• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Закваска за хляб

Започната от Tihomir, Май 19, 2009, 19:08:18 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Tihomir

Приготвянето на храна в наши дни е станало като някакво "тайнство", докато до преди 40-50 години е било ежедневие и знания като това да се направи закваска не са били нещо скрито, а всеизвестни за всяко домакинство.

Едно от тези неща е приготвянето на закваска за хляб.

Закваската аз я наричам "мая", тъй като тя е заместител на маята, която продават в магазина, но с нея (закваската) се работи малко по-различно от купешката.

На 1 кубче купешка мая се равнява около 1 чаена чаша (ч.ч.) от домашната закваска. За да се накара да "заработи" тя се смесва с около 3/4 ч.ч. от брашното, което е необходимо за тестения продукт. Сместа се разбърква, за да стане еднородна. Оставя се на топло място за около 12ч. След тези 12ч трябва да са се образували въздушни мехурчета, което е знак, че закваската си е свършила работата. Тази смес се използва вместо 1 кубче мая. След като минат тези 12 часа (ако е много топло, може и да е по-малко време) се започва същинското правене на тестения продукт.

И сега може би най-интересното - как се прави закваската.

Най-лесната рецепта, която вече успешно опитахме, е следната:

• В стъклен буркан се слага 1с.л. мед, 1/2ч.ч. вода, 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно (покрива се с плат, за да може да "диша")
  • Оставя се на топло място
  • В продължение на 5 дни се разбърква с дървена бъркалка сутрин и вечер
  • На 6-тия ден сутринта се добавя още 1/2ч.ч. вода и 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно и се разбърква с дървената бъркалка
  • Оставя се за още 24ч навън, за да ферментира
  • След това се поставя на хладно място (хладилник/зимник) и се "храни" с равни части пълнозърнесто брашно и вода всяка седмица по веднъж

На 7-мия ден закваската е готова за ползване по начина, по който споменах в началото.

При ползване от закваската после се добавят равни части вода и пълнозърнесто брашно, докато нивото в буркана стане около 3/4.

Обновление на публикацията с малко снимков материал

В следващата серия от снимки искам да покажа нагледно как се ползва закваската. В примера е посочено правенето на хляб с домашна закваска в машина за хляб.

Ето и снимките:

- IMG_6371.JPG - Закваската, която е току що извадена от хладилника (където бурканът е покрит с памучна кърпа с ластик). Най-отгоре обикновено има течен слой, а отдолу е по-сгъстената субстанция. Преди да бъде използвана я разбърквам, за да стане консистентна смес.

- IMG_6377.JPG - в стъклената купа има смесено 3/4ч.ч. пълнозърнесто брашно + 1ч от закваската. Сместа е разбърканата до получаването на хомогенна маса (Разбърках я с дървена бъркалка, за да не си цапам фотото). Вижда се и как "дохранвам" вече намалялата закваска с равни части брашно и вода (последната я няма на снимка)

- IMG_6380.JPG - това е резултатът след 12ч втасване на сместа в стъклената купа (цветовете отзад са от покривката и са малко объркващи на фона на закваската). В този момент сложихме продуктите за хляба в машината (а ако не е в машина, се почва в този момент да се меси същинския хляб). Брашното, което сложихме е с около 1ч.ч. по-малко, тъй като вече в закваската има толкова. Също и от водата количеството е с около 50мл по-малко.

- IMG_6388.JPG - това е готовият хляб с домашна закваска. Самият хляб е направен по една от рецептите за машината (леко променена):
- около 1кг брашно, от който 600г са пълнозърнесто, в нашия случай имахме типово, което да изразходим, и 350г бяло)
- 3с.л. прясно мляко
- 400мл вода
- 2,5с.л. зехтин/олио
- 3к.л. сол
- закваската
- подправки според вкуса (лично ние слагаме ядки, чубрица и кимион)

Имаше съмнения, че хлябът бухва заради бялото брашно, но сме правили експеримент с абсолютно същата рецепта без мая и хлябът стана като тухла - сбит, твърд и приличащ на втестен (въпреки, че не беше толкова).
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Мила

Това е чудесна тема. Чета от доста време за домашно приготвената храна в други форуми, предимно на майки. Освен традиционното готвене и сокове от плодове, обаче, все още не съм започнала да приготвям друго. Десертите също са нещо, което бих искала да започна да приготвям у дома, защото децата обичат, а купените е ясно от какво са приготвени.

Хлябът с машина за хляб ли го правите или месите на ръка?
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

Tihomir

Пробвали сме и двете.

С машината за хляб просто трябва да се изчакат тези 12ч (или по-малко) и чак тогава да се сложи закваската и останалите продукти в тавичката.

Иначе на ръка трябва да се замеси хляба и да се остави още около 2-3ч, за да втаса. После може да се направи малко хляб, а останалото да се сложи във фризер.

За тези, които смятат, че е трудно, искам да кажа, че не е трудно и е даже много бързо - за 5мин може да се замеси тесто за около 500г хляб.

Хлябът става по-красив ако примерно се поръси с брашно отгоре и се резне няколко пъти, за да се разцепи, когато се пече.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

това със закваската ми се вижда бая дълга процедура някъде излиза 6 дена ,а с какво е по добра от купешката мая?

Tihomir

small axe,

Ако разбъркване за 4-5 секунди, което го правиш 2 пъти на ден - сутрин и вечер за първите 6 дни, ти се вижда "бая дълга процедура"... не знам какво ще кажеш ако с пот на челото си изкарваш прехраната, както Бог е изрекъл проклятие.

