Author Topic: Търговците в храма  (Read 31818 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Търговците в храма
« on: November 16, 2007, 01:45:10 AM »
В днешни дни виждам много търговия с етикета "Христос" и тази търговия върви много добре.

Искам да дам пример с музикалната индустрия.

Знаем, че по света има доста групи, които пишат песни и тези песни се пеят по църквите. Песните се превеждат на езика, на който се пее в църквата и се  изпълняват.

Песните не са какви да е, но са песни, за които авторите масово твърдят, че са "дадени от Бога". Но има нещо, което може би убягва на много хора и то е организации, които се занимават с авторските права върху тези песни, за които се твърди, че са "дадени от Бога".

Ще дам пример с една от най-големите такива организации. Тази организация (CCLI - Christian Copyright Licensing International) има идея с "благородна цел", а именно - да "защити правата на авторите на песните". Това включва защита от това някой да вземе песента (текст и/или мелодия) и да злоупотреби с нея. Звучи много "справедливо". Точно с този вид на благочестие, който има идеята на организацията се промъква и една голяма лъжа, основата на която е сребролюбието.

Но нека се върнем на "защитата" на авторските права. Как става тази "защита"?

Естествено, щом темата е в раздела за "просперитета", става въпрос за пари. Да, защитата е всъщност "данък върху песента". Част от парите отиват в джоба на организацията, част от парите - в джоба на "автора". За какво плащане става въпрос?

Всяко събрание, което изпълнява дадена песен, която е под "закрилата" на тази организация е длъжно да им плаща такса на минута изпълнение. Колкото е по-дълга песента, толкова повече трябва да се плати. Това се прави за ВСЯКА песен, която се изпълнява и за която е известно, че има запазени "авторски права". Групи като Hillsong, Delirious?, Chris Tomlin и много други известни на българската публика са горди членове на тази организация и казват, че тя е прекрасно средство да "спаси" християнската музика от "лошите".

...Всъщност в момента доста "ощетяваме" тази организация, а и "авторите" на песните доста, тъй като им пеем песните, а даже и ги превеждаме без да ги питаме... (според CCLI изходът е да си купиш годишен "лиценз", за да си отваряш устата в определена форма и да издаваш звуци в определена последователност, които те са "лицензирали").

Ако попитате самата организация (а и други такива подобни на нея), те ще ви кажат, че изобщо мотивът не са парите, а те просто са цел да "защитят" песента (тук изобщо Бог не го намесват, тъй като за много от тези хора Бог е безсилен да си защити "авторското право" и затова ние ще го направим с пари). И не само да "защитят" песента, но и да "насърчат" църквите да си пишат собствени "нови" песни (и тук може да ви цитират "пейте нова песен"). Познайте обаче като църквите си напишат "нови" песни дали повечето от тях не се втурват да си "защитават" правата по същия начин, за да има "мир и безопасност" (+пари...).

И тъй като тази организация е международна, то много държави са приели нейните правила. Тези, които не са ги приели все още, а "употребяват" песните, които са под "закрилата на закона" са нарушители на законите, които са си ги изградили те.

Хм, това не е ли много скъпо, ще каже някой. Ами скъпо е, но организацията е измислила и "промоционална" оферта, с която плащаш еднократно за година и си пееш колкото си искаш от която си искаш песен. 

Нека видим сега корените на всичко това. Ако този, който се пише за автор на песента иска да му се плаща за всяко изпълнение на песента, тъй като е автор, защо тогава казва, че "песента е от Бога"? Ако Бог е авторът, то тогава човекът-нарекъл-се-автор нарушава авторските права на Бога като си присвоява това на себе си. Тогава заповедта на Господ Исус - "даром сте получили, даром давайте" се нарушава от тези хора, защото те са получили даром от Бога (както те казват), но после искат пари за това нещо.

Ако обаче Бог не е авторът на тази песен, то песента е човешка измислица и се спекулира с израза "християнска песен" и човекът-автор се превръща в един "търговец в храма".

Много ще кажат: Хубаво, но нали работникът заслужава заплатата си?

Да, заслужава я, но нека заплатата да отиде за работата, която е свършил, а не да получава постоянно заплащане върху всяко използване на това, което е излязло от таланта на човека.

Виждаме в Словото, че Павел вземаше заплати от някои църкви, но той вземаше заплата за самата си работа, но не и за това, което беше като резултат от работата му. Никъде не виждаме да се продават проповедите му, нито да се продават писмата му. Който е искал просто си ги е преписвал.

