Author Topic: Божиите синове  (Read 35448 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Божиите синове
« on: October 26, 2007, 14:13:37 PM »
Кои са Божиите синове?

В Новия завет съчетанието "Божии синове" се използва за вярващите в Исус.
А във Стария?

Битие 6
  2. Божите синове, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха.
  3. И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години.
  4. В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.


Превода на 4 стих на "Верен" е по-точен (но това не касае пряко темата):

4. В онези дни имаше великани на земята; а и след това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери и те им раждаха синове, това бяха онези силни и знаменити старовременни мъже.Йов 1:6 А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана.

Йов 2:1 И пак един ден, като дойдоха Божиите синове, за да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана да се представи пред Господа.

Ангели ли са това?
За тях ли се говори в Юда 1:6?
и че ангели, които не опазиха своето достойнство, но напуснаха собственото си жилище, - Той ги държи под мрак във вечни връзки за съда на великия ден;

Ангелите са служебни духове (Евреи 1:14).
Те са духовни същества, но според Писанието те могат да приемат и физическо тяло. Примери много.
В повечето случаи, когато се явяваха ангели те изглеждаха, като хора.

Евреи 13:2 Не забравяйте гостолюбието; понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели.

Една интересна история от Битие.

Битие 19:1-6
  1. Привечер дойдоха двама ангела в Содом; а Лот седеше в Содомската порта. И като ги видя, Лот стана да ги посрещне, поклони се с лице до земята и рече:
  2. Ето, господари мои, свърнете, моля, в къщата на слугата си, пренощувайте и си умийте нозете, и утре станете та си идете по пътя. А те рекоха: Не, на улицата ще пренощуваме.
  3. Но, като настояваше много, те се отбиха към него и влязоха в къщата му; и той им направи угощение и изпече безквасни хлябове; и ядоха.
  4. А преди да си легнат те, градските мъже, Содомските жители, млади и стари, всичките люде от всякъде, обиколиха къщата
  5. и викаха на Лота, казвайки: Где са мъжете, които дойдоха у тебе тая нощ? Изведи ни ги да ги познаем.


От всичко до тук си вадя заключението, че Божиите синове от Битие са паднали ангели.
В следствие на секса между тях и жените са се появили исполините (които са били огромни, открити са скелети с височина до 12 метра).

Има подозрения, че в Содом и Гомор е имало същите съвкупления между хора и демони. И за това Бог ги е унищожил, а не толкова заради разврата (Юда 1:7 където се говори за чужда /друга, странна/ плът). Защото и след потопа е имало исполини. Но това е друга тема.

Но как да разбираме следното:

Евреи 1:5. Защото, кому от ангелите е рекъл Бог някога: -
"Ти си Мой Син,
Аз днес Те родих";
и пак:
"Аз ще Му бъда Отец, и Той ще ми бъде Син"?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3333
Re: Божиите синове
« Reply #1 on: October 26, 2007, 16:16:16 PM »
Има два вида синове - сътворени и родени. Ако Бог създаде някого директно - той се счита за син, както например Адам. Той беше син, но не и роден, а сътворен директно от Божията ръка. Човеците например които се раждат на адамовите потомци пак са Божие творение, но индиректно, а не директно както Адам, затова те не са синове в този смисъл.

Обаче в този смисъл ангелите са синове, понеже те не се размножават, а се създават директно.

