Author Topic: Живот извън системата  (Read 80549 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Живот извън системата
« Reply #15 on: February 01, 2012, 17:31:19 PM »
Винаги е добре да си независим от ситемата.В това поне няма спор. От известно време си събирам инфо, за сглобяеми къщи, земеделие, свободна енергия и начини за канализирането и тн. Ето единпклип, как едни хора, макар и вероятно не християни, в смисълът на родени от Бога, как са решили определени проблеми, хванали са вода и въобще са в състояние да са независими от корпорациите, ако пожелаят.
http://www.youtube.com/watch?v=8Gcgz6aZ3jk&feature=relmfu

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #16 on: February 01, 2012, 17:31:27 PM »
Quote
Колкото и да са елементарни въпросите,изключително ми е трудно да си представя,как някой ще живее по тоя начин.От сутрин до вечер той може да свърши само няколко неща,щото всичко отнема много време.

Точно това е следствието от даването на Кесаря онова, което принадлежи на Бога,  а именно твоя ум, манталитет и ценностна система. Днес християните са предали на Кесаря, онова което принадлежи на Бога, своите умове, своите деца, своето здраве, своето време.

Вземи прочети Притчи 31-а глава и да видиш колко много неща свършва една жена, която е живеела по този начин. Когато човек е извън системата - времето се увеличава много кратно и човек има време за МНОГО повече неща.

Само сметни колко време ходиш до работа и обратно. Това е напълно пропиляно време. Колко време ти взема да отидеш до супермаркета и да се върнеш и колко време прекарваш в него. Това също е напълно пропиляно време. Колко време ти взима да водиш децата на училище и да ги взимаш от там. Колко време ти взима да ходиш на религиозни събрания и да се връщаш от там. Също така да работиш 8 часа за някакви хартийки, които биват окрадени от системата чрез данъци, инфлация, купуване на ненужни и безсмислени неща си е чиста загуба на време. Днес телефона ти звъни 50 пъти и малкото време, което ти остава напълно се фрагментира.

Някой някога беше казал - "дявола обещава много, дава малко и накрая всичко ти взима" - същото може да се каже за системата. Тя обещава уж да ти спестява време, но в действителност ти ограбва времето напълно.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Живот извън системата
« Reply #17 on: February 01, 2012, 17:40:06 PM »
Kristiana, ти замисляш ли се че представяш нещата все едно преди нас не е имало хора на тази земя които са живеели? Като че ли света е от преди 50 години създаден и преди това не са съществували хора. Помисли малко по-задълбочено по тези въпроси, недей карай толко повръхностно и плитко.


"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Живот извън системата
« Reply #18 on: February 01, 2012, 17:49:18 PM »
- анабаптистите веднага се отделят в общности и живеят самостоятелно. До ден днешен техните наследници продължават да живеят отделно, като амишите, hutterites, брудерхов, както и множество най-разнообразни анабаптиски групи по целия свят.

http://www.folkstreams.net/pub/FilmPage.php?title=193

Ето един документален филм за живота на тези хора.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

nebesnia

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 9
Re: Живот извън системата
« Reply #19 on: February 01, 2012, 18:47:26 PM »
Моля да вземете пример от притчата за хитрия настоѝник.Със тази притча господ ни приканва да бъдем хитри и да се възползваме от системата но за божия слава като принасяме плод достоен за бога Лука.16:9-12

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Живот извън системата
« Reply #20 on: February 01, 2012, 19:05:16 PM »
Хитрият настойник беше нечестив човек, за когото се казва, че той постъпи с хитрост, но не се възползваше от света, а показа милост към длъжници. И целта на това нещо беше, за да може да бъде приет от праведните един ден.

