Author Topic: форумите - дискусии с цел утвърждаване на истината или на някой човек?  (Read 8658 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Чета темите и участвам в някои от тях, или отварям нови, които ми изглеждат важни за разискване, но се сблъсквам с особен тип поведение(за мене неправедно) да се превръща всичко в спор между Уочман, Тихомир(може би още някой) и всички останали. Това някаква тенденция ли е или просто този форум е такъв? Ако е така понятието форуми и дискусии не е точно. Да не говорим за "братско общение в тревожни времена". Ако тези форуми имат някакви скрити цели, които не са обявени в правилата, няма да е лошо за хората като мене, които не знаят, да бъде разяснено.

Защото оставам с впечатлението, че има някаква настървеност(малко е грубо, но не се сещам друга дума) в опонирането непременно да е "моето мнение най-отгоре".

Ако пък греша моля да ме извините и да ми обяснете .

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Добре хайде да помислим по въпроса. Форума е положен върху принципи и правила. Един от принципите е да се придържаме към Писанията.

Ако дойде някой и каже нещо, което друг дискутиращ (без значение администратор или друг) намери че не е в съответствие с истината на Писанията, не е ли редно това становище да бъде подложено на изпит?

Този форум не е място на бълване на всякакви мнения. Ако ти кажеш нещо в съгласие с Писанието, няма ли да бъде прието? Но ако не е няма ли да бъде конфронтирано? Или ти предпочиташ да говориш каквото ти хрумне без никой да те конфронтира и без да ти се наложи да отстояваш позицията си? Каква би била ползата от това всеки да си изявява сърцето, без да се изясняват и пресяват ученията?

Не е ли ползата именно в това човек да може да бъде изобличен, наставен и поправен. Или насърчен и утвърден в онова, което е според Истината?

Лично аз като видях, че на едно място ти беше писал добри неща, аз те подкрепих. Където видя, че пишеш неща които не пасват на това, което съм научил от Писанието, аз те конфронтирам.

Нима християнските форуми трябва да бъдат място на ласкателства и лицемерие? Моята искреност в дискусията ме кара да се конфронтирам с позициите които не отговарят на това, което съм разбрал до момента. Ако се окаже, че човека има СОЛИДНИ БИБЛЕЙСКИ аргументи за своята позиция и ги изяви адекватно, това ще ми помогне аз да се поправя. Или ако аз имам солидни библейски аргументи следва човека да се поправи ако е наистина Христов ученик.

Трябва да се вземе предвид и нуждата на време за изтрезняване, понеже не може да се очаква с няколко макар и добри и точни аргумента човек изведнъж да отрезнее от многогодишно опиване със заблуда. И това важи за всички нас.

Ето разсъди върху тия неща и дано Бог ти даде да разбереш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Quote
"Не е ли ползата именно в това човек да може да бъде изобличен, наставен и поправен. Или насърчен и утвърден в онова, което е според Истината?

Лично аз като видях, че на едно място ти беше писал добри неща, аз те подкрепих. Където видя, че пишеш неща които не пасват на това, което съм научил от Писанието, аз те конфронтирам."

Watchman,
Точно тук са сложните неща. От една страна дори писанието ти заповядва смело да изобличиш ближния си, факт. От друга поради различните учения, които сме приели за факти, но никога всъщност не сме ги проверили в писанията, стават най-големите разправии навсякъде.
От мойта гледна точка е правилно, първо да се постараете да разберете какво казва другия и чак тогава, когато сте сигурни, че има място за конфронтация да се конфронтирате. Забелязал съм колко е трудно понякога да бъде схванато казаното от другите от трите изречения във форумно мнение. А пък ако е някоя истина, която така и не разбира някой, споровете виждам, че текат с години понякога.


Затова молбата ми е ако е възможно да се изслушваме, да разберем какво казва другия и да видим и неговите аргументи. При това е напълно реално другия да се окаже прав, а не аз или ти.

Не забравяй, че форумите и сайтовете са почти единственото място за много хора да чуят мнение различно от това, което им проповядват в тяхната партия. Ако има непрестанна конфронтация хората се обезсърчават или стигат до омраза и отхвърляне. Прав на всяка цена едва ли е най-добрата доктрина. Павел съветва да не спорим за храни например - за тези неща, които с разтежа във вярата и те се променят.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Quote
Точно тук са сложните неща. От една страна дори писанието ти заповядва смело да изобличиш ближния си, факт. От друга поради различните учения, които сме приели за факти, но никога всъщност не сме ги проверили в писанията, стават най-големите разправии навсякъде.