Никъде не виждаме Христос да е продавал проповедите си. Нито апостолите са продавали проповедите си. Давид не е вземал комисионна за всяко изпълнение на песните, които е писал. Всеки от тях обаче е получил заплата за труда си, но не е изисквал никога заплащане за резултата от труда си.

Никъде не виждаме да се взема комисионна за всяка молитва, която е отправил Мойсей към Бога, нито пък свещениците в Израил са вземали заплата за всяко допитване до Бога, но на всеки му е било заплащано (ако е бил на длъжност), според работата. Заплащано е било на работника, а не после да бъде заплащано редовно за това, което е излязло като резултат.

В наши дни по-известните музиканти живеят на гърба на организации като тези, защото с няколко песни те си осигуряват ежеседмичен доход от това, че някой плаща за изпълнение на песен, която е (според тях) "дадена от Бога". И те търсят печалба от дар (песента), който Бог е дал на своите хора чрез някого.

Нека направим груба сметка:
Обикновено се плаща по около $1 на минута. Една песен е обикновено около 5мин. Това са $5 на песен. Ако се изпеят 4 песни на богослужение, то това са $20. Ако в тази организация членуват 100 църкви, това са $2000 за ден на богослужение.

Ако "автор" направи 100 песни и разбира се ги сложи под "опеката" на тази организация и на богослужение се пее по 1 от песните му, тогава в неделен ден в горния случай ще има $5 х 100 = $500 приход. Да речем, че организацията взема 5% от печалбата, които в случая са $25. Тогава всяка неделя такъв човек печели по $475. Доста от църквите имат по няколко служби през седмицата, а и църквите не са само 100, които членуват в организации като тази.

Тук не включвам и излъчванията по радиа, телевизии и други.

Така да бъдеш "автор" на песни става много доходен бизнес за мнозина, които не се боят да крадат Божието авторско право или просто лъжат, че дадена песен е от Бога, за да им бъде плащано за авторско право, след като просто може да им бъде заплатен труда, който са положили и после песента да се пее от Божиите хора, тъй като тя е за Бога.

По същия начин са "преживявали" и много лъжеучители в близкото минало - от "авторски права". В момента това е доста добре развит "бизнес в храма"...

Доста хора са съгласни с тази схема, обаче... Защо ли?

Защо трябва да си плащаме на човеци "наем" на песен, която да пеем на Бога?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Търговците в храма
« Reply #1 on: November 16, 2007, 02:47:06 AM »
За тези които четат английски ето тук: http://www.scripturesongs.net/free_christian_music.htm има прекрасна статия по темата.

Аз бих споделил две бързи размишления. Или по скоро два въпроса към търговците, докоито достигнах докато четях горната статия:

1. Ти като какъв правиш християнска музика или проповядваш (или пишеш християнски книги) - като Божий слуга, който в служба на Бога твори Божии хваления или проповядва/поучава Божието Слово или като бизнесмен, чиято цел от дейноста е финансова печалба (както е при всеки нормален бизнес)?

2. Ако е като Божий слуга, който Бог е вдъхновил с песен, музика или слово - то защо продаваш това, което Бог ти е дал даром? Или ако е като бизнесмен, то как дръзваш да използваш Божието име и Слово за търговия? Как смееш да превърнеш Святия Израилев - в стока за бизнес?


Тези въпроси са валидни, неизбежни и чакат отговор от търговците! Или Бог ти е дал Словото (а Той дава даром и пари на никого не е поискал за откровение или вдъхновение)  и ти нямаш право да го продаваш. Или ако Бог нищо не ти е дал и тази песен и поучение си си ги изсмукал от плътския си ум, то как дръзваш да твърдиш, че това което предлагаш има нещо общо с Бога? И използваш Божието Име (при това лъжливо) за маркетинговите си цели с цел да пласираш плътското си творенийце на християните?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

kender

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 17
Re: Търговците в храма
« Reply #2 on: December 26, 2007, 11:30:43 AM »
Тия търговци само си трупат Справедливия Гняв.Колкото повече крият плътското зад Божието,(ако и да не са скрити )толкова по-горко ще им стане.И не само с песните е така,същото е в цялата им вавилонска атмосфера.Бог издигна пророк в Б-я,който написа книгите"Изгони търговците от храма" и още много други против духа на Антихрист.Мисля,че го знаете.

