Author Topic: Сношението в семейството  (Read 12197 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Сношението в семейството
« Reply #15 on: February 29, 2016, 09:30:41 AM »
Quote
И така основните въпроси в тази тема са под-въпроси на един по-основен въпрос а именно: Трябва ли да се противопоставя тялото на духа и да се счита, че ако нещо е приятно за тялото, значи е противно на духа?

Това е твоето виждане за темата. Не моето. Щом искаш това да обсъждаш, това обсъждай. На мен не ми е цел. Във всеки един мой пост аз обяснявах и обяснявах какво имам в предвид. И това което ти си написал изобщо не е фигурирало в идеята на тема! Ти това не можеш да разбереш и все се връщаш да дълбаеш там. Това ти изказване ясно ми показва, че изобщо не схващаш аз за какво говоря. В следствие на това ме обвиняваш, че аз не те разбирам и т.н  Исках да разискваме а не аз да доказвам нещо. Не се получава. Няма проблем с това.

Quote
Палко, по някаква неразбираема за мен причина ти трудно разбираш какво пиша по темата. Дори казваш два пъти си прочел за използваните думи в Йоан първа глава и пак казваш не си разбрал, ако и да е написано много ясно. После трябва да се обясняваме по два, три, пет пъти за неща, които вече са казани.
Мислех да ти напиша същото, ти ме изпревари. Много ясно те разбирам, но както казах аз изобщо не говоря за това.Не знам, защо си мислиш, че ти ясно си разбрал, какво аз съм искал да кажа, като говориш за съвсем други неща през повечето време. Писах го с големи и малки букви. Подчертавах го, одебелявах го и така без резултат. Както ти каза, няма смисъл по 3-4 пъти да се пише едно и също. Ти си говориш за гностицизъм, аскетизъм, въздържание и т.н Неща които ясно заявих, че не са тема на разговора. Няма как да се води дискусия така.

Quote
Ето това за "камерите" и "ключалките" вече не знам колко пъти го обясняваме и ти продължаваш да не разбираш аз какво съм казал и какво съм искал да кажа. Просто си решил, че това е нападка, "повърхностен подход", изкарвали сме те воайор и прочие неща, които ни най-малко не присъстват в това, което сме казали.
Мисля че все още не разбираш аз какво имах в предвид под "виждам" и изобщо контекста на цялото ми изречение там. За него поне съм сигурен, че е пределно ясно в какъв аспект се говори и няма нужда от пояснение. Не съм се засегнал от това което казахте а реагирах на него, поради начина по който беше изтълкувано нещо което ни най-малко има значението, което му придадохте.

Quote
При това буксува до степен, че аз не виждам смисъл по няколко пъти да обяснявам какво съм искал или какво не съм искал да кажа. В Писанието е написан принципа - "който чете нека разбира"
За Писанието този принцип е абсолютно валиден. Надявам се не мислиш, че това което ти пишеш или което се пише в този форум има същата тежест!!! Още повече, аз не смятам че съм дал повод да водиш темата в тази насока и да ми обясняваш неща които не са в нейната основа. Ти казваш "Аз смятам, че трябва да говорим за това...." и всички трябва да тръгнат след тебе, защото ти за това си преценил, че трябва да се дискутира. Ами все пак аз пуснах темата и имам право да не се съглася с това което ти казваш, че е тя.

Другия вариант е аз толкова зле да се обяснявам, че да е невъзможно да ме разбере някой и т.н  Не смятам, че чак толкова неразбираемо съм обяснил, за какво искам да говорим. Но и в двата случая няма смисъл да се продължава така. Щом си решил да продължиш темата в тази посока, добре. Ето, има хора на които им е интересно и полезно. А да е полезно, това е важното. Другото е "разлайване на кучетата".
 Имайте Мир!
Между другото, благодаря на този който промени заглавието. Мисля, че наистина така е по-добре.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Re: Сношението в семейството
« Reply #16 on: February 29, 2016, 09:39:58 AM »
Те и двамата говорят право, просто говорят за различни неща. Единия говори за използването на жената като предмет за задоволяване без мъжа да се интересува от нейните чувства, а другия говори за любов и наслада в семейството и изобщо в живота.

