Author Topic: Търговците в храма  (Read 31827 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #15 on: July 12, 2009, 22:06:28 PM »
Мерси за отговора!
Нямам намерение да се защитавам или оправдавам, защото това става когато съвестта ти се усъжда, моята си е добре. Няма и смисъл да се опитам да убедя хора, които са със становище по въпроса, защото така или иначе пак ще излезе като оправдание.
Нека Бог отсъди един ден! :)
Бог с вас!

В Словото е писано, че и на безумния пътят му е прав в собствените му очи:
Притчи 12:15. Пътят на безумния е прав в собствените му очи, но който е мъдър, слуша съвети.

Критерият, че твоята съвест не те осъжда е субективен, а не обективен. Павел каза това едва когато беше сигурен, че не е съгрешил пред Бога, познавайки много добре Писанията.

Добре дошъл си да се аргуметираш чрез Словото по този въпрос, тъй като има смисъл да покажеш аргументите си, а не че "няма смисъл". Исус отговаряше на въпросите на фарисеите чрез Писанията и се аргументираше така, че те не можеха да отговорят, защото виждаха, че според Писанията е прав. Исус никъде не каза "няма смисъл да ви обяснявам", но дори и да не искаше да им обяснява, отново показваше отговора от Писанията.

Все пак ти самият си се регистрирал тук с цел да коментираш по темата:
Quote from: fluxa
Здрасти,
регистрирах се точно за да мога да пише и коментирам и аз по тази тема, която е доста интересна.

Затова очакваме коментарите ти, тъй като това, което последно писа не беше коментар, а отказ да коментираш.

Становището, което сме дали тук, е на база Писанията. За да покажеш, че това становище е грешно, трябва да го докажеш чрез Писанията, а не чрез субективни причини. Аз не видях нито един аргумент от Писанията за това, което пишеш. Редно е ако се наричаш "християнин" да знаеш причината защо правиш всяко едно нещо и причината трябва да е подкрепена от Писанията.

Оза беше решил да помага на Господния ковчег и той не виждаше нищо лошо в това, но Бог го уби. Израелтяните се зарадваха, когато Господния ковчег се върна от филистимската земя и погледнаха вътре и Бог изби 53,000 човека.

Тези два примера показват ясно, че Бог няма нужда от човешка "иновационна" помощ, с която да върши делото си, но ще върши всичко само съгласно принципите, които Той самият е заповядал и няма да се промени, защото не е човек, за да се променя.

Бог ще отсъди един ден според Писанията, които е дал, за да бъдем приготвени съвършено за всяко добро дело, а не според това какво всеки смята за добро.

Все още въпросът е отворен - защо (съгласно Писанията) смяташ, че това, което правите е според Писанията, имайки аргументацията (от Писанията) по-горе, както и в другите теми.

Ако нямаш аргументация, по-добре не върви срещу Бога.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Търговците в храма
« Reply #16 on: July 12, 2009, 22:51:12 PM »
Флуксич, Бог ще отсъди един ден, но ти готов ли си да се намериш Богопротивник, ако това което правиш и си научен да правиш се окаже грешно?

Остави тази престорена толерантност /така разпространена в черквите/, към друга гледна точка. Както знаеш пътят е един, не може един да прави едно, друг противоположното и Бог да приеме и двамата. Ако имаш поне капка искреност към Бог и към теб самия ще седнеш и ще изследваш, защо хората тук са против това което правиш, защо хора от черковните оркестри се махат, и напускат и събранията.

Сега аз съм наясно относно ситуацията и знам, че ще ти е изключително трудно, да приемеш възможността, че си бил научен погрешно и че това, което си правил до сега е било напразно. Но определено си струва, защото от това зависи всичко. Не говоря само за музиката, цялата черковна протестантска система е сбъркана и осакатява хората. Но докато си вътре в системата и си вършиш нещата, които смяташ за правилни е изключително трудно /да не кажа невъзможно/ да размислиш трезво. Но все пак опитай. Хората тук също сме минали по този път и все още изтрезняваме от черковният квас.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

