Author Topic: Развод и повторен брак  (Read 19455 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Развод и повторен брак
« on: October 19, 2013, 20:54:01 PM »
Здравейте,
казвам се Филип Петков и съм автор на книгите "Двата пътя" и "Развод и повторен брак"
Ето линк към книгата "Развод и повторен брак":
http://www.ivan-avramov.eu/Razvod_i_povtoren_brak.pdf
Надявам се написаното да е от полза за тези, които търсят истината.


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Развод и повторен брак
« Reply #1 on: October 19, 2013, 22:56:57 PM »
В най-общи линии ние сме достигнали до същите позиции по тези въпроси. Считам, че има някои моменти, които изискват допълнително изследване и проверка, но като цяло моето разбиране е в същия дух.

Има един пропуск според мен и той е, че в книгата не е обърнато внимание на причината защо Бог не допуска повторен брак при жив съпруг. Тъй като брака е реализация на най-висшата форма на договорни отношения - завета, Бог изключително много държи на вярност към заветите с които сме се обвързали. Понеже самия Той е безапелационно верен на своите завети, Той не може да очаква от онези, които искат да са Негови ученици нещо по-малко от това и те да бъдат безапелационно верни на заветните си отношения.

Причината днешното поколение наричащи се християни да нямат никакъв респект към брака е че те нямат никакво разбиране какво означава завет и какви огромни последствия има всяко влизане в заветни отношения. Те си мислят, че брака е иху аху, сватби рокли и "подписване" в гражданското. Затова и при това "подписване" не обръщат никакво внимание на думите "докато смъртта ни раздели" с които дори невярващите се обричат, когато се женят.  Тия думи са заветен обрек. Въпреки, че брачния договор следва да бъде сключен с много по-подробни уговорки между двете страни, от просто тази фраза приета от повечето хора като част от общоприетия ритуал, дори само тя елиминира всякаква възможност за развод и повторен брак. И ако един човек не е годен да бъде верен на своя завет с един видим човек, то как за такъв човек може да има каквато и да е надежда, че ще бъде верен на завета на Невидимия Бог.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Развод и повторен брак
« Reply #2 on: October 20, 2013, 12:18:45 PM »
Прочетох книжката на един дъх, както се казва. Къде е книгата "Двата пътя"? И моите поздравления Ferko.

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Re: Развод и повторен брак
« Reply #3 on: October 20, 2013, 15:40:39 PM »
Здравей, Alesyz
Ето линк към "Двата пътя":
http://edinni.com/p/content/content.php?content.7

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Развод и повторен брак
« Reply #4 on: October 21, 2013, 15:51:07 PM »
Благодаря Ferko.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Развод и повторен брак
« Reply #5 on: October 21, 2013, 23:44:08 PM »
Ferko,
Благодаря, много добре написано и поучително.

Но все пак да питам понеже си го пропуснал, това как го връзваш към книжката си?

Изход 21:10
Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.


Защото християните в днешно време имат огромен проблем и с този стих. А примери относно него колко искаш.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Развод и повторен брак
« Reply #6 on: October 22, 2013, 00:43:39 AM »
Писанията не забраняват многоженството, но най-доброто е това, което е направено по първоначален дизайн - един мъж и една жена. Но при многоженство става въпрос за това да се грижи мъжът за всичките си жени и да има съпружеско съжителство с тях. Това няма нищо общо с повторен брак, който е предшестван от развод.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Развод и повторен брак
« Reply #7 on: October 22, 2013, 12:00:42 PM »
Всъщност има общо, и това е, че в днешно време се развеждат именно поради причина, че не могат да имат друга. Прелюбодействат пак поради това, че не могат да имат повече от една. А това е прокарано от противника който е оплел християните в собствените им заповеди поради тяхното незнание. Даже е въвел кесарев закон за това, където може разбира се. Ако един мъж може и има 2,3,..Х жени, мислиш ли, че ще има физическата възможност и огромното желание (което имат в момента) да бъдат с друга ? Вероятно ще има някой, но няма да бъдат масовост. Както е било навремето, а и тогава са убивали за тия неща и хората са били и уплашени.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Ferko

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Re: Развод и повторен брак
« Reply #8 on: October 22, 2013, 20:15:52 PM »
Здравей Nikolay
Вт. 17(16-17)
14. Когато влезеш в земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава, и я завладееш, и се заселиш в нея, и кажеш: Ще си поставя цар над себе си като всичките народи 19, които са около мен;
15. тогава непременно да си поставиш за цар над себе си онзи, когото ГОСПОД, твоят Бог, избере 20; отсред братята си да си поставиш цар над себе си 21; да не поставяш над себе си чужденец, който не ти е брат.
16. Но той да не умножава коне за себе си 22, нито да върне народа в Египет, за да умножава коне 23, защото ГОСПОД ви каза: Да не се връщате отново по онзи път 24.
17. И да не взема много жени за себе си, за да не се отклони сърцето му 25, нито да трупа много сребро и злато за себе си