worshipper

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 18
 • Покланям се на Теб,Господи!Пея винаги на Теб...
Re: Търговците в храма
« Reply #3 on: January 11, 2008, 23:01:05 PM »
Много интересна тема.Но не ми става ясно какво трябва да правим в такъв случай-купувам си сиди на Хилсонг или си го копвам от приятел?
Търсете мир с всички и онова освещение без което никой няма да види Господа.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Търговците в храма
« Reply #4 on: January 11, 2008, 23:06:44 PM »
Темата не третира "клиентите", а търговците. Що се отнася до клиентите е логично да се въздържат от стоките на търговците. С други думи, ако някой е решил да прави пари от Благовестието (Библията нарича това гнусна печалба), то той едва ли има нещо стойностно да предложи и Божият човек не би трябвало да го интересуват стоките му. Hill$ong са типичен пример в това отношение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Търговците в храма
« Reply #5 on: February 11, 2009, 10:54:33 AM »
Hill$ong, казваш Уочман.
**********
  Доскоро слушахме (а и сега, понякога) често песните и хвалението на тази църква, което е доста продуктивно. Имат и "младежко" хваление и училища за хвалители. Една тяхна певица, пееща от основаването на "хвалителният тим" и издала книга у нас, споделя в предговора ".....и на моята църква "Хилсонг" - най- страхотната църква на света!"- да завидиш, направо...та да отидеш и да се им се поклониш....
   Постепенно със слушането на хвалението им (всичко е супер-мега-екстра-профешънъл) ,аз постепенно започнах да "виждам" различни смущаващи неща. Например- не просто модно облечени младежи, но говорещи светски (има редица интервюта на интернета с младежи от "най-великата/страхотната църква"), нещата, с които се "хвалят" са предимно : - Прекарваме време заедно и е много яко! ..... Чувствам се страхотно тук с всички тези млади хора- толкова е забавно и жестоко и ...благословено (хихихихихи- колко не на място е тази дума на ред с изброените други...!!)!, Всичко тук е като сбъдната мечта- всеки ден отиваме и се забавляваме, караме заедно скейт, или ходим на пица, говорим си, ...въобще- всичко е супер! Мечтал съм за такова място и такива страхотни хора! Не мога да повярвам, че съм тук!!

  Стига толкова цитати (по спомен са). Имайки впредвид горезиложените емоционални мисли, си мисля КАК БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗВУЧИ ПАВЕЛ, ако беше част от такава "страшно жестока църква " - ??? Нещо подобно : - Момчета, пиша ви тука едно мно`у яко писмо. Гле`йте с`а- малко се чувствам кофти, че са ми стегнати краката в клада (ако въобще зна`йте к`во е туй нещу), ама не се впрягайте!! Не се притеснявайте за мене ! Важно е да се чувствате добре и да си прекарвате яко! Не ме мислете, че ме бичуваха тука и в момента, от няколко седмици, не съм виждал слънцето- прочетете надве-натри писмото и бягайте да се забавлявате, щот` живота е един и тря`я да се живе`й яко!!! Да не мислите, че искам да станете като мене?! В никаккъв случай! Вие не трябва да страдате, даже изобщо! Живота е "fun and cool"!!! Не ме мислете, също, че тука, долу, е мръсно, мирише, страдам като вързан бандит, но благовестието на Живият Бог не може да бъде вързано от никой човек- даже хич и не ме мислете. И- даже, като се замисля, можете и да не четете писмото ми, защото можете да се депресирате, а така не бива- живейте яко и за мига!! Газ до дупка!! - ТАКА, ДА ПОДЧЕРТАЯ, БИ ЗВУЧАЛО ПИСМО НА ПАВЕЛ, НО, ЗА СЛАВА НА ЕДИНСТВЕНИЯТ БОГ, ТАКОВА ПИСМО ОТ НЕГО НЕ Е ПИСАНО НИКОГА И КЪМ ТАКЪВ ГЛУПАВ/СВЕТСКИ/ГРЕШЕН  ЖИВОТ И ПОВЕДЕНИЕ ПАВЕЛ НИКОГА НЕ Е АПЕЛИРАЛ!! И това е видно от писмата му, отпечатани в Н.Завет, както и от описаният му живот в Деяния на апостолите, пак Нов Завет.
**********

  Всъщност, за голяма тъга, аз и съпругата ми разбрахме, че училищата и общежитията на въпросната "яка църква", са се превърнали в Содом и Гомора, младите хора са паднали в разврат и ...не зная докога Бог ще търпи подобна мерзост, скрита зад Святото Му Име. Нашият Бог Е огън, Който изгаря всичко.

