• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Oтносно плоската земя

Започната от small axe, Декември 28, 2015, 13:03:22 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Tihomir

Аз картинка не виждам, затова и попитах.

Чета Писанията и никъде не виждам никакви заобляния. Дори и като се огледам, не виждам заобляния. Заоблянията при разни кълба/полусфери и други такива, са видими от всяка точка по целия хоризонт и колкото по-нагоре отиваш, толкова хоризонтът се смалява под теб и отива все по-надолу. На равно езеро, което е 50-60 километра в диаметър, трябва да прави небето като криво огледало, където дори малка кривина си личи много. Има такива. Има и снимки на такива, ако някой не може да отиде.

Затова заобляния не чета, но както океаните (в Писанията ги наричат морета) са свързани и са на едно морско равнище, така и земята заедно с тях е един релефен печат.

Поясни за какви заобляния говориш.

Иначе аз комуникирам с т.нар. от теб "външни хора" много често и да ти кажа, че не малко невярващи са наясно с тези неща, не защото са чели Библията, а защото гледат внимателно. То пише в Псалм 19, че творенията изявяват славата Божия и говорят по цялата земя. Също така слънцето, луната и звездите са дадени за знаци и знамения, като думата "знаци" означава и "доказателства". Човек, който наблюдава небесните тела ще осъзнае, че Писанията са верни дори и да не ги е чел на първо време. Ние, които имаме Писанията, сме наясно с информацията и не е нужно да се чудим дали са така нещата. Но все пак, ако някой тръгне да опита дали са така, нека опита и ще му бъде потвърдено ако потърси разумно, а не слепешката (кой учен какво му казал).

Проблемът на повечето тук, които не са съгласни с Писанията е, че са слепешката съгласни с учените и не са тръгнали да проверят дори това, което са им казали. Защо? Защото учените са им казали, че това става само с много специална техника и много специален акъл и простите хора просто трябва да вярват без да мислят.

Аз съм проверил доста неща за себе си чисто научно. Под "научно" разбирам това да си изчисля сам разни неща, да си измеря сам разни неща, но това е за да намеря малко повече информация. Нещата са както си пише в Писанията.

Ако имаш проблем да вярваш на тази информация в Писанията, тогава как вярваш останалите неща? Христос е оживял от мъртвите? Христос се е издигнал към небето? Христос ще слезе от небето и ще бъде видим от всяка точка на земята? Адам е бил направен от пръст? Живял е на място, където сега са душите на починалите? Илия е бил взет с вихрушка? Морето е било разделено от Моисей?

Изобщо тези неща вярваш ли ги щом така избирателно решаваш, че не си сигурен в информация, която не е написана само в Битие 1, но е потвърдена и допълнена на още много места в Писанията. И всичките са в съгласие едно с друго.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

Цитат на: Nikolay - Септември 08, 2017, 14:38:26 PM
Показвам:

Водата винаги ще заема равна форма в тази чаша. Дори при толкова големи площи да има някакво изкривяване, то пак не е кръг. Отделно това много добре описва приливите и отливите, които науката описва с Луната и разни други "звезди".

Разликата да имаш кръгла земя която виси в нищото и подводния свят в който се намираме са 2 различни неща и нямат нито една допирна точка.
А и въобще не разбирам за какви заобляния говориш, какви невярваници - ти четеш ли въобще в темата ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

ЦитатПоследните клипчета които съм давал, обясняват защо винаги хоризонта е равен и това не е защото е плоска. Колкото и да се издигаш, хоризонта винаги е остава равен, гледал съм го вече няколко пъти при издигане на самолет. На всяка височина той е все равен, трябва да се издигнеш наистина много нагоре за да почнеш да виждаш някаква разлика.
Т.е. за да почнеш да виждаш, че не е равен.

Цитат
Евентуално морето е равно и плоско (макар и там да има някакъв градус отклонение) сушата не е, има планини и низини т.е. няма как да е плоска и това е зрителна измама.
Т.е. отклонение от равното и плоското.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Цитатземята заедно с тях е един релефен печат
Продължаваш с това тъврдение, а не пише това. Просто не се казва, че е печат, а, че е образувана КАТО глина под печат. За релефа става въпрос. Изумително как си въобразяваш нещо което не го пише, а изразът цели друго.
Не каза луната изглежда ли ти като кръг. Да или не? Нали така искапе Николай да ти отговори с да или не..
Абе много сте категорични, за неща които не са казани ясно, дотам, че избива чак на агресивност. Смешно е, но е факт. Плоска, кръгла.. това не касае вярата в Месията, защото въпросът не е обяснен в лисанията ясно и без съмнение. Вярвайте си, хапете тия дето не мислят категорично, само гледайте да не се изядете един друг, че сте почнали.

