Братско общение в тревожни времена

Дискусии върху Библейски и духовни въпроси => Основни духовни въпроси => Topic started by: Watchman on December 14, 2017, 22:22:44 PM

Title: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 14, 2017, 22:22:44 PM
В тази тема бих искал да поговорим за парите, за проблемите свързани с тях и за начините да намалим нашата зависимост от тяхното използване.

Преди много години посещавах една църква, където пастора (просперитетен проповедник) много обичаше да говори за пари. Той критикуваше, че в "старите" църкви хората не говорели за пари, защото чувствали, че не било добре да се говори за пари в църквата, но той настояваше, че това трябва да се разчупи. Затова накара всички да викат в един глас: ПАРИИИИИИ, ПАРИИИИИИ.

Може да се е научил от този господин: https://www.youtube.com/watch?v=a8fvj6eWFNc

Аз не помня дали виках, бях млад и във вярата и на години, но въпреки това не се поддавах лесно на подобни манипулации. Факт е че тези хора започнаха да издигат парите в култ, за тях всеки успех в Божието дело зависеше от пари, а не от вяра. Защото е много по-лесно да ходиш с виждането, което ти дават парите, отколкото с твърда увереност в неща, които не се виждат.

Какво са парите и защо са проблем?

Християните в повечето случаи не се замислят какво представляват парите. Те мислят, че това е просто обменно средство. Може би някога в историята това да е било така, но това със сигурност не важи за днешното време. В днешно време парите не са просто обменно средство, което има стойност само по себе си (като монетите от сребро и злато). Днес парите са система, те са цял механизъм, който в който няма никаква реална стойност, но парите работят само и единствено защото хората, които ги ползват вярват в тях. Т.е те вярват, че тия пари имат стойност, която могат да обменят за желани от тях неща.

В днешно време парите са проблем поради много причини, и по-долу ще се опитам да изредя някои от тези причини.

1. Днешните пари са система за ограбване на труда на хората.

Веднъж слушах един фермер, който каза следното. Моя баща обработваше 4 пъти по-малко земя от мен и печелеше от това 2 пъти повече пари отколкото аз изкарвам днес. Само по себе си това е много шокираща информация. Излиза, че стойността на труда на фермера се е обезценил поне 8 пъти. А ако вземем предвид и инфлацията и поскъпването на стоките от времето на бащата до днес, то тогава излиза, че не 8 а близо 20 пъти труда на фермера бива ограбван. Къде отива тази разлика? Кой прибира разликата, и как е възможно парите просто ей така да изчезват.

Това се дължи на банковата система, която печата (създава) пари от въздуха, без да налива никаква реална стойност в тези пари, които създава. По този начин се създава инфлация, като се увеличава паричния поток от една страна, а нищо с реална стойност не е създадено за да покрие тези новосъздадени пари. Всъщност създадено е, но не от банкерите, а от този фермер, който работи 4 пъти повече получава 2 пъти по-малко и парите които получава могат да му купят поне 2-3 пъти по-малко неща от колкото баща му би купил със същата сума. И всички ние сме на мястото на този фермер.

С други думи с използването на парите ние доброволно участваме в схема на грабеж, сами се нареждаме като овце да ни острижат без да получим нищо в замяна. Всъщност получаваме - все повече и повече административни, държавни и данъчни бремена. Но те вече не се задоволяват и с това. Те  искат нещо повече.

2. Паричната система, като инструмент за самофинансиране на нашето физическо, национално и духовно унищожение.

Тези пари, които биват ограбени от нас чрез паричната система, не биват просто изядени и изпити от тези, които ги ограбват. Ако би било така положението би било по-поносимо. По-големия и по-страшния проблем е че тия пари биват инвестирани в програми за подмяна на образованието, в спонсориране на "неправителствени" фондации, които се борят срещу всичко в което един християнин вярва, с тези пари се спонсорират идеологии, философии и политически и икономически теории, които са напълно антихристски по своето естество. И по този начин тези хора не се задоволяват само с това да ограбят плода на нашия труд, а с ограбеното от нас финансират стратегии и технологии за убийството на нашата душа и вяра.

Излиза че ползвайки финансовата система на този свят ние не само финансираме нашето материално ограбване, но също така финансираме нашето политическо поробване и духовно унищожение.


3. Парите - ключа към системата на този свят.

Замисляли ли сте се защо Писанието казва недвусмислено че "любовта към парите са корен на всяко зло"? Причината е че любовта към парите е всъщност любовта към този свят, сиреч към нечестивата подредба на света. Парите дават достъп към благата на системата. Трябва да спрем за миг и да помислим какво означава това. Да осмислим този факт.

Бог е създател на всички истински дарове и блага. И Той никога и никъде не е искал пари в замяна на тези блага и дарове. Бог разбира се не е натрупал всичката храна, или всичките блага в някакви пещери в които да ходим да си ги взимаме когато ни трябват. Бог е поставил определени изисквания за да можем да ги придобием, изисква се да платим някаква цена за тях. Но тази цена не се изразява в пари.

4. Парите като заместител на Божията валута.

Така стигаме до следващия проблем с парите, те не просто ни ограбват материално, не просто биват използвани като оръжие против нас, но те също така ни заслепяват за истинската Божия валута с която Бог, а не човек е определил да придобиваме Неговите блага.

Днешните християни са лишени от всякакво съзнание за Божията валута. Те дори не знаят, че съществува такава и че в Писанието пише за нея. Тази валута е цената, която ние трябва да платим за Божиите блага. Те не искат да знаят за това. Те искат да печелят пари, на тях им е добре да имат пари и не ги интересува, че ползвайки финансовата система те финансират собственото си физическо и духовно унищожение. Причината е че те дори не знаят, че има друг път.

В този форум аз не веднъж съм се опитвал да повдигна завесата към този друг път. Към този съвсем различен начин на мислене, към съвсем друга форма на интелектуално формиране, напълно противоположна на образователната система на този свят. Но те не искат да знаят, не желаят да чуят. Дори не ме попитаха какво имам предвид, защото аз направих всичко възможно да ги заинтригувам, да им обясня че съществува пещера много по-голяма от тази на Али Баба, която е пълна с много по-големи и скъпоценни съкровища. Но те дори не искаха да чуят за това. Не е ли този факт твърде странен?

Точно до това води заслепяването на парите. Те правят човека и сляп и глух за Божиите реалности, защото те вярват на системата на този свят и се борят да придобият повече от ключа към нея за да получат повече и повече от нея. Разбира се с оправданието че правят това "за Господа". Каква пародия!