Пък и ако те питам какво има в купешката мая не знам дали ще ми кажеш със сигурност.

mak

Цитат на: Tihomir - Май 19, 2009, 22:13:39 PM
не знам какво ще кажеш ако с пот на челото си изкарваш прехраната, както Бог е изрекъл проклятие.

А да чакаш плюс ранния и късния дъжд от който ти зависи производството и прехраната?

Яков 5:7  И тъй, братя, останете твърди, до Господното пришествие. Ето земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него докле получи и ранния и късния дъжд.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

small axe

да ти кажа , хич и не знам какво има в маята от магазина.
По принцип съм опитвал домашен хляб , и е доста по вкусен някак си , верно е.
Какво вредно има в маята от магазина?Често я използваме у дома.

small axe

Колкото за проклятието и потта на челото , така е.
Но това , че работим виртуални работи свързани да кажем с компютри , както аз например , не ни облагодетелства с нищо.Даже сме по - неподготвени от хората с мотиката на село за бъдещето.Така че потта на челото , сякаш е по добра  , от потната мишка и клавиатура

Tihomir

Не случайно писах "закваска", а не "мая". Маята е различно от закваската.

Закваската се прави от бактерии, които Господ е направил, които бавно, но славно ферментират тестото или "го заквасват".

Това, което знам е, че купешката мая няма общо с този процес, т.е. процесът на ферментация е друг, а и има доста други неща - набухватели, повечко сол и т.н., които са щедро разпределени из състаквите на хляба (включително и в маята).

Това, че работим виртуални работи не пречи да се занимаваме с "истински", използвайки информацията във "виртуалните работи".

mak

Губят ми се някои детайли от рецептата.

Цитат на: Tihomir - Май 19, 2009, 19:08:18 PM
Оставя се за още 24ч навън, за да ферментира

Преди беше казано "на топло", какво означава навън?

ЦитатСлед това се поставя на хладно място (хладилник/зимник) и се "храни" с равни части пълнозърнесто брашно и вода всяка седмица по веднъж

Това изречение не трябва ли да стои след следващото, "След 7-мия ден" защото така е малко объркващо.

Само веднъж на седмицата ли се храни? А какво става ако месиш хляб 3-4 пъти на седмица? Ако добавяш брашно и вода след всяко ползване, ще стане ли нова закваска след 2-3 дни да речем? Малко не ми е ясно, защото пишеш "всяка седмица по-веднъж", а по-долу "при ползване на закваската"  - защото можеш да я ползваш няколко пъти в седмицата?

И още един въпрос - рецептата само за пълнозърнесто брашно ли е, дали ще стане с типово да речем?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

Да - "На топло" и навън" е едно и също нещо в обясненията ми.

След 7-мия ден се слага на хладно, за да не "огладнява твърде бързо".

Самата закваска прилича на тесто с малко кафява вода отгоре. Ако няма кафява вода - добавя се малко вода (50мл примерно).

Ако се прави по-често хляб трябва да се храни по-често или да се направи по-голямо количество или няколко буркана да се гледат едновременно.

Когато се добави ново брашно и вода отнема около 1 ден да ферментира на топло, а на хладно ще бъде по-бавно. Затова мисля, че това да се държат повече съдове със закваска е по-добрият вариант.

С типово брашно не съм опитвал. Някъде из интернет мисля, че видях, че го правят и с бяло брашно, но не съм сигурен.

Мисля, че и с типово трябва да стане. Трябва да се опита.

Tihomir

Добавих малко снимки в първата публикация:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=442.msg5313#msg5313

Мила

Бих искала да  споделя с вас, че направих първия си домашен хляб. Не беше никак трудно. Мисля да продължа и благодаря за насърчението. Ето какво се получи:

Tihomir

Изглежда добре.

Сподели повече как си го направила - закваска, продукти и други особености (ако има).

Мила

Направих го по следната рецепта:

1 кг. брашно, пресято. Брашното беше само бяло, но мисля, че ако се сложи и пълнозърнесто ще е по-полезно.
25 гр. мая от френската, на кубче. Пише прясна мая.
200 гр. прясно мляко и 250 гр. изворна вода. Накрая обаче се наложи да добавя още малко вода понеже ми стана много твърдо и трудно се замесваше.
1 с. л. захар, но без връх.
1/2 супена лъжица сол
30г краве масло
10мл олио

Направих го като разтворих маята в затоплената течност, изчаках 5 минути и после я излях в средата на брашното. След като замесих тестото, след 20 минути направих така нареченото второ месене като разгънах тестото и го сгънах на три, после пак оформих като пита. Оставих да втаса още 45 минути. Преди да го сложа да се пече направих няколко разреза, но не перпендикулярно, а под ъгъл, защото иначе хлябът се раздувал само на ширина. Пекох в гореща фурна, само на вентилация, на 180 градуса. След като изключих фурната го извадих веднага, (четох, че се слага на скара) и го намазах с масло, и го поръсих с босилек. Това си беше моя идея, понеже много харесвам аромата му. Единственото, което ме съмнява е дали маята беше добра и дали беше достатъчна, защото ми се струва, че трябваше да втаса повече. С домашна закваска сигурно ще е по-добре, но решихме, че след като купим машина ще се пробвам с нея. Другото, което май сбърках е, че сложих солта в брашното, а не накрая, което според някои пречи на втасването. Има рецепти, в които брашното се слага в течността и така се бърка – подпомагало доброто втасване.