Като цяло и двамата са прави за това което говорят. Грижата за това жената да има своя дял удоволствие в сношението е грижа на мъжа, ако той не се интересува от това за нея може да е едно неприятно изживяване дори да са женени.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Сношението в семейството
« Reply #17 on: February 29, 2016, 11:41:15 AM »
Палко, както виждаш аз се старая да изяснявам принципни положения, които касаят темата. Ако ти смяташ, че те не я касаят, ти изясни принципните положения, които касаят темата така както ти я разбираш. Аз съм писал нещата, които съм писал, защото виждам, че в твоите трактовки по темата има опасни уклони, както и много субективни и абстрактни неща, като примера ти с жената, която я боляло нещо. Според мен ти дори не осъзнаваш какъв квас и какви уклони има в нещата, които пишеш, защото за теб те са нещо праволинейно, което не поставяш под съмнение. Затова аз предпочитам за пиша принципните неща, които изобличават тези уклони, за да няма "обидени", "нападнати", "неразбрани" и други персонално взети неща. Понякога човек пише неща без да си дава сметка за изводите, които произлизат от тях, или без да си изяснява принципните положения, които са го довели до написването на такива неща. Тогава той твърди "ама аз не съм казал такова нещо". Дори да не си го казал в прав текст, то пак е там, защото е неразривно свързано с духа и основата на която са казани тези неща. А по-горе ти написа доста абсурдни неща, които няма как да ги напишеш ей така от въздуха, има определени учения, настроения и исторически контекст, които стоят зад тях, без значение дали го осъзнаваш или не.

Когато принципните положения са изяснени, всеки може да си прави изводите за себе си. Но ако се внушават напълно небиблейски и погрешни принципи чрез които да се подхожда към темата, тогава това не може и не трябва да се толерира.

Ако пък смяташ, че аз съвсем нищо не съм разбрал от това, което казваш или си искал да кажеш, пиши по нещата, които искаш да кажеш, като се аргументираш с Писанието и нека четящите да изпитват.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Сношението в семейството
« Reply #18 on: March 01, 2016, 10:31:29 AM »
Здравейте!

Мен ме интересува един такъв въпрос, който има отношение към темата:

6 И жената видя, че дървото беше добро за храна и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, и взе от плода му и яде, даде и на мъжа си да яде с нея, и той също яде.
7 Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа и си направиха препаски.


Защо, според вас, първата работа на Адам и Ева като ,,прогледнаха'' беше да скрият интимните си части с препаски? С какво изведнъж точно тези части от телата им станаха срамни за показ?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Сношението в семейството
« Reply #19 on: March 01, 2016, 11:06:30 AM »
По отношение на отговора на този въпрос може да се разсъждава, но каквото и да се каже ще бъде само предположение.

Аз обаче искам да направя едно уточнение. Никъде не се казва, че "точно тези части от телата им станаха срамни за показ", а се казва, че те са осъзнали че са голи. В края на 2-ра глава от Битие се казва, че мъжа и жената бяха голи и не се срамуваха. Когато влезе греха влезе и срама, без грях няма и срам. Грехът винаги носи със себе си тези трите: страх, срам и съмнение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Сношението в семейството
« Reply #20 on: March 01, 2016, 11:30:40 AM »
Да, когато те са осъзнали че са голи, са се покрили с препаски от смокинови листа. Постарали са се да избегнат до някъде голотата си като са покрили именно интимните си части. След това, когато Бог повикал Адам, той отговорил, че се е скрил, защото е гол. Явно голотата на тялото предизвиква срам, неудобство, но най-много  интимните части. Затова и първо тези части бяха покрити. Но защо точно те изведнъж , при ,,проглеждането'' на мъжа и жената предизвикаха такова неудобство за тях? Преди грехопадението,пише че бяха голи и не се срамуваха от това. Защо след това най-срамни се оказаха интимните им части?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Re: Сношението в семейството
« Reply #21 on: March 01, 2016, 13:28:23 PM »
В много интересна посока дълбаете. Да видим до какъв извод ще достигнете :)
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Сношението в семейството
« Reply #22 on: March 01, 2016, 20:15:10 PM »
Ако четеш в пророците ще видиш, че когато една жена се разголи краката от кокалчетата нагоре това е наречено срам, без краката да са "интимни части":

Ис. 47:2 Махни булото си, дигни полите си , Открий пищялите си , мини реките.
Ис. 47:3  Голотата ти ще се открие, Да! срамотата ти ще се яви: Аз ще си възмъздя, И не ще се примиря с никого.