Nikolay

Цитат на: Tihomir - Септември 15, 2017, 01:07:38 AM
ЦитатПоследните клипчета които съм давал, обясняват защо винаги хоризонта е равен и това не е защото е плоска. Колкото и да се издигаш, хоризонта винаги е остава равен, гледал съм го вече няколко пъти при издигане на самолет. На всяка височина той е все равен, трябва да се издигнеш наистина много нагоре за да почнеш да виждаш някаква разлика.
Т.е. за да почнеш да виждаш, че не е равен.

Ако погледнеш кръга под 30 градуса ъгъл той равен ли ти изглежда или сферичен, а под 50 градуса ? А ако го погледнеш странично дали ще е равен/хоризонтален ? А ако си върху този кръг той ще ти изглежда равен. Или май взе да объркваш фигурите и как изглеждат под различни ъгли ? Има достатъчно клипчета които при издигане показват какво се случва и то е напълно нормално при ... кръга който визираш...

Водата в съд винаги е равна, ама нашия съд е малко голям и се клати и тая вода никога няма да е равна, тя ще си пречупва формата винаги. И когато си достатъчно високо ще почнеш да виждаш краищата на тоя съд и хоризонта ще заеме формата му. А и относно печата и релефа след тоя печат може да остави "равнината" не баш равна и това зависи от това което е изобразено на печата.
Ако теглиш чертата на морско ниво - да, нашата част може да се каже, че е равна. Както се казва, нарисувал съм го...

Цитат
Цитат
Евентуално морето е равно и плоско (макар и там да има някакъв градус отклонение) сушата не е, има планини и низини т.е. няма как да е плоска и това е зрителна измама.
Т.е. отклонение от равното и плоското.

В далечината всичко се слива с хоризонта, това ако си спомням правилно се казва зрителна измама.

Tihomir

Цитат на: small axe - Септември 15, 2017, 15:34:17 PM
Цитатземята заедно с тях е един релефен печат
Продължаваш с това тъврдение, а не пише това. Просто не се казва, че е печат, а, че е образувана КАТО глина под печат. За релефа става въпрос. Изумително как си въобразяваш нещо което не го пише, а изразът цели друго.
Образът, който печат остава върху глина е огледално копие на релефа на този печат. Затова от принципна гледна точка релефът върху печата и образът от печата са все хоризонтални релефни повърхности.

Цитат
Не каза луната изглежда ли ти като кръг. Да или не? Нали така искапе Николай да ти отговори с да или не..
Абе много сте категорични, за неща които не са казани ясно, дотам, че избива чак на агресивност. Смешно е, но е факт. Плоска, кръгла.. това не касае вярата в Месията, защото въпросът не е обяснен в лисанията ясно и без съмнение. Вярвайте си, хапете тия дето не мислят категорично, само гледайте да не се изядете един друг, че сте почнали.
Звучиш малко като един известен проповедник, който казвал, че няма значение дали си праведен или не, "бог те обича" и важното е да се проповядва за "Исус". С други думи, той за някакъв друг "Исус" говори. Чудя се ти, small axe, за кой "месия" говориш, защото според Петър вярата в Божия син, Исус, роден в тялото на евреин, за да бъде разпънат за греховете на човеците, които вярват в Него, да възкръсне, да се възнесе на небето отдясно на Божия престол и когото очакваме да слезе от небето така, както се е възнесъл, тази вяра е в пряка връзка с устройството на земята. Ето какво казва Петър във 2-рото си послание 3-та глава:

3. Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват:
  4. Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието.
  5. Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,
  6. но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата загина.
  7. Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.

Защо Петър не свърза подигравателите, които няма да вярват в Месията и Неговото пришествие например с това, че те няма да вярват във възкресението, или в историческите факти за излизането на евреите от Египет, или в това, че Христос е дошъл в плът? Откъде накъде Петър решава, че вярата в Месията е толкова важна, колкото и вярата в устройството на земята?

Според теб, small axe, това, което Петър казва е маловажно, защото за теб са маловажни много текстове в Писанията за някаква въображаема "вяра в месията". Че същият Месия каза, че нито една йота от думите Му няма да преминат дори и след като небето и земята преминат. Кой си ти, small axe, че си позволяваш да омаловажаваш толкова много текстове, които сам Бог е казал, че няма да премине нито една дума, но ги отхвърляш като нищожни спрямо някаква си "вяра в месията". Твоят месия май е толерантен към такова нещо и позволява отхвърляне на текстове, които ти си сметнал за нищожни?

Месията, за когото аз чета е този:
Йоан 1:3. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.

