Author Topic: Живот извън системата  (Read 80546 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Живот извън системата
« on: January 29, 2012, 15:04:40 PM »
Може би с голямо закъснение пускам тази тема, но по-добре късно отколкото никога. Бих искал да препоръчам на абсолютно всеки, който може да чете и разбира английски да прочете книгата на Michael Bunker "Surviving Off Off-Grid"

Мога откровено да кажа, че тази книга се нарежда на второ място след Библията по помощта, която ми е оказала в това да разбера как работи света и неговите клопки, както и да видя съвсем ясно какъв начин на живот очаква Бог от хората, които е създал.

Книгата е изключително задълбочена и копае много на дълбоко за да достигне до здрава основа. Книгата може да бъде закупена в електронен вид, който се придобива веднага и струва много по-евтино. Ако наистина търсите пътя на истината в тези смутни и мрачни времена, тази книга ще бъде огромна помощ.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 109
Re: Живот извън системата
« Reply #1 on: January 29, 2012, 16:30:06 PM »
За нас който не разбиране английски може ли някакво разяснение по въпроса.Какво означава живот извън системата?Доколкото съм разбрал не трябва да се съобразяваме с този свят нито да гледаме на него но как да бъдем извън системата?И понеже винаги подкрепяте свойте разбирания със Словото моля ако имате възможност да го направите и сега.Благодаря.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #2 on: January 29, 2012, 17:02:32 PM »
Ами аз за това препоръчвам книгата защото в нея тия неща са разяснени в голяма дълбочина.

На първо място човек трябва да си изясни какво е "този свят" или какво е "системата на света" - и само тогава ще разбере какво е "да не се съобразява с този свят". Съобразява означава да става съвместим с образа на света, или с други думи с начина на функциониране на света.

Ако погледнем в днешно време християните, които уж се считат че не са от света - живеят живот, който е напълно зависим и съобразен с вървежа на този свят:

- изоставят Божията заповед да обучават децата си у дома и ги дават на детска градина и на училище. Така децата им биват научени от най-ранна възраст да мислят като света, а не както Бог е дал инструкции в Писанията.

- ходят на работа далеч от семейството си и прекарват време отделени от децата си вместо да взимат децата си да им помагат в работата и да ги обучават и да им бъдат пример във всеки един момент.

- разчитат на дипломи, сертификати, държавни програми, грамоти, медали, социални помощи, пенсии и всякакви други инструменти на светската система, които диктуват вървежа на този свят.

- теглят кредити, въпреки забраната на Писанията и стават слуги и роби на банките, вместо да бъдат свободни и верни слуги на Царя на царете.

- черпят знанията си от медийната пропаганда на света, вестници, телевизия, книги.

- подкрепят светската политическа система на манипулация и прикрита тирания, като ходят да гласуват и с това изявяват своята вяра в системата и надежда, че чрез нея нещо ще се промени към по-добро.

- вярват на светската медицина и се доверяват на "лекари" обучени в отявлени лъжи и псевдо научни медицински постановки, въведени в интерес на фармацевтичните мултинационални гиганти.

- подлагат децата си и себе си на замърсяване и оскверняване на кръвния си поток чрез ваксиниране с ваксини съдържащи тъкани от плъхове, маймуни и всякакви животни, а още и отрови от рода на живак.

- поставят живота си в пълна зависимост от светската система на производство и търговия с храна, като са напълно слепи, че това има поне два ефекта - единия е че си полагат живота в ръцете на системата и нечестивите, и втория е че се хранят със замърсени или напълно увредени храни, които са произведени от сребролюбиви корпорации, без да се замислят, че сребролюбието е корен на всяко зло.

- поставят живота си и този на семействата си в пълна зависимост от властта на нечестивите, и тяхната система за снабдяване с вода и ток. Ако тока спре само за 3 месеца повечето имащи се за християни ще измрат заедно с нечестивите. Поради простата причина, че са точно толкова част от светската система, колкото и невярващите.

- следват светския модел на религиозно събиране базиран на модела на римската империя. Отделяне на религиозния от реалния живот, събиране за религиозни служби, пирамидални структури на църковно управление, липса на разбиране за същността на Христовата общност и тяло, както и за реалностите на това, какво означава някой да е част от Божий НАРОД.

Този списък може да продължава почти до безкрай, но мисля може да даде достатъчно лакмус за да изпита всеки себе си дали е съобразен със света и неговата система или е преобразен чрез обновяването на ума според истината на Божието Слово.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

dodai

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 109
Re: Живот извън системата
« Reply #3 on: January 29, 2012, 17:29:03 PM »
Да тези неща трябва да се отстранят от Божийте хора но някой неща като тока например може да се използва но да не си зависим от него.Благодаря за разяснението.

