Author Topic: Парите - корен на всяко зло  (Read 8101 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3454
Парите - корен на всяко зло
« on: December 14, 2017, 22:22:44 PM »
В тази тема бих искал да поговорим за парите, за проблемите свързани с тях и за начините да намалим нашата зависимост от тяхното използване.

Преди много години посещавах една църква, където пастора (просперитетен проповедник) много обичаше да говори за пари. Той критикуваше, че в "старите" църкви хората не говорели за пари, защото чувствали, че не било добре да се говори за пари в църквата, но той настояваше, че това трябва да се разчупи. Затова накара всички да викат в един глас: ПАРИИИИИИ, ПАРИИИИИИ.

Може да се е научил от този господин: https://www.youtube.com/watch?v=a8fvj6eWFNc

Аз не помня дали виках, бях млад и във вярата и на години, но въпреки това не се поддавах лесно на подобни манипулации. Факт е че тези хора започнаха да издигат парите в култ, за тях всеки успех в Божието дело зависеше от пари, а не от вяра. Защото е много по-лесно да ходиш с виждането, което ти дават парите, отколкото с твърда увереност в неща, които не се виждат.

Какво са парите и защо са проблем?

Християните в повечето случаи не се замислят какво представляват парите. Те мислят, че това е просто обменно средство. Може би някога в историята това да е било така, но това със сигурност не важи за днешното време. В днешно време парите не са просто обменно средство, което има стойност само по себе си (като монетите от сребро и злато). Днес парите са система, те са цял механизъм, който в който няма никаква реална стойност, но парите работят само и единствено защото хората, които ги ползват вярват в тях. Т.е те вярват, че тия пари имат стойност, която могат да обменят за желани от тях неща.

В днешно време парите са проблем поради много причини, и по-долу ще се опитам да изредя някои от тези причини.

1. Днешните пари са система за ограбване на труда на хората.

Веднъж слушах един фермер, който каза следното. Моя баща обработваше 4 пъти по-малко земя от мен и печелеше от това 2 пъти повече пари отколкото аз изкарвам днес. Само по себе си това е много шокираща информация. Излиза, че стойността на труда на фермера се е обезценил поне 8 пъти. А ако вземем предвид и инфлацията и поскъпването на стоките от времето на бащата до днес, то тогава излиза, че не 8 а близо 20 пъти труда на фермера бива ограбван. Къде отива тази разлика? Кой прибира разликата, и как е възможно парите просто ей така да изчезват.

Това се дължи на банковата система, която печата (създава) пари от въздуха, без да налива никаква реална стойност в тези пари, които създава. По този начин се създава инфлация, като се увеличава паричния поток от една страна, а нищо с реална стойност не е създадено за да покрие тези новосъздадени пари. Всъщност създадено е, но не от банкерите, а от този фермер, който работи 4 пъти повече получава 2 пъти по-малко и парите които получава могат да му купят поне 2-3 пъти по-малко неща от колкото баща му би купил със същата сума. И всички ние сме на мястото на този фермер.

С други думи с използването на парите ние доброволно участваме в схема на грабеж, сами се нареждаме като овце да ни острижат без да получим нищо в замяна. Всъщност получаваме - все повече и повече административни, държавни и данъчни бремена. Но те вече не се задоволяват и с това. Те  искат нещо повече.

2. Паричната система, като инструмент за самофинансиране на нашето физическо, национално и духовно унищожение.

Тези пари, които биват ограбени от нас чрез паричната система, не биват просто изядени и изпити от тези, които ги ограбват. Ако би било така положението би било по-поносимо. По-големия и по-страшния проблем е че тия пари биват инвестирани в програми за подмяна на образованието, в спонсориране на "неправителствени" фондации, които се борят срещу всичко в което един християнин вярва, с тези пари се спонсорират идеологии, философии и политически и икономически теории, които са напълно антихристски по своето естество. И по този начин тези хора не се задоволяват само с това да ограбят плода на нашия труд, а с ограбеното от нас финансират стратегии и технологии за убийството на нашата душа и вяра.

Излиза че ползвайки финансовата система на този свят ние не само финансираме нашето материално ограбване, но също така финансираме нашето политическо поробване и духовно унищожение.


3. Парите - ключа към системата на този свят.

Замисляли ли сте се защо Писанието казва недвусмислено че "любовта към парите са корен на всяко зло"? Причината е че любовта към парите е всъщност любовта към този свят, сиреч към нечестивата подредба на света. Парите дават достъп към благата на системата. Трябва да спрем за миг и да помислим какво означава това. Да осмислим този факт.

Бог е създател на всички истински дарове и блага. И Той никога и никъде не е искал пари в замяна на тези блага и дарове. Бог разбира се не е натрупал всичката храна, или всичките блага в някакви пещери в които да ходим да си ги взимаме когато ни трябват. Бог е поставил определени изисквания за да можем да ги придобием, изисква се да платим някаква цена за тях. Но тази цена не се изразява в пари.