Двете най-мощни ослепления, които този свят прави в християните са - науката и парите, които са двете страни на един и същ медал. И в светската наука има точно толкова истинност, колкото парите им имат реално покритие. И едното и другото се крепят на вярата на масите, и на абсолютно нищо повече.

5. Парите като данъчен и административен капан .

"Комуто данък данъка", казва Писанието, но в днешното законодателство само доходите в пари са облагаеми. Това означава, че ако печелите своите ресурси от които да живеете в нещо различно от пари, то вие няма да дължите никакви данъци и няма да сте обвързани с административното бреме да имате фирма, да плащате осигуровки и да плащате за счетоводство и въобще да носите цялото административно бреме на това да имате бизнес, който печели пари.

Днешните закони са така замислени че да убиват малкия бизнес и малката инициатива. Ако имате добра идея с която да можете спокойно да изхранвате себе си и семейството си без да сте задължен да се обременявате с административнотите бремена да плащате осигуровки и да правите разходи да имате фирма,  то в момента в който се опитате да направите такъв бизнес "законно" всичко изведнъж се оскъпява толкова много че за един човек без предварително натрупани пари е невъзможно да започне бизнес без да затъне в непосилни рзходи. Само осигуровките ще са около 150 лв на месец, счетоводителите искат поне 100 лв на месец.

Да кажем, че един човек на село би могъл да печели по 600 лв на месец с които може да върже двата края при това спокойно ако има храна от стопансвото си. Но ако мине през фирма и се разплати с държавното бреме, то от тия 600 лв първо ще му вземат 15% данък печалба и след това 150 лв за счетоводство и осигуровки и остават 360 лв с които ако отиде да си купи нещо от магазина там ще му удържат още 20% ддс начислено върху продаваните стоки и така реално му остават 300 лв.

Но ако той ги печели тия "600 лв" не в пари, а в друга стойност, те ще му останат толкова колкото са.

А ако човек дръзне да наеме работник във фирмата си, тогава административните бремена стават страшни и по новото законодателство ще се дава възможност на работниците да рекетират работодателя, като по този начин се поставя още един пирон в ковчега на малкия бизнес.

Обаче цялото това зло се стоварва върху главата на човека само защото той е решил да печели "пари". Ако човек започне да събира ресурсите си в Божиите суровини, то той измъква себе си от целия този капан на системата създаден да мачка, подтиска и унищожава бедните, слабите и малките.

Ако сте успели да вникнете внимателно в 5-те позиции които съм изредил по-горе - защо парите са проблем, то вярвам непременно ще осъзнаете колко важно и значимо е човек да намери решения и начини за това как да започне да ползва все по-малко и по-малко пари за своите нужди и за своя живот от една страна и да усвоява все повече и повече от Божиите директни дарове, като се научи как да плати правилната цена за тяхното придобиване.

Ето защо аз бих искал от тук нататък да развием тази тема именно в тази посока - намаляването на нашата зависимост от парите и прехвърлянето на нашите реални нужди към Божиите ресурси, без посредничеството на системата и парите.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: byFaith on December 15, 2017, 01:32:43 AM
Наскоро ми направиха впечатление ето тези Божии думи:

Amo 9:14  И аз ще върна от плен людете си Израиля; Те ще съградят запустелите градове и ще ги населят, Ще насадят лозя и ще пият виното им, И ще направят градини и ще ядат плодът им,
Amo 9:15  И те няма вече да се изтръгнат от земята, Която им дадох, казва Господ твоя Бог.


Бог не казва, че ще им даде много пари и несметни богатства, а че ще садят лозя и ще правят градини.

А в днешно време човеците гледат на обработващите земята като глупци, които се бъхтат ненужно. Същевременно сеят райграс и декоративни растения, понеже всичко си купуват, и могат да си позволят за времето, което биха вложили в обработване на земята, да изкарат пари, с които да си купят в пъти повече отколкото биха изкарали като реколта с двете си ръце.

И все пак, човек ако няма земя - не трябва ли да си я купи с пари, които е спечелил с труда си?
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: mak on December 15, 2017, 02:07:32 AM
За хора които за не са много наясно с банковата система и как функционира, бих предложил едно видео -

Парите като дълг https://www.youtube.com/watch?v=DqOL2tu4U38

Мисля, че като изгледат това видео, още по-ясно ще видят нещата които Watchman е писал за банковата система. Реално целата банкова система е основана на измама.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 15, 2017, 20:31:13 PM
Аз виждам две решения - или 100%-во самозадоволяване на нуждите, или бартер. Първият вариант е много труден и бих го избрала само ако вторият е изрично забранен в Писанията (но доколкото зная не е).
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 15, 2017, 20:32:51 PM
Има и 3-ти вариант: локална валута.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 15, 2017, 20:34:00 PM
Доколкото зная всяка валута, различна от официалната, е забранена от закона.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 15, 2017, 20:37:05 PM
Биткойн и разни други такива не са официални.

Никой не може да ти забрани да продаваш на комшията картофи и той да ти плаща в торби с пясък или кремъчни камъни.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 15, 2017, 20:41:57 PM
Само в злато ли не можеше да ми плаща?
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 15, 2017, 20:44:00 PM
Златото е "конфискувано" по закон. Можеш да плащаш всякак, но златото е по-проблемна валута, особено ако се разчуе, че се ползва за разплащане.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 15, 2017, 20:48:46 PM
Това решение ли е на проблема - онлайн платформа за стоки, произведени от нас, в която се търгува с някаква локална валута? (Или иначе казано - затворена система, която си самозадоволява нуждите посредством бартер или локална валута)
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 15, 2017, 20:53:59 PM
"Онлайн" и "локална валута" не могат да се сработят добре заедно. Локалната валута е за локални производители. Онлайн означава, че хората са далеч и трябва да поръчват през куриер, а куриерът не приема локална валута. Затова и "онлайн" се обезсмисля.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 15, 2017, 21:00:34 PM
Щом няма да е онлайн, тогава може би е по-разумно вместо да го измисляме, просто да се обърнем към традицията, да видим как хората са го правили векове наред и е работело.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 15, 2017, 21:00:55 PM
Ще отворя нова тема за това: http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,898.msg112661.html#msg112661 (http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,898.msg112661.html#msg112661)
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 15, 2017, 21:30:04 PM
Quote
А ако вземем предвид и инфлацията и поскъпването на стоките от времето на бащата до днес, то тогава излиза, че не 8 а близо 20 пъти труда на фермера бива ограбван.

