Author Topic: Доска или Владимир Досев  (Read 8604 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #30 on: December 20, 2017, 11:08:45 AM »
Съвсем добронамерено питам (не за да се заяждам и да споря), ако не те затруднявам (разбира се), да ми изброиш свидетелствата, че Христос е ял месо. Ще бъда благодарен, ако ми извадиш цитати и ми посочиш от къде са, та да мога да проверя контекста на казаното. Този въпрос, силно ме заинригува и искам да се уверя, и чрез Библията (която много слабо познавам) и понеже се съмнявам (ще си призная), че това е истина (може би има някаква символика или неразбиране ако е казано някаде!?).

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #31 on: December 20, 2017, 11:42:35 AM »
Доска разбирам, че не познаваш Библията. Много хора мислят, че знаят нещо за Христос, но вместо да изследват какво Библията казва за Него, те се водят от внушения на човеци, а не от думите на Бога.

Ще ти дам няколко цитата да ти покажа, че Христос не само е ял месо, но и апостолите са насърчавали хората да ядат месо без да изпитват угризения на съвестта си, както и са изобличавали като лъжеучители онези, които са забранявали определени храни:

Лука 22:15  И рече им: Твърде много съм желал да ям тази пасха с вас преди да страдам;

Това са думите на самия Христос. А ето какво представлява Пасхата:

Изход 12:21  Тогава на четиринадесетия ден от месеца, Моисей повика всичките Израилеви старейшини и рече им: Идете та си вземете по едно агне според челядите си и заколете пасхата.

Значи пасхата това е пасхалното агне, което всеки евреин (какъвто е бил и Христос) е трябвало да яде всяка година на празника Пасха във възпоменание на изхода от Египет, когато Бог спаси живота на израилтяните чрез кръвта на пасхалното агне, която е била намазана върху стълбовете на къщите им.

А никога ли не си чувал за петте хляба и двете риби, които Христос благослови, умножи и даде и на народа и на учениците си да ядат? Като няма съмнение, че и той е ял с тях.

Maт. 14:17  А те му казаха: Имаме тук само пет хляба и две риби.
Maт. 14:18  А Той рече: Донесете ги тук при Мене.
Maт. 14:19  Тогава, като заповяда на народа да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето и благослови; и като разчупи хлябовете, даде ги на учениците, а учениците на народа.
Maт. 14:20  И всички ядоха и се наситиха; и дигнаха останалите къшеи, дванадесет пълни коша.


Като се казва всички ядоха, това няма как да изключва и самия Христос.

Нещо повече дори след възкресението Исус продължава да яде риба с учениците Си. Ето това е случка след като Исус вече е разпънат и възкръснал:

Joh 21:4  А като се разсъмваше вече Исус застана на брега; учениците, обаче, не познаха, че е Исус.
Joh 21:5  Исус им казва: Момчета, имате ли нещо за ядене? Отговориха Му: Нямаме.
Joh 21:6  А Той им рече: Хвърлете мрежата отдясно на ладията и ще намерите. Те, прочее, хвърлиха; и вече не можаха да я извлекат поради многото риби.
Joh 21:7  Тогава оня ученик, когото обичаше Исус, казва на Петра: Господ е. А Симон Петър, като чу, че бил Господ, препаса си връхната дреха (защото беше гол) и се хвърли в езерото.
Joh 21:8  А другите ученици дойдоха в ладията, (защото не бяха далеч от сушата, на около двеста лакти), и влачеха мрежата с рибата.
Joh 21:9  И като излязоха на сушата, видяха жарава положена, и риба турена на нея и хляб.
...
Joh 21:15  А като позакусиха, Исус казва на Симона Петра...


Тук Христос лично е приготвил печена риба за учениците си след, което яде заедно с тях. Вижда се че Исус не само ядеше риба (освен агнешко), но и насърчаваше и помагаше на учениците си да ловят и ядат риба.

Нека сега да видим какво учеха Христовите апостоли по отношение на месото. Ето тук какво казва апостол Павел:

1Кор.  10:25  Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;
1Кор.  10:26  защото "Господна е земята и всичко що има в нея".


