Братско общение в тревожни времена

Статии и материали за четене, гледане и download => На български език => Topic started by: SparedByMercy on January 28, 2009, 20:46:38 PM

Title: Хваление със субтитри
Post by: SparedByMercy on January 28, 2009, 20:46:38 PM
Хесус Адриан Ромеро - няколко клипа от концерта "Unplugged", с които искам да ви благословя. Работи се по още субтитри :)

http://www.vbox7.com/play:00b28488

http://www.vbox7.com/play:03d910ba

http://www.vbox7.com/play:c21d18f4

Лора

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on January 28, 2009, 22:05:57 PM
Текстовете нямат никаква дълбочина. Това е първото, което би ме накарало да не му обърна внимание повече.

Когато изслушаш песните не можеш да се сетиш каква е темата на всяка една от песните, както примерно в псалмите от Писанията:
- Псалм 1 - да не присъстваш в събранието на присмивателите
- Псалм 23 - Господарят е мой овчар
- Псалм 139 - където и да идеш, не можеш да се скриеш от Бога
...

Докато тези песни (както и 99% от песните, които се пеят днес и се наричат "християнски") са просто 2-3 фрази в различни модификации и като цяло няма ясна тема на песента.

Липсата на познаване на Писанията рефлектира и върху песните, които правят тези музиканти. Само с музикални способности не се правят песни за Бога. Точно това става днес - хора се избират да свирят, защото "умеят да свирят и са активни в църквата" и нищо по-дълбоко от това. Много от тях са просто професионални музиканти и нищо повече.

Резултатът се вижда - липса на дълбочина в текстовете - по-скоро психологични хуманистични текстове, които представят Бог не като Господар, а като решението на проблемите на хората, т.е. "аксесоарът", който им липсва.

Друг вид текстове са тези, които представят Бог като "твоето гадже" - нежни прегръдки, докосване и използване на "Ти", "Теб", "Той", за да мине песента по-лесно и за светска.

Забелязал съм, че днес вярващите се впечатляват повече от музика, отколкото от текст. Текстът няма голямо значение - само да "звучи набожно". Като цяло мелодията е това, което остава в главата на хората или звученето, но никакво послание - една празнота е там. Това е подходът на сатанистите - съсредоточаване върху музиката и заличаване на посланието. Именно това се е получило и в "християнската" музика.


Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on January 28, 2009, 22:35:58 PM
Лора, имайки предвид коментара на Тихомир, ние оценяваме желанието ти да превеждаш и качваш неща, които да са благословение за другите.

Поздрави.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: SparedByMercy on January 28, 2009, 23:10:34 PM
Тихомир, посочи ми песни с повече дълбочина в текста. С радост ще отида по-дълбоко.
Въпреки че не разбирам как като изслушаш песента и прочетеш субтитрите, няма да разбереш темите им.
Пропуснах да кажа, че са преведени така, че да могат да се пеят.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on January 28, 2009, 23:35:18 PM
Здравей, Лора,

За съжаление не знам такива песни.

Търсих преди време, но не намерих - и на английски и на български (според това, което мога да разбирам). Може би няколко песни тук там само, но и те не бяха това, което чета в Писанията.

Видях, че това, което се пее е естествено отражение на това какво има в сърцата на хората като поучение.

Трябва да се направят песни с Божие благоволение (а не човешко намерение) по текстове от Писанията - истории, поучения, размишления и т.н. Псалмите бяха това.

Сега не е така, за съжаление.

Добро е, че си се старала да се направят текстовете да се пеят, което може би означава, че имаш умение за това, но мисля, че върху текущите текстове не е най-подходящото време.

Ако намериш нещо друго, може да го дискутираме отново.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Владо on February 08, 2009, 11:42:35 AM
 Хесус Адриан Ромеро....
*********
 Привет. Не искам да кажа, че е светски, защото и така изглежда и така пее, но с риск да обидя Лора (тъй като тя го е "сложила"), ще го напиша. Изглежда и пее много светски и душевно. Никакво помазание не усещам в духа си-...а едно душевно възприемане и ходене с Бог се усеща. Не искам да обидя никого, това аз виждам.

 Преди бях писал за Пол Уилбър и тъй като сега го слушам, искам да напиша ред-два за неговата музика. Тя приповдига духа ми и освежава душата ми. Текстовете са дълбоки (не е вярно, че няма дълбоки текстове и песни).  Когато слушам песните му, присъствието на Бог слиза върху мен и семейството ми-...даже веднъж Злати (дъщеря ни , 4г.) се разплака и ни гледаше с неразбиране : "Защо плача?!"- такова присъствие и докосване има в песните му. Вижте, аз не рекламирам- аз казвам какъв доър плод има този човек за мен и семействто ми. Бог, Бог на Авраам, Исаак и Яков, Бога на Израил да го благослови!
  Зная за презумцията относно християнският комердиализъм и т.н., но това е добро дело на Пол, Бог да е с него...и с всички нас .

http://www.youtube.com/watch?v=x6FE8d05vpE&feature=PlayList&p=65DDD07B42410625&index=8&playnext=9&playnext_from=PL (http://www.youtube.com/watch?v=x6FE8d05vpE&feature=PlayList&p=65DDD07B42410625&index=8&playnext=9&playnext_from=PL)
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 08, 2009, 20:49:38 PM
Аз харесвам ранните изпълнения на Пол Уилбур, когато е бил част от състава Israel's Hope. След това се комерсиализира и на видеотата го гледам как просто си изпълнява задълженията по договор като професионалист.

Както казва вярната случка:

"Един професор по християнска история, преподавал на учениците си: Християнството започнало в Израел като общност, после се преместило в Гърция и станало философия, после се преместило в Рим и станало институция, после се преместило в Европа и станало култура, после се преместило в Америка и станало предприемачество, предприемачество сиреч бизнес.

Тогава едно момиче попитало, а не се ли предполага да бъде тяло? Да казал професора, предполага се. Тогава момичето продължило - а когато едно тяло стане бизнес - това не е ли проституция?"

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Владо on February 08, 2009, 21:46:26 PM
 Е, всеки нека съди според това, което смята и вярва относно даденият човек. По принцип най-изкусителното нещо е винаги да съдим другиго, но Христос ни каза да внимаваме в съда, защото с такъв ще бъдем и ние съдени. Видно е от видеото, че хората се покланят на Бога, аз не виждам проституция, виждам различни хора, от различни нации, да се покланят на Бога в единна хвала. Това е добро и угодно на Бога- братя да са в единодушие. Е, сега можем много да спорим относно това, дали е угодно на Бога, дали принася истински плод, като в основата си е комерсиализирано и т.н. Ами- когато дадете по-добра алтернатива, или се направи (от някой) нещо по-добро- о.к., но когато Божият народ няма сила за нещо по-добро (и ако щете- по-правилно), то тогава нека не отхвърляме това, което е в наличност и е добро. Няма смисъл от репликации към изказването, но ако решите-...
 Разбира се, така мисля аз. Може и да греша- кой знае.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 08, 2009, 22:15:12 PM
Аз пак го слушам от време на време, но ми е тъжно че така става, и не само с него. С Lamb например и Joel Chernoff, сега не мога да ги слушам, а в началото какво е било...

Иначе предпочитам еврейската музика, но евреите си падат по парите и това си е.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 08, 2009, 22:43:47 PM
Quote
По принцип най-изкусителното нещо е винаги да съдим другиго, но Христос ни каза да внимаваме в съда, защото с такъв ще бъдем и ние съдени.
Иначе Исус каза и да съдим справедливо. Ако съдим справедливо (според Писанията), ще бъдем съдени справедливо. Съдията не само наказва, но и поощрява.

Това, което съм забелязал по себе си (преди време) е отчаяното търсене на християнска музика, за да слушам. Видях, че това е станало като "наркотик".

От много време не слушам музика, докато работя или докато съм в кола или съм на едно място. Много рядко пускам някоя християнска песен, която да е долу-горе в час.

Може би доста хора биха се замислили след това дали това да "слушат християнска музика" не е станало като наркотик за тях. Аз не съм виждал Божиите хора да са се стремяли да слушат музика. Писано да е възпяваме Господа в сърцата си. Това може да става и без да е във видима/чуваема музикална форма.

Музикалната форма на хваление към Бога е приятна и прилична (когато е настина със съдържание според Писанията), но не и задължителна. Това, че в наши дни няма "алтернатива" на безбожните песни (които се наричат "християнски") не означава, че това е "животоподдържаща" алтернатива. Като няма - няма (в този момент изпитайте дали слушането на музика ви е като "наркотик").

Бог ще издигне хора, които да правят Божии песни по Божия начин на Божието време. 

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Владо on February 09, 2009, 09:46:43 AM
  Тишо, разбира се, човек може да се пристрасти към музиката като към "наркотик". Разбира се, човек може да се пристрасти и към секса със жена си, към събирания със светии, към слушане на проповеди, към това да пише интернетно, да отсъжда , молитвата може да се превърне в идол, говоренето за Христос на невярващи и в събранието -  и т.н.и т.н. и т.н. Въобще, няма нещо, към което сърцата на чавешките чада да не могат да се прилепят и да не превърнат в идол, нали ?! Всичко, дори парадирането с вярата ни, например (имам впредвид неправедно парадиране, при което човек парадира, че е "християнин" и ходи в гордостта и самозаблудата на някои църковни лъжеучения, и в гордостта на плътта си ), което е вече мерзост, може да стане пошло и да дразни Божиите очи. Затова и първата, най- важна от всички заповеди , е : - Да възлюбиш Господа, твоят Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкият си ум и цялата си сила- да нямаш други Богове, освен Йоеова.

  Тук аз имам впредвид нещо друго. Святият Дух може да ни приповдигне в молитва, когато сме угнетени, можем да се видим с братя, които д ни окуражат, можем да просим от Бога помощ, когато сме онеправдани и т.н, но музиката има наистина една "бързопроцедурна " сила, да ни освежи. Е, ще каже някой- освежава ни, но дали ни приближава към Бога ? Ами, ще отговоря, то ичетенето на библията и проповядването и целият ни живот, въобще, може да си мислим, че е угоден на Бога , а да не е и да се заблуждаваме, като служим на своите си страсти. Затова Бог ни е дал -1- Святият Си Дух, Духа на истината, Който да ни води във всяка истина и -2- братството, с което "да сверяваме часовника си" и вярата си и стоенето си пред Бога.

 Така мисля аз .
 А относно съденето Яков ни казва : "10 Смирявайте се пред Господа, и Той ще ви възвишава. 
11 Не се одумвайте един друг, братя; който одумва брата или съди брата си, одумва закона и съди закона; а ако съдиш закона, не си изпълнител на закона, но съдия. 
12 Само Един е законодател и съдия, Който може да спаси и да погуби; а ти кой си та съдиш ближния си? " Яков4 (разбира се, че може да има и много пояснения към думите "брат/я", "ближен" и т.н, но да кажем, аз съм го написал принципно), също пише и : "9 Не роптайте един против друг, братя, за да не бъдете осъдени; ето, Съдията стои пред вратите." 5гл. Не искам "да се биеме със словото" - просто го пиша, ако искате и за размисъл- винаги се нуждаем от това.
  Тишо, а
Quote
Бог ще издигне хора, които да правят Божии песни по Божия начин на Божието време. 
, ми звучи твърде неудовлетворително - т.е. : Днес ако можем да направим добро- нека го правим. Ако можем да направим добро за братството като музика - нека го направим! Не говоря за плътски напъни. Така мисля аз.
  Поздрави.