fluxa

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 3
Re: Търговците в храма
« Reply #17 on: July 13, 2009, 03:22:31 AM »
Вижте... нямам как да се аргументирам с Писанията за нещо, което е субективно поради факта, че се случва днес, тук и сега.
Разбирам протеста ви срещу продаването на "християнска" музика. Аз също съм съгласен с много голяма част от изложените становища и също съм съгласен, че твърде много обърнахме християнството на бизнес и то доста доходен. Аз пари от църква, като заплата за използването на таланта ми не съм видял и нямам и намерение да приемам. Единствените пари, които сме взимали са били за пътните ни за придвижването до определена локация. Мисля, че тук не сме ограбили никого по този начин, защото никога не сме си и помисляли да прибавим върху цената на това което сме изхарчили, не сме лакоми за гнусна печалба.
Във Библията откривам няколко пъти споменато това съчетание "гнусна печалба". Аз не искам да бъда човек, който да получава такава "печалба" - гнусна. Ето защо и не съм получил и стотинка като печалба за това, че съм използвал таланта си за да свиря за Бог. Единствените пари, които съм получил са били за да се покрият пътните ми разходи до определена дестинация. И тези разходи ми се покриват само ако бъда поканен изрично да ида там. Ако по собствено желание присъствам там, то аз харча собствени пари и не си ги търся обратно. Както казах и в предния си пост парите получени от продажбата на дисковете на групата не се отчитат като печалба, защото на практика такава няма. Не сме спечелили нещо от продажбата на тези дискове. Не правим тези песни заради пари!!! Правих ги защото Бог ги влага в сърцата ни. Не продаваме тези дискове заради печалба!!! продаваме ги за да можем да изкараме пари, които да вложим в следващи песни, които да отдадат славата на Този Който я заслужава.
Не очаквам да бъда онивинен и отново не се опитвам да се защитавам, защото един е Бог, Който ще съди и пред Него никакво оправдание не ще има стойност. Така че johnny_fx... ами ако ти се окажеш грешен? И не бързай да ме наричаш Богопротивник, преди да си опознал живота ми и преди да си изследвал делата ми. Tihomir и ти не бързай да наричаш някого безумник, пък било то и вкарвайки го в контекста на слово Божие, защото Матей 5:22 ... а който му каже: Бунтовни безумецо, ще бъде виновен за огнения пъкъл.
Наистина не искам да коментирам повече темата, защото не искам да съгрешавам против вас пред Бог дори и в мислите си.
Господ да ни дава мъдрост и да ни открива волята Си и пътищата Си и да ни учи на правдата, защото кой е човек, че да съди за Божиите неща.
Иначе имате 2 ръце "ЗА" относно протеста за продаването на авторски права + продаването на песни за ГНУСНА печалба.


Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Търговците в храма
« Reply #18 on: July 13, 2009, 09:04:41 AM »
Здравей и от мен, fluxa.
***************
Quote
Наистина не искам да коментирам повече темата, защото не искам да съгрешавам против вас пред Бог дори и в мислите си.
Разбирам. Виж, можеш непредубедено и спокойно да размислиш. Предполагам си гледал "The mathrix"? Когато казаха на Нео, че е роб той беше шокиран. Възгледите и начина ти на писане не е спрямо истината в писанията, но е характерен на т.н. цър/чер/ковни среди. Може да си прав и чист в своите очи, но така ли е пред Святият Бог, комуто смяташ че служиш чистосърдечно?

Мислиш ли, че продаването на песни за Бога е угодно Нему? Например, Давид никъде не е пласирал "свои парчета", докато са го гонили за живота му. Павел също и нен си е помислял да нарече "безпорен бестселър" някое свое писмо до общностите от вярващи (т.н. "църкви"), но днес ти знаеш че това е едно нормално представяне на книгата на някой "известен християнски автор". В очите на хората и на "християнското ни съвремие " е едно, но нека видим какво казва словото на Бога, спрямо което ще бъдат съдени живите и мъртвите.

Редица отклонения и човешки учения са допринесли до един облик и едно "лице" на Невястата Христова, които не са първообраза, оставен ни от пратениците на Сина в писанията.

Когато човек излиза от заблудите, кваса, и връзките на човеците, това може да е абсурдно за него, той може да се съпротивлява и дори да е болезнено и ...трудно....защото той е пил от млякото на системата и е ял от нейните ястия докато "укрепне" и отведнъж - идва му като шамар : "Не, не е това. Държат те в заблуда".

Писанията са авторитета, спрямо който трябва да подредим живота и всичко. Разбира се, не пренебрегвам Духа - но нима писанията не са написани чрез Него?

Нужно е да утвърдиш позицията си сега спрямо писанията.