Мисля че има изобретение което произвежда ток.Като го намеря няма да имаме нужда и от електричеството им.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Живот извън системата
« Reply #4 on: January 30, 2012, 13:59:54 PM »
всичко звучи много добре,но кой от вас използва интернет независимо от системата?може и да има някой,тогава супер,но обикновено за интернет се плаща и ако нямаш,не можеш и да участваш във форума,нали...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #5 on: January 30, 2012, 15:02:59 PM »
Kristiana, ключовата дума тук е думата зависимост. Аз нямам проблем да ползвам неща от технологично естество, ако живота ми, призванието ми, оцеляването ми и най-вече съдбата ми в Бога не зависят от тези неща.

Какво става с един човек, който твърди, че е призован от Бога да върши определено дело, или "служение" а в същото време самото му оцеляване зависи от системата на света, която е под контрола на сатана? Праведно и благоразумно ли е човек да поставя своя живот, този на семейството си и съдбата на призванието си в ръцете на нечестивите?

Замисляли ли сте се какво ще се случи ако се получи сериозен срив в ел.мрежата, който да трае повече от 3 месеца? Нека малко да разсъждаваме. Без ток, какво се случва?

- парите ни в банкови сметки изчезват, защото се пазят в компютри, които работят на ток.

- достъпа до бензин и дизел изчезва, защото бензиностанциите работят с помпи на ток.

- без бензин и дизел транспорта е блокиран и с това се блокират доставките на храна в градовете.

- ако е зимата оставаме без отопление, защото всички отоплителни системи, без личните печки на дърва и въглища зависят от тока.

- оставаме и без средство за готвене, освен ако не готвим на печка на дърва и имаме достатъчно дърва, и разбира се достатъчно храна за 3 месеца, която да готвим

- всички магазини спират да работят, защото напълно зависят от тока.

- хората изпадат в паника след два три дни и започват мародерства по улиците и по магазините.

- след обирането на магазини, складове и търговски обекти улични банди започват да претърсват дом след дом в търсене на храна. Дори да имате някаква складирана храна, ако живеете в населено място - тя ще стане жертва на мародери, банди и прегладнели съседи готови на всичко, включително да убиват за храна.

- полицаите вместо да защитават населението се прегрупират в едни от най-опасните, безскрупулни  и въоръжени улични бандити.

И това е само началото на събитията, които ще се случат в рамките на първите една две седмици. След това всичко ще ескалира до най-драстични крайности, включително канибализъм. И това само от едно сериозно пропадане на електрическата мрежа за които всички специалисти предупреждават, че е крайно уязвима.

Сега се замислете как ще изкарате само 3 месеца без ток, което незабавно носи изчезването на парите, на храната, на стоките от първа необходимост, на реда и сигурността в населените места, на отоплението, на транспорта, както и ще доведе до пълна деморализация на населението.

Градската и индустриалната система на живот са новата вавилонска кула, която отново предизвиква Божият суверенитет. Бог ще се съди със тази система и тя ще колабира, както е и писано:

Откр. 16:19  И великия град се раздели на три части, и градовете на народите паднаха;

Този кратък обзор на най елементарна ситуация с 3 месечно рухване на ел. мрежата показва много ясно колко много сме ЗАВИСИМИ от тази система, която е под контрола на нечестивите и на врага. Същото може да се каже и за медицинската система, за финансовата система, за политическата система, за образователната система и въобще за всяка доминираща система, която контролира и управлява масите.

Не е ли писано:

2Кор. 6:14  Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?

А ние не просто сме се впрегнали с невярващите и тяхната система, но ние сме станали НАПЪЛНО ЗАВИСИМИ от тях. И как точно ние ставаме СВЕТЛИНА НА СВЕТА, когато ние зависим напълно от света и неговите модели на съществуване? Ние сме в ръцете на синовете на тъмнината при това напълно доброволно, по наш избор, от глупост и невежество, от плъзгане по инерцията, от отказ да си обновим ума и да не се съобразяваме с този свят, а не от принуждение.

Ето защо човек може да си "послужи със света" като ползване на определени неща, които биха били от полза за целите и призванието, но не и да превиши това ползване до степен на зависимост, както е и писано:

1Кор. 7:31  и които си служат със света, като че не са преданни на него: защото сегашното състояние(Гръцки: Образът ) на тоя свят преминава.

Образът, начинът на съществуване и на живот на този свят преминава. Божието Царство е наближило и неговото установяване ще промени всичко. Нещата няма да се вършат така както светът ги върши. Ето защо ние не трябва да се съобразяваме със света, но да се преобразяваме според образа на Христос и Неговото вечно Царство.

