Author Topic: Какво е зависимост от системата?  (Read 17179 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #30 on: June 28, 2014, 00:30:47 AM »
Аз мога да ти дам директен пример с мои съсед, който е християнин, ходи всяка седмица по два пъти на църква, а сина му който е на 14-15г. говори предимно за коли и мацки.  Ти как смяташ да прокараш Божийте пътища в главата на децата ти ? Уочман е прав в това отношение, селото предпазва от доста неща не просто нас, а децата ни.

Това което предпазва е не селото, защото в голяма част от селата днеска също е толкова зле както и по градовете, градския начин на живот е достигнал в пълнотата си и там. Но това което предпазва е една здрава среда изградена от Божия народ където децата да израстват и да прекарват ежедневието си, учейки се и гледайки пример всеки ден от бащите и възрастните мъже и жени в общноста. Разбира се това най-добре става когато Божия народ ще се върне към земята и там в една натурална среда облечена в аграрно-занаетчийска постановка, ще може децата да израстват и да се развиват пълноценно виждайки живота на църквата. А не в градовете където почти всичко е поставено на изкуствени и фалшиви основи и концентрацията на греха е до максимум.
А примера който си дал за твоя комшия си е типичен за днешните християни, децата израстват изцяло в света гледайки всеки ден един различен живот в който и те самите се преобразяват (а това е защото и самите родители си живеят потопени в света, с изключение на "ходенето" на църква), и после не може да се начудят къде всъщност е проблема.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 962
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #31 on: June 28, 2014, 00:45:32 AM »
Мак, не съм много съгласен, селото копира града но си остава малка общност от няколко стотин до няколко хиляди човека, не може да го сравниш с градската среда която е няколко милиона. т.е. греха и простотията са умножени в пъти.
За другото си прав важно е децата да гледат примера от бащите си и от общността. За съжаление общност в града може да стане единствено по Китайски образец т.е. както е Китайски квартал примерно. Макар, че се съмнявам, че може да даде правилния резултат.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #32 on: June 28, 2014, 01:20:44 AM »
При всички случаи селото е далеч по-добрата опция от града, даже и малкия град в сравнение с големия. Но ударението за предпазването е децата е не толкова местоположението, въпреки че е от голяма важност, а другите неща които писах горе. Ако е само местоположението, без истинския всекидневен живот който да има да гледа пред себе и да го преобразява то при първа възможност ще избяга, защото децата добре разпознават лицемерието. Но ако на това дете му се покаже как да живее и пред него всеки ден се изявяват истинските и праведни пътища заложени в Словото, то Бог дава обещание че няма да се отклони.

Точно за това днешната система изисква децата задължително да минат през образовната държавна индоктринация, за може да бъдат съОБРАЗени с този свят, т.е. направени по модела или образа на този свят. Всъщност самото държавно образование няма нищо общо с даване на истинско знание за това как човек живее, работи и мисли, а има общо с по-лесно и успешно интегриране на хората в системата на този свят, и вместо слуги и роби на Царството на Светлината, да бъдат слуги и роби на Царството на тъмнината, а това царство чрез какво се изразява ако не чрез днешната система?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #33 on: June 28, 2014, 09:46:18 AM »
Радвам се, че се включиха още хора - и то тъкмо когато темата беше започнала да "зацикля". Благодаря н а всички ви за участието :) Първо ще отговоря на директно поставените към мен въпроси:

Тодор, да запитам и аз нещо, според теб ти нямаш проблем да устоиш на доста от уловките на противника, добре. Но ще запитам, ти имаш ли деца ? А те как ще устоят, ти имаш ли достатъчно време да им показваш/четеш/учиш на Божийте пътища ?
Аз мога да ти дам директен пример с мои съсед, който е християнин, ходи всяка седмица по два пъти на църква, а сина му който е на 14-15г. говори предимно за коли и мацки.  Ти как смяташ да прокараш Божийте пътища в главата на децата ти ? Уочман е прав в това отношение, селото предпазва от доста неща не просто нас, а децата ни.
Да ти сигурно ще кажеш, че си излязъл от църковната система, ама отделяш ли на децата си време да бъдеш с тях и по колко часа ?
Защото Словото казва, неженения да се грижи за духовното (т.е. стадото), а женения за семейството (домочадието си). Ти за кое се грижиш и как ?
Тук са зададени няколко свързани въпроса (за мен и децата ) и затова ще им отговоря поотделно, въпреки че съм ги сложил в една група.

