Author Topic: Великото поръчение и благовестването - митове и реалност  (Read 3377 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Мисля че трябва да напиша в отговор и допълнение тук за някой неща.

Определено ясно е че има голям квас във всичките така наречени християнски църкви и деноминации. Всичко това е умишлена и целенасочена борба срещу Божието Слово. Врага използва всичко добро против нас. И използва Божието Слово за да сее раздор и лъжеучения. Това включва всички тези големи TV "евангелизатори" мисионери от разни "църкви" и всякакви измислици.

Това всичко се поражда защото мнозина от хората имащи се или наричащи се "християни" са лъже християни, и Христа никога не бил в тях, и не ги е познал. Те никога не са били новородени. И дано се покаят преди да е твърде късно. Те са тези които промиват мозъците на народите и държавите и дават лош пример за истинни християни и благовестители. Има такива.

Правилно е че тряба да има реален план а не лицемерно благовестие. Трябва да сме готови и да помагаме на новоповярвали примерно, не като им свидетелстваме, след това да кажем само чао. Трябва да има последователност, което е знак за изкренност и пълна вяра. Когато има тяло от истинкси новородени, тия неща ще се случат със помоща на Светия Дух, който ще ръководи тялото. Но понякога ние можем да се окажем сами в даден момент и време. И тогава един благовестител подпомаган от Светия Дух , може да не бъде в състояние да "приеме" всички ново дошли, и да ги сложи в хубав хамбар. Все пак не трябва да забравяме че не всеки който може да повярва не е сакат, стар, безработен, или напълно немощ. Господ ни каза на мъжете като прокле земята, че докато сме живи ще работим.

Най належащото на даден човек е да дойде към вярата и знанието на Господ Исус Христос. Той/тя трябва само за това да са благодарни за Божията благодат. Но ще има хора, поради грешния си начин на живот преди, които няма да може да им тръгне живота. Примерно една проститутка може да е болна от спин, и като повярва, тялото Христово в даден град (или еди каде си) не може да я излекува, и не е нужно то да е някакъв здравен център примерно. Може би такава жена през остатъка на живота си ще има проблеми. И ако обвини Господ че не я излекува, то това ще покаже че тя не се е покаяла наистина и не е новородена. Това го дадох просто като за пример. Защото от тази тема оставам с впечатлението че някой мислят че за да може да се извършва благовестие и проповед трябва първо да има някакво чудно възраждане на Църквата, и изведнъж много пратени апостоли и благовестители. Това никъде не го виждам в Писанията-такъв възглед за благовестието.

Цялата смисъл на Новия Завет е благовестие. И това че светът го е изопачил и превърнал в институция някаква под формата на лъже християнски църкви, не означава че не трябва да се прави. Ето някой стиха от които показват че ученик и благовестител е този който вярва в Христа:

Матей 5:1 'А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.'
Матей 28:19 'Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,'
Йоан 8:31 'Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици;

Само от тези стихов виждаме че ученици са били (12те апостола разбира се) и повярвали Юдеи, и по наше време ние, Българи. Неговото учение в края на Матей е да се благовести, Исус нарече и апостолите и Юдейте повяврвали негови ученици. Той ни казва че ако правим това коети Той заповяда, ни сме негови ученици

Новороденият е пратен. И Словото е в него---- Йоан 15:5-7 ' 5Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо. 6Ако някой не пребъде в Мене, той бива изхвърлен навън като пръчка, и изсъхва; и събират ги та ги хвърлят в огъня, и те изгарят 7Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде.' Тези стихове показват това. То не само за 12те апостола. Това се отнася за всеки новороден. Защото от горните стихове виждаме че и ние сме ученици В Крал Джеймс версията на Словотo се разбира по ясно, защото там думата за 12те и ученик е disciples.

Пък и ако някой благовества и се притеснява в началото, ако той е истинкси вярващ ето какво казва Писанието: Лука 12:12 'Защото Светият Дух ще ви научи в същия час, какво трябва да кажете.'
И както някой описаха примери за това какво се е случило като почнаха в началото да благовестват и "не се получиха" нещата то може би Светият Дух ви е пазил от гордост. Сам Павел в 2 Коринт. 12:7 ' А за да се не превъзнасям поради премногото откровения, даде ми се трън в плътта, пратеник от сатана да ме мъчи, та да се не превъзнасям.'  ни казва че това е станало да не стане горделив.

Това че някой не приема вярате или не иска да говори с вас на момента, не узначава че благовестителя не e пратен. Къде пише в Писанието че човек веднага на място трябва да повярва след като чуе проповед? Има някой с който това стана. Но че не става не узначава че не трябва да го правим. От къде идва тази логика? Може след един месец да повярва човека? Сам Господ Исус Христос проповядваше, и народа Му уби Месията си, та на Него не повярваха повечето, но не спря. Той не беше ли пратен от Бога?

Това че Ватикана и света са извратили благовестието чрез финансиране и издигане на лъже-християнски църкви и "мисионери" показва още повече че нашета работа е да водим Тялото Христово към правилната насока, а не към светските църкви. Как ще стане това ако само стоим и чакаме да сме пратени? Ние вече сме пратени, Христа е в нас, ако сме наистина вярващи.

Искам да питам ако някой не е сългасен с това което писах горе, как ще разберем че сме пратени?
Това е моя въпрос. Кога ще стане това. Аз мисля че времето за знаци и отделно откровение няма вече да става точно както е в Стария Завет. Христос беше и е при нас, Той искупи грехъ, и както Той каза, свърши се.

Господ Исус каза че ние сме солта на света, и къде ще се ръси тя ако не е солена? Ако трябва да благовестваме само когато някой ни пита за това? Това ми звучи като все едно да се крием по избите и пещерите, обратното на това което Исус ни каза. Ако някой не може, или не е разбрал Словото по такъв начин че да може да благовества без да заблуждава или вкарва лъжеучение, то може би това е знак че човека не новороден още изобщо, не че не е пратен. Не казвам че това важи за всеки такъв.

Ето още два стиха за благовестие:

Римляни 10:17 'И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.'
Йоан 3:8 'Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа.'

Който е новороден се е родил от Духа. Горе го виждаме това в стиховете. Така че не всеки веднага ще повярва. Не съм ги извадил от контекст тези стихове, ясно се разбират.