При това нямаме забрана да си служим с определени неща, но имаме забрана да ставаме ЗАВИСИМИ от тях. Гръцката дума за "предани на него" означава - прекомерна употреба. С други думи това е вида употреба която ни прави зависими от света до степен, че ставаме съобразни с неговия вървеж.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Живот извън системата
« Reply #6 on: January 31, 2012, 16:33:29 PM »
Watchman,не успорвам нищо от това,което си писал,само разсъждавам...
Има ли нужда да мислим за такава ситуация с тока,като това най-вероятно никога няма да се случи.Случвало се е да няма ток,вода,храна,хора са оставали без жилища след големи катаклизми,като наводнения,земетресения,урагани,и им се е доставяло винаги всичко необходимо.Но да спре тока в целия свят и да няма ток месеци наред,е доста ненужно да го мислим.
Да предположим,че мислим така винаги,това значи ли,че всеки християнин трябва да намери начин сам да си произвежда ток,да си вади вода,да гледа животни,за да има месо,кокошки за яйца,крави за мляко,овце за вълна,пък и трябва да може да преде,да шие,да крои,да плете,да тъче.Да преположим,че жената в дома умее всичко това,кога тя ще смогне да изтъче,да изпреде,да изплете,да ушие всичко,което иска,да не говорим,че постоянно има нужда от нещо в един дом,щото са много хора,на всичкото отгоре да гледа и то качествено децата,да ги извежда навън на разходка всеки ден,да готви,да ги храни,да не говорим,че храненето на едно малко дете отнема цял час,защото дъвче бавно,а не може да се храни само.И така,просто как сама ще смогне с всичко това.Предполагаме,че роднините помагат,например баби,дядовци,лели,чичовци,но и те имат семейства,не може да сее помага само на младите с малки деца.Е,много е работата просто.Пък ако е току що родила,има нужда от някой,който нея да гледа в началото,макар и не нацяло.
Да предположим,че цели градове са заселени само с християни,те имат всичко,сами си правят ток,помагат си,имат храна,всичко.Какво става с останалия свят?Добре,те ще ходят и там,сред другите,непознали Бога,обичащи греховете си,но няма да могат да дават пример с живота си на такива хора,защото никой няма да може да види,как живеят те.Нали това е смисъла на християнството,да сме в света,за да може света чрез нас да познае Бога.Ние трябва да сме в света и сред света,само че светещи и вършещи дела на благочестие и показващи любов,не в тоя смисъл на:"хехе,всичко е наред,обичаме ви",а тази истинска любов на Бога,която показва греховете,изобличава за грях и прощава.
Това са моите разсъждения.Защо гледаме на хората,които имат нужда от спасение,като на такива,с които не искаме да имаме нищо общо.Ще трябва да имаме нещо общо с тях,за да могат да видят Христос в нас.Най-малкото да сме сред тях,а като сме сред тях естествено,че ще ползваме една канализация,една водопроводна система,един енергиен източник.В Библичта пише,че Бог дава дъжд и за праведните и за неправедните и слънцето изгрява и за праведните и за неправедните,но разликата между тях не е,къде се намира всеки от тях под слънцето,а това,какви са в душите си и в сърцата си.
Така мисля аз.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #7 on: January 31, 2012, 19:54:41 PM »
Quote
Има ли нужда да мислим за такава ситуация с тока,като това най-вероятно никога няма да се случи.

Първо, не само че има вероятност съвсем реално да се случи, но според мен е почти неизбежно да се случи на определени места.

Второ, смисъла да се мисли за тази ситуация не е с цел човек да смята вероятностите до колко може или не може да се случи, а да ИЛЮСТРИРА ЗАВИСИМОСТТА от света в която съвсем доброволно сме се поставили.

Трето - една електронна бомба от типа EMP може трайно, незабавно и безпрепятствено да унищожи всички електронни устройства в периметър от много километри. Самата бомба нито е трудно да се направи, нито е сложно някой да си я достави. Това само по себе си говори за това, че днес ние нямаме истински тероризъм, а всичко е едно театро, защото истинския терорист няма нужда да отвлича самолети и да ги взривява в сгради. Достатъчно е да пусне една Е-бомба в Ню Йорк и ще причини хиляди пъти по големи щети и поражения. Ако всички предполагаеми терористи които уж отвлекли и взривили самолетите в кулите, бяха отишли всеки един в отделен голям град и бяха активирали по едно или няколко EMP устройства, за един единствен ден щяха да поставят Америка на колене. И ако такова нещо не се е случило до сега няма никаква гаранция че няма да  започне да се случва навсякъде по света.

Четвърто, през последните десетилетия слънчевата активност се увеличава. Радиационните и магнитните излъчвания от слънцето нарастват, и хора които разбират от тези неща съвсем реалистично казват, че ако магнитната активност на слънцето се увеличи, то това ще срине ел. мрежата по целия свят. В книгата Откровение четем, че в последните времена слънцето ще играе основна роля в Божият съд над светската система и нейната нечестива цивилизация.

Така, че подобни презумпции, че такова нещо не можело да се случи са приспивни песни за онези на които прегръдката на системата им харесва и те не желаят да напуснат леглото й.

ОБАЧЕ има недно голямо обаче, а именно ДОРИ света и системата му да процъфтяват още 1000 години, пак праведния няма място там, защото ние сме създадени за Божията слава, а не за слава на светската система. Затова трябва да излезем от светския манталитет и вървеж и да се научим да живеем по онзи начин който Бог е измислил и създал, за да можем да прославим Твореца, а не да наливаме вода в мелницата на Неговия укорител и враг.

Quote
Случвало се е да няма ток,вода,храна,хора са оставали без жилища след големи катаклизми,като наводнения,земетресения,урагани,и им се е доставяло винаги всичко необходимо.