Добре, да видим какво става с "различните учения, които сме приели за факти, но никога всъщност не сме ги проверили в писанията".

Не е ли конфронтацията във дискусиите именно подлагане на изпит точно на тези - непроверените неща? Ние всички отчасти знаем, както казва Писанието. На практика когато човек изяви позиция пред други хора не от неговата среда, тази позиция бива подложена на изпит. Ето ти цитат от Правилата на форума:

Quote
Какво може да очакваш:

Да бъдеш предизвикан към растеж в Христос.
Да бъдеш неразбран.
Да не разбереш другите.
Да ти бъдат задавани въпроси.
Да бъдеш в среда на някой опитни християни, които са ходили с Господ много години.
Да намериш единомислени и единодушни братя.
Да бъдеш предизвикан и раздразнен в определени моменти.
Да бъдеш благословен.
Да плачеш със сълзи на скръб и сълзи на радост.
Да намериш истинско покаяние, ако никога не си достигнал до такова.
Теологията и вярванията ти може да бъдат преобърнати наопаки.
Може да бъдеш изобличен и изявен по начин по който никога не си мислил, че е възможно, както от твоите собствени думи и мисли, така и от други участници, които са загрижени за душата ти.
Да бъдеш в молитвите на другите.

Сега не знам за теб, но аз от 12 години не съм в структурите на деноминациите, като преди това съм бил в тях за около 6-7 години. През тези 12- години аз изтрезнявам от религиозното опиянение, което ми беше предадено от деноминациите представляващи отстъпилото християнство. Почти всичките ми разбирания са били подложени на изпит, на лична проверка, както в Писанията, така и в изпитанията на живота. Било е време, когато съм вярвал и практикувал много натрапени ми от средата неща - от пазене на съботата, до "изгонване на демони" от християни. От православен аскетизъм до американски просперитет. Много приемани за фундаментални неща в християнството съм виждал как нямат никакво основание в Писанието. Така, че повечето от настоящите ми разбирания са базирани на лични изследвания, а не на втълпени доктрини. Не помня от кога не съм чел християнски книги, и проповеди предимно не слушам. Снощи реших да чуя една и се удивих как непопулярните неща, които човека говореше почти напълно съвпадаха с онова до което сам бях достигнал. Така вярата и разбирането на човека се утвърждава.

По отношение на разправиите. Никога Писанието не нарича изобличаване на лъже учение или Библейска дискусия, ако и разгорещена - разправия. Разправията е лична препирня, касаеща лични интереси. В изясняването на истината на Писанията няма лични интереси, освен ако някой не е пастор взимащ пари от църковната система и е заплашено статуквото му на престиж и доходи. Слава Богу аз не падам в подобна категория.

Quote
От мойта гледна точка е правилно, първо да се постараете да разберете какво казва другия и чак тогава, когато сте сигурни, че има място за конфронтация да се конфронтирате. Забелязал съм колко е трудно понякога да бъде схванато казаното от другите от трите изречения във форумно мнение. А пък ако е някоя истина, която така и не разбира някой, споровете виждам, че текат с години понякога.

Разбира се, че е важно да се разбере какво казва другия. Но затова има само един начин - да се внимава на онова, което е написал. Тук обаче се появява по-сериозния проблем. И той е че хората понеже не са научени да внимават на думите и на смисъла, имат предвид едно, но го пишат по такъв начин, че излиза друго. Без значение дали е осъзнато или не, човека който има предвид едно, а казва друго поради неспособността си да борави коректно с изразните средства - изпраща именно посланието, което е написал, а не онова, което си е мислил, че е написал.

Сега форума е публична изява, тука пишат да кажем 20-30 човека активно, но го четат поне 200-300, ако не и много повече. Всички тия безмълвни читатели могат много лесно да бъдат подмамени от това лъжливо послание, ако и човека да не е го е имал предвид.