Исус от своя страна е единородния Син. Т.е единствения който не е сътворен а роден. В последствие Исус от единороден става първороден между много братя (Римл 8:29). Понеже чрез Него мнозина други се новораждат от Духа, и стават Божии деца, които израстват към зрялост за да станат Божии синове (Римл. 8:14).
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Божиите синове
« Reply #2 on: October 26, 2007, 20:08:45 PM »
Не бях се замислял.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Божиите синове
« Reply #3 on: June 07, 2008, 19:06:12 PM »
Искам да ви питам...
Една моя приятелка ми каза,че преди Адам, Бог бил създал други хора на земята,които нямали дух,били само душа и тяло и те са населили земята ,след това специално за Едемската градина Бог създал Адам,който вече бил освен душа и тяло и ДУХ.Така когато Каин си тръгнал от Божието присъствие се оженил за жена,от онези,които не били с дух,а човек,но без интелект.Хората,които имали Божия Дух (дихание) в себе си,били онези божии синове,които имали деца от човешките дъщери(такива,които нямат дух).
Аз не съм се молила по въпроса,нито съм отворила Библията специално за това да проверявам и да изследвам.Някакси не бих искал да го правя за момента.
Приятелката ми ,ми каза че е слущала проповеди на проповедник,който бил казал всичко това.
Малко съм объркана и в същото време мисля ангажирано по въпроса,дали това би могло да е така,но не мога да се съглася до сега с нейните обяснение,освен,ако някой не ми го обясни правилно,иначе не го считам за вярно.
Кажете вие нещо по въпроса,питам ви първо вас,без сама да търся,защото може да се объркам и забатача,ако търся сама нещо,което ми е напълно непознато,дефакто се страхувам да не би да приема за вярно нещо грешно и си стоя на страна,а ако е вярно,обяснете ми го,както трябва ,моля ви.

edna_jena

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Божиите синове
« Reply #4 on: June 07, 2008, 19:29:06 PM »
Здравей, Кристиана!
Чета ти постовете и... не мога да ти се начудя на това как толкова много копнееш да чуеш коментари по даден въпрос, а не копнееш да отвориш Словото и да четеш и разсъждаваш.... Как имаш такова доверие на хората около себе си- на техните мнения, а нямаш доверие на това какво ще ти открие Бог?

Quote
"Кажете вие нещо по въпроса,питам ви първо вас,без сама да търся,защото може да се объркам и забатача,ако търся сама нещо,което ми е напълно непознато,дефакто се страхувам да не би да приема за вярно нещо грешно и си стоя на страна,а ако е вярно,обяснете ми го,както трябва ,моля ви."


Е това изобщо не го разбирам. Ако искаш обясни, моля как така се чувстваш сама като търсиш нещо в Словото?! Ти вярваща ли си? Знаеш ли, че Бог разкрива на всеки неща за Себе Си- и на практика  от Словото? Силно се надявам сърцето ти да закопнее преди всичко за това- да пие от чистия Извор, а след това да може да сравнява всичко онова, което Бог ти е разкрил с мнението на другите...
Quote
"Една моя приятелка ми каза,че преди Адам, Бог бил създал други хора на земята,които нямали дух,били само душа и тяло и те са населили земята ,след това специално за Едемската градина Бог създал Адам,който вече бил освен душа и тяло и ДУХ.Така когато Каин си тръгнал от Божието присъствие се оженил за жена,от онези,които не били с дух,а човек,но без интелект.Хората,които имали Божия Дух (дихание) в себе си,били онези божии синове,които имали деца от човешките дъщери(такива,които нямат дух).
Аз не съм се молила по въпроса,нито съм отворила Библията специално за това да проверявам и да изследвам.Някакси не бих искал да го правя за момента."

В голяма опасност си като изграждаш възгледите си на това какво ти е казал еди кой си, а не на това, което Бог ти открива... Ако искаш- послушай ме..

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Божиите синове
« Reply #5 on: June 07, 2008, 19:48:02 PM »
Здравей,
знаеш ли,абсолютно си права,но причината заради която не искам да изследвам сама,не е защото не копнея Бог да ми открива,а защото в момента минавам през период,който трябва да не вклюва за момента такива изследвания,защото може и да ме обърка.В какъв смисъл да ме обърка не бих могла да разкажа,защото историята е дълга,т.е. сега не му е времето,само че този разговор дойде до мен скоро и затова питам тук,искам да знам,но предполагам трябва да изчакам.Да,би трябвало да изчакам времето.
Иначе,обичам да си проверявам нещата сама и така е правилно.
Хех,благодаря ти,че си загрижена,да не би да се усланям само на чужди мнения и да не търся Господ лично.
Личното общение и водителство на Господ са най-важните.

