Author Topic: Възпитание и отглеждане на деца в християнско семейство  (Read 39741 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sambapti

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 26
Моля, всеки който има знание и мъдрост да сподели до какво е достигнал по въпроса за сексуалното възпитание на децата ни. Лично за мен бе изумително колко подробно Бог описва в Левит тази част от семейните взаимоотношения, касаеща откриването на голотата.

18:10 Голотата на синовата си дъщеря, или на дъщеря на дъщеря ти - тяхната голота да не откриеш; защото тяхната голота е твоя.
18:11 Голотата на дъщерята на бащината ти жена, родена от баща ти, (сестра ти е), - нейната голота да не откриеш.
18:15 Голотата на снаха си да не откриеш; жена е на сина ти: нейната голота да не откриеш.
20:11 Който легне с жената на баща си, бащината голота е открил; непременно и двамата да се умъртвят; кръвта им да бъде върху тях.
20:17 Ако някой вземе сестра си, дъщеря на баща си, или дъщеря на майка си, и види голотата й, и тя види неговата голота, това е нечестие, да се изтребят пред очите на людете си; голотата на сестра си е открил; ще носи беззаконието си.
20:21 И ако някой вземе братовата си жена, това е нечистота; братовата си голота е открил; бездетни ще останат.

Всичко това рязко контрастира на широко рекламираното либерално отношение към голотата в семейството. На фона на "нормалното и модерно" взаимоотношение деца-родители, включващо нудистки изпълнения в домовете, съвместно къпане с порасналите деца, Бог противопоставя своето изискване за святост в този тип отношения. Много ясно е показано, че това е мерзост и гнусота в очите Му, която Той наказва с най-строги наказания, проклятия, та дори и смърт. (Тук даже не искам да говоря за заливащата ни голота, "еротика" и откровена порнография от всички страни - телевизия (дори ДЕТСКИ филми по детски филмови канали!!!), книги, списания, вестници, реклами по улиците и на всевъзможни публични места - от тях сякаш няма спасение!). От друга страна светското образование счита за нужно да "образова" по темата за секса децата ни във все по-невръстна възраст, като оправдава това с "хуманните" подбуди да ги "подготви, предпази и спаси" от опасностите на същата тази светска система. Какво лицемерие !!!

Битие:18:3 Господарю мой, ако съм придобил Твоето благоволение, моля Ти се, не отминавай слугата Си.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 652
  • http://www.fellowshipbg.org
Моля, всеки който има знание и мъдрост да сподели до какво е достигнал по въпроса за сексуалното възпитание на децата ни.

Мисля, че една от фундаменталните тактики на неприятеля е освен да подменя и изпразва от съдържание думите, е и да въвежда нови съчетания и реалности както в случая "сексуално възпитание на деца" и след това да строи върху тях неговите си доктрини, било то спорни или не, говори се, дискутира се, някои са против, някои са за, а то всъщност е нещо измислено с определена цел, и обикновено тази цел се постига.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

simeon

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
От известно време си задавам въпрос,като децатани пораснат 7г,как да се подходи правилно към така наречената "образувателна система"?На училище няма да ги пращаме,в някое училище да ги запишим и само на изпити да се явяват.Мисля че от Америка идва това home school,по някаква тяхна програма ли да се учат.
Какво мислите и какво възнамерявате да правите вие като родители?
 

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 909
Аз пък от известно време си задавам въпроса как ще се отрази на децата изолацията която им се създава по този начин за да нямат допир с външния свят ?

Спирането от училищата и ученето във дома звучи добре, ама ако те излизат и играят с невярващи деца те ще научат от тях много неща дето са лоши. А, ако ги спрем и от това те те ще пораснат в изолация, (освен ако не са в отделено общество, но поради липса на такова не го коментирам).
За това е добре някой да сподели ако има опит с деца израснали в изолация какви са проблемите произтичащи от това.
В крайна сметка тези децата трябва един ден да се задомят и да имат връзка с останалия свят, а това как ще се държат в дома си и с другите зависи най-вече от това как са отгледани и възпитани.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Писано е, че лошите другари покварят добрите нрави.

Никой родител, който обича децата си, не би ги оставил да общуват с тези, които биха покварили децата им. Дори възрастните хора инстинктивно знаят, че ако искат да бъдат добри хора, не трябва да другаруват със злите и затова възрастните си подбират компанията. Децата като не разбират, не си подбират компанията и трябва родителите да им помогнат.