Прочети внимателно това, към което отправяш референция. Ето какво пише там:

  1. Каза още на учениците Си: Някой си богаташ имаше настойник, когото наклеветиха пред него, че разпилявал имота му.
  2. И той го повика и му рече: Какво е това що слушам за тебе? Дай сметка за настойничеството си; защото не можеш вече да бъдеш настойник.
  3. Тогава настойникът си рече: Що да сторя, тъй като господарят ми отнема от мене настойничеството? Нямам сила да копая, да прося срам ме е.
  4. Сетих се що да сторя, за да ме приемат в къщите си, когато бъда отстранен от настойничеството.
  5. И тъй, като повика всеки от длъжниците на господаря си, каза на първия: Колко дължиш на господаря ми?
  6. А той рече: Сто мери масло. И каза му: Вземи записа си и седни скоро та пиши петдесет.
  7. После каза на друг: А ти колко дължиш? И той рече: Сто мери жито. Казва му: Вземи записа си и пиши осемдесет.
  8. И господарят му похвали неверния настойник за гдето остроумно постъпил; защото човеците на тоя век са по-остроумни спрямо своето поколение от просветените чрез виделината.
  9. И Аз ви казвам, спечелете си приятели посредством неправедното богатство, та, когато се привърши, да ви приемат във вечните жилища.


Тук както се вижда няма и помен от "възползване от системата", нито от "принасяне на плод достоен за бога". Става въпрос за нечестив човек, който е осъзнал нечестието си и сетнината си и опитва да направи нещо по въпроса.

А относно "неправедното богатство" можеш да видиш темата за "неправедния мамон".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Живот извън системата
« Reply #21 on: February 01, 2012, 22:23:25 PM »
Вярно е , че системата ограбва много времето и всичко което Watchman казва малко по долу. Когато бях дете баба ми жвееше в село, което нямаше водопровод, телефон и други екстри. Аз ходех до селската чешма за вода с две дамаджанки, включително и когато правехме компоти :) За къпане и поливане събирахме в един варел дъждовна вода , ползвахме и кладенеца, когато имаше повечко вода в него, щото в сушаво време помпата не дърпаше вода и дърпахме с кофичката . така пълнех къщната мивка , нали ги знаете ония с канелката . Та пародоксалното е , че тая ми баба имаше завидна хигиена, винаги миришеше на бебешки сапун, така си я помня. В къщи винаги беше много чисто и всичко беше изпрано, нямаше мръсни чинии в мивката никога/нещо което се среща често у градските жени/. Освен това баба имаше и животнии двор със зеленчуци. Тя ме научи на много неща и от нея знам, че мерак да има човек , ще се опере и ще се окъпи.В другото ми село имаха повече удобства и водопровод и телефон, но за такава чистота спомени нямам. Освен това баба плетеше и шиеше мнго и имаше време да дремне на обед и да иде и на седянка, а беше и много интелигентна за разлика от много нейни връстнички , живеещи в градски условия. ПОвечето баби в това село се справяха така и не си спомням да им е липсвало нещо.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Живот извън системата
« Reply #22 on: February 03, 2012, 16:07:23 PM »
Щом казвате.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #23 on: February 06, 2012, 15:08:15 PM »
Забележка: Разклонението от темата беше отделено в собствена тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #24 on: February 09, 2012, 11:51:05 AM »
Понеже ми бяха зададени някой въпроси на ЛС касаещи темата, ще публикувам част от отговорите, които биха били полезни за всички, понеже хвърлят повече яснота относно настоящата тема:


Quote
Примерно използването на ток. Аз работя в електроцентрала и съм запознат и с тока като бизнес и начин на вадене на пари и като средство чрез което светът съществува. Та въпроса ми към тебе и примерно ти какво правиш за да не си зависим от него. И какво би посъветвал другите да направят.

По отношение на тока има две посоки на развитие. Едната е реформирането на начина ни на живот по такъв начин че да минимизираме и постепенно да ликвидираме всякаква зависимост от тока.

Другата е откриването на независими енергоизточници. Такива има от повече от сто години но биват укривани от власт имащите, защото с независими енергоизточници ще изпуснат контрола над населението.

На този етап аз смятам да се развивам в двете посоки едновременно, като наблягам малко повече на първата, защото е по-стабилна. Бих посъветвал другите да направят същото.

Quote
Също така за храната. Аз примерно нямам село и няма от къде да си набавям месо,истински зеленчуци и плодове, брашно да си правя хляб и т.н  А то дори и да имаш село пак не можеш да отглеждаш всичко.

И аз нямах село, но придобих имот на село съзнателно и целенасочено, както и се преместих да живея на село. Сега обаче разбирам, че просто "село" не е достатъчно - нужна е доста по цялостна визия и стратегия за самодостатъчен начин на живот. Човек може да бъде напълно независим по отношение на храната и то с малко стопанство. Препоръчвам ти да изгледаш тази поредица, която показва, как няколко човека живеят експериментално цяла година по начин по който са живели преди 400 години и напълно си снабдяват нуждите от храна съвсем сами, при това без никакъв предварителен опит в този начин на живот.