Поздрави!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Божиите синове
« Reply #6 on: June 07, 2008, 20:09:49 PM »
Не се притеснявай, но бой се от Бога, защото "Всички ще бъдат научени от Бога". Това го пише в Словото. Ако се боиш от Бога, Той ще те насочи кой път да избереш.

Пази се от "тълкувания", но изследвай контекста.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Божиите синове
« Reply #7 on: June 07, 2008, 20:27:17 PM »
Искам да ви питам...
Една моя приятелка ми каза,че преди Адам, Бог бил създал други хора на земята,които нямали дух,били само душа и тяло и те са населили земята...

Няма такива факти в библията! Това са човешки хипотези и не са подкрепени с нищо от Словото, следователно не можеш да вярваш, че са достоверни!
За Божиите синове в Битие 6, бих обърнал внимание на контекста! Ето:

Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери,
2 Божите синове, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха.
3 И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години.
4 В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.
5 И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло,
6 разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си.
7 И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох, - човеци, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже се разкаях, че ги създадох.


Обръщате ли внимание, че огорчението на Бог е насочено към човека, а не към паднали ангели! Унищожението на всичко живо бе предопределено именно заради огорчението на Създателя от ЧОВЕКА! Ако приемем, че Божиите синове са паднали ангели, тогава някак си странно се получава, че цялата вина Господ поставя върху човека и никак към тези ангели! А пише, че Божиите синове си избираха и си взимаха от човешките дъщери, което предполага активност преди всичко от тези Божии синове и след това от човешките дъщери. А присъдата беше страшна срещу човешкия род.
Още, Исус ни дава информацията, че ангелите не се женят или омъжват, което предполага и факта, че те са безполови същества. Странно ще е да са се появили полови органи и функции допълнително на ангелите, последвали Сатана - падналите! Така че ангели да си взимат жени някак си не е смислено.
Кои тогава са тези Божии синове?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Божиите синове
« Reply #8 on: June 07, 2008, 21:44:08 PM »
Благодаря на Tihomir i Valipeti за отговорите.

Много благословения!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3333
Re: Божиите синове
« Reply #9 on: June 07, 2008, 22:03:05 PM »
Има много теории за съществуването на предадамова раса, но тия неща на нас не са ни дадени да ги знаем, понеже Бог е преценил, че на настоящия етап не са ни необходими. Възможно е да е имало много неща преди Адам, възможно е да е имало и по времето на Адам, но ние трябва да се простираме в границите на Писанието. Това дали е имало или нямало какво променя или какво ни помага в ходенето с Бога и следването на Божиието призвание за народа Му?

Що се отнася до Божиите синове от Битие 6 глава, има два лагера, едните казват, че били ангели, другите че били човеци. Аз лично разбирам, че това не са хора, защото не може от хора да се родят исполини, нито това че един вярващ човек (както някои тълкуват Божиите синове), като се ожени за невярваща жена има основание да се мисли, че ще се родят силни и прочути старовременни мъже. Да кажем някой може да се прочуе, но текста не говори за изолиран случай, а за принцип, че онези които са се родили от божиите синове и човешките дъщери са станали силни и прочути. Трябва да е имало нещо, което да е направило точно тези деца особено силни, та да се прочуят по начина по който е написано.

Също така знаем, че Библията говори за исполините. Знаем, че те съществуваха и след потопа и бяха се заселили в обещаната земя. Също така разбираме, че Бог мразеше този род и желаеше да бъде изтребен до крак. Затова и израилтяните имаха за задача да не пощадят нито жена, нито дете, нито старец. Това показва колко се гнусеше Бог от тези обитатели. Откъде се взеха тия великани? Бог ли ги създаде? Или са плод на нечисто зачатие? И още нещо, чували сте че определени царски фамилии претендират за това, че са специален род имащ "синя кръв". Това дали е мит, легенда, или е имало хора със синя кръв някога?