Разсъжденията на Николай са за родители, които не отглеждат собствените си деца, но са ги дали на някой друг да ги гледа, защото нямат никакъв контрол върху това какво правят. Има много невярващи свръхбогаташи, които си отглеждат децата по този начин в затворени общности само от техни хора и после тези деца стават новите господари, защото не се учат на друг манталитет. Ако ги питаш, те ще ти кажат, че е било добре за тях, че не са били в допир с другите. Дори се гордеят с това.

Разсъжденията на повечето хора, които мислят за това са разсъждения на човеци, които живеят сред Содом и Гомор и са сами без никой друг праведен около тях. По този начин нищо чудно да се получи като Лот и децата му. Авраамовите деца как така се опазиха от манталитета на Содом и Гомор, че даже те постоянно се местиха от едно място на друго, защото нямаха постоянно жилище. Накрая Писанието свидетелства за Бога на Авраам, Исаак (сина му, който е "живял в изолация", според Николай) и Яков (който също е "живял в изолация"). Свидетелството за тези "изолирани" хора е много силно.

Не знам колко от хората забелязват как децата постоянно опитват да се врат в работите на родителите и по естество не им се играе с играчки. Играенето с играчки е защото родителите им забраняват да се месят в техните неща (защото децата искат да ги имитират, т.е. да се занимават с това, което родителите правят и да станат по техен образ и подобие). Вместо това да станат децата като родителите, родителите им казват да се занимават с някакви други работи, които нямат общо с това, което родителят прави и евентуално като порастнат някой чужд човек да ги научи на нещо смислено. Този стремеж за имитиране на родителя случайно ли е в детето? За малкото дете е съвсем нормално да се занимава с неща или подобие на неща, които родителите правят, защото за него това е светът. Ако има други малки деца, то ще опитва да имитира и тях, защото човеците обичат да общуват с други човеци независимо от възрастта им.

Каква е естествената среда на човека? С еднакви по възраст хора или с различни по възраст? Дори като си играят с други деца, другите са на различни възрасти. Има по-малки и по-големи.

Това го оставям за размисъл.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 909
Да страшни примери даде... , да видим колко са били самотни децата на Аврам и Яков:

Битие 14:14
А като чу Аврам, че брат му бил пленен, изведе своите триста и осемнадесет обучени мъже, родени в неговия дом и гони неприятелите до Дан.


Битие 31:46
Още Яков рече на братята си: Натрупайте камъни; и те взеха камъни та направиха грамада; и ядоха там край грамадата.


При това Яков живееше близо до Лаван. А и по тяхно време са живели на големи фамилии заедно така, че въобще ти се чудя как тръгна да сравняваш тогавашните неща със сега, където едно семейство с 1-2 деца се е затворило и я види някой 1-2 пъти месечно я не.

За свръх богаташите даже се чудя дали да го коментирам... Децата им са далеч от изолация. Това че нямат много допир с други деца не означава, че нямат никакъв имат при това на други богаташи, при това имат учители на които им се плаща да го учат и при това не един и двама изобщо не се чуваш какво говориш...

А даже и не виждам Петър да е съгласен с теб:

1 Петрово 2:12
да живеете благоприлично между езичниците, тъй щото, относно това, за което ви одумват като злодейци, да прославят Бога във времето, когато ще ги посети, понеже виждат добрите ви дела.


А и виж какво още питам:

В крайна сметка тези децата трябва един ден да се задомят и да имат връзка с останалия свят, а това как ще се държат в дома си и с другите зависи най-вече от това как са отгледани и възпитани.

Знаеш как би се държал един човек отгледан като писано яйце към жена си, към децата си ? Какъв пример би им дал, себичен, мислещ за себе си предимно ?
Децата са много специална тема и трябва да се внимава много с възпитанието им, да знаеш как да ги изградиш и да виждаш тяхното отношение към околните постоянно е много важно, защото по този начин можеш да реагираш и да промениш това което не е добро. Като ги гледаш без достъп до околните много трудно би могъл да прецениш.
Освен ако не си правиш по 1 дете през 1-2 години и да си направиш 7-10 примерно за да могат да общуват помежду си.
Изобщо не знаеш за какво говориш. Дори в света ако хората без деца спрат да пишат и правят закони ще се подобрят много неща...