  Някои хора са с покрити сърца за благовестието, но поне се нямат за Божии хора. Трагедия е да видиш хора, които са врагове на благовестието, но които смятат, че са Божий народ.  Господ наш идва . Да се слави славното Му и страшно Име !
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #6 on: February 11, 2009, 11:14:49 AM »
Владо,

Всичко, което виждаш е добро (за тези, които обичат Бога) и е направено от Бога. Това е заблудата, която Бог праща, поради тези, които не обикнаха Истината, но обикнаха лъжата. Това не е заблуда с първоизточник "дявола", но първо Бог е видял това, което става в сърцата на хората и тогава е изпратил заблуда, разбира се, чрез жезъла на гнева си - нечестивия.

Важно е да знаем кой контролира реда във вселената - Всемогъщият Бог. Няма "битка между доброто и злото". Има дълготърпение на Бога и страдание на Неговите хора, докато се изпълни числото на повярвалите и тогава да се стовари Божия гняв върху всички нечестиви.

Първо Бог ще разчисти небесата. После ще разчисти и земята от нечестивите. Накрая ще преминат и небето и земята и ще има ново небе и нова земя.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

надежда

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 12
 • Винаги има надежда!
Re: Търговците в храма
« Reply #7 on: May 29, 2009, 10:17:07 AM »
Здравейте, нова съм и всичко, което прочетох до тук ми е много интересно. Аз лично много обичам да слушам хваление и си копвам
дискове, за да ги слушам. Не се чуствам виновна, пък и не мисля, че е престъпление, особено, ако не мога да си ги поръчам. Мисля си и за някои хора, които са инвалиди и пенсионирани по болест,
как точно биха могли да си поръчат скъпо струващи дискове с
християнска музика. Например на нашия пазар се предлага диск на Майкъл Смит за 25лв., а в Америка същият диск струва 10долара,
което по курса към момента е около 15лв.! Но все пак това е моята логика и ако греша, по-добре е да знам.
И,ето,завесата на храма се раздра от горе
до долу,земята се разтресе,скалите се разпукаха,гробовете се разтвориха и много тела на починалите светии бяха възкресени след Неговото възкресение...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Търговците в храма
« Reply #8 on: May 29, 2009, 10:22:15 AM »
Quote
Все пак бих искала да знам защо темата за "Силата на изговореното слово" не е библейска.

За целта е добре да пуснеш отделна тема в която да се дискутира въпроса, като повдигнеш по конкретно и подробно въпроса, за да не се отклонява настоящата тема в офтопик.

Също така е необходимо за участието си във форума да се запознаеш с Правилата му, както и да направиш кратко представяне.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

надежда

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 12
 • Винаги има надежда!
Re: Търговците в храма
« Reply #9 on: May 29, 2009, 11:45:19 AM »
Quote
Все пак бих искала да знам защо темата за "Силата на изговореното слово" не е библейска.

За целта е добре да пуснеш отделна тема в която да се дискутира въпроса, като повдигнеш по конкретно и подробно въпроса, за да не се отклонява настоящата тема в офтопик.

Също така е необходимо за участието си във форума да се запознаеш с Правилата му, както и да направиш кратко представяне.
Искам да се извиня на Уочмен и всички останали, че първо не се представих и за това, че в предишният коментар бях объркала темата на форума.
И,ето,завесата на храма се раздра от горе
до долу,земята се разтресе,скалите се разпукаха,гробовете се разтвориха и много тела на починалите светии бяха възкресени след Неговото възкресение...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #10 on: May 29, 2009, 11:49:25 AM »
Благодарим за разбирането и за това, че се представи, според скромните правила.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Търговците в храма
« Reply #11 on: May 29, 2009, 12:53:32 PM »
Quote
Аз лично много обичам да слушам хваление и си копвам
дискове, за да ги слушам. Не се чуствам виновна, пък и не мисля, че е престъпление, особено, ако не мога да си ги поръчам. Мисля си и за някои хора, които са инвалиди и пенсионирани по болест,
как точно биха могли да си поръчат скъпо струващи дискове с
християнска музика. Например на нашия пазар се предлага диск на Майкъл Смит за 25лв., а в Америка същият диск струва 10долара,
което по курса към момента е около 15лв.! Но все пак това е моята логика и ако греша, по-добре е да знам.

