Братско общение в тревожни времена

Реално братолюбие и взаимопомощ => Здравословно хранене и начин на живот => Домашно приготвено => Topic started by: Tihomir on May 19, 2009, 19:08:18 PM

Title: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 19, 2009, 19:08:18 PM
Приготвянето на храна в наши дни е станало като някакво "тайнство", докато до преди 40-50 години е било ежедневие и знания като това да се направи закваска не са били нещо скрито, а всеизвестни за всяко домакинство.

Едно от тези неща е приготвянето на закваска за хляб.

Закваската аз я наричам "мая", тъй като тя е заместител на маята, която продават в магазина, но с нея (закваската) се работи малко по-различно от купешката.

На 1 кубче купешка мая се равнява около 1 чаена чаша (ч.ч.) от домашната закваска. За да се накара да "заработи" тя се смесва с около 3/4 ч.ч. от брашното, което е необходимо за тестения продукт. Сместа се разбърква, за да стане еднородна. Оставя се на топло място за около 12ч. След тези 12ч трябва да са се образували въздушни мехурчета, което е знак, че закваската си е свършила работата. Тази смес се използва вместо 1 кубче мая. След като минат тези 12 часа (ако е много топло, може и да е по-малко време) се започва същинското правене на тестения продукт.

И сега може би най-интересното - как се прави закваската.

Най-лесната рецепта, която вече успешно опитахме, е следната:


На 7-мия ден закваската е готова за ползване по начина, по който споменах в началото.

При ползване от закваската после се добавят равни части вода и пълнозърнесто брашно, докато нивото в буркана стане около 3/4.


Обновление на публикацията с малко снимков материал

В следващата серия от снимки искам да покажа нагледно как се ползва закваската. В примера е посочено правенето на хляб с домашна закваска в машина за хляб.

Ето и снимките:

- IMG_6371.JPG - Закваската, която е току що извадена от хладилника (където бурканът е покрит с памучна кърпа с ластик). Най-отгоре обикновено има течен слой, а отдолу е по-сгъстената субстанция. Преди да бъде използвана я разбърквам, за да стане консистентна смес.

- IMG_6377.JPG - в стъклената купа има смесено 3/4ч.ч. пълнозърнесто брашно + 1ч от закваската. Сместа е разбърканата до получаването на хомогенна маса (Разбърках я с дървена бъркалка, за да не си цапам фотото). Вижда се и как "дохранвам" вече намалялата закваска с равни части брашно и вода (последната я няма на снимка)

- IMG_6380.JPG - това е резултатът след 12ч втасване на сместа в стъклената купа (цветовете отзад са от покривката и са малко объркващи на фона на закваската). В този момент сложихме продуктите за хляба в машината (а ако не е в машина, се почва в този момент да се меси същинския хляб). Брашното, което сложихме е с около 1ч.ч. по-малко, тъй като вече в закваската има толкова. Също и от водата количеството е с около 50мл по-малко.

- IMG_6388.JPG - това е готовият хляб с домашна закваска. Самият хляб е направен по една от рецептите за машината (леко променена):
- около 1кг брашно, от който 600г са пълнозърнесто, в нашия случай имахме типово, което да изразходим, и 350г бяло)
- 3с.л. прясно мляко
- 400мл вода
- 2,5с.л. зехтин/олио
- 3к.л. сол
- закваската
- подправки според вкуса (лично ние слагаме ядки, чубрица и кимион)

Имаше съмнения, че хлябът бухва заради бялото брашно, но сме правили експеримент с абсолютно същата рецепта без мая и хлябът стана като тухла - сбит, твърд и приличащ на втестен (въпреки, че не беше толкова).
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Мила on May 19, 2009, 19:22:46 PM
Това е чудесна тема. Чета от доста време за домашно приготвената храна в други форуми, предимно на майки. Освен традиционното готвене и сокове от плодове, обаче, все още не съм започнала да приготвям друго. Десертите също са нещо, което бих искала да започна да приготвям у дома, защото децата обичат, а купените е ясно от какво са приготвени.

Хлябът с машина за хляб ли го правите или месите на ръка?
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 19, 2009, 19:26:40 PM
Пробвали сме и двете.