Има нужда от развитие на едно истинкси християнско общество. Тогава от там ще дойдат средствата и хората които да изпълняват различни роли. Тогава ще има специално благовестители, и хора учители да помагат на новите в стадото. Ще има и повече ръце за работа. Примерно, за безработни, ако някой братя имат повече земя, може да се пратят да се отглеждат и пасат животни. И с тях да се хранят мизерни братя и сестри. Затова можем да се молим, за такива дела и други Господ да прати работници. В останалто време ние сме пратените работници, които вярваме. Но даже и да не стават такива работи, пах може да има едно Христово Тяло по друг начин.

Вече е друга тема, как в Откровение Господ ще запази 144000 светии в тежките времен да благовестват. Това не трябва да спира нас в момента да го правим.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
Мислех си, защо е толкова трудно на жената да приеме функцията която и е отредена от Бог.

Може би, поради няколко причини в съвкупност:

*  във всяко едно човешко същество е заложено желанието да прави нещо, с което да се чувства значимо, полезно и да оставя следа след себе си
*  отражението на светския начин на мислене, еманципиране, жената да е равна на мъжа и определянето на нейната стойност от това
*  неразбирането на функцията, която Бог е заложил в нея (принизявайки, че е нещо маловажно..."просто някакъв си му помощник на мъжа")
За последното с пълна сила се е погрижила, евангелската църква и лиспата на разбиране в т.нар.: пастори.

Предполагам, че и други причини може да се изредят тук.....

Аз съм виждала жени, които са приели и са прегърнали правилното разбиране, да живеят без съревнование, без напрежение, без излишни напъни, да бъдат, това, което Бог иска от тях и носят Божието ухание и красота..

Другата страна я срещаме всеки ден...Имало е моменти в живота ми, които съм се чувствала виновна, че не благовествам така, както другите и не откликвам на призива "да доведете днес, поне една душа в храма"...


..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Quote
Цялата смисъл на Новия Завет е благовестие. И това че светът го е изопачил и превърнал в институция някаква под формата на лъже християнски църкви, не означава че не трябва да се прави. Ето някой стиха от които показват че ученик и благовестител е този който вярва в Христа:

Матей 5:1 'А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.'
Матей 28:19 'Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,'
Йоан 8:31 'Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици;

Само от тези стихов виждаме че ученици са били (12те апостола разбира се) и повярвали Юдеи, и по наше време ние, Българи. Неговото учение в края на Матей е да се благовести, Исус нарече и апостолите и Юдейте повяврвали негови ученици. Той ни казва че ако правим това коети Той заповяда, ни сме негови ученици

Lacho, спри се малко. Нищо от това, което си написал по-горе няма логична връзка с темата и не представлява аргумент по нея.

Всичко, което доказваш с тия думи е че не само 12-те апостола са били ученици, но и други хора, които вярват в Исус са ученици на Исус. Това да кажем е вярно, макар и само до някъде, защото дори в цитирания по-горе пасаж се вижда, че не всеки който вярва в Исус е истински ученик, а само онези, които пребъдват в Неговото учение.

Заповедта на Христовото поръчение се даде САМО И ЕДИНСТВЕНО НА АПОСТОЛИТЕ. По-напред в темата много прилежно доказах това от самото Писание. Исус специално се постара да извика 11-те апостола на усамотено място, ОТДЕЛЕНИ от другите хора и другите ученици, за да им даде поръчението.

Когато четем Библията не можем произволно да си вземаме всякакви думи и да казваме, ето това се отнася за нас, защото е писано в Библията. Каквото е написано в Библията то е написано в определен контекст и смисъла на казаното се разбира от целия контекст, а не от няколко думи или изречения извадени от този контекст.

Например Исус каза на болния паралитик: Стани вземи постелката си и ходи. Това означава ли, че от този стих ние можем да направим едно ново учение според което не можем да ходим ако не си носим постелка със себе си, понеже Исус е казал: "вземи постелката си и ходи".

Този пример добре илюстрира, колко глупаво и невярно е да вземем всякакви думи на Исус и да решим, че се отнасят към всички хора или всички ученици, само защото Исус ги е казал на някой конкретен човек, или група от хора.

Quote
Новороденият е пратен. И Словото е в него---- Йоан 15:5-7 ' 5Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да сторите нищо. 6Ако някой не пребъде в Мене, той бива изхвърлен навън като пръчка, и изсъхва; и събират ги та ги хвърлят в огъня, и те изгарят 7Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде.' Тези стихове показват това. То не само за 12те апостола. Това се отнася за всеки новороден. Защото от горните стихове виждаме че и ние сме ученици В Крал Джеймс версията на Словотo се разбира по ясно, защото там думата за 12те и ученик е disciples.

Дай ми моля те Библейски стих, който да потвърждава, че "новородения бил пратен"? Такова учение и такъв стих в Библията няма. Ако някой е новороден това означава, че е роден отново, че едно бебе се е родило в Божието царство. Никой не праща бебетата никъде, нито им назначава функции и професии. Бебето има нужда от грижи да порасте, в момента в който вече достигне духовно пълнолетие, то трябва да открие каква в неговата функция в тялото и да започне да изпълнява тази функция. Няма такова нещо, като всеки бил изпратен. Това напълно противоречи на Писанието, на думите и на практиката на апостолите. Самата дума апостол означава пратен. Според твоите думи излиза, че всички новородени са апостоли, което е повече от абсурдно и противоречи на всякакъв здрав разум и на всичко написано в Писанието за апостолите и Божиите служители.

Пасажа, който си цитирал говори за принасяне на плод, не говори нито за изпращане, нито за проповядване. Разбира се всеки Христов ученик трябва да принася плод, всеки според своята функция, според своята отредена от Бога роля, всеки според своето призвание и дарове. Никъде нито този пасаж, нито някъде другаде Писанието не учи, че всички имат една функция - да проповядват и да благовестват.

Приел си това учение от човеци, не от Божието Слово, затова не можеш да намериш нито един пасаж с който да защитиш това учение. Подобно на Ученик на Исус, цитираш неща, които нямат никаква смислова или логическа връзка с това, което искате да защитите.

Аз разбирам объркването ви, приели сте еванелския квас, че смисъла на християнския живот е да проповядвате на другите, и като ви се отнеме това започвате да се чувствате, че оставате без основа под нозете си, затова се и чудите какво да измислите, че да защитите това несъществуващо в Библията учение.

Вместо да измисляте неща по-добре да се убоите от Бога, защото Той не случайно е казал:

Maт. 15:9  Обаче напразно Ми се кланят, като преподават за поучения човешки заповеди".

