• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Блудницата от Откровение 17-19

Започната от johnny, Октомври 12, 2007, 13:17:14 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

Petio

Чети какво пише в Словото. Там пише, че този който седи на големият бял престол е Христос. Това е към blossom.

blossom

Petio,

Кои пасажи имаш предвид за това твърдение?
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Petio

1. Голямия бял престол - Откр.20/11-15
2. Откр.21/5,6 - Аз съм алфа и омега. Кой е това ? Това са думи на седещия на престола.
3.Откр.22/12,13,16. Отново четем : Аз съм алфа и омега .... Аз Исус...
Написано е толкова ясно.
И докато сме на темата - чий е гнева в Откр. 6/16 ?
Това дава отчасти отговор и на Tihomir.

blossom

Петьо, изяснен ли е при теб въпроса, че Бог Отец и Христос седят, споделят EДИН трон, /престол/???

Точно т.1 и т.2, които си цитирал се отнасят за Бог Отец.

А също малко уточнение за т.3-, където си цитирал Откр.22 гл.:
Значи още в началото  на два пъти се споменава израза: Престола на Бога и на Агнето. 1 След това, ангелът ми показа река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето  както и 3... "престолът на Бога и на Агнето ще бъде в него, и Неговите слуги ще Му служат."   
Обърни внимание Му служат е в ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО!!!

Откровението е книга, където имаме най-много информация относно небето и суверенитета на Бог. Престола Му е описан като символ на Неговия суверинитет на небето, вселената и по този начин важи и за земята.
За Бог се говори на няколко пъти в Откр.като "Той, Онзи, който седи на престола".

Също думите на Исус са : Откр. 3:21
"На този, който победи ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол."

А пасажа от  Откр. 7:10 ., където множеството на Божия народ,които викаха със силен глас," Спасение на нашия Бог Който седи на престола и на Агнето ", както и от Откр. 19,4  И "се поклониха на Бога, Който седи на престола" . се вижда, че Божият трон си остава център на всяко богуслужение - от ангели, от човеци. А поклонението към Агнеца, по никакъв начин не омаловажава или по-точно не намалява поклонението към Отца заради Него /Агнеца/.  Агнето, който е Исус Христос, е описан като седи там заедно с Бог Отец на трона на Отца, както и ти цитирах по-напред лично думите на Исус. И на много места можеш да прочетеш също, че Исус показва винаги зависимостта Си от Своя Отец- "ЕДНО сме с Отец",/не е самостоятелно съществуващ ....както и"не моята воля, а Твоята/ НЕговата воля" . Относно израза "седна отдясно" е смислово проява на подчинение към Отца.
Марк 16:19
И тъй, след като им говори, Господ Исус се възнесе на небето, и седна отдясно на Бога.
Виж също и Евреи 10:12
но Той, като принесе една жертва за греховете, седна за винаги отдясно на Бога,

А по отношение на израза "седна отдясно", само да вметна, че няма стойност, на като че ли втори бог, или като че ли на втори престол, по ниско поставен от този на Отец. Но това е друга тема.

Няма такова нещо, че Христос седи на някакъв отделен престол, което може би аз разбрах, че искаш да кажеш първоначално.
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Petio

Да, с това съм съгласен. Исках да направя акцент в-ху това, че гневът при 6-тият печат в Откр.6/16 е на Агнето. Сиреч заради Него. Но това не е Божият гняв - 7-те чаши. Именно поради този гняв е и голямата скръб в-ху Ерусалим - нещо което според мен се е случило отдавна. За това и писах, че Агнето седи на големия бял престол. А това, че Бог Отец , Словото и Светият Дух са Един Бог - това е така.

blossom

Цитат на: Petio - Юни 18, 2012, 10:16:41 AM
Да, с това съм съгласен. Исках да направя акцент в-ху това, че гневът при 6-тият печат в Откр.6/16 е на Агнето. Сиреч заради Него. Но това не е Божият гняв - 7-те чаши. Именно поради този гняв е и голямата скръб в-ху Ерусалим - нещо което според мен се е случило отдавна. За това и писах, че Агнето седи на големия бял престол. А това, че Бог Отец , Словото и Светият Дух са Един Бог - това е така.

