Author Topic: Отпадане от вярата  (Read 49608 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Отпадане от вярата
« Reply #135 on: September 02, 2014, 07:04:09 AM »
Във Вавилон единици са тези, които могат да се нарекат праведни, а другите се наричат братя, но не са. Има заповед праведните да се отделят от тези, които се наричат братя, а не са.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Отпадане от вярата
« Reply #136 on: September 02, 2014, 09:39:07 AM »
Тихомир, струва ми се, че отиваш малко твърде далеч в отхвърлянето на другите (не го казвам като критика - разчитам, че си сериозен мъж и няма да го приемеш лично). Да, има заповед за отделяне, но има и противоположната (виж например Матей13:24-30). Според мен тези неща не са случайни, но Бог ги е положил именно по този начин та да може едно и също Слово да бъде едновременно "виделина на пътеката" за едни и "камък за препъване" за други. Затова според мен трябва да четем внимателно (по принцип), с търсене на мъдрост от Бог и с търсене на корекция от църквата (тук под "църква" имам предвид одобрените от Бог и хората братя не само между нас, но и през вековете).

В деноминациите (ще ги наричам така понеже запазвам думата "църква" за братята) има всякакви хора. Да, "праведните" (в смисъла, който ми се струва, че ти влагаш в тази дума) са малко - съгласен съм. "Неправедните" обаче са най-различни хора. Има "вълци в овчи кожи", които само се преструват на християни. Има търсещи хора, които обаче са "хванати" някъде от дявола и това им е попречило да продължат в благочестие. Има нови във вярата, които тепърва започват да растат и още не могат да различават добро от зло. И т.н. За всеки от тези хора Бог си има план. На едни, които са обикнали неправдата може да изпрати дух на заблуда. На други може да изпрати изобличение и наказание за да се покаят. На трети просто ще даде благодат за да израснат и те сами ще се отделят от неправдата. И т.н. Не виждам как можем всички тези групи да ги съберем и да имаме някакво общо отношение към тях - трябва търсим мъдрост от Бог и да се стремим да изпълняваме волята Му спрямо всеки един човек поотделно. Юда също съветва да се прави такова разграничаване и да имаме различно отношение спрямо "неправедния" в зависимост от това каква е причината за "неправедността" му:

Юда
22 И към едни, които са в съмнение, бивайте милостиви;   
23 други спасявайте, като ги изтръгвате из огъня; а към други показвайте милост, със страх, като се гнусите даже и от осквернената от плътта дреха.Що се отнася до Вавилон от откровение - това е град. Доколко същия дух на нечестие е обладал и днешните деноминации и доколко можем да правим аналогии и да "прехвърляме" заповедите едно към едно - това е най-малкото твърде спорно.


С Лот също трябва да се внимава според мен. Може би наистина е направил грешка, че е отишъл да живее в Содом - за причините можем единствено да спекулираме. Но ако наистина е така, то никъде в Писанието не е упрекнат за това. Всъщност единственото място в НЗ където се споменава (2 Петрово), той е представен като праведник и е даден като пример за това как Бог пази праведните. Така че според мен Писанието по-скоро защитава тезата, че той не се е осквернил от нечестието на содомските жители ако и да е живял сред тях. А какво точно го е карало да стои там въпреки че това стоене е "измъчвало праведната му душа" - това Писанието не ни казва. Каквато и да е била причината, Бог не му я е вменил за грях или поне не е записано.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Отпадане от вярата
« Reply #137 on: September 02, 2014, 09:49:06 AM »
Говориш така, все едно аз от себе си измислям всичко това, но сам Бог да види и да отсъди.

Писанието говори ясно. Знам, че дори и само с цитати от Писанието да отговоря без да коментирам по тях, пак бихте им намерили махна.

Мнението и надеждите на този и онзи нямат никакво значение, защото каквото е станало, пак ще стане и каквото Бог е казал стои и няма компромиси.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #138 on: September 02, 2014, 22:58:38 PM »
Тихомир, помисли малко под следния ъгъл.
Колко човека в днешно време живеят излезли по начина който описваш ? Според това което казваш то аз не виждам колко ще се спасят. И ако тези които не са излезли няма да се спасят, то тогава имаме едно огромно множество невярващи които ще влязат в милениума - то се получава някаква щуротия. А Бог излиза лъжец защото е казал, че всеки които го е призовал ще се спаси.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #139 on: September 02, 2014, 23:25:23 PM »
Относно Вавилон, е хубаво да се направи отделна тема / ако няма такава/, понеже тук темата е друга, макар и да има бегла връзка. Тук темата спря своето развитие, но вероятно няма какво повече да се каже..

