Author Topic: Отпадане от вярата  (Read 49625 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #150 on: September 03, 2014, 15:51:55 PM »
Божиите люде познават Бога по начин, по който хората който не са родени отгоре не го познават, ако въобще нещо разбират. В притчата за почвите, ония които са приели словото но не са дали плод, не познават Бога по начинът по който тия дето са дали плодове Го познават. Затова така пиша.
Важното е да си познат от Бога. Аз това пиша, понеже не ние се раждаме самички отгоре, а Бог ражда чрез Духа си. Важното е кого той разпознава като свой, понеже ще има такива които никога не ги е познавал. Има хора, писано е в римляни, които познаха, че има Бог, но не го прославиха като такъв, но се извратиха и несмисленото им сърце се помрачи..
Не може аз да познавам някой наистина, а той мен да не ме познава. Тогава истината е, че аз не го познавам, а само съм чувал за него.


Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #151 on: September 03, 2014, 16:12:20 PM »
Именно.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Отпадане от вярата
« Reply #152 on: September 03, 2014, 16:54:02 PM »
Добавете още и групата на Сауловците ако мога така да ги нарека - тези, които Бог е познавал, но отхвърлил - и ще си стиснем ръцете и тримата :)

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #153 on: September 03, 2014, 18:03:45 PM »
Тия различия в мненията по точно тази тема не ми пречат да стискам ръце на хора на противното мнение :)
Аз виждам два варианта за Саул. Първият е, че Саул може да  е точно подобен на тия, които са вършили какви ли не неща в името Господне, чудеса, пророкували, бесове гонили но въпреки това Господ им казва, че никога не ги е познавал.
Саул също пророкува и тн, и какво ли не прави, върху него дори идваше Духа. Трябва да не се забравя и разликата относно пребиваването на Божият Дух във вярващите в старозаветните времена и новозаветните , това би могло да е в плюс за Саул, относно неговата вечна участ. Понеже за хората след идването на Месията и сключеният нов завет/договор се казва, че Бог ще напише законите си на сърцата им, и ще ги положи в умовете им, а преди това не е било така.

Другият вариант е да е отхвърлен от Бога, като наказание. Както Бог наказва дори своите. Например Бог наказа някои от коринтяните, за да не  погинат заедно със света. Други примери на предупреждения и наказания има в книгата откровение първите глави. Друг пример е цар Соломон, или Аараон..
Лично аз не съм сигурен кой от двата варианта е верен за Саул..

третият вариант е този който , ти Тошо застъпваш, че човек роден отгоре отново, може да престане да бъде такъв, това виждане, аз не  приемам, както многократно сме писали в други теми, нито мога да го приложа са Саул, който е под старият договор и съответно не мога да го коментирам в тази светлина.
Едно е ясно, Бог е този който решава кого да роди отгоре отново и кого да не роди.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Отпадане от вярата
« Reply #154 on: September 03, 2014, 22:45:52 PM »
Затова ти казвам да обмислиш пак виждането си за спасението - коригираш ли това всичко друго ще си дойде само на мястото... И няма да ти се налага да измисляш странни тълкувания на пределно ясни текстове от рода на "ние не сме от тези които отстъпват назад и погиват...", "Подвизавайте се така че да влезете през тясната порта" и т.н. Последният човек с който говорих и поддържаше тази доктрина направо си твърдеше че "Послание до евреите" било писано до нехристияни - не му изнасяше какво пише вътре и беше решил направо цялото да го шитне... Както на адвентистите например не би им изнесло посланието до Галатяните ако имаха очи да прочетат какво пише в него...

Така че мисли си по въпроса най-добре - от виждането ти за спасението зависи в голяма степен и виждането ти за Божието царство, за това кой е Бог и какво Му е угодно... Обсъжданият въпрос е само едно от следствията и, както казваш, вероятно съвсем не най-важното. Що ти трябва да го избиваш на разни философии и мъдрувания?  Остави ги тия работи и продължавай да размишляваш... Какво всъщност имаме в Христос? Защо е било необходимо да идва и т.н.? Все въпроси за доживотно размишление - поне за мен. По-добре размишлявай и ти - то си е за тебе... Новорождението означава по-голяма отговорност и по-голямо наказание в случай на отстъпление. Въобще за да "отстъпиш" от някъде трябва преди това да си имал съответната позиция...

Чудно ми е, че изобщо може да има някакъв спор по относително ясен въпрос. Единственото хубаво в случая е, че имаш и "обратна връзка" между новорождението и богоугодния живот (който не води богоугоден живот не е новороден, нали така?). Щото иначе щеше да настане ужасно мазало - щеше да излезе, че може и сатанист да станеш след като си новороден и пак да имаш място в Божието царство. И тогава вече наистина нямаше да има как да си стиснем ръцете над каквото и да било...