Аргумента, че Бог е съдил човеците, а не ангелите не може да бъде използван за такива изводи, защото Битие е книга за човешката история и нормално фокусира върху Божият съд и взаимоотношения с човеците, а не с ангелите. Все пак в Посланието на Юда се говори, че Бог също съди и наказва падналите ангели, но това не касае историята от Битие 6, там фокуса е върху човешката история.

Твърдението че ангелите са безполови същества също не може  да се потвърди от Писанията. Много пъти, когато ангели са се явявали на светии Писанието ясно ги определя като мъже. Не казва същества, но мъже. Мъжа не е безполово същество, той е същество от мъжки пол. Например двамата ангели, които отидоха да спасят Лот от Содом, се казва бяха мъже и содомците поискаха да "ги познаят" явно хомосексуално, и не проявиха интерес към дъщерите на Лот. Случаите в които ангелите са наречени мъже в Библията са голямо множество, за да бъде това изключение, съвпадение или случайност.

Искам също да обърна внимание на двата пасажа, които се тълкуват че ангелите не могат са се женят:

Мат. 22:30  Защото във възкресението нито се женят, нито се омъжват, но са като [Божии] ангели на небето.

Марк. 12:25  Защото когато възкръснат от мъртвите, нито се женят, нито се омъжват, но са като ангели на небесата.

Нито един от двата пасажа не говори за способност или неспособност на ангелите да се женят. Пасажа говори за състояние, а не за функции или способност.

Апостол Павел беше неженен, защото неговото призвание изискваше това, това не означава, че е безполово същество, което не е в състояние да има жена, или да се изкуши от някоя жена. Във възкресението на светиите, всеки ще влезе в призвание, което не включва брак и семейство, по подобие на ангелите, и това е за което тези пасажи говорят.

Сега важен ли е въпроса относно това, което наистина се е случило в Битие 6 със Божиите синове и човешките дъщери? Аз мисля, че е важно, защото Исус казва, че последните времена ще бъдат като Ноевите дни. И това означава, че това, което се е случвало тогава ще се случва пак. В днешно време има свидетелства от бивши сатанисти, които свидетелстват, че на сатанинските сбирки често се извършват оргии между паднали същества и хора. Казват също, че жените зачеват и се раждат деца. Аз не мога да потвърдя техните свидетелства или да ги приемам за чиста монета, но те не са нещо, което с лека ръка можем да игнорираме.

Също така чий син ще бъде Антихриста? Той от жена ли ще бъде роден? Библията го нарича човек. Ако е човек трябва да е роден от жена. А кой ще бъде баща му?

Това са само някои насоки за размисъл.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Божиите синове
« Reply #10 on: June 08, 2008, 00:40:37 AM »
Добре, сменяме наименованието Божии синове с паднали ангели и гледаме смисъла на текста :

Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери,
2 падналите ангели, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха.
3 И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години.
4 В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като падналите ангели влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.
5 И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло,
6 разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си.
7 И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох, - човеци, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже се разкаях, че ги създадох.