С машината за хляб просто трябва да се изчакат тези 12ч (или по-малко) и чак тогава да се сложи закваската и останалите продукти в тавичката.

Иначе на ръка трябва да се замеси хляба и да се остави още около 2-3ч, за да втаса. После може да се направи малко хляб, а останалото да се сложи във фризер.

За тези, които смятат, че е трудно, искам да кажа, че не е трудно и е даже много бързо - за 5мин може да се замеси тесто за около 500г хляб.

Хлябът става по-красив ако примерно се поръси с брашно отгоре и се резне няколко пъти, за да се разцепи, когато се пече.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: small axe on May 19, 2009, 21:45:27 PM
това със закваската ми се вижда бая дълга процедура някъде излиза 6 дена ,а с какво е по добра от купешката мая?
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 19, 2009, 22:13:39 PM
small axe,

Ако разбъркване за 4-5 секунди, което го правиш 2 пъти на ден - сутрин и вечер за първите 6 дни, ти се вижда "бая дълга процедура"... не знам какво ще кажеш ако с пот на челото си изкарваш прехраната, както Бог е изрекъл проклятие.

Пък и ако те питам какво има в купешката мая не знам дали ще ми кажеш със сигурност.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: mak on May 19, 2009, 22:32:05 PM
не знам какво ще кажеш ако с пот на челото си изкарваш прехраната, както Бог е изрекъл проклятие.

А да чакаш плюс ранния и късния дъжд от който ти зависи производството и прехраната?

Яков 5:7  И тъй, братя, останете твърди, до Господното пришествие. Ето земеделецът очаква скъпоценния плод от земята и търпи за него докле получи и ранния и късния дъжд.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: small axe on May 19, 2009, 22:51:37 PM
да ти кажа , хич и не знам какво има в маята от магазина.
По принцип съм опитвал домашен хляб , и е доста по вкусен някак си , верно е.
Какво вредно има в маята от магазина?Често я използваме у дома.

Title: Re: Закваска за хляб
Post by: small axe on May 19, 2009, 22:58:40 PM
Колкото за проклятието и потта на челото , така е.
Но това , че работим виртуални работи свързани да кажем с компютри , както аз например , не ни облагодетелства с нищо.Даже сме по - неподготвени от хората с мотиката на село за бъдещето.Така че потта на челото , сякаш е по добра  , от потната мишка и клавиатура
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 19, 2009, 23:05:26 PM
Не случайно писах "закваска", а не "мая". Маята е различно от закваската.

Закваската се прави от бактерии, които Господ е направил, които бавно, но славно ферментират тестото или "го заквасват".

Това, което знам е, че купешката мая няма общо с този процес, т.е. процесът на ферментация е друг, а и има доста други неща - набухватели, повечко сол и т.н., които са щедро разпределени из състаквите на хляба (включително и в маята).

Това, че работим виртуални работи не пречи да се занимаваме с "истински", използвайки информацията във "виртуалните работи".


Title: Re: Закваска за хляб
Post by: mak on May 22, 2009, 16:24:19 PM
Губят ми се някои детайли от рецептата.

Оставя се за още 24ч навън, за да ферментира

Преди беше казано "на топло", какво означава навън?

Quote
След това се поставя на хладно място (хладилник/зимник) и се "храни" с равни части пълнозърнесто брашно и вода всяка седмица по веднъж

Това изречение не трябва ли да стои след следващото, "След 7-мия ден" защото така е малко объркващо.

Само веднъж на седмицата ли се храни? А какво става ако месиш хляб 3-4 пъти на седмица? Ако добавяш брашно и вода след всяко ползване, ще стане ли нова закваска след 2-3 дни да речем? Малко не ми е ясно, защото пишеш "всяка седмица по-веднъж", а по-долу "при ползване на закваската"  - защото можеш да я ползваш няколко пъти в седмицата?

И още един въпрос - рецептата само за пълнозърнесто брашно ли е, дали ще стане с типово да речем?
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 22, 2009, 17:07:40 PM
Да - "На топло" и навън" е едно и също нещо в обясненията ми.