Точно в това подчертаното се вижда вярата и упованието в света. Вижда се съвсем ясно образа и мисленето на света изобразени във вътрешния човек. СВЕТА ВИНАГИ ДОСТАВЯ ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, затова живейте спокойно в неговото лоно и уповавайте в неговата система! Всъщност точно това е тезата на Сатана, а именно че той може да създаде един по-добър, по-лесен, по-удобен, по-проспериращ и успешен начин на живот от това, което Бог е създал. Точно затова и в царството на Антихтиста ще викат "мир и безопасност" - а думата "мир" в Библията означава пълен духовен, материален и физически успех и просперитет.

1Сол. 5:3  Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат.

Всъщност когато всичко в света ще ИЗГЛЕЖДА прекрасно, сигурно и супер успешно, ТОГАВА Божият съд ще се излее върху нечестивите. И според Писанието - онези, които отказват да напуснат системата, ще споделят нейните язви, без значение дали в един момент са били Божии хора. Самото им оставане в системата ще ги дисквалифицира като такива.

Quote
Да предположим,че мислим така винаги,това значи ли,че всеки християнин трябва да намери начин сам да си произвежда ток,да си вади вода,да гледа животни,за да има месо,кокошки за яйца,крави за мляко,овце за вълна,пък и трябва да може да преде,да шие,да крои,да плете,да тъче.

Бог е създал и дал на човеците преизобилни ресурси, които не зависят от никоя система. Тези ресурси не се влияят от курса на долара, от кризата в еврозоната, от големите дългове на правителствата, от цената на петрола, или от поскъпването на бензина. Те не са обложени с ДДС, за тях не се дължи данък печалба, нито върху тях се начисляват социални осигуровки. Бог създаде тези ресурси и ги даде на Адам да ги управлява и да снабдява нуждите си ЧРЕЗ ТЯХ. Бог не създаде молове, банки, супермаркети или кредитни карти и не каза на човека - иди и живей чрез тези неща. Но Бог създаде горите и ги напълни със гъби, с диви животни, с билки и със окапали листа които стават за тор, а падналите дървета и клони за отопление, готвене и строене на къщи. Бог създаде реките и ги напълни с риба, злато и бистра вода, която да пием и с която да напояваме градината си. Бог създаде почвата и я благослови да произраства всякаква храна. Създаде и плодоносните дървета и ги отрупа със всякакви плодове. ТОВА са Божиите ресурси и Бог ни е създал да живеем в директно взаимоотношение С НЕГО като очакваме от НЕГО да благослови земята с дъжд и почвата с плодородие.Това взаимоотношение с Бога е ОСНОВНА ЧАСТ от истинското поклонение към Твореца. Черпенето на ресурси винаги е било фундаментално за всяка форма на поклонение.

Това, което малцина осъзнават е че в момента тия оригинални ресурси биват узурпирани от шепа нечестивци под пряко подчинение на сатана и неговите ангели, използващи новата форма на насилствени великани - мултинационалните корпорации. Тези корпорации искат да вземат 100% контрол над РЕАЛНИТЕ РЕСУРСИ, които Бог е дал, да ги вкарат във своята система и да ги дистрибутират на поробеното население по един дозиран и контролиран начин, така щото да получат от това население не само неговия робски труд, но и неговото поклонение.

Светската система на практика се явява един посредник между Божиите ресурси и народите. Това посредничество обаче бива замаскирано по такъв начин, че на хората тази система бива представена не като ПОСРЕДНИК, а като ИЗТОЧНИК на ресурсите за живот. И ако вашата зависимост е от тази система, то вашето РЕАЛНО поклонение е спрямо бога на този свят, а не спрямо Бога, който е създал Небето и Земята. Няма никакво значение чие име призовавате на думи и към каква вяра се самоопределяте във вашите религиозни практики. Вие се покланяте на този от когото сте избрали да зависите.

Quote
Да преположим,че жената в дома умее всичко това,кога тя ще смогне да изтъче,да изпреде,да изплете,да ушие всичко,което иска,да не говорим,че постоянно има нужда от нещо в един дом,щото са много хора,на всичкото отгоре да гледа и то качествено децата,да ги извежда навън на разходка всеки ден,да готви,да ги храни,да не говорим,че храненето на едно малко дете отнема цял час,защото дъвче бавно,а не може да се храни само.И така,просто как сама ще смогне с всичко това.

Прочети Притчи 31-а глава и ще разбереш, че жената, която Бог похвалва се справя не само с всичко това, но и с една камара други задачи, като семеен бизнес, доставка на храна от далеч и какво ли още не. Обаче само жена която е разбрала и приложила първите 30 глави на Притчи, ще може да се класира да бъде жената, която е похвалена в Притчи 31-а глава.

Quote
Предполагаме,че роднините помагат,например баби,дядовци,лели,чичовци,но и те имат семейства,не може да сее помага само на младите с малки деца.Е,много е работата просто.Пък ако е току що родила,има нужда от някой,който нея да гледа в началото,макар и не нацяло.