По ясен текст от този в Библията по въпроса за месото може ли да има? Дава се и обяснение защо е така - защото  "Господна е земята и всичко що има в нея" - и да отхвърля някой Господните дарове не само е проявление на псевдо духовност, но и израз на неуважение и неблагодарност към Бога и добрите неща, които Той ни е дал, за Негова слава.

Ето още един пасаж, който показва демоничния произход на забраняването на дадените от Бога храни

1Tим.  4:1  А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бясовски учения,
1Tим. 4:2  чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е пригоряла,
1Tим. 4:3  които запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде, за да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината.
1Tим. 4:4  Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;
1Тим.i 4:5  Понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.


Ето това е Христовото и апостолското учение. Затова те съветвам да разсъдиш внимателно върху горните думи на апостола, защото те разкриват че забраняването на дадените от Бога храни е не само псевдо духовност, но и има демоничен произход.

И ако се съмняваш, че лично Бог е дал месото за храна, ще ти дам и този цитат от Библията:

Битие 9:3  Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева.
Битие 9:4  Месо обаче с живота му, тоест , с кръвта му, да не ядете.


Тук се вижда, че единственото ограничение е месото да не се яде с кръвта в него, а да се обезкървява преди да се яде. Което между другото малцина християни знаят и не го практикуват за своя повреда, защото месото по магазините не е обезкървено, а често има и добавена  суха кръв за увеличаването на теглото и обема. Затова аз и по-напред писах, че съм бил няколко години вегетарианец по принуда, защото не съм искал да ям месо с кръвта му, както е заповядал Бог.

Сега прочие, моля те да разсъдиш върху Божиите думи от Писанията и да си дадеш отговора на следните два въпроса:

Ако Бог е дал и благословил месото за храна, ние ще се правим ли на по-мъдри от Него? И ако Христос и апостолите са яли месо - ние ще се превъзнасяме ли над тях като се правим на псевдо духовни, следвайки учения на демони, които отнемат Божията слава и благодарение за Неговите дарове?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #32 on: December 20, 2017, 12:10:11 PM »
Благодаря за труда ти, да ме осветлиш!  Ще имам известно време върху какво да разсъждавам. Разбира се аз имам, отговор на тези въпроси, но няма да го слагам тук, тъй като е извън Библията и се остава само за мен. Още веднъж благодаря!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #33 on: December 20, 2017, 12:18:24 PM »
Да, аз нямам съмнения че човеците са измислили някакви отговори за да изкривят това, което Писанието учи. Точно срещу такива човеци предупреждава апостола в пасажа, който ти цитирах. Аз не очаквам лесно да се съгласиш с това, което пише в Библията, защото дълги години си учил различни неща и ти е била внушавана от различни учители съвсем други представи за духовност, различна от Библейската. Но поне е хубаво да знаеш какво наистина учи Библията, пък е твой избор дали ще следваш апостолското учение или не.

Аз затова казах и по-горе, че ние сме християни, ние следваме Библейския Христос, този за когото свидетелстват апостолите, които Той сам избра и не се увличаме след учения на човеци, които са дошли по-късно като вълци грабители, за да изкривяват здравото учение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #34 on: December 20, 2017, 12:40:16 PM »
Е, няма да привеждам доводи в противовест на вашите разбирания, макар че ги имам и те за мен са силно логични, но моето мнениие е, че е безмислено да се води разговор, когато двете страни са на диаметрално противоположни мнения. Нищо позитивно няма в спора и истината не се ражда в спор, тя се чувствува. Но все пак можем да потърсим нещо, което ни обединява, защото аз съм за съвета  оставен ни  от Кольо Фичето: "Може да сте господари на всичко или роби на всички- от вас зависи. Ама помежду си не градете толкоз  довари, дето ви делят, ами повече мостове, да ви събират"

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #35 on: December 20, 2017, 13:01:25 PM »
Разбира се, аз затова ти писах, че не очаквам да приемеш Библейското учение, след толкова наслоявания. По скъпоценното е хората да имат изяснени отношения дори когато са на различни позиции.