 
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 09, 2009, 10:08:21 AM
Quote
А относно съденето Яков ни казва : "10 Смирявайте се пред Господа, и Той ще ви възвишава. 
11 Не се одумвайте един друг, братя; който одумва брата или съди брата си, одумва закона и съди закона; а ако съдиш закона, не си изпълнител на закона, но съдия. 
12 Само Един е законодател и съдия, Който може да спаси и да погуби; а ти кой си та съдиш ближния си? " Яков4 (разбира се, че може да има и много пояснения към думите "брат/я", "ближен" и т.н, но да кажем, аз съм го написал приницпно), също пише и : "9 Не роптайте един против друг, братя, за да не бъдете осъдени; ето, Съдията стои пред вратите." 5гл. Не искам "да се ибеме със словото" - просто го пиша, ако искате и за размисъл- винаги се нуждаем от това.

Същият Яков, който казва тези неща по-горе, казва в посланието си:
Яков 4:4. Прелюбодейци и прелюбодейки! Не знаете ли, че приятелството със света е вражда против Бога? И така, който иска да бъде приятел на света, става враг на Бога.
А това е справедливо съдене. И то пише до вярващи. Ако аз се изправя днес и кажа това в някоя църква, където има такова приятелство със света ще ме изгонят и ще кажат, че "съдя". Но ако им кажа - дайте да прочетем Яков 4-та глава. Ще я прочетем и на почти никой няма да му направи впечатление, че се говори за вярващите.


Quote
Днес ако можем да направим добро- нека го правим. Ако можем да направим добро за братството като музика - нека го направим! Не говоря за плътски напъни. Така мисля аз.
Мисля, че Бог ще даде това, когато има правилна среда, в която да се хвали Божието име и хора, които да бъдат покорни на Бога с това да пишат Божии песни.

Иначе сега има много хора, които се напъват да пишат песни, но тези песни накрая стигат до обичайното място - комерсиалната медия или се пеят в безбожни събрания (говоря само за песни, които имат добро съдържание - въпреки, че аз почти не съм видял такива в България).

Мисля, също, че ако днес се правят такива песни, те трябва да се пеят на Бога само в събранията на праведните. Днес не се прави така - то не беше "евангелизаторски концерт", то не беше "християнски концерт", то не беше "християнска дискотека" и т.н.

Мисля, че заради тези неща в момента Бог не дава толкова песни, които са му угодни, за да не се омърсява Словото му - затова и в повечето събрания се пеят песни, които нямат нищо общо с Бога (това е лично мое мнение и мисля, че заради това е така - заради ревността на Бога, който не иска да даде Словото си в нечисти устни).


Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 09, 2009, 10:13:12 AM
Владо, когато седнеш в ресторанта и ти поднесат развалено ядене, или такова в което намериш вредни съставки и ти изразиш възмущение и недоволство, това СЪДЕНЕ на готвача и собственика на ресторанта ли е или е праведна констатация и преценка?

Когато под етикета "християнско хваление и поклонение" ти поднесат заквасена музика с желание за гнусна печалба, съдене ли е да изобличиш нечестието? Исус като изгони търговците от храма - съдене ли беше?

Забележи, че Исус никога не е гонил търговците от ПАЗАРА, но ги изгони от храма. И знаеш ли защо? В храма не се продаваха чушки и домати за консервиране. В храма се продаваха неща свързани с поклонението в храма! Вярата на Божиите хора беше обърната в средство за печалба и търговия. Това е което извика Божия гняв. Това е което Писанието нарича гнусна печалба.

Няма да е лошо да разсъдиш върху това и да сравниш как днес се експлоатира вярата на хората за търговия. И какво точно най-вече им се продава? Не трябва ли отново камшика да играе по гърбовете на търговците?
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: byFaith on February 09, 2009, 11:37:06 AM
Тихомир, напълно споделям написаното от тебе. И за мене по едно време "християнската музика" се беше превърнала в наркотик и уж да ме приближава, но реално симулираше--и ме отдалечаваше от--присъствието на Бога. Един наркотик не може да е добро нещо, бил той и с етикета "християнски".

Писано да е възпяваме Господа в сърцата си. Това може да става и без да е във видима/чуваема музикална форма.

Това рядко се чува да се поучава в днешно време. Толкова хората по църквите са свикнали на "акомпанимент" и неусетно стават част от всеобщото лицемерие, макар и искрено да се опитват да хвалят Бога.

Вярвам, че само реалното познаване на Бога и пребъдването ни в Духа може да избави от човешкото и неистинското и да ни доведе до поклонение и хваление на Господа "в дух и в истина".

Поздрави!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: mak on February 09, 2009, 12:58:01 PM
Ами- когато дадете по-добра алтернатива, или се направи (от някой) нещо по-добро- о.к., но когато Божият народ няма сила за нещо по-добро (и ако щете- по-правилно), то тогава нека не отхвърляме това, което е в наличност и е добро.

Здравей Владо, ще дам линк към една статия (която сме пускали и преди) където се говори за "по-добрата алтернатива", за съжаление е на английски, ако има някой желание би било добро да я преведе.

http://www.scripturesongs.net/free_christian_music.htm
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Владо on February 09, 2009, 13:10:16 PM
 Брей, нападна ме братството- :-) (майтапя се).
***********
Тишо, Уочмен, by faith, разбирам позициите ви, това са праведни позиции и са добри и угодни на Бога. Давайки стиховете от Яков аз наистина ги написах, за да разсъдИМ в-у тях, не съм имал индиректната задача да ви ги "пробутвам", затова и написах :
  Не искам "да се биеме със словото" - просто го пиша, ако искате и за размисъл- винаги се нуждаем от това.
******************
  Разбирам дадените примери и т.н., това, което исках да кажа е, че Бог е използвал и използва дори и комерсиализираната християнска музика, за да докосне неколцина сърца (моля ви, без примери с магарета, отново- :-) )- аз бях един от тези хора. Може такива да са били времената. Бог използва интсрументите, които са в наличност- нима някой от вас не е бил спасен извън тези, макар сега вече много по-опошлени, структури ?! Може да не е напълно изрядна пред Бога, като цялостна продукция и продукт, но НЯКОИ от тези песни (например първият албум на М.Цонов), са докосвали и докосват и дават несравнимо звучене на хвала. Не е нужно, за мен , да се отрича доброто и благословението в тези песни и музика. Е, поне аз така мисля- давайте вие.
  Мак, ще видя какво мога да "хвана" от редовете там.

  Поздрави.
 
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 09, 2009, 13:16:43 PM
Аз съм изключително "за" това нещата за Бога да се правят добре и красиви. Това включва всяко нещо, което се прави.

Работата е, че в днешните "структури" нещата не могат да бъдат красиви според Божиите стандарти (добрата техника и музикални способности не го правят).

Една Божия песен, изпълнена по изкусен начин от Божиите хора е нещо много добро и прилично. Проблемът е в това какво се нарича "изкусно" и какво се нарича "Божия песен", а и не на последно място кои са "Божиите хора".


Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Владо on February 09, 2009, 16:21:30 PM
  Аз се чудя колко ли от тези "християнски" организации (но нямащи нищо общо с Христос, освен името), са в тези категории, изброени в
първите стихове (?)  :


1 Защо се разяряват (др. превод7 "разфучаха")народите, И племената намислюват суета? 
2 Опълчват се земните царе, И управниците се наговарят заедно, Против Господа и против Неговия Помазаник, като казват: 
3 Нека разкъсаме връзките им, И нека отхвърлим от себе си въжетата им.  4 Тоя, Който седи на небесата, ще се смее; Господ ще им се поругае. 
5 Тогава ще им продума в гнева Си, И в тежкото Си негодувание ще ги смути, казвайки: 
6 Но Аз поставих Царя Си На Сион, светия Мой хълм. 
7 Аз ще изявя постановлението; Господ ми каза: Ти си Мой Син; Аз днес те родих. 
8 Поискай от Мене и Аз ще ти дам народите за твое наследство, И земните краища за твое притежание. 
9 Ще ги съкрушиш с желязна тояга, Ще ги строшиш като грънчарски съд. 
10 Сега, прочее, вразумете се, о царе; Научете се, земни съдии. 
11 Слугувайте на Господа със страх, И радвайте се с трепет. 
12 Целувайте Избраника, за да се не разгневи, Та да погинете в пътя; Защото скоро ще пламне Неговият гняв. Блажени са всички, които се надяват на Него
. Пс.2
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: The Disciple on January 29, 2010, 22:08:20 PM
Някои  знае  ли  дали няма некаде в нета  песните от тази старата червена песнарка  "Духовни  Химни"  която се пееше и все още се пее в петдесятните и  Божии
църкви.
        Песните са  много добри, некомерсиални и лично за мен достатъчно съдржателни  и наистина духовни.
             Ако знае да каже къде. Може и на други езици , не само Български.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on January 29, 2010, 22:36:42 PM
Аз не бих казал, че "старите песни от червената песнарка" са много съдържателни и издържани. Доста от тях са преведени от английски, където са също толкова "съдържателни", а на някои даже са добавяни нови куплети, които много пъти не пасват на контекста на песента, както и са небиблейски.

Има и чисто нашенски песни като тази за трагедията за "Стоенчо", който накрая май беше умрял. Тази песен примерно е точно кръчмарска.

Има и доста песни, базирани на светски мелодии. Един такъв пример е "Жив е, жив е", която е базирана на песен за трамвая — "Трамвай, трамвай".

Да не говорим за многото песни, където се кани Святия Дух с "небесен гост ела" и други  богохулства.

Сигурно има няколко песни, които са издържани (поне като съдържание), но много пъти дори и такива нямат солидна смислова линия, т.е. изсмукани са от пръстите.

Затова само облягане на "нови" или "стари" песни, не е достатъчно да се отсъди дали песните са по Писанията или не.

Аз лично бих вървял в посока на песни, които са базирани изцяло на пасажи от Словото (било то буквално или преразказани или размишления по пасажите). Това е примерът, който виждам в Словото. Също и песните в Библията са предимно написани от пророци (говоря за текста) и затова не бих се опитвал да бягам от Словото като съдържание, тъй като е лесно да се подхлъзне човек.


Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on January 29, 2010, 23:26:21 PM
Имаше една песен "Моята Молитва" която беше по песен на Род Стюарт.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on January 30, 2010, 03:06:25 AM
Или по- скоро обратното, Уочмен. Това са традиционни християнски песни за англоговорящия свят.

Има и песни, написани от Божии хора, след претърпени страдания. Напр. "Аз се реших да следвам Господа".

"Кой направил е цветята"  е на Вазов.

"Троице святая" - с мелодията на химна на Англия.
Химна на Лутер, песни на моравските братя.

Жалко, че нямаме историята на тези песни.

А иначе мен песента за Стоенчо ме е разплаквала. :)
Но те, братята от сайта са над тези неща.

Песните ги има тук: http://duh-i-istina.net/pesni.php

А сигурно и на други места.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on January 30, 2010, 10:16:01 AM
Или по- скоро обратното, Уочмен. Това са традиционни християнски песни за англоговорящия свят.
Аз лично не съм чувал никога "християнския" англоговорящ вариант на песента. Да не е точно тази на Род Стюарт?

Гледам, че казваш "това са традиционни християнски песни за англоговорящия свят", което ме навежда на мисълта, че не говориш само за тази песен. Песента за "Стоенчо" е също интересно да се чуе на английски.