Quote
С училището също не знам как е правилно да се постъпи. Най-малкото защото детето ми утре може да се обърне към мен и да ми каже, че съм го лишил от правото му да живее.

Той и сатана се обърна към Бога с обвинението че отнема и ограничава свободата и достъпа до знание и индивидуално развитие, това не прави Бог неправеден в онова, което върши. По същия начин и ние трябва да обучаваме децата си според Божиите инструкции (които малцина християни разбират и още по-малко прилагат), а пък ако те изберат да са бунтовници и да се възпротивят, това остава на тяхната собствена глава и ние ще сме чисти от кръвта им. Имаме обаче обещанието:

Пр. 22:6  Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.

Quote
Защото аз като родител ще дам всичко от себе си за да го възпитам в Божия път с мъдрост от него, но живота му няма да зависи от това което аз направя за него а от това което Бог е решил да направи с него.

Това, което Бог е решил, Той го е дал в Писанията, ако ние сме верни на написаното, Бог ще благослови усилията ни. Това поколение има отчайваща нужда от ЖИВ ПРИМЕР и ние трябва да сме този пример за останалите и да покажем как трябва да се живее и да го докажем с добрия плод.

Quote
Та в този ред на мисли.... Аз изобщо не обичам тази приказка "че трябва да се съобразяваме с времето в което живеем" защото точно това което си написал за съОБРАЗяването е много вярно. Но трябва да призная, че някои неща не са както преди.

Соломон е казал преди много години, че няма нищо ново под слънцето. Това, което е сега го е имало и преди, с козметични и външни разлики, но от същото естество. Ако си чел християнска история ще знаеш, че по настоящем ние живеем в много по-малко враждебни условия от тези в които нашите братя през вековете е трябвало да живеят. Това разбира се може да се промени всеки момент, което означава, че още повече трябва да сме готови и отърсени от връзките на света.

Quote
И ние не живеем по законите на евреите а по законите на България. А в крайна сметка ако Бог ме е поставил да живея в такова време и в такива закони няма да ме държи длъжен за това, че дължа "Кесяровото на кесяра" Щото и това е от него.

Въпроса за законите е крайно недоразбран от християните днес. Писанието ясно учи, че ние не сме под закон. Най-интересното е че повечето християни смятат, че това важи за Божият закон, а пък по отношение на светския закон не важи. И как така светския закон стана по-важен от Божия, така щото да не сме под Божият закон а да сме под светския? Между другото закона на Моисей не беше изрично религиозен закон, той беше граждански, обществен, медицински, образователен и политически закон също.

Писанието също учи много ясно, че законите са за нечестивите човеци, а не за праведните:

1Tим. 1:9  като знае това, че законът не се налага за праведния, а за беззаконните и непокорните, за нечестивите и грешните, за неблагоговейните и скверните, за убийците на бащи и убийците на майки, за човекоубийците,
1Tим. 1:10  за блудниците, мъжеложниците, търгуващите с роби, лъжците, кълнещите се на лъжа, и за всичко друго, що е противно на здравото учение,


Законът е даден да обуздава нечестивите. Праведните, които имат ново естество не са под закон, не защото им е позволена слободия, но защото те са обуздавани от правдата във своето ново естество и не са подчинени от правила и закони на човеци./ Римл. 6:20/

Апостол Петър говори за подчинението към законите на властта с едно много важно уточнение:

1Пет. 2:13  Покорявайте се заради Господа на всяка човешка власт, било на царя, като върховен владетел,
1Пет. 2:14  било на управителите, като пратеници от него, за да наказват злодейците и за похвала на добротворците.
1Пет. 2:15  Защото това е Божията воля, като правите добро, да затуляте устата на невежите и глупави човеци;
1Пет. 2:16  като свободни, обаче, не употребяващи свободата за покривало на злото, но като Божии слуги.