Добре, не мислиш ли, че ние като домакини на форума имаме отговорност относно това, което се разпространява чрез него? Имаме ли право да оставим всякакви погрешни неща да се разпространяват чрез форума, ако и понякога автора който е писал тия погрешни неща да не ги е имал предвид? Дали ги е имал или не, те са там и се разпространяват.

Ако например дойдат гости у вас и искат да подарят на децата ти детска книжка, но продавачката в будката им е дала по погрешка порно списание и те не са обърнали внимание и го подарят него на децата ти мислейки, че е детска книжка, ти ще го толерираш ли това, само защото те са си мислили, че това е детска книжка? Няма ли да искаш да махнеш гнусното нещо от дома си, ако и да не е донесено нарочно и с лоши намерения? Разсъди върху тези неща.

За споровете които текат години е жалко, но факт. Но няма как да изтрезнее някой, ако стои непрестанно в пиянска компания. Ако човек е в среда, която прогласява лъжеучения, няколко довода във форума няма да го избавят, освен ако не е съзрял повече духовно и е в състояние да отсява. Затова той си продължава да говори едно и също. Но на такъв трябва да се отговори, ако и той да няма склонност към поправление, защото ние помним, че ако и той да не разбира има стотици, които четат без да пишат и ние не трябва да оставим нещо, което би им навредило, не изобличено.

Quote
Затова молбата ми е ако е възможно да се изслушваме, да разберем какво казва другия и да видим и неговите аргументи. При това е напълно реално другия да се окаже прав, а не аз или ти.

Моята молба по отношение на теб самия, за да се избягва неразбиране е ти да внимаваш да изкажеш именно отнова, което имаш предвид. Това не е лесно нещо за днешното поколение. Иска се сериозно обучение да се ВНИМАВА по отношение на думите и езика. Да се изследва значението на думите, техните корени, същност, да се избягват всякакви двусмислици или многосмислици. Разбира се че е напълно реално другия да се окаже прав, но не е реално да се окаже прав без солидна и коректна Библейска аргументация. Йов искаше да спори с Бога, и Бог му каза - добре препаши кръста си като мъж и ела, Аз ще те питам и ти отговаряй. Бог не му каза, виж Йов айде сега да не правим разправии, нека се обичаме и всичко ще е наред. Напротив. Бог прие предизвикателството за дискусия.

Ето защо който иска да дискутира във форума нека се препаше като мъж и да е готов да отговаря на въпроси, които ще провокират неговата позиция. Това е напълно Библейско и сам Бог ни е дал пример в това отношение.

Quote
Не забравяй, че форумите и сайтовете са почти единственото място за много хора да чуят мнение различно от това, което им проповядват в тяхната партия. Ако има непрестанна конфронтация хората се обезсърчават или стигат до омраза и отхвърляне.

Ако е Божий човек някой ще стигне ли до омраза? Ако има непрестанни заблуди възможно ли е да няма непрестанна конфронтация? Една градина е непрестанно атакувана от плевели, ако ние не се конфронтираме с тях непрестанно, знаеш ли какво ще стане с тази градина и с нейния плод? Ти желаеш ли този форум да буреняса със всякакви лъжеучения и заблуди?

Quote
Прав на всяка цена едва ли е най-добрата доктрина.

Прав на всяка цена трябва да бъде кой? Аз съм заинтересован да се докаже, че Бог е прав и че Писанията са прави. Себе си не считам за винаги прав, но ако някой иска да ме предизвика относно нещо в което смята че съм заблуден добре, нека се препаше като мъж, нека дойде и да дискутира сериозно, аргументирано, с мъдрост, със знание, със съкрушеност, с превъзходен дух. Аз не се давам лесно, защото убежденията ми не са лесно придобити и имам сериозни аргументи за тях. Павел казва, че има оръжия които са силни за събаряне крепости и да пленява всеки ум да се покорява на Христос. Ако някой смята че е носител на истината а аз имам заблуда, добре нека да извади оръжията на светлината и да събори крепостите на заблуда в ума ми. Мен от това не ме е страх, може само да ме радва. Но да не си мисли, че ще каже две объркани неща на кръст, и после ще се цупи, че не минава номера от първия път и аргументите му са подлагани на тест, изпит и разобличаване. Така правят децата, цупят се че не става лесно. Затова казва да не бъдем вече деца... но да достигнем до пълнолетно мъжество.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Quote
Затова молбата ми е ако е възможно да се изслушваме, да разберем какво казва другия и да видим и неговите аргументи. При това е напълно реално другия да се окаже прав, а не аз или ти.
biblical,

Форумът е място, където ние не можем да те прекъснем посредата на писането. Сиреч, всяко едно съобщение, което се публикува и после е прочетено е едно "изчакване" и "изслушване". Това не е разговор в реално време, в който може да те прекъснат.