Quote
Има и песни, написани от Божии хора, след претърпени страдания. Напр. "Аз се реших да следвам Господа".
Аз имам доста въпросителни относно тази песен точно. Тя звучи много себично. По този начин не съм чувал да говори Божий човек. Например "Христос ще дойде и ще МЕ вземе". Всъщност в Словото пише, че Христос ще дойде да вземе 1 тяло, една невяста. Асоциирането на идването на Христос с МОЕТО вземане говори за нивото на разбиране на Божието Царство. Също разните "Мнозина тръгват, но пак се връщат, но АЗ ще следвам Господа", докато Павел говори в Словото — ти който стоиш внимавай да не паднеш, а на друго място "не, че съм вече достигнал, но се стремя към прицелната точка". Никъде нямаше такива самодоволни твърдения — аз, аз, аз, аз, мен, мен, мен, мен.

Това кой я е писал песента и каква била историята й, няма никакво значение, след като не издържа теста на Писанията.

Quote
"Кой направил е цветята"  е на Вазов.
Не думай. Човекът написал най-известните си романи, в които величае самоубийството? Човекът, който не е бил масон, но прокарва масонски идеи в България чрез това, което е писал?

Би трябвало да изследваш внимателно източниците си, constant, но не си го направил.


Quote
"Троице святая" - с мелодията на химна на Англия.
Химна на Лутер, песни на моравските братя.
Лутер? Човекът, който е мразил евреите е написал боговдъховена песен?

constant, ти не си ли чел темата за "Реформацията (http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=406.0)"?


Quote
Жалко, че нямаме историята на тези песни.
В повечето случаи самото съдържание е доста показателно (освен ако някой не си направи труда да го изпита чрез Словото, заради заповедта "всичко изпитвайте").

Quote
А иначе мен песента за Стоенчо ме е разплаквала. :)
Mнозина са се разплаквали на концерти на чалга изпълнители.

Quote
Но те, братята от сайта са над тези неща.
Това, което ми прави впечатление от съобщения като това на constant, е, че мнозина изключително много се дразнят от това да се изпитва всичко. Ако се засегне нещо, което те са обикнали и са прегърнали, правят какво ли не, само и само, да не го загубят, защото бива изобличено. Музиката и песните са най-хлъзгавата територия в наши дни, защото много лесно повличат масите. И точно когато се изследват тези неща, хората най-много скачат против.

Боли ли, когато любимата песен се окаже богохулна? Или предпочитате да не знаете нищо за нея...? Какъв е проблемът в тестването на песента чрез Библията? И защо трябва това веднага да произвежда клевета? Защо ако се започне първо от Словото и после към въпросната песен е проблем, обаче ако се започне от това, че авторът на песента бил много набожен, тогава всичко е ОК?

Оставам на четящите да преценят.


Между другото, сайтът който си публикувал по-горе, е на адвентистите.

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on January 30, 2010, 10:34:56 AM
Изсред 700-800 песни в тази песнарка може да се намерят някои автентични, които са според Писанията, защото наистина източниите на този сборник са разнородни. Като цяло обаче песните са предимно еретични и внушават лъжеучения и всичко се върти не около Божието Царство, а около аз, мене и моето спасение, изцеление и взимане "на небето". Аз ги приемам като плод на едно незряло поколение, което остана инфантилно дори в напреднала възраст. С изключение разбира се на онези, които са писани наистина от зрели Божии хора, а те не са много в този сборник.

Самия факт, че има хора които знаят повечето песни и ги пеят на изуст, а за последните 30 години "във вярата" не са мръднали и косъм напред е твърде показателен сам по себе си.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: The Disciple on January 31, 2010, 00:36:17 AM
Или по- скоро обратното, Уочмен. Това са традиционни християнски песни за англоговорящия свят.

Има и песни, написани от Божии хора, след претърпени страдания. Напр. "Аз се реших да следвам Господа".

"Кой направил е цветята"  е на Вазов.

"Троице святая" - с мелодията на химна на Англия.
Химна на Лутер, песни на моравските братя.

Жалко, че нямаме историята на тези песни.

А иначе мен песента за Стоенчо ме е разплаквала. :)
Но те, братята от сайта са над тези неща.

Песните ги има тук: http://duh-i-istina.net/pesni.php

А сигурно и на други места.         Благодаря  ти "констант" ,аз обаче имах превид  има  ли ги някъде като изпълнение в музикален съпровод.
         Иначе аз "червената песнарка" я имам.

        За другите :
   По принцип наи-лесно е да се правят критични рецензии,
обаче какво предлагате- нищо, ако знаете някакви по-добри песни кажете ги.

      Иначе  песента за трамвая не съм я слушал никога,
и  по-какъв начин фразата "небесен гост ела" е богохулна за тебе?

    Саита, които "констант" е дал не вярвам да е на адвентистите(7-ия ден),защото
1) има статии за петдесятното движение
и  2) песните там са номерирани като в Петдесятната песнарка

    а  адвентистите(7-ия ден) ненавиждат петдесятните и ги приравняват с врачки и медиуми.
       
           По принцип не е лошо човек да изпитва всичко, но ти си прекалено критичен и скептичен и се хващаш буквално за всяка дума.
          Ще се учудя ако изобщо има някоя песен която издържа твоя "тест на писанията".

        Уочман,  ние не сме призвани да правим оценки и да съдим вярата на другите.
Има хора които Бог цял живот ги търпи и те не достигат дори на нивото на тия които ти си споменал.
       Бог казва "слабия в вярата приемаите, но без да се препирате за съмненията му". Ти какво си направил за тяхното изграждане?.
            quothe: "и всичко се върти не около Божието Царство, а около аз, мене и моето спасение, изцеление и взимане "на небето""

     Еми ти около какво искаш да се върти - ако теб не те е грижа за твоето спасение, как ше те е грижа за спасенито на другите.
            В християнството има доза егоцентризъм . Исус казва "обичаи ближния, както СЕБЕ си."
    И какво в краина сметка е спасението ако не влизане в Божието царство.

  Какво е  Божието царство за теб?

Ето ти песни за Божието царство:                       

   359. Чрез вяра в слава бъдеща                                                                                                             

1.Чрез вяра в слава бъдеща
В пустини тъмни ний вървим,
Догде да стигнем у дома
Тя нам е вожд непогрешим.
Тя служи вместо зрение,
Явява бисерни врата,
Град с вечно основание,
Жилището на Йеова.

2.През пуст път весело вървим -
Път обсаден с опасности,
Към новия Йерусалим,
Дома на Божите светци.
Тъй Авраам чрез вярата,
По повелене Божие,
Към обещаната земя
С веселие пътуваше.

412.О Сионе, Граде Божий

1.О Сионе, граде Божий,
Славни са онез неща,
Що за тебе се говорят:
Основан на Канара,
Ей, на Канарата вечна
Безопасно съграден
И с стените на спасене
Си во век обиколен.

2.Ето как от извор веченІ -
Любовта на Бога твой-
Утешение извира,
Мир и радост и покой,
И водата на живота
Гаси жаждата твоя,
Благодат и милост Божя
Не престават никога.

3.Стълпът облачен и огнен
Ето, върху теб стои
Не се бой, Бог твой е с тебе,
Той ще е покрова ти.
Който дава дневна манна,
Слуша и молитвен глас,
Нека чуе и:"Осанна"
На Сионский славен Спас."

     Също "Аз съм чул за града в небето...."  и т.н.

     
          Много са си добри песните и са си Богопомазани.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on January 31, 2010, 01:00:36 AM
Quote
Саита, които "констант" е дал не вярвам да е на адвентистите(7-ия ден),защото
1) има статии за петдесятното движение
и  2) песните там са номерирани като в Петдесятната песнарка

    а  адвентистите(7-ия ден) ненавиждат петдесятните и ги приравняват с врачки и медиуми.

Това е вярно, но този сайт специално е нещо като адвентен капан за петдесятни. Затова уж пише за тях а лансират свои доктрини за съботата и други неща. Подобен подмолен подход е характерен за адвентистите.

Quote
Уочман,  ние не сме призвани да правим оценки и да съдим вярата на другите.
Има хора които Бог цял живот ги търпи и те не достигат дори на нивото на тия които ти си споменал.

Аз не чета такива неща в Писанията. Аз чета, че дървото се познава по плода и на това поколение плода се вижда пределно ясно. Ако една кола е закъсала, първото нещо, което трябва да направи е точно реална оценка на ситуацията иначе няма шанс да почне да се измъква.

Quote
Бог казва "слабия в вярата приемаите, но без да се препирате за съмненията му". Ти какво си направил за тяхното изграждане?.

Този пасаж няма общо с коментираната тема, защото той говори в контекста си затова, че някои хора са слаби във вярата във смисъл, че се придържат към закона в неща за които имаме свобода в Христос. Това и само това е смисъла на израза "слаби във вярата" който е използван от Павел на това място. Ако едно растение е живо то ще расте, ако не е порастнало и косъм за 30 годни, то е повече от сигурно, че е мъртво. Ти как изграждаш мъртви неща? Изграждат се само живите. Като цяло аз ги състрадавам тези хора, но всеки опит да им се помогне е туширан от бремето на лъжеучения и лъжепрактики в които те не само са пребивавали толкова години, но и се гордеят с тях.

Quote
И какво в краина сметка е спасението ако не влизане в Божието царство.

Спасението не е влизане в Божието Царство, а изгубване на собствения си живот заради Божието Царство. Всичко е заради Царя и Неговата кауза, а не заради личното спасение.


Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on January 31, 2010, 01:15:54 AM
        За другите :
   По принцип наи-лесно е да се правят критични рецензии,
обаче какво предлагате- нищо, ако знаете някакви по-добри песни кажете ги.
До ден днешен не съм видял някакви особени добри песни. Затова и не слушам музика в момента, докато не дойдат времената, когато песните ще са по псалмите. Възпяването на Господа в сърцата може да стане и без да имаш мп3-ка, която да наизустиш.


Quote
      Иначе  песента за трамвая не съм я слушал никога,
и  по-какъв начин фразата "небесен гост ела" е богохулна за тебе?
Богохулството е хула към Бога, а не към мене. Богохулство е, когато се казва, че нещо е Божие действие, а то не е.

Аз не съм видял никъде Бог да е ГОСТ някъде, още по малко Божият Дух. Не съм видял да го наричат "гост". Той е СОБСТВЕНИКЪТ на всичко в тази вселена. За да каже някой, че Бог е ГОСТ, означава да му каже, че Той не притежава мястото, където е поканен. Това е богохулство. Не знам колко хора го осъзнават.

Нито съм видял някъде в Словото някой да привиква Божия Дух да слиза.

Ако ти знаеш такива пасажи, ги посочи тук да видим. Ако няма такива пасажи, значи това е богохулство.Quote
     
           По принцип не е лошо човек да изпитва всичко, но ти си прекалено критичен и скептичен и се хващаш буквално за всяка дума.
По принцип не е лошо човек да изпълнява стриктно заповедта, която имаме в Словото:
1 Солунци 5:21. Всичко изпитвайте; дръжте доброто.

Защо оставаш с впечатление, че съм "прекалено критичен". Като пише "всичко изпитвайте" и не се вслушаме, ще залитнем.