А дувари дори да има, в дувара може да има и врата, която запазва ползите от дувара и премахва недостатъците.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #36 on: December 20, 2017, 13:36:03 PM »
Доска, би ли отделил време да обясниш твоята позиция, защо човек не трябва да яде месо? Защо за теб е непонятно един духовен човек дa яде месо, как свързваш духовноста с неядене месо?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #37 on: December 20, 2017, 14:32:49 PM »
Mak, не ми се иска "да замърсявам" тук атмосферата (ако може така да се каже). Една моя теза изнесена тук, неминуемо ще породи, противопоставяне, а това не го считам за градивно. А и трябва да тръгна много отдалеч и да оспоря авторитета на Библията (какъвто е в вашите очи), което не ми се  исака тук  да правя, а и ще е много дълго за обяснение. Ако имаш желание, този разговор можем да го проведем на друго място, примерно, в Фейсбук на моя профил или другаде.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #38 on: December 20, 2017, 14:42:28 PM »
А не е едно и също да ме караш да се промушвам през някаква си портичка и довара да виси над мен застрашителоно, да ми се срути на главата, и да махнем довара, и да запретнем ръкави, и да стройм мост на негово място. Много по освобождаващо е тогава и сърцата се отварят.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #39 on: December 20, 2017, 14:49:30 PM »
Мак, има и още нещо, не съм много силен в писането, правя го с доста усилия, които мисля да си спестя за сега.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #40 on: December 20, 2017, 14:51:58 PM »
Doska , без да искам да те засегна по някакъв начин....
Наскоро пуснах една анкета във фейсбук:
"Кого обичате поече - хората или животните?"
И повечето отговориха - животните.

Което ме навежда на мисълта, че тези духовни учения не само са поставили животното наравно с човека, а дори са го поставили по-нависоко.

И в коментарите имаше въпрос от рода на "На какво основание тези, които обичат хлебарките повече от мен, се имат за много извисени и духовни?"

Аз също не виждам основание да се смята, че това има някакво отношение към духовното извисяване.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 936
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #41 on: December 20, 2017, 16:15:32 PM »
Бог даде на човек за храна първо само растения, а на по-късен етап даде и животните.
Тук е интересно да се замислим, че този втори етап беше след потопът който срина много неща.
И кислорода във въздуха, а вероятно и растения които вече ги няма.
За да направи такава градивна промяна в човека, Бог е имал причина, той не прави нещата просто ей така.
Дори и апостол Павел споменава, че който е слаб във вярата яде само зеленчук (макар да имаме примера на Данаил, които ядеше само зеленчук).
В днешни дни, чрез храната противника се опитва да ни разболее или донесе проклятия върху нас, поради което е добре да не се откланяме по някакви "модерни диети" само защото някой авторитет/специалист е решил, че това е по-добро от онова. Защото на всеки тялото е различно и има различни нужди. Да човек трябва да преценява и може за някакво време да направи някоя специфична диета, за прочистване, за отслабване, но в дългосрочен план не е добре да се лишаваме от това което Бог ни е дал.

Трябва да се има в предвид, че корпорациите са яхнали идеята за "био" неща и умишлено развалят обикновените храни и пускат информация, че еди си кое било вредно. С цел да могат да продават "био" храните на много по-високи цени. Лошото е, че бързата печалба се харесва на всички и има и много дребни търговци които са се възползвали от тази ситуация.
За това е добре да се внимава какво се яде.

За тези които си отглеждат всичко сами, е спокойно в тази посока. Освен да внимават да не им ръсят насажденията със самолети.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #42 on: December 20, 2017, 16:18:02 PM »
Нели: ...."Което ме навежда на мисълта, че тези духовни учения не само са поставили животното наравно с човека, а дори са го поставили по-нависоко."....Аз не припознавам, такива духовни учения, като истиински. Тези, които аз уважавам, не казват нищо подобно, ще ме извиниш.

Doska

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #43 on: December 20, 2017, 16:23:05 PM »
Николай, моите уважения към философията ти, въпреки  че не я споделям. Само ще кажа, че аз, освен теоретичните си разбирания за живота и храната, имам и практични познания и опит, които за мен са утвърдили теорията ми.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 936
Re: Доска или Владимир Досев
« Reply #44 on: December 20, 2017, 17:12:16 PM »
Надявам се теорията ти да не е базирана върху твоето собствено тяло, а да си видял и приложил нещо с много хора, защото в противен случай, не можеш да теоретизираш нищо.
Аз също съм имал разни теории за това как да се храня, но ми се наложи да ги надживея и да видя, че нищо не знам.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]