Също е нужно  да се уточни какво/ кое/ къде днес е Вавилон, за да се прецени откъде кой трябва да излиза, ако разбира се този някой се намира в него. Също е добре да се уточни хронологията в писанието на призивът да се излезе от този вавилон, след като се конкретизира кой може да бъде той. В Откровение е писано, че в него / вавилон/ се намери кръвта на Божиите пророци..


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Отпадане от вярата
« Reply #140 on: September 03, 2014, 08:04:38 AM »
Тихомир, помисли малко под следния ъгъл.
Колко човека в днешно време живеят излезли по начина който описваш ? Според това което казваш то аз не виждам колко ще се спасят. И ако тези които не са излезли няма да се спасят, то тогава имаме едно огромно множество невярващи които ще влязат в милениума - то се получава някаква щуротия. А Бог излиза лъжец защото е казал, че всеки които го е призовал ще се спаси.
Не пише ли, че малцина ще се спасят и не се ли дава пример с времето на Ной, когато са живели доста хора по лицето на земята (+ разни ГМО извращения) и са се избавили само 8 човека измежду тях?

Броят на избавените ще бъде малко и тук се говори само за тези, които са повярвали. Изобщо не става въпрос за езичниците тук, а се говори за малцина избавени измежду вярващите. Това означава, че мнозинството от тези, които днес казват "алилуя" ще погинат, защото не са направили усилията да прекрачат по тясната пътека и да не вършат беззаконие.

Да, в 1000 годишното царство пише за множества народи и за царе. Ти от бройката "много" и "малко" ли се притесняваш? Бог не се притеснява от това, защото може да направи свят народ и от 1 праведен човек (примерът с Моисей), а да изтреби другите, които се наричат свят народ, но вършат беззаконие.

И ако някой тръгне да противоречи защо съм казал, че става въпрос за вярващите, а не за малцина от всички хора по земята, питайте Месията за това.
Матей 22:14. Защото мнозина са поканени, а малцина избрани.

Примерните за избавените, които Христос дава са винаги на хора, които са призовани, обаче мнозина от тях я карат през просото. Дори нещо, което е още по-сериозно:
И някой си Му рече: Господи, малцина ли са, които се спасяват? А той им каза: Подвизавайте се да влезете през тесните врата; защото ви казвам, мнозина ще се стараят да влязат, и не ще могат след като стане домакинът и затвори вратата, и вие като останете вън, почнете да хлопате на вратата и да казвате: Господи отвори; а Той в отговор ви каже: Не ви зная откъде сте

Значи не само мнозина ще погинат, но мнозина и ще се стараят да влязат през портата и пак няма да успеят.  Тук се говори за тези, които се опитват да влязат през портата на Божието царство и тези не са езичници.

Не си правете илюзии, Писанията са много категорични.

Не сте убедени достатъчно? Ще ви кажа, че дори хора, които вършат чудеса, проповядват, бесове изгонват ще погинат. И това ще бъдат много хора.

Или тука пак ще ми цитирате "ооо, господ няма да убие праведния с нечестивия"?

Матей 7:22. В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела? Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

И как така? Уж вярващи. Уж проповядват. Уж гонят бесове. Уж вършат велики дела. Къде им е беззаконието?

По логиката на Nikolay и Todor тук, тези за които сега говоря са много по-велики вярващи отколкото "просто черкуващите се". И щом са вършили велики дела хората смятат, че "бог ги слуша, за да стават тези работи". Обаче какво казва Месията? Вършили са беззаконие.

Какво е беззаконието, което са вършили?

Някой замислял ли се е, че има само една единствена група хора, която има дързостта в деня на съда да държи сметка на Бога за решението му. Това езичниците ли бяха да кажат на Бога — чакай малко, сбъркал си? Не, това бяха тези, които вярваха, че вървят в правия път и вършеха правилните неща, но явно аршинът им е бил друг, защото Писанията са единственото мерило, според което ще бъдат съдени тези вярващи.

Кои са тези вярващи, които ще погинат? Това са тези, които изповядват, че вярват в Христос и вършат много религиозни дела, които може да не са заповядани или даже да са забранени, но според тях (тези човеци) нищо лошо не правят. Примери има хиляди. Такива приличат на левитина, който беше при Михей, който хем беше Господен служител, хем и домашните идоли обслужваше и цялата работа беше, за да може Михей да има успех (щото бил набожен), а левитинът пък да има добра заплатка.