Хората може да са си скрили "интимните части" според тяхната представа за срам. Но Бог им уши кожени дрехи за да им даде адекватно покриване на срама, което очевидно не е само интимните части.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

miroslav1975

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 15
 • "В света имате скръб;но дерзайте: Аз победих света
Re: Сношението в семейството
« Reply #23 on: March 01, 2016, 20:43:32 PM »
 Здравейте !
 "Господ Бог заповяда на човека : От всяко дърво в градината свободно да ядеш, но да не ядеш от дървото за познаване на доброто и злото, защото в ДЕНЯ, когато ядеш от него, НЕПРЕМЕННО ЩЕ УМРЕШ" (Битие 2:16-17).
Та защо Адам и Ева са се препасали със смокинови листа ? Отговорът може би е следният : Опитвали са се да скрият грехът, защото са осъзнали, че престъпвайки единствената Божия заповед са осъдени на изгнание от вечността на Райската градина. Опитът им да скрият греховността си е смешна и комична, тя наподобява и опитът на някои съвременни християни и не-християни да претендират за безгрешност и абсолютна правдивост.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Сношението в семейството
« Reply #24 on: March 01, 2016, 22:02:35 PM »
Quote
Хората може да са си скрили "интимните части" според тяхната представа за срам. Но Бог им уши кожени дрехи за да им даде адекватно покриване на срама, което очевидно не е само интимните части.

Може и цялостната голота да е срам, но факт е че първите хора покриха първо и само интимните си части. Не покриха други части на тялото си-ръце, крака, корем, гръб, глава, а се насочиха само към споменатите участъци. Явно чувстваха, че те непременно трябва да се покрият. Защо? Докато за останалите части от телата си не изпитваха чак такава необходимост. Иначе биха се постарали да покрият по някакъв начин и тях. Може да не са се покрили ,,адекватно'', както казваш, но въпроса ми е -Защо точно интимните им части изведнъж им стана неудобно да са открити? С какво те са по-срамни за тях от останалите части на телата им?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Re: Сношението в семейството
« Reply #25 on: March 02, 2016, 09:15:01 AM »
Опитът им да скрият греховността си е смешна и комична, тя наподобява и опитът на някои съвременни християни и не-християни да претендират за безгрешност и абсолютна правдивост.

Подценяваш ги, това са били първите хора създадени директно от Бог, без недостатъци в тях. Да ги сравниш с днешното християни е меко казано неуместно. Всъщност и двамата са имали много добра представа какво се случва и какво трябва да направят.

Познанието за добро и зло има пръст в огромна част от решенията които взимаме самите ние и всеки един човек. Мислил съм доста в тази посока и всъщност доста се стреснах когато го осъзнах .