Проблема не е защо са скъпо струващи дисковете, а защо въобще се продават. И другия въпрос е ако хората които създават музика за да правят пари от нея са толкова плътски, че да имат подобни мотиви и намерения, то защо въобще нас да ни интересува музиката на такива хора, без значение колко добри музиканти са.

Истинския музикант прави музика за да хвали Бога (както Давид), а не за да печели от това. Не можеш да ги смесваш тия двете. Именно затова Исус изгони търговците от храма, а не от пазара.

Майкъл Смит е последния човек, който бих слушал, като се има предвид как му припадат в краката с истерични викове разни тийнейджърки (уж християнки), точно както светските са правили с Бийтълс, и правят с разни музикални "звезди" от днешното време. И той го допуска и позволява това.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

fluxa

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 3
Re: Търговците в храма
« Reply #12 on: July 10, 2009, 11:34:18 AM »
Здрасти,
регистрирах се точно за да мога да пише и коментирам и аз по тази тема, която е доста интересна.
Аз съм част от българска християнска (държа на това ше обясня после защо) музикална група, която има вече няколко албума издадени, които се продават (а не се раздават). Искам да чуя становището ви по следния въпрос: За да се запише нещо качествено в студио и да се направи да звучи добре (защото Бог не иска куца жертва) са нужни доста пари. За да се издаде на някакъв носител за да може да се разпространи и да стане достъпно до по-голяма част от хората също трябват пари. Лично мога да ви свидетелствам, че парите които получаваме като приход след продажбата на тиража (ако предположим че го продадем целия, защото това до сега не се е случвало, поради факта "имам записвачка на компа") не могат да покрият и 90% от парите инвестирани за осъществяването на проекта. Въпроса ми е: Ние в раздела "търговци в храма" ли попадаме и защо?
Обяснението защо държа да се наричаме ХРИСТИЯНСКА група.
Факта, че всички, които сме част от групата сме покаяни, новородени християни. Факта, че песните, които правим са с послание, което говори за Бог. Факта, че хора са били докосвани (не душевно) от песните и текстовете на песните.
:)
Бог с вас!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #13 on: July 10, 2009, 11:50:34 AM »
Здрасти,
регистрирах се точно за да мога да пише и коментирам и аз по тази тема, която е доста интересна.
Преди всичко бихме желали да споделиш няколко думи за себе си в темата Представяне, както и да хвърлиш един поглед върху правилата на форума, тъй като тук е малко по-различно.

Quote
Аз съм част от българска християнска (държа на това ше обясня после защо) музикална група, която има вече няколко албума издадени, които се продават (а не се раздават). Искам да чуя становището ви по следния въпрос: За да се запише нещо качествено в студио и да се направи да звучи добре (защото Бог не иска куца жертва) са нужни доста пари. За да се издаде на някакъв носител за да може да се разпространи и да стане достъпно до по-голяма част от хората също трябват пари. Лично мога да ви свидетелствам, че парите които получаваме като приход след продажбата на тиража (ако предположим че го продадем целия, защото това до сега не се е случвало, поради факта "имам записвачка на компа") не могат да покрият и 90% от парите инвестирани за осъществяването на проекта. Въпроса ми е: Ние в раздела "търговци в храма" ли попадаме и защо?
Обяснението защо държа да се наричаме ХРИСТИЯНСКА група.
Факта, че всички, които сме част от групата сме покаяни, новородени християни. Факта, че песните, които правим са с послание, което говори за Бог. Факта, че хора са били докосвани (не душевно) от песните и текстовете на песните.
:)
Бог с вас!
Отговорът на въпроса е - да и аргументацията е дадена по-горе.

Може да прочетеш повече и за
- Любовните "християнски" песни
- Съвременната християнска музика
- Малко размисли относно християнската "евангелизационна" музика

Но преди да отговориш тук или където да било прочети внимателно аргументацията. Ако имаш да отговориш нещо, то трябва да е аргументирано с Писанията, а не със субективни факти.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

fluxa

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 3
Re: Търговците в храма
« Reply #14 on: July 12, 2009, 21:49:52 PM »
Мерси за отговора!
Нямам намерение да се защитавам или оправдавам, защото това става когато съвестта ти се усъжда, моята си е добре. Няма и смисъл да се опитам да убедя хора, които са със становище по въпроса, защото така или иначе пак ще излезе като оправдание.
Нека Бог отсъди един ден! :)
Бог с вас!