Author Topic: Езекиил 14 - за "пророка"  (Read 9412 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: Езекиил 14 - за "пророка"
« Reply #15 on: June 01, 2009, 15:04:24 PM »
Quote
Ето един от многото пасажи, които говорят за това, че между нас няма разлика.

Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.27 Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли.28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.29 И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.

Това не е един от многото пасажи, дето показвали че няма разлика, а е един от много изопачаваните пасажи. Дори ти сам си противоречиш, но не можеш да го видиш.

Да вземе например изопаченото ти тълкувание на този пасаж, че нямало нито мъжки пол нито женски. Ако НЯМА нито мъжки пол нито женски, откъде на къде жената трябва да се покорява на мъжа? Нали НЯМА пол, нито мъжки нито женски? Защо ЖЕНА трябва да се покорява на МЪЖА? Как ще стане това ако в Христос НЯМА РАЗЛИКА на пол? И още как ако няма нито юдеин нито грък, то Благовестието е ПЪРВО за юдеина и ПОСЛЕ за гърка? Ако НЯМА нито 'деин нито грък, как ЮДЕИНА е ПЪРВИ?

Подобно тълкувание на този пасаж ИЗВЪН КОНТЕКСТА е напълно несмислено и несъстоятелно дори с думите на Павел, който го е написал.

Но вместо това КОНТЕКСТА на цялата глава от посланието към Галатяните - е оправданието ЧРЕЗ ВЯРА. Именно в ТОЗИ КОНТЕКСТ Павел казва, че няма мъжки пол, нито женски, нито юдеин нито грък. Защото НАИСТИНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОПРАВДАНИЕТО ЧРЕЗ ВЯРА няма разлика. но само и единствено в това отношение. В много други отношения ИМА ОГРОМНА разлика за което свидетелства огромно множество пасажи, някои от които вече ти цитирах.

Така, че научи се да разбираш Писанията и не карай по инерцията на това което са ти втълпили по църквите. Ако човек е ревностен за истината как няма да се "настърви" ( с референция към написаното ти в темата относно форума) като чете подобни извращения? Апостол Павел не се ли палеше като гледаше как някой извращаваше душите на учениците? Исус не грабна ли бича като видя търговците в храма? Павел не смъмрили строго дори Петър като видя, че не постъпва според истината на Благовестието?

Исус е Цар, и служителите на Царя имат РАЗЛИЧЕН ДОСТЪП до Царя в зависимост от своята длъжност и чин. В Божието Царство, няма равни и никога няма да има. Бог е направил всичко уникално и различно. Дори две снежинки не са еднакви една с друга, колко по-малко хората и призванията.

1Кор. 15:40  Има и небесни тела и земни тела, друга е, обаче, славата на небесните, друга на земните.
1Кор. 15:41  Друг е блясъкът на слънцето, друг на луната и друг блясъкът на звездите; па и звезда от звезда се различава по блясъка.
1Кор. 15:42  Така е и възкресението на мъртвите.


След възкресението на мъртвите светиите ще получат РАЗЛИЧНА СЛАВА, никой няма да е равен на другите. В притчата за талантите - на един се поверяват на управлява 5 града, на друг 10.

Различията са израз на Божия суверенитет, ученията за равенство за част от бунта на сатана срещу този суверенитет.

Quote
И през тия дни слязоха пророци от Ерусалим в Антиохия,
28 един от които на име Агав, стана и обяви чрез Духа, че щеше да настане голям глад по цялата вселена; какъвто и стана в дните на Клавдия.
29 Затова учениците наредиха да изпратят всеки според състоянието си, помощ на братята, които живееха в Юдея;
30 което и сториха, и я изпратиха до презвитерите чрез ръката на Варнава и Савла.
Вижте внимателно, нито пророците, нито учителите, нито старейшините решават. Решават учениците. Вижте внимателно, нито пророците, нито учителите, нито старейшините решават. Решават учениците. Така е в целия Нов Завет. Това е достъпа ни до Бога.