Хората са живели по този начин в продължение на хиляди години и са се справяли чудесно без цялата светска система на контрол и съблазън. Днешното поколение разглезени мамини синчета (или по правилно казано държавни синчета) е позор за Божието творение и петно на срам върху лицето на земята.

Quote
Да предположим,че цели градове са заселени само с християни,те имат всичко,сами си правят ток,помагат си,имат храна,всичко.Какво става с останалия свят?

Останалия свят или ще се навдигне да ги избие от завист или ще ходи да гледа и да се учи от тях.

Quote
Добре,те ще ходят и там,сред другите,непознали Бога,обичащи греховете си,но няма да могат да дават пример с живота си на такива хора,защото никой няма да може да види,как живеят те.

Явно нямаш никаква идея за това какъв е Божият план за Неговия народ. Никога ли не си чела че Бог призова един народ и го ОТДЕЛИ ОТ ВСИЧКИ НАРОДИ и им ЗАБРАНИ да се смесват със другите народи, при това ето какви са Божиите очаквания спрямо този народ:

Вт. 4:6  И тъй, пазете и вършете ги; защото това е мъдростта ви и благоразумието ви пред очите на племената, които, като чуят за всички тия повеления, ще рекат: Ето, мъдри и разумни люде са тия на тоя велик народ.

Не случайно Исус говори за "светлина на света."  Но как Исус разбира тази светлина на света? Като свещички разпръснати между нечестивите, както си ги представят днешните несмислени християни, или така:

Мат. 5:14  Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие.

Исус вижда своите ученици като един СЪВСЕМ ОТДЕЛЕН ГРАД, който е поставен на ХЪЛМ. На един хълм не може да има много градове, защото височината на хълма не е като равнината пространна. Така, че "град поставен на хълм" - говори за един отделен от останалите град, качен на високо на хълма. И Исус очевидно не разсъждава като Kristiana, да мисли, че щом нещо е отделено, значи то не може да се види и да свети, а напротив, казва че такъв град НЕ МОЖЕ ДА СЕ УКРИЕ. Т.е той ще с бъде видян и неговата светлина ще свети за всички които имат очи да виждат и сърца да търсят.

Quote
Нали това е смисъла на християнството,да сме в света,за да може света чрез нас да познае Бога.Ние трябва да сме в света и сред света,само че светещи и вършещи дела на благочестие и показващи любов,не в тоя смисъл на:"хехе,всичко е наред,обичаме ви",а тази истинска любов на Бога,която показва греховете,изобличава за грях и прощава.

Бог очевидно не разсъждава като тебе, защото Бог смята че за да бъде един народ светлина, той трябва да е ОТДЕЛЕН, и САМО ТОГАВА може да свети. Лот като беше посред Содом - нима беше светлина за тях? Напротив, Писанието свидетелства, че той само е измъчвал душата си. Нещо повече - неговите дъщери бяха с развратен ум и извършиха кръвосмешение с баща си и причиниха раждането на два от най-враждебните народи на Израел. Същото нещо се случва и днес - от християните живеещи в градовете произлизат само ереси и лъжеучения, които създават непрестанни пречки и препятствия на истинските Божии хора. Никой ли от вас не знае, че най антихристите системи на управление като комунизма и социализма са оригинално измислени точно от християни, които са се мъчили да облагородят светската система с презумпцията че са светлина на света. Колко невинни хора избиха комунистите, и колко от тя са светии проляли свята кръв? Всичката тази кръв е върху онези градски християни, които са се опитали да похристиянчат света и да бъдат "светлина" за него. Горко им, и на тях и на всичките им днешни ученици.

Quote
Това са моите разсъждения.

Това не са просто твоите разсъждения, това са същия вид разсъждения с които Ева посегна към дървото. Същото "истина ли казва Бог" да излезем отсред тях и да се отделим?


2Кор. 6:14  Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?
2Кор. 6:15  и какво съгласие има Христос с Велиала? или какво съучастие има вярващия с невярващия?
2Кор. 6:16  и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде".
2Кор. 6:17  Затова - "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, "И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема,
2Кор. 6:18  И ще ви бъда Отец, И вие ще Ми бъдете синове и дъщери", казва всемогъщият Господ.


Ако Божият народ се отдели от нечестивите Бог, сам Бог ще се засели и ще живее между нас. Нима Бог се е заселил в София? Нима се е заселил в Ню Йорк? Да не бъде. Бог не може да се засели там където обитава нечистота.

Вт. 23:13  и да имаш между оръжията си малка лопатка, та когато клекнеш вън, да се обърнеш и да изровиш с нея и да покриеш онова, което излиза из тебе.
Вт. 23:14  Защото Господ твоят Бог ходи през сред стана ти, за да те избави и да предава неприятелите ти пред тебе; за това станът ти трябва да бъде свет; за да не види Господ нещо нечисто в тебе и се отвърне от тебе.