След 7-мия ден се слага на хладно, за да не "огладнява твърде бързо".

Самата закваска прилича на тесто с малко кафява вода отгоре. Ако няма кафява вода - добавя се малко вода (50мл примерно).

Ако се прави по-често хляб трябва да се храни по-често или да се направи по-голямо количество или няколко буркана да се гледат едновременно.

Когато се добави ново брашно и вода отнема около 1 ден да ферментира на топло, а на хладно ще бъде по-бавно. Затова мисля, че това да се държат повече съдове със закваска е по-добрият вариант.

С типово брашно не съм опитвал. Някъде из интернет мисля, че видях, че го правят и с бяло брашно, но не съм сигурен.

Мисля, че и с типово трябва да стане. Трябва да се опита.

Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 24, 2009, 11:39:55 AM
Добавих малко снимки в първата публикация:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=442.msg5313#msg5313
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Мила on May 29, 2009, 13:28:46 PM
Бих искала да  споделя с вас, че направих първия си домашен хляб. Не беше никак трудно. Мисля да продължа и благодаря за насърчението. Ето какво се получи:

(http://www.fellowshipbg.org/index.php?action=dlattach;topic=442.0;attach=25;image)
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 29, 2009, 13:31:46 PM
Изглежда добре.

Сподели повече как си го направила - закваска, продукти и други особености (ако има).
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Мила on May 29, 2009, 14:00:31 PM
Направих го по следната рецепта:

1 кг. брашно, пресято. Брашното беше само бяло, но мисля, че ако се сложи и пълнозърнесто ще е по-полезно.
25 гр. мая от френската, на кубче. Пише прясна мая.
200 гр. прясно мляко и 250 гр. изворна вода. Накрая обаче се наложи да добавя още малко вода понеже ми стана много твърдо и трудно се замесваше.
1 с. л. захар, но без връх.
1/2 супена лъжица сол
30г краве масло
10мл олио

Направих го като разтворих маята в затоплената течност, изчаках 5 минути и после я излях в средата на брашното. След като замесих тестото, след 20 минути направих така нареченото второ месене като разгънах тестото и го сгънах на три, после пак оформих като пита. Оставих да втаса още 45 минути. Преди да го сложа да се пече направих няколко разреза, но не перпендикулярно, а под ъгъл, защото иначе хлябът се раздувал само на ширина. Пекох в гореща фурна, само на вентилация, на 180 градуса. След като изключих фурната го извадих веднага, (четох, че се слага на скара) и го намазах с масло, и го поръсих с босилек. Това си беше моя идея, понеже много харесвам аромата му. Единственото, което ме съмнява е дали маята беше добра и дали беше достатъчна, защото ми се струва, че трябваше да втаса повече. С домашна закваска сигурно ще е по-добре, но решихме, че след като купим машина ще се пробвам с нея. Другото, което май сбърках е, че сложих солта в брашното, а не накрая, което според някои пречи на втасването. Има рецепти, в които брашното се слага в течността и така се бърка – подпомагало доброто втасване.

Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on May 30, 2009, 00:21:47 AM
Пълнозърнестото брашно придава друг вкус на хляба и определено разликата ще е голяма.

Ние не слагаме захар в хляба.

Поинтересувах се от по-стари рецепти за хляб и те нямаха захар в себе си. Захарта е добавена като съставка в нашите времена и съвсем не е от основна важност. Дори в рецептите от наши дни казват, че без захар не може да бухне добре или че не може да се получи коричка. Това не е вярно.

Принципно основната рецепта за хляб е - брашно, зехтин, сол, вода, закваска. Това в Словото срещам като основни съставки, които са били ползвани стотици години наред. Добавянето на по-модерните добавки като захар и купешка мая (особено тази на прах) са били винаги нещо странно.

Иначе поздравления за старанията. Ако тестото се поръси с малко брашно преди печенето и преди разрязването става още по-ефектен като резултат.