Ако човек реши да служи на Бога не според Божиите заповеди, а според човешки поучения и човешки заповеди, той НАПРАЗНО се покланя на Бога. Цялото му "служение" е една суета и една празнота.

Същата празна суета беше и моето "мисионерстване", затова и се покаях от него, за да изоставя човешките заповеди и човешките поучения, и да де науча да служа на Бога според Неговата истина, според това което е истинско, автентично, оригинално и праведно.

Вие очевидно имате нужда да направите същото.

Quote
Пък и ако някой благовества и се притеснява в началото, ако той е истинкси вярващ ето какво казва Писанието: Лука 12:12 'Защото Светият Дух ще ви научи в същия час, какво трябва да кажете.'
И както някой описаха примери за това какво се е случило като почнаха в началото да благовестват и "не се получиха" нещата то може би Светият Дух ви е пазил от гордост. Сам Павел в 2 Коринт. 12:7 ' А за да се не превъзнасям поради премногото откровения, даде ми се трън в плътта, пратеник от сатана да ме мъчи, та да се не превъзнасям.'  ни казва че това е станало да не стане горделив.

Нито единия от двата цитирани стиха няма общо с темата за благовестването. Първия пасаж говори за гоненията:

Лука 12:11  И когато ви заведат в синагогите и пред началствата и властите, не се безпокойте как или какво ще отговорите, или какво ще кажете.
Лука 12:12  Защото Святият Дух ще ви научи в същия час, какво трябва да кажете.


Всеки християнин може да бъде хванат и изправен на съд заради вярата си. И Исус дава инструкция В ТАКАВА СИТУАЦИЯ какво да правим. А именно да не обмисляме предварително какво да кажем, а да имаме доверие на Бога да ни вдъхнови чрез Святия Дух. Обаче това няма никаква връзка с това някой да се самоназначи за апостол или благовестител и да ходи да прави неща по плът, надявайки се Святия Дух да му помага в напъните на плътта.

Втория пасаж също не говори за възгордяване от благовестване, а говори за многото откровения, които апостола е имал. Очевидно е че това е нещо, което се отнася само до него самия, защото нито другите апостоли, нито другите вярващи имаха трън в плътта, ако и останалите апостоли също да имаха много откровения.

И пак стигаме до същото - в опита да се защити несъществуващо в Библията учение, се цитират пасажи без всякаква връзка с темата. Направете си извода сами.

Quote
Това че някой не приема вярате или не иска да говори с вас на момента, не узначава че благовестителя не e пратен. Къде пише в Писанието че човек веднага на място трябва да повярва след като чуе проповед? Има някой с който това стана. Но че не става не узначава че не трябва да го правим. От къде идва тази логика? Може след един месец да повярва човека? Сам Господ Исус Христос проповядваше, и народа Му уби Месията си, та на Него не повярваха повечето, но не спря. Той не беше ли пратен от Бога?

Никъде в тази тема, аз не съм посочил като аргумент такова нещо, че това дали човек е пратен или не се разбира от отклика на хората. Моят аргумент е в полза на това, че НЕ ВСИЧКИ СА ПРАТЕНИ. Няма такова учение, че всички християни са пратени да благовестват, или да проповядват. Не само че няма такова учение, но това е диаметрално противоположно на учението на Писанията.

Quote
Ето още два стиха за благовестие:

Римляни 10:17 'И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.'
Йоан 3:8 'Вятърът духа гдето ще, и чуваш шума му; но не знаеш отгде иде и къде отива; така е с всеки, който се е родил от Духа.'

Който е новороден се е родил от Духа. Горе го виждаме това в стиховете. Така че не всеки веднага ще повярва. Не съм ги извадил от контекст тези стихове, ясно се разбират.

Първия стих наистина говори за проповядване на баговестието и по-горе аз подробно обърнах внимание на този стих в неговия контекст. Ти не го ли прочете?

Не знам как ти казваш, че не вадиш стиха от контекста, като точно това правиш. Контекст означава да погледнеш стиха заедно с предходните и следващите пасажи, за да се види цялата картина на това изказване, а не само едно изречение.

И точно в този контекст е написано, че никой не може да проповядва АКО НЕ БЪДЕ ПРАТЕН. Ти това не го ли видя?

Втория пасаж по никой начин не говори за благовестване. Говори за това, че родения от Бога човек се управлява от Божия Дух, разбира се след като съзрее, защото преди да съзрее е плътски и плътта има голямо влияние върху поведението му. Затова Писанието прави следното уточнение:

Римл. 8:14  Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове

Тук думата за синове означава син достигнал в пълнолетия и зрялост. Но разбира се тук нямаме ни най-малък намек за това, че всички са пратени да благовестват. Не мога да разбера какво е това произволно вадене на пасажи от Библията без никаква реална връзка с темата.

Quote
Това че Ватикана и света са извратили благовестието чрез финансиране и издигане на лъже-християнски църкви и "мисионери" показва още повече че нашета работа е да водим Тялото Христово към правилната насока, а не към светските църкви. Как ще стане това ако само стоим и чакаме да сме пратени? Ние вече сме пратени, Христа е в нас, ако сме наистина вярващи.

Виждаме, че още от времето на апостол Павел имаше хора, които се бяха самоназначили и самоизпратили за проповедници на благовестието. Апостол Павел не казва, че не са вярващи, но казва, че това са хора водени от всякакви плътски мотиви, които нямат дял с работата на благовестието, но го правят с цел да навредят на апостолското дело.

И по-горе пак напомних, че апостола изрично казва, че никой не може да проповядва АКО не бъде ПРАТЕН. Ако всички бяха пратени, както ти твърдиш, това означава че апостола няма основание да поставя такова изискване. Но той поставя изискването. И то не е някакво ново. Още по времето на Моисей плътски човеци искаха да се самоназначат за изпратени от Бога:

Числа 16:3  Събраха се, прочее, против Моисея и против Аарона и рекоха им: Стига ви толкоз! Цялото общество е свето, всеки един от тях, и Господ е всред тях. А защо възвишавате себе си над Господното общество?

Ето хора, които решиха да твърдят точно това, което ти и Ученик на Исус, твърдите - всички са пратени, всички са ученици, всички са святи, Господ е със всички. Откъде на къде само пратените от Бога ще вършат Божието дело.

