Author Topic: Доска или Владимир Досев  (Read 8595 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Доска или Владимир Досев
« on: December 18, 2017, 12:47:47 PM »
Аз по същество бях кръгъл атеист, до 1989 година, дори бях и комунист, но след едно разтърсващо събитие в живота ми, се обърнах към православната църква и се кръстих. Много неща не ми харесаха, които наблюдавах около себе си, при контакта ми с вярващите християни, а Библията ми беше доста трудна за четене и разбиране. Всичко това, ме отпрати, да търся други духовни учения и религии, за да намеря това, което интуитивно търсех. Така минах през доста учения и учители, дакато най-накрая се спрях при Учителя (Бейнса Дуно), който и до днес ме върна в Христианството и повиши доверието ми в Библията. А тук във вашия форум, още повече засилихте интереса ми към нея, като видях, че на Нейна основа може да се защити идеята за общност. Аз живея в общност от 12 години, в първото екоселище в България, край гр.Елхово, създадно по идеите от книжките на В.Мегре "Звънтящите кедри на Русия", но стеклите се там събития и обстоятелства, ме карат, да продължа търсенето си, за нещо по висше, дори комунален живот. Сега аз мога да кажа, че съм христианин, но отличаващ се, от резонните православни християни, по възприемането на езотеричния характер на христианството, разяснявано от Учителя. Не знам от ваша страна дали ще ме приемете, но аз определено ви приемам, повечето тук, с които се запознах, по написаното.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #1 on: December 18, 2017, 13:25:21 PM »
Добре дошъл.

Похвално е, че си искрен към всичко това. Според писаното в Библията няма как да приемем ученията на Дънов и на други подобни, защото те са базирани на източна философия, в която човек е върховенството и всичко (божества и т.н.) се въртят около него. Източната философия, за която говоря е базирана на древно учение, което днес се нарича сатанизъм. В това древно учение не се говори за рисуване на пентаграми и жертвоприношения в центъра му, а за това, че човекът е основното мерило за това кое е право и кое не и човекът може да прави всичко, което пожелае, защото "бил бог". На това са базирани и множество източни философии и други учения, които поставят човека в центъра и ако и да са пълни с християнска терминология и да говорят, че са базирани на библията, те по същество имат проблем с пасажи, които говорят за това, че сърцето е измамливо и много болно и който се води по сърцето си ("прави това, което сърцето ти те води") е безумен, а точно това проповядват множество учители.

Тези учения се проповядват днес и в т.нар. църкви и затова много от хората там няма да видят проблем с тези работи.

Ние сме били в големи заблуди, но като сме гледали какво пише в Писанията, защото те са единственият източник, на който можем да се доверим, а не на човешки авторитети, сме видели множество проблеми в себе си и се стараем да ги поправим. Не сме достигнали до кой знае какви висоти, но когато човек има този манталитет да не се има за голяма работа, но да признава Бог и Словото му като авторитети, знаем, че Бог ще ни помага.

Затова и ти казах, че си добре дошъл, но знай, че ученията, с които си свикнал, няма да бъдат приети тук, но ако имаш някакви въпроси, базирани на Писанията, включително и за живота в общност, си добре дошъл да разискваме на база на Библията.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #2 on: December 18, 2017, 13:29:41 PM »
Здравей и добре дошъл във форума.

Аз съм запознат до някъде с идеите на Магре и ученията за Анастасия. Гледам на тях като опит за възстановяване на ведическата култура сред народите в които тя е била фундаментална преди много столетия.

Не съм сигурен до колко този опит за възстановяване е автентичен, но той определено се докосва до някои фундаментални за нашия народ реалности.

В ония забравени времена нашия народ е бил задружен и сговорен. И разбира се бил е много по-силен. Тогава населението е било смесено, като е имало мнозина християни, а мнозина са следвали традиционните за скитските народи ведически вярвания. Интересното е че християните са живели в хармония с останалите защото е имало голяма съвместимост в начина на живот и донякъде в ценностната система и мирогледа.

Всичко това се е променили след насилственото въвеждане на византийската версия на християнството, която се основава на политическата власт и която използвайки я започва насилствено "покръстване" на инакомислещите - както на последователите на първообразното християнство (които нарича еретици), така и на тези от ведическата култура (които нарича езичници и варвари).

В следствие на насилственото покръстване започват граждански войни които траят много десетилетия и костват живота на милиони хора. Това е началото на упадъка на нашия народ. От този момент нататък нашата история е непрестанно спираловидно спускане надолу за да стигнем до днешното унизително положение на народ без собствена държава и на разграден двор, грабен и насилван от враговете ни.