Нека го направим заедно? Аз също съм бивш "хвалител". Не съм продавал дискове, но съм пял със съпругата ми в две църкви, също и на конференции. Хората много ме харесваха. Сега смятам различно нещата - спрямо писанията. Не съм презрял Духа, напротив.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #19 on: July 13, 2009, 11:14:41 AM »
Вижте... нямам как да се аргументирам с Писанията за нещо, което е субективно поради факта, че се случва днес, тук и сега.
Божието дело не е нещо субективно.

Когато Бог даде закона на Мойсей, Той заповяда Израел да внимават много да изпълняват точно всичко и да не се покланят на Бога по начин, по който те искат.

На Бог не му е угодна всяка жертва, била тя и "съвършена" в очите на някого, поради факта, че не е принесена по правилния начин:
Амос 4:4. Елате във Ветил и вършете престъпления; в Галгал, и умножете престъплението! И носете всяка сутрин жертвите си, на всеки три дни — десятъците си!

По същия начин и жертвата на Саул, когато пощади по-угоените животни от амаличаните не беше угодна на Бога.

Ако ще работим духовна работа, трябва да сме наясно с духовните принципи. Единственият източник на тази информация е Библията.

Бог не приемаше жертви всяка сутрин и десятъци на 3 дни, въпреки, че тези жертви и десятъци бяха споменати в Мойсеевия закон, но не бяха принасяни точно както беше заповядано.

Колко по-малко подобен вид "служение", което е толкова модерно днес.

Песните в Божието Слово бяха давани на пророци. Това е единият принцип, който днес твърде много се игнорира.

Тези, които свиреха и пееха пред Бога нямаха нужда от публика или слушатели, но се упражняваха в дейността си денем и нощем. Те бяха поставени от Давид, за да служат на Бога, а не да правят песни, които да ги дават на хората, за да ги пеят. Това, че хората също знаеха песните не е странно, тъй като по време на празници или на жертва идваха хора там и със сигурност са ги чували.

Тези хора, които свиреха и пееха бяха избирани не само по изкусни певчески или инструментални способности, но и да бъдат свещеници. За да бъде един човек свещеник, той трябваше да пази себе си чист, да носи определени дрехи, да не е женен за блудница, но за девица и още много други изисквания.

Този принцип е също твърде игнориран днес.

Хората, които не бяха пророци пееха обикновено от песните, които Бог беше дал на пророците, защото тези, които се бояха от Бога знаеха, че всяка излишна дума би им коствала живота и ги беше страх.

Днес песните се пишат от всякакви хора, които дори не познават текста на Писанията и в почти всички случаи тези песни са богохулни. Те са богохулни, защото представят на хората един друг бог, а не този от Писанията.

Текстовете на песните днес показват най-вече какво има в сърцето на тези, които пишат песните.

Днешната "християнска музикална индустрия" (колкото и гнусно да звучи) има предимно песни с текстове, които говорят за това колко някой обичал "теб" и колко някой се грижил за "теб". Друг вид текстове е за това колко "ти" си бил наранен от този свят и как някой ще те утеши.

Основната мотивация за написването на такива песни е състоянието на човека и това как да се подобри то и всичко се върти около човека. Да не говорим, че този "някой" може да е всякакъв, включително и гаджето. В "по-набожните" песни, дори споменават името на Бога и на Христос, но всичко се върти около хората.

Ето един сатанински израз, който също говори за Бога, но беше осъден от Христос:
Бог да е милостив към Теб, Господи; това никак няма да стане с Теб!

Тук сатана не каза, че няма Бог. Той явно показа повече афинитет към това, към което човек се стреми - здраве, благополучие, спокойствие - отколкото каква е волята на Бога в този момент, която тогава беше Христос да пострада заради греховете на човеците.

Другият проблем с текстове, като тези по-горе, е, че мнозина от слушателите са влезли в "църковните системи" със същите думи и никога не са се покаяли пред Всемогъщия Бог, но винаги са били галени с думите "бог те обича и има чудесен план за теб", което за един нечестив човек не е вярно.

Ето какво говорят Писанията за нечестивия:
...душата Му мрази безбожния и онзи, който обича насилие...

Непознаването на Писанията води до много заблуди, както казва Христос:
Не затова ли се заблуждавате – понеже не знаете нито Писанията, нито Божията сила?