Защо покриха интимните си части ? Или да кажем, репродуктивните :)
Бог им направи дрехи за да допълни нещата и да ги направи по-добри. Първата пола която направи на Ева беше до коленете.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Сношението в семейството
« Reply #26 on: March 02, 2016, 09:17:31 AM »
Quote
Аз съм писал нещата, които съм писал, защото виждам, че в твоите трактовки по темата има опасни уклони, както и много субективни и абстрактни неща, като примера ти с жената, която я боляло нещо.
Ех, Watchman, продължаваш в същия дух. Ако не разбираш аз какво ти пиша вземи прочети Nikolay какво е написал. Той без да се разпростира в четири поста е обяснил позицията и на двама ни по темата. Нещо което ти не можеш още да си изясниш и продължаваш да "изобличаваш моите трактовки, които били заквасени от разни учения". Колкото до примера който съм дал, да, може би е абстрактен и 1 на милион, но всъщност това е съвсем реална ситуация от живота на едно семейство. И те си знаят през какво са минали за да го преодолеят. За тебе това е непонятно и неразбираемо. Но ако беше на тяхно място, щеше да знаеш с какво се е "преборил" мъжа примерно и колко е израстнал в покорството си към Бог. Защото той след дълга борба със себе си и с Бог, предпочете да не "търси това което му се полага" по начина за който говоря аз. И това донесе голяма победа в тяхното семейство и заздрави а не отслаби връзката им. Да, наистина е странен случай, но е реален. И атаката е много силна, когато взема повод от Словото. Защото там това нещо се "насърчава", поради избягване на прелюбодейство. И сатана нашепва, че ти си онеправдан и едва ли не ако извършиш това прелюбодейство, то имаш повод за него. Ама тези неща ти не можеш да ги разбереш и ще махнеш с лека ръка на тях, защото не са на твоята глава. За това пак ти казвам, не бързай да отсъждаш преди да си разбрал! И по същия начин много лесно си позволяваш да определяш кой с какъв мотив пишел.

Quote
Дори да не си го казал в прав текст, то пак е там, защото е неразривно свързано с духа и основата на която са казани тези неща. А по-горе ти написа доста абсурдни неща, които няма как да ги напишеш ей така от въздуха, има определени учения, настроения и исторически контекст, които стоят зад тях, без значение дали го осъзнаваш или не.
Не знам кое ти се стори толкова абсурдно. Ако искаш прати ми го на лични, да не разводняваме темата още. Аз няколко пъти заявих, че не поддържам никаква форма на аскетизъм и въздържание. И темата също не е за тези неща. А ти основно за тях пишеш. Взел си си повод от нещо което съм написал, но не схващаш изобщо цялостното ми мислене. Аз също мога да си мисля разни неща относно твои изказвания, но не те "маркирам" с тях. Разбирам, че искаш да опазиш четящите от вредни учения, но не разбирам къде ги съзря всички тях в това което пиша. При положение, че ясно заявявам и се съгласявам с това което и ти казваш. Те не били написани ама били там........

И щом не се доверяваш на примерите които ти давам, да дам един който със сигурност трябва да знаеш. Ти като последовател на разбиранията на Арт Кац, си чел неговата книга и примера, който даде в нея за общността която е основал и шоколадовите топчета за закуска на децата? Взе ли да ти светва? Как се карали, защото една част искали да отделят пари за такъв тип закуска. И се оказало, че децата като не получавали такива топчета ставали нервни, от там изнервяли майките  които цял ден се занимавали с децата, тях пък ги заболявали главите и от там страдал половия живот на семейството. Доста абсурдно,а? Доста ниско. И то в общност!!! Сега виждаш ли колко такива абсурдни според твоите разбирания ситуации могат да се случат? Ти готов ли си да се срещнеш с тях или ще обясниш на хората в типичния си стил, че са инфалтилни и недорасли. Защото това няма да реши проблема. Така че давай по-лека и обръщай внимание и на "по-малките" от тебе. Защото е добре главата ти да е "вдигната към небето" ама покрай това трябва да можеш да забелязваш и нещата които се случват тука на земята. Имаше едно семейство в което мъжа искал да има сношение с жена си едва ли не всеки ден. И когато тя му откажела, той започвал да я пита дали тя не го обичала вече и защо го избягвала. И защото "за тези неща никой не говори" е нямало кой да му обясни на този човек, че малко въздържание заради самата му жена няма да е излишно. Ама той от къде да се сети. Нали не прави нищо което да е грешно? Сега вече не са заедно. Не казвам, че това е основната причина, но това му отношение показва и много други неща. За това говорех аз. За последен път го обяснявам ако разбереш, разбереш. Ако не, ще продължаваме да четем за аскетизъм и гностицизъм. Което не че е лошо да се говори, но просто не е това което аз изповядвам!!!