Ето левитинът и Михей в по-голямата част служеха на Бога, обаче имаха разни домашни идоли за всеки случай. Така и днес хората уж уповават на Бога, обаче като дойде трудност или имат нужда от нещо повече от това, което имат, се вижда как търсят избавление от други места.

А когато си направиха златното теле в пустинята? Те го нарекоха "Елохим" — със същото име наричат и Господаря на вселената, сиреч, имаха си същите наименования, обаче отдолу значението беше различно. Също си измислиха допълнителен празник, както днес празнуват мерзостни празници "в името на Елохим"… то не беше "неговият рожден ден", то не беше "неговото възкресение". Обаче мнозината нямат нищо против тях, нали така? Че какво лошо има, казват? Празнуваме "елохим", не може да има нищо лошо в това? Наистина ли?

Затова всеки да изпитва себе си.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #141 on: September 03, 2014, 11:32:40 AM »
В писанията нещата са написани по особен начин, поне от това което аз самият съм разбрал до този момент. От една страна Бог е любящият баща, който дава всичко добро за чадата си, от друга Той е справедливият и страшен Бог, който наказва злото.
Ако има някой, който не ще влезе в царството му, то този някой, без капка съмнение, ще е откъм злото и то напълно.
Как ще стане това с тези, които са викали- Господи, Господи, не в твоето ли име и тн..., нима и те са такива? Да, разбира се, дори повече! Най- страшно е да си религиозен лицемер, това е най- страховитото нещо, за човека, понеже не само е в злото, но е и самозаблуден, че е в добрият път. Именно затова и господ Исус така остро изобличаваше и заклеймяваше фарисеите, наричайки ги - рожби на змия.

Аз виждам, че основното нещо е това- Да се стремиш да имаш винаги чиста съвест. Да изпитваш себе си дали си във вярата, според писаното в, например първото послание на Йоан. Да не смяташ себе си за нещо много и велико, да мислиш скромно за себе си и винаги да слагаш другите по горе от себе си. Не непременно да ги считаш за по духовни хора, понеже понякога това е глупаво, но по - горни. Господ никога не е смятал апостолите за по мъдри, изпълнени с Духа и тн. от себе си, но им избърса краката и с това демонстрира, че им слугуваше. Човек е нужно винаги да търси да е милостив молейки се на Бог Отец в Христовото име и да помни Исуса от давидовото потомство, който за нас стана омилостивение.  Това ако прави, добре ще върви, а Бог е силен да опази тези които са си негови.

Има мнозина които се стараят и ще се стараят да влязат, но въпросът е как се стараят! Именно това е нещото което ще раздели един ден овцете от козите. Понеже има кози които се стараят по техни си начини да влязат и не ще могат, има и кози които не се стараят и нехаят. А за да влезеш е нужно да си овца. Мнозина от тия дето се стараят да влязат, се стараят, но като кози и нито стараенето им е законно, нито пък може да бъде. Но царството Божие ще е за тия дето са със смирен дух, кротки, милостиви, жадуващи за правда, гонени заради тази правда. Те са тия които побеждават, имат плодове в живота си и стараененто им се изразява в тия изброени по назад неща, които са също и плод на Духът Божи в тях. Те се движат по тесният път, понеже този път наистина е тесен и незабележим, другият е шипок и пространен, но водещ към гибел.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Отпадане от вярата
« Reply #142 on: September 03, 2014, 12:16:59 PM »
Като цяло съгласен съм с това, което си написал, Тихомир ( с изключение на въпроса за празниците - можем да празнуваме и да не празнуваме каквото си искаме, стига само "да не употребяваме свободата си като повод да се разобуздава плътта"). Казаното е право - само по себе си. Според мен обаче пропускаш другата страна на въпроса. Както е писал Смол
Quote
От една страна Бог е любящият баща, който дава всичко добро за чадата си, от друга Той е справедливият и страшен Бог, който наказва злото.
Ти гледаш само едната страна - заповедите. Да, заповеди има и те са валидни - в това спор няма. Обаче има и други неща също - като например милост, любов и прощение на греховете. Бог обича всички и "не иска някои да погинат, но всички да дойдат до покаяние". Христос знае немощта ни и ни съчувства. Знае, че сме плът и че сме зли, но въпреки това е с нас и ни води ден след ден.