И ти знаеш ли какво се случи с онези, които твърдяха такива неща? Върви прочети целия пасаж и ще разбереш. Но не бяха само Корей, Датан и Авирон, които станаха пример за съдбата на самоназначилите се. Мнозина след тях решиха, че са пратени от Бога и навлякоха осъждение за себе си:

Ерем. 23:21  Аз не съм изпратил тия пророци, а при все това те се завтекоха; Не им съм говорил, а при все това те пророкуваха.

Ето това правят днешните християни - завтичат се без Бог да ги е пратил. Ние трябва да спрем това безумие и трябва да се върнем към здравото Библейско учение.

Quote
Искам да питам ако някой не е сългасен с това което писах горе, как ще разберем че сме пратени? Това е моя въпрос. Кога ще стане това. Аз мисля че времето за знаци и отделно откровение няма вече да става точно както е в Стария Завет. Христос беше и е при нас, Той искупи грехъ, и както Той каза, свърши се.

Няма как да се съгласим с неща, които директно противоречат на Писанието. Иначе въпроса ти е добър - как ще разберем, че сме пратени? Ами едно дете как разбира, че е станало мъж и че вече е годно за сериозна работа и носене на отговорност на плещите си? Бог е направил така, че когато физически съзрее един човек, това става явно и за него самия и за околните. По същия начин когато един човек съзрее духовно, това става ясно и за него самия и за околните. Това първо.

Това, че някой е съзрял духовно, не означава, че той непременно ще бъде изпратен да проповядва. Има много други функции в тялото, които са изредени в Писанието на различни места, и аз не искам да отклонявам темата впускайки се в тях. По важното е че един човек когато е духовно зрял, той вече знае как да се управлява от Божия Дух. Прибързаността обаче е най-големия враг на съзряването. Преждевременната активност води до повърхностност. Затова имаме това плачевно състояние в църквите. Прибързване, плътски напъни, човешки учения папагалски научени, непознаване на Писанията. Всички тия неща имат своето начало в това че незрели човеци са се самоназначили за онова за което нито са готови, нито са одобрени, нито са изпратени.

Quote
Вече е друга тема, как в Откровение Господ ще запази 144000 светии в тежките времен да благовестват. Това не трябва да спира нас в момента да го правим.

Никъде не е написано, че тези 144 000 ще прoповядват нещо на някого. Написано е че това са хората изкупени от земята. Написано е че ще пеят нова песен пред престола, но за проповядване никъде нищо не се казва, нито се споменава. Научи се да бъдеш по внимателен, и да не цитираш неща на посоки от тук и от там без да проверяваш за какво НАИСТИНА става въпрос. Казваш че никога не си бил по църквите, но показваш действието на същия квас на прибързаност и липса на дълбочина.

Моя съвет е вместо да прибързваш да пишеш, върни се обратно от началото на темата и прочети внимателно всички неща, които са написани. Прегледай цитираните библейски пасажи, помисли върху значението им в контекста и се опитай да осмислиш вече дадените аргументи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Разбирам Watchman цялата тема,от самото начало. Разбирам как ти искаш да интерпретирам това което показваш със стихове.

Ето как аз виждам нещата според твоето обяснение. Казваш че Христа е избрал 12те и ги е пратил за благовестие и другите им дела в Писанието. И след като ги няма, това е. Има само апостоли и благовестители тук там през историята които са пратени. И по тази линия, мисля че казваш че в момента в България няма и нито един изпратен. И всички християни трябва само да казват за тяхната надежда само ако ги попита някой (това ми звучи като все едно трябва да си мълчим защото ще засолим нещата и станем неудобни пред света-пък нека да има гей паради из София, ние няма да проповядваме против това-и това е от Бога?)? Пиша това защото искам да знам дали това е възгледа ти и разбирането от Писанието?

Ако е така точно, аз не разбирам от къде ще дойдат светиите които ще бъдат обезглавени по времето на голямата скръб? И как ще бъдат обезглавени като са послушни и си мълчът за всеобхватното зло около тях. И ако е така, как ще се стане благовестието през тази скръб и преди 144000 хиляди?

А за 144000 хиляди, в Писанието пише че те са Божии служители (аз не съм съгласен как различаваш слуга и служител едно и също е в цялото Писание). Тук е място където трябва да се използва Крал Джеймс версиявта на Писанието за да ти покажа че няма разлика. Защото просто не виждам как правиш такава разлика, въпреки че даде примера със слуга и служител на един цар примерно. Revelation 7:14 ' 3Saying, Hurt not the earth, neither the sea, nor the trees, till we have sealed the servants of our God in their foreheads.

от онлайн речник servant:
['sə:vənt]
1. слуга, прислужник (и domestic servant)
2. служител

https://www.rechnik-bg.com/index.php

Господ ни казва че  ще има квас и лъжеучения до края, докато дойде време за жътвата, за жътвата в Открвение искам да кажа. Ето притчата в Матей 13 Глава:

26 И когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите.
27А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли ти добро семе на нивата си? тогова откъде са плевелите?
28Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим?
29А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото.
30Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми.


Така че е ясно че ще има фалшиви и неефективни лъжепророци и благовестители които Бог позволява, за да може и житото-истинските благовестители (жито) да растят между плевелите. Така че този ваш аргумент тук че фалшивите църкви в момента и уш благовестители са знак че Господ още не е пратил Негови благовестители, не е състоятелен. Примерно аз мога да благовествам в един квартал, и до съседния квартал може да има друг човек от някаква "деноминация" който го прави само за лице пред групата си. Това не означава че аз не съм призван или пратен. Когато дойде време за жътвата в Откровение, Господ ще се оправи с лъжепророците и лъжеблаговестителите.

И това твое учение за пребъдване не така както го обясняваш. Всеки новороден в Христа, е роден от Бога. Ето го Писанието в Йоан 1:12-13 ' 12А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;
13които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.


Това учение на Watchman (както го разбирам до момента) е това което е описано в Марк 4:18-23---

18Посяното между тръните са други; те са ония, които са слушали словото;
19а светските грижи, примамката на богатството, и пожеланията за други работи, като влязат, заглушават словото, и то става безплодно.
20А посяното на добрата земя са тия, които слушат словото, приемат го, и дават плод, тридесет, шестдесет, и стократно.
21И каза им: Затова ли се донася светилото, за да го турят под шиника или под леглото? Не за това ли, да го поставят на светилника?
22Защото няма нещо тайно освен за да се яви; нито е имало нещо спотаено, освен за да излезе наяве.
23Ако има някой уши да слуша, нека слуша.