Това е един от пасажите в библията, които създават впечатление, че Бог казва какъв ще трябва да бъде евентуалния цар на Израел, ако евреите решат да отхвърлят пророците и предпочетат цар. Изглежда сякаш ако царя иска да е добър, ще трябва да не прави нещата описани в тези два стиха. По времето на Самуил дойде такова време в което Израел пожела цар и те си мислеха,  писанията не се противопоставят на такова желание. Самуил обаче не тълкуваше така  Вт.17(16-17).
Той знаеше, че няма такива писания, които ти позволяват да отхвърлиш Божият начин на управление и водителство и да ги замениш с човешки. Затова и не беше доволен.
Всички царе на Израел и Юда се сдобиваха с коне, което говореше за естествена сила в боя, сдобиваха се и с много жени, което говореше за нисък морал, както и се стремяха към много злато, което говореше най вероятно за естествена сигурност.
Стремежа към нито едно от тези неща нямаше как да угоди на Бога.
Има доста такива пасажи в Библията, които сякаш създават впечатление, че дават свобода за действие по определен въпрос, но очевидно те са написани за да разкрият коравите сърца на хората, които ще решат да се ползват от тази свобода.Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Развод и повторен брак
« Reply #9 on: October 22, 2013, 20:30:50 PM »
Споменаване на въпроса за многоженството е на място по темата, защото има отношение по въпроса за "повторния брак". На практика ако мъж си вземе втора жена това е повторен брак, но не е престъпление според Писанието. Аз не съм видял заповед, която да забранява на мъжа (освен ако не е старейшина) да си вземе втора или трета жена  без значение дали първата е още с него или го е напуснала. От друга страна жената няма право за втори или трети мъж, т.е библейската практика е за многоженство, а не за многомъжие.

Ако мъж обаче напусне жена си, за да бъде с друга това е престъпление, но ако вземе втора без да напусне първата към, която има заветни задължения то няма престъпление според Писанието.

Аз не съм привърженик на многоженството, защото пълнотата на брака най-добре се реализира в оригиналния замисъл на Бога "един мъж и една жена", но когато става въпрос за осъждане на определен грях, би било неправедно да осъждаме това, което Бог не осъжда, ако и да не е най-доброто.

От друга страна не мисля, че ако мъжете осъзнаваха правото си на повече от една жена в семейството, че това би намалило разводите. На първо място защото в множеството от случаите инициаторите на разводите са жени. На второ място защото основната причина за разводите са същите като и по времето на Исус, а именно "вашето коравосърдечие". Евреите като можеха да си вземат повече от една жена нима не си напускаха жените? Напускаха ги.

Другия основен проблем по отношение на разводите е в това, че днес хората нямат представа какво означава семейство и основно християните се впускат в семейните отношения не като зрели хора, които виждат в семейството Божият стратегически ред за утвърждаване на правдата по земята, а гледат на него като средство за узаконяване на желанията на нагона си. И ако някой е последвал не Божиите цели когато е създавал семейство, а е следвал нагона си, то такъв човек в последствие лесно би последвал нагона си в следващите прицелни точки на страстите си и би разбил семейството си. Същото важи и по отношение на многоженството. Патриарсите си взимаха повече от една жена не защото имаха желание да спят с много жени, а защото искаха да имат много деца и да създадат голям и силен род, който да носи на плещите си Божиите призвания и цели. Авраам обичаше жена си Сара толкова много, че не искаше да чуе за друга жена, но с мотива да придобие син се съгласи да допусне в леглото си още една жена. Разбира се това не беше в линия с Божия план за това как да се случат нещата, но в случая говорим за мотивацията на Авраам. Неговия мотив беше продължаването на неговия праведен род, а не да си вземе още една апетитна млада жена.

Колко мъже носещи името християни днес избират жена с оглед на това тя да може да роди много деца и да умножи рода на праведните на земята? Колко мъже избират жени, които са готови да родят и отгледат много деца? Божият съд днес е върху цялата лицемерна Западна Европа, чиито народи вече не са способни да репродуцират себе си, защото са станали толкова себични и себевглъбени, че не могат и не желаят да раждат и отглеждат деца. Така сами обричат нечестивите си родове на изчезване, при това напълно заслужено получават следствието от безумната си безбожна или лицемерно набожна философия на живот.

Онези обаче, които наистина са възлюбили правдата - непременно ще осъзнаят значимостта на това какво означава праведно семейство, праведен род и праведна общност в контекста на Божието Царство и Божиите цели на земята. И единствено от тази гледна точка и от такава мотивация може да се говори за оправдано прилагане на Божието позволение за многожеството.