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Отпадане от вярата
« Reply #155 on: September 03, 2014, 23:12:18 PM »
Тия различия в мненията по точно тази
Едно е ясно, Бог е този който решава кого да роди отгоре отново и кого да не роди.

Ето какво иска Бог:

3 Защото това е добро и угодно пред Бога, нашия Спасител,
4 който иска да се спасят всичките хора и да дойдат до познаването на истината.


Ако Бог иска да се спасят всичките човеци, но решава да не Новороди всички, то е ясно, че решението Му за Новораждане е неразривно свързано и с волята на всеки човек. Трябва да има синхрон между желанието на Бог и желанието на човека, за да има Новорождение.
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Отпадане от вярата
« Reply #156 on: September 04, 2014, 11:42:45 AM »
Здравейте.

В частта относно Вавилон, пише, че същият град е блудница. Основната идеология по т.н. "църкви" * е блудство с писанията. Именно - писанията, дадени за да дарят живот и да учат как се живее, се използват за хитроумни басни, лъжливи притчи и философски разкази. Чрез системата на църквите дявола, който е старовременната змия, впримчва и държи в плен човеци, които са тръгнали към Бога по един, или друг начин.

Основната цел на писанията е да доведат човеци в покорство пред Бога. Основна цел на църквите е да извратят писанията, да държат в покорство човеци на системата и на заблудителни, бесовски учения.
* - "църква" е понятие, което Бог никъде в писанията не е описал, "църква" като дума и термин е въведен с пагубна, заблудителна цел
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #157 on: September 04, 2014, 11:43:36 AM »
Разбира се, Бог иска да се спасят всички хора, но не всички ще откликнат на призива за покаяние. Това е безспорно.. Но Той решава, не човек. Бог знае сърцата и ражда само онези които са със съкрушен и дмирен дух и просят милост и прошка за греховете вярвайки в Месията.

Тошо, след толкова много теми, не само в този форум, би трябвало да си проследил доводите които давам в подкрепа на това, че АКО един човек е роден отгоре, такъв не може да престане да бъде роден. Въпросът е да е роден, а това нещо се доказва от целият му живот. Това е толкова просто и елементарно нещоДаже в този форум радетелите на обратното виждане, доколкото виждам си промениха мнението, което беше като твоето...
Ако си роден ще победиш, ако не победиш не си бил никога познат от Господа. Ти просто си имаш твоето наум и някакви такива страхове, че някой си можел да си живее в грехове и да си мисли че е роден от Бога.. Ми нека си мисли, той сам вече се е осъдил с това.. Писанието е ясно, който изповяда името Господне ДА ОТСТЪПИ ОТ НЕПРАВДАТА!
Ако ти си мислиш нещо друго, това е лично твоя работа, на мен това не ми пречи. Същественото е благочестивият живот, ако той не е налице и човекът си живее без да се кае, а съвеста му го изобличава, а той я игнорира, такъв човек не е познал Бога, нито е бил познат и роден от Бога. Това ми убеждение и с топ да ме гръмне някой не може ме поклати. Така ако живее някой, ако и да мисли, че може да отпадне, или пък мисли че не може, няма страшно, важно е да пази чиста съвестта си пред Бога и да е искрен пред Всемогъщият.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Отпадане от вярата
« Reply #158 on: September 04, 2014, 15:27:27 PM »
Разбира се, Бог иска да се спасят всички хора, но не всички ще откликнат на призива за покаяние. Това е безспорно.. Но Той решава, не човек. Бог знае сърцата и ражда само онези които са със съкрушен и дмирен дух и просят милост и прошка за греховете вярвайки в Месията.

Онези ,,които са със съкрушен и дмирен дух и просят милост и прошка за греховете вярвайки в Месията.'', са тези които искат да бъдат опростени от Бог и да бъдат Негови завинаги. Решението на Бог да ги Новороди е защото те са пожелали да са Негови. В този смисъл може да се каже, че не само Бог решава за Новорождението, но е дал право на човеците да изберат какво искат. Затова изказването: ,, Само Бог решава кои да Новороди'', насочва мисленето към теорията на калвинизма-Бог си избира някои да спаси, а всички останали са обречени на гибел, каквото и да правят. Надявам се да нямаш това в предвид!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #159 on: September 04, 2014, 16:28:00 PM »
Ама разбира се че нямам такива неща предвид. Свободната воля затова е свободна, за да можеш свободно да избереш. Незнам калвин какво е проповядвал, нито съм търсил да знам. Ако твърди, че нямаме свободна воля да изберем дали пътя на живота, или пътя на смърта, то не мога да проумея отде го измислил това..