В Библията имаме описание на семейството, което НЕ СЕ състои от баща и майка и 1-2 деца. Когато имаш 10-20 човека на едно място които са загрижени тия деца да бъдат Божии те всички ще ги поучават. Това обаче е счупено от поне 100-тина години така, че трябва да се съобразяваме с обстановката в момента, а не да пишем наизуст и да си смучем от пръстите.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Добре знам какво говоря и не случайно написах, че повечето (като теб) смятат, че трябва да живеят като Лот сред езичниците без никакви други праведни хора около тях, с които да общуват и с чиито деца техните деца да общуват.

Тези деца не бяха в среда с 318 деца, а с 318 обучени военни мъже. Защо днес казваш, че децата са изолирани щом нямало други деца? Децата на Авраам виждаха какво правеха големите. Виждаха обучението им във военното изкуство и сигурно дори са ги имитирали.

Когато едно праведно семейство има семеен бизнес и всекидневно се занимава с клиенти и изпълнява поръчки, децата израстват в тази бизнес среда и съвсем не са "изолирани", както ти казваш и други като теб. Те живеят в реална среда, както живееха и децата на Авраам. Не изолирани с 318 деца в детска ясла, а сред военни мъже.

Основната заблуда днес е, че децата не могат да израстнат около смесица от възрастни и други деца, a трябва да са постоянно и специфично в компанията на други деца на тяхната възраст.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 909
Толкова си чел...

..
(освен ако не са в отделено общество, но поради липса на такова не го коментирам).
..

Дори и при вас нещата не са готови и липсва общество и освен Watchman няма никой друг. А и аз към момента няма как да се преместя. За това мисля неща който да помагат към дадения момент, а не в някое необозримо бъдеще. Ако е рекъл Бог ще се съберем там някой ден, но аз не си правя илюзии и живея тук и сега.
А за образователната система ще кажа нещо което съм казвал и преди, всички ние дето пишем тук сме минали през тази образователна система и тя ни е образувала. Ако не бяхме минали не се знае дали и половината от нас щяха да пишат тук сега.
Ако не осъзнавате че тя ви е дала и неща които са ви били, и ще ви бъдат полезни докато сте живи не е добре. Да има много лоши неща там но има и добри, защото ако имаше само лоши то и ние щяхме да сме лоши и нямаше да пишем това което пишем сега.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 148
Моите деца са на 11 и 13 г., момичета. Аз признавам, нямам към момента идея какво да правя с тях. Онзи ден реших да включа голямата щерка в това, което правя понякога, ремонт на компютри. По-конкретно, обадих й се по телефона и й дадох инструкции как да извади батерията на BIOS на дънната платка на един донесен за ремонт компютър в къщи и след това с мултицет да и измери напрежението и да ми каже неговата стойност. Детето никога преди това не е правило дори нещо подобно, но се справи учудващо добре. И по-важното, не протестира, не ми се разсърди, не ми каза, не ме занимавай с глупости.... После си казах, ами добре ли е да я карам да върши това, понеже искам ли дъщеря ми да може да оправя компютри и за какво и е да знае как стават някои неща в тази посока? Това обикновено е мъжка работа. От друга страна, аз това правя като се прибера от основната си работа(счетоводство), все някакъв компютър се търкаля вкъщи и се почват диагностики, тестове.... И ако включвам нея и по-малката, лошо ли е, не знам. На счетоводство определено не искам да ги уча.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3273
В затворите има една специална килия нарича се изолатор. В нея няма прозорци, не влиза слънчева светлина, стените и вратата са изолирани така, че да не се чуват човешки гласове от вън. Там се наказват най-провинилите се затворници - да не виждат и чуват нито човешки глас нито човешко лице, включително дори стъпките на надзирателите когато минават покрай килията. Това се нарича изолация. Дори едно човешко същество да има до този човек, той вече не е изолиран, той има с кого да си говори с кого да общува. Ето защо една малка група от хора пък било и едно семейство в никакъв случай не са в изолация. Семейството е самодостатъчна Божия единица, която съдържа в себе си всичко необходимо за човешкото развитие. В семейството е зародиша на цялата цивилизация. То е като семе от което цялото човечество може да се възстанови изцяло. Точно както беше семейството на Адам или семейството на Ной.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 481
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Зравейте.