Какво означава всичко стана? Сътворението е станало чрез него. Ето какво пише за сътворението:
Притчи 8
12. Аз, мъдростта, обитавам с благоразумието, И издирвам знание на умни мисли.
  13. Страх от Господа е да се мрази злото. Аз мразя гордост и високоумие, Лош път и опаки уста.
  14. У мене е съветът и здравомислието; Аз съм разум; у мене е силата.
  15. Чрез мене царете царуват И началниците узаконяват правда.
  16. Чрез мене князете началствуват, Тоже и големците и всичките земни съдии.
  17. Аз любя ония, които ме любят, И ония, които ме търсят ревностно, ще ме намерят.
  18. Богатството и славата са с мене; Да! трайният имот и правдата.
  19. Плодовете ми са по-добри от злато, даже от най-чисто злато, И приходът от мене от избрано сребро.
  20. Ходя по пътя на правдата. Всред пътеките на правосъдието,
  21. За да направя да наследят имот тия, които ме любят, И за да напълня съкровищницата им.
  22. Господ ме създаде като начало на пътя Си, Като първо от древните Си дела.
  23. От вечността бях създадена, от начало, Преди създаването на земята.
  24. Родих се, когато нямаше бездните, Когато нямаше извори изобилващи с вода.
  25. Преди да се поставят планините, Преди хълмовете, аз бях родена,
  26. Докато Господ още не беше направил земята, нито полетата, Нито първите буци пръст на света.
  27. Когато приготовляваше небето, аз бях там; Когато разпростираше свод над лицето на бездната.
  28. Когато закрепваше облаците горе, Когато усилваше изворите на бездната,
  29. Когато налагаше закона Си на морето, Щото водите да не престъпват повелението Му, Когато нареждаше основите на земята.
  30. Тогава аз бях при Него, като майсторски работник, И всеки ден се наслаждавах, Веселях се винаги пред Него.
  31. Веселях се на обитаемата Му земя; И наслаждението ми бе с човешки чада.
  32. Сега, прочее, послушайте ме, о, чада, Защото блажени са ония, които пазят моите пътища.
  33. Послушайте поука, Не я отхвърляйте и станете мъдри.
  34. Блажен тоя човек, който ме слуша, Като бди всеки ден при моите порти, И чака при стълбовете на вратата ми,
  35. Защото който ме намери намира живот, И придобива благоволение от Господа;
  36. А който ме пропуска онеправдава своята си душа; Всички, които мразят мене, обичат смъртта.

Ето и Притчи 9:
  1. Мъдростта съгради дома си, Издяла седемте си стълба,
  2. Закла животните си, смеси виното си И сложи трапезата си,
  3. Изпрати слугите си, Вика по високите места на града:
  4. Който е прост, нека се отбие тук. И на безумните казва:
  5. Елате, яжте от хляба ми, И пийте от виното, което смесих,
  6. Оставете глупостта и живейте, И ходете по пътя на разума...

Тези думи ги има и на други места и все са казани от името на Бога, а не от името на някакъв въображаем герой, наречен с абстрактното име "мъдрост". На много места Бог става познат под имена като "Бог е моя правда" или "Господ ще промисли". Бог е мъдрост. Това е името му. Това, че Бог е наречен "Господ ще промисли", това означава ли, че Бог е измислица, защото "промишлението" не можеш да го пипнеш с ръка, както и мъдростта?

Бог никога не е омаловажавал нищо в Словото си, но днес small axe решава, че има неща, които могат да бъдат отхвърлени като незначителни. Добре, че Петър писа за такива, които отхвърлят сътворението, които ще бъдат и тези, които отхвърлят пришествието. Това е същото като да отхвърлиш Месията.

small axe

ЦитатЗвучиш малко като един известен проповедник, който казвал, че няма значение дали си праведен или не, "бог те обича"
Значи, твърдението , че земята би могла и да е обла, е свързано с това да си неправеден. Интересна логика.

Цитатвярата в Божия син, Исус, роден в тялото на евреин, за да бъде разпънат за греховете на човеците, които вярват в Него, да възкръсне, да се възнесе на небето отдясно на Божия престол и когото очакваме да слезе от небето така, както се е възнесъл, тази вяра е в пряка връзка с устройството на земята
С кое, че земята е плоска, или кръгла? Текста не говори за това.

5. Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,
Това може да е факт и в двата случая. И при плоска и при кръгла земя. (такава , като луната, да речем)
Цитат
Откъде накъде Петър решава, че вярата в Месията е толкова важна, колкото и вярата в устройството на земята?

Ами първо под устройството на земята, в стиха се визират небе и земя сплотена от водата и вред водата. Тук няма и намек за плоска, или кръгла земя. Става дума за нещо друго. Днес именно ттова отричат еволюционистите..

ЦитатКой си ти, small axe, че си позволяваш да омаловажаваш толкова много текстове, които сам Бог е казал, че няма да премине нито една дума, но ги отхвърляш като нищожни спрямо някаква си "вяра в месията". Твоят месия май е толерантен към такова нещо и позволява отхвърляне на текстове, които ти си сметнал за нищожни?
Кои текстове съм сметнал за нищожни?

ЦитатБог никога не е омаловажавал нищо в Словото си, но днес small axe решава, че има неща, които могат да бъдат отхвърлени като незначителни. Добре, че Петър писа за такива, които отхвърлят сътворението, които ще бъдат и тези, които отхвърлят пришествието. Това е същото като да отхвърлиш Месията.
Кое съм отхвърлил, като незначително? Кога съм отхвърлял сътворението? Какво говориш изобщо..