Не че е толкова важно, но според моите изчисления, ако стоката мине през големите вериги магазини ограбването е около 100 пъти (но не е толкова осезаемо за нас заради техологичния напредък, който донякъде го компенсира, и го усещаме като да е 20 пъти, но реално е около 100):

Купувачът си купува хляб от големите вериги на цена от 1лв, но получава брашно за 10ст.
=> Т.е. купувачът получава 10 пъти по-малко продукт.

Производителят на хляб го продава на големите вериги, и от левчето, което дава купувачът, той печели 10ст.
=> Т.е. производителят печели 1/10 от цената, която купувачът плаща.

10х10=100 (ако произвеждаш хляб и го продаваш на веригите, и после си го купуваш същия хляб от тях, ще получиш една стотна от продукцията, която си изработил)
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Ото on December 16, 2017, 08:16:19 AM
  Относно парите, просперитетните глупости са едната крайност, но да се каже че парите са корен на всяко зло също е крайност. Библейският стих е: „Защото сребролюбието е корен на всякакви злини…”. В цялата история парите никога не са имали абсолютна стойност. И в древността, и в съвремието благородните метали променят стойността си в зависимост от пазарната ситуация.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 16, 2017, 10:47:07 AM
Контекстът е същият. Wathcman не е казал, че "еврото" или "доларът" са коренът на всяко зло, а общото название "парите". Аз приемам уточнението, че не е просто "парите", но всяки стремеж за богатство, който е по нечестив начин и заради самото богатство е проблем.

Авраам беше богат, но никога не е свидетелствано да издевателства над слугите си. Слугите му имаха уважение към него и това си личи в текстове, където негови слуги говорят за него. Самият Авраам ги научи на Господния път точно както беше изискването от Бога.

Авраам не трупаше богатство заради самото богатство, просто така се случваше. Ако човек се стреми към богатство, ще го намери и ще опита да се стреми към повече и повече заради самото имане и накрая ще загуби всичко:
Притчи 23
4. Не се старай да придобиеш богатство, Остави се от тая си мисъл.
5. Хвърляш ли на него очите си, - то го няма! Защото наистина богатството си прави крила, Както орел що лети към небето.


Когато човек прави това, което трябва е възможно да забогатее, но това не е задължително.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 16, 2017, 12:25:54 PM
Обичайното оправдание на хората е "Аз не се стремя да трупам богатство, а парите са просто средство, с което да си купя необходимото (земя, техника за обработване на земята, материали за къща и други сгради и т.н.)" Това променя ли нещата, оправдан ли е тогава наистина стремежът към пари?
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 16, 2017, 12:43:02 PM
Хората могат да говорят много неща, но плодът се вижда след време. Има много хора, които са били бедни и не са говорили за пари, но като дойде богатство и те се променят до неузнаваемост. Човекът е скрита картинка.

Този, който обича парите се познава по това, че влага упованието си изцяло в тях като основното средство, с което може да оцелее и е готов на всякакви компромиси, за да спечели още.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Nikolay on December 16, 2017, 16:36:55 PM
@Watchman

В точка едно логиката ти е вярна, но фактите са различни.

Говориш за обезценяване на продукцията на някой си "фермер" и това, че баща му изкарвал повече с по-малко. Като говориш за пари ?
Да баща му е изкарвал повече пари защото продукцията е била по-скъпо платена. Като количество, баща му е изкарвал по-малко продукция - което е различно.

Ако този "фермер" прави продукция за да печели пари - то той изкарва по-малко не поради друга причина, а поради конкуренцията която сваля цената.
Конкуренцията сваля цената поради факта, че с това се занимават корпорации, а там проблема е намаляването на работната ръка за сметка на машини/роботи. С тях те могат да обработват в пъти повече площ и да изкарат в пъти повече продукция с много по-малко разходи. Доколкото съм запознат по-темата, преди години 30% от дадено общество се е занимавало с производството на храни, в днешно време са 3% ако не се лъжа в световен мащаб.
(Примерно) Доколкото съм подочувал, огромна част от обработваемата земя в България е на 1 собственик.
Сам можеш да си направиш сметка колко спестяват и как подбиват продукцията на тоя "фермер" въпреки, че неговото може да се води "био" и да се продава на много по-голяма цена.
____

Иначе по-темата за пари е писано:

Притчи 30 глава
7 Две неща прося от Тебе: Не ми ги отказвай преди да умра: - 
8 Отдалечи от мене измамата и лъжата; Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада; 
9 Да не би да се преситя, и се отрека от Тебе и да кажа: Кой е Господ? Или да не би да осиромашея та да открадна, И да употребя скверно името на моя Бог.

______

По темата за криптовалутите, то си е една отделна тема може би. Това нещо става по-силно от ден на ден, като никъде не може да се разбере за какво всъщност се плаща и за какво се ползва тази изчислителна мощ на толкова CPU/GPU. Единственото което се коментира е, че това са някакви block-chains и толкова.
А щом нещо се укрива толкова внимателно, то поне аз нищо добро не очаквам да излезе от него. Подозирам, че това ще стане валута за обмяна в даден момент и другите ще почнат да отпадат или да имат по-малко значение. В доста онлайн магазини вече приемат това за нормална валута за разплащане, а някъде из Африканските страни са още по-напред.
Съвета ми е, внимавайте с това нещо и стойте далеч от него !
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Nikolay on December 16, 2017, 16:44:50 PM
Купувачът си купува хляб от големите вериги на цена от 1лв, но получава брашно за 10ст.
=> Т.е. купувачът получава 10 пъти по-малко продукт.

Производителят на хляб го продава на големите вериги, и от левчето, което дава купувачът, той печели 10ст.
=> Т.е. производителят печели 1/10 от цената, която купувачът плаща.

10х10=100 (ако произвеждаш хляб и го продаваш на веригите, и после си го купуваш същия хляб от тях, ще получиш една стотна от продукцията, която си изработил)

Ако беше толкова лесно, много хора щяха да продават хляб и да забогатеят. Вижда се, че не е баш така.
Ползват се заместители на брашното.
Ако един завод прави хляб, цената за изработка е по-ниска от това една фурна да прави хляб.
Малкия бизнес се ликвидира, чрез закони/данъци или се изкупува.
Монопол, и закони правени за да го защитават.
Отваряне на вратички в законите така, че корпорациите да не плащат данъци или плащат данъци в държави в които е по-изгодно.
Плащане на милиони за "консултации" на дъщерни фирми от което се пести данък печалба.

Дребния бизнес това не може да го направи, съответно изчезва.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 16, 2017, 19:38:58 PM
Quote
  Относно парите, просперитетните глупости са едната крайност, но да се каже че парите са корен на всяко зло също е крайност. Библейският стих е: „Защото сребролюбието е корен на всякакви злини…”. В цялата история парите никога не са имали абсолютна стойност. И в древността, и в съвремието благородните метали променят стойността си в зависимост от пазарната ситуация.