Затова обвинението, че не се изслушваме, е нелепо.

Ако нещо не си се доизказал просто напиши, че ще пишеш пак и ние ще изчакаме да напишеш всичко и тогава ще дискутираме.

Ако това, което искаш да кажеш е по-дълго от времето, което имаш, за да напишеш едно съобщение, просто си го събирай на личния компютър и после само го копирай тук в ново съобщение.

Quote
Не забравяй, че форумите и сайтовете са почти единственото място за много хора да чуят мнение различно от това, което им проповядват в тяхната партия. Ако има непрестанна конфронтация хората се обезсърчават или стигат до омраза и отхвърляне. Прав на всяка цена едва ли е най-добрата доктрина. Павел съветва да не спорим за храни например - за тези неща, които с разтежа във вярата и те се променят
Тук не е място, където всеки да изказва мнение. Ако беше така, щяхме да кръстим форума "набожна говорилня".

Този форум има специфична цел и специфични правила. Всеки, който се регистрира в него, би трябвало да е запознат с правилата на форума и това, което да очаква в него. Това, че ние не толерираме свободни изказвания си е право на форума.

Проблемът е, че за теб "най-добрата доктрина" е нещо субективно. Според нас най-добрата доктрина е това, което казва текста на Писанията. Това е отношението на юдеина. Юдеите гледат това, което пише. Затова Господ изпрати юдеи, за да проповядват на езичниците. Не прати гърци-философи, които търсят "друго значение на написаното".

Аз бих те попитал - кое би те накарало изобщо да приемеш една доктрина като "от Бога"? Коя е мярката, която би поставил? Може би субективното си чувство, че отговаря на твоята вътрешна представа за нещо правилно?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Моят въпрос е същият, дали ако се окаже, че не сте прави в учение което е ясно в писанията, но не за вас, сте готови да търпите докато го разберете? Сами знаете , че понякога минават години за да се промени дори едно погрешно нещо, което сме приели за правилно.

За мене нещата също стоят така. Аз приемам авторитета на писанията и на Святия Дух, написал тези писания. Всяко нещо може да бъде проверено, а което не може може да бъде изпитано(например иди в Македония и им помогни не може да бъде изпитано за смисъла, а само за Духа, който е дал посланието. За това пък е необходимо разпознаване на духове.).

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Моят въпрос е същият, дали ако се окаже, че не сте прави в учение което е ясно в писанията, но не за вас, сте готови да търпите докато го разберете? Сами знаете , че понякога минават години за да се промени дори едно погрешно нещо, което сме приели за правилно.

За мене нещата също стоят така. Аз приемам авторитета на писанията и на Святия Дух, написал тези писания. Всяко нещо може да бъде проверено, а което не може може да бъде изпитано(например иди в Македония и им помогни не може да бъде изпитано за смисъла, а само за Духа, който е дал посланието. За това пък е необходимо разпознаване на духове.).

Тогава ако ти се съмняваш в нещо, което казваме, посочи пасажите от Словото, които противоречат, защото виждам, че тази тема си я писал не по принцип, а защото имаш нещо да ни кажеш.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
 Да, молбата ми е да не е партията на Уочман и Тихомир vs останалите, а да се търси истината. Както виждам за всеки важи, че може да остане неразбран и да му се налага да обяснява. Ако по принцип се приема, че щом нещо не разбирам, то трябва да се противопоставя, резултата ще е безкрайни спорове. Писанието казва, че това не е полезно. Разбира се ако ти вярваш, че Исус е Господ, а другия не, то е ясно и просто. Но ако ти вярваш, че ще бъдеш грабнат преди скръбта, а другия не, то самия този спор е обречен на провал. И не защото няма истина по въпроса, а защото заради тази истина, която човек ще преживее така или иначе, братя се настройват срещу братя. Истината, вярата, любовта, търпението - да се пазим да не нарушим по-големите заповеди изпълнявайки по-малките.