Tihomir

Виждам, че релативизма има голям отпечатък у теб (а и у много други), small axe. Какво имам предвид: че всичко се гледа от "лична гледна точка" и всеки може да смята каквото си реши от "своя гледна точка" и, забележете, все е вярно.

small axe иска да покаже, че дори земята да е топка, която се върти бясно около слънце, е възможно описанието на земята в Библията.

В Библията пише, че под земята има бездна, която е бездънна. Бесовете се молеха на Христос да не ги праща в бездната, защото от там няма измъкване. В глобус няма как да има бездънна яма. Над същия глобус няма как да има и 4 живи същества около Божият престол. А Божият престол, според small axe, нямало проблем да бъде и под нас и над нас едновременно, което означава, че и съществата може да са навсякъде. В Библията, обаче, пише, че престолът му е горе, а долу и под земята са съвсем други неща. Това директно противоречи на представата на small axe за престол, който е хем долу, хем горе, хем вляво, хем вдясно (последните 2 са спрямо тези в Египет), защото било, забележете, относително спрямо тези, които са върху повърхността на топката.

Според small axe и двете можели да бъдат верни: и топка и хоризонтална земя. Това изобщо не е така и всеки, който има поне малко разсъдък ще го види. Дори малките деца.

Топката е въведена от няколко човека, които са все противници на Бога. Топката никога не е била дори загатвана в Писанията.

Според науката за топката не можем да видим обект на еди колко си километра, защото бил "зад извивката", но рекордът за най-голямо оптично приближение е 450км. Всеки може да види снимките на човека, да види какво точно е снимал, къде се намира, от къде го снима и да отиде да сметне, че дори да е на много висок връх, според научните формули няма никакъв шанс да види такъв обект. Всеки може да си купи телескоп за 200лв и да види неща, които според формулите няма никакъв шанс да види. Разбира се, това няма да докаже на small axe, че земята е хоризонтална повърхност, ако и в Библията да го пише, защото е казано, че ако някой не вярва на Моисей и пророците, ако ще от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да повярва.

Тези дни имах възможност да наблюдавам (лично) звездите през оптика, която дава възможност да се видят по-добре. Всяка от тях е различна като цвят и нюанси. Някои са с различни нюанси, като цветовете на дъгата и се променят постоянно. Други са с близки нюанси. Трети са като бенгалски огън. Четвърти са с тъмна линия през средата. Пети са разделени на няколко части. Всички са различни и са много интересни, защото се движат в малък периметър отделно от траекторията, в която се движат. Все едно кола, която се движи по път, но вътре в колата има периметър, където човек може да се движи (освен ако не шофира, разбира се). Звездите се движеха точно така — напред, назад, наляво, надясно, в кръг и изглеждаха точно както живи същества правят нещо (например както гледате мравките на земята).

Виждат се много от детайлите им и нещата са както е писано за тях. Звездите са горе, те са същества, различни от ангелите. Всяка има различен блясък. Не са толкова далече, защото оптиката, която имах възможност да ползвам не приближаваше достатъчно, но пак се виждаха ясно детайлите им и нямаха нищо общо с това, което се представя официално. Истината е, че техниката, с която могат да се видят е много достъпна. Една трета от тях ще бъдат съборени на земята от сатана след като сатана бъде изгонен на земята. Една от тях ще бъде, която отключва бездната без дъно, от която ще бъдат пуснати няколко духове и където след това ще бъде затворен сатана.

И ако отново попитам small axe намекът за кълбото, което изобщо не се вписва в описанието в Библията, откъде го е научил: от Библията или твърдо вярва в науката, ще смотолеви отново, че "кълбото не противоречи". Това, че не противоречи го вижда само той, докато здравият разум вижда, че не само противоречи, но и реалните тестове, които мнозина могат да направят, а тези, които не могат да направят, да видят, показват, че дори светските хора виждат лъжата, на която са изложени. А светските хора дори не познават Писанията, докато тук и на много други места има т.нар. вярващи, които претендират да вярват в Библията, но пренебрегват ясно написаните текстове, като казват, че били неистини (така де, метафори).

Това, че небето е поставено на стълбове изобщо не прави впечатление на small axe, защото някак вълшебно може един скафандър около топката, която нарича земя, да е сложен на стълбове. Също така земята, която е поставена на стълбове също не му прави впечатление, защото топката се носи в скафандъра в безтегловност. Също така не му прави впечатление, че небето в Австралия като съзвездия се движи различно от небето над нас, но това защо да го мислим, като ни казват, че всичко е симетрично, защото земята е топка. А сам Бог е казал, че слънцето, луната и звездите ще бъдат доказателства за това, което е направил. А това с топка няма как да стане, както няма как да има бездънна бездна в топка, но според small axe, трябва да има, защото това е метафора.

Изводът е: Всичко, което не се връзва с научния модел, който small axe проповядва, го броим за метафора. Което се връзва с него го смятаме за истинско и така хем вълкът е сит, хем агнето е цяло.

И да, текстът говори, че точно тези, които не признават устройството на земята, описано в Библията, ще са тези, които ще се подиграват и ще кажат: "Къде е обещаното му пришествие?"