И това води до заблуждаване и на хората, че "бог ги обича такива каквито са". Не само това, но и тези песни са с идеята за "евангелизация на невярващите", на които им се представя друго благовестие, поради причината, че не се знае дори това основно нещо - какво е благовестието и кои са тези, които го говорят.

Тъй като принципната позиция на това, което правите е погрешна - правене на музика, която казвате, че е "от Бога" (въпреки, че текстовете ви са точно това, което описах по-горе), но после искате пари за нея, защото трябвало да се запише в студио... Това не е аргумент. Никой не ви е заповядал да записвате музика в студиа, нито да я продавате. Това, че сте решили по примера на западните индустрии да правите нещо, Бог не ви е виновен, че нямате пари за това. Нито ви е заповядал да правите това, което правите, за да се чувствате "ощетени", че харчите от "собствените си пари", за които харчове Бог пак ще ви търси сметка, тъй като са пак Божии.

Ако Бог е решил да прави нещо и да даде песни на някого, Той ще снабди всичко необходимо, защото делото е Негово и Той няма нужда от човешка ръка да се намесва.

Това, че някой решил да прави нещо, не означава, че той е прав. В Словото се виждат примери с мнозина, които ще кажат: Господи, Господи, не в Твое име ли... И там те са правили доста "по-сериозни" неща от това да свирят, тъй като свиренето го могат мнозина, както и пеенето. Тези хора дори ще са гонили демони и ще са проповядвали. И то това са неща, които ги има като принципи в Словото, за разлика от това, което правите. И въпреки това, тези хора ще бъдат наречени нечестиви, защото вършат нечестие, но мислят, че чрез "мероприятия" ще се избавят и ще бъдат почетени пред Бога.

Затова обърнете се към Бога и не правете това нечестие.Quote
...Правих ги защото Бог ги влага в сърцата ни. Не продаваме тези дискове заради печалба!!! продаваме ги за да можем да изкараме пари, които да вложим в следващи песни, които да отдадат славата на Този Който я заслужава.

Интересно защо никъде в Писанията не съм видял Бог да вложи в сърцата на хората подобни текстове (както описах по-горе), които не принасят слава на Бога, но се занимават единствено и само с това как на човека да му е по-добре.


Ето текстове на "християнски" песни:
Quote
Колко пъти съм викала нагоре?
Колко пъти съм плакала без сили?
Колко пъти милостта намирах,
Преди да свърши пътят?
Има ли днес път, по който аз и ти да продължим?
И никога, знай, не е късно за начало!
Нека с вяра да живеем и света да променим!
Нека черното в нас да стане бяло!

или

Quote
Име дни, в които чувстваш се нално сам.
И следите тичат, но не спират тук и там.
Искаш да извикаш накъде и към кого.
Искаш да избягаш от какво.
Искаш да се случи нещо като в нощен сън.
А очите виждат друго - истината вън.
Как да се пребориш сам със себе си сега?
Да повярваш не във тази друга истина.
Ти си душа сътворена със любов.
Ти си мечта, спасена със любов.
Ти си сълза в очите на Исус.
Животът му бе твоята цена...

или

Quote
Когато трябва да вдигна ръка.
Когато трябва да бъдат различна.
Вместо шепот към те ще крещя - Приятелю мой...
...за теб ще пея аз...
...за теб... живота си ще дам...


Ето текстове на песни на светски групи:

Quote
И ето сега просто така,
ставаше днеска друг,
каквото било до вчера е то,
слагаш чертата до тук.
И няма да викаш "Ура",
когато почти си удавен,
за всичко ще имаш кураж,
да помниш и да забравяш.
Припев: Вече си друг!

или

Quote
Някой ден сърцето
ще поиска това,
което ти си му отнемал,
без дори да си разбрал.
Някой ден сърцето
ще те съди за това,
затова че много си го лъгал

или

Quote
Намерих те.
Когато вече нямам право
да търся перуников мрак
и с късен въглен от жарава
сърцето си да будя пак.
Когато моята тревога
дори на устните горчи
и трябва да крещя “не мога”,
а те милувам със очи.
Намерих те.

Quote
Дори да ни споходи мъка,
Дори да ни подложат крак
Една утеха се промъква –
Няма как.

Quote
И ето че намерил път към вечността,
дори и открил тайната на този свят,
това е смисълът, за които е живял,
да погледне в теб, да погледне в теб.