За мене по-добрата формула е: Не разбрах, затова ще попитам пак за да разбера. Тогава, ако не съм съгласен, ще се противопоставя. Сегашната ми прилича по-скоро на: Не рабрах, следователно заставам в опозиция.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Да, молбата ми е да не е партията на Уочман и Тихомир vs останалите, а да се търси истината.
Тогава защо не писа тема, която е конкретно за твоето притеснение, а започваш така отдалеч прикрито да говориш някакви "общи неща", а всъщност става въпрос за нещо, което касае теб? Това праведно отношение ли е?

За да имаш такова притеснение, значи си видял, че някъде "Уочман и Тихомир" не са казали истината.

Сега следващият момент е да извадиш точните места, където си видял това и да приготвиш солидно обяснение защо това не е истината. Ако наистина Словото ни уличава в лъжа, ще се поправим.

Не забравяй в следващия постинг да запишеш точно местата, където си видял. За да не се разводнява тази тема нека да държим всичко подредено по следния начин:

1. Постави тук списък от темите и съобщенията, в които си видял, че не сме казали истината

2. Във всяко една от тези теми отиди на съобщението, щракни "Цитат" и после се аргументирай здраво чрез Словото защо това е лъжа.

Приеми това като мъжко предизвикателство.Quote
Както виждам за всеки важи, че може да остане неразбран и да му се налага да обяснява. Ако по принцип се приема, че щом нещо не разбирам, то трябва да се противопоставя, резултата ще е безкрайни спорове. Писанието казва, че това не е полезно.
Ето какво казва Словото:

1 Тимотей 1:3,4. Както те молих, когато отивах в Македония да останеш в Ефес, за да заръчаш на някои да не предават друго учение нито да внимават на басни и безконечни родословия, които спомагат повече за препирни, а не за Божията спасителна наредба чрез вяра, така правя и сега.

Тит 3:9. А отбягвай глупавите разисквания, родословия, препирни и карания върху закона, защото те са безполезни и суетни.

Аз чета, че не е полезно да се спори върху следните неща:
- безконечни родословия
- глупави разисквания
- родословия
- препирни и карания върху закона (не говорим за градивно разискване, а препирни върху Закона)

Ако това, което някой казва спада в една от тези категории - няма смисъл да се препираме, но има смисъл да бъде изобличено.

Тук даже има заръка към Тимотей да каже на определени хора да не предават друго учение. Интересно дали онези, които са предавали друго учение, са изслушали Тимотей и са размислили и са казали: "Да, наистина е друго учение. Покайваме се.". Това може да е било така (за разлика от днес), може и да не е било така (прилика с днес).

Ти говориш по принцип за препирните, но аз не намирам такова "принципно" положение в Словото. Ако намериш ми покажи.


Quote
Разбира се ако ти вярваш, че Исус е Господ, а другия не, то е ясно и просто. Но ако ти вярваш, че ще бъдеш грабнат преди скръбта, а другия не, то самия този спор е обречен на провал.
За да твърдиш това за "грабнат преди скръбта", значи нямаш достатъчно солидни аргументи против това лъжеучение, след като Словото е ясно по въпроса. Проблемът е, че по църквите се говори, че "не е ясно" и масово хората са свикнали "да не е ясно".

Може би за теб и двете са "истини"? Ако не са, тогава против ли си това да се изобличи лъжеучението и да се утвърди истината?

Нали пише да не сме завличани от всеки вятър и учение? Как тогава ще изпълним това ако постоянно сме "несигурни" по отношение на ученията?

Ако ти е интересно прочети тази тема:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=217.0 - Второто идване на Господ Исус


Quote
И не защото няма истина по въпроса, а защото заради тази истина, която човек ще преживее така или иначе, братя се настройват срещу братя.
Знаеш ли, че всички ще "преживеят" истините в Словото, т.е. ще ги разберат един ден и тогава ще е късно. Ако братята са "братя", те са братя на база на Истината, а не на база на "различни истини". Аз не съм видял в Словото случай, когато Духът е "изтълкувал" нещо на един човек по един начин, а на друг - по друг начин.