Да, знам че мнозина използват тези аргументи за да извиняват себе си и стоенето си в греха. Обаче това, че някой злоупотребява с тях, не ги прави невалидни. Така че трябва да ги добавиш към богословието си - понеже в крайна сметка наблягайки само на другата страна рискуваш да изпаднеш в абсолютно същата грешка и да се изпълни над тебе писаното "В каквото съдиш другите, себе си осъждаш - понеже ти, който съдиш, вършиш същото."


По темата - Смол, ти наистина ли смяташ, че след като е спасен някой вече има запазено място в Рая и няма как да изпадне? Това ме удивлява...

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #143 on: September 03, 2014, 12:43:43 PM »
Тошо, аз съм написал какво смятам конкретно по този въпрос в тази тема още в началото и в другата тема - пътят на спасението.
Въпросът е човек да се роди отново. Но тази увереност, роденият отново я има на база вяра, също както вярва, че Исус е Месията,  който ни изкупи. Както това убеждение е нужно да остане в нас до края на живота ни, така и роденият от Бога, до края на живота си утвърждава своето избиране и постоянства във вярата.
Моето разбиране е, че ако си роден от Духа, то си и сънаследник с Месията, но трябва да изживееш тоя живот за да докажеш, този факт, ако се отречеш от Христа в живота си и отпаднеш, то ти нито си го видял, нито познал, тоест Той никога не те е познавал. Тогава си като онези почви, дето остават безплодни и си вън, ако и да си вършил какво ли не, всичко е било напразно и поради това, че не си улучил целта, тесният път, на смирение и себеотричане, си се самоизмамил. На такива казвам, че са кози, а не овце, ако и да си мислят, че са в стадото Христово.
Много сме писали по тази тема, не само тук, а и на още няколко места, ако иска някой може там да прегледа..
А ако някой си мисли, че може да използва това твърдение, като оправдание да живее в грехове, такъв нищо не разбира и ще бъде погубен. Твърдението е по скоро философско. Ако не останеш в Божията благост, то ти никога не си бил познат от Бога, това именно примирява двете позиции, без да отваря врата за успокоение на неверните..

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #144 on: September 03, 2014, 13:05:00 PM »
Не бива да забравяме, че има едно освещение, без което никой не ще види Бога, както е записано в посланието към евреите:
Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа

Кое е това освещение? Аз вярвам, че това е освещението на нашият дух. Това е именно раждането отново, отгоре, според казаното от Господ Исус в Иоан глава трета. Без това освещение, човек не може да види  Божието царство.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #145 on: September 03, 2014, 13:34:29 PM »
Като цяло проблема в случая с неразбирането и спора тук идва от 2-рата голяма заповед за която Исус спомена. 1-вата заповед е лесна, да обичаш Бог с цялото си сърце и разум, тука е трудно да се сбърка поради простия факт, че е лесно да обичаш някой който е прави всичко правилно и перфектно.

Обаче с 2-рата заповед е много трудно имаме едни хора дето ама всичко им върви на опаки, всеки от тях има мнение, гордост и какво ли още не, дори да не го осъзнава и да си мисли, че е много смирен (аз по себе си гледам, понеже се старая да се само преценявам кое и защо съм направил). А се казва да обичаш ближния си като себе си и да му прощаваш даже колко пъти сбърка и ти поиска прошка. Е те това е ама много трудно. За съжаление на много места е казано, че без обич не става. Може да направи човек ама всичко перфектно, но няма ли обич/любов - греда. Интересното е, че за любовта се казва, че покрива много грехове !

Така, че Тихомире ти добре гледаш, че трябва да се изпълни едно и друго, ама пък виж другите казват,  че трябва любов и прошка.

Иначе да прав си малцина ще влязат в управлението на милениума ама осъзнай че управлението е просто една от наградите и когато говорим за влизане в царството има 2 фази - влизане и награждаване. Влизането е описано доста добре и за него говорим, обаче награждаването е съвсем друго нещо и то ще бъде по преценка на Бог ! Тва управление е като спасението и то е ДАР, ако тичаш за дарът то тичаш ли правилно ?
Също така, винаги подминаваш това което ти казвам и не го разбираш защото не осъзнаваш едно просто нещо което е влизането и то е ето тоя стих:

8 И в цялата земя, казва Господ, Две части от жителите й ще се изтребят и изчезнат, А третата ще се остави в нея.