Нека видим какво казва отново този текст:
Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата...

Земя, която е сплотена от водата. В текста в оригинала пише, че това е вода, която стърчи изсред водата. Добавя се, че това е и земя всред водата, като се говори за една и съща вода. По времето на Ной същата вода потече не само от небесните прозорци, но и от извори, които бяха на земята. Сигурен съм, че според small axe има голямо количество вода вътре в топката, която всъщност е потекла и след това са останали кухини. А тя науката казва, че има магма и всичко е жега надолу, но това няма значение.

Сега small axe ще опита отново да каже как всичко това са метафори и земята няма никаква връзка с небето, нито има връзка с водите, които са над небето, но се носи в скафандър, ако и в Библията да пише точно обратното, а и очите ни да виждат точно обратното.

Това, че при пришествието всяко око ще види Христос и неговата войска е също метафора, защото при кълбото няма как да се види подобно нещо. При кълбото няма и как да се видят всички царства от високо място, където сатана ги показа на Христос. Отново е метафора, но по-духовна.

Интересно, че земята, която беше пуста и неустроена си беше още в началото. Не беше създаднеа след това, но след това беше оформена във вида, в който я виждаме. Тази земя имаше вода над нея, а над водата се носеше Божият дух. Тогава Бог оформи първо небесата, като каза:

6. И рече Бог: Да бъде твърд посред водите, и да разлъчи вода от вода.
  7. И направи Бог твърдъта; и разлъчи водата която беше под твърдъта от водата която беше под твърдъта; и стана така.
  8. И нарече Бог твърдъта Небе. И стана вечер, и стана утро, ден втори.
  9. И рече Бог: Да се събере водата която е под небето в едно място, и да се яви сушата; и стана така.

Водата, която е под небето се събра на едно място. Не водата, която беше в небето, което според small axe е като скафандър около топка, но пише водата под небето. И тъй като това противоречи на науката, явно "под небето" ще го броим също за метафора. Та, "под небето" се яви сушата, която явно беше всред тази вода, която беше под небето, но формата й беше такава, че беше под водата. Затова Бог измени сушата и тази суша се показа над водата. Не пише, че водите просто са се дръпнали, но пише, че и сушата се е появила (издигнала, очевидно). Ето така земята е хем сплотена от тази, същата, вода, хем е всред водата.

Всичко това много ясно противоречи на думите на small axe, но се надява да го видят тези, които вярват твърдо на науката и тези, които отказват самоволно (както по-горе пише, че самоволно ще отричат това нещо тези, които ще се подиграват за забавянето на пришествието) да видят, че създанието на земята е такова.

7ivan

Присъединявам гласа си към вярващите в плоската земя!!!
Който не вярва че земята е плоска и живеем под купол е просто НЕвярващ...

Nikolay

@Tihomir
Формулирай бездънна ? Няма дъно ?  Само по-себе си това е невъзможно. Ако пък все пак Бездната има дъно, то това е валидно и при кръгла и при плоска земя...
Също е добре да си припомним, че Исус слезе в Бездната и след като се е върнал то това я прави бездънна или с дъно, но пък дълбока ?

Относно престола който бил навсякъде, то примера който даваш е валиден при всички случай не само при кръгла земя...

За топката която седяла в безтегловност... май не сме чували за магнити ? Или мислиш, че за Бог е невъзможно да сложи земята по-подобен/същия начин да "виси" в празното пространство ? Или да отворим дума за това къде "виси плоската земя" ? Ще кажеш на стълбовете, а къде са подпрени тези стълбове ? В дъното на ъъъъ бездънната Бездна ?

С други думи примерите ти нещо им куца, оборват се лесно и не са подходящи в случая.

Това за звездите които в Австралия се движат по-различен начин - наистина ми е любопитно да ми го обясниш, не го разбирам и ще ми е интересно.

А това:
ЦитатВ текста в оригинала пише, че това е вода, която стърчи изсред водата. Добавя се, че това е и земя всред водата, като се говори за една и съща вода.

Къде в текста пише, че нещо стърчи от водата ? О.о

А земя всред водата е все земя всред водата без значение кръг/плоска нещо си се омешал, дори и на мен ми е трудно да вникна в мисълта ти...

Относно магмата... ми тя и Библията свидетелства, че ада е под земята пък той е горещ... Но пък ми е интересно как ще обясниш вулканите изригващи на различни места, мисля и аз да потърся по-темата защото е любопитно.

___
Разбирам те, че се опитваш да убедиш Малката Брадва в плоскостта, ама поне давай малко по-солидни примери. И е добре да анатемосваш по-малко, че да не се окаже накрая, че всъщност земята не е баш плоска ми има някаква друга форма различна от тепсия и кълбо... Поне аз съм стигнал до извода, че има нещо мътно в цялата работа с формата, но за момента ми убягва какво точно, надявам се Бог да ми открие. Защото дори примера с "царствата" и "пришествието" могат да се оборят и изведнъж се оказва, че "солидните" доказателства не са баш солидни...