Всъщност тук уточненията са две. Първото уточнение е че ние се покоряваме, не като роби които са под хомота на законите на света, а като СВОБОДНИ. Това ще рече, че ние не сме под закона, защото ако бяхме под закона нямаше да сме свободни, а подчинени. Второто уточнение е че имайки тази свобода над законите, ние не трябва да я ползваме за покривало на злото. Тук дефиницията за зло не я дава кесаря, а я дава Бог. Според кесаря вече е зло да изобличиш хомосексуалиста за греха му, но ние се водим от Божиите дефиниции, а не от светските. Сиреч ние не трябва да използваме свободата си от светските закони за да вършим неща, които причиняват вреда и щета на другите човеци, но в същото време нямаме никакво обвързване на съвестта ни със законите на държавите в които живеем. Нашата съвест е свързана единствено и само с Божието Слово и със Святият Дух.

Та когато приложим всичко това спрямо децата, ние трябва да помним добре думите на Исус:

Лука. 20:25  А Той рече: Тогава отдавайте Кесаревото на Кесаря, а Божието на Бога.

Въпроса тука е чии са децата, на Кесаря или на Бога? "Чий е този образ и надпис?" Парите носят образа на Кесаря, затова му дължим пари ако ги използваме, но децата за Божии творения създадени по Божий образи и те принадлежат на Бога, затова по отношение на децата Кесаря няма никакъв мандат от Бога да изисква каквото и да било. И това важи не само за децата, но и за нашите собствени тела и живот. Ако вникнеш във тези неща ще видиш ситуацията в съвсем друга светлина и ума ти ще започне да се обновява според  Божието Слово.

Quote
То ако ме питаш и данъци и осигуровки не трябва да се плащат, но така са нещата. И преди ги е имало и сега ги има.

Данъка е ако ползваш парите на кесаря, понеже те носят неговия образ и надпис, затова ако ще ги ползваш ще дължиш данък под една или друга форма. Осигуровките са насилствен рекет, насилствено продаване на ненужна и некачествена услуга. Но те отново са свързани с ползването на финансовата система и паричните единици на света. Ако не ползваме парите на света няма да дължим тези неща (засега изключение правят здравните осигуровки които се изискват дори то хората без финансови доходи, и е друга форма на рекет).

Тук решението е да минимизираме ползването на парите като разплащателно средство и по този начин ще минимизираме данъчните си задължения. Хората отдавна са измислили начини за неползване на парите на светската финансова система.

Quote
И ако не те притеснява може да ми споделиш и какви "мерки си взел" ти за да живееш отделен от света. Повярвай ми и аз го искам за себе си и семейството си, но в някои неща не ми достига нито мъдрост нито вяра. Но обикновено вярата идва с разбирането защото тогава знаеш, че това е правилния начин и имаш сила и дързост да го живееш.

Разбирането е едно от най-фундаменталните неща във вярата на което много малко внимание се отделя в днешното християнство. Ето защо да ние трябва непрестанно да търсим разбиране за това как да живеем и какво да правим, но не само индивидуално, но най-вече като тяло.

Това, което аз правя е аз работя по определен план, който се движи доста бавно, защото това за което се трудя не касае само изхода за моето семейство, но се борим да положим основа от която да се ползват много хора. Но накратко казано въпреки че от години живеем на село и обработваме земя, ние осъзнахме, че това далеч не е достатъчно. В момента планираме цялостно изместване във високопланински район, където да започнем от начало и да положим основа на занаятчийски и земеделски начин на живот. Такова усилие може да се сравни само със ранните пионери в Америка, като нашата ситуация е доста различна, имаме някои предимства имаме и доста препятствия. Това е накратко.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #25 on: February 09, 2012, 12:05:22 PM »
продължение...

Quote
Точно за това става въпрос. Че щом използваш парите на кесаря и щом живееш в земята му -плащаш данъка му и се налага да действаш поне за някои неща според законите му.

Земята не е на "кесаря" - тя е на Бога. Кесар между другото е буквално "цезар" и означава император. В нашето време ние живеем в република и няма нито царе нито императори. И управниците по закон са слуги, а не господари и владетели. Така, че ние живеем в една доста по-различна законова рамка. Мнозина християни обаче нямат идея относно тия неща.

Quote
Но нещата от към земята са малко по-различни. Ако на израилтяните им се полагаше имота по наследство и беше направено така, че всеки да има земя да обработва и да яде от нея сега нещата стоят по друг начин. Системата вече е почнала да действа и много хора по един или друг начин нямат личен имот и се налага да живеят под наем дори.