Quote
Истината, вярата, любовта, търпението - да се пазим да не нарушим по-големите заповеди изпълнявайки по-малките.
Между другото боравиш с терминология, която е доста отвлечена...

Първо - кои са "по-големите заповеди"?

Второ
- покажи как чрез изобличаване на лъжата (устояване в Истината) нарушаваме "по-големите заповеди"
- покажи как чрез вяра в Бога (което "влече" и вяра в текста на Словото) нарушаваме "по-големите заповеди"
- любов ли е да оставиш някой да остане в заблуда?
- търпение ли е да оставиш някой в заблуда?

Quote
За мене по-добрата формула е: Не разбрах, затова ще попитам пак за да разбера. Тогава, ако не съм съгласен, ще се противопоставя. Сегашната ми прилича по-скоро на: Не рабрах, следователно заставам в опозиция.
Кой кого не е разбрал?И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Тихомир,
прави лошо впечатление, че веднага след дългото обяснение нападаш още в първото изречение. Така се чувстваш по-духовен или какво?

То не е въпрос на някакви списъци, а на развитие на конкретни теми. Кои са те и аз не знам. Темите са от Бога.

Моят въпрос беше по-скоро дали си готов да се окажеш неправ по някой въпрос и както изглежда отговора е отрицателен. Не си готов. По скоро ще спориш, отколкото спокойно да размислиш дали твоя "противник" не е прав.

Твоето отношение говори за солидна незрялост. Темата тук никога не е била грабването. Дадах я като типичен пример за разправии и то ненужни между братя и ти само доказа, че съм прав. Доктрината за грабването макар и важна е послужила за толкова много разделения, че предпочитам да не я обсъждам докато нерешени остават много по-трудни въпроси между нас(имам предвид всички нас).

Но наистина последното ти изказване само потвърди, че приемаш всички за някакви мними врагове и ти, и уочман като единствените стожери на истината в България. Това не е добре за никого.
Това може и да е частен форум, но доколкото е християнски форум истината има по-голяма тежест от който и да било човек. Добре е да успяваш да чуваш истината дори когато е казана от някой друг. Не забравяй, че и ти си просто човек, което означава , че заблудата може да  те измами и тебе. Не се считай за неуязвим.
Това не го казвам за да изкарам себе си , или някой друг прав, а за твоя полза и за ползата на всички, които четат и участват на тези форуми. Ако си разумен човек ще разбереш какво ти казвам. Ако не вероятно ще ме намразиш(без причина).

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
biblical,

Преди да пишеш е добре да прочетеш внимателно това, което се казва, тъй като задаваш въпроси за неща, които са вече писани или отклоняваш темата от неща, които вече си засегнал.

Ще коментирам думите ти по-надолу:
Тихомир,
прави лошо впечатление, че веднага след дългото обяснение нападаш още в първото изречение. Така се чувстваш по-духовен или какво?
Прочети сега първото си мнение и след това прочети това, което съм писал преди това и ми кажи отново дали е истина или не. Ако е истина (както вече каза), тогава какво лошо съм казал? Ти започна под прикритие. Ако не е истина, значи си излъгал в твоето предно съобщение.

Относно "чувството" за "по-духовен": По църквите има такъв израз "по-духовен". В Словото такъв израз няма. Там има "духовен" и "плътски". Няма "по-духовен" или "по-малко духовен", както ти сега говориш. Мисля, че това отговаря на въпроса ти, който не е коректен - не се "чувствам по-духовен", тъй като духовността не е чувство и не е степенувана.


Quote
То не е въпрос на някакви списъци, а на развитие на конкретни теми. Кои са те и аз не знам. Темите са от Бога.

Аз прочетох за една молба тук от твоя страна:
Quote
Да, молбата ми е да не е партията на Уочман и Тихомир vs останалите, а да се търси истината.

Молбата би трябвало да има причина. Ако това, което говорим в твоите очи е истина, тогава какъв е смисълът да пишеш това? Ако не си намерил някакъв проблем в съдържанието на това, което говорим, тогава защо имаш тази молба?


Quote
Моят въпрос беше по-скоро дали си готов да се окажеш неправ по някой въпрос и както изглежда отговора е отрицателен. Не си готов. По скоро ще спориш, отколкото спокойно да размислиш дали твоя "противник" не е прав.
Това е едно от местата, които показват, че не си прочел това, което съм писал.