Всичко се върти около човека. Дори думите на сатана по-горе звучат по-набожно. Тези "християнски" текстове са в стил религиозен new age - религията, която издига човека и всичко се прави в името на доброто на човека (още наречена "хуманизъм", "нова вълна", "трета вълна"). И нищо чудно, тъй като масово днес се предлага едно "християнство", което е всъщност "религиозен new age".

Аз лично не виждам НИКАКВА разлика между християнските текстове по-горе и светските песни. Дори в тях може да се види, че някъде се говори и за "вечността". Ако не се каже, че това е светска песен, като нищо ще се изпее в някоя черква.

Нека хората да видят ясно и да сравнят. Това, че на едно място се спомена Исус, не прави песента "християнска", тъй като и сатана каза "Бог" и "Господ" в едно изречение и това пак беше счетено за сатанизъм от Христос, поради целта, която имаше това.Quote
Не очаквам да бъда онивинен и отново не се опитвам да се защитавам, защото един е Бог, Който ще съди и пред Него никакво оправдание не ще има стойност.
Затова пише, че ние съдим вътрешните, а външните Бог ще ги съди. Съдбата тук на тази земя е с цел поправление.

Ти самият започна да пишеш тук с идеята да се дискутира. Това е добро, защото тук виждаш аргументирано защо това, което правите не е от Бога и не е за Бога и това е шанс да се покаете и да размислите смирено, а не да вървите срещу Бога.


Quote
Tihomir и ти не бързай да наричаш някого безумник, пък било то и вкарвайки го в контекста на слово Божие, защото Матей 5:22 ... а който му каже: Бунтовни безумецо, ще бъде виновен за огнения пъкъл.

Аз не съм те нарекъл безумец, но казах, че считането, че съвестта ти не те осъжда не е достатъчно, тъй като и безумецът счита пътя си прав в своите очи.

И все пак нека видим какво пише в този стих, който ти цитираш наполовина:
Матей 5:22. А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брат си (без причина), ще бъде виновен пред съда; и който каже на брат си: Рака {празноглавец, слабоумник, нехранимайко}, ще бъде виновен пред Синедриона; а който му каже: Смахнат безумецо, ще бъде виновен за огнения пъкъл.

Самият Христос няколко пъти нарече хората "безумни и слепи". Това не беше противоречие с тези Негови думи, но беше съвсем основателно и с причина тогава.


Quote
Наистина не искам да коментирам повече темата, защото не искам да съгрешавам против вас пред Бог дори и в мислите си.

Отново да повторя - ти самият започна да пишеш в темата с голямото желание да коментираме и явно не беше прочел това, което бяхме писали (дори и молбата да се представиш накратко). Ако не беше поискал да коментираме, нямаше да се повдигне този въпрос сигурно, но ти самият пожела да се коментира. Въпреки, че тези неща са писани и в другите теми във форума, ги събрах и тук.Quote
Господ да ни дава мъдрост и да ни открива волята Си и пътищата Си и да ни учи на правдата, защото кой е човек, че да съди за Божиите неща.
А защо Яков нарече своите читатели "Прелюбодейци"? Това съдене ли беше? Да, точно така и то беше справедливо, защото беше отсъдено с Божия аршин, а не с човешки.

Не казва ли Словото: Защото каква работа имам да съдя и външните? Вие не съдите ли вътрешните? Външните съди Бог. Отлъчете нечестивия от самите вас.

Затова толкова наблягаме на аргументиране от Писанията, а не от "субективни причини", защото правдата на Бога може да се научи само от Писанията.


Тук можеш да прочетеш малко повече за темата: "Не съдете, за да не бъдете съдени"

След всичко писано дотук, размисли с искреност пред Бога и виж внимателно аргументацията и внимавай как ще реагираш и дали то ще бъде достойно за един, който сам каза, че е новороден и покаян човек.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Re: Търговците в храма
« Reply #20 on: July 20, 2009, 00:12:28 AM »
Тия дни се сетих точно за търговците в храма и направих един паралел за който искам да кажа.