Първо този пасаж няма нищо общо с достъпа до Бога. Второ много си се подвел от думата "наредиха". Тази дума в оригинала означава "решиха" и смисъла на изречение е че всеки ученик е решил колко да изпрати според състоянието си. Което е напълно нормално, всеки Божий човек управлява суверенно поверените му от Бога ресурси и сам решава колко да даде от повереното му, а не старейшините вместо него.

Но когато ставаше въпрос за взимане на решение относно духовни въпроси в църквата:

Деяния 15:6  Тогава апостолите и старейшините се събраха да разискат тоя въпрос.

Не се казва всички ученици. А само апостолите и старейшините. Ето че не всички нямаха достъп до това разискване и решение.

Равенството, което изповядваш няма нищо общо с учението на Писанията, това ти убеждение е подмамено от комунистическата и марксистка пропаганда инфилтрация в църквите, която се засилва все повече и повече и ще кулминира в голямото отстъпление, когато така наречените християни ще се поклонят пред Антихриста възприемайки го като Христос. Това е квас от която трябва да се очистиш, в противен случай в ключов момент ще те препъне погубително.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Re: Езекиил 14 - за "пророка"
« Reply #16 on: June 01, 2009, 20:54:11 PM »
Някои от старозаветните пророци са изпълнявали и функцията на гадатели, които срещу заплащане са намирали изгубени вещи. Тъй като гадаенето е било строго забранено в Древна Юдея, те са били монополисти в това отношение и са се радвали на процъфтяващ бизнес. Предполагам, че и по-богатите са се ползвали от услугите им, за да се допитват до тях за бракове, болести и бизнес.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Езекиил 14 - за "пророка"
« Reply #17 on: June 01, 2009, 21:09:23 PM »
Аз не виждам "някои от старозаветните пророци", които са правили това срещу заплащане.

Аз не виждам "гадатели", а виждам думата "гледач", т.е. оригиналната дума е "който гледа" или "който вниква" или "който има видение".

Аз не съм видял случай, когато някой от Божиите пророци да е приел пари за такова нещо. Чел съм, че им предлагаха пари, но не виждам да са приели пари. Имаше един Геезия, който беше слуга на Божия пророк Елисей, който отиде и взе пари "от името" на Елисей и знаеш сетнината му - проказа.

Останалите неща, които говориш са измислици, на база на погрешни факти (както обикновено виждам, че пишеш, в този форум).
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Re: Езекиил 14 - за "пророка"
« Reply #18 on: June 01, 2009, 21:54:17 PM »
Някои от старозаветните пророци са изпълнявали и функцията на гадатели, които срещу заплащане са намирали изгубени вещи. Тъй като гадаенето е било строго забранено в Древна Юдея, те са били монополисти в това отношение и са се радвали на процъфтяващ бизнес. Предполагам, че и по-богатите са се ползвали от услугите им, за да се допитват до тях за бракове, болести и бизнес.

Под "старозаветни пророци" не знам дали разбираш Господни пророци, за които четем в Писанията, или хора, които са били самопровъзгласени пророци на някакъв бог и са практикували в оня период? Ако имаш предвид първото, то твърденията ти са лъжовни и абсурдни. Фактите сочат обратното. А че може да е имало някакви извращения и лъжепророци по онова време, които да са вършели подобни неща, това първо няма общо с темата и второ дискусии за пророци на други богове, практикуващи окултизъм, нямат място в един християнски форум. Тези хора не могат да ни бъдат нито за пример, нито пък ни е работа да се занимаваме с тях: "вънкашните Бог ще ги съди" (1 Кор. 5:13а).

Но ти, бидейки сам "външен" и вярвайки в свой собствен бог, не можеш да разбереш това. Затова и демонстрираш такова отношение към Бога на Израел и към Словото Му и преследваш суетни учения.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)