Като те гледам, ти ще се съгласиш и с много други неща. :) :) :) Затова нека да караме подред и да не се отклоняваме от темата.

И понеже личното ти тълкувание относно блудницата ти не го доказа по никакъв начин тук, очаквам да ревизираш своето виждане по този въпрос и да се откажеш от лъжата, в която сам си се оплел и да признаеш че това съвсем не е така.

Petio

Това за блудницата е истина. Не се отричам от думите си. Доказването е свързано със звяра в-ху която е блудницата. Кое точно искаш да доизясня ? А не забравяй, че твоето твърдение беше, че Агнето е от дясно на престола. Видя, че това не е така спрямо голямия бял престол. Но за това ти нищо не казваш. Да го подминем с мълчание тогава. Я по-добре да гледаме каква съчка има в окото на другия.

small axe

Виж, Петьо, ти си имаш някакви схеми в главата и разсъждаваш според тях. Предположения и тн. Важното е какво е записано в Писанието.
Божият гняв предстои да се излее.

И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините; 
и казват на планините и на скалите: Паднете върху нас и скрийте ни от лицето на седящия на престола и от гнева на Агнето; 
Защото е дошъл великият ден на Неговия гняв; и кой може да устои?

Това е началото, виж сетне 15та глава на откровение 1 ви стих и ще видиш че това там е краят , тоест с чашите се изчерпва Божият гняв. Не дели нещата на две. Божият гняв и гневът на Агнето, е един и същ гняв.
А отделно пък преследването на вярващите от змея, не е Божият гняв, но гневът на дявола и неговата ярост. 

blossom

Цитат на: Petio - Юни 18, 2012, 17:39:59 PM
Това за блудницата е истина. Не се отричам от думите си. Доказването е свързано със звяра в-ху която е блудницата. Кое точно искаш да доизясня ? А не забравяй, че твоето твърдение беше, че Агнето е от дясно на престола. Видя, че това не е така спрямо голямия бял престол. Но за това ти нищо не казваш. Да го подминем с мълчание тогава. Я по-добре да гледаме каква съчка има в окото на другия.

Ооо, Петьо, домашното ти се увеличава... :)

Мисля, че трябва да се опиташ да разбереш поне донякъде смисъла на Единия Бог ; смисъла на престола ; както и смисъла на сядането до Бог.

Считам, че текстовете от Посл на Евреи много ще ти помогнат за да разбереш, как Христос хем седи отдясно на Божия престол, хем е до Бог и е на Неговия Престол.

ЕВРЕИ 1 глава:

1 Бог Който при разни частични съобщения, и по много начини, е говорил в старо време на бащите ни чрез пророците,    
2 в края на тия дни говори нам чрез Сина, Когото постави наследник на всичко, чрез Когото и направи световете,    
3 Който, бидейки сияние на Неговата слава, и отпечатък на Неговото същество[/b], и държейки всичко чрез Своето могъщо слово, след като извърши [чрез Себе Си] очищение на греховете, седна отдясно на Величието на високо,    
4 и стана толкова по-горен от ангелите, колкото името, което е наследил, е по-горно от тяхното.    
5 Защото, кому от ангелите е рекъл Бог някога: - "Ти си Мой Син, Аз днес Те родих"; и пак: "Аз ще Му бъда Отец, и Той ще ми бъде Син"?    
6 А когато пък въвежда Първородния във вселената, казва: - "И поклонете се Нему, всички Божии ангели".    
7 И за ангелите казва: - "Който прави ангелите Си силни като ветрове, И служителите Си като огнен пламък";    
8 А за Сина казва: - "Твоят престол, о Боже, е до вечни векове; И скиптърът на Твоето царство е скиптър на правота.    
9 Възлюбил си правда, и намразил си беззаконие; За това, Боже, Твоят Бог Те е помазал с миро на радост повече от Твоите събратя".    
10 и пак: "В началото Ти, Господи, си основал земята, И дело на Твоите ръце е небето;    
11 Те ще изчезнат, а Ти пребъдваш; Да! те всички ще овехтеят като дреха,    
12 И като одежда ще ги свиеш, И те ще бъдат изменени; Но Ти си същият, И Твоите години няма да се свършат.    
13 А кому от ангелите е рекъл някога: - "Седи отдясно Ми Докле положа враговете ти за твое подножие"?    
14 Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?