Тука горе никъде не се казва, кой ще управлява казва се КОЛКО ще влязат. Ти вече прецени те вярващи или не вярващи ще бъдат.

Откровение 7
9 След това видях, и ето голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си,

14 И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.


Виждаш ли 1/3-та идваща от голямата скръб ще влезе. Също така се казва, че при тръбите и печатите ще умират най-вече тия дето не са Христови - нали ? Така, че тая 1/3-та ще са Христови. Аз от това дето чета, разбирам, че по време на голямата скръб ще измрат много "лъжебратя" и много невярващи, ще се поучат и ще повярват. Също така пише че ще влязат и такива дето са "без сватбарски дрехи" и ще бъдат разпознати впоследствие и изгонени, но ще са влезли.

Друго голямо объркване идва от постоянното бъркане на милениум и божието царство ! Обърнете внимание в притчите на Исус, че когато Той говори за божието царство, Той не говори за милениума. Не може да давате пример за влизане в милениума с думи които се отнасят за божието царство и да обяснявате постоянно за летвата тва летвата онова - да ма летвите са ДВЕ. Прескочи първо ниската и после отиди при високата.

В божието царство което е след милениума ще влязат ама наистина малцина, защото ще бъдат пресяти, както и пише:

9 И тая трета част Аз ще прекарам през огън, Пречиствайки ги както се чисти среброто, И изпитвайки ги както се изпитва златото. Те ще призоват Моето име, И Аз ще ги послушам; Ще река: Тия са Мои люде; А те ще рекат, всеки един: Господ е мой Бог.

Затова и винаги твърдя, че ще е по лесно да се влезе в милениума отколкото да се излезе от него, и ако се готвим като да излезем от него, няма да имаме проблем да влезем !

--------------------------

Въпросът е човек да се роди отново. Но тази увереност, роденият отново я има на база вяра, също както вярва, че Исус е Месията,  който ни изкупи. Както това убеждение е нужно да остане в нас до края на живота ни, така и роденият от Бога, до края на живота си утвърждава своето избиране и постоянства във вярата.

small axe нужно е също и ето това:
Марк 11:23
Истина ви казвам: Който рече на тая планина: Дигни се и хвърли се в морето, и не се усъмни в сърцето си, но повярва, че онова, което казва, се сбъдва, ще му стане.


Те за това доста хора си вярват, че всичко е наред и са много праведни, защото се изисква да си вярваме.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #146 on: September 03, 2014, 13:52:04 PM »
Моето разбиране е, че ако си роден от Духа, то си и сънаследник с Месията, но трябва да изживееш тоя живот за да докажеш, този факт, ако се отречеш от Христа в живота си и отпаднеш, то ти нито си го видял, нито познал, тоест Той никога не те е познавал. Тогава си като онези почви, дето остават безплодни и си вън, ако и да си вършил какво ли не, всичко е било напразно и поради това, че не си улучил целта, тесният път, на смирение и себеотричане, си се самоизмамил. На такива казвам, че са кози, а не овце, ако и да си мислят, че са в стадото Христово.

В притчата за сеяча, не се казва, че не са го познали, но виж:

5 А други паднаха на канаристите места, гдето нямаше много пръст; и твърде скоро поникнаха, защото нямаше дълбока почва;   
6 а като изгря слънцето, пригоряха, и понеже нямаха корен изсъхнаха.   
7 Други пък паднаха между тръните; тръните пораснаха и ги заглушиха.


Тия тука са го познали ама за малко, те са малко като тия дето видяха чудесата дето Исус направи и познаха че е от Бог, но после отидоха и викаха разпни го... Малко мешаш нещата.
Исус си ги обяснява тия неща:

20 А посеяното на канаристите места е оня, който чуе словото и веднага с радост го приема;   
21 корен, обаче, няма в себе си, но е привременен; и когато настане напаст или гонение поради словото, на часа се съблазнява.


Виждаш ли - приели са го, ама са страхливи и се съблазняват, за това и пише:

Откровение 21:8
А колкото за страхливите...  тяхната участ ще бъде в езерото...


А за другите пише това:

22 А посеяното между тръните е оня, който чува словото; но светските грижи и примамката на богатството заглушават словото, и той става безплоден.

Т.е. ти вършиш нещо там от време на време ама си имаш грижи и поради тях оставаш безплоден.