Първо, аз не съм някакъв супер  християнин, който е станал неуязвим и "нямам проблеми да устоя". Тезата, която защитавам, е че "роденото от Духа побеждава света" и че човек - с помощта на Божията благодат - може да бъде християнин навсякъде, с Божията помощ тържествувайки над света. Веднага искам да подчертая, че това е само едната страна на нещата (Моля да прочетете и останалото преди да възразявате!!!) ! Напълно приемам и другата част, а именно че трябва да отстраним от себе си съблазните. Знам, че това може да изглежда като да си противоречи, но според мен и двете са казани достатъчно ясно в Библията и е необходимо внимателното и правилно балансиране между тях - понеже пътят е тесен и е лесно да бъдеш "придърпан" наляво или надясно от него. Би било много добре и полезно според мен ако успеем да стигнем до тук и да го обсъдим по-подробно - първо обаче трябва да преодолеем огромните проблеми с комуникацията.

Сега за децата. С жена ми се оженихме доста късно и имаме едно дете, което е още малко. Как и дали то ще устои в Божиите пътища, аз не мога да отговоря със сигурност - понеже това на първо място ("на първо място", а не "единствено"!) зависи от Божията милост. Така че те съветвам да проявиш внимание да не би да осъждаш съседа си в сърцето си, което по мое мнение би било твърде неправилно...

Какво правя аз за детето си освен да чакам на Бог - първо, моля се разбира се. Второ, учим го - според силите си - на Словото и Божиите пътища. Ако е рекъл Бог, вероятно ще се насочим също към домашно обучение, но така или иначе не планираме жена ми да започва работа, а да се посвети изцяло на детето и възпитанието му (ние живеем доста скромно, а аз засега - благодаря на Бог - имам работа и мога да осигурявам всичко необходимо).

Какво време давам аз на детето си - фактически всичко останало извън работното прекарвам със семейство си. Пак благодаря на Бог за работата, която е спокойна и ми осигурява време за четене и размишление в "дупките". Щом свърша работа(като цяло почти никога не ми се налага да остана извън работно време) по принцип се прибирам в къщи и всичкото останало време е за семейството - не седя на компютъра, не гледам телевизия, нямам хобита. И ако не успявам може би във всички свери да давам нужното на детето, това е по-скоро резултат от характера ми (аз съм много интровертен и саможив човек, макар с Божията помощ да имам някакъв малък напредък през годините), отколкото на липсата на време (поне така ми се струва засега).
(забравих да добавя, че през лятото обикновено ходят с майка "на ваканция" си при моите родители в провинцията и аз оставам сам. Мислил съм и съм се молил доколко е правилно, но засега - при липсата на ясен знак от Бог - предпочитам да ги изпращам. Там е много по-приятно, на детето му харесва, родителите ми се радват много че е при тях, а жена ми е в общи линии непрекъснато с детето и "заниманията" със Словото продължават)

Всъщност главната разлика с модела, описан по-горе от мак, е че не работя в къщи (макар да имам близък приятел, който и това прави) и не съм непрекъснато с детето. Но според мен погледа "детето е непрекъснато с теб и се учи" е малко идеалистичен - поне в частта на думата "непрекъснато". Аз съм гледал животни (всъщност точно бях дете тогава) и знам как е. За земеделието нямам поглед, но животните изискват МНОГО време (покрай тях обикновено има и цяла инфраструктура изградена - събиране на сено, отглеждане на фураж и т.н.) - там няма отпуски и почивни дни. Докато аз в момента мога, за сметка на отсъствието през деня, да отделя много време ЕДИНСТВЕНО за семейството (с животните така или иначе - поне както ги гледахме ние - семейството през деня пак е разделено. Единия отива да ги пасе, другия върши работа из двора или жената е в къщи, мъжът в двора - много рядко работят рамо до рамо.).

Това е начина, по който живея, и - ако приемем че в него има някакъв фундаментален проблем - то Бог засега не ми е дал да го видя. Все пак детето ми е още малко (на 5 години) и нямам целия опит от отглеждането на дете до зряла възраст... Ако Бог ми открие и видя че нещо в този начин на живот пречи на семейството ми, тогава естествено ще мислим за промяна.

П.П. Станах като безумен - да говоря за делата си по плът, да обяснявам, да се хваля и оправдавам с това какво върша или не върша...