Колкото до зададения въпрос от Valipeti, аз лично не мога да заявя нищо със сигурност. Това което мога да кажа обаче е, че разбирането за голота преди и сега е много различно. В момента можеш да видиш почти съблечени хора по улиците. Но все още в някои ислямски страни предимно ако се покаже повече от глезена вече има проблем. Дори в такива страни не са малко случаите на линчувани туристи, които си позволяват да се носят както са свикнали в техните си държави. Да не стане само, че сега прокарвам идеи за исляма :) . Въпреки че е странно, че в християнските уж държави е обратното. За това би ми било интересно да чуя какво мислиш по въпроса Valipeti. Но също предполагам, че покриването точно на интимните части има някакво значение.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Сношението в семейството
« Reply #27 on: March 02, 2016, 09:44:55 AM »
Quote
Защо покриха интимните си части ? Или да кажем, репродуктивните :)

А аз се питам, дали те са имали разбиране, че тези органи са репродуктивни? Защото още при наказанието в Едем, Бог казва: "Ще ти преумножа скръбта в бременността; със скръб ще раждаш чада", което говори, че трябва да са знаели може би. Хем пък от друга страна : "И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина; и каза: С помощта на Господа придобих човек."  Това е след като са изгонени. Преди този момент какво е ставало? Толкова ли малко време са били в Едем, че да не е забременяла Ева там? Тогава не е имало проблеми с това като сега. Или не са имали сношение изобщо(не искам да го налагам като идея, просто се чудя). Или ако са имали Бог е предотвратил зачеване?
Между другото Watchman-е, ако това е което си съзрял като "аксетични" мотиви в моето писане то е провокирано от такива въпроси. Защото се сещам, че бях писал за Адам и Ева в един от постовете си а ти явно си решил, че съм го "взел от гностицизма". Но това е нещо което е от Библията а не от трудовете на някой гностик. А може и там да присъства, не знам всъщност. С което искам да кажа, че се опитвам да размишлявам върху това което е писано в Словото а не върху ученията за които ти говориш.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Сношението в семейството
« Reply #28 on: March 02, 2016, 15:38:25 PM »
Quote
Явно чувстваха, че те непременно трябва да се покрият. Защо?

Именно поради неадекватната си представа за голота, което се доказва от факта, че Бог даде адекватно облекло и покриване след това. Но имам чувството, че ти искаш да внушиш някакви изводи базирани на тяхната неадекватност след грехопадението?

Quote
Колкото до примера който съм дал, да, може би е абстрактен и 1 на милион, но всъщност това е съвсем реална ситуация от живота на едно семейство. И те си знаят през какво са минали за да го преодолеят. За тебе това е непонятно и неразбираемо. Но ако беше на тяхно място, щеше да знаеш с какво се е "преборил" мъжа примерно и колко е израстнал в покорството си към Бог. Защото той след дълга борба със себе си и с Бог, предпочете да не "търси това което му се полага" по начина за който говоря аз. И това донесе голяма победа в тяхното семейство и заздрави а не отслаби връзката им. Да, наистина е странен случай, но е реален.

Извънбиблейските примери са много коварно нещо, защото всичко е базирано на субективната човешка преценка и липсва Божията оценка за поведението на хората. Ти казваш имало "голяма победа", но всъщност може да е било голям провал и този провал да даде горчивите си плодове на своето време. А може неща, които изглеждат провал в очите на външните хора, Бог да ги вижда като голяма победа. Затова изводи не могат да се правят на базата на подобни примери. В Библията има хиляди страници вдъхновено Писание и за него се казва, че е полезно за поука, поправление и наставление и е напълно достатъчно Божият човек да достигне съвършенство, без никаква нужда от човешки примери и ситуации.

Виждам също, че пак търсиш да се обясняваш персонално вместо да обърнеш внимание на тематиката. Ти написа много неща, които аз мога да извадя едно по едно и да ти посоча кваса в него, но избрах да не го правя и да изпадам в непрестанни обяснения, кой как се обидил, как се почувствал засегнат и прочие безкрайни обяснения от които няма полза за никого. Ти самия продължаваш да ми приписваш неща, лепиш етикети и прочие персонални неща, които аз нямам желание да се занимавам с тях. Ако така си избрал да си мислиш за мен, мисли си. Аз нямам някаква лична кауза да се издигам в очите, на теб или на някой друг, че да инвестирам време в това да се оправдавам.