А за закваската - мисля, че е добре да се опита. Все пак това е начинът, който е по-естествен.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: mak on May 30, 2009, 00:49:05 AM
Ние вкъщи също не слагаме захар, и си става добре. Иначе, наистина поздравления за първия домашен хляб. Ние правим хляб вкъщи вече няколко години, за съжаление трудно се намира пълнозърнесто брашно, но наскоро открих една мелница където ще мога да си нося жито и да ми правят брашно каквото си искам.

Сещам се като дете, че изобщо не харесвах домашния хляб, а сега ям почти само домашен и мога да кажа, че когато човек започне да разбера и обича кое е истинското ще започне и да му харесва, защото в продължение на много време нашия вкус се е адаптирал на много фалшификат неща. Та искам да кажа че можеби някой в опита си да направи домашен хляб може първоначално да не му харесва вкуса, но нека не се обезсърчава, а да продължи да тества с рецептите, ще започне да му харесва.

Иначе всеоще не сме тествали с домашната закваска, надявам се скоро да направим и да видим как ще се получи.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Мила on May 30, 2009, 07:32:46 AM
Да, съветът да не се слага захар е определено добър. Реших, че при първия хляб ще го направя точно по рецептата, за да добия увереност постепенно.

Мак, благодаря за това, което споменаваш. Вкусът наистина е различен и синът ми определено не беше във възторг. Но той не обича почти нищо домашно, толкова е заквасен вкусът му от боклуците, които продават. Говорим му много, дори статии с отровите, които поглъща съм му чела, уж разбира, но му е доста трудно.
Но не се отказвам.......:)
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: надежда on June 10, 2009, 15:54:25 PM
Здравейте, темата ми е интересна и много приятна. Обичам да готвя и съм привърженик на домашно приготвения хляб. Ще ви дам една лесна рецепта за домашен хляб - без месене на тестото. Приготвен с пълнозърнесто брашно и квасът, по рецептата на Тихомир, хлябът е много вкусен.
Продукти: 750-800гр брашно
                500-600мл хладка вода
                закваска за хляб
                сол на вкус (около 2с.л.)
- Брашното се пресява в една голяма купа и се смесва със солта;
- Хладката вода се смесва със закваската и престоява на топло около 10 мин;
- В осоленото брашно се прави кладенче и готовият квас се изсипва в кладенчето. Тестото веднага се разбърква с дървена лъжица или шпатула, без да се меси;
- Тестената смес е мека и лепкава, поръсва се с брашно и се оставя да втасва, докато почти удвои обема си.
- Поръсваме обилно плота за работа с брашно, изсипваме втаслото тесто и го разделяме на 10-12 топки. Внимаваме да не ги месим много;
-  Дъното на тавата покриваме с тънък слой брашно, поставяме топките, поръсваме ги с брашно отгоре и ги оставяме за около 30мин. на топло.
- След това печем в предварително загрята фурна на 2000, до прозовяване на хебчетата.
Тавата не се маже с олио, хлябът се изпича върху поръсеното брашно. След това препеченото брашно от тавата се пресява и се използва за сгъстяване на супи и сосове. На времето възрастните жени са приготвяли и бебешки каши от препечено брашно.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on June 13, 2009, 10:12:06 AM
Доколкото знам част от тестото може да се остави във фризер (след като е удвоило размера си) и да се вади когато има нужда. Трябва само малко да се размрази (няколко часа) и след това да се направи необходимия хляб и останалото отново може да се остави във фризер.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: pironka on June 13, 2009, 14:27:36 PM
А някой пробвал ли е ако остави във фризер хляба и се консумира след размразяване как е?
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on June 13, 2009, 16:53:15 PM
Ние сме пробвали.

Изчаква се няколко часа и може да се затопли във фурната или на грил да се препече.

Няма особена разлика от незамразен.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: mak on June 14, 2009, 13:20:36 PM
А някой пробвал ли е ако остави във фризер хляба и се консумира след размразяване как е?

Ние с години правим така. За да не се меси хляб всеки ден, меси се за няколко дни, и слага се във фризера. След размързяване, хляба си е почти същия като да си го пекъл същия ден, няма много разлика. По принцип ако искаш хляб за другия ден, вадиш го вечерта да се размързи и сабален си имаш хубав хляб, няма нужда се притопля.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: IvanQS on June 14, 2009, 14:28:02 PM
Quote
Публикувана от: надежда
На времето възрастните жени са приготвяли и бебешки каши от препечено брашно.