По отношение на глобалното и локалното за което говорите всъщност е безсмислено. Писанието свидетелства за войни и бедствия в последните дни, "хората в сянка" нямат голям избор и трябва да следват този сценарий ако искат да измамят праведните, че се случват някакви си нещастия, а не Божийте печати/тръби. Вероятно знаеш, но все пак да питам, знаеш ли колко МНОГО хора ще умрат в последните дни ? Глобалната система ще бъде буквално разгромена и няма да може да окаже почти никаква помощ (то това е и целта и все пак).
Да, съгласен съм, че е безсмислено - затова и казах, че не приемам първия аргумент на Уотчмън. Понеже обаче все пак би могъл да имаш някои предимства в определени случаи (само в определени случаи!) ако си на "самоиздръжка" започнах по-отдалеч - че малката общност на самоиздръжка е като цяло (вече "като цяло", а не "в определени случаи"!) е дори по-уязвима от глобалната (ако говоря от позицията на "мъдър светски човек"). Мислех, че лесно ще се съгласим над това, след което щяхме да включим и Бог в "уравнението" и да говорим как това променя нещата и т.н. - усложнявайки нещата стъпка по стъпка, докато стигнем до реалния (или поне нещо близко до реалния) живот. Избрах този подход, понеже очевидно ни е трудно да се разберем и (според мен) една дискусия направо върху многопластовата и сложна ситуация в реалния живот ще бъде... да речем, много трудна :)

Отделно, ако се съберем и направим едно общество, можем да бъдем много по силни и да се опазим от много злини. Дори Кубрат навремето предупреди Българите да бъдат сплотени ако не искат да отидат в робство. Та ако щеш от история, ако щеш от библия примера винаги е един и същ.
Аха :) :) :)


Или искаш да кажеш, че имаш нещо сигурно което може да устои на системата ? Доходите ти 100% ли са сигурни ? Или ще кажеш, че разчиташ на Бог за тях ? Да и аз бих казал същото и добре, че е той да ни пази. Ама той е казал да бъдем и разумни. И ако и да сме роби е добре, но ако видим шанс да излезем от робството да се възползваме...
Има много истина в това, което казваш... но въпреки това пътеката е хлъзгава и човек лесно може да падне. Има робство и робство. Ако служиш на света или греха - това е робство, от което задължително трябва да търсиш свобода. В същото време дори за истински (формални) роби на човеци, ап. Павел пише че са "свободни хора в Господа".
Целта е да вършиш Божията воля, да си всякога послушен и покорен Нему. И - макар свободата да е по принцип по-добра - акцента не е върху нея(тук говоря за светска свобода, не свобода от греха). Можеш да служиш на Бог и като роб (роб по плът, не на греха), знаеш го от Библията. Като цяло въпроса е много сложен и пространен според мен... Затова ще те помоля да ме извиниш, но ще спра засега дотук. Нивото ми се струва твърде високо и вероятността да се хванем за думите и да се оплетем - твърде голяма...


YN, задаваш добри въпроси :) Както вече споменах в този пост, аз съм малко по-"центрист" и смятам че, макар да трябва да бягаме от изкушенията, можем (даже трябва!) да бъдем християни във всякаква среда, отказвайки да се съобразяваме с нея. Именно нивото на това "отказване" - докъде точно се простира - е големия въпрос. Не претендирам да имам идеалното решение  и с радост бих изслушал и мненията на другите - ако стигнем дотам. Засега ще кажа само, че според мен това е динамичен процес, а не твърдо зададен критерий - тръгва се от малкото и се върви постепенно към едно все по-голямо отделяне от пътищата на света. Голямата ми борба в случая е не толкова за това докъде трябва да стигне отделянето (докъде е нормално да си "служиш със света" и къде точно започва прекомерното), а за това, че сякаш тук (в тази група) нещата са прераснали в нещо повече... Не виждам цялата картина, но като че ли има някакви признаци за това - всичкото това взаимно неразбиране и почти пълната ни невъзможност за "контакт в Духа", ако мога да го нарека така.
Дори да приемем, че аз съм още малко бебенце във вярата и не мога да бъда адекватен на пътищата на зрелите мъже - пак това не би трябвало да е чак такъв проблем. Когато имаш бебе в къщи не му тикаш в устата пържола и непрекъснато да му повтаряш "Ти не можеш да я изядеш, ти нямаш никакви зъби, ти не можеш да дъвчеш...", нали така? Даваш му шишенце с мляко, то се напива и започва да гука вместо да реве - при което и малки и големи са щастливи. В случая обаче не виждам да се получава така...


mak, тъй като написаното ми се струва по-лично към Николай (а и не съм сигурен точно какво искаш да кажеш за да допълвам), няма да го коментирам, но ти благодаря за участието :)

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 962
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #34 on: June 28, 2014, 11:09:58 AM »
Мак, всички ние не сме ли рожби на същата тази система ?

Да тя е едно сито и който може отсява. Основния проблем който виждам в нея са децата на невярващите който са оставени безстопанствено да правят каквото искат и които заливани и облъчвани стават деца на тъмнината с което може да покварят и нашите деца.

