Author Topic: Хваление със субтитри  (Read 47510 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Хваление със субтитри
« Reply #60 on: February 18, 2010, 14:43:03 PM »
В общи линии , доколкото виждам , това за което си говорите и дискутирате е основно дали старите тн.песнарки са точни и не отговарят изцяло на Писанията и от това се правят изводи за истинноста на вярата на употребяващите подобни помагала.

На първо място , на базата на песнарките не би могъл да се прави категоричен извод .Щом не би могъл , много от написаното горе е чисто субективно.

Ако иска някой , може да не ги употребява , тези песнарки и да пее песни които счита за коректни спрямо Писанията.Ясно и просто и правилно , разбира се.
Може и да предупреди другите относно това , както пишете с Уочман.ОК.

Но да казва някой че от предното поколение , по предното и тн. няма Божии хора не е правилно.

Уочман каза че не е открил такъв , при това е търсил прилежно.Явно е нужно още по - прилежно.Понеже такива хора има.

Нима Господ е несправедлив , да забрави страданията на неговите заради Него по комунистическите затвори???Те са страдали заради Христа , не са хипита или хомосексуалисти....Те са страдали заради Христа , понякога са имали само възможността да си попеят в карцера , нямали са Писанията.И са пяли , може и да са пяли и тази песен , сигурно не са я възприемали себично.

Вероятно ако им беше обяснено , щяха да кажат , вярно може и по коректно и точно да се напише , наистина и да я поправят.

Знаем , че Бог не е несправедлив ,да забрави делата на вяра на своите.

Нека не се мъчим да определяме кой е Божий и кой не , без да видим живота му и плодовете му.По разни песни не можем да определим това , можем само да страним от песни които не ни се виждат правилни , и това е добро.

Ето например две имена които мога да дам на хора минали през комунистически ад и устояли във вярата.Не знам какви са им деноминационните убеждения и какви песни са пяли , просто съм чел биографиите им , и на единият съм слушал доста изказвания (Вурмбранд)

Митко Матеев и Рихард Вурмбранд ( посочвам ги понеже Уочман не е открил ни един , ето аз съм открил тези)

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Хваление със субтитри
« Reply #61 on: February 18, 2010, 15:00:27 PM »
Аз знам вярващи, които са страдали заради този Христос, за когото четат от книжките и слушат от проповедите. Но ако стане въпрос за Христос от Библията, той се различава от техния Христос по много параграфи. Обаче тези хора смятат страданието си за валидно.

За кой Христос става въпрос? Ако е за Библейския, как можем да се поучим от това, къде са примерите, които са ни оставили? Ако толкова величаят еди какви си хора и какви песни пяли, тогава защо тези песни не са по Писанията?

Относно това, че Watchman е изследвал — ставаше въпрос за толкова много години. Странно е след толкова години да не е намерил нито един. Това, че може да има никъде не го е изключил. Проблемът беше сред толкова много народ и толкова много години как така поне един не се е появил.

Това ясно показва, че истинските Божии хора са били толкова малко, че е трудно да се издирят.

Обаче е интересно, че познаваш Вурмбранд... Watchman говори за българи, които да покажат ясен пример тук в България.

Ако ще е това, аз познавам Месията, защото му виждам думите и примера в Словото. Познавам и Павел, на когото виждам думите и делата. И между другото Павел е от доста старо поколение.

Говорим за примери тук в страната. И отново казвам — това, че не е намерил за толкова години човек е много стряскащо.

Обаче вие се хващате за 2 думи и почвате да вадите изводи, които никога не са направени. Вижте реалността. Вникнете в това, което се пише. Не пишете от 2 думи, като че трябва тука да се затапваме един друг.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Хваление със субтитри
« Reply #62 on: February 18, 2010, 17:11:53 PM »
Уочман не е казал , че няма ,  а ,че не е открил той самият.Явно съм се изразил неточно.
Аз посочих двама които съм открил.Да оставим Вурмбранд , не е българин румънец е с еврейски корени.
Митко Матеев , обаче е българин , Христо Кулишев също.Има и други пострадали по времето на комунизма.
Смятам че те са страдали за Христа , разкрит ни в Писанията.И  Господ няма да подмине това.

Аз съвсем не искам да затапвам някой човек , нито да се заяждам.
Просто разменяме мисли , както посочих горе , съм се изразил неточно спрямо Уочман.Но все пак съм посочил , че е нужно още по - прилежно да се търсят верни хора в близкото минало , Господ не е оставил християните днес без пример от вчера.