Правилно, аз по-надолу в текста съм обяснил, че става въпрос за "любовта към парите" като корен на всяко зло. Но също така съм пояснил, че в ония времена парите наистина са били просто обменно средство и пак любовта към тях е корен на всяко зло.

В днешно време обаче парите не са просто обменно средство, те са цяла система, която непрестанно твори огромни злини. Ето защо съм написал заглавието на темата по този начин.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 16, 2017, 19:56:51 PM
Quote
Обичайното оправдание на хората е "Аз не се стремя да трупам богатство, а парите са просто средство, с което да си купя необходимото (земя, техника за обработване на земята, материали за къща и други сгради и т.н.)" Това променя ли нещата, оправдан ли е тогава наистина стремежът към пари?

В случая ние не говорим за придобиване на богатство, а за поставяне на живота и оцеляването ни върху основата на една зла, измамническа, грабителска и нечестива система.

Истината е че самата система тласка хората към придобиване на повече и повече пари за което те трябва да продадат повече и повече от своето време.

Смисъла на тази тема е че човек трябва да използва парите и ресурсите които има за да намали, занижи своята нужда от пари, като в перспектива е тази нужда да се ликвидира на 100%.

Това разбира се не може да стане за един ден, дори трудно човек да го направи сам. Нужни са комбинираните и целенасочени усилия на много хора.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 16, 2017, 20:49:27 PM
Един мой приятел твърди, че за да стане независим от системата с парите, са му необходими пари (за земя и т.н.). Прав ли е? Звучи ми малко парадоксално.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 16, 2017, 21:09:14 PM
Познавам един човек, който написа прекрасна книга за живот извън системата. В тази книга той казва, че както лодкаря използва дока на пристанището за да се отблъсне от него и да се отдалечи от него, така ние можем да използваме каквото имаме от системата за да се отблъснем от нея.

Всичко това е много добре и ние го правим. Но има една голяма опасност. И тя е че човек може така да се увлече в правенето на пари "за да се отърве" от парите, че в един момент затъва още повече в зависимост от тях.

Този човек, който написа книгата залитна точно по този начин.

Още повече, че аз забелязва, един много интересен парадокс, а именно, че колкото повече човек става независим от системата (сиреч намира несистемни решения) - толкова става по-лесно за него да печели пари в системата (защото несистемните решения в повечето случаи са доста добра бизнес ниша).

Това от една страна е добре, но от друга е голямо изкушение, което може да завърти човека още по-навътре в системна зависимост и да се увлече да прави повече и повече пари.

Затова е нужна много голяма бдителност, дисциплина и самоконтрол когато се борави с пари.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 16, 2017, 22:06:52 PM
Разбирам.
А защо човек може лесно да се увлече по изкарването на пари, но не може така да се увлече по другия вид работа - копането на нивата да речем? Къде точно е разликата, че с парите е лесно, или че парите мислено си ги трансформираш в най-желаното?
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 16, 2017, 23:00:40 PM
Човек може да се увлече по всякакви неща, които имат някаква награда в себе си. А парите обещават целия свят и всичко, което е в него като награда. Затова са толкова опасни.

Особено ако човек е бил цял живот сравнително беден и редовно в недостиг на пари. В него има един голям вакуум на тема пари. За такъв човек, това е един бленуван и непознат свят за който мечтаят всички около него и той ако и привидно да се съпротивлява (понеже е християнин) изкушението и любопитството остават.

Затова е много полезно ако човек може доброволно да се откаже от съвсем реални възможности да прави пари, особено много пари, защото това води до много добро съзряване на характера и човек достига до един вътрешен баланс в отношението си към парите. Защото бедния човек, който винаги е бил беден - винаги е в състояние на финансов дисбаланс. И това е една от технологиите на системата. Дори това не важи само за бедните, а също и за богатите, дори свръх богатите. Повечето от тях са в постоянен паричен дисбаланс и е необходимо непрестанно да правят финансови еквилибристики с цел да обслужват огромния брой кредити и разходи, които неизбежно идват с големите пари.

Преди време бях чел малко от историята на живота на певеца Майкъл Джексън. Той прави някаква много успешна сделка с портфолиа с авторски права на различни изпълнители, които след това продава на Sony Entertainment от която продажба прави чиста печалба от 100 милиона долара. Това някъде пред 90-те години на миналия век са били много повече пари отколкото са сега, ако и сега да не са никак малко.

Но какво прави този човек вместо да заживее един спокоен и охолен живот с тия 100 милиона долара чисти пари в брой? Той ги използва като залог за да изтегли кредит от 500 милиона долара, с които вероятно се е надявал да започне да прави още повече пари. Но вместо това поради този кредит той изпада в един непрестанен финансов дисбаланс. Дори имението си Neverland, което е струвало 14.5 милиона долара го взима на кредит, ако и да е можел да си го купи в брой. Така стига до един момент в който изпада толкова много че е на ръба да го изхвърлят от имението му и да го загуби, защото не може да обслужва кредита. Ето защо някой да не си мисли, че богатите живеят охолно и нямат финансови проблеми. Те също са лишени от този баланс, поради измамата на системата, която ги тласка да ламтят за повече и повече и да влизат в кредити, ако и въобще да нямат никаква реална нужда да печелят още и още пари.

Друг подобен случай слушах от една жена, която разказва, че нейния съпруг имал мечта да отвори ресторант. И отворил малко ресторантче, семейна фирма, което потръгнало изключително добре. И жената във видеото каза следното: "В такива случаи, като ти потръгне бизнеса какво правиш? Ами правиш го да расте! Тия хора нито за миг не са спрели да се замислят, откъде идва това внушение, че бизнеса "трябва да расте" дори когато вече е напълно достатъчен и задоволителен за семейните нужди. Та това семейство се налапали с кредити и заеми за да отворят още 5-6 подобни ресторанта надявайки се да повторят успеха да първия и да "порастат" бизнеса. Вместо това затъват жестоко с разходите и кредитите ги довеждат до фалит губейки не само новите ресторанти, но и стария и жилището си и всичко.

Тези примери показват ясно, че идеята за непрестанния растеж, която се внушава от всички медии и която не съм видял някой икономист да оспорва всъщност е идеята на сребролюбието, лакомията и ненаситността. Докато човек трябва да се научи да намери баланс и да се съпротиви на изкушението "да расте" когато вече е достигнал точката на задоволяване на нуждите си. В която точка той има нужда да се стреми към баланс, стабилност и устойчивост, вместо към растеж. И дори ако междувременно е пораснал повече от нуждите си, да прояви оздравяващата процедура по доброволно и съзнателно свиване.