_____
Тодор, за едно си прав, неведоми са пътищата Божий :)
За другото, хомота който си нагърбил е тежък, внимавай ! Но е благословено, че имаш добър помощник !
За някой неща, човек може и даже трябва да е сам и никой да не му се меси, но за много други му трябва помощ и му трябват съмишленици. Не случайно имаме примера на Израел, хора които живееха в една земя заедно, но все определяше какво се случва в дома му сам. Когато се издигаше враг срещу Израел той се събираше бързо защото хората живееха в близост. Идеята на обществото е хората да се подпомагат за неща които не могат да направят сами. Не случайно дадох примера с китайците. Предимството на обществото е, че може лесно да се очиства от грях т.е. като видиш, че съседа ти прави нещо неправилно, ще му го кажеш и той ще се поправи. Съседа в панелката няма да направи това за теб.

Да може и в града, но разумните ще промислят, че във време на беда града може да ги погуби с това, че е близо. А във време на мир не е никакъв проблем да продадеш стоките си на голямо разстояние което в днешни дни се изминава за няколко часа.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #35 on: June 28, 2014, 23:12:34 PM »
За другото, хомота който си нагърбил е тежък, внимавай !
Тежък, лек - това е. Всеки има да носи своя си товар... Най-тежко е с децата (поне засега на мен това ми е най-тежко, да се надяваме, че няма да дойде нещо друго, което да го превъзхожда в тежест :)). Ние дъщерята от съвсем малка ѝ четем библията, говорим и за Бога и т.н. - вече може да се каже, че всички библейски истории ги знае, въпреки че току що навърши 5 години. Но въпреки това не е в наша власт да я спасим - само Бог може да новоражда и Той решава на кого ще се открие. Ако не я привлече към себе си... отсега е видно какво ще се случи. Светското ще я привлича все по-силно (то вече започва да я привлича - дори и на тази възраст), докато "религиозните задължения" (като четене на Библията и молитва) все повече ще ѝ опротивяват. Постепенно това ще доведе до гняв и злоба срещу нас, понеже ще ѝ пречим да се потопи в света. Докато един ден стане достатъчно голяма за да ни бие шута - най-вероятно със скандал и разрив на взаимоотношенията...

Така че да, прав си - не ми е лек хомота (макар че ти за друго говориш). И ще внимавам доколкото мога. Но всъщност  единствено на Божията милост и благодат се надявам... не само за детето, но и за останалото също.   

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 962
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #36 on: June 29, 2014, 00:34:02 AM »
Вижда се имаш силна воля. Но знаем, на всеки му е дадено толкова колкото може да понесе, но не повече от това.

Имаше един стих, но сега не мога да го намеря, а и отивам да спя та не ми се търси. Но беше казано нещо подобно на следното следното: научи детето в правия път и то ще го следва цял живот.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #37 on: June 29, 2014, 09:46:55 AM »
Като чета поста си сега, на дневна светлина (и аз писах по нощИте), даже и на мен ми изглежда малко зловещ :) Забравил съм да напиша за "другата страна на монетата" - "за всичко имам сила чрез Онзи, който ме подкрепя". Може да изглежда много тежко на пръв поглед, но всъщност е благо и леко игото ми и сърцето ми пее (е, освен когато се сдухам и започна да хленча :))).

Но беше казано нещо подобно на следното следното: научи детето в правия път и то ще го следва цял живот.
С търсачката става бързо, брат :)
Притчи 22:6
Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.


За съжаление не мисля, че можем да разглеждаме този стих като 100% гаранция, че възпитаме ли детето си както трябва после "няма мърдане". Всъщност самият Соломон, който го е писал, беше възпитан много добре (от един от най-добрите примери в СЗ), тръгна много добре и точно като остаря се отклони. Затова мисля, че не можем просто "да се хванем за стиха", но трябва да го разгледаме в контекста на цялостното Учение...


Вижда се имаш силна воля.
Благодаря за комплимента, но той всъщност ме кара да се замисля. Явно, без съвсем да се осъзнавам, лицемернича доста и оставям невярна представа за себе си у хората, които не ме познават... Казвам го честно, не от фалшива скромност. Може би е добре някой път да се съберем и да се запознаем на живо - поне хората които сме в(около) София, струва ми се че поне няколко души живеем в този район. Понеже в една лична среща, където ще можем да се видим, да си поговорим по-спокойно и т.н. според мен ще се опознаем много по-добре и по-бързо - и бързо ще се разбере кой какъв е и за какво се бори ...

