Author Topic: Кой за кого бе създаден?  (Read 44666 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Svetla

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 36
Кой за кого бе създаден?
« on: January 31, 2009, 22:25:51 PM »
Тъй като създателите на настоящия форум желаят да бъдат събаряни погрешни разбирания, искам да повдигна следният въпрос: Кой за кого бе създаден – мъжът за жената или жената за мъжът? Всеки  знае стиховете, даващи отговор на този въпрос, но по-интересното е защо изпълнението им се вижда в живота на много малко жени и мъже.
Битие 2:18. И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник
1 Коринтяни 11:9. понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа.


Защо на една жена й е много трудно да признае властта на съпруга си и често се опитва  да манипулира действията му? А защо мъжете остават слепи за тази манипулация? Понякога си мислим, че всичко се е изчерпало с Ева, със Сара, с Езавел ..., но дали това е така?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #1 on: January 31, 2009, 22:33:15 PM »
Проблемът отново идва от непознаване на Писанията.

Много мъже са били изманипулирани не главно от жените си, а от средата, в която са израстнали и научени. Днес по църквите се говори за равенство като се говори в контекст на "равенство пред Христос", но почти не се говори за това, че всяко желание на жената ще бъде подчинено на мъжа.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #2 on: January 31, 2009, 23:43:30 PM »
Кой за кого беше създаден?
Тази тема небива да се свежда на битово ниво,нека да погледнем от Божия страна.
Мъжа не е крайния авторитет
1 Коринтяни 11:3
Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог

Така мъжа си има за глава Христос през когота минава волята на Отец за да стигне до жената и целия дом ,защото се очаква набожно потомство.
Малахия 2:15
Защото не направи ли Той двамата един човек, Ако и да имаше още от духа на живота? И защо един? За да очаква набожно потомство. Затова внимавайте в похотите си, И никой да не постъпва невярно към жената на младостта си.

Ако мъжа е покорен към Божията воля и я предава към семейството си ,като се грижи за него и го пази,то жената   ,която е разумна, с най голямо удоволствие ще се подчини на мъжа си за да може това подчинение да изгражда мира в целия дом.
Ако жената се покори на мъжа си ,който се води от Бог се покорява на самия Бог за доброто и интереса на целия дом.
От друга страна,ако „главата-мъжа”е болен,то страда цялото тяло-дома и жената се обърква в решенията си.
Ефесяни 5:23
защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).

Христос се покори на Отец, мъжа да се покори на Христос,жената на Христос и мъжа заедно за очакваното набожно потомство.Накрая отново славата отива в началото –Отец .

Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #3 on: January 31, 2009, 23:57:47 PM »
Пасажът в Битие се отнася не само за мъжете, които са покорни на Словото, но и за непокорните. Това е нещо, което е световно.

Всеки опит на жена да се освободи от това (особено сред вярващите жени, които имат невярващи мъже) води до нарушаване на това, което Бог е заповядал като нормално и започват да стават ненормални неща.

Пример за това е отглеждането на децата - ако мъжът не се грижи за отглеждането на децата, жената не трябва да се хваща на своя глава с отглеждането им, а трябва да говори с мъжа си за това първо и да го попита, примерно: Тъй като виждам, че ти в момента не отделяш много време за възпитанието на децата, може ли аз да поема това нещо?

Всяко семейство, което бяга от този Божий закон, стараейки се да се уподоби повече на модерната култура, се съ-образява с този свят и се отдалечава от образа, на който Бог иска да се уподобим.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Svetla

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 36
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #4 on: February 01, 2009, 17:41:47 PM »
Жената беше създадена да е помощник на своя съпруг и  докато се опитва да превърне него в свой помощник, тя никога няма да ходи в благословение, нито пък децата й, семейството й. Наистина прекалено много се говори за равенството и за мен това неразбиране и не прилагане на Словото е в основата на много проблеми.