Тия неща нямат общо с това да не са го видяли и познали. И са Го видели, и са Го познали, НО не са спазили 1-вата заповед да го обикнат с цялото си сърце !
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Отпадане от вярата
« Reply #147 on: September 03, 2014, 14:34:27 PM »
Моето разбиране е, че ако си роден от Духа, то си и сънаследник с Месията, но трябва да изживееш тоя живот за да докажеш, този факт, ако се отречеш от Христа в живота си и отпаднеш, то ти нито си го видял, нито познал, тоест Той никога не те е познавал. Тогава си като онези почви, дето остават безплодни и си вън, ако и да си вършил какво ли не, всичко е било напразно и поради това, че не си улучил целта, тесният път, на смирение и себеотричане, си се самоизмамил. На такива казвам, че са кози, а не овце, ако и да си мислят, че са в стадото Христово.
Много сме писали по тази тема, не само тук, а и на още няколко места, ако иска някой може там да прегледа..
Такива хора със сигурност ще има, но те едва ли ще са единствената група. Не искам да започвам отново същия разговор, но според мен  влизаш в този "филм" понеже за теб "спасение" е еквивалентно на "място в Рая". Аз смятам, че като цяло под термина "спасение" се има предвид спасението ни от настоящия нечестив век и "преселването" ни в Христовото царство. Прощението/покриването на греховете е само първата и абсолютно необходима част на спасението.
Христовото царство обаче още не е дошло в пълнота и ние сме така да се каже в "пробен период" - вече сме там, вече сме "назначени", но от нас се изисква да се покажем верни. Който не се покаже верен, няма да получи "постоянен договор".

Ако погледнеш на нещата по този начин (това е моето виждане) тогава всички текстове стават съвсем ясни - говоренето за "спасение" в минало свършено, сегашно и бъдеще време, извеждането на Израил от Египет като преобраз на спасението, притчите за неверния настойник и т.н. Ако искаш обмисли и тази възможност...

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Отпадане от вярата
« Reply #148 on: September 03, 2014, 15:01:17 PM »
Quote
Тия неща нямат общо с това да не са го видяли и познали. И са Го видели, и са Го познали, НО не са спазили 1-вата заповед да го обикнат с цялото си сърце !
Николай, аз в притчата за сеяча не виждам да се говори за това дали някой е познал Бога, или е бил познат от Бога. Говори се за хора които са чули словото- едни са дали плод с търпение, други нищо не са дали. Едните са Божии, другите не са. Затова става дума. Това е и сетнината и на едните и на другите. Хората без плодове в живота си, ще останат отвън.
Относно това за познаването от Бога има ясен текст. Ще има хора които ще хлопат и тропат на вратата и ще казват отвори ни, нима не в Твоето име не извършихме много дела и тн, но ето сам Господ им казва- Махнете се от мен всички вие, които вършите безаконие, аз никога не съм ви познавал!

Ето че тия, дето според думите ти би трябвало и да са го видяли и познали, сам Господ им казва че никога не ги е познавал.. Не познавал ги е а сетне е спрял да ги познава, а Никога не ги е познавал. Тоест те никога не са били негови люде.
Да те познава Бог, означава да те разпознава като негов. Тия не са такива. Затова става дума.

Тодор,
Quote
но според мен  влизаш в този "филм" понеже за теб "спасение" е еквивалентно на "място в Рая". Аз смятам, че като цяло под термина "спасение" се има предвид спасението ни от настоящия нечестив век и "преселването" ни в Христовото царство
За мен спасението е както е описано- спасение от греха, спасение от пъкъла, спасение от този нечестив свят и съответно вечен живот с Бога и при Бога. Това говори писанието, това и вярвам.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 960
Re: Отпадане от вярата
« Reply #149 on: September 03, 2014, 15:22:42 PM »

Ето че тия, дето според думите ти би трябвало и да са го видяли и познали, сам Господ им казва че никога не ги е познавал.. Не познавал ги е а сетне е спрял да ги познава, а Никога не ги е познавал. Тоест те никога не са били негови люде.


Добре го казваш :)
Но, виж в детайли това което казваш:

Да е познал, някой Бога е едно, Бог да е познал някой е съвсем друго.
Той затова и им казва, че не ги познава, но пък им отдава правото, че те за Него са правили тия неща. Но поради факта, че те са си измисля тия неща които Бог не е искал, той за това им казва, че не ги познава, защото не харесва това което са правили.

Разбираш ли, те четат същата Библия която четем и ние, просто я разбират по друг начин. И това е проблема - разбирането което имат.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]