По отношение на цитирания от Ferko пасаж, там също се вижда принципа за който говоря, защото се казва:

16. Но той да не умножава коне за себе си 22, нито да върне народа в Египет, за да умножава коне 23, защото ГОСПОД ви каза: Да не се връщате отново по онзи път 24.
17. И да не взема много жени за себе си, за да не се отклони сърцето му 25, нито да трупа много сребро и злато за себе си


Тук ясно се вижда, че Бог не желае един цар сред Божия народ да използва позицията си за да угажда на себе си. Този пасаж говори изрично за това царя да не използва позицията си за себични цели. Давид например беше събрал много сребро и злато, но не ги беше събрал за себе си, а за изграждането на Божия храм. Същото важи и за многоженството, човек не трябва да се води от страстите си, но от Божиите праведни цели и призвание.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 880
Re: Развод и повторен брак
« Reply #10 on: October 23, 2013, 23:48:02 PM »
Аз бих подчертал и това:

Quote
17. И да не взема много жени за себе си, за да не се отклони сърцето му 25, нито да трупа много сребро и злато за себе си

Много > 1
Жената е дадена за помощник на мъжа, както един майстор може да има повече от един помощници така и един мъж може да има повече от една жена. На който колко му трябват.
Цялото неразбиране по въпроса идва от изопачаването на думите на:
Quote
1 Тимотей 3 глава
2 Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава,
12 Дяконите да бъдат мъже всеки на една жена, и да управляват добре чадата си и домовете си.
Посочено си е кой и защо, нооо дай да го направим за всички, и ей ги на резултатите...
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Развод и повторен брак
« Reply #11 on: October 24, 2013, 01:24:14 AM »
Насърчаването на моногамията (един мъж на една жена) не е лошо нещо, не случайно е заръчано старейшините да бъдат моногамни за да дават пример на останалите. Но между насърчение на едното и забрана за другото има голяма разлика. Да се забранява това, което Бог не е забранил и да се осъжда онова, което Бог не е осъдил винаги  води до изкривявания и проблеми.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Alesyz

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 147
Re: Развод и повторен брак
« Reply #12 on: October 24, 2013, 10:38:44 AM »
Е, все пак жените не са някакви слуги или в отношения от рода на майстор-чирак, примерно.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Развод и повторен брак
« Reply #13 on: October 24, 2013, 11:33:52 AM »
Alesyz, това от Библията ли го научи или от медиите?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3191
Re: Развод и повторен брак
« Reply #14 on: October 24, 2013, 11:38:12 AM »
Alesyz,

Така както си го написал излиза, като че да бъде някой слуга е лошо нещо или да бъде чирак е лошо нещо. Всички ние сме слуги и сме призовани да бъдем слуги. Самия Христос стана слуга, какво лошо има някой да бъде слуга, пък бил той жена или мъж? Или какво лошо има да бъде някой чирак? Докато използваме думата слуга като нещо негативно, или думата чирак, то ние не сме разбрали Божият ред и Божият замисъл за Творението.

Например думата "чирак" е най-близката и точна дума до това, което съвсем неточно е преведено като "ученик" в Библията. Английския превод използва думата "disciple" която дума е доста по точна от думата "ученик" и съдържа в себе си корена на думата "дисциплина". Отношенията ни с Христос са точно отношения на майстор-чирак. Учителя в библейския смисъл на думата е господар, както и ученика в библейския смисъл на думата е слуга. Еврейската дума за съпруг означава също и господар. Дори английската дума за съпруг - husband означава стопанин, собственик.

Ето защо да се каже, че да бъде една съпруга слуга и чирак на своя мъж (т.е някой който се обучава и помага под власт) е нещо лошо, то по същата логика трябва да се обяви слугуването на Христос за нещо лошо. Тази псевдо идея за равенство, която мнозина християни приемат по инерция от света - седни и изследвай откъде произлиза и какъв плод е принесла през вековете.

Съвременния човек днес бидейки облъчен от подобни идеи се препъва много сериозно в идеята някой да бъде слуга, най-вече защото те не разбират нито какво е слуга, а най-вече не разбират какво е господар. В една друга тема за мястото на жената аз бях писал по-подробно какво означава някой да е господар, собственик и настойник според Библейския смисъл на тези термини.

Крайно време е да изхвърлим светското съдържание от думите и термините, които използваме и да ги напълним с оригиналното им Библейско съдържание. Не случайно Исус каза, че за всяка празна дума на човеците ще се държи сметка в съдния ден. Празната дума е онази дума, която е била лишена от заложената в нея от Бога пълнота, и Бог ще държи сметка в съдния ден за всяко използване на думите с приложено фалшиво или празно съдържание.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.