24  При това ви казвам: По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.


Камила може да мине през иглени уши /забравих какво точно се наричаше иглени уши, дупка в градската порта ли беше, нека някой ме поправи/, когато се наведе и едва ли не пълзейки без товар на гърба. И точно в това е смисълът на примера.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
johnny_fx  е прав, като напомня, че Исус не е казал, че богат е невъзможно да влезе в Божието царство, но казва, че ще бъде трудно. В другото евангелие се пояснява какво се има предвид:

Марк 10:23  А Исус се озърна и каза на учениците: Колко мъчно ще влязат в Божието царство ония, които имат богатство!
Марк 10:24  А учениците се смайваха за Неговите думи. Но в отговор Исус пак им каза: Чада, колко е мъчно да влязат в Божието царство ония, които уповават на богатството.
Марк 10:25  По-лесно е камилата да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.
Марк 10:26  А те се чрезмерно зачудиха и Му казаха: Тогава кой може да се спаси?
Марк 10:27  Исус ги погледна и рече: 3а човеците това е невъзможно, но не и за Бога; защото за Бога всичко е възможно.


Значи по въпроса за думите на Исус, относно минаването през "иглени уши" има няколко пояснения:

1. Първото пояснение е историческо и не може да се приеме като напълно надежно, но дава някаква яснота по въпроса. А именно - древния Ерусалим е имал 12 врати, като всяка е имала собствено име. Една от вратите е била изключително тясна и ниска, поради което е носела името "Иглени уши". Това пояснява какво се има предвид за камилата, да мине през тази тясна врата е било изключително мъчно, но не е същото като да се вземе размера на ухото на обикновена игла.

2. Второто пояснение е от думите в Евангелието на Марк, където се пояснява, че проблема не е в наличието на богатството, а в упованието в него. Това е ключов момент в разбирането на тези думи.

Бих искал да обърна внимание и на следния пасаж по отношение на богатите и на Божието царство:

Мат. 8:11  Но казвам ви, че мнозина ще дойдат от изток и запад, и ще насядат с Авраама, Исаака и Якова в небесното царство;

Тук Исус казва, че патриарсите Авраам, Исаак и Яков са в Божието царство, а всички знаем, че и тримата са били доста богати. Това явно по никой начин не ги е спънало да влязат в царството. Давид и Даниил също не са били сред бедните.

3. Третото пояснение, е на база стих 27 от Марк. 10 гл. Дори да е нещо невъзможно за човека, за Бога всичко е възможно. Следователно в ръцете на Бога е и богатия и бедния да влязат в Божието царство.

С оглед на разклонението на темата и на обособяването на собствена тема е добре да разискваме целенасочено новата тема. Очевидно biblical смята, че учението на Библията е всеки християнин да си продаде всички имоти и да остане на улицата.

Quote from: biblical
Причината не е че на Исус му трябват имоти и съкровища, а че на човека му пречат.

Всъщност, това, което аз виждам в Писанието е че на естествения човек му пречат както богатството, така и бедността:

Пр. 30:8  Отдалечи от мене измамата и лъжата: Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада;
Пр. 30:9  Да не би да се преситя и се отрека от Тебе и да кажа: Кой е Господ? Или да не би да осиромашея та да открадна, И да употребя скверно името на моя Бог.


Докато на духовния човек, нито едното нито другото му пречат:

Фил. 4:12  Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност.
Фил. 4:13  За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.


Що се отнася до наличието на имот, това, което аз чета е следното:

ДА. 4:34  Па и никой от тях не беше в лишение, защото всички, които бяха стопани на ниви или, на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото,

Тук не се казва, който е имал къща или нива, ги е продавал, а ниви или къщи, т.е повече от една. В този смисъл се изпълняват думите от евангелието:

Лука 3:11  А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.

Извън тази практика няма свидетелство християните да са си разпродавали имотите и да са излизали масово на квартири. А според закона на Моисей, всички израилтяни са имали собствена земя, а къща в онова време не е било никак скъпо да се построи, особено като има верни братя, да се съберат 30 човека за две седмици къщата е готова.

Но по отношение както на имота, така и на богатството, това, което се вижда в Писанието е че Бог дава на човека според неговото трудолюбие и призвание. Ако един човек е призован от Бога да върши неща, които изискват пари, той ще има пари. Ако изискват да има имот, той ще има имот. А ако не изискват - не е нужно да има нито пари, нито имот. Важното е всеки да е верен в онова на което е призован.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Хора, тази тема не съм я писал аз, така че не  я слагайте в моята уста, моля!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
А според теб, кой е писал първото съобщение? Когато някой почне да пише офтопик и офтопика се раздели в самостоятелна тема, тя излиза от името на човека пуснал съобщението, което отклонява темата в нова. Администратора който разделя темите дава заглавие на новата тема и това си е написано ясно по-горе. Така, че никой не ти е сложил нищо в устата ти. По-добре е да осмислиш ситуацията вместо да реагираш прибързано, което не подобава на християнин.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Един материал на руски, засягащ темата:

администратор: премахнати са адресите, тъй като водят до сайтове, които имат учения, които са различни от Библейските и ние не можем да имаме отговорност да държим референции към тях

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
DiskMan,

Тези гръцки учения, които цитираш, са нещо различно от това, на което се облягаме в този форум.

В този форум се облягаме на ученията на Библията. Гръцките учения са за друг форум. Те не са по Библията. Нека ти дам само един пример от техния текст:
Quote
Да не мразиш никого

Нека ти дам сега пример от Библията (Псалм 139):
Защото говорят против Тебе нечестиво, И враговете Ти се подигат против Тебе заради суета. Не мразя ли, Господи, ония, които мразят Тебе? И не гнуся ли се от ония, които се подигат против Тебе? Със съвършена омраза ги мразя, За неприятели ги имам.