Спомням си ,като дете и аз съм ял такива каши и наистина бяха хубави.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Kristiana on November 28, 2009, 06:55:45 AM
Супер тема.
Много е важно да знаем какво ядем,апък ако можем да си го приготвим вкъщи - ооо супер....
Ето как правя и аз хляб,става супер вкусен :

-400 мл изворна вода
-1 супена лъжица чист мед ( нерафинирана кафява захар 40 гр или 50 гр чиста глюкоза)
-едно кубче мая (купена ) - още не съм си направила закваска вкъщи затова го правя с купена мая,но знам,че не е напълно естествен така заради маята,предполагам,ако се ползва от закваската вероятно може би ще са и различни пропорциите на другите продукти за хляба,но нямам идея другия път като си направя с жива закваска,ще пиша какво е станало с една чаена чаша жива закваска( за каквато е писал Тихомир )
-по желание 250 гр  пшенични кълнове ( това е покълнало жито - в домашни условия много ясно )
-1 кг пълнозърнесто пшенично брашно

Меда ( кафяшата захар или глюкозата ) се разтварят във водата и после се смесват всички продукти заедно и се приготвя тесто.Меси се достатъчно около 20 минутки,а който е по-як може и по-малко,да се получи хубава еднородна смес,оформя се хляб върху съд за печене,аз използвам една плоча за пици,която имитира така да се каже печене върху тухлени въглища,абе колко имитира незнам,ама поне не е в тава.Слагам хляба да втаса във фурната на топло докато удвои обема си ( фурната я пускам за малко и правя топло заради хляба ) и когато удвои обема си е готов за печене,включвам фурната на средно ниво докато се изпече хляба за около 40 мин.Готов е когато направи коричка и започва да се отделя долната част на хляба от съда за печене,което се пробва с прибор.
Когато го изкарам поръсвам отгоре с малко вода,за да остане кората мека и го завивам в суха кърпа за малко.После се консумира като изстине,а иначе го държа в хладилника,за да е свеж и с добро качество докато го изядем.Става много вкусен.
Ще ви кажа защо в приготвянето на хляб не се слага мазнина,било олио,масло и т.н.Защото витамините от групата Б,които се съдържат в пълнозърнестото брашно са водноразтворими,а не мастноразтворими.
Опитайте!
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Kristiana on November 28, 2009, 07:03:08 AM
Пропуснала съм нещо важно ,хем си четох публикацията,но грешката е защото сега ми хрумна че трябва да уточня,как втасва хляба,фурната я включвам на най-слабата степен и оставям вратата леко отворена и така докато втаса....Това беше уточнението.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on November 29, 2009, 21:56:22 PM
Кафявата захар или медът не са нужни, когато се използва жива закваска. Дори и с живата закваска хлябът бухва повече. Захарите са нужни, за да "подейства" по-добре купената мая.

По принцип в рецептите за хляб казват на хората да слагат захар редовно, което не е много здравословно. Повечето хора ползват рафинирана захар, което е още по-вредно.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Георги-земеделец on March 28, 2016, 22:11:53 PM
със сода бикарбонат като заместител на маята, валидно ли е?
(содата я "гасим" в мляко-кисело или оцет. с овесени ядки пресовани и смелени трудно/ронливо, оризово и кокосово брашно по-бива ...от към рецепти сме заквасени и да не зацапвам темата)
захарта доколкото знам (баща готвач) за храна на дрождите при втасването
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on March 28, 2016, 22:23:52 PM
Става друга храна.

Дори хлябът изпечен под различна форма има различен вкус, колко повече ако се сложат други съставки.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Watchman on March 28, 2016, 23:57:15 PM
Хляба със сода бикарбонат има особен вкус, содата се усеща и превзема вкуса. Винаги ми е биело на химия като съм ял такъв хляб и го избягвам.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Нели on December 28, 2017, 13:53:08 PM
Моят син, ако установи, че нямаме хляб, а иска да яде на момента, си разточва набързо едни "мекици" от брашно и вода и ги пържи с мазнина каквато има.