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #5 on: February 17, 2009, 13:24:51 PM »
Ще си позволя коментар и аз.../1Коринт.11:8,..12/Когато прочитам преставката"е".."мъжът не Е от жената..",и после- жената "Е" от мъжа..,"..мъжът чрез жената..А всичко е от Бога..".Подобна преставка "Е" се използва и от друг апостол ,когато говори ,че Бог "е" любов!
Според мен,доколкото ми стигат познанията ,съвременната жена е "забравила" същноста си.Имам пред вид ,че според сътворението/..всичко е от Бога../същноста на жената е свързана със същноста на мъжа.Всъщност жената е създадена от мъжа,а не от пръст от земята както "човека"/,който пък от своя стана представлява и мъжа и жената...мъж и жена "ги" създаде./От друга страна апост. твърди ,че нито мъжа ,нито жената са един без друг в Господа/1кор.11:11/..С други думи не могат да бъдат разглеждани по отделно като независимо съществуващи индивиди/самостоятелно/.Никъде не е записано че са две половини на едно цяло!Но е записан и първия коментар на Адам в човешката история :..Тази вече е кост от костите ми и ....следващото пояснение е за естествения резултат .."затова ще остави баща и майка и ще се привърже към жена си и ще бъдат една плът!
Заповедта да почиташ баща и майка е точно толкова валидна ,колкото и да нямаш други богове.Но човека ще остави баща и майка и ще ...Разбира се в това няма нищо непочтително,но ако човека е бил толкова свързан с баща и майка та да ги "остави" и  да се привърже..!Следователно стават една плът.
Както жената е от мъжа ,така и мъжът е чрез жената?Какво е това "чрез"?моето мнение е :Всичко!
А за равнопоставността:И Исус е първороден м/у много братя,но е глава и господар на всички.поздрав

neci_62

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 7
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #6 on: October 06, 2009, 21:44:28 PM »
Ако мъжът действа според тези стихове от словото който казват че мъжът трябва да обича жена си както собственото си тяло тогава и тя ще му е покорна с радост и това покорство няма да бъде бреме.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 504
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #7 on: October 19, 2009, 15:12:08 PM »
Quote
Ще си позволя коментар и аз.../1Коринт.11:8,..12/Когато прочитам преставката"е".."мъжът не Е от жената..",и после- жената "Е" от мъжа..,"..мъжът чрез жената..А всичко е от Бога..".Подобна преставка "Е" се използва и от друг апостол ,когато говори ,че Бог "е" любов!
Според мен,доколкото ми стигат познанията ,съвременната жена е "забравила" същноста си.

 Здравейте.
Четейки изказването на avia, искам да уточня, че "е" и "не е " не са представки, а разновидности (положителна и отрицателна, съответно) на спрегатният глагол "съм" и касаят определянето и отричането на дадено нещо - жената е, мъжът не е . Представките са от типа на РАЗвивам, ПОДстрекавам, РАЗПРОстранявам, ПРЕдавам и подобни.

Хубаво е да се размисли над тези пасажи, като мисля, че Бог дава наистина пълнотата на нещата .
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

maran-atha

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #8 on: October 25, 2009, 22:45:13 PM »
Здравейте! Пише съпругата на maran-athа.
Жената беше създадена от и за Господ. Той прецени да я деда за помощник на мъжа, но не и за слугиня и безропотен сподвижник. Това което унищожава една връзка най-много е точно третирането на жената като нещо за мъжа, а не някой за Господ. Жената има много дарби и таланти, които са предназначени не само за нейния съпруг.  Eдна жена е ценна за Господ и ако мъжът й не оценя стойнстта й, Бог няма да остане равнодушен (примерно Авигея).

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #9 on: October 25, 2009, 23:05:29 PM »
1 Коринтяни
(Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа; понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа). Затова жената е длъжна да има на главата си белег на власт, заради ангелите. (Обаче, нито жената е без мъжа, нито мъжът без жената, в Господа; защото, както жената е от мъжа, така и мъжът е чрез жената; а всичко е от Бога).

Следват няколко принципни заключения, които не са базирани на това, което каза съпругата на maran-atha, но са мои наблюдения през годините:

Повечето от проблемите в мисленето на жените (християнки) днес идва от факта, че се мисли само за това, което те не могат да правят, а не това, което могат. Както и се набляга единствено и само на частта с готвенето/чистенето/прането и т.н.

...както и липсата на познаване на Писанията (да започнем дори от най-известния пасаж - Притчи 31).