П.П. Ще се опитам да продължа темата за отделянето от системата като поставя някои други интересни (поне за мен са интересни, надявам се да бъдат и за останалите) въпроси, както и да обясня по-подробно какво вярвам и защо. Само че ще стане малко по-бавно, за което предварително се извинявам...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #38 on: June 29, 2014, 11:08:09 AM »
Няма да коментирам толкова написаното по-горе, колкото основният проблем, който виждам при Тодор, и той е, че не вярва в Писанията и счита, че има неточности. Именно поради тази причина му е трудно да започне със страх от Бога и Словото му (като думата за "страх" на еврейски е да трепериш в ужас).

Парадоксално е да реши някой, че точно пасажът от Притчи 22:6 не е коректен, защото Соломон се отклонил, когато този пасаж е писан именно чрез Соломон. Заключението, че не е верен, основано на голи предположения, че бил не какъв да е а "най-добрият пример за възпитание", е крайно хилаво, недоказано и цели да дискредитира верността на този пасаж.

Лъжливите учения се получават точно от това непознава на Писанията и измисляне на изводи от въздуха.

И именно поради незнанието на днешното християнство за това каква им е целта на земята се правят изводи като този, както и това, че всичко се върти около личното спасение на днешните християни и как вдигат ръце от децата си и си измиват ръцете с това, че "бог" щял да ги привлече (и се цитират определени пасажи).

Авраам, който е наречен баща на вярата, този, по чийто име се наричат вярващите в Бога на дума и дело, същият този човек, който размисли, че Бог дори може да възкреси сина му и не се поколеба дори да го принесе на Бога в жертва (което както знаем беше изпит от Бога и Бог му даде овен в последния момент), този Авраам имаше цел и беше избран за едно специфично дело на тази земя. Бог беше го отделил за много важно нещо от поклонниците на слънцето и луната и беше му казал да отиде в една друга земя, в която земя потомците му пак търгуваха с околните народи, поддържаха добри взаимоотношения с тях (доколкото беше възможно), но бяха отделени по начин на живот.

Каква беше целта на Авраам и ако някой се нарече "Авраамов син" или "Авраамова дъщеря", тогава трябва да знае какви са били делата на Авраам, за да ги върши. Но ако си няма идея защо Авраам беше изведен и дали беше "за да се спаси", тогава такъв човек не знае Божиите намерения. Когато човек не знае Божиите намерения за Неговия народ на земята, не знае как да живее и се отклонява и живее според собствените си въображения точно както Михей, който си направи религийка, взе тук-там някой домашен идол, па и назначи Левит и след всичко това си каза "сега Бог ще ме благослови" или с други думи, смяташе, че това, което прави е напълно съгласно Божия път. Михей имаше за цел "да има късмет" или "да се спаси", каквато е и целта на днешното християнско поколение.

Това не беше намерението на Бога. И докато не живее човек по Авраамовите стъпки, винаги ще се отклонява, но може да си въобразява, че е в Божия път.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #39 on: June 29, 2014, 12:57:36 PM »
С интерес следя дискусията досега. Не случайно апостол Павел е рекъл навремето на тези които са били около него, а вероятно и на всички следващи поколения в които времената са били зли и лоши- " да си останеш пред Бога в такова положение в каквото си бил призован" Ако си неженен, да останеш неженен, ако си семеен, тогава ясно, да си останеш такъв... Не че има грях в това да се ожениш след като си призован от Бога, но такива ще имат житейски трудности, скърби..
Положението и днес е такова. Да, Бог помага, но Бог няма да ни вдигне ей така с вълшебна пръчка и да ни спаси от трудностите, още повече от трудностите в които сами се се натикали. А ние сме се натикали, а не той ни е натикал в тях. Това важи и за тези дебати относно селото, града и независимият живот.

За мен е ясно , като бял ден, че днес мнозина вярващи хора не само не възпитават децата си в Божиите пътища, но и са заблудени, че го правят. Не визирам никой тук, говоря от лични наблюдения, без да съдя. Просто с мъка констатирам. Днес вярващите хора имат деца, които се отклоняват и то лесно от Божиите пътища, и то е не защото Бог не ги е докоснал, а защото бащите не са строги, последователни при възпитанието им докато са малки. Стихът в притчи не е пожелателен, или относителен. Той е сигурен и ясен. Кой е казал, че Соломон е бил възпитан правилно? Никой.. Давид не е безгрешен мъж, не е бил и безгрешен и при възпитанието на сина си, той просто е бил мъж по Божието сърце. Това само иде да ни покаже Божията милост и че винаги има надежда, ако човек се кае и разбере откъде се е отклонил, или кривнал, или направил на тарикат.