Този пасаж хвърля не малко светлина за отношението което има Бог дори към физическата нечистота. И Бог е готов да се отвърне от Израел дори само за това, че са оставили на открито някое изпражнение, колко повече Бог се отвращава от всички гнусотии, които се правят по градовете? Божият народ  е народ сред който живее сам Бог. И Бог обитава на чисто и свято място. Бог не обитава в градовете на нечестивите, нито се заселва посред тях. Но ако християните се покорят на заповедта "да излязат изсред тях и да се отделят" - то Бог сам Бог ще се засели да живее между нас. И тогава и САМО тогава ние ще бъдем светлина на света.

Бог никога не е променил своя план и начин на действие. Дори за милениума се казва:

Зах. 8:23  Така казва Господ на Силите: В ония дни десет мъже от всичките езици на народите ще хванат, да! Ще хванат полата на един, който е юдеин, и ще рекат: Ще идем с вас, защото чухме, че Бог бил с вас.

Не се казва, че юдеите ще се преселят да живеят сред езичниците че да им бъдат светлина. Но казва, че ЕЗИЧНИЦИТЕ ще ЧУЯТ за непостижимия за тях начин на живот, който Божиите хора ще имат и ще искат да се присъединят към тях. И от времето на Моисей до Милениума - Божията воля за това Неговият народ да бъде светлина и сол за езичниците остава непроменена. И тя е един отделен народ да живее по съвсем различен начин от света и неговите пътища и когато в края на времената света и цялата му система окончателно се срине, той ще дойде да научи Божиите пътища веднъж и завинаги.

Обаче ако християните живеят като света, и зависят от икономическата му система, то как точно когато тази система колабира - те ще бъдат светлина и добър пример, когато те самите са част от тази система и нямат нито мъдрост, нито разбиране нито опит, как да живеят по друг начин?

Quote
Защо гледаме на хората,които имат нужда от спасение,като на такива,с които не искаме да имаме нищо общо.

Както неведнъж написах в предните изказвания по темата, ние неизбежно ще имаме "някакво" взимане даване с хората от света. Именно затова ние сме "в" света, т.е в контакт с него, точно както Израел също беше в контакт с многото народи около него. Но нито Израел зависеше от тия народи, нито живееше според техния вървеж, нито се обвързваше с тях по какъвто и да е начин. Божиите изисквания към Неговия народ никога не са се променяли.

Що се отнася до спасението - Бог е дал изобилно свидетелства за Себе Си на всеки човек навсякъде по земята и всеки който би избрал да търси и да разбира неизбежно ще стигне до Христовото благовестие. Обаче ония които нямат желание да търсят и да разбират, ако ще и мъртъв да възкръсне пред очите им и да им свидетелства пак нито ще разберат, нито ще повярват.

Quote
Ще трябва да имаме нещо общо с тях,за да могат да видят Христос в нас.

"Христос" ако не знаеш означава - онзи, когото Бог е избрал да бъде Цар над цялата земя. Това ще рече титлата Христос е титла на Цар и свидетелства за едно съвсем друго царство, и един съвсем друг начин на живот. Що за "христос в теб" вижда света, когато ти си изцяло зависима от кесаря и напълно в ръцете на светското царство? Такова свидетелство е свидетелство за един друг христос, когото Писанието нарича "антихрист."

Quote
Най-малкото да сме сред тях,а като сме сред тях естествено,че ще ползваме една канализация,една водопроводна система,един енергиен източник.

Ти никога ли не си чела пасажа от 2Кор. 6 гл, където Бог заповядва да ИЗЛЕЗЕМ ИЗСРЕД ТЯХ? Как прочие казваш "да сме сред тях"? Виждаш ли как твоите разсъждения не са просто твои разсъждения, но са разсъжденията на змията, която казва "истина ли казва Бог..."?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #8 on: January 31, 2012, 19:55:01 PM »
... продължение на предния пост...


Quote
В Библичта пише,че Бог дава дъжд и за праведните и за неправедните и слънцето изгрява и за праведните и за неправедните,но разликата между тях не е,къде се намира всеки от тях под слънцето,а това,какви са в душите си и в сърцата си.

Това, че Бог дава дъжд на праведните и неправедните не е аргумент праведните да живеят сред нечестивите, а още по-малко да поставят живота си в пълна зависимост от тях. Бог винаги е изисквал праведните да живеят отделени:

- Ной се отдели и направи кораб.
- Авраам трябваше да излезе от Тир и да отиде да живее в шатри отделен от останалите.
- Израел трябваше да излезе от Египет и да живее отделно от всичките народи.
- На църквата е заповядано да излезе изсред тях и да се отдели.

Исторически погледнато, от времето на апостолите насам истинските християни винаги са живели отделено от светската система:

- валдензите са живели в долината между планините, напълно отделени физически, икономически и духовно от заобкръжаващата ги среда
- последователите на Ян Хус са живели отделно на общности
- моравските братя са живели отделно
- анабаптистите веднага се отделят в общности и живеят самостоятелно. До ден днешен техните наследници продължават да живеят отделно, като амишите, hutterites, брудерхов, както и множество най-разнообразни анабаптиски групи по целия свят.
- по целия свят събудени християни се отделят от системата и изграждат независими общности.