Quote
          Ще се учудя ако изобщо има някоя песен която издържа твоя "тест на писанията".
Моят тест на Писанията? Откога аз съм критерий? Защо винаги е "според теб", "според мен" или "ти си много критичен" или "ти така мислиш" или "аз така мисля"?

Къде е Бог в цялата тази ситуация? Кой ще бъде накрая критерият? Не ли пак същото Слово, което трябва днес да е критерий на всеки, който казва, че вярва в Христос и иска да ходи по пътя Му?

Ако за един човек днес критерият не е Словото, той няма да му е критерий и в Съдния ден и ще бъде осъден като престъпник. Затова трябва да се започне от днес да се внимава какво пише в Словото.

Показах ти по-горе няколко въпроса относно богохулствата в определени изрази. Кажи там къде е "моят тест" и на кой от всичките въпроси можеш да кажеш, че съм уповал на собствено мнение.


Quote
Ето ти песни за Божието царство:                       

   359. Чрез вяра в слава бъдеща                                                                                                             

1.Чрез вяра в слава бъдеща
В пустини тъмни ний вървим,
Догде да стигнем у дома
Тя нам е вожд непогрешим.
Тя служи вместо зрение,
Явява бисерни врата,
Град с вечно основание,
Жилището на Йеова.
Още тук се говори за вярата, която била "вожд непогрешим" (което малко соц ми звучи).

Ето какво аз чета за това кой ще ни бъде вожд:
Матей 2:6. "И ти, Витлееме, земьо Юдова, Никак не си най-малък между Юдовите началства, Защото от тебе ще произлезе Вожд; Който ще бъде пастир на Моя народ Израил"

Както виждаш още в първите редове на песента (които най-често биват запомняни) се изрича лъжа.

Ти наричаш тази песен "за Божието Царство", а излиза, че тя не е по Библията даже.


Quote
2.През пуст път весело вървим -
Път обсаден с опасности,
Към новия Йерусалим,
Дома на Божите светци.
Тъй Авраам чрез вярата,
По повелене Божие,
Към обещаната земя
С веселие пътуваше.
През пуст път? Че къде го този пуст път? Къде в Словото пише, че вървим през пуст път?

Аз чета, че ще има път на светостта (в Исая), и глупавият даже няма да се заблуди там.


Quote
412.О Сионе, Граде Божий

1.О Сионе, граде Божий,
Славни са онез неща,
Що за тебе се говорят:
Основан на Канара,
Ей, на Канарата вечна
Безопасно съграден
И с стените на спасене
Си во век обиколен.

2.Ето как от извор веченІ -
Любовта на Бога твой-
Утешение извира,
Мир и радост и покой,
И водата на живота
Гаси жаждата твоя,
Благодат и милост Божя
Не престават никога.

3.Стълпът облачен и огнен
Ето, върху теб стои
Не се бой, Бог твой е с тебе,
Той ще е покрова ти.
Който дава дневна манна,
Слуша и молитвен глас,
Нека чуе и:"Осанна"
На Сионский славен Спас."
Къде в Словото пише, че ще има стълп облачен и огнен върху Сион?

Каква дневна манна... уж се говори за "вода на живота" (явно свързано с реката, която извира под Божия престол) и после се говори за "манна", пък после и за "молитва".

Доста неясна е мисълта в тази песен. Това имах предвид като говорих за песните, които нямат ясна мислова линия и не са по Библията.


Quote
     Също "Аз съм чул за града в небето...."  и т.н.

     
          Много са си добри песните и са си Богопомазани.
Ако още смяташ това след като прочетеш редовете по-горе, наистина трябва да се замислиш дали  си чел повече червените песнарки или Библията.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on January 31, 2010, 06:02:27 AM
Както се казва, който не може да пише песни, се изявява в попрището на критиците :) .
Щом Божият човек, който е написал "Аз се реших да следвам Господа" плюс всички вярващи от няколко поколения, които са я пели и им е помагала в страданията, са себични, какво повече.

Поздрав с думите на Исус от Матея 7: 2 - 5
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on January 31, 2010, 10:51:42 AM
constant,

Ти мислиш, че е голямо доказателство, че въпросната себична песен е по Словото ако са я пяли поколения наред.

Това е много хилаво доказателство.

Какво ще кажеш, че поколения "вярващи" наред (по-точно около 1700 години) са празнували празника на слънцето (коледа) и празника на небесната царица (великден)?

Според твоето мислене тези окултни празници са по Словото.

Явно Словото не ти е достатъчно за критерий и от няма и къде измисляш други оправдания, които както се вижда са много погрешни.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on January 31, 2010, 12:02:52 PM
Quote
Както се казва, който не може да пише песни, се изявява в попрището на критиците :)

Аз не съм музикант и не разбирам нищо от музика, при това имам поне една авторска песен, която е 1:1 по пасаж от Псалмите като текст.

Думата "критик" "критикувам" е с гръцки, корен, който се използва в Библията и означава "разпознавам," "преценявам". От там идва и думата "критичен" в смисъла на "критично важен" както и думата "криза" - като и двете говорят за неизбежната нужда от трезва преценка, разпознаване и взимане на адекватно решение.

Ако според теб трябва да се водим сляпо от традициите на поколенията а не да преценяваме и изпитваме според Писанията, то това си е за твоя собствена сметка.

Ако Бог е заповядал да изпитваме всичко и да държим само доброто, то какво място имат хора като теб, които идват и казват - няма да изпитвате и да преценявате, щом 5 поколения са правили нещо си и ние ще го правим.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 01, 2010, 15:27:42 PM
Пак манипулации, пак уйдурми!

Никога не съм казвал, да не се изпитва, нито пък съм използвал поколенията християни като доказателство за правотата си.

Писах тези неща, точно за да може всеки да изпита и да види, и да бъде свободен, за да може сам да преценява.
Защото като се представяте за духовни гурута, вие заробвате крехките във вярата. Както сте били роби и вие, промерно на адвентизма, от който още не можете да се освободите.

Quote
Какво ще кажеш, че поколения "вярващи" наред (по-точно около 1700 години) са празнували празника на слънцето (коледа) и празника на небесната царица (великден)?

Според твоето мислене тези окултни празници са по Словото.

Явно Словото не ти е достатъчно за критерий и от няма и къде измисляш други оправдания, които както се вижда са много погрешни.

Само мозък, който отчаяно желае да манипулира хората, може да свърже една песен, която дава твърдост и увереност в Христа и в поетия път, с празнуване на небесни царици и слънца.
Недей дава голословни твърдения, а кажи по кой текст от Словото, тази песен е в противоречие.
Май нещо ти се разпаса мъжкия колан, та искаш с такива низки методи да нападаш.

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 01, 2010, 15:58:56 PM
constant,

Ако си забравил какво си писал да напомня отново думите ти:
Щом Божият човек, който е написал "Аз се реших да следвам Господа" плюс всички вярващи от няколко поколения, които са я пели и им е помагала в страданията, са себични, какво повече.

Тук имаш ясна логическа мисъл (но изводът не е правилен), а именно, че:
— човекът е бил Божий (което е лично твое мнение)
— всички вярващи от няколко поколения са я пяли
— тя им е помагала в страданията (доста от песните за душата също помагат в страданията на мнозина)

И след това ти съвсем умишлено не си съгласен, че това е себично.

И забележи на какво градиш своето заключение — на нищо от Словото, а просто на това какво хората са правили. И не само аз, но и Watchman е видял точно същата мисъл в това твое съобщение.

Ето предупреждение от Бога относно това дали мнозинството сигурен знак, че нещо е праведно:
Изход 23:2. Да не следваш множеството да правиш зло; нито да свидетелствуваш в съдебно дело, така щото да се увличаш след множеството, за да изкривиш правосъдието;

Това, че песента давала "твърдост и увереност В ХРИСТА" е отново заключение, което ти вадиш от това, което искаш да видиш в песента, обаче аз виждам друго нещо в песента:

Увереността е в АЗ, а не в Христос:
— АЗ се реших да следвам...
— Мнозина тръгват, но пак се връщат, но АЗ ЩЕ СЛЕДВАМ...
— Светът лежи зад МЕН, кръстът стои пред МЕН...
— Исус ще дойде и ще МЕ ВЗЕМЕ
— със него вечно на НЕБЕ? — че къде в Словото пише, че ще отидем на небето след като дойде Исус да вземе не МЕН, а "СВОИТЕ СИ"?...

constant, ти не четеш ли това, което вече е написано преди това? Или в яростта си да сипеш хули (както си правил много пъти) не си обърнал внимание на това, което е вече написано?

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 01, 2010, 16:11:15 PM
Quote
Само мозък, който отчаяно желае да манипулира хората, може да свърже една песен, която дава твърдост и увереност в Христа и в поетия път, с празнуване на небесни царици и слънца.

Връзката е твоя аргумент, че щом са го правили хората поколения наред значи е ОК. Това е връзката колкото и да не ти се иска да го видиш. А че песента давала твърдост и увереност в Христос е недоказуемо съждение, дори обратното колко хора съм виждал дето я пеят без никаква твърдост и увереност в Христос. Някои от тях дори без да имат идея кой е Христос.

А мнозина могат да скочат по подобие на тебе и да кажат че празнуването на "Рождество" и "Великден" (които са езическите празници на слънцето и небесната царица) са им давали радост, твърдост и увереност в Христос. Така, че връзката е желязна, ама ти сам се оплиташ в говоренето си не за първи път. Поне си си избрал подходящо име "constant", което подхожда на постоянството ти в несмислеността.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 01, 2010, 23:36:51 PM
И като говорим за песни по Писанията, ето една по Псалом 92:1-2 (http://bibliata.tv/video/76be049f949e58f/Tov-%28It-is-Good%29)
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 03, 2010, 23:01:15 PM
 "А на какво да оприлича това поколение? То прилича на деца, които седят по пазарите и викат на другарите си:
 Свирихме ви и не играхте; жалеехме и не плакахте."

Откъде излязохте? Сякаш вие самите с ваша сила и ваше познание царувате?
Сякаш християните, които голи и боси, по затвори и под заплахи са устоявали, не са съществували?
А вие (ние) сега пред клавиатурките можем да мъдруваме и да ги обявяваме за инфантилни?
"Пази Боже, сляпо да прогледа" - писа Алеко.

Тихо, за мен авторът на песента е Божий човек, ако за теб не е, то си е твое лично мнение :)
Тихомире,
Quote
ти не четеш ли това, което вече е написано преди това?
: не писах, че всички вярващи са я пяли, а "вярващите, които са я пяли..." Има малко разлика, а?
А те съвсем не са били мнозинство - мое лично мнение.

Quote
(доста от песните за душата също помагат в страданията на мнозина)

Това няма смисъл да го коментирам. Ще стана инфантилен :)


Quote
Увереността е в АЗ, а не в Христос:
— АЗ се реших да следвам...
— Мнозина тръгват, но пак се връщат, но АЗ ЩЕ СЛЕДВАМ...
— Светът лежи зад МЕН, кръстът стои пред МЕН...

Всичко е в контекста, Тихо.
Ако за теб, това е себичност, може би мисълта ти е малко и огледална, изпитай себе си.

Апостол Павел, казва: Вярно е това слово и заслужава пълно приемане, че Христос Исус дойде на света да спаси грешните, от които главният съм аз.

Това себичност ли е?

Важно е в какъв контекст се казва "аз"
Ако казваш "аз съм Христов" пред мъчителя. който изисква да се отречеш, мисля, че това не е себично.