Това което казвам е, че човекът избира по кой път да поеме, и ако е искрен Бог вижда и новоражда, не човек. Човек може само да избере да откликне ли на Божият призив, или да не отклине, а Бог прави да се роди някой отгоре. Човек не може да реши- от днес се новораждам! Човек може да се покае и да повярва, че Исус е Месията и АКО Бог види в човека, че това не е лицемерно, а искрено покаяние, тогава Той би подействал за да даде ново сърце и да направи обиталище в този човек. Сетне такъв човек ще расте в Господа и ще има дела на вяра и плодове на Духа в живота си. Ако няма дела и плод, според писаното от апостол Яков, то и вярата му ще е мъртва и съответно няма да е получил нищо от Господа..

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #160 on: September 04, 2014, 19:48:58 PM »
Човек може да се покае и да повярва, че Исус е Месията и АКО Бог види в човека, че това не е лицемерно, а искрено покаяние, тогава Той би подействал за да даде ново сърце и да направи обиталище в този човек.
Т.е. след като Бог е новородил някой той вече няма свободна воля да стане грешник - така ли ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Отпадане от вярата
« Reply #161 on: September 04, 2014, 21:31:27 PM »
Човек може да се покае и да повярва, че Исус е Месията и АКО Бог види в човека, че това не е лицемерно, а искрено покаяние, тогава Той би подействал за да даде ново сърце и да направи обиталище в този човек.
Т.е. след като Бог е новородил някой той вече няма свободна воля да стане грешник - така ли ?

Винаги човека има свободна воля- и след като е Роден от Бога също. Това което прави Господ е да стане така, че човека ДА ПОИСКА със свободната си воля да бъде Господен и отново със свободната си воля ДА НЕ ИСКА никога да се върне обратно в греховното си състояние. Това е много трудно за осъществяване и го може само Бог. Нарича се Рождение Свише! Това е ЦЕЛТА на Бога спрямо грехопадението на човечеството-създаване на Нов Адам съобразен с Образа на Исус Христос, Неговият Син.
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #162 on: September 05, 2014, 01:07:23 AM »
Целта е ясна, не това попитах, а попитах поради това:

Откровение 3:5
Който победи, ще се облече така в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели.


Ако има такава възможност, то има и такива хора.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Отпадане от вярата
« Reply #163 on: September 05, 2014, 08:27:37 AM »
Здравей, Ники.

Пълнотата на текста е такава :


  4. Но имаш няколко души в Сардис, които не са осквернили дрехите си и ще ходят с Мене в бели дрехи защото са достойни.
  5. Който победи, ще се облече така* в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели.


* - това "ще се облече" е поставено в контекста на идващо обличане с бели дрехи, то не е дар СЕГА, а при идването. Същото като с разпнатия до Помазаника - той бе с Исус същият ден пред Бащата оправдан, в бели дрехи.

 Принципно "откровение" е трудна книга и трябва да се чете внимателно, защото времената са поставени доста сложно - сег. + минало + бъдеще. 

И така, който устои - той ще бъде и спасен, както е казал Господарят, той ще бъде и удостоен да се облече с бели дрехи.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Отпадане от вярата
« Reply #164 on: September 05, 2014, 09:52:43 AM »
Целта е ясна, не това попитах, а попитах поради това:

Откровение 3:5
Който победи, ще се облече така в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели.


Ако има такава възможност, то има и такива хора.

14 Защото с един принос Той е усъвършенствал завинаги онези, които се освещават.

Ако Исус е усъвършенствал завинаги с един принос повярвалите в Него-Новородените, които се освещават, тогава това ЗАВИНАГИ, как го разбираш? Нещо по-малко ли означава от завинаги, според теб? Или щом ще има изличени от Книгата на живота, това завинаги не е завинаги? Или нещо с изличаването ти убягва?


17 В това се усъвършенства любовта в нас, че имаме дръзновение в съдния ден, защото, както е Той, така сме и ние в този свят.
18 В любовта няма страх, а съвършената любов изгонва страха, защото в страха има наказание, но който се страхува, не е станал съвършен в любовта.


Ти имаш ли дръзновение-страх ли те е от съдния ден? Защото се казва, че някои не ги е страх от изличаване от Книгата! Знаеш ли кои са те? Онези, които са усъвършенствани завинаги с Един Принос. Те са усъвършенствани, затова и се освещават всеки ден, за да радват сърцето на Своя Господ. Те много Го обичат и не ги е страх, че ще ги изличи от Книгата на живота! Ти обичаш ли много Господ? Колко много го обичаш?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!