Какъв беше проблема на търговците в храма - че бяха търговци или че бяха в храма? Според мен и в двете, но най-вече, че бяха търговци в лошия смисъл на тази дума - крадяха.
От кой крадяха? Дали от хората? Значи един селянин отива да принесе жертва, но не може да носи животното на стотици километри, затова го продава в родното си село, взима парите и с тях би трябвало в храма да си купи животно (без недостатък) на същата цена. Но уви - търговците му предлагат по-долнопробно животно, може би с малък недостатък и този човек е принуден да жертва животно с недостатък или да си купи по-скъпо само защото търговците са го минали. Кой лъжат търговците? Дали човека или Бога? Защото човека не е виновен - такава е системата - той е искал да принесе животно без недостатък.
Както и да е - това съм го чувал някъде, но не за това исках да говоря.

Директно на въпроса вече. Редно ли е някой който нарича себе си християнин да прави нещо за Господа и да взима пари за това нещо? Директен пример - редно ли е един преводач да преведе Библията и после да каже "никой няма право да използва този превод без да ми иска разрешение"? Ако някой ми каже "какво толкова - човека е работил толкова време защо да не изисква авторски права", ще го попитам: а какво би станало ако този преводач реши да не взима каквато и да е печалба от превода си? Ами би станало точно това, че няма да има нужда от авторски права. Тогава той не само, че няма да търси авторски права, но напротив - ще насърчава всеки да използва превода му по какъвто начин иска, само да се разпространява Божието Слово. Всичко това ми говори само за едно - всеки който гони авторски права го прави единствено заради печалба. И ако тази печалба (която в бизнеса е нещо добро) се извлича от разпространяването на Божието Слово, то това вече е ГНУСНА печалба.
Ето това е връзката която направих между търговците в храма и всеки който печели пари от разпространието на Божието Слово.

И въпроса ми е (защото имам конкретен въпрос) - може ли християнин да прави пари от каквото и да е дело свързано с Господ?
Не е ли по-редно този християнин да си ходи на работа и да си изкарва честно пари, а после да отделя (жертва) от тези пари и от времето си за да направи нещото за Господа?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #21 on: July 20, 2009, 11:38:28 AM »
Тия дни се сетих точно за търговците в храма и направих един паралел за който искам да кажа.

Какъв беше проблема на търговците в храма - че бяха търговци или че бяха в храма? Според мен и в двете, но най-вече, че бяха търговци в лошия смисъл на тази дума - крадяха.
От кой крадяха? Дали от хората? Значи един селянин отива да принесе жертва, но не може да носи животното на стотици километри, затова го продава в родното си село, взима парите и с тях би трябвало в храма да си купи животно (без недостатък) на същата цена. Но уви - търговците му предлагат по-долнопробно животно, може би с малък недостатък и този човек е принуден да жертва животно с недостатък или да си купи по-скъпо само защото търговците са го минали. Кой лъжат търговците? Дали човека или Бога? Защото човека не е виновен - такава е системата - той е искал да принесе животно без недостатък.
Както и да е - това съм го чувал някъде, но не за това исках да говоря.
Преди години чух това нещо в някаква черква и веднага се сетих за следния пасаж:

Второзаконие 14
  22. Непременно да отделяш десятък от цялата реколта на посевите си, която нивата ти произвежда всяка година.
  23. И да ядеш десятъка от житото си, новото си вино и маслото си, и първородните от едрия и дребния си добитък пред ГОСПОДА, своя Бог, на мястото, където Той избере да засели Името Си; за да се научиш да се боиш всякога от ГОСПОДА, своя Бог.
  24. Но ако пътят е прекалено дълъг за теб и не можеш да занесеш десятъка, тъй като мястото, което ГОСПОД, твоят Бог, е избрал да засели Името Си, е прекалено далеч от теб, когато ГОСПОД, твоят Бог те благослови,
  25. да разменяш десятъка за пари и да вържеш парите в ръката си, и да отидеш на мястото, което ГОСПОД, твоят Бог, е избрал.
  26. И да похарчиш парите за каквото душата ти пожелае: за говеда и овце, и за вино, и за спиртно питие, и за всичко, което душата ти поиска; и там да ядеш пред ГОСПОДА, своя Бог, и да се веселиш, ти и домът ти.
  27. Да не изоставяш левита, който е вътре в портите ти, защото той няма нито дял, нито наследство с теб.

Та, самата лекция беше за това как нечестивите не идвали с жертва, а с пари и си купували жертва от Ерусалим с парите, за които е продал 10-тъка.

Още в този момент, когато каза "нечестивите", веднага ме усъмни тази работа и видях, че човекът изобщо не познаваше Писанията (а беше завършил библейски университети и какво ли не). Тогава побутнах комшията до мен (не го познавах) и му казах - виж какво пише тук (показвайки му горния пасаж). Човекът ми отговори: "Ти си млад и не разбираш, а човекът е учил в университети и не може да обърка така".