Хора, които познават моя стил на писание, знаят, че аз подхождам принципно, а не лично към въпросите във форума. Въпреки, че се налага понякога с някой нещо лично към него да се обърнеш, това не е нито приоритет нито водещ принцип в моя начин на писане и подход към темите. Като цяло аз бих предпочел темите да се дискутират изцяло на принципна база и да се изключат напълно неща като "значи ти ми приписваш това", "значи според теб аз съм такъв". Въобще обръщането на една библейска (или каквато и да е друга) дискусия в лична полемика е крайно незряло. В крайна сметка нашето себе трябва да бъде разпънато и мъртво. Ако си мъртъв, ще се вълнуваш ли кой какво е казал за тебе?

Да, може да не сме се разбрали, аз затова написах ясно по-горе, ако не съм те разбрал, ОК - пиши онова, което искаш да пишеш по темата. Както виждаш сам приемам възможността нищо да не съм разбрал. Ти не приемаш ли възможността ти да не си ме разбрал?

Quote
Ти като последовател на разбиранията на Арт Кац, си чел неговата книга и примера, който даде в нея за общността която е основал и шоколадовите топчета за закуска на децата? Взе ли да ти светва? Как се карали, защото една част искали да отделят пари за такъв тип закуска. И се оказало, че децата като не получавали такива топчета ставали нервни, от там изнервяли майките  които цял ден се занимавали с децата, тях пък ги заболявали главите и от там страдал половия живот на семейството. Доста абсурдно,а? Доста ниско. И то в общност!!!

Аз не само съм чел примера в книгата, но съм бил там и съм видял с очите си неща пред които този пример бледнее. Американското християнство е доста пропаднало и в общността на Арт идваха всякакви образи носещи всякакви бремена и заблуди от местата в които идваха.

Quote
Сега виждаш ли колко такива абсурдни според твоите разбирания ситуации могат да се случат?

Очевидно не си обърнал внимание какво съм написал, защото аз използвах определението "абсурдно" за някои твои твърдения, а за ситуациите използвах определенията "субективни и абстрактни". Обаче ти взимаш думата "абсурдно" и я пренасяш към ситуациите и после искаш обяснения за това? Ето заради такива неща нямам никакво желание да се обяснявам.

Quote
Имаше едно семейство в което мъжа искал да има сношение с жена си едва ли не всеки ден. И когато тя му откажела, той започвал да я пита дали тя не го обичала вече и защо го избягвала. И защото "за тези неща никой не говори" е нямало кой да му обясни на този човек, че малко въздържание заради самата му жена няма да е излишно. Ама той от къде да се сети. Нали не прави нищо което да е грешно? Сега вече не са заедно. Не казвам, че това е основната причина, но това му отношение показва и много други неща. За това говорех аз. За последен път го обяснявам ако разбереш, разбереш.

Само не става ясно защо в тези цветущи примери все проблема според тебе трябва да се търси в мъжа. А жената се приема за чиста монета и всичко, което тя прави не се постава въобще под въпрос. Подобно отношение ми е доста познато и ще те оставя сам да се сетиш името на учението, което стои зад него. Докато истината е че жените са в дъното на повечето семейни проблеми. Чрез жената грехопадението дойде на света и затова Бог е забранил на жената да има водеща роля и да поставя условията. Ако прочетеш малко статистика разводите идват преобладаващо по причина на действията на жените. Жените са много по-податливи на демонични влияния и внушения, затова е забранено на жена да поучава или да владее над мъжа. Но твоите примери никак не отразяват тази реалност. Напротив, в тях жената е чистата константа, която трябва да остане непокътната и мъжа да се съобразява с нея без да търси промяна в жената.

Вместо това правилния подход трябва да отчете няколко принципни положения:

1. Подобни проблеми от интимно естество семействата трябва да решават самостоятелно без да стават достояние на външни лица, защото външни хора нямат дял в това, което става или не става в семейното ложе. Ти спомена, че някакви семейства гледали порнография. Това как точно го разбра, освен ако някой не ти го е казал? Изключваме вариантите с камерите и ключалките. Ако обаче някой ти го е казал, това означава, че той по този начин излага своя брачен партньор на показ. И какво излиза: влиза да кажем в събранието съпругата на човека, който ти е разкрил тази информация - и ти си мислиш - ето я сестрата, която гледа порно. Или тя да си помисли - ето хората на които мъжа ми е казал, че гледаме порно. Колко здраво е подобно нещо?