Според смисъла на този текст, Бог дава мотивите за своето решение да унищожи човечеството именно заради покварата и бенравственоста му. Ако в това са намесени падналите ангели, както се опитваме да видим, тогава някак си недоволството на Господ прозвучава странно, защото е насочено само към хората и никак към по-силните в случая същества - падналите ангели?!? Словото ни дава да разберем, че инициативата е главно тяхна, ако са ангели - те си избират от красивите дъщери и си взимат които си искат! Кой би могъл да им се възпротиви - та те са по-силни същества и явно правят каквото си искат? Защо Бог би ги допуснал да го правят тези ангели, а след това странно да обвини човеците за разврата и да им определи унищожение? Някак си се губи смисъла в текста, ако се има в предвид че това са паднали ангели!
Още, ако ангелите не се женят и не се омъжват, както казва Исус, тогава за какво биха имали възпроизводителни органи? По принцип навсякъде, където се говори за ангел, се възприема същество от мъжки род! Никъде не съм останал с впечатлението, че се говори за женски ангел! Но това, че са се появявали в библията ангели, разпознавани като мъже, не е чудно, защото в такива образи Бог е пожелал да бъдат. Това обаче съвсем не означава, че тези ангели са притежавали непременно мъжки възпроизводителни органи за размножаване! Това, че в Содом са искали да "познаят" двамата ангела, тамошните извратени жители, съвсем не е доказателство, че ангелите са имали естествените възпроизводителни функции, каквито има земен мъж! Виждали са ги като нормални мъже и са ги пожелали! Кое доказва, че тези ангели са били в това отношение като земните мъже? Не виждам логиката!
Още се казва, че на сатаниски оргии днес, жени забременявали от демони?!? Доколкото знам от Словото, демоните са духовни същества, на които е нужно тяло, за да се материализират. Те винаги търсят такова "убежище" и такова може да бъде човешко тяло или животинско. Та за да забременее жена , най малкото ще трябва демона да влезе в земен мъж и да "познае" жената, този мъж, за да има някаква заслуга и демона в забременяването! Иначе няма как духовно създание да извърши материално оплождане - това са абсурди, в стил фантастика! Единствено и само Святият Дух може да направи това, но защото Той е Бога!
Относно Антихриста - в Словото има информация от къде точно ще се пръкне. Може да се изследва!
А сега за исполините - преди потопа е имало съвсем друга среда и условия за живот. Пише, че пара се издигала от земята и е напоявала всичко, още, че не е валял дъжд тогава. В лабораторни условия е пресъздадена същата среда, с такава влажност, с доста по-голямо количество кислород и защита! Оказва се, че в тази среда всичко се развива в доста по-големи размери и по-здраво - растения и животни. Още се оказва, че такива условия са възможно най-благотворните за живота на земята. Рана, която зараства за месеци в днешните условия, там зараства за часове! Ако си спомняте също, преди потопа хората са живеели по около 1000 години и тогава са умирали! Всичко това би могло по-лесно да ни наведе на мисълта, че хората преди потопа са изглеждали малко по-различно в обемно отношение от тези след потопа, когато фрапантно се изменя средата за живот на земята, също и годините на човешкия живот. Така, че "ония силни и прочути старовременни мъже - исполините", са били нормалните мъже в периода преди потопа. След това, са се запазили само като изключение някои групи от тях, които в послесдствие са поизчезнали до днес.
А относно "Ноевите дни", в контекста, който Исус ни дава се говори за нравственото състояние на хората, което не се е променило от някога - сдяха, градяха, женеха се , омъжваха се ...всичко, което са правели и при Ной в едно безмислено живуркане, с покварени сърца и съвести! Не, че ще има исполини накрая, точно както е имало преди потопа - няма условия за такива днес! Мисля си, че има още над какво да се замислим!
Та кои са тези Божии синове?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3333
Re: Божиите синове
« Reply #11 on: June 08, 2008, 01:50:25 AM »
Ти пак се опитваш да се връщаш към некоректния си аргумент, че щом Бог бил наказал човеците, значи няма намесени ангели.

Първо пасажа показва защо Бог взима решение да изтреби човеците чрез потоп, и то не е заради съвъкуплението с паднали същества, а е ясно написано в стих 5:

И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло,

Нечестието на човека се умножаваше на земята и това, което правеха жените с паднали същества беше част от това нечестие, но далеч не го изчерпваше, нито беше основното им нечестие. Това е причината Бог да накаже онова поколение, а в посланието на Юда и на Петър се говори за Божието наказание към падналите ангели:

Юда 1:6  и че ангели, които не упазиха своето достойнство, но напуснаха собственото си жилище, - Той ги държи под мрак във вечни връзки за съда на великия ден;

2Петр. 2:4  Защото, ако Бог не пощади и ангели, когато съгрешиха, но ги хвърли в мрака на най-дълбоките ровове, и ги предаде да бъдат вардени за съд;

Тук ясно се вижда, че ангелите които съгрешиха също получиха своето наказание и съд, както и човеците, но както вече казах Битие е книга на човешката история и фокусира на човеците, а не на ангелите. Прави впечатление и думите "ангелите, които не упазиха своето достойнство", дали не става въпрос и за това, че не са опазили своето целомъдрие? Загубата на целомъдрие определено е загуба на достойнство, когато е направено по греховен начин.