Съзнателното и доброволно финансово свиване има изключително благотворно и изграждащо влияние върху характера на човека. Това е изключително смиряващо преживяване, когато човек върви диаметрално противоположно на течението, и всички го считат за глупак. Но това е едно от най-мъдрите и полезни неща, които човек може да направи в живота си - да се смали ако се е разраснал повече от необходимото. Това е процес обратен на сребролюбието, и ако сребролюбието е корен на всяко зло, съзнателното и доброволното свиване и смаляване може да се нарече корен на всяко добро.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Нели on December 16, 2017, 23:37:39 PM
Всяка покупка ни струва не пари, а времето, което сме изгубили, за да изкараме тези пари. Време, което доброволно сме разменили за тази покупка. Това време ни е дадено от Бог и всеки трябва да направи своя съзнателен избор за какво да го ползва. Някой ден ще отговаряме за какво сме ползвали времето, което ни е било дадено.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 17, 2017, 01:22:46 AM
Точно това е първата и най-важна стъпка към намаляване на зависимостта от парите. Човек съзнателно и целенасочено да започне да намалява количеството време, което влага в печеленето на пари. Като за целта ще е необходимо и съзнателно и целенасочено да започне да намалява всички ония неща, които изискват пари.

Като се има предвид, че храната е едно от основните разходни пера, един прекрасен начин човек да намали харченето на пари е да започне да пости редовно, примерно поне един ден седмично всяка седмица. Само това действие ще намали с 1/7 разходите за храна. Или това са повече от 14% намаление, което е сериозно намаление. А ако пости 2 дни седмично ще намали почти 29%. Разбира се повече няма да се увличаме в това намаляване за да не се случи като при вица за магарето.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: 7ivan on December 18, 2017, 15:15:39 PM
По-добре е да не се жонглира между системата/робството и свободата, защото това е жонглиране между ада и рая. Колкото по-бързо се отърве човек от парите, толкова по-добре. Парите са само средството. Целта са удоволствията. Колкото повече пари толкова повече удоволствия.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 18, 2017, 15:27:29 PM
При условие, че ние цял живот сме живели в системата и повечето хора нямат никакви ресурси за живот извън системата е невъзможно да се премине към несистемен начин на живот с един скок. Подобни опити бидейки лишени от здрав разум винаги завършват трагично и такива хора се връщат обратно и затъват още по-дълбоко в системата.

Затова излизането от системата и парите трябва да бъде нещо към което да се подходи стратегически с дългосрочно планиране. Разбира се не трябва това да се използва като оправдание човек да продължава да си живее в системата с оправданието, че "дългосрочно" е планирал излизане. Такъв човек по-скоро търси отлагане. А човек, който е решителен предприема стъпки незабавно, но планира напред за да може да не стигне до задънена улица в един момент.

Дори твоя пророк разчита на парични дарения за да си плаща на радиостанциите да му ретранслират посланията. Защо не е намерил несистемно решение за това? Така той само утвърждава системата и парите.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 18, 2017, 15:28:01 PM
То зависи много от човека. Аз съм живял и с малко и с много и не съм търсил удоволствия, но съм ги влагал в определени неща, които са ми били полезни. Затова зависи много от човека.

Проблемът на парите днес е това, че са печатани от частна фирма и това ни прави роби на тази фирма на първо място. Това дали човек е роб на богатството е вече съвсем друго нещо.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Ото on December 18, 2017, 19:14:00 PM
   Четох…четох… и честно казано, не ви разбирам. Това, че работя и съответно получавам заплата в пари, прави ли ме съучастник на нечии престъпления  извършени чрез финансовата система? А в какво съм замесен, когато си платя данъка на жилището и колата?
 
Quote from: Tihomir
Проблемът на парите днес е това, че са печатани от частна фирма и това ни прави роби на тази фирма на първо място. Това дали човек е роб на богатството е вече съвсем друго нещо.

  Тук пък изобщо не мога да схвана логиката. По времето на Исус парите са сечени по заповед на кесаря, това прави ли всички които ги използваха кесареви роби?
   За мен лично парите са едно от гениалните човешки изобретения на древността, и това че участваш в стоково-парични взаимоотношения, в никакъв случай не означава, че си роб на системата, или на богатството. Роб на богатството може да бъде както богат, така и много беден човек. Робството на богатството е вътрешно състояние, но има характерни и наблюдаеми външни симптоми.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 18, 2017, 19:24:30 PM
Ото, ето че доживяхме деня в който ще мога да се съглася за нещо с тебе. А именно, че нищо не си разбрал. Не че очаквах точно ти да разбереш нещо. Напротив докато писах темата си представях точно такава реакция от тебе.

Просто твоя мироглед е толкова светски, че не можеш да прогледнеш за нищо, което е извън фундамента на този свят. Поради простата причина че ти вярваш, че освен светската реалност, друга реалност не съществува.

Знаеш какво се прави в такава ситуация - взимаш си синьото хапче и блажено заспиваш в прегръдката на системата заедно с най-гениалните й изобретения.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Nikolay on December 18, 2017, 23:28:19 PM
Ето малко относно фундаментите, гениалните системи или както там му казвате:

Езекиил 28 глава
 
13 Ти бе в Божията градина, в Едем;
ти бе обсипан с всякакви скъпоценни камъни: със сард, топаз, диамант, хрисолит, оникс, яспис, сапфир, антракт, смарагд и със злато; направата на тъпанчетата и на свирките ти е била приготвена за тебе в деня, когато си бил създаден. 
14 Ти беше херувим помазан за да засеняваш; и Аз те поставих така щото беше на Божия свет хълм; ти ходеше всред огнените камъни. 
15 Ти бе съвършен в постъпките си от деня, когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе
16 От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи!

Аз не се сещам нито един праведник в Библията който да не беше свързан с паричната система в малка или голяма степен. Що ли пък Йов не си продаде всичко с което Бог го благослови след всичките му мъки, или преди тях ?
Може би защото сребролюбието е твърде малко свързано с парите ? Или не знаем кой е Мамон (http://"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BD_(%D0%B1%D0%BE%D0%B3)")?
Quote
Мамонът е олицетворение от Новия завет на Библията на материалното богатство и алчността.
Матей доста добре го е описал. Проблема никога не е бил колко пари имаш, а какво е отношението ти към тях. За Соломон се казва, че е бил най-богатия, ма и той не си разпродаде всичко. Да, чрез това си богатство си взе много жени които го развратиха т.е. индиректно се поклони на друг бог, чрез парите, но проблема не е беше в тях, а в това за което ги използваше.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 19, 2017, 01:14:31 AM
Аз не веднъж споменах в тази тема, че в библейските времена парите наистина са били просто обменно средство. И въпреки това пак любовта към парите е била проблем и то не просто проблем, а корен на всяко зло.