Quote
Проблемът беше сред толкова много народ и толкова много години как така поне един не се е появил.
Ами всичко опира до това , че за да видиш пример на някой човек е нужно да видиш живота му , да поживееш с него , или да имаш свидетелства за него.Зависи и от собствените ни критерии за това какъв е нужно да е този Божи човек.Той не е без недостатъци , но едно важно нещо за него би било , че е жертвоготовен заради Христа и за братята и че ги обича.Аз съм виждал такива братя.

Иначе относно стряскащото охладняване и отстъпление от истината , както и залитането по странни учения , не само у нас , си прав Тишо.Наистина е стряскащо , но и насърчително , понеже е предсказано за последните времена.
Също е стрякащо и заслепението на всяка една от тези групи , които са самодоволни и се мислят за прави.Трябва да изпитваме себе си.

Плодовете на Духа , и любовта между братята са показателни за това къде се намират.На пътя , или извън пътя.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: Хваление със субтитри
« Reply #63 on: February 18, 2010, 18:44:01 PM »
Quote
Митко Матеев , обаче е българин , Христо Кулишев също.Има и други пострадали по времето на комунизма.

Казваш, че си ги бил намерил тези хора - моя въпрос е КЪДЕ ги намери, на страниците на някои книжки или в реалния си живот, където на дело и на яве можеш да изпиташ дали са духовни човеци или не? И забележи, а не казвам че не е имало Божии човеци, а че не съм намерил нито един ЗРЯЛ И ДУХОВЕН човек. Може някой младенец във вярата да стане мъченик и да умре или страда за вярата, това не го прави зрял и духовен човек, който може да води Христовото тяло в правите и истинни пътища.

Аз от първия ден в който съм повярвал бях готов да бъда гонен, мъчен и убит, но това да стана духовен човек и да разпъна плътта си се оказа доста по-труден процес от готовността за мъченичество. Също така трябва да обърнеш внимание на това, че и Вурмбранд и Митко Матеев са повярвали преди комунизма и са били изложени на друго влияние, а аз говоря за евангелистите под комунизма, които са били модифицирани от него.

В интерес на истината - румънците ми се струват доста по-напред в Божиите неща от българите. Румънския народ плати с кръв промените и дори екзекутира диктатора си, докато нашия Бай Тошо - с возеше в луксозни коли охраняван от Бойко Борисов, който дори стана премиер. Разликата е огромна. Струва ми се, че същата разлика има и в духовния растеж между българските и румънските християни. Но това е само предположение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Хваление със субтитри
« Reply #64 on: February 18, 2010, 19:43:12 PM »
За румънските християни съм съгласен напълно, и аз имам подобни преки наблюдения.

Когато писах за Метеев например , писах понеже тези хора са устояли големи трудности и от тях има плод тук там в България.Те са били пример за хората около тях.
Това дали са били младенци , или духовно зрели вярващи , не можеш и ти да го знаеш , нито може да стане абсолютно ясно от разни песни в песнарки.Вероятно лично те са били , или са станали впоследствие.

Вярно е че след комунизма , нещата са се променили и днес го усещаме.

Колкото до днешните зрели вярващи които трябва да са пример и къде са те?

Незнам за теб , или Тишо , вероятно примерите които сте имали като млади християни не са били добри , в учение , а може и в живот.Аз съм имал и имам добри примери .Вероятно някои различия в разбирането ни ( с вас) , да ви правят скептични относно тези ми думи , но това мога да ви напиша.
Не са много примерите на истински Божии мъже и жени , но те и никога не са били много , нали?

Ти , доколкото разбирам , имаш един пример за Божи човек , поне така си споменавал и това е Арт Кац.Това е добре , следвай този пример и дано все повече да се оприличаваш на Господа , което целта на всеки от нас.
Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Хваление със субтитри
« Reply #65 on: February 18, 2010, 19:54:29 PM »
Ами всичко опира до това , че за да видиш пример на някой човек е нужно да видиш живота му , да поживееш с него , или да имаш свидетелства за него.Зависи и от собствените ни критерии за това какъв е нужно да е този Божи човек.Той не е без недостатъци , но едно важно нещо за него би било , че е жертвоготовен заради Христа и за братята и че ги обича.Аз съм виждал такива братя.
Бих искал да коментирам част от тези думи:
1. "собствените критерии" — Няма място за собствени критерии тук. Критерият за Божий човек е само един и той е да ходи по Бога. Да ходи по Бога, означава да познава Бога. Да познава Бога, означава да пази Словото Му. Поради "собствените критерии" тук дъвчем тази тема, защото аршинът е различен. За един аршинът е "жертвоготовност и любов", за друг "контрабанда на набожни материали". За Бог аршинът е — Неговото Слово. Накрая съдът ще бъде според Неговото Слово.