Прочетох темата и развитието на дебата и това, което ми направи впечатление, е възприемането на няколко основни неща, които са основополагащи и, според мен, дават правилната платформа за разбирането и следването на Учителя, Господаря Йешуа, Божият Единствен.

Ето и тези няколко неща :

1. какво е животът ни на тази земя

2. Кой е Богът на Авраам, Йешаак и Яков

3. какво ни е заръчал да правим

При тълкуването на тези прости 3 (три) точки, лично за мен, се виждат двете конфликтни линии, които виждам навсякъде в дебатите си с вярващи : линията на гръцкият мистицизъм и философия и, от друга страна, възприемането на горните точки според записаното, като основна линия, като основен път за живеене, демонстриран от праведни вярващи отсред Израел.

И така, основните препънки в тази тема, са отражение на грешното тълкуване на живота и вярата. Това е основното, защото като заспорим с "вярващи" за същуването, или не на неправедната структура на "християнските църкви", те често ме питат "Ами ти вярваш ли в Исус?", или "Изповядай Исус за Господ!", или "За теб Исус Божият Син ли е?". Като те самите не знаят основни неща и са твърде глупави във възприемането на записаното, като с доверие приемат лъжите на техните пастори-лъжеучители.

И така, за мен лично нещата се сблъскват и разпиляват в точно тези три точки - живот, Бог, записаното.

Сега можем да кажем много неща за приетите грешни авторитети от този свят и грешните концепции за живеене, вяра в Бог и изпълнение на записаното.

Някак си всичко опира до основата и до смирение. До спиране, размишление, молитва, търсене, отстъпване от грешни пътища и търсене на древният единствен път, за който е писано.

Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 481
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
 По логиката на възприемането на авторитетите на този свят се ходи на училище, а не се култивират знания в домашна среда, тренира се във фитнес-клуб, а тренировката и спорта на открито се счита за "селско" и "немодерно", ходи се на "църква", а не се живее според записаното - като един народ, както и много други неща.

Всичко е до начин на живот, следване на даден път на живеене, който е повлиян от разбирането на писанията, което е повлияно от разбирането, или не, на Самият-Него, Твореца, Бога на боговете, Единственият.

 Преди няколко дни ходих да купувам храна за кучето си - от гранулираната. Жената пусна една изтъркана до претъркване от употреба фраза : "Ако искаш да имаш куче, ще трябва да плащаш за по-добра храна" - бил я казал сина `и, който е ДИПЛОМИРАН ветеринар. Момчето е ходело право под масата, когато съм чел за възпитание и хранене на кучета и съм отглеждал тези животни.

 В тази линия, искам да попитам, че с нея не ми се занимаваше /казуса нон пердута/ : моите деди като не са плащали за "качествените гранули" на днешните производители, а са хрании кучета от по 70-80кг, които са защитавали овците от вълци и чакали, как са се справяли? Как така пък отведнъж се появиха тези "напълно пълноценни и хранителни" гранулирани боклуци, от които кучето ми като пръдне усмърдява всичко в радиус от пет метра?

Всичко е до наложени авторитети. До пари, власт и контрол.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 896
Владо, аз моето куче го храня с ориз и риба. Малко олио в дажбата, малко солчица, по някоя препечена филия хляб и бирена мая. На няколко дена по едно сварено яйце получава и това е. Тежи около 20 килограма и изглежда добре. Спрях с гранулите понеже не му понасяха а и ветеринарят ми каза, че са отрова. Можеш и да му даваш царевица и овес и пак ще е по добре от тия гранули. Но рибата я сварявам за десет минути и така с ориза. Едно време нашите дядовци са ги хранели с остатъци от човешката храна, и някакви фуражи- овес, царевица, жито и са бил ок животинчетата.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 481
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
С извинение към админите за офтопика :
Quote
________
Small axe, купувам таз "храна" поради липса на две неща : време и сили, а понякога и пари. Иначе да - рибка /полезна за космите - особено преди зимата, нейните фосфор и омега масните киселини/, бульони, мляко да не забравяме, че е добро за костите, изварка, която се смесва с топла водичка и хлебец и малко олио за блажно, или зехтин, царевичното брашно се додава също към храната, но не се предпочита от кучетата, брашно бяло се дава като допълнение към воднистите бульончета, но трябва докато са горещи към топли, та да изтинат с него и да поеме брашното от водата повечко, та да се получи кашица, също се внимава с остатъците от храната.