В днешно време обаче парите са нещо много повече от обменно средство. Те са превърнати в оръжие за контрол, манипулация и разруха. Ето защо вече не просто любовта към парите е проблем, но и самите съвременни пари са проблем.

Ако се върнем отново към парите като обменно средство направено от скъпоценни метали, тогава вече самите пари няма да бъдат проблем (защото те ще са отново парче метал). Но днешната парична система е троянски кон, който като скрит враг воюва за нашето унищожение.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Ото on December 19, 2017, 09:18:05 AM
  Watchman,  аз зададох два елементарни въпроса, а ти ме пращаш при Нео. Като сме почнали с  филми…да продължим…:)  Веднъж Мечо Пух се беше изгубил, и докато се луташе, си говореше….”Аз съм се изгубил. И те (приятелите ми) са се изгубили. Значи сме на едно също място :)
   В случая аз работя, получавам пари и се разплащам с пари. И ти работиш, получаваш пари и се разплащаш с пари. Значи сме на едно и също място :) :) :)
   
  Аз ви обърнах внимание, че да се каже „парите са корен на всяко зло” е крайност. Обикновено крайностите рухват  при задаването на два-три прости въпроса.

 
Quote from: Watchman
Преди много години посещавах една църква, където пастора (просперитетен проповедник) много обичаше да говори за пари.
  Ако тогава имаше някой, който на всеослушание да зададе към проповедника няколко прости въпроса, сигурен съм че този тип проповеди много бързо щяха да престанат. Или проповедника щеше да се осъзнае, или нямаше да му останат достатъчно ”сеещи пари” слушатели.  Защото на просперитетни мантри от типа „ ти си Божие дете и трябва да си богат, да имаш най-добрата къща и кола…бедността е признак за грях и демонично натоварване…на работата си трябва да сте най-добрите работници” им трябват точно два въпроса.

Quote from: Watchman
Ако се върнем отново към парите като обменно средство направено от скъпоценни метали, тогава вече самите пари няма да бъдат проблем (защото те ще са отново парче метал). Но днешната парична система е троянски кон, който като скрит враг воюва за нашето унищожение.
  По времето на Исус всички дължаха данък в размер на един динарий (дневен надник на войник или копач) годишно. Динарият е бил от ценен метал. И с тези пари  се организирали военни кампании за разрастване на империята, гладиаторски боеве, строеж на езически храмове със задължителната статуя на действащия в момента кесар…а бе все „хубави” неща. Не трябваше ли още тогава някой да каже „парите са корен на всякакво зло”?

Quote from: Watchman
Смисъла на тази тема е че човек трябва да използва парите и ресурсите които има за да намали, занижи своята нужда от пари, като в перспектива е тази нужда да се ликвидира на 100%.
  Разбирам те, и по-нататък бих се включил точно в тази посока- рационално и пестеливо използване на ресурси, като предварително казвам-ликвидирането на 100% нуждата от пари за мен е  библейски необоснована, а при наличие на частна собственост и недостижима цел.

Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: 7ivan on December 19, 2017, 11:10:22 AM
@Oto
Стиха точно казва:’любовта към парите е корен на всяко зло'. И понеже няма средно положение т.нар. ‘безразличие’ трябва Божието дете да открие къде свършва любовта му към парите и къде започва омразата му към тях и да следва тая омраза докато ги сведе първо до минимум след това и до 0. Когато Исус и Петър нямаха пари за плащане, Исус направи чудо и реши проблема. Така и всеки, който има вяра в Бога трябва да решава проблемите си оставяйки ги в Божиите ръце, без да мисли за: ’така казва света’ :)
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Tihomir on December 19, 2017, 12:10:04 PM
Проблемът с парите не е това дали са били ползвани и дали се ползват сега, а за това, че днес за повечето хора от "модерната цивилизация" е невъзможно да се справят без да имат пари. Ако утре ги оставят извън града в къща много от тях няма да могат:
- да си запалят огън без да си купят кибрит или запалка;
- да си наготвят нещо от това, което намерят в градината или гората;
- да отглеждат плодове, зеленчуци, зърнени храни;
- да си направят хляб;
- да гледат животни;
- да имат поминък, който не зависи от куп съвременни машини;

и много много други неща, които първосигнално са свързани с пари за повечето хора. На мен ми е ясно, че човек трудно може да си произвежда всичко, но основните нужди е добре да ги покрива, защото ако в наши дни стане събитието, в което хората няма да могат да купуват и продават без белега, всички, които не могат да покриват основните си нужди без да използват пари са обречени или на гладна смърт или на това да направят компромис и да бъдат отхвърлени от Бога завинаги.

Хората в старо време са били много по-способни да се справят с такива ситуации. Да кажем, Адам като е бил изгонен от градината, как се е справил? Ами Ной след като е "акустирал" как се е справил през първите месеци като е нямало да си купи от някого нещо?

Ами зимата, ако човек живее някъде на километри от близък магазин, как ще се справи с това да оцелее ако не може да се придвижи поради голям снеговалеж и авария в електрозахранването, която трае 1-2 седмици?

Ето това е проблемът, че ако всеки от четящите се постави в тези ситуации и искрено размисли ще види, че почти машинално "решението" е "ще си купя", т.е. "ще се облегна на парите; те ще ме спасят".
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 19, 2017, 12:11:46 PM
Quote
   В случая аз работя, получавам пари и се разплащам с пари. И ти работиш, получаваш пари и се разплащаш с пари. Значи сме на едно и също място :) :) :)

Те и двамата разбойника на кръста бяха на едно и също място, но съдбата им беше съвсем различна. Защото единия смяташе, че това място му е неизбежната съдба, а другия потърси и намери изход от него.

Quote
Аз ви обърнах внимание, че да се каже „парите са корен на всяко зло” е крайност. Обикновено крайностите рухват  при задаването на два-три прости въпроса.

Ако се каже, че парите са корен на всяко зло без пояснение, да може да се приеме за крайност или за някаква необоснована фикция. Но аз направих съвсем ясни пояснения защо в днешно време не просто любовта към парите е корен на всяко зло, но и самите пари са се превърнали в система за вършене на всяко зло.