Ето и цитат от моите думи:
Quote
Сега следващият момент е да извадиш точните места, където си видял това и да приготвиш солидно обяснение защо това не е истината. Ако наистина Словото ни уличава в лъжа, ще се поправим.

За теб "спор" е всяко изобличение, както виждам. Аз не виждам да има проблем в споровете в Словото.

Quote
Твоето отношение говори за солидна незрялост.
Като се каже "отношение" трябва да имаш аргументи - отношение към какво и към кого. След като уточниш това трябва да покажеш от Словото защо това отношение към какво или кого е неправда. Ако има проблем в отношението ми как мога да се поправя ако не ми кажеш ясно, а говориш общи неща?


Quote
Темата тук никога не е била грабването. Дадах я като типичен пример за разправии и то ненужни между братя и ти само доказа, че съм прав. Доктрината за грабването макар и важна е послужила за толкова много разделения, че предпочитам да не я обсъждам докато нерешени остават много по-трудни въпроси между нас(имам предвид всички нас).
Темата не е била за "грабването", но ти показах тема, която ясно оборва твоето виждане към "доктрината за грабването", а именно, че такава терминология в Словото няма да намериш. Казах го между другото, но не си погледнал какво е писано там. Ако беше прочел нямаше да използваш тази терминология и щеше да разбереш, че тези разделения са добро, тъй като разделенията на база Словото (в много случаи) показват кои са одобрените - тези, които държат истината и тези, които държат лъжата.

Quote
Но наистина последното ти изказване само потвърди, че приемаш всички за някакви мними врагове и ти, и уочман като единствените стожери на истината в България. Това не е добре за никого.
Когато говоря против някое лъжеучение аз визирам точно определени хора или групи от хора, които ги подкрепят (съзнателно или несъзнателно). В текущия случай ти засегна в 1 изречение темата за неправилното наречено "грабване", за което аз отговорих съвсем кратко и вметнах референция към темата, която се занимава с това (за да не утежняваме темата). Това явно те засегна и въпреки, че не посочваш нито един аргумент от Словото, ти казваш, че това, което съм писал не било добро. Предполагам разбираш, че това са твои субективни преценки за добро и зло, тъй като липсва здравата подкрепа на Писанията от това, което говориш.


Quote
Това може и да е частен форум, но доколкото е християнски форум истината има по-голяма тежест от който и да било човек. Добре е да успяваш да чуваш истината дори когато е казана от някой друг.
Когато ти писах в предното съобщение, че чакам да кажеш точно кои неща са неистинни, ти отказа да го направиш, а дори нещо повече - продължаваш да намекваш, че не съм чувал истината, която казвал някой друг.

Посочи ясно съобщенията, където това си го видял и посочи ясно Истината, но не истината "казана от някой друг", а Истината според Словото. Това кой какво казва като "истина" изобщо не ме вълнува, тъй като Словото казва, че всеки разгласява своята си доброта. Това, което ме вълнува е Божията дума каква е и ако някъде съм сбъркал нещо да има стабилен човек във вярата, който да покаже ясно пасажите, които оборват това, което казвам.

Отново ти казвам - посочи пасажите или не говори общи приказки. Това, което правиш в момента е клевета - обвинения без доказателство. Това не прилича на Божий човек.


Quote
Не забравяй, че и ти си просто човек, което означава , че заблудата може да  те измами и тебе. Не се считай за неуязвим.
Ако беше прочел внимателно, щеше да видиш, че чакам да покажеш пасажите, където съм сбъркал. Никъде не съм казал, че съм "неуязвим", но това са отново неща, които говориш поради това, че не си прочел внимателно това, което пиша.

Quote
Това не го казвам за да изкарам себе си , или някой друг прав, а за твоя полза и за ползата на всички, които четат и участват на тези форуми. Ако си разумен човек ще разбереш какво ти казвам. Ако не вероятно ще ме намразиш(без причина).
Мисля, че ти си се засегнал от нещо, за да
- започнеш да пишеш тази тема под прикритие
- да говориш, че имало неща, които "не съм приемал като истина от други хора"

А това, че мислиш, че "ще те намразя" са неща, които правят децата, защото търсят своето си. Ако ги засегнат, те намразват, защото считат своето си за нещо много ценно.