Quote
— със него вечно на НЕБЕ? — че къде в Словото пише, че ще отидем на небето след като дойде Исус да вземе не МЕН, а "СВОИТЕ СИ"?...

Онзи, Който свидетелства за това, казва: Наистина идвам скоро. Амин! Ела, Господи Исусе!

Ела, Господи Исусе, да ме вземеш.

И кой е този, който ще си мисли, че Исус ще вземе само него, самия. Той ще вземе своите Си.
Но и мен, нали?
Що се мръщиш, не ти е май приятно, да Го срещнем заедно :)Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 03, 2010, 23:54:16 PM
constant,

Ние показахме обективни доказателства, на база на Словото. На това ти му викаш "ваша сила" и това е наистина така, защото е нормално силата да ние в упованието в Божието Слово.

Всичко, до което опираш са няколко истории на хора, които били по затвори и били заплашвани. Такива хора е имало и невярващи, така че това не е доказателство, че тези хора са били праведни. Писано е да гледаме плодовете. Гледаме и виждаме, че всичко си е така и нищо не е помръднало никъде. Дори е станало по-зле и се пее за илюзии и неща, които не са по Словото (както ясно показахме по-горе) — още по-лошо, богохулни неща се пеят.

Това, на което ти обръщаш внимание е "според мен" и "според теб" — прегледай си думите и ще видиш, че се въртиш само около това.

А според Божието Слово, което цитирахме не веднъж какво ще заключим? (да не говорим, че ти не се позоваваш на Божието Слово, а цитира Вазов, Алеко и няколко автори на съмнителни християнски песни и това, че били гонени...).

Само за да покажа абсурдността на текста на песента, че "вдъхвала упование към Христос" ще заместя Христос в песента с тематика за "автобуса и чакането по спирки":
— Аз се реших да чакам автобуса. Нивга назад, нивга назад.
— Мнозина чакат и после се отказват, обаче аз ще чакам автобуса докрая.
— Автобусът ще дойде и ще ме закара, с него ще отида до моята цел.
— Изходната точка е зад мен, а аз съм в автобуса и гледам към последната спирка.

Ето ти "упование в автобуса". Аз не виждам такова.

Явно любовта ти към песента (в оригинал) е голяма и не можеш да видиш погрешните факти ("ще ходим вечно на небе") и себичността на текста.

Както казах, ясно го показват думите ти "според теб" (което ти наричаш ясни факти, които дадохме от Словото), както и "според мен" (където ти изказваш собствено мнение).
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 04, 2010, 00:25:52 AM
Quote
Откъде излязохте? Сякаш вие самите с ваша сила и ваше познание царувате?
Сякаш християните, които голи и боси, по затвори и под заплахи са устоявали, не са съществували?
А вие (ние) сега пред клавиатурките можем да мъдруваме и да ги обявяваме за инфантилни?

Да аз помня откъде излязох и помня страданията и объркванията, които неадекватността на това поколение ми причини. И как ме остави като духовен гаврош да се скитам по духовните улици немил недраг, окъсан и осиротял. Това е същото поколение което причини това на стотици хиляди дошли в църквите в периода на пробуждане 1990-1995, от които малцина останаха във вярата.

И днес това поколение е наоколо, то знае повече за сънищата на брат еди кой си, и виденията на сестра еди коя си от отколкото за думите на Бога в Неговото Слово. И въпреки това не ги презирам, защото те са инфантилни по дизайн, не по случайност. Те са духовното генно-модифицирано поколение на комунистическите експерименти. Нещо като домат който никога не гние и мляко, което никога не се вкисва. И те никога не схващат за какво иде реч в Господното Слово. А песните им са израз точно на това програмиране измислено от зъл гений.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 04, 2010, 17:33:12 PM
Quote
Това, на което ти обръщаш внимание е "според мен" и "според теб" — прегледай си думите и ще видиш, че се въртиш само около това.

Ти само това ли видя в думите ми, това ли ти избоде очите :)
Писах нещо за контекст, а ти даже си сменил и текста на песента.
С Божието Слово така ли правиш? Това практика ли е при теб?
Ти в автобус ли вярваш? Така ли четеш:

"В началото беше автобуса, и автобуса беше у Бога и автобуса бе Бог"

Забележи колко абсурдни опити си правиш.

Quote
Ето ти "упование в автобуса". Аз не виждам такова.

И аз не виждам такова в песента, тук сме на едно мнение :)

Quote
Явно любовта ти към песента (в оригинал) е голяма и не можеш да видиш погрешните факти ("ще ходим вечно на небе") и себичността на текста.

В твоите изказвания има много по- голяма себичност, отколкото в тази песен. И моите са такива, моля читателите да ми простят.

Малка поправка - не е "ще ходим вечно на небе", а е : "Със Него вечно на Небе" - нашата надежда - Небесният Ерусалим.

Уочмен, съжалявам за горчилката, която си изпил от някои християни и пастори, вероятно. Още не си им простил.
Но не може да обвиняваш песните за това.
А и много от тях са писани много преди петдесятни и харизматични поражения върху Тялото.

Бог да бъде с вас!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 04, 2010, 17:54:51 PM
Quote from: constant
Цитат Tihomir
Quote
Ето ти "упование в автобуса". Аз не виждам такова.

И аз не виждам такова в песента, тук сме на едно мнение :)

Ти явно не схвана логиката на Tihomir, и тя е че както в този пример няма упование в автобуса, а в себе си, така и в оригиналната песен няма упование в Христос, а в себе си, понеже логическата постройка на текста е абсолютно същата.

Quote from: constant
Уочмен, съжалявам за горчилката, която си изпил от някои християни и пастори, вероятно. Още не си им простил.
Но не може да обвиняваш песните за това.
А и много от тях са писани много преди петдесятни и харизматични поражения върху Тялото.

Май не си разбрал какво съм писал. Никъде не пиша за горчилка от определени хора и прошка спрямо тях. Пиша за провала на едно цяло поколение вярващи и безплодните им песни като част от философията която стои зад този провал. Не че песните са причина за провала, те са просто част от него.

Също аз съм бил внимателен в изказванията си да не поставям всички песни във въпросната песнарка под общ знаменател, но съм бил прилежен да спомена, че има изключения. Както правя и сега. Обаче не за изключенията иде реч, а за принципа.

Наскоро ходих в една провинциална църква от рода на ЕПЦ/ББЦ. И бях изумен, всичко си беше 1:1 като преди 18 години, когато посещавах подобна провинциална църква само че в друг град. Нямаше нито 1 мм напредък. Единственото нещо, което се различаваше от 1992 г беше, че хората имаха GSM-и и модерни фотоапарати с които се снимаха. Тогава си казах, че тези църкви са като машина на времето - връщат те в миналото. Шока е като все едно да посетиш един човек, който е бил бебе преди 18 години, и вместо да намериш млад и силен юноша ти заварваш същото врескливо и неадекватно за реалността бебе. Иначе и песнарките са си същите и песните са там и се пеят редовно, но никой не расте, всичко е в тотален застой.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 04, 2010, 19:04:49 PM
Малка поправка - не е "ще ходим вечно на небе", а е : "Със Него вечно на Небе" - нашата надежда - Небесният Ерусалим.
Ти не каза нещо по-различно. Вярата на хората по църквите днес, че ще ходят "на небе" (или "с него вечно на небе") е празна, защото в Библията няма такова нещо.

А увъртънията, че това било "Небесния Ерусалим", са просто "уйдурми".

Ако хората мислиха за валидността на текстовете спрямо Писанията, щяха да пеят сигурно само 2-3 от наличните песни. Фактът, че не им правят впечатление, говори много. Вижда се и плодът на всичко това.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 04, 2010, 21:33:26 PM
Quote
Фактът, че не им правят впечатление, говори много. Вижда се и плодът на всичко това.

Точно така, за 30 години никой не му прави впечатление, че дадена песен не е според Писанията. Къде е растежа? И на мен в началото не ми правеха впечатление тези неща, но в един момент почнаха да ми правят впечатление, докато накрая става нетърпимо, ако човек обича Истината.

Обаче ако не му прави никакво впечатление толкова години наред, то това е сигурна индикация, че нещо е фундаментално сбъркано.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: IvanQS on February 05, 2010, 21:10:44 PM
Преди време също си задавах въпроси ,защо нищо не се променя в "църквите" в които ходим.
След време отговорите си дойдоха сами, след като сам се отлъчих от тях.
Най напред на Църква не може да се ходи ,защото ние сме Тялото -Църква и Главата е Христос.
Ние сме в общение в един жив храм изграден от живи камъни,където основата е Христос .
Тежките камъни са върху основата и могат да носят теготите на по -слабите.Служителите са слуги на Господаря и слугуват на слабите и тези ,които са в нужда от тялото-живия храм.
Първо на тези,които са от домочадието на вярата.
Целта  на служителите е назидаването  на Тялото до постигането на ръста и мярката на Христовата пълнота.
Това става със служенето един на друг както Святия Дух е дал на всеки дарба и служба.
Всичко това не е възможно да се случи в познатия формат на "църквите"водени от едноличните търговци на човешки души -пасторите.
Също съм убеден,че хвалението не е пеене на стихотворения и молитвата не е мантра на "небесни"езици ,а е интимно взаимоотношение чрез водителството на Святия Дух.
Когато се срещна с някой от вас ,дали ще ме изтърпи да говоря заучени фрази без да види в мен личното ми  и искрено отношение?
Не обиждаме ли  собственика на вселената ,когато си играем на театър с Него?
Също ,как казваме ,че познаваме Бога ,като не познаваме основите на неговото слово .
То тогава и хвалението и молитвите ни ще са на нивото на нашето познаване на Бога.

Вярвам ,също че Бог няма да използва нечисти съдове за почетна употреба.
Себични егоисти и страхливци  или самомобилизирани във война.Пастори пасящи сами себе си -наричащи се служители,а в същото време цялото стадо им служи.
Компромисни и полуистинни пророци водещи хората към "победа",а всички са оплескани до ушите и нуждаещи се спешно от сърдечно покаяние.
Вярвам,че никой няма да види Бога без неговото освещение.
Докато нашета правда не надмине тази на книжниците и фарисеите и свържем вярата си с делата на правдата.
Ако сме Божии то и Божиите дела щяхме да вършим.

Зная ,че Бог е Дух и тези които Му се покланят се покланят с Дух и Истина.
Тогава излиза ,че  ако всичко което правим е с воденето от Божия Дух  то  сме в Неговата воля и в съгласие с Неговото Слово.

Дали ще пеем или се молим или общуваме ,естествено се свързва с цялото Божие Слово.
Исус е Словото и ако Той живее и ние ще живеем .
Исус е пътя и аз искам да съм там.
Не се страхувам от шамарите на приятелите,а от целувките на неприятелите.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 14, 2010, 05:03:55 AM
Хванахме се за тая песен, казвате, че е себична, аз не съм съгласен. Това, разбира се не ви интересува ни най- малко, знам.
Но пиша, защото пак Тихомир ще се похвали, че ме е смълчал :)

Прави ми впечатление наличието на непоследователност, във вашите разсъждения. И ако не бяхте толкова с големи претенции, бих го подминал.

"Аз се реших да следвам Господа"

Какво себично има в една истина? Не е ли приемането на Господ Исус едно решение - да Го възлюбиш с всичкия си ум, сърце, сила, воля?
Не проповядвате ли вие самите свободната воля, за вземане на това решение от човека?