Рибата - може спокойно да се купува повече тази, която я пускат на "промоция" от големите вериги - тя и без това за друго не става - пълен отврат е. Но чистенето и варенето са една почва и подготовка за семейни "топли реплики".  :)

Защо да се внимава с остатъците от храната - защото ако има лоени твърди части по съдовете, може в невнимание да употребим тел, от която да се отчупи парченце и да бъде погълнато от животинката. Затова аз използвам дървена шпатулка, отделни тенджери за притопляне и приготвяне на храната, а пък отвън са самите такъми на кучето - тенджерата за храна и една по-малка съдина за водата.

Бульоните - да, купуват се евтини свински, или агнешки кокали, варят се, след като се натрошат, за да се получи по-добър бульон, но разправията е голяма и аз често си осигурявам малка "семейна дискусия" заради миризмите вкъщи, кръвта по дрехите, а и разнасянето на цялата посуда насам - натам...  :) Но какво да се прави - взел съм животното, ще трябва грижи - това е. А и ми е от помощ - в гората при нас се появи мечка с малко, веднъж ни гони, аз ходя за дърва по тъмно (някои имаха "честта" да видят за какво иде на реч, Бог да ви благослови!), друго си е да знаеш, че има още един чифт уши, още един чифт очи и някой, който евентуално да  се  застъпи за теб, ако мечката пак са затича да ми стори нещо.
________
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 909
Човек може да е изолиран и в центъра на мол всред стотици хора.

Но да погледнем какво казва словото по темата:

Изход 21:10
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.

Марк 12:31
А ето втората [подобна на нея] заповед: "Да възлюбиш ближния си като себе си". Друга заповед по-голяма от тия няма.


Горната заповед се съдържа в долната, но е по детайлно така. Та тези двете заповеди говорят за нещо много интересно, а именно - грижа за "някой".
Въпроса е, че ако за една жена е казано, че и трябва съпружеско съжителство, така на детето трябва да му се отдели време, време в което това дете да поговори, да се научи на нещо, да поиграем с него... то трябва да усети, че не е само и че го обичат.

Както виждаме от заповедта, само храна и дрехи не са достатъчни, трябва да се отдели време за тези които обичаме т.е. трябва да дадем нещо от себе си, на другия за да му засвидетелстваме любовта си иначе сме "кимвал що дрънка".

"Да възлюбиш ближния си като себе си" - означава да отделиш време за другия и да направим нещо за него, да му слугуваме, както слугуваме на себе си.

Притчи 22:6
Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.


Както казва и тук  притчата, трябва възпитание, за да възпитаме дори куче, си трябва време, а какво остава за едно дете - трябва много повече време, но както и при кучето само с пример не става. Колко и да сядаме до кучето то няма да се сети че трябва да го прави ако не му кажем командата и да го приучим към нея. Т.е. възпитанието е и чрез говорене и обяснение.
Как ще научим детето да ходи в Господния път ако не му обясним какво учи той ? Защо е добре да го спазва и защо е зле да не го спазва.

Аз например, сядам и четем/слушаме дадена глава от библията и я обяснявам, кое и защо се случва, коя непозната дума какво означава (а за децата те са много, особено за по малките). Една глава ни отнема понякога по 1 час... Питат за една и съща непозната дума по-много пъти докато я запомнят, а за това трябва търпение да се повтаря едно и също.
Да не се случва всеки ден, но когато имам време.  Друг е въпроса, че Бог ме научи преди няколко месеца на това. И разлика има от тогава насам. Даже дори аз разбирам някой неща по-добре докато ги обяснявам на децата, защото те задават въпроси които един възрастен не би задал.

Поставете се на мястото на едно дете което седи сред много възрастни които са заринати от работа и всеки гледа да я свърши. От време на време някой му се усмихва казва му една две приказки и продължава напред. То не знае как да си играе, как да се учи. Не може да свърши нищо от това което възрастните правят защото не знае и не може. И просто си седи покрай тях по цял ден. Ако ще да са 100 - все тая като никой не му обръща внимание и не го научи на нищо. То ще бъде самотно и изолирано !

Започнах с това и ще завърша с него, човек може да е изолиран и в центъра на мол всред стотици хора - така да се каже, езичниците са го доказали...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]