Ако не ви се меси и точи, правите същото, но по-рядко, за да го излеете като палачинка. Можете да добавите в сместа сол, мазнина, сирене и каквото друго имате под ръка (например настъргани зеленчуци като моркови, тиквички, лук, гъби, всичко)

Забележка: Когато правя палачинки, най-удобно ми е сместа да бъде в кана, от която да сипвам в тигана. А маслото, вместо да режеш всеки път парченце и да го слагаш в тигана, по-бързо и по-удобно е да сложиш разтопено маслото в сместа.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: mak on December 28, 2017, 14:44:43 PM
Не е нужно да се пържи, може да се направи тесто и да се опече като арабски питки. Много народи не правят класичси хляб като нашия, а го правят на тънки питки, по-бързо става и по-лесно се пече.

А също може да се направи и т.н. gözleme в което имат плънка.
https://www.youtube.com/results?search_query=+g%C3%B6zleme
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Нели on December 28, 2017, 15:03:31 PM
Да, прав си, че ако се изпече на скара, пак ще е толкова бързо. Не сме го пробвали.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: mak on December 28, 2017, 15:09:49 PM
За на скара, тестото ще трябва да е малко по-тънко, добър вариант би било да се опече на чугунен тиган, примерно този, https://www.amazon.co.uk/Lodge-26-67-Pre-Seasoned-Griddle-Pancake/dp/B00008GKDN/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1514466418&sr=1-1&keywords=lodge+pancake

 А ако искате да се направи хлебчето подуто, с голямо дупка по средата, като това, трябва да е малко по-дебело https://kajimidatikaja.files.wordpress.com/2012/06/nics-pita-bread.jpg?w=800  и да се опече във силно загрята фурна.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Нели on December 28, 2017, 15:13:39 PM
Ако някой има някаква друга рецепта за бърз хляб (който от меленето на житото до сервирането е готов за 5 минути), да я сподели.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on December 28, 2017, 17:35:30 PM
Това е рецептата, която mak каза за арабски питки: брашно, вода, сол. Докато се мели брашното може да се загрее тигана (сух тиган, няма нужда от мазнина). Тестото се замесва на тънки питки, които могат да се и разточат на ръка без точилка ако някой в момента няма или няма бутилка, с която да ги разточи. Слагат се на котлона и всичкото това отнема 5-10 минути ако има кой да мели брашно (било то друг човек с ръчна мелница или мелница на ток).
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: 7ivan on December 29, 2017, 21:51:18 PM
С каква машина мелиш. Може ли снимка.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Watchman on December 29, 2017, 22:04:17 PM
Нещо такова https://www.rootsimple.com/wp-content/uploads/2013/03/KoMo_Medium.jpg

Може и такова, без ток:

https://www.rootsimple.com/wp-content/uploads/2013/03/KoMo_Medium.jpg
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: 7ivan on December 29, 2017, 22:08:42 PM
Ръчната мелница не се вижда. Тая на ток може би е скъпа.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Нели on December 29, 2017, 22:11:49 PM
http://limec-bgagro.bg/bg/product/4/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B4-370-90-01

Дори в момента е намалена

Аз имам тази:
(https://www.marmaladshop.com/media/18/608.jpg)
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Watchman on December 29, 2017, 22:48:41 PM
Пуснал съм два пъти един и същ линк. Ето я ръчната мелница:

(https://pleasanthillgrain.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/k/o/komo_manual_2_840.jpg)

Аз имам и такава и електрическа. Ръчната сме я ползвали много пъти, понякога и когато няма ток. За около 15-20 минути се смила брашно за един хляб. С електрическата е за 5 минути.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Watchman on December 29, 2017, 22:54:31 PM
На БгАгрото им се разсъхнал корпуса нещо. Ползвали са недостатъчно изсъхнала дървесина и се е разсъхнала. Дори тази на рекламната снимка.
Title: Re: Закваска за хляб
Post by: Tihomir on December 29, 2017, 23:14:28 PM
Аз ползвам почти изцяло ръчна, като всеки ден меля брашно за готвене, както и за хляб на няколко дни.