За готвенето може да се намерят много пасажи, където мъжът също готви. За чистенето също. За прането също. Проблемът не е там, а в това, че с непознаване на Писанията се издребнява до неща, които не са проблем, а по-скоро някой е насадил този проблем като начин на мислене. В тези случаи се пренебрегват значително по-важни неща като поучение, власт, управление, които с лека ръка биват давани в женска ръка, когато (дори от историята се вижда, не само от заповедта в Словото) това не е на място.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3405
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #10 on: October 26, 2009, 13:00:18 PM »
Quote
Жената беше създадена от и за Господ. Той прецени да я деда за помощник на мъжа, но не и за слугиня и безропотен сподвижник.

Преди всичко, Писанието казва, че всичко е от Него, чрез Него и за Него (Римл. 16 гл). Горното твърдение обаче е напълно голословно, защото от него излиза, че Бог е създал жената лично за себе Си, но в един момент решил да я даде за помощник на мъжа. Което е напълно небиблейско. Писанията ясно казват че самия смисъл на създаване на жената е ДА БЪДЕ помощник на мъжа, като мъжа е създаден за Бога и в този смисъл чрез мъжа, жената също е за Бога.

Прави впечатление също израза "безропотен сподвижник". На това обратното кое ще да е? Роптаещ сподвижник? Това опит за оправдание на роптаенето ли е?

Quote
Това което унищожава една връзка най-много е точно третирането на жената като нещо за мъжа, а не някой за Господ.

Един Божий мъж не живее за себе си, а за Божите цели и Царство. А жената е помощник на мъжа в и заради тия цели и призвание. Една жена НЯМА отделно от мъжа си призвание и цели, както и мъжа няма отделно от Бога. Или ако имат те са отдали на грях и суета.

Quote
Жената има много дарби и таланти, които са предназначени не само за нейния съпруг.

Ще се радвам да ми покажеш от Писанието какво са това "таланти" и къде Божието Слово ни насърчава да използваме "таланти" за Господ. А дарбите се дават на тялото за обща полза, както е и написано ясно. Това обаче не дава право да жената да търси реализация отделно от мъжа си.

Quote
Eдна жена е ценна за Господ и ако мъжът й не оценя стойнстта й, Бог няма да остане равнодушен (примерно Авигея).

Навал беше безумен и беше осъден от Бог, защото се възпротиви на Давид, Господния помазаник, а не защото не оценявал стойността на жена си. Авигея имаше мъдро сърце и беше избавена от безумния си мъж и дадена на мъдър мъж, който обичаше Бога.

От цялото ти изказване обаче лъха бунтарски дух срещу Божия ред и сериозно неразбиране на Божиите пътища.


Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #11 on: October 27, 2009, 02:39:38 AM »
Eдна жена е ценна за Господ и ако мъжът й не оценя стойнстта й, Бог няма да остане равнодушен (примерно Авигея).

Забележително е отношението на гореспомената Авигея, когато Давид я поиска за жена:

1 Царе 25:40  И когато Давидовите слуги дойдоха при Авигея в Кармил, говориха й казвайки: Давид ни прати при тебе да те вземе за жена.
1 Царе 25:41  И тя стана та се поклони с лицето си до земята и рече: Ето, слугинята ти е служителка да мие нозете на господаревите си слуги.


Коя жена би изрекла днес подобни думи? Аз не съм виждал през живота си такова отношение. Нито пък съм чувал някоя жена да ходи наляво-надясно и да проповядва за послушание (или "безропотно сподвижничество"). Обикновено други неща се ценят в наше време. Божият ред и Божиите заповеди не се ценят толкова. Ако днес сред вярващите жена да нарече мъжа си "господар" и му се покорява във всичко мнозина биха се съблазнили, приемайки такова отношение като "уронващо достойнството". Но друг пример имаме за следване (не примера на хуманизма-сатанизъм станал повсеместен през последните стотина години):