Не казвам че заради пари или плътски неща го правиш това учение, но исках да сложа цялиа контекст на стиховете. Защо горе в притчата пише тия които са слушали словото, а не само 12те? Защо пише Тия да дават плод ако е само за 12те?

Целия Нов Завет трябва да сложа тук, защото той целия е модела който Господ Христос остави на 12те и на нас християните след това. Затова им каза идете и научете всички нации и народи. Христос и 12те направиха модела докато бяка живи, и ние го следваме. Иначе какво щяхме да правим като вече ги няма? Това е така ли, спира благовестието докато няма някой апостол пратен пак? Само за това ли Христа избра само 12те? за няколко години докато за живи.

Размисли за това твое учение. Защото наистина прилича точно на православие и католицизъм. Както "поповете" и "свещеници" казват че те са остатъка от 12те и богоизбрани и пратени. Абсолютно почти същото е. По твоя начин няма да има никакво благовестие, подобно както католици и може би православието даже Писанието са забранявали по едно време.

Даже по страшно звучи това учение. Все едно идва от някаква "школа" от елита или комунизма и иска да затвори устата на християните. Не казвам че от там идваш, просто какво на мен ми впечатлява. И няма никаква Библейска основа. То обръща смъсълта на целия Нов Завет обратно.

Обясни ми ако не е така.

Истина е че човек благовестител не е леко и шеговите призвание, а Божие дело. И не трябва да се прави цирк от него. А такива който го правят цирк, никога не са познали Господа Исуса Христа. Те тепърва трябва да повярват и бъдат новородени от Бога.

Да се провъзгласи и благослови името на Господа Исус Христос. Божието Царство Идва. Благословен да бъде Господ вечния Бог. Амин.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Lacho, колкото повече те чета толкова повече виждам, че имаш проблем с българския език. Както да го разбираш така и да го говориш. Не съм сигурен обаче че и на английски ще се разберем, защото ти се губят логическите взаимовръзки между това, което се пише и това, което ти интерпретираш.

С други думи аз виждам огромни езикови бели петна в твоя речник и логическо възприятие. Липсват ти основни езикови понятия, липсва ти способността да вникваш в значението на думите и в техния смисъл. Премесват ти се напълно различни неща.

Не казвам тия неща за да те укорявам, а защото виждам, че имаш нужда от помощ. Ти имаш нужда някой да те хване за ръката и да те научи как да мислиш логично, как да внимаваш на значението на думите, и как да вникваш в значението на написан текст, особено ако е по-дълъг, да можеш да схващаш нещата на основата на контекста, а не базата на откъслечни впечатления.

Quote
Ето как аз виждам нещата според твоето обяснение. Казваш че Христа е избрал 12те и ги е пратил за благовестие и другите им дела в Писанието. И след като ги няма, това е. Има само апостоли и благовестители тук там през историята които са пратени. И по тази линия, мисля че казваш че в момента в България няма и нито един изпратен. И всички християни трябва само да казват за тяхната надежда само ако ги попита някой (това ми звучи като все едно трябва да си мълчим защото ще засолим нещата и станем неудобни пред света-пък нека да има гей паради из София, ние няма да проповядваме против това-и това е от Бога?)? Пиша това защото искам да знам дали това е възгледа ти и разбирането от Писанието?

Първо, аз не съм предлагал мои обяснения. Аз съм показал с прилежно цитирани и логично подредени пасажи от Писанието, какво Библията учи по тези въпроси. Това, което ти и Ученик на Исус говорите противоречи директно на Писанията и аз ви го доказах недвусмислено.

Нищо от това, което пишем в тази тема няма общо с гей паради, но е много интересно това мислене по асоциации, което проявяваш. Точно това мислене беше насадено от демоничната образователна система и ти си станал негова жертва. Не ми е за  първи път да го срещам при хора от твоето поколение. Вместо да имаш логическо мислене, изградено на здрави смислови връзки, ти мислиш асоциативно и подскачаш от един термин на друг, от една тема в друга, мислейки че нещата имат нещо общо, без те реално да имат никаква връзка.

Това нещо е изключително опасно и докато си в това състояние, не е възможно да се води никаква нормална дискусия.

На теб ти липсват дефинициите на основни понятия. Като понятието изпратен ( в библейския му смисъл). Затова лекомислено говориш кой бил пратен, защо бил пратен, щото бил новороден. Да ти кажа, честно когато имам насреща си такава форма на мисловна дисфункция ме затруднява много как въобще да продължа да водя нормален разговор.

Казано с две думи, от цитираното от тебе по-горе аз виждам, че нищо не си разбрал от нещата, които съм написал. Верно аз съм ги написал като за хора, които имат що годе здрава способност да мислят разумно. А след всичко, което ти написа в последния си постинг, аз съм меко казано шокиран и не знам какво да кажа, при условие, че толкова ясно написани неща ти не можеш да разбереш.

Затова аз сериозно ти казвам, ако искаш да се излекуваш от това асоциативно мислене и искаш да придобиеш здравия разум, за който Писанието говори, кажи ми и аз ще се опитам да ти помогна. Иначе въобще не виждам как можем да водим разговор за каквото и да е.

И за да поясня какво означава "асоциативно мислене" ще дам два примера. Слона има четири крака и кучето има четири крака, следователно кучето е слон. Знамето на комунистите е червено, ягодата е червена, следователно ягодата е плод на комунизма.

Просто е шокиращо колко произволно си тълкуваш всичко както ти падне, как нямаш способност да вникваш в действителното значение на написаното и прибавяш към текста каквото ти хрумне. Ако искаш да се изцелиш от това нещо, дай знак и ще се опитам да ти помогна. Ако не, просто няма смисъл да се говорят неща само във въздуха.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 95
За тези който не разбират за какво иде реч в тази тема и се закоравяват ето какво е казал Господ:

Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! — ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата.