4. Парите като заместител на Божията валута.

Така стигаме до следващия проблем с парите, те не просто ни ограбват материално, не просто биват използвани като оръжие против нас, но те също така ни заслепяват за истинската Божия валута с която Бог, а не човек е определил да придобиваме Неговите блага.

Днешните християни са лишени от всякакво съзнание за Божията валута. Те дори не знаят, че съществува такава и че в Писанието пише за нея. Тази валута е цената, която ние трябва да платим за Божиите блага. Те не искат да знаят за това. Те искат да печелят пари, на тях им е добре да имат пари и не ги интересува, че ползвайки финансовата система те финансират собственото си физическо и духовно унищожение. Причината е че те дори не знаят, че има друг път.

В този форум аз не веднъж съм се опитвал да повдигна завесата към този друг път. Към този съвсем различен начин на мислене, към съвсем друга форма на интелектуално формиране, напълно противоположна на образователната система на този свят. Но те не искат да знаят, не желаят да чуят. Дори не ме попитаха какво имам предвид, защото аз направих всичко възможно да ги заинтригувам, да им обясня че съществува пещера много по-голяма от тази на Али Баба, която е пълна с много по-големи и скъпоценни съкровища. Но те дори не искаха да чуят за това. Не е ли този факт твърде странен?

Точно до това води заслепяването на парите. Те правят човека и сляп и глух за Божиите реалности, защото те вярват на системата на този свят и се борят да придобият повече от ключа към нея за да получат повече и повече от нея. Разбира се с оправданието че правят това "за Господа". Каква пародия!

Двете най-мощни ослепления, които този свят прави в християните са - науката и парите, които са двете страни на един и същ медал. И в светската наука има точно толкова истинност, колкото парите им имат реално покритие. И едното и другото се крепят на вярата на масите, и на абсолютно нищо повече.

5. Парите като данъчен и административен капан .

"Комуто данък данъка", казва Писанието, но в днешното законодателство само доходите в пари са облагаеми. Това означава, че ако печелите своите ресурси от които да живеете в нещо различно от пари, то вие няма да дължите никакви данъци и няма да сте обвързани с административното бреме да имате фирма, да плащате осигуровки и да плащате за счетоводство и въобще да носите цялото административно бреме на това да имате бизнес, който печели пари.

Днешните закони са така замислени че да убиват малкия бизнес и малката инициатива. Ако имате добра идея с която да можете спокойно да изхранвате себе си и семейството си без да сте задължен да се обременявате с административнотите бремена да плащате осигуровки и да правите разходи да имате фирма,  то в момента в който се опитате да направите такъв бизнес "законно" всичко изведнъж се оскъпява толкова много че за един човек без предварително натрупани пари е невъзможно да започне бизнес без да затъне в непосилни рзходи. Само осигуровките ще са около 150 лв на месец, счетоводителите искат поне 100 лв на месец.

Да кажем, че един човек на село би могъл да печели по 600 лв на месец с които може да върже двата края при това спокойно ако има храна от стопансвото си. Но ако мине през фирма и се разплати с държавното бреме, то от тия 600 лв първо ще му вземат 15% данък печалба и след това 150 лв за счетоводство и осигуровки и остават 360 лв с които ако отиде да си купи нещо от магазина там ще му удържат още 20% ддс начислено върху продаваните стоки и така реално му остават 300 лв.

Но ако той ги печели тия "600 лв" не в пари, а в друга стойност, те ще му останат толкова колкото са.

А ако човек дръзне да наеме работник във фирмата си, тогава административните бремена стават страшни и по новото законодателство ще се дава възможност на работниците да рекетират работодателя, като по този начин се поставя още един пирон в ковчега на малкия бизнес.

Обаче цялото това зло се стоварва върху главата на човека само защото той е решил да печели "пари". Ако човек започне да събира ресурсите си в Божиите суровини, то той измъква себе си от целия този капан на системата създаден да мачка, подтиска и унищожава бедните, слабите и малките.

Ако сте успели да вникнете внимателно в 5-те позиции които съм изредил по-горе - защо парите са проблем, то вярвам непременно ще осъзнаете колко важно и значимо е човек да намери решения и начини за това как да започне да ползва все по-малко и по-малко пари за своите нужди и за своя живот от една страна и да усвоява все повече и повече от Божиите директни дарове, като се научи как да плати правилната цена за тяхното придобиване.