Ето виж и тук:

Евреи 8:1
А от това, което казваме, ето що е смисълът: Ние имаме такъв първосвещеник, Който седна отдясно на престола на Величието в небесата,

както и :

Евреи 12:2
като гледаме на Исуса начинателя и усъвършителя на вярата ни, Който, заради предстоящата Нему радост, издържа кръст, като презря срама и седна отдясно на Божия престол.

НО Отец НЕ стои на някакъв Свой Голям Престол, И  Христос не седи САМ на някой ДРУГ, /втори/, престол.

Petio

Ти помниш ли, че говорим за престолът от Откр.20/11 ? Този който седи на този престол казва за себе си : Откр.21/5,6 - Аз съм алфа и омега, и после пак : .Откр.22/12,13,16. Отново четем : Аз съм алфа и омега .... Аз Исус...
Вече го писах това.
Отговарям на small axe :
Божият гняв и гневът на Агнето са 2 различни неща защото:
1. Гневът на Агнето е при 6-тият печат.
2.При 7-мият печат се раздават 7-те тръби , като при последната е грабването и господнето пришествие.
3.Божият гняв почва след грабването - това са 7-те чаши.
М-ду 6-тият печат и 7-мата тръба има много събития.

small axe

Здравей, Петьо
не четеш внимателно това което ти написах в предното съобщение, а отново повтаряш своето предположение. Виж какво казва писанието на истината.
В 6 та глава идва гневът, в 15 глава виждаме че със седемте чаши се изчерпва този гняв.
Казва се че са последните язви, а не първите, чети какво пише в писанията.

Кой този? Ами този, започнал в 6 та глава.. Един и същ е гневът, в някакво време започва да се излива и в определено време се изчерпва. Какво неразбираемо има.

Petio

Пропускаш тръбите. Особено последната. Тях да ги пренебрегнем ли?

small axe

Тръбите нямат нищо общо с въпросът който обсъждаме.
Посочих ти кога започва, идва Божият гняв и кога с какво се изчерпва. Незнам защо откланяш въпроса и го насочваш към тръбите, те са част от всичко.

Petio

Как така тръбите да нямат нищо общо !!?? Прочети пак следното :
1. Гневът на Агнето е при 6-тият печат.
2.При 7-мият печат се раздават 7-те тръби , като при последната е грабването и господнето пришествие.
След грабването идва Божият гняв - 7-те чаши.
Ако това което ти твърдиш е вярно, тогава излиза, че Божият гняв започва по време на 6-тият печат , продължава по време и на седмият и сл-но и по време и на седемте тръби и завършва със 7-те чаши.
Има обаче един проблем - това твърдение не е според Словото.

small axe

Виж сега, аз нали ти цитирах писанието? Как казваш сетне, че не е по словото? Може да не е според твоето разбиране и интерпретации, но те са предположения.
Аз не казвам никъде, че всичко ми е ясно относно книгата откровение, съвсем не, но това което чета, това и ти посочвам.
В 6 та глава ясно се казва, кога идва  гневът, а в 15 се посочва с какво се изчерпва този гняв. Това е пределно ясно.

Относно грабването ти бях писал някъде по горе, или в друга тема, грабването става след знаменията с потъмняването на луната, падането на звездите  и тн. Тогава именно се явява знамението на Човешкият син и всички земни племена заплакват, тогава и той събира избраните си от всякъде, тоест това е именно събирането при Него, или тн. грабване. Кога точно като ден и час е незнам, но знам, че като събитие е  след тези знамения.
Тези знамения са описани като случващи се събития в 6 глава 12 стих и надолу Грабването е след тях, но кога след тях, не знам.
Това съвсем не означава, че гневът на Бога и на агнето не е един и същ гняв, започващ казах ти кога и завършващ, изчерпващ се с посочих ти какво и в кои стихове. Не ми е ясно с каква цел настояваш да има гняв на Агнето и Божи гняв, които да са различни един от друг?

Интересни неща се случват и при 7 мият печат, и при 7та тръба и при 7та чаша. Това е любопитно. Интересно е също и каква е тайната на Бога, както Той е благовестил на своите слуги- пророците, че ще се изпълни.. Но това са неща за друга тема.