2. "не е без недостатъци" — това твърдение съм го чувал много пъти като извинение за фундаментални грешки на лъжебратя — той брат, не може да не сгреши — и става въпрос за прелюбодейство примерно, където няма и покаяние след това. Ако човек вярва в друг Христос, това не му е недостатък, а е огромна заблуда, която ще го заведе във вечен огън. Затова трябва да правим разлика между това дали някой мляска като яде и дали казва, че е брат, а е блудник, сребролюбец, идолопоклонник и т.н...

3. "жертвоготовен заради Христа и за братята, че ги обича. Аз съм виждал такива братя" — аз съм виждал такива лъжебратя. Проблемът е, че всичко това е временно и без корен. Плодът на един Божий човек не се състои в мерак и любов. Петър беше такъв мераклия. Видяхме докъде стигна — трябваше да мине през голям урок. След този урок не беше същия, но с друг характер. Това вече е плод и то траен.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Хваление със субтитри
« Reply #66 on: February 18, 2010, 20:05:07 PM »
Не са много примерите на истински Божии мъже и жени , но те и никога не са били много , нали?
Именно оттам тръгна разклонението на темата, че били много, които пеели от песнарките и значи всичко е наред.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Хваление със субтитри
« Reply #67 on: February 18, 2010, 20:43:49 PM »
Когато човек отиде в пивница може да си помисли,че всички хора са алкохолици.

Когато отиде в библиотека ,може да си помисли,че всички са учинолюбиви.

Когато отиде в "църквата"на пастор еди кой си и види вътре  симпатизантите на неговото учение,може да си помисли,че всички са такива и да се отчае.
 Тези които си приличат се привличат.

 Наистина неможем да видим истински и посветени вярващи там където те никога няма да останат и не е тяхната естествена среда.
И така,коя е естествената среда на истинската църква?
Когато всеки си отговори на този въпрос чрез Божието Слово ,то там ще намерим такива хора.

Да твърдим,че няма означава,че не сме попаднали в тази среда .
Признавам ,за себе си,че  в България "пасторското християнство" е с подменен образ от този описан в Словото. Следователно служи на друг господар.
Със сигурност обаче,след като се обсъжда тази тема има истински християни някъде.

Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: Хваление със субтитри
« Reply #68 on: February 18, 2010, 21:50:14 PM »
Тишо , надявам се разбираш , че под недостатъци не визирам -прелюбодеец , блудник , сребролюбец , идолопоклоник или вярващ в един друг христос...

Говоря за други недостатъци които всички ние , включително и ти имаме.
Ако за теб Божии мъже са само такива дето са с еднакъв с Христовия характер , то значи тогава и ти не се смяташ за Божий мъж.

Аз считам че Божиите мъже са хора които се стремят да подражават на Христа , и са в процес непрестанен на промяна на характерите си , в крива насочена нагоре.Хора които са със смирен и съкрушен дух , търсещи Божието лице в молитва.Те , обаче са несъвършени и имат някой недостатъци с които се борят.Това визирам като казвам недостатъци.

Аз самият имам много такива с които се боря и моля Господ да ме променя.Например лесно се гневя , не съм много гостоприемен и милостив , такива неща които са много важни , и за които се опитвам да се променям като разчитам на Божията милост и сила..Вероятно имам и такива за които съм в неведение , или се заблуждавам.Колко е добре да има човек приятели братя до себе си които да го коригират.Това е и един от естествените процеси в Христовото тяло.

А че всички претендираме критеиите ни за оценка да са от Писанията , смятам не е нужно да се убеждаваме..
Нужно е да се стремим да бъдем съвършени , както е съвършен и Небесният ни Отец.Това е целта.


За това говоря , не за явни , или тайни грехове (от които  никой от нас не е застрахован).