От друга страна онези, които остават в системата и се свързват с нея, с оправданието да бъдат светлина и да я похристиянчат - дават най-мрачния, кръвопролитен и сатанински плод, който историята някога е познавала:

- Константин съединява светската система с християнството и се ражда католическата църква и нейните по-късни разклонения станали причина на гонения, изтезания, войни, кръвопролития, инквизиции, кръстоносни походи и нечувани ереси.

- Протестанстката реформация е псевдо реформация имаща за цел да заглуши истинската радикална реформация на анабаптистите. Протестантите дори превъзхождат католиците в своите усилия да похристиянчат светската система. Лутер става причина да смъртта на стотици хиляди селяни. Калвин стои доктринално зад множество кръвопролития.

- "св." Йоан златоуст в опита си да похристиянчи светската система заявява - "частната собственост трябва да бъде премахната" - това става фундамента на комунистическата доктрина на Карл Маркс, който като бива запитан да дефинира комунизма с едно изречение казва "Пълно премахване на частната собственост"

- отстъпнически анабаптистки групи решават да преобразят света, като доведат "Божието царство" в светската система на управление - това води до раждането на социалистическата доктрина върху която Маркс също надгражда. Днес благодарение на тази доктрина имаме ЕС, според който държавата е бог и тя трябва да контролира и да управлява всичко, така щото да имало "социална справедливост" Ето защо държавата се обявява са собственик не само на всички земни ресурси, но и на всички хора и особено на всички деца, като съответно като някой бог раздава и отнема права.

Това е само кратък очерк на драстичната разлика между градските християни прегърнали системата и реалните християни, които следват Божията заповед да се отделят от света.

Дълги години и аз съм бил един от тия слепи градски християни и пробуждането е сурово и разтърсващо. Дали ще предпочетем да заспим отново в сладък сън в лоното на света, или ще поемем по пътя на тези "за които света не беше достоен" - това ще изяви кой е нашия  Бог, дали Богът на Авраам или този на Константин.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 969
Re: Живот извън системата
« Reply #9 on: January 31, 2012, 20:25:01 PM »
Нали това е смисъла на християнството,да сме в света,за да може света чрез нас да познае Бога.Ние трябва да сме в света и сред света,само че светещи и вършещи дела на благочестие и показващи любов,не в тоя смисъл на:"хехе,всичко е наред,обичаме ви",а тази истинска любов на Бога,която показва греховете,изобличава за грях и прощава.

Всъщност ако забележиш, светия дух изпрати сред езичниците единствено апостолите за да проповядват и да разпространяват вярата.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Живот извън системата
« Reply #10 on: February 01, 2012, 13:29:33 PM »
Някой от вас живее ли вече независимо от системата?От къде взима ток?Вода?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #11 on: February 01, 2012, 14:15:24 PM »
Първата стъпка към излизането на системата е обновяването на ума:

Римл. 12:2  И недейте се съобразява с тоя век ( Или: свят )., но преобразявайте се чрез обновяване на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.

Интересното тука е че се казва, че Божията воля се познава СЛЕД обновяването на ума, не преди това. Тази е и причината поради която всички ония, които живеят в светската система и мислят по светски нито знаят нито разбират Божията воля. Обаче техния религиозен нагон си иска своето, затова биват измисляни всякакви религиозни дейности, които биват обяснени като "Божия воля" и така се самозалъгват и стоят безплодни. Така е произлязла цялата Вавилонска религиозна система. Вавилон означава "смесвам" и Вавилонската блудница се ражда точно от смесването на вярата със светската система.

Втората стъпка е човек да си изясни какво представлява живота извън системата, как се живее и какво ще му е необходимо за да живее такъв живот. Много важен елемент тука е че излизането от системата не се предполага да става поединично, а заедно с други светии. Разбира се ако няма други ще е неизбежно да се направи самостоятелно. В тази връзка трябва да спомена, че "няма други" не означава няма други близо до мене. Подобна стъпка изисква смяна на местоживеенето, което може да бъде от стотици до хиляди километри разстояние от мястото в което понастоящем се намираме.

Третата стъпка е да се състави план за действие. В този план се включва задвижването на реалистичен, целенасочен и стратегически процес на започване на съвсем нов начин на живот. Мнозина най-вече задават въпроси свързани с тази трета стъпка, без да осъзнаят нуждата си от първата и втората стъпка. Подобен подход е обречен на пълен провал. Плана за действие обикновено е поетапен, защото изисква революционна промяна във абсолютно всяка една сфера на живота. Такова нещо трудно може да стане изведнъж, въпреки че не е невъзможно този преход да се съкрати максимално. Има голяма разлика дали човек поставя основа само за себе си, или гради такава за много други. И е съвсем друго която някой се възползва от вече съградена от други основа, тогава нещата могат да се случат почти незабавно.