Това не е детски форум.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
biblical, вижда се че причината да пуснеш тази тема е че плътта ти се е засегнала от това, че беше изобличен за различни неща в които се заблуждаваш и ти правиш опит за реванш като атакуваш тези които са те изобличили, понеже си намерил себе си безсилен да се аргументираш в защита на заблудите си.

Това е доста плътско и неискрено поведение. Много жалко за което.

В тази тема ти дадохме доста аргументирани и сериозни отговори на въпросите ти, но ти се чудиш как да се извъртиш и да уязвиш за да отмъстиш за ужилената си плът. Детски неща са това, никога ли не си чел, че който сее за плътта ще пожъне смърт?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Честно казано не мисля така както го описваш. Чувствам се спокоен и разбиращ на темите на които пиша. Понякога просто задавам въпроси, или търся какво мислят другите(поставяйки мнението си във форум). Но нищо общо с ужилена плът или дори нещо пособно. Изглежда дори не сте прочели коя е повдигнатата тема. Тази тенденция е забелязана не само от мене. Виждам, че често изпадате в много тежки спорове с различни хора. Затова и зададох няколко въпроса с цел да разбера дали случайно е станало или просто това е "заложено в програмата" - всички са виновни до доказване напротивното.

Засега ще продължа да изследвам вече поставените от мене теми. Ще очаквам наистина да имате толкова добри аргументи, колкото твърдите, че имате.

Аз също зададох въпроси на които така и не получих отговор. Никой разбира се не е длъжен да ми отговаря - това да не е Гестапо.

Предлагам да смените програмата - невинен до доказване на противното - това е по-библейската програма. "Любовта на всичко хваща вяра,... всичко търпи..."

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Само да ти кажа, че в текста любовта не хваща вяра, а "винаги вярва". Иначе щеше да е голяма будала тази "любов", а е писано, че е всячески проницателна.

Затова тук не се хваща вяра на всичко, а се проверява и се изобличава ако не е според Истината.

Любовта не търпи всичко, но търпи винаги (т.е. във всякакви обстоятелства). Любовта не може да търпи лъжата. Това е Божията любов. И "търпи" не означава да "мълчи", между другото. Когато Бог пращаше пророци да предупреждават Израел, той ги търпеше и затова им пращаше.

Ние очакваме първо да дадеш списък с нещата, които ти виждаш като неправилни, тъй като на този въпрос не отговори.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Quote
Честно казано не мисля така както го описваш.

Те пътищата на човека са прави в неговите очи, но отстрани се вижда различно.

Quote
Но нищо общо с ужилена плът или дори нещо пособно. Изглежда дори не сте прочели коя е повдигнатата тема.

Използвайки умишлено язвителни изрази като "партията на..." при това повторено два пъти показва много добре че се мъчиш да ни уязвиш. Плътта много добре си проличава в това. Защото ти не просто си повдигнал тема а вече си си намислил какъв ти се иска да е изхода от нея.

Ние не само сме прочели темата, но отговорихме изчерпателно на онова, което я касае, само че теб очевидно не ти хареса, защото явно целта не беше да получиш отговори, а да отправяш обвинения.

Quote
Аз също зададох въпроси на които така и не получих отговор.

Кои точно са тия въпроси?

Quote
Предлагам да смените програмата - невинен до доказване на противното - това е по-библейската програма.

Ти кога точно стана "виновен" като се опита да твърдиш неверни неща от незнание и невежество или преди това? Всеки може да се заблуди в нещо по много причини, но да отказва поправление - това вече е проблем. Много от нещата които пишеш във форума не са истински, научени по инерция и по опиянение от отстъпилото християнство. Всички сме така, колкото и да не ни се иска да си признаем. Ако искаш да пишеш във форума ще трябва да имаш искреност, която включва цялостно взимане предвид на всички валидни аргументи, отговаряне на неудобните въпроси и неподминаване на изобличенията спрямо твърденията ти.

Искреността е трудно нещо защото пряко се конфронтира с три неща - с мързела, с инерцията и с гордостта. Но без искреност само се заблуждаваме че сме християни.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.