Ето защо аз бих искал от тук нататък да развием тази тема именно в тази посока - намаляването на нашата зависимост от парите и прехвърлянето на нашите реални нужди към Божиите ресурси, без посредничеството на системата и парите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 216
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #1 on: December 15, 2017, 01:32:43 AM »
Наскоро ми направиха впечатление ето тези Божии думи:

Amo 9:14  И аз ще върна от плен людете си Израиля; Те ще съградят запустелите градове и ще ги населят, Ще насадят лозя и ще пият виното им, И ще направят градини и ще ядат плодът им,
Amo 9:15  И те няма вече да се изтръгнат от земята, Която им дадох, казва Господ твоя Бог.


Бог не казва, че ще им даде много пари и несметни богатства, а че ще садят лозя и ще правят градини.

А в днешно време човеците гледат на обработващите земята като глупци, които се бъхтат ненужно. Същевременно сеят райграс и декоративни растения, понеже всичко си купуват, и могат да си позволят за времето, което биха вложили в обработване на земята, да изкарат пари, с които да си купят в пъти повече отколкото биха изкарали като реколта с двете си ръце.

И все пак, човек ако няма земя - не трябва ли да си я купи с пари, които е спечелил с труда си?
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #2 on: December 15, 2017, 02:07:32 AM »
За хора които за не са много наясно с банковата система и как функционира, бих предложил едно видео -

Парите като дълг https://www.youtube.com/watch?v=DqOL2tu4U38

Мисля, че като изгледат това видео, още по-ясно ще видят нещата които Watchman е писал за банковата система. Реално целата банкова система е основана на измама.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #3 on: December 15, 2017, 20:31:13 PM »
Аз виждам две решения - или 100%-во самозадоволяване на нуждите, или бартер. Първият вариант е много труден и бих го избрала само ако вторият е изрично забранен в Писанията (но доколкото зная не е).

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #4 on: December 15, 2017, 20:32:51 PM »
Има и 3-ти вариант: локална валута.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #5 on: December 15, 2017, 20:34:00 PM »
Доколкото зная всяка валута, различна от официалната, е забранена от закона.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #6 on: December 15, 2017, 20:37:05 PM »
Биткойн и разни други такива не са официални.

Никой не може да ти забрани да продаваш на комшията картофи и той да ти плаща в торби с пясък или кремъчни камъни.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #7 on: December 15, 2017, 20:41:57 PM »
Само в злато ли не можеше да ми плаща?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #8 on: December 15, 2017, 20:44:00 PM »
Златото е "конфискувано" по закон. Можеш да плащаш всякак, но златото е по-проблемна валута, особено ако се разчуе, че се ползва за разплащане.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #9 on: December 15, 2017, 20:48:46 PM »
Това решение ли е на проблема - онлайн платформа за стоки, произведени от нас, в която се търгува с някаква локална валута? (Или иначе казано - затворена система, която си самозадоволява нуждите посредством бартер или локална валута)

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #10 on: December 15, 2017, 20:53:59 PM »
"Онлайн" и "локална валута" не могат да се сработят добре заедно. Локалната валута е за локални производители. Онлайн означава, че хората са далеч и трябва да поръчват през куриер, а куриерът не приема локална валута. Затова и "онлайн" се обезсмисля.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #11 on: December 15, 2017, 21:00:34 PM »
Щом няма да е онлайн, тогава може би е по-разумно вместо да го измисляме, просто да се обърнем към традицията, да видим как хората са го правили векове наред и е работело.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #12 on: December 15, 2017, 21:00:55 PM »
Ще отворя нова тема за това: http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,898.msg112661.html#msg112661
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #13 on: December 15, 2017, 21:30:04 PM »
Quote
А ако вземем предвид и инфлацията и поскъпването на стоките от времето на бащата до днес, то тогава излиза, че не 8 а близо 20 пъти труда на фермера бива ограбван.

Не че е толкова важно, но според моите изчисления, ако стоката мине през големите вериги магазини ограбването е около 100 пъти (но не е толкова осезаемо за нас заради техологичния напредък, който донякъде го компенсира, и го усещаме като да е 20 пъти, но реално е около 100):

Купувачът си купува хляб от големите вериги на цена от 1лв, но получава брашно за 10ст.
=> Т.е. купувачът получава 10 пъти по-малко продукт.

Производителят на хляб го продава на големите вериги, и от левчето, което дава купувачът, той печели 10ст.
=> Т.е. производителят печели 1/10 от цената, която купувачът плаща.

10х10=100 (ако произвеждаш хляб и го продаваш на веригите, и после си го купуваш същия хляб от тях, ще получиш една стотна от продукцията, която си изработил)

Ото

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 75
Re: Парите - корен на всяко зло
« Reply #14 on: December 16, 2017, 08:16:19 AM »
  Относно парите, просперитетните глупости са едната крайност, но да се каже че парите са корен на всяко зло също е крайност. Библейският стих е: „Защото сребролюбието е корен на всякакви злини…”. В цялата история парите никога не са имали абсолютна стойност. И в древността, и в съвремието благородните метали променят стойността си в зависимост от пазарната ситуация.