2. Мъжа трябва да изследва причините за проблема и да намери решение. Какво решение той ще намери не може да се прилага като еталон за решението, което друг мъж ще намери в аналогична ситуация. Семейните отношения са святи, което ще рече ОТДЕЛЕНИ, ние нямаме отношение към тях освен ако не става въпрос за открит грях с който събранието трябва да се справи.

От принципна гледна точка аз мисля, че най-доброто е да се намери баланс между въздържанието и сношението в едно семейство. Но този баланс ще е различен при различните семейства, поради множество индивидуални и субективни фактори при различните двойки. Поради тази причина не може да се прави еталон и да се насърчават всички да го следват. Това, което е "голяма победа" за едни може да се окаже тотална катастрофа за други.

Като мъж, който е женен вече повече от 12 години аз искам да насърча младите мъже да не гледат на брака като на бягство от въздържанието. Брака изисква въздържание и аз намирам, че въздържанието за семейния мъж е също благословение, както е и сношението. Ето защо семейния мъж трябва да се обучава във въздържание, но не разбира се за сметка на съпругата си и обратното. Ако използваме семейството като средство за бягане от въздържание, а не като средство за обучение във въздържание, когато дойде злия ден, той ще ни завари неподготвени и тогава врага ще е готов да ни удари и ние ще сме готови да паднем!

А по отношение на залитанията в разни крайни и опасни неща (включително в интимните отношения), то аз мисля, че ако един човек има Божия Дух, Той ще го извади от всяка крайност и залитане. Бог ще изобличи едновременно и мъжа и жената ако правят нещо нередно и ако послушат изобличението Му, те ще излязат от сенчестите места. И за това няма никаква нужда от намесата на външни лица и "интимни съветници". Бог е гарант на брачния завет и Той ще води Своите си в прави пътища заради Името Си.


Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Сношението в семейството
« Reply #29 on: March 02, 2016, 21:04:05 PM »
Quote
Именно поради неадекватната си представа за голота, което се доказва от факта, че Бог даде адекватно облекло и покриване след това. Но имам чувството, че ти искаш да внушиш някакви изводи базирани на тяхната неадекватност след грехопадението?

На моят въпрос :
Защо точно интимните им части изведнъж им стана неудобно да са открити? С какво те са по-срамни за тях от останалите части на телата им?

Отгпвора ти е цитата отгоре, който би трябвало да означава:
Адам и Ева са имали неадекватна представа за голота и затова са покрили само интимните си части, но Бог им е поправил тази представа като е покрил и останалите голи части на телата им с адекватни дрехи.

От такъв отговор разбирам, че частичното покриване на първите човеци е допълнено с цялостно покритие на телата им чрез друга материя.  От това е ясно, че просто смокиневото покритие е било недостатъчно за покриването на срама. Но, когато то е било заменено с кожени дрехи, те също са включвали покриване на интимните им части + останалите части на телата им. Т.е. Бог не оставя непокрити частите, които преди това хората са покрили само с листа. Което означава, че Той удобрява покриването на интимните им части и го прави по- качествено и пълно след това.
Това е отговора ти! Но той не отговаря на въпроса, който зададох! Щом Бог удобрява покриването на интимните части на човека + останалата част от тялото, тогава отговора ти трябва да се насочи към точния въпрос:
Защо "прогледналите" Адам и Ева се срамуваха най-много от частите на телата им с препаски?

Та аз не искам да внушавам никакви изводи, базирани на тяхната неадекватност в срама им , защото Словото показва, че не са чак толкова неадекватни, както ги представяш. Бог е съгласен с тяхното покриване, но го допълва по-качествено! А изводи можем да правим, когато мислим и разсъждаваме адекватно на Написаното! Това ми е целта - да се разсъждава и разисква, но без предразсъдъци.
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!