Изводите ги оставям на четящите.

В Словото пише, че ако е далеч мястото - да се продаде десятъка за пари и после да се купи от мястото, където е избрал Господ и там да се яде от него (десятъка), заедно с левитина, сирачето и вдовицата. В темата за десятъците сме писали достатъчно за това (моля не коментирайте за десятъците тук).

Не са нечестиви тези, които си купуват жертва от Ерусалим, а те изпълняват точно това, което пише в Закона на Мойсей (в случай, че Ерусалим е далеч от тях).

Това дали в храма са предлагали жертви без или с недостатък не го пише в Словото (може би в някакви исторически документи). Това, на което Бог е обърнал внимание е самата търговия в храма. А това дали примерно животното е без недостатък е била и отговорност на този, който го принася. Дори и да не е купено от храма, а от пазара, пак би било проблем и то няма да е проблем на пазара.

Quote
Директно на въпроса вече. Редно ли е някой който нарича себе си християнин да прави нещо за Господа и да взима пари за това нещо? Директен пример - редно ли е един преводач да преведе Библията и после да каже "никой няма право да използва този превод без да ми иска разрешение"? Ако някой ми каже "какво толкова - човека е работил толкова време защо да не изисква авторски права", ще го попитам: а какво би станало ако този преводач реши да не взима каквато и да е печалба от превода си? Ами би станало точно това, че няма да има нужда от авторски права. Тогава той не само, че няма да търси авторски права, но напротив - ще насърчава всеки да използва превода му по какъвто начин иска, само да се разпространява Божието Слово. Всичко това ми говори само за едно - всеки който гони авторски права го прави единствено заради печалба. И ако тази печалба (която в бизнеса е нещо добро) се извлича от разпространяването на Божието Слово, то това вече е ГНУСНА печалба.
Ето това е връзката която направих между търговците в храма и всеки който печели пари от разпространието на Божието Слово.

И въпроса ми е (защото имам конкретен въпрос) - може ли християнин да прави пари от каквото и да е дело свързано с Господ?
Не е ли по-редно този християнин да си ходи на работа и да си изкарва честно пари, а после да отделя (жертва) от тези пари и от времето си за да направи нещото за Господа?
В Словото се употребява израза "заплата", тъй като заплатата не винаги е "пари". Заплата за тези, които работят като Божии служители може да има, въпреки, че по-добрият пример е да изкават за прехраната си сами. В тази "заплата" става въпрос за достатъчното за храна и облекло, а не да си седиш вкъщи и да получаваш редовно печалбите от авторски права, дискове, проповеди и т.н...И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Re: Търговците в храма
« Reply #22 on: July 20, 2009, 13:17:41 PM »
Това за храма съм го чувал - може и да не е вярно. Това което чух беше, че хората си купуват от храма (не от пазара) животните, но там цените били по-високи и се налагало да дадат повече пари за качествена стока или животни без недостатък. Ако е така и ако човека е беден, може да няма много пари в себе си и да се принуди да купи нещо по-некачествено или с малък недостатък. Не знам дали всичко това е било наистина така.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Търговците в храма
« Reply #23 on: July 20, 2009, 13:30:25 PM »
Все пак хората не са били глупави тогава (не са имали аспартам и мононатриев глутамат в храните, за да им убиват мозъчни клетки) и са можели да отидат до пазара, за да си купят. Не е било далеч, след като сляп човек е можел да се оправи и да отиде да си умие очите на другия край на града.

Важното е, че Божието Слово описва основната причина за Божия гняв върху търговците там - предназначението на търговците е да бъдат на пазара, а не в мястото, което беше молитвен дом. Бог не е имал против търговците, освен ако вършат нечестива търговия и да имат нечестиви теглилки.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

The Disciple

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 219
 • !Мълчанието е съучастие в престъплението!
Re: Търговците в храма
« Reply #24 on: September 19, 2013, 23:22:51 PM »

1. Ти като какъв правиш християнска музика или проповядваш (или пишеш християнски книги) - като Божий слуга, който в служба на Бога твори Божии хваления или проповядва/поучава Божието Слово или като бизнесмен, чиято цел от дейноста е финансова печалба (както е при всеки нормален бизнес)?