"Нивга назад, нивга назад"

Не каза ли Исус, че който иска бъде Негов ученик и да Го последва, трябва да се отрече от себе си? Да не гледа назад? Да си направи добре сметата, с какво се захваща?

"Мнозина тръгват, но пак се връщат"

Не проповядвате ли вие самите, че мнозина отпадат от вярата и от взетите преди това повърхностни решения, които не отстояват в живота си? Не сме ли спорили по това?

"Но аз ще следвам Господа"

Бих нарекъл това благочестив инат :) . А да, няма такова понятие в Библията. Все пак себично е, да държиш на Господа. Да не се откажеш от вярата си пред Убиеца и Мъчителя.

1 Петр. 4 : 4 "Затова те се и чудят и ви хулят, че не тичате в същия поток на разпуснатостта, ..." А следвате Господа, Който според тях не съществува.

"Света лежи зад мен, Кръста стои пред мен"

Тук има отказване, отричане от егото, в полза на разпънатия Господ.
Къде я намирате тази себичност, недоумявам.

Фил. 3 : 8 "...считам всичко за измет, за да придобия Христос. "
Това горделиво, себично твърдение ли е?

"Исус ще дойде и ще ме вземе "

Откр. 22: 20 "Онзи, Който свидетелства за това, казва: Наистина идвам скоро. Амин! Ела, Господи Исусе!"

Нашата надежда. Колко пъти в страдание сме си пожелавали, "Господи вземи ме".  И Той ни е напомнял, че идва скоро! Но тези чувства могат да се разберат от изстрадали хора.


Йов 14:14 "Ако човек умре, ще оживее ли? През всичките дни на воюването си ще чакам, докато дойде смяната ми."

Себичност?

Себичен може да съм аз, но не и тази песен.

"Със Него вечно на небе."

Исус говореше за Небесното Царство. Дали ще е на Небето или на земята - не знам чак толкова.
Знам, че Отец е на Небето, а земята е Негово подножие.
Знам, че Исус е на Небето сега.
Знам, че сега там Той ни приготвя жилища. (Йоан 14)
Аз искам да съм там. С Църквата.
А вашата църква къде смята да прекара вечността? :)

Поздрави!

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 14, 2010, 10:56:39 AM
constant,

Забележи, че анализът на песента съдържаше извод, който беше "песента е себична", а не че всяки ред от нея е себичен.

Когато някоя песен съдържа богохулство само в припева не казваш ли, че "тази песен е богохулство"? Това е защото целта на подобна песен е да бъде богохулство и малко или много останалата част от текста е също свързана с това богохулство.

По същия начин и целта на тази песен е да покаже колко човекът уповава на себе си, като всеки ред от нея, независимо дали отчасти е верен или не, е в унисон с основното звучене на песента.

Твърдението, че тази песен говори за упование в Христос беше най-нелепото. В цялата песен се вижда как човекът решава, че ще направи нещо и че винаги ще прави еди какво си, въпреки, че мнозина около него нямало да правят това.

Прави ми впечатление, че си се опитвал да намериш подкрепа на пасажи от песента в разни пасажи от Словото, които очевидно нямат връзка с пасажа от песента.

На едно друго място бях споменал, че вървиш отзад-напред, т.е. започваш с това, че песента е хубава и искаш да намериш сега къде в Словото има подкрепа на това.

Вярвай ми, винаги се намират разни отвлечени (разбирай "извън контекст") примери, които да внушат, че пише това. Внушението на човека е много силно нещо.

За да не бъда голословен ще спомена какво имам предвид:
"Исус ще дойде и ще ме вземе "

Откр. 22: 20 "Онзи, Който свидетелства за това, казва: Наистина идвам скоро. Амин! Ела, Господи Исусе!"

Нашата надежда. Колко пъти в страдание сме си пожелавали, "Господи вземи ме".  И Той ни е напомнял, че идва скоро! Но тези чувства могат да се разберат от изстрадали хора.
Забележи, че в песента пише "ще МЕ вземе", докато в Откровение пише "Ела, Господи Исусе". И там контекстът не е "да ме вземеш", а "ела в царството си".

Учудващо е как днешните християни мислят за второто идване на Христос като за да ме вземе Господ, а учениците на Христос постоянно го питаха за ЦАРСТВОТО МУ и дали ще дойде то сега и кога ще дойде. Това беше копнежът им.

Има съществена разлика между това с какво свързват идването на Христос днешните вярващи с това какъв пример имаме в учениците на Христос.

Както constant казва, дотолкова хората са обладани от идеята, че идването на Христос е заради тях, че и в страданията си хората говорят за идването на Христос с единственото желание — да им олекне, а не да възтържествува правдата на Бога.

Това, бих казал, е най-показателното от цялата песен, както и от разсъжденията ти — отразява мисленето на цяло едно поколение.


Quote
Йов 14:14 "Ако човек умре, ще оживее ли? През всичките дни на воюването си ще чакам, докато дойде смяната ми."

Себичност?

Себичен може да съм аз, но не и тази песен.
Надявам се, че след разсъжденията по-горе, разбираш какво е най-характерната себична нотка на песента.

Quote
"Със Него вечно на небе."

Исус говореше за Небесното Царство. Дали ще е на Небето или на земята - не знам чак толкова.
Знам, че Отец е на Небето, а земята е Негово подножие.
Знам, че Исус е на Небето сега.
Знам, че сега там Той ни приготвя жилища. (Йоан 14)
Аз искам да съм там. С Църквата.
А вашата църква къде смята да прекара вечността? :)
В тези разсъждения има няколко неточности. Ще се спра подробно на всяка една от тях:

В песента се говори за това как ние ще отидем "с Него ВЕЧНО на НЕБЕ", което за хората, които разбират български език, означава, че "ще бъдем с Христос ЗАВИНАГИ, не само за малко, на място, което е в НЕБЕТО". Аргументите на constant, че това е вярно са:

— "Исус говореше за Небесното царство" и че не знаел дали ще е на небето или земята — и като не знаеш защо пееш, че ще е на небето? Нали знаеш, че каквото не се прави от убеждение е грях?

— "отец е на небето" — не знам как това доказва твърдението, че един ден ще бъдем с Него на небе, след като пише, че Бог е навсякъде;

— "там Той ни приготвя жилища" — какво е "там"? Там е "небесният Ерусалим". Пише в Откровение, ще ще има НОВО небе и НОВА земя и небесният Ерусалим ще СЛЕЗЕ. Предполагам имаш въображение и можеш да си представиш какво означава това;

— "АЗ искам да съм там" — ти искаш, ама не знаеш какво искаш;

— "вашата църква", пита constant, "къде смята да прекара вечността":
1. Наша църква нямаме. Чувал съм мнозина да си имат такива и те си остават техни, а не Господни.

2. Вечността не се "прекарва", защото това не е ваканция, както смятат мнозина — чакат Господ да ги вземе да си прекарат хубаво, защото тук им е трудно.

Би следвало внимателно да осмислиш всичко, което е казано по въпроса. Не е нужно някой да "смълчава" другия, а да се покаже какво Божието Слово казва. Обаче не извадено от контекста или преиначено, че уж говори друго, а не написаното. Ако ти накрая кажеш какво точно говори Словото, не бих допълнил нищо.

Но да кажеш, че Божието Слово говори неща, които всъщност не говори, не мога да стоя безучастен и четящите да бъдат заблудени от такива очевидни неточности.

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 14, 2010, 13:22:40 PM
Quote from: constant
Хванахме се за тая песен, казвате, че е себична, аз не съм съгласен. Това, разбира се не ви интересува ни най- малко, знам.
Но пиша, защото пак Тихомир ще се похвали, че ме е смълчал :)

Преди всичко целта на дискусиите не е този или онзи да бъде смълчаван, а да се разискват въпросите според Писанията, като неверните неща бъдат разобличавани за да се даде място на истинните, та да има обща полза.

Проблема на една заблуда е че тя отнема мястото на истината, а да се отнеме мястото на истината означава да се отнеме мястото на Бога и да се замени с тъмнина. От това никой няма полза, освен сатана и неговите ангели.

Проблема на въпросната песен е че тя е базирана на американско-британската версия на християнството. В тази версия - АЗ-а има централно място във всичко което се случва. АЗ взимам решения, АЗ ще ходя на Небе, Исус идва за МЕН. Ето това е напълно погрешно и това е което искаме да разобличим. Подобно отношение води до инфантилност, именно затова и едно цяло поколение, което израстна с тия песни и ученията които стоят зад тях - си остана инфантилно и неефективно та до ден днешен. Не се ли познава едно дърво по плодовете?

Защо да продължаваме в същите грешки и да ставаме жертва на същата безплодност, пеейки и възпявайки същите небиблейски неща?

Основната тема във тия песнарки е че тука на земята да става каквото ще, обаче ние чакаме Исус да ни вземе на Небе. Докато учението на Божието Слово е че чакаме Исус да дойде и да ЦАРУВА НА ЗЕМЯТА В ПРАВДА. Т.е Исус не идва за мен да ме взима някъде, но идва да установи праведното управление на Своя Небесен Баща над всички народи. Не учи ли точно това Писанието?

Църква, която очаква да се маха от тука, е напълно лишена от перспективите на Божието Царство и онова за което Исус проля кръвта си. Подобна себична и себе-центрична религия обрича своите последователи на инфантилност, безплодие и безцелност.

Друг основен проблем в песента е упованието на собственото решение, липсва съкрушеността, която е задължителна за Божия човек. Например Павел когато казва - "дори сами ние или ангел от небето ако ви проповядва друго благовестие..." той има ясното съзнание, че дори той може да не устои, а няма арогантното отношение "нивга назад, нивга назад". На друго място Писанието казва "който мисли, че стои да внимава да не падне" - отново призив към съкрушеност. Няма нищо общо с арогантното "АЗ СЕ РЕШИХ... НИВГА НАЗАД..."

Полезно е светиите да възпяват Бога и Неговата Истина, Благодат и Милост от които зависим тотално, а не своите решения и самоувереност. Ето за това е нужно такива неща да бъдат изобличени и да се заменят с онези неща, които изграждат и принасят добър плод за Божията слава и царство.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: small axe on February 14, 2010, 18:55:18 PM
Относно богословската коректност на дадени песни вероятно има много какво да се каже.Дали са сто процента отговарящи на писанията , или някъде има разминавания.

В голяма степен различните групи християни (като деноминации) си служат с различни критерии относно това , с аргументи пречупени през призмата на това до което те са достигнали в разбирането на писанията.И това е логично.

Има много неща , които не могат да бъдат казани в една песен , или могат да се пропуснат.

Например в тази конкретна песен , не се споменава от автора , че силата да издържим и да не се върнем назад , или решението ни да следваме Господа , не е само наше собствено си дело , но отново Господ е , Който ни показва милост и ни помага.
Това че не се споменава , не означава (непременно) , че авторът не го е знаел , вярвал и тн.Затова в дадени песнарки няма само една песен , но много  , които могат да се допълват една друга.

Разбира се че е нужно да не са противни на Писанията.Задължително е.
Дали тази е , не се наемам да кажа категорично ,но  не смятам че от нея лъха непремено себичност.

Себичен може да си и при абсолютно издържана и коректна песен , като текст .