1 Петр. 3:5  Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си.
1 Петр. 3:6  както Сара се покоряваше на Авраама и го наричаше господар. И вие сте нейни дъщери, ако правите добро и не се боите от никакво заплашване.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #12 on: November 28, 2009, 05:02:13 AM »
На скороо ми зададоха един въпрос на който незнам отговора.
Попитаха ме,след като Адам и Ева съгрешиха ,ТОГАВА Бог каза на жената: "...всяко твое желание ще бъде подчинено на мъжа ти и той ще те владее..." В този ред на мисли излиза че преди това проклятие ,което й каза Бог това не беше така.И след като едни такива думи са проклятие,следва ли ние да ги считаме за нормални в живота ни и следва ли жената да се възприема като някаква собственост на мъжа.....Само казвам какво ми говориха,а кой ми го говори ли,ами един мъж,на който не бих могла да спомена името тук.
Излиза че след като Исус ни е изкупил от проклятието ние сме свободни и не сме вече че желанията на жената са подчинени на мъжа й.Тогава на кой са подчинени?Не са подчинени на никой,така както е и мъжа.
Сега аз незнам какво да кажа,освен че аз не познавам добре словото на Бога,защото не съм го чела твърде много,от където следва че не мога да направя пълен коментар на тия думи на тази личност,обаче се допитвам сега до вас,християнската общност.
Изглежда че този мъж е прав..........но от друга страна,дали може да се намери подкрепа на думите му в библията незнам.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #13 on: November 29, 2009, 21:54:17 PM »
На скороо ми зададоха един въпрос на който незнам отговора.
Попитаха ме,след като Адам и Ева съгрешиха ,ТОГАВА Бог каза на жената: "...всяко твое желание ще бъде подчинено на мъжа ти и той ще те владее..." В този ред на мисли излиза че преди това проклятие ,което й каза Бог това не беше така.
В Словото пише, още ПРЕДИ да съгрешат, че жената е помощник на мъжа. Това може да покаже ясно, че не става въпрос за равенство според Словото.

Quote
И след като едни такива думи са проклятие,следва ли ние да ги считаме за нормални в живота ни и следва ли жената да се възприема като някаква собственост на мъжа.....Само казвам какво ми говориха,а кой ми го говори ли,ами един мъж,на който не бих могла да спомена името тук.
Ако някой дойде у вас и вземе от твоето брашно 1 чувал и си направи хляб и после го продава и тръби, че е независим, какво ще му кажете?

А какво да кажем за това, че жената бе направена от реброто на мъжа?... Да не говорим, че това стана преди да съгрешат.

Quote
Излиза че след като Исус ни е изкупил от проклятието ние сме свободни и не сме вече че желанията на жената са подчинени на мъжа й.Тогава на кой са подчинени?Не са подчинени на никой,така както е и мъжа.
Изкупил ни е от греха, но човек пак може да стане проклет. Нека дам пример:

Галатяни 1:9. Както ей сега казахме, така пък го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет.

Още повече не е много ясно какво е това "проклятие". Ако някой каже, че от проклятието, което е при изгонването от едемската градина, тогава бих попитал дали вярващите мъже все още се изпотяват като работят? Или дали всички вярващи жени раждат без болка? Дори Христос казва, че е нормално жената да мине през болка, когато ражда, но след това го забравя, защото се е появил човек на света.


Quote
Сега аз незнам какво да кажа,освен че аз не познавам добре словото на Бога,защото не съм го чела твърде много,от където следва че не мога да направя пълен коментар на тия думи на тази личност,обаче се допитвам сега до вас,християнската общност.
Изглежда че този мъж е прав..........но от друга страна,дали може да се намери подкрепа на думите му в библията незнам.
Затова трябва да сравняваш и изпитваш всичко чрез Словото, включително и всичко, което четеш тук. Тук никой не е защитен от грешка, само Словото на Бога е изпитано като вярно.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Кой за кого бе създаден?
« Reply #14 on: December 02, 2009, 12:22:28 PM »
по прицип изпитвам нещата да .........
Тихомир говориш за думи на Бог,изказани с "ако",т.е. ако направи така ще бъде проклет.А според мен проклетиите които са били върху човечеството преди Исус, Исус ги понесе всичките.
С това не ставам сигурна,че мъжа е прав и защитама тезата му,но аз вече казах,че не познавам добре писанията,това не означава че нищо незнам де ....
Смятам да се моля по въпроса .......