Ето защо все повече хора търсят изход от това трагично положение като се опитват да намерят решения на проблемите и отговори на въпросите в своите корени.

Ние хората от този форум търсим да се върнем към първообразното християнство, хора като Red Baron търсят основа за градеж в православието, хора като тебе търсят отговори във ведическото минало. Удивителното е че въпреки фундаменталните различния в много от вярванията - всички сме достигнали до разбиране за фундаменталната значимост на живота в общност.

Като християни за нас чистотата на вярата е от изключително значение и ние не бихме се смесвали с хора, които поддържат не библейски вярвания. Но като българи ние трябва да имаме общ език с нашите събратя и трябва да можем да живеем в мир и разбирателство. Или както Писанието ни учи "доколкото зависи от вас живейте в мир с всички човеци".

Истината е че в България по отношение на общностите най-напреднали са последователите на Анастасия. Причината за това е че това е едно учение, което от самото си начало поставя родовата общност като фундамент на живота и мирогледа. Този фундамент го има и в Библията, но поради хиляди години наслоявания на традиции и външни влияния - християнството като цяло е изгубило тази визия и е изпаднало от тази основа. Затова в днешно време е много трудно да завърнеш хората самоопределящи се като християни към тези фундаментални реалности. Първо трябва да се разрушат тези наслоявания и налепи, които замъгляват съзнанието и разбирането, а след това трябва да се съгради добрия пример, който да покаже и докаже, че този начин на живот превъзхожда всичко останало.

Аз имам всяко основание да считам, че никоя друга култура, религия или учения - няма по-здрави, устойчиви и благонадеждни основи за общност от първообразното християнство. Но тези основи са били заровени в купища тор и трябва да бъдат изкопани и възстановени наново. И това е призванието на нашето поколение.

Никое учение не дава по-добра надежда и по-устойчиво бъдеще за един народ или една общност от Библейското учение. Но правилно разбрано и приложено.

Затова имай готовност твоите настоящи вярвания да бъдат предизвикани в дискусиите, но се надявам да проявиш зрялостта на това да погледнеш на това като на камък за стъпване, а не камък за препъване.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #3 on: December 18, 2017, 13:57:37 PM »
Благодаря за изчерпателния, коментар! Мисля че ще ми е полезен и ще ми даде повод за размисъл, върху доста от поставените въпроси, и табута, които ви възпират да ме приемете по братско-сестрински, въпреки не съвсем близките ни разбирания. За сега ще се огранича, в проследяване на ставащото  в форома, без да ви натрапвам моите разбирания и идеи. Защото за разлика от вас, аз съм пошироко скроен, а живота ще докаже, кой прав и кой крив.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #4 on: December 18, 2017, 14:05:00 PM »
На мен би ми било интересно да разкажеш как сте се развили за тия 12 години във вашата общност. Какво постигнахте и с какви основни проблеми се сблъскахте.

Също ми е интересно какво теб те накара след тези 12 години да търсиш други по-различни хора, които искат да живеят в общност?

Моето отношение е винаги да се помага и насърчават хората, когато се захванат с нещо полезно и истинско.

А ние сме толкова широко скроени за Божиите неща, че на всички останали им утеснява.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #5 on: December 18, 2017, 21:32:04 PM »
Широко скроен, според мен е да съдиш и приемаш човека по делата му (плодовете му), а не по учението или религията, която изповядва, поне така аз правя, но не искам да ви натрапвам мнението си, вие си знаете най-добре. Не го приемайте като упрек.
А в екоселището, където живея,  се оказа, че на хората им е слаба вярата и настъпиха сериозни проблеми от нелицеприятни его проявления (в които и аз не останах по назад, поради същата причина). В последните 4-5 години започна една положителна промяна, при някои много бавна, а при други ускорена, но крайното израстване все още не се вижда (каквото на мен ми се иска, истински братско-сестрински живот и отношение между хората, провеждащи Божествената Любов). За това и продължавам  да  търся, хора разбиращи и желаещи да ги практикуват.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #6 on: December 18, 2017, 21:38:03 PM »
И още нещо, макар че тези хора от селището, на практика бяха против начина на живот в матрицата, там на практика, те я пренесоха с начина си на мислене, но просто живеят на чист въздух, което на мен не ми се нрави.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #7 on: December 18, 2017, 21:48:03 PM »
Точно за това аз писах за основите, че трябва да се поставят много дълбоки основи, което никак не е лесно нещо.