Струва ми се , че ако се погледне на песента от друг ъгъл , а именно , че авторът казва тези твърди решения(Аз , макар да е можел да каже -"по Божия милост , аз реших да следвам Господа и заявявам че не искам никога да се отвърна , чрез Божията милост и сила) именно поради надеждата си в Божията сила , то не биха ни звучали така егоистично и себично , но ако имаме подозрения към авторът за истинноста на неговата вяра , то песента неминуемо ще ни звучи себично.

Не твърдя вие дали имате такива подозрения , или не.Не мога да знам.
Но все пак , не са много песните , в които човек не може да се подразни за нещо , понеже песните не са писанията.

Добре е да има такива в които няма двусмислици , съгласен съм.Ако имате подобни , дайте ги като текстови файлове , аз лично бих си ги свалил , а и ако имате  ноти , бих с удоволствие ги прегледал тези песни .Вероятно от книгата псалми , могат да се извадят такива песни и да се пеят.

Quote
Основната тема във тия песнарки е че тука на земята да става каквото ще, обаче ние чакаме Исус да ни вземе на Небе. Докато учението на Божието Слово е че чакаме Исус да дойде и да ЦАРУВА НА ЗЕМЯТА В ПРАВДА. Т.е Исус не идва за мен да ме взима някъде, но идва да установи праведното управление на Своя Небесен Баща над всички народи. Не учи ли точно това Писанието?

Какво ще става със земята в Писанията е казано и ще стане както е казано. 

Има едно движение на реконструкционистите , които са много загрижени за установяването на Моисеевия закон на земята , но който се е интересувал е видял какво може да произлезе от тяхните идеи.Предполагам и вие(Уочман и Тишо и Констант) сте запознати и може да напишете много предупреждения относно тях.

Мисълта ми е че ние , вярващите , тук , нямаме свое отечество , но чакаме , и очакваме  , Христовото пришествие.Очакваме Иисус , Който ни избавя от идещия гняв.

Очакваме Го да дойде на облаци от небесата и да установи царството си.Няма да го установи някой друг но Той , при пришествието си.

В писанието пише , че Иисус ще дойде и ще ни вземе , и така ще бъдем с Него завинаги.Съответно ще сме с Него в царството Му.
Тоест Иисус идва за да установи царството на Отца си , като  възкресява умрелите в Христа и взема  тези които са вярващи , та всички заедно срещат Господа във въздуха в славни тела ,и са винаги с Иисус и ще царуват с Него.

Целта е както да установи Царството , така и да даде утеха на своите си и възмездие на противниците.Като окончателното възмездие ще стане при второто възкресение , след тн.милениум , когато възкръснат "другите мъртви" , тоест тези които са починали преди милениума , но не са в Христа и тези които са починали по време на милениума.Който от тях не се намери в книгата на живота , бива хвърлен в огненото езеро.

Това  виждам , че казват Писанията.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 14, 2010, 23:52:07 PM
small axe,

Доста отдалече подхвана и не виждам ясен фокус върху това, което пишеш. Сякаш ти харесва песента и се опитваш оттук-оттам да подкрепиш това с няколко пасажа в стил "вълкът сит и агнето цяло", т.е. "песента не е много издържана, обаче пък има хубави неща в нея".

Въпрос №1: Бог кои жертви приемаше — с голям недостатък или с малък недостатък?

Предполагам разбираш защо задавам този въпрос. Оставам на четящите да размислят за това в контекста на песните, които са "малко неправилни" и "напълно неправилни".

Сега относно текстовете на песните и изобщо поезията:

Когато е пише песен/стихотворение, то се посвещава на дадена тема. Това е като един цялостен разказ, но в мерена реч (най-често) и възпроизведен с мелодия (когато е песен).

Тази тема съдържа въведение, разсъждения, заключения. В тази форма авторът разгръща темата, доколкото е възможно с думи, похвати, мелодия и т.н.

Псалмите са пример за това. Всеки един от псалмите има тема. В повечето от песните днес дори няма тема, но само няколко заучени фрази, които се повтарят, понякога до несвяст (на някакво събиране на младежи, ми разказват, един припев бил изпят 37 пъти — това е ненормално и небиблейско).

Темите в псалмите са дадени от Бога, съдържателни и цялостни.

Тази песен, колкото и да ти се иска да не е завършена, е точно завършена и цялостна. Тя започва със "започването на следването на Господа", след това се говори за перипетии, които се случват ("мнозина тръгват..."). Говори се за състоянието на "лирическия герой" ("светът лежи зад мен..." ). Накрая се завършва с пришествието на Христос.

Това е завършен цикъл, small axe. Проблемът на песента е, че показва един такъв цикъл от гледната точка на едно цяло (лъже)учение. И не само това. За едно лъжеучение е много важно да бъде подкрепено с песни. Така най-лесно подсъзнателно хората приемат думите на лъжеучението, тъй като музиката е изключително силен инструмент.

Резултатите се виждат — хората са по-склонни да търсят подкрепа на песента (разбира се от Библията, за да може тя да изглежда набожна), отколкото да изпитат песента.

А всичките разсъждения, че вероятно авторът искал да каже това или онова е изключително неточно и неправилно. Това са августински подходи — алегории и метафори; да видим "между редовете". Господ е казал да говорим "да, да" и "не, не", а не с уклончиви думи. Каквото казва песента, казва го. Авторът се е постарал да има цялост в думите на песента, според това, което е знаел и е научил. Тази цялост не е в синхрон с Божието Слово.

Мен ми е чудно като толкова обичате такива песни, които ясно излъчват себичност, как бихте разпознали сатана в думи като: "Тия човеци са слуги на Всевишния Бог, които ви проповядват път за спасение."

Предполагам, че ако се напише песен с такъв текст, всички ще я пеят без да разпознаят проблем тук.

А дали някой разпознава проблем тук?

Ако разпознаваше, как тогава не може да види проблеми в песни като "Аз се реших да следвам Господа"?
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 15, 2010, 05:14:29 AM
Внимавайте, като говорите за предишното поколение от християни, като за инфантилни и слепи, да не би вие да се окажете точно такива.
Защото на нашето поколение много е дадено, и от него много ще се изисква.
Ако предишното поколение устоя при натиска на комунизма, липсата на Библии, нелегални събирания, със заплахата от съд и затвор. Уволнения от работа и отказ да ги приемат на друга, поради лоша характеристика. И много други средства за подтискане - предателства от лъжебратя, недоверие... съмнения - защото няма Божие Слово, да четеш всеки ден и да се наставляваш.

Чувал съм, че поради липса на Библии, са използвали пропагандните критики, с които системата ги е заливала, вадили са цитираните библейски цитати там, философски и научно подложени на разобличение :), и пак са намирали храната на Божието Слово, която да ги поддържа живи.

И ако те са устояли такава враждебност против себе си, тогава не е ли редно да сме по- милостиви с тях?
Нямали плод. Че нали ние сме техния плод. Нали заради тях Господ погледна към България и раздвижи Духа Си - за да освободи тези от хората си, които бяха определени за вечен живот (Деян. 13: 48)

Няма нищо себично в това да засвидетелстваш, че си се решил да следваш Господа. Това дава кураж на братята ни във вярата.

Помня, когато Господ ме доведе при Себе Си и аз се покаях (най- себично казвам аз се покаях :)  ), тогава не след много време ме нападнаха едни съмнения - правилно ли постъпих, като се доверих на Господа. Дали всичко не беше една самозаблуда.
Както се казва, земята от толкова време си стои, вече с хиляди години от Неговото идване, къде е Неговото пришествие?

Тогава Господ ми даде да си представя нещо: видях една бариера, която трябваше да премина. Господ ми изяви: ако искаш премини я, но после няма вече връщане назад.
Ако искаш не я преминавай, но вечния живот е зад бариерата.
Ще се откажеш ли от него?

Трудничко е да преминеш бариерата, но за къде без вечен живот, нали? :)
Да, аз повярвах заради вечния живот. Вероятно съм себичен. Не съм като вас, да мечтая за несебични министерства в Царството :) - шегувам се, никога не сте казвали нещо подобно.

Йоан 14 гл.

1. Да не се смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мен.
  2. В дома на Отца Ми има много жилища. Ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място.
  3. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие.


Ей, Този е Моят Господ. Може много да не знам, но това го знам. Той ще дойде и ще ме вземе, да бъда с Него, завинаги. Заедно с любимите апостоли, заедно със скъпите ми братя и сестри от Църквата Му.

Ние чакаме Неговото Царство, но също и чакаме Той да дойде и да ни вземе при Себе Си!

Поздрави!


Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Shema on February 15, 2010, 09:03:18 AM

Нали заради тях Господ погледна към България и раздвижи Духа Си - за да освободи тези от хората си, които бяха определени за вечен живот (Деян. 13: 48)

Какво доказателство имаш за това  --  че заради тях Господ  е сторил, каквото и да било?


Няма нищо себично в това да засвидетелстваш, че си се решил да следваш Господа. Това дава кураж на братята ни във вярата.

А няма ли да са повече окуражени, ако  в песните се възхвалява и свидетелства за  Самия Бог, отколкото да се показва какво някой е решил да прави и да се набляга на човешкия елемент в цялата работа?


Тогава Господ ми даде да си представя нещо: видях една бариера, която трябваше да премина. Господ ми изяви: ако искаш премини я, но после няма вече връщане назад.
Ако искаш не я преминавай, но вечния живот е зад бариерата.
Ще се откажеш ли от него?

На какво от словото е отражение  бариерата, която ти се е дало да си представиш?
Бариера, чието преминаване бележи невъзможост за отпадане от вярата...
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Shema on February 15, 2010, 09:09:22 AM


Мен ми е чудно като толкова обичате такива песни, които ясно излъчват себичност, как бихте разпознали сатана в думи като: "Тия човеци са слуги на Всевишния Бог, които ви проповядват път за спасение."

Предполагам, че ако се напише песен с такъв текст, всички ще я пеят без да разпознаят проблем тук.

А дали някой разпознава проблем тук?

Проблемът е, че се набляга на тия човеци, вместо - на Всевишния Бог!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 15, 2010, 09:53:28 AM
Внимавайте, като говорите за предишното поколение от християни, като за инфантилни и слепи, да не би вие да се окажете точно такива.

Защото на нашето поколение много е дадено, и от него много ще се изисква.
Ако предишното поколение устоя при натиска на комунизма, липсата на Библии, нелегални събирания, със заплахата от съд и затвор. Уволнения от работа и отказ да ги приемат на друга, поради лоша характеристика. И много други средства за подтискане - предателства от лъжебратя, недоверие... съмнения - защото няма Божие Слово, да четеш всеки ден и да се наставляваш.

Чувал съм, че поради липса на Библии, са използвали пропагандните критики, с които системата ги е заливала, вадили са цитираните библейски цитати там, философски и научно подложени на разобличение :), и пак са намирали храната на Божието Слово, която да ги поддържа живи.

И ако те са устояли такава враждебност против себе си, тогава не е ли редно да сме по- милостиви с тях?
Нямали плод. Че нали ние сме техния плод. Нали заради тях Господ погледна към България и раздвижи Духа Си - за да освободи тези от хората си, които бяха определени за вечен живот (Деян. 13: 48)

Няма нищо себично в това да засвидетелстваш, че си се решил да следваш Господа. Това дава кураж на братята ни във вярата.
Голяма любов към тази песен, по-голяма от Истината...