The Disciple

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 191
 • !Мълчанието е съучастие в престъплението!
Re: Хваление със субтитри
« Reply #69 on: February 28, 2010, 21:17:28 PM »

      Целият  проблем е че  вие  подхождате към тази песнарка с  жестоко предубеждение,
че  тия   песни ги били пяли  еди-какви  си и  еди-какви  си  хора които  години  наред(
според  вас)  не  били  мръднали  в  вярата.
       Божието  слово  обратно  ни   казва  да  не  съдим   другите   и  че  'Всеки  за  себе  си  ще  отговаря  пред  Господа",
    дали  тои  е  мръднал  в   вярата  или  не - тебе  що  ти  е???
Пред  своя  си  Господар  тои  стои  или  пада! Кои си ти да съдиш  чужд слуга?
           А  Тихомир  изобщо излиза вън от Словото, защото  то ни заставя  "да   се  наставляваме  един  друг с псалми , химни  и  Духовни  песни"
    Тои  ни  казва  че  "живота  не  бил  само  музика"  така  че  немало  нужда   да  се  пее.
     Къде  го  пише  това  в  Библията?

       Самата  книжка  не ви е виновна  с нищо.
"Преди  всичко  се  пазете  от  Фарисеиския   квас,    които  е  лицемерие!"
          Исус - Лука  12 глава

    "Mразя, презирам фестивалите ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания...отмахнете от мен шума на песните си...НО НЕКА ТЕЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО КАТО ПОТОК, ПРАВДАТА КАТО ВЕЧЕН ИЗВОР

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: Хваление със субтитри
« Reply #70 on: February 28, 2010, 21:45:59 PM »
Quote
Целият  проблем е че  вие  подхождате към тази песнарка с  жестоко предубеждение,
че  тия   песни ги били пяли  еди-какви  си и  еди-какви  си  хора които  години  наред(
според  вас)  не  били  мръднали  в  вярата.
       Божието  слово  обратно  ни   казва  да  не  съдим   другите   и  че  'Всеки  за  себе  си  ще  отговаря  пред  Господа",
    дали  тои  е  мръднал  в   вярата  или  не - тебе  що  ти  е???

Като се има предвид, че някога съм ги пял тези песни от червената песнарка - не може да се твърди, че предубеждението има нещо общо с критиката към нея. Точно обратното - по-скоро бих могъл да съм предубеден в нейна полза, не обратното. Критиката е в следствие с нейната несъвместимост с Писанията, и доказано лошия плод от повечето й текстове.

Целта на тази критика, не е да се съди този или онзи без причина, а да се изясни трагичната ситуация със християните от това поколение - да се вземе поука и новото поколение да може да се предпази от същата клопка. Това е целта, а не съдене само по-себе си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Хваление със субтитри
« Reply #71 on: March 05, 2010, 19:31:15 PM »
Здравейте. Тази тема ме заинтригува, поради което разгледах всички постинги по нея и с усмивка от прочетеното, ще се включа и аз. Защото хвалението е най прекрасното нещо! Нека си спомним, кои бяха на чело на Израйлевата войска по времето на Давид, как паднаха Йерехонските стени по времето на Исус Навин и какво правеха Павел и Сила в тъмницата, че да стане трус и да паднат всички окови и да се отворят всички врати, според записаното в Деяния. (ще прочета от Цариградския превод)
"И посреднощ Павел и Сила молеха се и славеха Бога; а запрените ги слушаха. И внезапно стана трус голям, така щото поклатиха се основанията на тъмницата, и тутакси отвориха се всичките врата, и на всичките оковите се развързаха. И като се събуди стражарът и виде отворени вратата на тъмницата, измъкна нож и щеше да се убие, понеже мислеше че са избегнали запрените. Но Павел извика с висок глас и рече: Недей струва никое зло на себе си; защото всинца сме тука. И поиска стражарът свещи, вскочи вътре, и разтреперан падна пред Павла и Сила; и изведе ги вън и рече: Господа, що требва да сторя за да се спася?"
Когато прочете тази част от Деяния на Апостолите, всеки пламтящ и горящ с Божия Дух Християнин, просто няма как да не се възрадва и въздаде Слава на Живия Бог! Та, най правилен отговор на всичко дискутирано в тази тема, може да ни даде само Един! Исус Христос. А именно това са думите Му в Словото, които Той каза на самарянката — " Но иде час, и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с Дух и Истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му. Бог е Дух; и ония, които Му се покланят, с Дух и Истина трябва да се покланят."
Ето това е отговора на въпроса! Ако човек не е кръстен с Божия Дух и с Божия Огън от Господ Исус Христос, както каза и Йоан Кръстител /Матея 3:11/, ако ще и от 100 песнарки да пее, пак това не ще е истинско поклонение с Дух и Истина! Но ако човек е кръстен според думите на Йоан Кръстител, не просто с Божия Дух, но и с Огън, то непременно в такъв човек идва момент на израстване и на осъзнаване, че най добре на Бог се въздава Слава, когато човек се абстрахира от всякакви песнарки, шрайфпроектори, наизустени текстове и остави Божия Дух да положи думите Си на хваление в сърцето му. Тогава Той просто забравя за всякакви песни и текстове и започва да твори не само текста, но и мелодиите на нови песни, които Духа му дава в сърцето! Песни не за пред човеци, а за пеене в скришната стаичка, пред Бог в Неговото присъствие!
И тук картината е наистина тъжна и по скоро трагична, защото дори и с минимално израстване един Християнин би усетил мириса на блатната религия и застоялата вода. А факта, че мнозинството в църквите не усеща тази воня, но им харесва да си стоят там, всеки в своя си клуб по интереси, е достатъчно показателен, че тия човеци нямат никакво израстване. Така че песните от песнарките са за младенците и сучещите. Но за порасналите има Нова Песен!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Хваление със субтитри
« Reply #72 on: March 05, 2010, 19:37:54 PM »
Quote
Така че песните от песнарките са за младенците и сучещите.
Ти би ли хранил децата си с отрова, а на жена си да даваш добра храна?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Хваление със субтитри
« Reply #73 on: March 05, 2010, 20:36:22 PM »
Quote
Песни не за пред човеци, а за пеене в скришната стаичка, пред Бог в Неговото присъствие!