22 В онзи ден мнозина ще Ми кажат: Господи! Господи! Не в Твоето ли Име пророкувахме, не в Твоето ли Име демони изгонвахме, и не в Твоето ли Име направихме много чудеса? —

23 но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал, махнете се от Мен вие, които вършите беззаконие

Та като чета постовете на ученик на Исус ми се струва че е от тия дето не ги познава Господ а и Lacho се е запътил в тая посока.Така че се покайте докато е време .

simeon

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 150
По-горните стихове от главата,която си цитирал говорят за плодовете на човеците. За да можем да познаем един човек ние трябва да се вгледаме в плода,който принася.Т.е. в това,което той говори и прави. От думите и делата следват резултати. Тези резултати Писанието нарича плодове. Най- общо и кратко казано. Та понеже аз не познавам нито Ученик на Исус,нито Lacho,не бих се наел да давам такива крайни оценки. Вярно,виждам,че пишат неща,в които вероятно са и убедени,които не са според Истината в Писанието. Но аз също съм вярвал в тези същите басни. И Бог е бил милостив да ми покаже,че убежденията и вярването ми са били на основа НЕ Христос. Всеки има нещо в което да се коригира и за което да се покае. Но Бог,и само Той има правото да приеме или отхвърли. Понеже Той,и само Той е Съдията на цялата земя.

Emma

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 98
И е толкова хубаво, благородно, когато има кой да ти подаде за помощ, ръка!
Така функионира истинското Христово тяло.
Назидава се, изгражда се, помага си!
..."Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.

Йоан 6:45

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Аз още чакам Watchman да ми обясниш по дълбоко какво е Библейско благовестие.

Ако имаш предвид да се науча да мисля логично, за да видя какво ти до сега показваш  за благовестието, не знам все още докъде ще стигна. Защото още не си отговорил на въпросите ми от последното което написах в темата.

Напълно разибрам мислене по асоциации. Ти искаш да кажеш според твоета логига, че това че 12те са благовествали, ние не трябва да го правим защото това е мислене по асоциация.

Ето наново ще пиша какво впечатление ми дава това учение което показваш че е в Писанието. Господ Исус Христос е Агнето, избра 12те за ученици да разпространят Словото. След като тях ги нямаше вече по земята, и ние сега в наше време въпреки, че сме приели Христа, и сме новородени, трябва да чакаме за следващите благовестители и апостоли. И в момента Словото Божие не се благовества, (защото може би още няма един пратен (както Бог пращаше пророци в Стария Завет) примерно в България? Може ли да отговориш на този въпрос? И правилна ли ми е представата за това което посочваш че пише в Писанието за благовестие?

Аз питах тези въпроси когато писах последния път, и ти не даде отговор или обяснение за тях?

Аз лично чуствам че Светия Дух ми помага и подбужда да благовествам по различни начини. И в момента търся "моят модел" и  ще се моля на Господ да ми покаже какво трябва да направя. В момента обмислям и ще се моля на Господ, какво да направя примерно когато пак, ако към юли или юни има Гей Парад. Какво да направя за да се чуе Божието Слово там? Какъв ще е начина който е ефективен, и как Господ ще ме води? Това са въпроси които имам. Аз вярвам че Господ ми е заръчил благовестителни дела които трябва да правя.

Според теб как други християни ще разберат дали са пратени? Има ли пратени благовестители в България сега? Питам тези въпроси въобще не за аргумент, а за повече обяснение.

По време на Стария Завет, самата нация/царство Израел беше благовестителя на света. По късно 12те. Сега къде са благовестителите. Искам да ми кажеш за да видя модела за това в Писанието.

Аз вярвам че Господ има пратени благовестители по земята в момента. Разбирам че всички християни няма да го правят това. Някой могат само помощ да указват, като да приготвят сандвичи или помагат в някаква логистика примерно. Господ Исус Христос ни казва с притчи какво означава Неговото Царство.  И Той ни казва че ще има хора който няма да 'поемат' кръста си, и няма да дават плод. 

Страхувам се просто че ако повече хора приемат твоето учение както го представяш, всеки ще мисли че няма пратени. Всеки ще казва, ами готово, покаях се, повярвах, и ще чакам пратените да благовестват. Това не виждам къде е писано в Писанието.

Ето какво казва Господ:

Матей 16

24Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека дигне кръста си, и така нека Ме последва.
25Защото който иска да спаси живота {Или: Душата; и така до края на главата.} си, ще го изгуби; а който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.
26Понеже какво ще се ползува човек, ако спечели целия свят, а живота си изгуби? или какво ще даде човек в замяна на живота си?


Крал Джеймс Версия
Mathew 16

24Then said Jesus unto his disciples, If any man will come after me, let him deny himself, and take up his cross, and follow me.
25For whosoever will save his life shall lose it: and whosoever will lose his life for my sake shall find it.
26For what is a man profited, if he shall gain the whole world, and lose his own soul? or what shall a man give in exchange for his soul?


Господа Исус Христос в тези стихове каза на 12те тия неща, и след това те ги казваха на други, и други, и така и така. И сега ние имаме завършен Нов Завет, който е Словото. И Словото е Бог. Просто в момента Господ Исус Христос не е физически пред нас, както беше пред 12те. Но това не означава че тези стихове за само за 12те. Ако беше така, Господ щеше да се погрижи за това пояснение да го има някъде другаде в Новия Завет, след като Той възкръсна и не беше вече физически между човеците по земята. Примерно, щеше да има глава в Новия Завет където пише че само 12те са пратени, и щеше да има глава за благовестието-за този начин по които Watchman го е описал.

Пак ли ще кажеш че някой, или any man, или whosoever са само 12те? Това пак ли е мислене по асоциации? Какво каза Христос? Следвайте Ме. И какво прави Той, проповядваше на човеците да се покаят защото наближава Божието Царство.

И друг въпрос. Като не сме като 12те по отношение на благовестието, по какво тогава сме като тях?  Искам да напишеш какви прилики има в Писанието между новороден и 12те?

Ще се радвам някой да ми отговори на тези въпроси които поставих тук. Радвам се че се дигна и развива тази тема.
'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Quote
Аз още чакам Watchman да ми обясниш по дълбоко какво е Библейско благовестие.

Ако имаш предвид да се науча да мисля логично, за да видя какво ти до сега показваш  за благовестието, не знам все още докъде ще стигна. Защото още не си отговорил на въпросите ми от последното което написах в темата.

Напълно разибрам мислене по асоциации. Ти искаш да кажеш според твоета логига, че това че 12те са благовествали, ние не трябва да го правим защото това е мислене по асоциация.

Аз спрях с обясненията, защото виждам, че ти не си в състояние да разсъждаваш праволинейно и последователно. Останалите хора разбраха какво пиша, и дори не всички да са съгласни с това, поне го разбраха. А ти очевидно не го разбираш.