2. Ако е като Божий слуга, който Бог е вдъхновил с песен, музика или слово - то защо продаваш това, което Бог ти е дал даром? Или ако е като бизнесмен, то как дръзваш да използваш Божието име и Слово за търговия? Как смееш да превърнеш Святия Израилев - в стока за бизнес?
     Тук е местото да се зададе следния въпрос къде отива тогава словото на ап. Павел, че "Служителите на Благовестието трябва да живеят от благовестието" - т.е. да се изхранват от него.
    Това, което Бог дава е даром наистина, но тои го дава чрез някакъв съд - а тоя съд трябва да се поддържа в добра форма:

         
Quote
1Co 9:4  Нямаме ли право да ядем и да пием за сметка на църквата?
1Co 9:5  Нямаме ли право и ние, както другите апостоли, и братята на Господа и Кифа, да водим жена от сестрите?
1Co 9:6  Или само аз и Варнава нямаме право да не работим за прехраната си?
1Co 9:7  Кой войник служи някога на свои разноски? Кой насажда лозе и не яде плода му? Или кой пасе стадо и не яде от млякото на стадото?
1Co 9:8  По човешки ли говоря това? Или не казва същото и законът?
1Co 9:9  Защото в Моисеевия закон е писано: "Да не обвързваш устата на вола, когато вършее". За воловете ли тук се грижи Бог,
1Co 9:10  или го казва несъмнено заради нас? Да; заради нас е писано това; защото който оре, с надежда трябва да оре; и който вършее, трябва да вършее с надежда, че ще участвува в плода.
1Co 9:11  Ако ние сме посяли у вас духовното, голямо нещо ли е , ако пожънем от вас телесното?
1Co 9:12  Ако други участвуват в това право над вас, не участвуваме ли ние повече? Обаче, ние не използувахме това право, но търпим всичко, за да не причиним някакво препятствие на Христовото благовестие.
1Co 9:13  Не знаете ли, че тия, които свещенодействуват, се хранят от светилището? и че тия, които служат на олтара, вземат дял от олтара?
1Co 9:14  Така и Господ е наредил, щото проповедниците на благовестието да живеят от благовестието.
    1 Кор. 9 гл.

"Преди  всичко  се  пазете  от  Фарисеиския   квас,    които  е  лицемерие!"
          Исус -. Ев  Лука  12:1 стих
   "Mразя, презирам фестивалите ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания...отмахнете от мен шума на песните си...НО НЕКА ТЕЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО КАТО ПОТОК, ПРАВДАТА КАТО ВЕЧЕН ИЗВО

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3950
Re: Търговците в храма
« Reply #25 on: September 20, 2013, 01:15:21 AM »
Quote
     Тук е местото да се зададе следния въпрос къде отива тогава словото на ап. Павел, че "Служителите на Благовестието трябва да живеят от благовестието" - т.е. да се изхранват от него.   

Това, което е написано е че служителите на благовестието трябва да живеят ОТ благовестието, а не от ТЪРГОВИЯ С благовестието. Разликата е като между небето и ада. Да живеят от благовестието ще рече (и самия Павел го изянява това), че когато някой има добър плод в благовестието - благодарните хора за това ще имат желание доброволно да споделят благата си със служителя. Точно това доброволно споделяне на вярващите със служителя се нарича "живеене от благовестието". От друга страна търговията не е доброволно споделяне, а е бизнес транзакция при която един комерсиален продукт се разменя срещу парично (или друго конвертируемо) заплащане. Божието слово и Божието дело не могат да бъдат предмет на търговия. Никой няма право да слага цена или ценова бариера пред онова, което Бог е дал даром.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Анко

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 380
Re: Търговците в храма
« Reply #26 on: September 13, 2019, 16:53:54 PM »
Лишени от истината са тези, които мислят,че благочестието е средство за печалба. Лишени.

 ...и ако някой предава друго учение, и не се съобразява със здравите думи на нашия Господ Исус Христос и учението, което е съгласно с благочестието,
той се е възгордял и не знае нищо, а има болничава охота за разисквания и препирни за нищожности, от които произлизат завист, разпри, хули, лукави подозрения,
крамоли между човеци с развратен ум и лишени от истината, които мислят, че благочестието е средство за печалба...

1 посл. на Павел към Тимотей 6 гл.

Божието Слово е Истина!
Божията благодат да бъде върху народа ни!