Да разбирам ли ,че човек не трябва да присъства на пятите от теб песни?  :)
Кое е правилното?
 Да пееш вярно или да пееш от сърце?
Хвалението пеене ли е или отношение?
Молитвата  редене на думи ли е или отношение?
Любовта не е емоция ,а отношение,вярата начин на живот.
Артисти или посветени в Истината.
Кое формира нашето отношение към Бог и разбирането ни за Неговата воля?
Проблема на песнарките е по дълбок,те носят послание със себе си.
Песните и текстовете имат своето вдъхновение ,цел и посока.


Филипяни 1 глава

9 И затова се моля, щото любовта ви да бъде все повече и повече изобилно просветена и всячески проницателна,     
10 за да изпитвате нещата, които се различават
, та да бъдете искрени и незлобни до деня на Христа,    
11 изпълнени с плодовете на правдата, които са чрез Исуса Христа, за слава и хвала на Бога.


Кое е доброто, изпитвайте сами чрез Словото и Божия Дух ще ви даде разбиране.

1 Солунци 5:21
Всичко изпитвайте; дръжте доброто
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Re: Хваление със субтитри
« Reply #74 on: March 05, 2010, 20:55:09 PM »
Quote
Ти би ли хранил децата си с отрова, а на жена си да даваш добра храна?

Предполагах, че ще ми зададете подобен въпрос. Истината е, че ако аз имам деца /разбирай по дух/, никога не бих им препоръчал или пък дал песнарка за хваление, защото имам нещо много по добро! Та аз самия изгорих преди 10 години моята заедно с един куп други книги претендиращи за християнски, но пълни с лъжите на дявола! Но написах това в края на предния си постинг заради онези, малките, които все пак в незнанието си са отишли да търсят Исус с искрено сърце, там където ги използват тези песнарки! Та аз самия още като невръстно дете съм ги пеел с баба ми през комунистическо време. И то разбирай пак, онези от тях, които се броят на пръсти измежду всички там 700 песни. Даже още си спомням една, която пеехме всяка вечер преди лягане. Това малко или много ме научи още от 5-6 годишен на страх Божий, че има Бог който ме наблюдава. И посочи ми, ако виждаш отровно в тази песен!

"Бог ме вижда всеки час, знае Той що правя аз,
ходя ли или седя, смея ли се или скърбя,
слуша Той и всеки глас, знае и що мисля аз.
В слънчева виделина и в среднощна тъмнина,
всеки друг когато спи, Бог над мене вечно бди.
О велики Боже Ти, Който близ си винаги,
покажи ми пътя Твой, за небесния покой."

Какво виждаш в тази песен, не е ли тя, чисто и просто една детска /бебешка/ молитва.

след малко ще отговоря и на другите
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4