Това го казва Давид, който явно престъпва тази заповед, която гръцките учения дават.

Затова ще изтрия линковете, които си дал, тъй като това е противно на правилата в този форум.

Още повече дават информация, която е далеч от конкретната тема, т.е. малкото информация, която има по темата е сред един огромен океан от друга информация, за която ние не искаме да поемаме отговорност да бъде реферирана от този форум.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Видно е от контекста, че се има предвид да не презираш никого, да не се отвръщаш от никого - но да изобличаваш смело едни, за други да се молиш на Господ да ги вразуми, а трети да обичаш дори повече от живота си. Тия неща не могат да станат с омраза в сърцето, но с любов.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Тук вече започва тълкувания на някакви неща, писани от човеци. Това е едно изречение, където пише да не мразиш никого. Аз ти дадох пример за Давид, който е твърде ясен.

Целта на този форум е да се отдели от тълкуванията на човеци и да се прилепя към твърдите думи на Божието Слово.

Темата е относно "Християните - богати, бедни, имащи имот или нямащи?", докато ти пускаш учения на гръцка религия + адрес към статия, която е за това какво правили незнам си кои хора и какви изопачения е имало. Това може би е по-добре да се пусне във форум, който се базира на тези литератури или да се отвори специална тема, която е за това, което те интересува.

В текущата тема говорим за християните от Библията. Това кой какво правил в наши времена не е важно, тъй като не е базирано на Словото. Тук не говорим за подражание на исторически факти взети оттук-оттам, а ясно разбиране за същината на Божието Царство и Божието учение.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Joyssie

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 48
Само като offtopic да попитам набързо (ако искате после го изтрийте):
Quote from: Tihomir
Това е едно изречение, където пише да не мразиш никого. Аз ти дадох пример за Давид, който е твърде ясен.

Не каза ли същия наш Господ, чрез същия Дух, следните думи:
 
 Матей 5:43. Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си."
 Матей 5:44. Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят,
 Матей 5:45. за да бъдете синове на вашия Отец, Който е на небесата; защото Той прави слънцето Си да изгрява и над злите, и над добрите и дава дъжд на праведните и на неправедните.


Тогава - вие мразите ли непокаялите се все още грешници? Ако ги мразите със съвършена омраза, как се молите за тяхното обръщане?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Как тогава ще коментираш, че "Бог мрази нечестивия" (Псалм 11:5) и "Бог толкова възлюби света" (Йоан 3:16)?

Нека отговорът на този въпрос да е в друга тема, все пак, тъй като тази не е за този въпрос.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона.
Мамона е богатството. Всички знаем за цената на богатството. Да се стреми някой към богатство е антибиблейско. Исус винаги казвал на учениците си да търсят царството, а не да се грижат за каквото и да било. Да продадеш всичко и да излезеш на улицата звучи като да станеш беден, много беден. Повечето хора биха избягали с ужас от тази мисъл. Но всеки от нас знае колко много пасажи говорят за условията за библейско ученичество и често Исус изисква оставяне на всичко. Нали не предлагате да ги изрежем от Библията?
А за иглените ущши, че уж била някаква си порта в Ерусалим, това са бабини басни. Когато Исус казва че по-лесно камила да мине през иглени уши има предвид човек, който току-що си тръгнал от него завинаги. Причината била, че при въпроса какво не ми достига, Исус му казъл да продаде всичко и да го последва. Човекът бил богат и му се сторило прекалено скъпо. Затова често бедните хора по-лесно се покоряват на Исус, понеже нямат богатство, което да ги връзва. Всички знаем, че на богатството се слугува и робува.
Ето какво казва Яков по въпроса:
"Слушайте любезни ми братя: Не избра ли Бог ония, които са сиромаси в светски неща, богати с вяра и наследници на царството, което е обещал на тия, които Го любят?6 А вие опозорихте сиромаха. Нали богатите ви угнетяват и сами ви влачат по съдилища?"
Досега през живота си не съм видял истински ученик на Исус, който да тича след богатството, пък било то и с "много духовни причини" - да помага на бедните. Обикновено отзад се крие обикновено сребролюбие.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Явно не си чел по-нагоре темата, но ти говориш за 2 съвсем различни неща и ти слагаш знак за равенство между тях:

1. Стремеж към богатство

2. Наличност на имот или богатство.

Ето какво пише за богатия Давид: Намерих Давида, Иесеевия син, човек според сърцето Ми, който ще изпълни всичката Ми воля.

Ето какво казва богатия Давид:
Псалми 70:5. А аз съм сиромах и немотен; Боже, побързай да дойдеш при мене; Помощ моя и избавител мой си Ти; Господи, да се не забавиш.

На друго място виждаме хора с малко имот пак да са угодни на Бога.

Тези заключения, които ги правиш са базирани на 3 пасажа, а не на цялото Божие Слово. Както виждаш самите Божии думи те опровергават.

Затова застани със сериозност и много искреност и забрави това, което си бил учен и виж реално какво пише в Словото.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
biblical, би било добре да ни кажеш - ти самия как практикуваш това, което твърдиш.

Също така дай да видим каква визия имаш за живота СЛЕД въпросната разпродажба на имота. Какво е разбирането ти за съществуването на да кажем 200 християнски семейства в един град след разпродажбата на целия си имот и притежания.

След като покажеш доколко ти самия си сериозен с това, което твърдиш ще си струва да дебатираме с теб за Библейската обосновка на подобни учения. Дървото се познава по своя плод.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.