Терминологията ти е преплетена, нямаш здрави дефиниции на думите и термините. Всичко е като един буламач. Ако когато аз кажа ляво, ти разбираш дясно, или когато кажа напред, ти разбираш нагоре - какъв шанс имам аз да ти обясня каква е посоката?

Затова за да има смисъл този разговор първо трябва да изоставим напълно тази тема (защото за хората, които могат  да мислят нормално темата вече е напълно изяснена, но не и за теб), и да се обърне внимание на принципни неща свързани с правилно мислене, библейска терминология, последователност, разсъдливост, наблюдателност, благоразумие, мъдрост, схватливост и прочие библейски реалности.

Писанието говори за обновяване на ума. На мен ми взе повече от 20 години да започна да изтрезнявам от светските модели на мислене и да започна да разсъждавам по библейски модел, въпреки,че и преди това да не ми е липсвало сравнително добро логическо и последователно мислене.

При тебе пораженията са много големи. Основния проблем е прибързаност, което неизбежно води до повърхностност. Във всички теми ти проявяваш същия симптом. Прибързаност и повърхностност. Затова реших да ти предложа помощ, ако разбира се осъзнаваш нуждата си от помощ и имаш желание да се избавиш от тези проблеми. Ако не я осъзнаваш ще чакаме, друго не можем да направим сега.

Изводите които си правиш относно това, което си мислиш, че съм написал са напълно погрешни. Няма нужда да ти го казвам аз. Питай останалите хора, за които онова, което съм написал е напълно разбираемо и очевидно съгласно с Библията.

Ти очевидно не разбираш какво означава думата апостол, нито служението на апостола. Не познаваш и Писанията, защото твърдиш, че след като 12- апостоли ги няма, значи няма кой да проповядва. Ако познаваше Писанията, щеше да знаеш че 12-те апостоли не са единствените апостоли. Най-малкото апостол Павел не е от 12-те и пак беше апостол. А освен него Библията споменава не малко и други апостоли извън броя на 12-те. Освен апостолите имаме и благовестители, подобни на Стефан и Филип, които не бяха апостоли, но бяха изпратени от Бога да проповядват евангелието на народа. Тук отново ключовото е изпращането, което изисква призвание, обучение, одобрение и отделяне.

Това, което Библията учи, е че никой не може да претендира да върши работата на апостола, благовестителя, пророка или учителя без да е минал през процеса на обучение, одобрение и изпращане.

Quote
Аз лично чуствам че Светия Дух ми помага и подбужда да благовествам по различни начини. И в момента търся "моят модел" и  ще се моля на Господ да ми покаже какво трябва да направя. В момента обмислям и ще се моля на Господ, какво да направя примерно когато пак, ако към юли или юни има Гей Парад. Какво да направя за да се чуе Божието Слово там? Какъв ще е начина който е ефективен, и как Господ ще ме води? Това са въпроси които имам. Аз вярвам че Господ ми е заръчил благовестителни дела които трябва да правя.

Святия Дух никога няма да води човека да прави неща противни на Библейското учение. Често пъти, когато ние сме си навили, че нещо е Божията воля за живота ни, ние започваме "да чуваме" и да "получаваме" откровения за неща, които произлизат не от Бога, а от собствените ни сърца. Аз самия съм виновен за такива неща и говоря от опит. Възможно е да имаш оригинално призвание, но първо имаш нужда от обучение. Моисей знаеше още на 40 годишна възраст, че Бог го е призовал да избави Израел от египетско робство, но тогава той се опита да направи нещо по плът и резултата беше, че уби човек и трябваше да бяга за живота си. После Бог го отдели и го обучаваше в продължение на 40 години, и едва тогава го изпрати да изпълни своето призвание.

Този процес е неизбежен. Който се опита да заобиколи процеса, ще стане лъжеучител и ще нанесе много вреди.

Quote
Пак ли ще кажеш че някой, или any man, или whosoever са само 12те? Това пак ли е мислене по асоциации? Какво каза Христос? Следвайте Ме. И какво прави Той, проповядваше на човеците да се покаят защото наближава Божието Царство.

Разбира се че е мислене по асоциации. Защото тук Исус очевидно и в контекста говори за всички свои ученици, а предаването на поръчението за проповядване на народите, беше специфично дадено само на апостолите. Затова думите на Исус трябва да бъдат разглеждани в контекста в който са казани. В единия случай контекста е за всички ученици, в другия случай контекста е само за 11-те апостоли. На тебе обаче тия неща ти се премесват и ти не можеш да видиш ясно, че Писанието говори за две различни неща.

Да следваш Исус и да подражаваш на апостолите, не означава да си харесаш нещо от това, което те са правили и да се мъчиш да нагодиш нещо подобно, а означава да минеш през същия процес, през който те са преминали. Да подражаваш на някой шампион по плуване не означава да се хвърлиш в големите води и да си мислиш, че си голям плувец, а да се отдадеш на същия вид тренировка на който той се е отдал, преди въобще да излезе публично да демонстрира уменията си. Християнския живот е процес, не е инстантно кафе, или набързо притоплена храна в микровълновата фурна.

Затова ти казвам още веднъж, спри да прибързваш и ако имаш желание да се изцелиш от демоничната форма на мислене по асоциации и да се научиш да имаш праведно и библейски издържано мислене, кажи ми и аз ще се опитам да ти помогна. И това ще направя не на база на някакви свои усмотрения, а ОСНОВАНИЕ НА ПИСАНИЯТА. Защото в Библията има специални инструкции за изправяне на ума и мисловния процес. Мнозина християни не ги знаят, но те са там и ако ти желаеш да минеш през този процес, аз ще отворя нова тема по този въпрос, където да имаш полза не само ти, но и всички които биха прочели.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Lacho

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 37
Пак казвам че от самото начало разбирам темата. И показвам чрез Словото че учението за благовестие на Watchman, не се намира в Словото.

Сега като преглеждам нещата виждам че Watchman намира начини да взима стихове от словото, и след това оформя тълкуване според това как той иска да бъде. А може би и други искат това също.

До сега не ми е отговорил на елементарно поставени въпроси. А казва че аз пиша неясни неща. И последното му написано има много терминология и обяснение за това защо аз не съм приел учението му за благовестието. А няма отговори на въпросите които поставих. Това оставя впечатление че някой поставя под въпрос логиката и мисленето на друг-затова че другия не приема това на Watchman yчение. По ясно казано: ако не приемеш моето учение, не разбираш Словото. Това е прилично на следното: ако не ти харесват шарените ми дрехите, значи си или сляп или не можеш да виждаш цветове.