Quote
  По времето на Исус всички дължаха данък в размер на един динарий (дневен надник на войник или копач) годишно. Динарият е бил от ценен метал. И с тези пари  се организирали военни кампании за разрастване на империята, гладиаторски боеве, строеж на езически храмове със задължителната статуя на действащия в момента кесар…а бе все „хубави” неща. Не трябваше ли още тогава някой да каже „парите са корен на всякакво зло”?

Въобще не съм сигурен, че по времето на Римската империя годишния данък е бил само един дневен надник, защото ако беше така то евреите щяха да благославят кесаря повече от Соломона и никакви въстания против Рим нямаше да има. То това, което описваш е някакъв данъчен рай, който няма да намериш дори в днешните офшорни зони и всички народи щяха да се натискат да се присъединят към Римската империя.

Но като сме тръгнали да правим сравнение между Рим и сега - нека да направим истинско сравнение. Безспорно данъците в империята са използвани за армията, за разрастване на териториите на империята и вероятно за строителство на храмове (въпреки, че те самите са генерирали достатъчно доходи за да се самоиздържат и да инвестират в нови).

Но ето какво римското правителство никога не се е опитвало да прави с парите на данъкоплатците:

- да въвежда задължително "образование с цел контролиране на ума на масите
- да унищожава семейството чрез феминизъм, полови извращения и джендърни технологии
- да събира допълнителни данъци чрез инфлация причинена от сечене на монети с нескъпоценни метали (въпреки че и това са почнали да правят, но вече след като империята се "християнизира")
- да слага всякакви бариери пред частния бизнес и да мачка малкия бизнес чрез регулации
- да забранява на родителите да наказват децата си и да ги възпитават по свое усмотрение и в съответствие със своята вяра и убеждения

Този списък може да се продължи до много много страници. Но най-важното е че парите тогава са били истински. Нещо, което не го изяжда инфлация, не губи при сечене на нова деноминация пари, не се създава от въздуха в неограничено количество с въвеждане на няколко цифри с много нули в компютъра.

Т.е в ония времена парите са били нещо солидно и стабилно. Затова жълтиците на пра баба ми все още имат стойност, а левовете от епохата на комунизма и последвалите деноминации преди последната нямат никаква стойност. А долара за последните 100 години е изгубил 98% от стойността си. Една къща в далечната 1917-а година е струвала $500. Днес знаем колко струва.

И тук на първо място въпроса опира до благоразумие. Колко е благоразумно да сложиш плода на труда си в скъсан джоб? Колко благоразумно е да повериш ресурсите си за живот на разбойници и крадци? Къде в Писанието Бог поощрява глупостта? Не е ли глупостта също корен на всяко зло? Малко ли е написано в Писанието за безумния (сиреч глупавия, the fool)?

Ето защо избавянето от зависимостта от парите е на първо място - благоразумие и мъдрост.

Да, ние всички все още ползваме пари. Но аз влагам парите си по такъв начин, че тяхната необходимост да намалява все повече и все повече. И тя наистина намалява. Аз съм свил разходите си много сериозно откак съм поел по този път.

Иронията е че колкото повече мъдрост и умения усвоявам да живея с по-малко пари, толкова повече се увеличават възможностите ми да печеля пари. Защото за да живееш без пари ти трябва да създаваш сам своите собствени блага, а колкото повече блага можеш да създаваш толкова повече възможности имаш да продаваш тези блага на други хора. А това може да се превърне в изкушение, човек да се върне назад към системата и охолния живот на парите.

Ето защо негативното отношение към парите, което аз насърчавам в тази тема има за цел и да защитава от падане назад обратно в пропастта на системата и парите.
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Ото on December 20, 2017, 12:15:41 PM
Quote from: Ото
по-нататък бих се включил точно в тази посока- рационално и пестеливо използване на ресурси…
  На прага на зимата мислех  да продължа със  споделяне  в тази тема на  опита си, натрупан след 15г. отопление на дърва, но ако и навън да е студ, май ще е по-полезно да продължим с парите като обменно средство.

Quote from: Watchman
...но най-важното е че парите тогава са били истински. Нещо, което не го изяжда инфлация, не губи при сечене на нова деноминация пари, не се създава от въздуха в неограничено количество с въвеждане на няколко цифри с много нули в компютъра  А долара за последните 100 години е изгубил 98% от стойността си.

  Watchman, много полезно е да знаем, че днес парите са само хартии. А също и че тези които емитират пари,  тихомълком ни крадат 2÷5% от годишните доходи (толкова е обичайната инфлация). И  единият долар от 1917г, който днес се равнява на 50 долара (т.е. 4%  годишна инфлация) е полезно знание. Колкото и да е парадоксално, но това знание е пречка за сребролюбието в библейския смисъл на думата.  Защо да трупаш пари, след като с течение на времето стойността им намалява, или направо става нула?  Как да уповаваш на парите си, като знаеш че те са хартии, и в един момент могат да са ти полезни само като гориво за печката? Затова в днешното време на хартиени и електронни пари  сребролюбието трябва да го търсим не толкова към парите, а към целият си  сравнително по-траен имот-къщи, апартаменти, парцели, ниви, вили, коли, трактори, инвентар, цехове, работилници и т.н. Всеки трябва да изпита себе си, дали е положил бъдещето си в Господните ръце или уповава на имота си, и съответно е впрегнал всичките си сили и време в поддържането  и разширяването му.


Quote from: Watchman
… в ония времена парите са били нещо солидно и стабилно. Затова жълтиците на пра баба ми все още имат стойност...

   С жълтиците (ценните метали като пари) нещата са доста интересни. Текущата  цена на златото е 67лв/гр. Днес ти трябват два средни надника  за да купиш 1гр. злато. Ако жълтицата на баба ти  е турска златна лира с тегло от 6.6 гр, то стойността на златото  в нея се равнява горе-долу на половин месечна  заплата. Само че навремето за да получиш една златна лира е трябвало да работиш много повече от половин месец. При  сребърните монети  разликите са още по драстични. По времето на Исус  драхмата и съответно динарият са били от сребро и са тежали около 6.3гр. Днешната цена на среброто е 0.86лв/гр. т.е. в  един динарий има сребро на стойност 5.40 лв.  но днес никой няма да се хване за 5лв. да ти копа лозето. За предателството си Юда получи 30 сребърника, които са равни на 120 драхми. По онова време с тези пари е можело да се купи нива в покрайнините на Ерусалим. Днес със  120 драхми  (650лв.) не можеш да купиш нищо в покрайнините на  Ерусалим. И друго-от  сребро и злато са били само едрите монети. Масовите по-дребни монети са били от мед  и в днешно време стойността на метала в тях клони към 0ст. Както виждаш, ценните метали като пари също не са нещо чак толкова стабилно във времето.