Хората,които са в системата са в състояние на роби. Иронията е че според републиканската конституция, която имаме хората се предполага да са царе, а управниците слуги. При все това - на практика хората са роби, и християните не правят изключение.

Обаче помисли за израилтяните в Египет, те бяха роби и нямаха нищо свое, освен дрехи и някои животни и лични вещи. Това не попречи на Бог да ги изведе от там и да снабди всички техни нужди, така щото да могат да основат свое напълно отделно царство.

Quote
И ако аз примерно имам възможност да си продам къщата и да направя стъпка  към такъв начин на живот за който говорим то имам приятелка примерно която също споделя тези неща, но няма как да си купи земя.

Когато аз започнах да вярвам в тези неща и взех решение да ходя по този път, аз нямах възможност за нищо. Често пъти с жена ми чакахме с вяра снабдяване за да си платим сметките и наема. Нямахме нито какво да продадем, нито можехме дори да си мечтаем да купим нещо. Бог обаче промени всичко това до степен, не само да имаме за нас, но и да помагаме на тези, които нямат.

Quote
Разбирам че Бог ако иска да го направиш ще снабди и ресурса за това. Но идеята ми е дали това ще го изиска задължително от всеки негов или според силата си може да те "запази" там където си.

Смисъла и целта на излизането от системата не е "запазването" на живота или нещо друго. Това е основната грешка, която правят мнозина в своя подход към нещата. Смисъла е да се ЖИВЕЕ Божият начин на живот за който сме създадени като човешки същества и към който сме призвани като вярващи. Без значение дали има от какво да се пазим или не. Дори светската система да преуспява и да няма незабавни рискове от живота там, самия факт, че ПРОПУСКАМЕ Божиите цели и среда на развитие е най-основната причина да излезем. Бог ми е дал да надзърна в красотата, дълбочината и силата на този начин на живот и всичките "благини" на системата и всичките изкушения на света окапаха като гнили ябълки пред надеждата, радостта и славата на този начин на живот.

Пример може да се даде за това с една проститутка, която живее във публичен дом. На нея й е осигурено всичко - собствен апартамент в комплекса, храна, сметките се плащат от собственика на дома. Получава много добри пари и свободно време да ги харчи. От нея се иска просто да си върши работата. В един момент тази проститутка се покайва и става християнка и вече не иска да върши определената й работа. И те й кажат добре, ще те направим рецепционистка, или можеш да караш колата с доставките за дома, не е нужно да вършиш старата работа, ще се преместиш в по-малък апартамент и ще вземеш по-малко пари, но можеш да останеш при нас. И сега може ли тази нова християнка да се моли Бог да я "запази" в тази система и среда? Въпроса тука не е запазването, а принасянето на плод. Ако си гледал зеленчуци ще знаеш, че за да има добър плод е необходима правилната среда, а не само да има вода и тор. Нужна е и изобилна светлина, подходяща температура и прочие. С други думи нужна е онази среда която Твореца е създал, за да може растението да даде плод.

Същото важи и за хората, и особено за духовните и физически деца. Растения в неподходяща среда са болнави, безплодни, или раждат изроден плод. Това важи с пълна сила за градските християни. Ето защо е без съмнение, че Бог иска всеки да излезе от системата и да се отдели, не на основание да бъде "запазен" а на основание да живее истинския живот, и да даде добър, изобилен и траен плод.

Quote
Съгласен съм че когато настанат усилните времена в градовете ще е най-тежко защото контрола там е най-голям. И колкото повече зависиш от системата толкова по-лошо.

Отново - целта не е оцеляването и избягването на опасност. Проблема е че светската система те преобразява по образа на света, и човек остава безплоден и недоразвит духовно, а често пъти и бива абортиран духовно. Да не говорим, че бива мачкан и побеждаван от греха. Знаеш ли аз колко години съм се борил с изкушения и грехове характерни за младите хора и душата ми е агонизирала денем и нощем поради непрестанните ми поражения. Колко ли сълзи съм пролял, колко съм викал към Бога, колко съм постил - и си оставах години наред без никаква победа. Всъщност това беше и началото на моя изход. Защото Писанието казва, че нашата вяра побеждава света, а аз не можех да го победя, той ме побеждаваше отново и отново. Тогава стигнах до извода, че явно нещо не е наред с вярата. Явно благовестието, което тогава съм приел от евангелските църкви няма силата да ме спаси от изкушенията и греха. Тогава извиках към Бога да ми покаже истинското Благовестие, онова, което има силата да спасява от греха. И Бог в голямата си милост започна да ми открива и моят ум започна да се променя и обновява, разбирането ми да пораства и в един момент, аз намерих себе си напълно свободен не просто от изкушенията и паденията които ме мачкаха толкова години, но и от всички ония изкушения на света, които един градски християнин дори не счита за грях и изкушения.