Но по темата конкретно. За мен, лично, също няма никакво съмнение, че локалната система на живот в общност, която се стреми сама да посреща нуждите си доколкото не и се пречи насилствено от хората в света и властниците е в пъти по- стабилна от глобалната система, която е изградена от сатанинските сили. Да , именно от тях е изградена. И ако някой реши да се стреми на независим живот от тази система, според мен добре и мъдро ще направи. Тук съм съгласен с изводите на Тишо, Уочман и другите, но въпреки това смятам, че в тази система вярващите хора могат да съществуват и да останат Божии / ако са такива/ Тоест не смятам, че ако са Божии хора то те непременно ще излязат и отделят в самостоятелна общност и ще се отделят от системата, като си гледат сами храната. Би било добре да го сторят, но съм сигурен че до самият край ще има такива които няма да го направят и въпреки това ще си останат Божии хора. Дали ще са осакатени в нещо, дали ще са недързновени и тн. не коментирам, възможно е, понеже няма как да си пълноценен ако си потопен до шията в кал. Но не изключвам вариант при който Бог вижда че нещо е непостижимо в определен срок за някой и се намесва активно, дори свръхестествено да го защити, понеже Бог се грижи за своите. Но това е за тия които нещо не са разбрали, тия дето са разбрали, но се правят на неразбрали, си носят и отговорността..

Аз самият живея в едно село повечето време, но имам работа по интернет и с компютри с хора в града. И ако имам доходи то те са такива, както и доходи от странични неща като търсене на трюфели, но това е спорадично и все още не сериозно развита дейност, та с тези доходи си посрещам нуждите. Тоеста аз също съм зависим от системата. Ако тя рухне, обаче, съвсем не мисля да рухвам и аз. Това искам да кажа, също не смятам че и Тодор ще рухне. Той просто ще се опита да намери изход при трудни обстоятелства и с Божията помощ ще успее, или пък няма да успее. Но ще си е крив той, и аз респективно, понеже сме решили да не предприемаме кардинални действия и да станем по независими от тази система. И ако останем без храна поради някакви обстоятелства като затворени магазини, тогава ще видим кон боб яде ли! Въпросът е защо да стигаме до там и можем ли нещо да направим. Можем, това обсъжда и темата. Но в никой случай не смятам, че ако се прецакаме поради наша някаква лекомисленост, то Бог ще ни хвърли в пъкъла. Не мисля че и Уочман и Тишо имат това предвид, но просто показват по мъдрият подход. ако е така съм съгласен с тях. Това което те предлагат и обясняват е по- мъдрото действие и начин на подход и живот. Аз самият се опитвам сега да завъдя пчели, да гледам разни зарзавати и тн, да се уча на риболови на разни други нещица. тоест мъча се да правя нещо и то не е безплодно. Но не деля непременно вярващите в града и зависими от системата от вярващите извън системата на различни групи.  Но това не значи, че едните няма да понесат сериозни щети и проблеми ако не се ометат от системата колкото могат по скоро. За мен е в пъти по лесно, понеже съм сам, няма деца и няма и да имам вероятно. Но това си е мое решение.
 Но така или иначе виждам едно- стоенето в системата, невземането на никакви мерки, зависимостта на децата ни от тази система, обучението на децата в нея и тн. способстват за едно- за деградация на вярващите в нея, не за градация. Като опастността за децата им е много по голяма отколкото за тях самите, та ако МОГАТ /имат разбиране и воля свободно пред Бога/, по добре да направят каквото могат за да са независими. Отговорността си е наша напълно.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3390
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #40 on: June 29, 2014, 13:40:15 PM »
Аз нямах възможност да пиша по темата тия дни и като гледам имам доста да наваксвам, затова ще почна да отговарям от зад напред, пък докъдето стигна.

Quote
" да си останеш пред Бога в такова положение в каквото си бил призован" Ако си неженен, да останеш неженен, ако си семеен, тогава ясно, да си останеш такъв... Не че има грях в това да се ожениш след като си призован от Бога, но такива ще имат житейски трудности, скърби..
Положението и днес е такова. Да, Бог помага, но Бог няма да ни вдигне ей така с вълшебна пръчка и да ни спаси от трудностите, още повече от трудностите в които сами се се натикали. А ние сме се натикали, а не той ни е натикал в тях. Това важи и за тези дебати относно селото, града и независимият живот.