Добрите намерения не са достатъчни за здрави, стабилни и трайни отношения. А също така вярвам ще се съгласиш, че делата на човека не могат да се изолират от неговата вяра, религия и убеждения.

Що се отнася до мен, то аз разбирам, че приемането е нещо, което има степени. Една е степенна на приемане спрямо други хора от нашия народ, друго е приемането спрямо хора от нашия народ, които търсят живот извън системата, друго е приемането на тези, които покриват първите две условия, но също вярват в същия Бог и същия Спасител.

И с различните хора в различна степен може да се общува, да се намира общ език, и взаимно полезно сътрудничество. И това в никакъв случай не трябва да се прави за сметка на компромис с убежденията и вярата на хората, но в рамките на убежденията и чистата съвест.

Християнската вяра е утвърдена върху разбирането, че хората по естество са грешни и като такива потенциала за проблеми е огромен. Истинска общност е възможно да се съгради само върху фундамента на правдата, и то не човешката, а Божията правда.

Един от най-големите проблеми пред общностите са нереалистичните очаквания с които хората подхождат към това нещо. Идеалистични, романтични и перфекционистични очаквания водят не само до разочарования, но и до много горчивини между хората.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #8 on: December 18, 2017, 23:40:15 PM »
Watchman, искаш да кажеш, че условието да живеят съвместно добре, и в мир и разбирателство не е просто да имат еднакви възгледи (без значение какви), а тези възгледи да са базирани на Божието Слово, или с други думи, че ако не следваме Божия модел, то непременно рано или късно ще се появи проблем, и винаги, когато излизаме от тези релси, колата ще се обръща. И точно това отличава Божия модел от всички останали религии.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #9 on: December 19, 2017, 00:02:15 AM »
Да аз съм съгласен, че хората не са готови да живеят в общност от нов тип, базирана на Любовта към всичко и най-вече към ближния ти (истински братско-сестрински живот) Но тук е и разликата (може би) в разбиранията ни. Аз смятам, че не е непремено необходимо, хората да са готови и тогава да почнем да създаваме общности, а всичко да стане в движение (ако мога така да се изразя), стига там където се заражда такава общност, да има макар и малко, но ядро от хора за пример, и това, и извеждането на хората от меката на матрицата, ще спомогне за по правилната им ориентация, и израстване. За това и търся хора за създаването на нещо подобно, като не непременно да са готови за това. Разбира се, аз не съм 100 процента сигурен дали това е най-правилния подход, но си мисля, че на този етап сме длъжни да опитаме ако има готови за това.
Помолих за ориентация да прочета вашата визия за създаването на общност и пътищата за постигането й. Благодаря предварително!

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #10 on: December 19, 2017, 00:07:29 AM »
Тука има линкове към теми където сме дисктурали:

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,897.msg112723.html#msg112723
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #11 on: December 19, 2017, 01:57:47 AM »
Quote
Но тук е и разликата (може би) в разбиранията ни. Аз смятам, че не е непремено необходимо, хората да са готови и тогава да почнем да създаваме общности, а всичко да стане в движение (ако мога така да се изразя), стига там където се заражда такава общност, да има макар и малко, но ядро от хора за пример, и това, и извеждането на хората от меката на матрицата, ще спомогне за по правилната им ориентация, и израстване. За това и търся хора за създаването на нещо подобно, като не непременно да са готови за това. Разбира се, аз не съм 100 процента сигурен дали това е най-правилния подход, но си мисля, че на този етап сме длъжни да опитаме ако има готови за това.

Аз също вярвам, че добрия пример е най-важното нещо и затова работя именно за създаването на такъв добър пример. Но все пак трябва да има ядро от пионери, които да създадат този пример и това ядро няма как да са случайни хора, защото те ще понесат най-голямото бреме на плещите си.

Другото нещо е че хората са много вързани в системата, повечето живеят в дългове, други едвам свързват двата края. Трети са изпълнени със всякакви страхове, които такава промяна на живота неизбежно носи. Затова такава стъпка е много трудна за повечето хора.

Може би един от най-главните проблеми и спънки това е поминъка. Хората с градски поминък, които живеят от заплата на заплата, ако в един момент продадат всичко и вземат имот на село - просто няма да могат да оцелеят там.

При нас дойде един човек, който като му свършиха парите в един момент, просто си събра багажа и си тръгна обратно в града, където беше неговия поминък.

Ето защо създаването на начини за селски поминък е едно много важно условие за общност. Друг момент е създаването на методи за достъпно строителство на къщи, защото хората трябва да имат къде да живеят. По тия два проблема ние сме работили и имаме разбиране и решения.