И като човек, който е бил мачкан от света и греха в продължение на 10 години, ако и да съм бил ревностен християнин през цялото това време и другите са ме считали за пример (без да знаят през какво реално минавам) - днес аз всеки ден не спирам да се удивлявам на славната свобода и на удивителната победа с която истинското Благовестие ме е снабдило. Откак напуснах града и излязох на село, моето развитие буквално премина на турбо режим. За 2-3 години израснах повече отколкото за всичките 18 години във вярата преди това. Променям се и се развивам не с месеци и години, а буквално с дни и часове. А поглеждайки към моите градски братя и сестри с които някога заедно ходихме по църквите - те в най-добрия случай си стоят на същото място, и то ако не са станали и много по-зле, или пък да отпаднат напълно.

Quote
Но това през което трябва да преминеш така или иначе ще дойде до тебе. Също така разбирам, че и мъдрост е да предвидиш злото......

Има два вида страдания, които идват до християнина. Единия вид е страданията, които Бог неизбежно изпраща за нашето усъвършенстване. Другия вид е когато страдаме от нашата глупост, слепота, невежество, мързел, недалновидност и непокорство. С първия вид страдания Бог ще ни снабди, където и да отидем. Втория вид е напълно излишен и ако следваме мъдростта на Божието Слово може да бъде напълно избегнат.

Quote
Та така. Знам че Бог според растежа на човек му открива различни неща и той трябва да живее според тях. Наистина най-добрия начин е може би това което ти каза. Да се започне всичко от начало. Защото колкото по-малко от тази система имаш в живота си толкова по-добре.

Бог очаква съвсем определен плод от Своя народ. Плод, който ние никога няма да принесем докато стоим вързани в Египет заради казаните им с месо. Бог иска отделен и свят народ, който да представи един съвсем различен начин на живот, не само пред света, но и пред небесните началства и власти /Еф. 3:10/:

тъй щото на небесните началства и власти да стане позната сега чрез църквата многообразната премъдрост на Бога,

Това е един напълно игнориран аспект на вярата от днешното християнство. Как ще изявим пред небесните началства и власти Божията многообразна премъдрост, когато целия ни живот е базиран на тяхната мъдрост? Цялата система на света е създадена и измислена от тях. Как ние ще изявим Божията превъзходна мъдрост, която да тържествува над тяхната, когато ние не само нямаме идея как се живее според Божията мъдрост, но и напълно сме зависими от мъдростта на света? Небесните началства и власти гледат с огромно презрение християните пленени в тяхната собствена система и се подиграват на техните изповеди за победа над врага.

Време е да се събудим от този египетски сън и да се върнем към живота, който Бог е завещал в Христос Исус.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Живот извън системата
« Reply #26 on: February 11, 2012, 14:37:53 PM »
Тия дни се случи така,че дискутирахме с приятели темата за живота извън системата.Беше зададен въпрос: "Как да се отделим на село или извън града,като всичката земя,върху която ходим е нечия собственост,примерно на държавата.Следва,че за да си направиш къща или дори някаква постройка,ти трябва разрешение от властите (респективно системата),в тоя ред на мисли,как ще постигнем независимост,като ние дефакто примерно купуваме земята от системата и тая система може да измиси начин да ни я отнеме,защото тя е на нейната територия."
Същото е и с купуване на къща,тя е на някой,но преди всичко е на територията на България.Уж искаме да сме извън системата,пък живеем върху земя,която е собственост на тая система.Зависими сме от разрешителни например за надстрояването на още 2 етажа на къщата.Всеки един момент системата може да каже: "това е наша земя,по документи това е твоята къща,но тя е в територията на тая държава,затова решаваме,че тук не ни е удобно да има къща" или решават,че никой няма да има собственост,за да не бъде извън обсега им.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Живот извън системата
« Reply #27 on: February 11, 2012, 15:14:21 PM »
Quote
"Как да се отделим на село или извън града,като всичката земя,върху която ходим е нечия собственост,примерно на държавата.