Само един начин има да се интерпретират тези стихове:

Матей 16

24Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека дигне кръста си, и така нека Ме последва.
25Защото който иска да спаси живота {Или: Душата; и така до края на главата.} си, ще го изгуби; а който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.
26Понеже какво ще се ползува човек, ако спечели целия свят, а живота си изгуби? или какво ще даде човек в замяна на живота си?


Крал Джеймс Версия
Mathew 16

24Then said Jesus unto his disciples, If any man will come after me, let him deny himself, and take up his cross, and follow me.
25For whosoever will save his life shall lose it: and whosoever will lose his life for my sake shall find it.
26For what is a man profited, if he shall gain the whole world, and lose his own soul? or what shall a man give in exchange for his soul?


Ако благовестието е само за "пратени" така както Watchman досега учи, защо в стиховете не пише така:

Матей 16
24Ако искате да дойдете след мене, вместо някой
25Защото ако искате да спасите живота си, вместо който
26Понеже какво ще се ползувате, вместо човек


Думите в син цвят са Словото, а червеното е какво би трябвало да бъде ако учението на Watchman е истина. Това го дадох за пример. Тези стихове не са извън контектс. 

Учението на Watchman поставя собствения ум и разум и вяра на един християнин под въпрос. Това е прилично на как Свидетелите на Йехова тълкуват Словото. Те поставят под въпрос собственият разум на даден човек. Като казват на черното бяло и обратно, чрез развиване на теми и терминологии-след като си вадят стихове и думи от Словото и ги оформят със "разум" в тълкуването което искат. И след това казват на другите че не разбират Словото. Това е прилично пак на следното: ако не ти харесват шарените ми дрехи, значи си или сляп или не можеш да виждаш цветове. И след това искат да те накарат да повярваш че наистина си сляп или не виждаш цветове. И ако не повярваш това не си разумен.

Ако това учение беше истина в Словото щеше да има инструкции за всяко ново поколение апостоли и благовестители. И постоянно щеше да трябва да се прибавя към Новият Завет. В Противен случай хората сами ще започнат да "изпращат" "апостоли" и "благовестители". По този начин се казва че Господ не е завършил Словото си. В Откровение пише че книгата е завършена. А тя е, ние имаме инструкцийте. Сега като се размислям разбирам защо Watchman може би не отговаря на въпросите ми по тази тема. А само слага под въпрос разума и познанието ми за Словото.

Това учение не е от Светия Дух.

Това учение може да се използва от хората като се декларира изведнъж че "някой" си е пратен от Господ. Това е нищо по различно от католицизъм и православието. Както при тях, не Бог, а човек решава. Против Словото отвсякъде.

Даже и някой да не иска да разбере какво писах горе, нека Watchman, или който иска да отговори на тези въпроси, които аз вече питах преди:

1)Как други християни ще разберат дали са пратени? Има ли пратени благовестители в България сега?

2)Като не сме като апостолите които Христос избра/изпрати по отношение на благовестието, по какво тогава сме като тях?  Искам някой да напише какви прилики има в Словото между новороден и апостолите Христови дали 11те, 12те или други?

'Твоето слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми.' --Псалми 119:105

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Прощавай, но при цялата яснота, която до момента има изложена по темата, последното ти съобщение свидетелства вече не за сбъркано асоциативно мислене, а за умопомрачение.

При това умопомрачение от което ти не искаш да се избавиш. Много тъжно.

Виждам също, че не търсиш разбирателство, нито приемаш подадената ти ръка, а се инатиш в някакви неща, които имат смисъл само в твоето въображение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

roumi

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 5
Право в десетката ,Lacho!Не знаех,  че имало нечие, при това  ,ново  учение за Благовестието!?Колко интересно! Освен  това, и на мен ми прави силно впечатление авторитетният стил и маниер на комуникация, и "любовта"към раздаването на квалификации , което постига дрънченето на празни кинвали./ПП.Има поне един(участник) в този форум -аз ,  който не те счита за умопомрачен/.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
roumi, аргументи ако обичаш. Защото ти откакто си дошла във форума раздаваш само квалификации, оценки и присъди, с неприкрит сарказъм - без никаква аргументация.

Lacho, ако не друго поне се опита да се аргументира. Неговия проблем, а очевидно и твоя е че напълно игнорирате вече предоставената библейска аргументация по темата. Ако намирате проблем в аргументацията, адресирайте конкретно това, което мислите за проблем с контра аргументи. Сарказма и квалификациите не са аргумент, нито принасят полза към дискусията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kike

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 10
Quote
Затова аз сериозно ти казвам, ако искаш да се излекуваш от това асоциативно мислене и искаш да придобиеш здравия разум, за който Писанието говори, кажи ми и аз ще се опитам да ти помогна. Иначе въобще не виждам как можем да водим разговор за каквото и да е.

И за да поясня какво означава "асоциативно мислене" ще дам два примера. Слона има четири крака и кучето има четири крака, следователно кучето е слон. Знамето на комунистите е червено, ягодата е червена, следователно ягодата е плод на комунизма.

До сега си мислех, че асоциативното мислене е полезно и творческо, но сега осъзнавам, че всъщност то създава една друга реалност или бягство от реалноста, което наистина е демонично. Дали е така обаче все още не съм напълно сигурна.

Quote
Затова ти казвам още веднъж, спри да прибързваш и ако имаш желание да се изцелиш от демоничната форма на мислене по асоциации и да се научиш да имаш праведно и библейски издържано мислене, кажи ми и аз ще се опитам да ти помогна. И това ще направя не на база на някакви свои усмотрения, а ОСНОВАНИЕ НА ПИСАНИЯТА. Защото в Библията има специални инструкции за изправяне на ума и мисловния процес. Мнозина християни не ги знаят, но те са там и ако ти желаеш да минеш през този процес, аз ще отворя нова тема по този въпрос, където да имаш полза не само ти, но и всички които биха прочели.

Моля те Watchman направи го. Наистина изключително трудно се общува с хора с асоциативно мислене. То е скачане от тема на тема, от дума на думи, абе това е което хората наричат от девет кладенци вода да носи. Наистина има нужда от такава тема.