7ivan

@Nikolay
да не се окаже накрая, че всъщност земята не е баш плоска ми има някаква друга форма различна от тепсия

[/quote]

Май много ти се иска да да не е плоска, но е 'баш плоска'.  1. Всяко закръгляне щеше да е очевадно. Единствено е възможно да е тепсия или да има n брой ъгли.
2. При най-малка промяна от тепсиената форма водата щеше да е събрана в по-ниската част и да липсва на по-високата. Такова дживотно като 'гравитация' нема :)

Tihomir

Само да ви кажа нещо, което може би не знаете, но го разбрах тези дни от възрастни хора:

Преди години (говоря за тези, които са баби днес) са учили, че земята е плоска. След това променили учебниците и започнали да им казват, че е плоска, обаче се върти като грамофонна плоча около центъра ("северният полюс"). Както първоначалните учебници, така и следващите са твърдели това с абсолютна сигурност, както днес твърдят с абсолютна сигурност, че турците изобщо не са клали и бесили на наша територия. След това има още една подмяна на учебниците, която е това, което днес виждаме: топката. Разбира се, отново всичко е "сигурно". За да стане номера с "топката" правят историческото "пътуване до луната", чийто суров материал може да видите как снимат от кръгъл прозорец на самолет и казват, че "земята е топка", но после светват лампите и се вижда всичко.

Като имам повече време ще отговоря подробно на Nikolay, който от самото начало виждам, че не вярва в това, което е писано в Библията, но опитва да го прикрие с изрази, които казват "не съм сигурен", "може би". Христос казва, че ако говоренето не е категорично "да, да" и "не, не", е от лукавия.

7ivan

1Лет.16,30
Пс.93,1
Пс.96,10
Пс.104,5
Ис.45,18
Земята е неподвижна!

Tihomir

Цитат на: Nikolay - Ноември 22, 2017, 17:30:14 PM
@Tihomir
Формулирай бездънна ? Няма дъно ?  Само по-себе си това е невъзможно.
Базирано на какво е невъзможно? На това, че ти си мислиш така, или защото не вярваш, че писаното е вярно?

Ти можеш ли да си представиш, че Бог също няма начало и няма да има край? Как така съществува преди всичко? Как така? Откъде се е взел? Възможно ли е това?

Откровение 9:1. И като затръби петият ангел, видях една звезда паднала на земята от небето, на която се даде ключа от бездънната пропаст.

Това е бездната (пропастта), която се намира под земята. Там бесовете не искаха да бъдат пращани, защото, очевидно, се заключваше и нямаше измъкване. Да, бездната е бездънна, точно както текстът казва и което ти не можеш да приемеш, както не приемаш и това, което пише за формата на земята, но шикалкавиш, за да не си личи, че не искаш да кажеш категорично мнение.

Ако ти е интересно, думата за "бездънна" е "абусос", като "бусос" означава "с дъно", а "а-бусос" означава "без дъно".

Същата дума се използва и тук:
Лука 8:31. И молеха Го да не им заповяда да отидат в бездната.

и тук също:
А правдата, която е чрез вяра, говори така: "Да не речеш в сърцето си: Кой ще се възкачи на небето, сиреч, да свали Христа?
или: Кой ще слезе в бездната сиреч да възведе Христа от мъртвите?"

Я да те питам дали има таван над Бога. Над небето, където е, дали има таван и над него какво има? А да те питам под дъното на бездната, за която казваш, че не било възможно да е бездънна (ако и текстът да е категоричен) какво има? Какво има под дъното й? Камък, вода, въздух? А под тях?

ЦитатАко пък все пак Бездната има дъно, то това е валидно и при кръгла и при плоска земя...
Също е добре да си припомним, че Исус слезе в Бездната и след като се е върнал то това я прави бездънна или с дъно, но пък дълбока ?
Само да уточня, че тя земята е кръгла и хоризонтална, както е писано, но не е топка. При топка няма как да има такова нещо.

Преди да ти отговоря на въпроса, нека те питам: в небето, където пише (в поднебесната по-точно), че са дяволът и неговите ангели, там имат ли "дъно"? Може би им трябва някъде да "стъпят"? Аз доколкото знам, духовете не обичат местата с вода, защото пише, че нечистият дух търси безводни места, а бездната най-вероятно е вода, защото на всички места, където става въпрос за нея, е свързана с вода. При Ной бездната е била източникът на водите под земята (от изворите). На места има, където преводачите са използвали думата "бездна" като превод, но думата е различна.

А това, че духът търси покой в безводни места е казано от Христос:
Матей 12:43. Когато нечистият дух излезе из човека, той минава през безводни места да търси покой, и не намира.

Та, защо ти е дъно в бедната, след като в поднебесната също нямат "под", а на земята не са изгонени, нито идват на екскурзия, за да отморят малко и да "стъпят на твърда почва". Това са същества, които явно ти не разбираш, че не са като теб.