Доколкото разбирам, ти се опитваш да приложиш този пасаж към оставането в системата на света, въпреки, че пасажа изрично говори за брака и за нищо друго. Защото ако решим да прилагаме пасажа универсално ще се получат всякакви абсурди. Примерно ако някой е бил в положение на член на мафиотска банда, значи да си остане в това положение, или ако е бил в положение на прелюбодеец с чужда жена - да си остане така. Това са очевидни абсурди, защото човек не може да стане истински християнин ако не се ПОКАЕ преди това от всички тези неща. Също толкова абсурдно е да прилагаме този пасаж към системата на света, защото тя е ни прави не по-малко съучастници в престъпни схеми и прелюбодейни взаимоотношения от горните два примера.

Другия проблем на който малцина обръщат внимание във връзка с тази тема е че системата на света не е статична, а динамична по своето естество. Тя не си стои такава, каквато е била преди 2000 години по времето на апостолите. Тя се развива и става все по интрузивна (вмешателствена), все по-всеобхватна, все по-влиятелна, все по-контролираща и деспотична. В крайна сметка това е нейния ген и тя не може да се отклони от своя път на развитие.

И ако преди 200 години една християнска общност е можела да съществува в рамките на един аграрен град без неизбежни последствия върху своето мислене, виждания и духовен вървеж, то в днешно време това е 100% невъзможно.  А от тук нататък нещата само ще се влошават.

Quote
Днес вярващите хора имат деца, които се отклоняват и то лесно от Божиите пътища, и то е не защото Бог не ги е докоснал, а защото бащите не са строги, последователни при възпитанието им докато са малки.

Строгостта не е достатъчно нито е адекватно да се мисли, че едно дете потопено в мръсотията на светската система и виждайки родителите си зависими от същата тази система - ще бъде повлияно от нещо друго освен от самата система. Това е все едно родител и дете да са потопени заедно в морето и родителя неистово да се мъчи да държи детето сухо с помощта на сешоар, а и разбира се да не забравяме и мантрата "моля се бог да го пази от водата". Умишлено слагам бог с малка буква, защото Бога на Библията не може да има нищо общо с подобни глупости.

За възпитанието на децата има много на се каже и как едно дете трябва да бъде възпитавано в дух на святост (отделяне) от всички неща произлизащи от този свят, който лежи в лукавия. Но на същите тези неща трябва първо да бъдат възпитани техните родители, защото те са напълно лишени от мирогледа и перспективата на Божието Царство. Само автентичната концепция на Божието Царство като ПЪЛНОМАЩАБНА и ПЪЛНОЦЕННА АЛТЕРНАТИВА на този свят и недвоеумна идентификация с него има силата да запази децата ни и нас самите от вървежа на света.

Днешното християнство губи и ще продължава неизбежно да губи децата си именно поради неадекватната си представа за същината и всеобхватността на Божието Царство. Този въпрос обаче принадлежи на съвсем отделна тема, каквато заслужава.

Quote
Тук съм съгласен с изводите на Тишо, Уочман и другите, но въпреки това смятам, че в тази система вярващите хора могат да съществуват и да останат Божии / ако са такива/

В това изречение има поне два проблема. Първия е че това, което смяташ те поставя в позиция не на съгласие с нашите изводи, а на де-факто отричане и несъгласие с тях.

Втория проблем е че за да можеш адекватно да разсъдиш дали наистина е възможно някой да бъде пълноценен и плодоносен Божий човек в системата на този свят, трябва първо добре да познаваш откъде тази система произлиза, накъде тази система отива и какви са параметрите на нейния обхват и дълбочина на влияние и въздействие. И ако наистина разбереш истината за системата дори в някаква сравнително адекватна степен, то не мисля, че дори за секунда ще считаш подобно нещо за възможно. Т.е ти разсъждаваш така защото не знаеш с какво си имаш работа, но считаш че системата е търпима, защото цял живот си живял в нея и не виждаш нещо кой знае колко застрашително и непоносимо. Другия аспект поради който правиш такива изводи е че нямаш адекватна представа за реалностите на истинския автентичен живот на Христовото тяло като общност представител и изразител на всички пътища и реалности на Божието Царство. Т.е не знаеш какво пропускаш.

С други думи ако мога да обобщя, хората, които разсъждават като тебе и Тодор, имат тия два фундаментални проблема:

1. Не знаят с какво наистина си имат работа (по отношение на системата на света)
2. Не знаят какво пропускат (по отношение на Божието Царство и начин на живот)