В България обаче такава основа няма положена от християни и тепърва трябва да се полага. Ние сме точно на този етап, полагане на основа, не просто за нашия живот, но за мнозина други. Това включва обучение във фундаменталните занаяти, които са необходими за живот независим от системата, включително правене на къщи, изграждане на пещи, дърводелство, ковачество, грънчарство и прочие и прочие. Включва също и изграждане на една или повече бази, които да се ползват за тези занаяти. Ние работим усилено в тази посока. Имаме сериозен напредък, но също така и ни остава страшно много работа, като се има предвид, че хората които действат сериозно са по-малко от пръстите на едната ръка. А така всичко става много, много по-бавно.

Четвъртата стъпка е изграждането на самата общност, заедно с къщите, зимниците, градините, оборите, домашните работилници и всичко необходимо за този начин на живот.

Петата стъпка е усъвършенстване, задълбочаване и сериозен напредък в Божият начин на живот. Точно тук започва да се вижда превъзходния плод на този живот, и светлината започва да свети в тъмно място.

Шестата стъпка е обучението на други хора, които желаят да се научат да живеят както подобава на праведни човеци, отделени от света за Божиите цели. Общностите се увеличават и разрастват.

Седмата стъпка е достигането на зрялост на общността, така щото Бог да издигне ИСТИНСКИ пророци и апостоли изсред тялото. Те биват изпратени от Бога в света да продължат делото на Благовестието.

С други думи след седмата стъпка ние имаме възстановяване на живота описан в Деяния на апостолите, и подготвяне за кулминацията в последните времена и посрещане на събитията предсказани от пророците.

Дан. 11:33  И разумните между людете ще научат мнозина; при все това, ще падат от меч и от пламък, чрез пленение и чрез разграбване, много дни.
Дан. 11:34  А когато паднат, ще им се достави малко помощ; обаче мнозина ще се присъединят към тях чрез ласкателства.
Дан. 11:35  Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, та да се очистят и да се избелят, до края на времето; защото и то ще стане в определеното време.


Дан. 12:10  Мнозина ще се чистят и избелят и ще бъдат опитани; а нечестивите ще вършат нечестие, и никой от нечестивите не ще разбере; но разумните ще разберат.

В последните времена отличителната черта на праведните ще бъде тяхната РАЗУМНОСТ, или с други думи тяхната способност да разбират. Онези, които не са в състояние да разбират са наречени - нечестивите.

Животът извън системата е задължително условие за да се освободят напълно ума и сърцето от връзките и влиянието на света, светския вървеж и светската мъдрост. Само в тези оригинални условия на живот създадени от Твореца ние ще можем да достигнем до онази разумност, която ще ни направи победители в последните времена и ще ни разграничи от нечестивите.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Живот извън системата
« Reply #12 on: February 01, 2012, 15:53:57 PM »
Quote
И според Писанието - онези, които отказват да напуснат системата, ще споделят нейните язви, без значение дали в един момент са били Божии хора. Самото им оставане в системата ще ги дисквалифицира като такива.

Много ключов момент. В контекста на 17 и 18 глава в Откровение където Господ говори за Вавилон в последните дни, ето какво казва и за Божия народ:

Откр. 18:4  И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;
Откр. 18:5  защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните непраади.


Това всичко ни препраща в пророк Еремиия, където призива е още по-силен:

Ер. 51:6  Бягайте отсред Вавилон Та отървете всеки живота си; Да не загинете в беззаконието му: Защото е време за въздаяние от Господа, Който ще му отдаде отплата.
Ер. 51:7  В ръката Господна Вавилон е бил златна чаша, Която опиваше целия свят; От виното му пиеха народите, Затова народите избезумяха.


Някой ще каже, това са думи от "стария завет", нека да видят по-горе дали това е така.

А за тези които се опитват да оправят Вавилон, ето какво пише в продължение:

Ер. 51:8  Внезапно, падна Вавилон и се разруши; Лелекайте за него; Вземете балсама за раната му Негли се изцели.
Ер. 51:9  Опитахме се да целим Вавилон, но не се изцели; Оставете го, и нека отидем всеки в страната си, Защото присъдата му стигна до небето, И се възвиси дори до облаците."Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Живот извън системата
« Reply #13 on: February 01, 2012, 16:53:12 PM »
Някой от вас живее ли вече независимо от системата?От къде взима ток?Вода?
Има мнозина нечестиви хора, които живеят извън системата и си набавят ток чрез вятърни генератори ако изобщо им е нужно. Ако се справят в занаятите си с ръчни инструменти и се топлят на дърва или слънчеви колектори, няма нужда от ток за тези неща.

Водата се набавя от кладенци и извори. Нима водата се набавя от магазина или от водопроводната мрежа?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Живот извън системата
« Reply #14 on: February 01, 2012, 17:18:15 PM »
В такъв случай хората,които живеят някъде далече от градовете и не зависят от водната канализация и тока или имат собствена водопроводна система или се къпят по 2 часа поливайки се с изворна вода,която предварително са сгряли на огъня с дървата,особено през зимата.Колкото и да са елементарни въпросите,изключително ми е трудно да си представя,как някой ще живее по тоя начин.От сутрин до вечер той може да свърши само няколко неща,щото всичко отнема много време.