Цитат
Относно престола който бил навсякъде, то примера който даваш е валиден при всички случай не само при кръгла земя...
То и при фльонга сигурно е валиден. Топката е нещо, което са ти казали от НАСА и ти решаваш, че ще използваш това.

Както писах по-горе, учението за топката е въведено съвсем скоро, като в началото било като "въртяща се грамофонна плоча", което противоречи на Писанията, както и 7ivan цитира по-горе. После станала и топка.

Престолът не е навсякъде, но пише, че е на небесата. Около същия престол има няколко същества, които изобщо не са "навсякъде", но са точно 4.

Тъй като си се засилил с топката, пробвай другият път и с фльонга. Също виж "теорията за гравитацията" как е доказана. За да не ти губя времето, не е доказана, но нали топка, та топка. Може да пробваш ти да я докажеш ако решиш. Или си вярващ, т.е. имаш твърда увереност за неща, които не си видял, т.е. че било топка и че има невидима сила, която държи една част от хората с главата надолу, обаче бездънната бездна с врата на земята няма как да се случи, защото според теб, брадвата и други, които тук коментират, небето било все "горе" (на топката). Ами бездънната бездна къде ще е? То не остана за нея място. И като няма място, дай да й измислим дъно, че ни се чупи теорията. Чупи ви се, защото не вярвате в Писанията и не искате да вярвате.

Цитат
За топката която седяла в безтегловност... май не сме чували за магнити ? Или мислиш, че за Бог е невъзможно да сложи земята по-подобен/същия начин да "виси" в празното пространство ? Или да отворим дума за това къде "виси плоската земя" ? Ще кажеш на стълбовете, а къде са подпрени тези стълбове ? В дъното на ъъъъ бездънната Бездна ?

С други думи примерите ти нещо им куца, оборват се лесно и не са подходящи в случая.
Моите примери "куцат"? Ти изобщо не осъзнаваш, че ставаш противник на Бога, защото това за стълбовете не съм си го измислил аз, както и не съм измислил аз, че бездната е бездънна. Пише, че земята е над бездната. На нея има стълбове и на тези стълбове е сушата, на която живеем в момента. А самата земя (за която се говори в началото) е окачена на...
Йов 26:7. Простира севера върху празния простор; Окача земята на нищо.

Добре каза Авраам в историята за Лазар и богаташа, че ако ще и от мъртвите някой да възкръсне да ви каже тези неща, няма да повярвате, защото Моисей и пророците "куцат" за вас. Но последната дума ще бъде от този, който е дал думите на Моисей и пророците. Вие си приказвайте каквото щете.

Ето как Бог описва земята и заобикалящата я среда:

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   3-тото небе
.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  води над твърдта
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
====================
==================== твърд, която в краищата си има също стълбове
====================
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . простор (въздухът, който е над нас)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
|    |    |   |    |    |   |    |    |   |
************************** крайъгълният камък, на който е стълила сушата, която
************************** е наречена със същата дума като земята

`    `     `     `    `     ` 
    бездната без дъно

`    `     `     `    `     `

Цитат
Това за звездите които в Австралия се движат по-различен начин - наистина ми е любопитно да ми го обясниш, не го разбирам и ще ми е интересно.
Обяснил съм го на друго място, но и не виждам какъв е смисълът да го обяснявам, след като на теб ти е просто "интересно", а това, че сам Бог е обяснил каква е земята не ти е "интересно".

Цитат
А това:
ЦитатВ текста в оригинала пише, че това е вода, която стърчи изсред водата. Добавя се, че това е и земя всред водата, като се говори за една и съща вода.

Къде в текста пише, че нещо стърчи от водата ? О.о

А земя всред водата е все земя всред водата без значение кръг/плоска нещо си се омешал, дори и на мен ми е трудно да вникна в мисълта ти...
Ако в Библията не беше записано нищо повече освен че имало вода и водата се събрала и се появила сушата (може би за теб сушата плува над водата, а не стърчи от нея и затова се учудваш така... що за мислене). Тогава можеше да мислим, че сме на фльонга. Всички текстове в Словото, които се отнасят за земята показват точно това, че живеем всред води, които са отделени с твърд, като тази твърд има краища, където също ще има хора, които ще бъдат събрани, когато дойде Христос отново. Не случайно небето е описано, че изглежда като шатра, а не като балон. Много се заблуждаваш, но най-лошото е, че презираш написаното и го наричаш "куц пример".

Цитат
Относно магмата... ми тя и Библията свидетелства, че ада е под земята пък той е горещ... Но пък ми е интересно как ще обясниш вулканите изригващи на различни места, мисля и аз да потърся по-темата защото е любопитно.
В Библията аз чета следното (знам, че за теб е отново "куц пример", но го пиша за четящите, за да не се заблуждават от подобни безсмислици, които си писал):
Лука 16:24. И той извика, казвайки: Отче Аврааме, смили се за мене, и изпрати Лазара да натопи края на пръста си във вода и да разхлади езика ми; защото съм на мъки в тоя пламък.
  25. Но Авраам рече: Синко, спомни си, че ти си получил своите блага приживе, така и Лазар злините; но сега той тук се утешава, а ти се мъчиш.
  26. И освен всичко това, между нас и вас е утвърдена голяма бездна, така, че ония, които биха искали да минат оттук към вас, да не могат, нито пък оттам да преминат към нас.