  Пак повтарям: Има ли частна собственост-парите са неизбежни. При това положение е задължително да се проиграят  „на сухо” видът пари и стоково-паричните взаимоотношения в една общност от неидеални  съмишленици. Както е казал Суворов:  „Повече пот в учението, по малко кръв в боя” :) 
Title: Re: Парите - корен на всяко зло
Post by: Watchman on December 20, 2017, 12:52:01 PM
Quote
  На прага на зимата мислех  да продължа със  споделяне  в тази тема на  опита си, натрупан след 15г. отопление на дърва, но ако и навън да е студ, май ще е по-полезно да продължим с парите като обменно средство.

Това е естественото развитие на тази тема, да се мисли в посока на ограничаване на парите. И аз още не съм започнал да пиша за ония неща, които практикувам, но точно това е което има по-голям смисъл да се пише.

Quote
  Watchman, много полезно е да знаем, че днес парите са само хартии. А също и че тези които емитират пари,  тихомълком ни крадат 2÷5% от годишните доходи (толкова е обичайната инфлация). И  единият долар от 1917г, който днес се равнява на 50 долара (т.е. 4%  годишна инфлация) е полезно знание. Колкото и да е парадоксално, но това знание е пречка за сребролюбието в библейския смисъл на думата.  Защо да трупаш пари, след като с течение на времето стойността им намалява, или направо става нула?  Как да уповаваш на парите си, като знаеш че те са хартии, и в един момент могат да са ти полезни само като гориво за печката? Затова в днешното време на хартиени и електронни пари  сребролюбието трябва да го търсим не толкова към парите, а към целият си  сравнително по-траен имот-къщи, апартаменти, парцели, ниви, вили, коли, трактори, инвентар, цехове, работилници и т.н. Всеки трябва да изпита себе си, дали е положил бъдещето си в Господните ръце или уповава на имота си, и съответно е впрегнал всичките си сили и време в поддържането  и разширяването му.

Тука обръщаш нещата буквално надолу с главата. Зависимостта от парите не намаляват сребролюбието, ако и човек да знае за инфлацията, защото решението на градския човек спрямо инфлацията е да прави повече пари.

А да изгражда човек стопанство в което зависи от Бога да даде дъжд, да запази животните от болести, да пази от градушка - това само приближава човека до Бога и заздравява неговите взаимоотношения с Него.

Разбира се всяко нещо може да се превърне в препънка и идол. Има хора, които се вманиачават на тема молитва и почват да се молят по 8-10 часа на ден, като си въобразяват, че с това влизат в някаква по "висша духовност", докато всъщност това е кумир на собственото им его. Това не означава, че молитвата е нещо опасно и вредно, просто означава, че човешката плът е способна да опорочи всяко нещо. Да уповава човек на имота си е също толкова зло, колкото и да уповава на парите. Но обработването на земята е Божият път, а пътя на парите е светския път.

Quote
С жълтиците (ценните метали като пари) нещата са доста интересни. Текущата  цена на златото е 67лв/гр. Днес ти трябват два средни надника  за да купиш 1гр. злато. Ако жълтицата на баба ти  е турска златна лира с тегло от 6.6 гр, то стойността на златото  в нея се равнява горе-долу на половин месечна  заплата. Само че навремето за да получиш една златна лира е трябвало да работиш много повече от половин месец. При  сребърните монети  разликите са още по драстични. По времето на Исус  драхмата и съответно динарият са били от сребро и са тежали около 6.3гр. Днешната цена на среброто е 0.86лв/гр. т.е. в  един динарий има сребро на стойност 5.40 лв.  но днес никой няма да се хване за 5лв. да ти копа лозето. За предателството си Юда получи 30 сребърника, които са равни на 120 драхми. По онова време с тези пари е можело да се купи нива в покрайнините на Ерусалим. Днес със  120 драхми  (650лв.) не можеш да купиш нищо в покрайнините на  Ерусалим. И друго-от  сребро и злато са били само едрите монети. Масовите по-дребни монети са били от мед  и в днешно време стойността на метала в тях клони към 0ст. Както виждаш, ценните метали като пари също не са нещо чак толкова стабилно във времето.

Прощавай, но не намирам валутните ти курсове по които смяташ за меродавни. Днешната цена на златото не е реална, а е манипулирана от търговията с така нареченото книжно злато, което го има само на хартия. Другия начин по който се манипулира цената на златото е чрез лъжливи данни за така наречените златни резерви. Ако се разберат истинските стойности на златните резерви (или по-скоро тяхната липса) цената на златото ще скочи до небесната твърд.

Но не мисли, че аз съм голям фен на златото. Единственото злато, което притежавам е брачната ми халка, въпреки че съм имал възможност да трупам богатство в злато. Но вместо това аз предпочетох да следвам увещанието на Соломона, който е имал повече злато от всички царе по земята:

Пр. 3:13  Блажен оня човек, който е намерил мъдрост, И човек, който е придобил разум,
Пр. 3:14  Защото търговията с нея е по-износна от търговията със сребро, И печалбата от нея по-скъпа от чисто злато..
Пр. 3:15  Тя е по-скъпа от безценни камъни И нищо, което би пожелал ти, не се сравнява с нея.


Пр. 8:10  Приемете поуката ми, а не сребро, И по-добре знание, нежели избрано злато.

Пр. 8:19  Плодовете ми са по-добри от злато, даже от най-чисто злато, И приходът от мене от избрано сребро.

Пр. 16:16  Колко по-желателно е придобиването на мъдрост, нежели на злато! И придобиването на разум е за предпочитане, нежели на сребро.

Пр. 22:1  За предпочитане е добро име, нежели голямо богатство, И благоволение е по-добро от сребро и злато.

Ето в това аз инвестирах времето и ресурсите си, затова се отказах изцяло да инвестирам в сребро и злато. И това е, което съветвам всички да направят. Аз вече виждам изобилен добър плод от инвестицията си в мъдрост, разум, знание и добро име.

Quote
  Пак повтарям: Има ли частна собственост-парите са неизбежни. При това положение е задължително да се проиграят  „на сухо” видът пари и стоково-паричните взаимоотношения в една общност от неидеални  съмишленици. Както е казал Суворов:  „Повече пот в учението, по малко кръв в боя” :) 

Аз нямам нищо против ползването на алтернативна, локална валута. Моя проблем е с паричната система основана на насилие, измама и грабеж. Да, прилагането на местна валута е доста сложно начинание и аз не мога да кажа че имам задълбочено разбиране по въпроса, най-малкото защото още сме далеч от подобна ситуация. Но когато дойде време за нещо такова Бог ще даде мъдрост и решения за нещо такова.