Що се отнася за това, че ангелите са наречени мъже, в Библията, Писанието не казва, че те са се явили в образ на мъже, а че СА МЪЖЕ. Има голяма разлика. Например за Святия Дух се казва, че се явил в образ на гълъб, а не че е гълъб. Но за ангелите не се казва, че се явяват в образ на мъже, а че са мъже.

Сега ясно е че няма женски ангели, или поне никъде не се говори за такива. Въпроса защо Бог би създал ангелите в мъжки пол като не се има предвид да имат жени е валиден въпрос, но на нас не ние дадено такова пояснение. Това защо Бог е направил нещо по начин, който на нас не ни изглежда логичен, не е основание да оспорваме това, което е ясно написано.

Що се отнася до исполините и условията преди потопа, ако условията са били причина за исполини, то всички биха били исполини, понеже всички са живели при предпотопни условия. Освен това виждаме в Стария Завет, че хиляди години след потопа все още има исполини (например Голиат, Васанския цар Ог и прочие), което ясно показва, че тяхното съществуване няма нищо общо с предпотопните условия. Също така те далеч не са изчезнали постепенно защото условията не са същите, напротив те си процъвтяваха хиляди години по-късно в ханаанската земя и трябваха сериозни усилия за да бъдат изтребени!

За сатанинските оргии, аз не съм написал демони - а паднали същества. Демоните вероятно имат нужда да обладаят тяло на човек за да могат да се изявят, но те не са единствените паднали същества. Ако ангели могат да се явяват с тяло на мъж, то и падналите ангели биха могли също.

За "Ноевите дни" съм съгласен че наблягането е за човешката поквара, както е било в и по времето на Ной, така ще бъде и преди Пришествието, но гнусните отношения с паднали ангели са били част от покварата тогава и нищо чудно, те да са част от покварата и сега.

Що се отнася до исполините в днешно време, аз мисля, че има исполини, но те са от по-различен характер и естество. В онези години физическия ръст е давал предимство в битка, но днес даже е недостатък, защото е по-едрия е по-лесно да бъде уцелен с куршум. Днешните исполини са големите икономически и корпоративни гиганти, които отново са плод този път на интелектуалното съвъкупление между човеци и паднали ангели, които също на свой ред поквариха земята и я напълниха с насилие повече от всякога...
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Божиите синове
« Reply #12 on: June 08, 2008, 14:27:27 PM »
Quote from: Watchman
Ти пак се опитваш да се връщаш към некоректния си аргумент, че щом Бог бил наказал човеците, значи няма намесени ангели.

Моя аргумент не е некоректен, а е насока да се мисли нормално и да се възприема това, което е написано така, както е написано! Текста гласи :

Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери,
2 Божите синове, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха.
3 И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години.


Забелязваш ли мотивацията за произнасяне на присъдата от Бог, която е още 120 г.живот на това поколение? "И тогава рече Господ" - кога тогава? Когато Божиите синове си взимаха за жени от всички, които искаха! Как го определя това Господ - "в блуждаенето си човека е плът"! Думичката "и тогава" ни дава да разберем че основанието на Господ за унищожение се базира на написаното по горе действие на Божиите синове с човешки дъщери и то е наречено "блуждаене в плът"! На съвременен език - поквара и безнравственост!
Странно, ако се има в предвид под Божии синове- паднали ангели, защо Бог тогава би допуснал тези същества да правят каквото си искат с човешките дъщери, а след това да определя вината изцяло като човешка? Нали в стиховте, които си дал от Юда и 2 Петрово ни казват, че " Той ги държи под мрак във вечни връзки за съда на великия ден". Защо тогава да са били пуснати и да си правят каквото искат с човеците? А и не мисля, че думите "не упазиха своето достойнство" и "когато съгрешиха" се отнасят за съгрешаването им с човешки дъщери, защото това би било "бял кахър" в сравнение с греха на бунта си срещу Създателя. Тога те отхвърлиха своето достойнство - когато възстанаха срещу Него- а не след като са паднали вече да "отхвърлят своето достойнство", защото такова повече са нямали!