Ето тук думата за "бездна" е "казма", което се превежда като "зейналост" или "яма" или "трап". Та, на същото място, където викаш, че бил адът, е и градината. В градината не е жега, но има дори вода, защото се свидетелства, че от градината извират 4 реки, от които 2 са Тигър и Ефрат. И в същата тази градина, която е на едно ниво с мястото за мъки, температурата е нормална и никой не се мъчи. Явно "магмата" не е така, както някой ти е казал, защото при сондажа, който руснаците са направили преди около 30-40 години, на 12км са стигнали до твърдо място, което повече не са успели да пробият в продължение на 10 години. Това е най-дълбокият известен сондаж. Не са стигнали до никаква магма, нито е било някаква жега.

Думите на Христос ясно показват, че това, което ти ни говориш, е погрешно, защото където е мястото за мъки, на отсрещната страна е и градината. И двете места са наречени с една и съща дума, превеждана като "ад" (на иврит е "шеол", а на гръцки е "хадес").

Цитат
Разбирам те, че се опитваш да убедиш Малката Брадва в плоскостта, ама поне давай малко по-солидни примери. И е добре да анатемосваш по-малко, че да не се окаже накрая, че всъщност земята не е баш плоска ми има някаква друга форма различна от тепсия и кълбо... Поне аз съм стигнал до извода, че има нещо мътно в цялата работа с формата, но за момента ми убягва какво точно, надявам се Бог да ми открие. Защото дори примера с "царствата" и "пришествието" могат да се оборят и изведнъж се оказва, че "солидните" доказателства не са баш солидни...
Щом писанията не са ти солиден пример, тогава не знам какво изобщо правиш в този форум.

Какво изобщо правиш в този форум, Nikolay?

small axe

И за да е човек във форума, трябва да е съгласен с теб ли, Тишо? Или с това което ти вярваш, че казва Писанието по определени въпроси?

Прави впечатление, че намесваш стиха с Моисей и пророците, че които не им вярвали, нямало да повярват и в Месията Исус, като го обвързваш с твоята вяра в плоската земя. Да де, ама текста не визира, тая ти вяра.

По същество.
Използваш пасажи 9 глава на Откровение, в които изобилства от картини, символни илюстрации на нещо реално, но непознато на нас човеците днес. Като например скакалци, които пише, че
" И скакалците приличат на коне, приготвени за война; и на главите им имаше като корони подобни на злато, и лицата им бяха като човешки лица.    
8 А те имаха коса като косата на жените, и зъбите им бяха като на лъв..    

Сега, пише, скакалци. За теб трябва да са буквални скакалци. Ама пък виж ги на какво приличат. Как са скалци, а приличат на..

Така използваш бездънната бездна, като я разглеждаш буквално такава с цел да докажеш, че земята няма как да бъдела кълбо, щото ако бездната е без дъно, не става.. Става , ако под бездънна се визира, бездна в недрата на земята, която е невероятно дълбока, но не забравяй, че падналите в нея, могат да излязат, ако има определени обстоятелства за това, или нещо което им пречи е разбито, отворено.., както виждаме от 9 глава..
Ако нямаше никакво дъно, те щяха да си се реят някъде надолу, надолу , надолу или явно те си летят, насам натам, но къде кацат е неясно..

Въобще в тия символни описания на една книга видение , ти не можеш да си догматичен и да използваш нещо за да си доказваш друго нещо, което не визира, това което доказваш.

Иначе ще излезе, че тази бездна, има буквален ключ, който звезда паднала от небето взема и отключва врата с ключалка. Но това го подминаваш. Бездната затворена с буквална врата с буквална ключалка ли е, и се отваря с буквален ключ? Ако отговориш не, то тогава, се замисли, че бездната без буквално дъно, също означава нещо символно. Ако пък отговориш , с да, то това вече си е твое решение, но моля, не карай хората да вярват в булвална врата с ключалка заключваща бездната, като обвързваш това с плоска земя и не вярване на Моисей и пророците.

С това ти казвам, че отиваш твърде далеч. Ако искаш вярвай си тия неща, но не анатемосвай хора дето мислят относно символните видения в книгата откровение иначе, или не са напълно убедени кое как е.. Все пак Откровение на Йоан не е отворена книга.

И последно, така и не видях стих, който казва, че земята е плоска равна тепсия. Казваш, пишело, че е кръгла.... Пише кръга на земята, а преди говорехме какво може да бъде кръг погледнато отгоре. И луната изглежда, като кръг, но погледай я с телескоп. Не е диск. Но все пак, ако не ми вярваш, това не те прави невярващ в Исус. Това е важното за мен.