И каквото и да говорите и казвате по темата - докато нямате адекватни дефиниции на света и Божието Царство всички приказки ще бъдат преливане от пусто в празно. Така, че ако би имало някакъв практически смисъл тази тема да бъде продължавана, то би било добре да се фокусираме на тези две основни дефиниции. Може в две отделни теми, за да не се смесват и разводняват нещата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #41 on: June 29, 2014, 13:41:33 PM »
small_axe, много ясно и силно си проличава и в твоя пост и в постовете Тодор, американско-християнския квас където на първо място се поставя личното спасение и личното оцеляване и подобни неща. Къде е Божието Царство, къде е Божия народ който трябва да бъде сол и светлина пред народите? В словото пише че ако солта обезсолее, за нищо не струва и се изхвърля. Къде е изявяването пред небесните началства и власти Божията многообразна премъдрост, като християните живеят точно според модела на същите началства и власти! Ами та те се присмиват на мъдроста на днешните християни, а не да треперят, защото народа който трябва да покаже различната мъдрост пред тях, реалния и истински живот на този народ (даже няма никакво съзнание за народ, а тука таме индивиди) е основан на реда и системата която тези началства са създали. И това не без цел. А коя е целта? Това е въпрос от не малко значение.

Аз знам че от това вавилонско християнство лесно не са отрезвява, но за да има отрезвяване, то трябва да има поне някакво малко съзнание че нещо фундаментално не е наред, и от това съзнание човека да трепне от страх, и това да предизвика изпитване на пътищата си. И не само своите си, но и пътищата на онези които следва (главно без да осъзнава), както и началото и историята на това вавилонско християнство.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 962
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #42 on: June 29, 2014, 17:46:40 PM »
Лично аз започнах да разбирам целта на отделянето доста по-добре след прочитане на книгата на Арт Кац за Истинската църква. Предполагам, че и Тодор и Small Axe не са я чели поради което имат това разбиране.
Когато се разбере целта на църквата тогава нещата се променят.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 962
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #43 on: June 29, 2014, 18:32:14 PM »
Сетих се сега и за нещо което ме вълнува от известно време насам в посока отделяне. Какво се случва когато някой се нарани или се нуждае от специализирана медицинска помощ. Примерно счупена ръка/крак, срязан пръст и нещо в тая насока дето не се оправя с бинт и лепенка ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Какво е зависимост от системата?
« Reply #44 on: June 29, 2014, 18:55:36 PM »
 Когато използвах стиха за това да остане в каквото положение е призован, визирах точно и само контекста, тоест визирах брака, нищо друго. Не ми е даже хрумвало даго ползвам за системата и оставането в нея. Аз писах своето виждане и моите действия относно тази система.
Сега дали това което пишеш, Уочман е така:
"С други думи ако мога да обобщя, хората, които разсъждават като тебе и Тодор, имат тия два фундаментални проблема:

1. Не знаят с какво наистина си имат работа (по отношение на системата на света)
2. Не знаят какво пропускат (по отношение на Божието Царство и начин на живот)
"

възможно е и да си прав. Аз в постингът си никъде не твърдя, че вие не правите добре там каквото правите. Правете го. Изграждайте общност и се стремете към независимост, доколкото можете. Нали и аз правя това, и не съм сам в това нещо. С брат ми, жена му и още някои и друг човек, сме активни в тези неща да мислим как можем да все по независими от ситемата. Но едно нещо се различавам в ъв виждането си, и това е, че не съм убеден, че тези които не постъпват като мен, тоест не се стремят да се отделят от системата и да градят независимост от нея са загубени. Това ми е разликата. Ако вие ги мислите за изгубени / това не знам, може и да не ги мислите и да се бъркам/, та аз не ги смятам за такива, смятам че ще имат повече трудности. Това ми е мнението съвсем честно. Вие сте с по радикални виждания по този въпрос, нима от пет години не сме писали все за тия неща, писали сме.
 Аз не съм в никакви деноминации и тн. че да се съобразявам с някакво протестантко предание, но ако и да съм заквасен с такива неверни неща, то това ако е така с времето ще отрезнея. Дали ще дойда на вашите разбирания, не мога да кажа. Аз прото не смятам, че нещата в тази конкретна област с отдулянето от системата са черно бели. В други области може и да са , но тука нещата не са, има различни хора, фактори, обстоятелства и тн. Не става дума само за инидвидулано спасение, както Мак писа. Не ми е това идеята. Не ме интересува да спася кожата, по ми е желателно да умра и да съм с Господа, съвсем честно. За мен е важнонещо друго и то е докато съм жив да съм далече от греха и то не само аз а и хората с които сме в някакви близки отношения. Това е същината. Кое е грях е отделна тема. Но определено не смятам за грях да пазаруваш от магазина разни храни каквито и да са. Да, опасно е да си зависим от магазина, направи каквото можеш да не си, но не е в това същината.
Вашата теза я разбирам. Хоратата да видят една здрава общност на приниципте на писанието и да се убоят. Добра теза и зобра идея. Надявам се да сте успешни и плодоносни в това нещо !! Желая ви го от сърце.