Първо, земята НЕ Е на държавата а на Бога. Държавата е просто една юридическа институция, която днес я има, утре може да я няма, или да бъде напълно променена според прищевките на човеците. Земята е създадена от Бога, и е дадена на човеците за да живеят чрез нея и да са благодарни на Бога.

Така, че е напълно нормално земята да бъде притежавана от хора и който няма земя може да си купи от друг човек който има. Аз нямах земя, но си купих земя, после може да я продам на друг и да си купя на друго място. Земя се е купувала и продавала откакто свят светува и това не е свързано със системата.

Quote
Следва,че за да си направиш къща или дори някаква постройка,ти трябва разрешение от властите (респективно системата),в тоя ред на мисли,как ще постигнем независимост,като ние дефакто примерно купуваме земята от системата и тая система може да измиси начин да ни я отнеме,защото тя е на нейната територия."

По отношение на "разрешителните" за строеж и прочие. Никакъв проблем не е да си извадиш разрешително за стоеж. Вади се веднъж и си готов, не си зависим от нищо. Но дори да живееш в незаконна постройка, тя пак е подслон който ти дава каквото е необходимо.

Земята не е собственост на системата, системата се опитва да прави СПЪНКИ на хората, но Бог за това е дал мъдрост тези спънки да се преодоляват.

Quote
Всеки един момент системата може да каже: "това е наша земя,по документи това е твоята къща,но тя е в територията на тая държава,затова решаваме,че тук не ни е удобно да има къща" или решават,че никой няма да има собственост,за да не бъде извън обсега им.

През историята нечестивите винаги са искали да заграбват имота на останалите. Във време на гонение праведните са губили имота си, това обаче не е повод за скръб:

Евр. 10:34  Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.

Ние обаче не говорим за ситуация на гонение а за ситуацията в която сме СЕГА и какво трябва да правим и как да живеем СЕГА. Когато дойдат гоненията АКО СЕГА сме живяли както трябва ще бъдем много по-подготвени за гонения и за загубата на имота си. Онези християни за които се казва това в горния пасаж да не са били на улицата до края на живота си? Бог е снабдил друго място за тях. Така ще бъде и с нас ако ни отнемат това, което сега ни е дадено.

Ето защо всички тези разсъждения НЕ СА РЕАЛНИ, но са опит човек да си намери оправдания за това да си стои в системата. Всъщност точно ТОВА човек да търси ОПРАВДАНИЯ, а не РЕШЕНИЯ показва КОЙ Е НЕГОВИЯ БОГ. Дали Бога на Авраам, който живееше отделен в шатри, или на Константин, който съедини църквата със светската система.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kubrick

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 36
Re: Живот извън системата
« Reply #28 on: February 11, 2012, 23:26:50 PM »
Quote
Isa 55:2  Защо иждивявате пари за онова, което не е хляб, И трудът си за това, което не насища?

Според мен в тези два въпроса доста ясно е описано положението в което се намираме.
"Не е глупак онзи, който дава каквото не може да се задържи, за да спечели каквото не може да се загуби."

pip

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 23
Re: Живот извън системата
« Reply #29 on: March 08, 2012, 21:16:55 PM »
Стана ми интересна дискусията ви и бих желала да се включа с въпрос. Той е най вече към Watchman. Приемете ме като начинаещ в нещата. А въпроса ми е : Ако си израснал в града и нямаш своя собственост, а си на квартира, работата ти не е високо заплатена, как ще успееш да си купиш къща на село, като нямаш пари, няма как да заделиш?Дори в селата има вече канализация и ток Казвате че не трябва да се включваме в банковата система,но как като от работните ни места изискват превеждане на заплатите по банков път. Казвате че трябва да си гледаме децата у дома, но кой ще изкара пари да ги нахрани. Става въпрос че на думи нещата са много лесни. Иначе  и аз искам да следвам Бог с дух и истина, а не с фалшивост, но ми се ще практичност. Смисъл неща които наистина мога да променя, а не нещо непосилно.