Може би едно от най-важните неща е разбирането за управляващ закон, на базата на който да се избягват и решават конфликти в общността. Без наличие на такъв закон - общност не може да просъществува дълго. Затова в последния линк от списъка с линкове, съм дал връзка към темата за Естествения закон, която е от фундаментална важност не само за всяка общност, но и за всяко общество и народ като цяло.

Може би ако вашите хора имаха разбиране за този естествен закон и за принципите, които го управляват, те нямаше да се карат че някой минавал през имота на другия, но щяха да имат ясно разбиране как да регулират отношенията си. Аз досега не съм срещал нито една конфликтна ситуация, която да не е породена от нарушаването на поне единия от двата принципа на естествения закон.

Ето в тия неща хората трябва да се обучават преди да предприемат стъпки към живот в общност.

Quote
Watchman, искаш да кажеш, че условието да живеят съвместно добре, и в мир и разбирателство не е просто да имат еднакви възгледи (без значение какви), а тези възгледи да са базирани на Божието Слово, или с други думи, че ако не следваме Божия модел, то непременно рано или късно ще се появи проблем, и винаги, когато излизаме от тези релси, колата ще се обръща. И точно това отличава Божия модел от всички останали религии.

Успешни общности може да има базирани на различни идеологии и житейски мирогледи, но Божията дефиниция за "успех" е много различна от човешката.

За да бъдем успешни по Божия начин и в Божиите очи, ние трябва да служим на Божиите цели и намерения на земята. А тук вече излизаме от областта на естественото и постижимото по човешки и влизаме в областта на невъзможното и свръхестественото.

Точно такъв вид невъзможно и свръхестествено нещо е Христовата общност, защото тя е изправена не само срещу човешкия егоизъм, мързел и плът, но и срещу небесните началства и власти на тъмнината, които имат целия потенциал и хилядогодишен опит да обърнат на посмешище всяко нещо, което не се основава изцяло на Божията свръхестествена благодат и мъдрост.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #12 on: December 19, 2017, 09:00:18 AM »
Напълно съм съгласен с написаното от теб! Това са и моите разбирания! Но като чели, не отговяряш пряко на въпроса ми, подготовката за живот в общност, да става в движение, няма ли това да е по-стимулиращо за тръгналите по пътя и така по-бързо да се стигне до крайния добър резултат. Разбира се, аз си давам сметка, колко много ще е трудно, на това ядро, да балансира нещата в такава общност, но не е ли това, в същност, Божието Желание. То и на Исуса Христа, не бе лесно.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #13 on: December 19, 2017, 11:31:36 AM »
Аз не съм сигурен как чисто практически го виждаш това "в движение"? Защото ако човек се премести и се надява в движение да му се появи поминък от някъде, какво ще яде? И колко време "в движение" ще може да изкара без храна и ресурси за покриване на ежедневните си нужди?

А ако има някакво ядро, което вече се е развило на местна почва, тогава тия хора може да подкрепят тия, които се преместват, като биха могли да им помагат и с храна и с някаква работа.

Например, при теб как стоят нещата с изхранването и посрещането на разходите? Изцяло от земята ли живееш или има някакви други дейности, които те подкрепят?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #14 on: December 19, 2017, 15:04:27 PM »
Да, "в движение", в същност, не е много ясно, какво искам да кажа. Не исках да се разпростирам в по-дълго говорене. Писането не е моята силна страна и се старая да я избягвам. Но в случая, ще се опитам да го обясна по-подробно, дано да стане разбираемо, какво искам да кажа. Алтернативата е, според мен (ако правилно съм те разбрал), да седим и да чакаме хората да узреят, за живот в общност, и тогава да се захванем с създаването й. А другия вариант е, въпреки неподготвеноста им, събираме желаещите и правим общност, с абсолятно всичко, земеделие за изхранване, занаяти, за задоволяване на нуждите, ако трябва, и дребен бизнес за докарване на някакви допълнителни доходи, и едновремено с това, чрез ядрото, от достигнали определено добро ниво, помагаме на другите да израстнат духовно, и то с примера си, а не с думи. Проблеми ще има и то сигурно много, и ядрото ще трябва да поеме върху " гарба си" всички негативи, сътворени от учещите се да живеят по новому. Това смятам аз, че  ще е стимолиращо и хората много по-бързо ще израстват, от колкото да са сами в матрицата, и да ги чакаме. Това имах в предвид в движение, градим общност и едновремено духовен разтеж.