Добре, ангелите както казваш са мъже, а не са се появявали само в образи на мъже - така да е ! Но това също не доказва тезата ти, че тези ангели-мъже са имали детевъзпроизводителни функции! По близко е до логиката да нямат такива, понеже Исус ни уверчва, че те не се женят и омъжват в небето! А как биха се чувствали винаги тези ангели с нормалното действие на хормоните в тях, без да имат възможността за полов живот? За какво биха им били дадени такива функции - Бог не прави излишни неща, а всяко нещо за целта си! Още повече, че никъде не се казва да има женски ангели! Така, че това си е твоя хипотеза - ангел да създава поколение! По скоро е в областта на фантастиката - въображението на човека!

За исполините - някога, условията преди потопа са способствали всички хора на земята да бъдат с различни размери и физическа сила от стандартните днес! Ето го текста:
В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.


"В ония дни" - кои дни? Преди да се изпълни присъдата за унищожение на човеците!
"...тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже." - кои тези? Старовременните мъже преди потопа, които днес биха изглеждали като великани за нашите стандарти!
След промяната на средата от потопа, условията постепенно предразполагат към намаляване на годините на живота, както и размерите на флората и фауната, включително и човека!А условията ги прави Бог, с определената цел, която има за човека и дните му.Това, че някои от гигантите са запазили размерите си до по-късен период е изключение, което може би е на базата на специфични гени! Такива разновидности могат да се срещнат и днес и в други отношения!

А относно големите икономически, корпоративни гиганти, съм напълно съгласен! За нашите дни това го потвърждава и библията - от тези исполини трябва да се пазим! 
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Божиите синове
« Reply #13 on: June 08, 2008, 15:06:23 PM »
"силни и прочути мъже" и "исполини" не е едно и също, според стиха в Битие 6. Никъде в стиха не се казва, че "исполините" са "силните и прочути мъже". Давид беше силен и прочут, но не беше исполин (например).

Аргументът за "и тогава рече Господ" не е достатъчно силен. Ако беше писано "заради това рече Господ", тогава щеше да е ясно.

Другото, което следва да се замислим е "кога са били вързани в тъмнина" ангелите - преди тези думи в Битие 6 или след тях. Според Valipeti са били вързани преди това, което аз не намирам като твърдение в Словото. Всички ли са били вързани наведнъж и всички ли са "загубили достойнството си" изведнъж? Не виждам да е записано ясно и не мога да коментирам.

Друго, което трябва да се види е, че когато Бог в едемската градина наказа човека какво стана:
- наказа Адам, защото жена му го накара да бъде непокорен и той я послуша
- наказа Ева, защото беше непокорна
- наказа змията (като начин на живот на влечуго), защото подмами Ева

Къде отиде наказанието на сатана в този момент?

Писано е - пази се за последните дни, когато ще бъде хвърлен в огненото езеро.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Божиите синове
« Reply #14 on: June 08, 2008, 17:26:14 PM »
Quote
"силни и прочути мъже" и "исполини" не е едно и също, според стиха в Битие 6. Никъде в стиха не се казва, че "исполините" са "силните и прочути мъже". Давид беше силен и прочут, но не беше исполин (например).

4 В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.

Аз чета и разбирам, че синовете на Божиите синове с чов. дъщери са именно исполините - тези силни и прочути старовременни мъже! Нали ти казваш, че ако са паднали ангели Божиите синове, връзката им с човешките дъщери възпроизвежда ненормалните исполини? Как тогава синовете на тези връзки да са силни и прочути старовременни мъже, а да не са исполини? И Давид ли е примера за тези "силни и прочути старовременни мъже"? Нещо не те разбирам добре!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!