Относно старото поколение — аз лично не съм бил научен на мъдрост и страх от Бога от старото поколение. Не съм и видял някой младеж да е бил научен на това. Гледам ги в момента из цяла България и трагедията е една и съща. Резултатът не е в това, че днес има много повече порнография или филми или музика. Проблемът е в старото поколение, което не е научило децата си и връзката се е прекъснала. Доста от проповедниците в ключови събрания са били поставени от властта тогава и това е подпомогнало за спирането на растежа на тези хора. Някои са били гонени заради вярата си, но какъв е резултатът от това? Колко от това поколение могат да научат младите на Божиите пътища, както Авраам научи дома си (дори слугите му познаваха Бога на Авраам). И къде са тези Авраамови дела, които трябва да вършат?

Днес младежите не различават чисто от нечисто. За това е виновно старото поколение. Така пише в Словото — те имат отговорност да научат децата си.

Старото поколение не познава дори Писанията. Един възрастен "пастор" ми се скара веднъж, че съм пляскал и ме попита "къде, брат, пише да пляскаме". Показах му Псалм 47:1. Той ми блъсна ръката, в която беше Библията. Тогава хората около мен започнаха да ме мъмрят "недей така, той е пастор". Питал съм доста възрастни хора (които са повече време в тези събрания, отколкото е възрастта ми) за пасажи от Словото, а те даже не знаеха, че има такива.

Да не говорим за това, че старото поколение разбира "САМО сградата" за "Божия дом". Защото в "божия дом" (разбирай "сградата") не може да пляскаш или да дъвчеш дъвка (за тези, които не знаят, че дъвките имат аспартам). Извън това — може. В "божия дом" (сградата) момичетата не може да носят панталони, обаче извън нея — може. В "божия дом" (сградата) момичетата не може да се обличат като проститутки, обаче извън нея — може. Колко пъти съм го чувал това "тук е божият дом, не може така". Що за разбиране?

Старото поколение постоянно говори за това как било "едно време" — какви молитвени събрания имали, какви песни пеели, как се събирали.

Аз ги питам — къде е резултатът от това? На какво сте научили следващото поколение? Защо това поколение ненавижда това, което правите? Защо повечето от тях ходят по дискотеките? Защо повечето от тях ходят както светът ходи? Защо и те не познават Писанията? Защо нямат страх от Бога?

Знаеш ли какво са ми отговаряли старото поколение на тези въпроси? — НИЩО.

Нищо чудно, че копнеят за същите стари себични песни. Нищо чудно, че новото поколение копнее за безсмислени песни, в които се повтаря едно и също. Нищо чудно, че едните копнеят за техните традиции от едно време, а другите копнеят за новости, които са противни на Словото.

НИЩО ЧУДНО.

Къде остана познаването на Писанията и Божията сила? Кой ще научи поколенията на страх от Бога?

Слава на Господаря на Вселената, защото ТОЙ САМИЯТ ще се заеме с тази задача и ще научи тези, които имат сърца, обърнати към Него.


Quote
Йоан 14 гл.
1. Да не се смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мен.
  2. В дома на Отца Ми има много жилища. Ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място.
  3. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие.


Ей, Този е Моят Господ. Може много да не знам, но това го знам. Той ще дойде и ще ме вземе, да бъда с Него, завинаги. Заедно с любимите апостоли, заедно със скъпите ми братя и сестри от Църквата Му.

Ние чакаме Неговото Царство, но също и чакаме Той да дойде и да ни вземе при Себе Си!
А къде ще ни вземе, constant? Знаеш ли?

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 15, 2010, 11:33:02 AM
Quote
Внимавайте, като говорите за предишното поколение от християни, като за инфантилни и слепи, да не би вие да се окажете точно такива.
Защото на нашето поколение много е дадено, и от него много ще се изисква.
Ако предишното поколение устоя при натиска на комунизма, липсата на Библии, нелегални събирания, със заплахата от съд и затвор. Уволнения от работа и отказ да ги приемат на друга, поради лоша характеристика. И много други средства за подтискане - предателства от лъжебратя, недоверие... съмнения - защото няма Божие Слово, да четеш всеки ден и да се наставляваш.

Чувал съм, че поради липса на Библии, са използвали пропагандните критики, с които системата ги е заливала, вадили са цитираните библейски цитати там, философски и научно подложени на разобличение :), и пак са намирали храната на Божието Слово, която да ги поддържа живи.

И ако те са устояли такава враждебност против себе си, тогава не е ли редно да сме по- милостиви с тях?
Нямали плод. Че нали ние сме техния плод. Нали заради тях Господ погледна към България и раздвижи Духа Си - за да освободи тези от хората си, които бяха определени за вечен живот (Деян. 13: 48)

constant, тебе ти се иска дървото да се познава по листата, но Бог казва, че се познава по плодовете. На същия тип гонения под комунизма са били подложени и хомосексуалистите, и окултистите и дъновистите и въобще всичко, което не е в линия с доктрините на комунизма от онова време. Всички тия гонения на тези групи и тяхното "устояване" в техните си неща не ги легитимира пред Бога, по същия начин не легитимира и религията на това старо поколение евангелисти. За 19 години откак съм повярвал аз не съм срещнал нито един зрял и духовен човек от това поколение. При това съм търсил усърдно да намеря такъв. Сега разбирам по-рядко да се срещат такива, но да няма НИКАК? Това вече е нещо страшно.

И именно този факт ме накара да се замисля и да търся отговори, как е възможно едно цяло поколение да не може да произведе дори малцина зрели, духовни и мъдри хора?!? Няма как това да е следствие от естествен процес, просто няма как ако има духовно ЖИВИ хора те да не растат. Тогава разбрах, че има само един начин това да се случи, и той е това поколение да бъде жертва на религиозен инжинеринг, по същия начин по който младото поколение е жертва на социален инжинеринг. И както казах по-преди това поколение е едно религиозно ГМО поколение. Там ученията и вярата им са специално модифицирани от мъдри в лукавствата човеци така, че хем да съществуват и да дават вид на живот, хем да бъдат напълно безплодни и да няма никакъв растеж. Затова и комунистите са ги оставили да се събират и да имат пастори и песнарки и всичко. Ако са искали да ги изкоренят за 5 години е можело да не остане нито един жив евангелист (освен такива на които викат "тайни ученици" - сиреч вярват в себе си, но не изповядват вярата си открито), както е в момента в Северна Корея например.

Новото поколение, което повярва през периода 1990-1995 имаше достатъчно живот в себе си за да види несмислеността на старото поколение, но понеже нямаше нито мъдрост нито разбиране се обърна към американските бълвочи и се закваси с тях.

Аз нямам никакво лично желание или интерес да съдя старото поколение, но всеки процес на оздравяване задължително изисква поставяне на правилна диагноза преди да има какъвто и да е шанс да се проведе смислено лечение. Песните на това поколение са част от болестта им, част от религиозното им програмиране. Ти самия си станал част от това програмиране и явно ти харесва така. Всъщност точно това е проблема на това поколение, не че бяха програмирани от комунистите, но че им харесва така, затова и не изтрезняват до ден днешен от виното на тази модифицирана религия.

Още преди хиляди години пророка е предупредил точно за същия духовен феномен:

Ер.5:30  Удивително и ужасно нещо стана в тая страна:
Ер.5:31  Пророците пророкуват лъжливо, И свещениците господствуват чрез тях; И людете Ми така обичат; А какво ще правите в окончателното следствие на това?


Не е за учудване, че младото поколение върви по същите стъпки само че този път с модифицирана религия внесена от САЩ, при това в голямо многообразие и версии, но същината е същия модифициран и безплоден корен.

И както преди така и сега песните отразяват празнотата на това поколение и са част от програмирането му. Аз затова съм спрял да слушам музика на 99%, за разлика от преди години когато музиката заемаше над 50-60% от религиозния ми живот. Не може един човек да изтрезнее ако постоянно посяга към чашката. Едва когато човек спре нещото може да започне да изтрезнява от него.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: IvanQS on February 15, 2010, 20:36:33 PM
Quote
Още преди хиляди години пророка е предупредил точно за същия духовен феномен:

Ер.5:30  Удивително и ужасно нещо стана в тая страна:
Ер.5:31  Пророците пророкуват лъжливо, И свещениците господствуват чрез тях; И людете Ми така обичат; А какво ще правите в окончателното следствие на това?

Не е за учудване, че младото поколение върви по същите стъпки само че този път с модифицирана религия внесена от САЩ, при това в голямо многообразие и версии, но същината е същия модифициран и безплоден корен.

Това е така и не е трудно да се види в Словото,че народа на Израел,когато  сам се е подбуждал за война и всичките му пророци са пророкували победа са завършвали катастрофално.Така е защото Бог се съди първо със своите и тогава с външните.

3 Царе 22 глава 

Рамот-галаад
Днес често се наблюдава същия феномен.
Всякакви" победители" и "завоеватели" тръгват след лъжливи пророци и накрая завършват катастрофално.

Каква е причината? Много просто, Бог не използва нечисти съдове.
Лъже братята,са най добрите служители на сатана,защото служат като троянски коне в събранията.
Смятате ли ,че Бог ще издигне мръсен светилник да свети на хората?Казвам , НЕи НЕ!
Смятате ли ,че когато проговори истински пророк няма първо да изобличи за грях?
Казвам ,ДА и Да!

Кога Бог изпращаше народа  в битка и как се печелише тя?
 Помирение,покаяние и изчистване предхождаше победата подарена от Бог.
Днес сме свидетели ,на "пророци" търпящи нечистота,а прогласяващи победа контролирана от настойчиви "молитви и пост".

Истинска ерес е да се говорят едни и същи думи  за смислово различни от гледна точка на Словото неща.
-"Помазание,присъствие,така каза господ ,вървете аз съм с вас вие сте победители" и т.н.
Тези хора могат ли да си представят ,макар и от много далече,какво ще се случи с тях,ако Бог ги посети в гнева си поради техния грях?

Помнете как     Изход 4 глава
24 А по пътя, в гостилницата, Господ посрещна Моисея и искаше да го убие.     
25 Тогава Сепфора взе кремък та обряза краекожието на сина си, допря го до нозете му, и рече: Наистина ти ми си кървав младоженец.    
26 След това Господ се оттегли от него. Тогава каза тя, поради обрязването: Ти ми си кървав младоженец.


Днешното обрязване е на сърцето ,иначе си оставаме в гнева на Бога заедно с всички последствия от това.

Съгласен съм с Watchman ,къде са днес здравите учители назидаващи Тялото?
Пророците,апостолите и всички слуги в тялото са извън "църквите"проповядващи ,че може и с компромиси и нечистота да се живее.
Повдига ми се от "пророци"веселящи публиката или потънали в "помазание" не виждат греховните окови на слушателите си.

Исус каза Откровение 2 глава
1 До ангела на ефеската църква пиши: Това казва Оня, Който държи седемте звезди в десницата Си, Който ходи всред седемте златни светилника;     
2 Зная твоите дела, труда и търпението ти, и че не можеш да търпиш злите човеци, и си изпитал ония, които наричат себе си апостоли, (а не са), и си ги намерил лъжливи;    
3 и имаш търпение, и за Моето име си издържал, и не си се уморил.
   
4 Но имам това против тебе, че си оставил първата си любов.    
5 И тъй, спомни си от къде си изпаднал, и покай се, и върши първите си дела; и ако не, ще дойда при тебе [скоро] и ще дигна светилника ти от мястото му, ако се не покаеш.    
6 Но имаш това, че мразиш делата на николаитите, които и Аз мразя,    

7 Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към църквите: На този, който победи, ще дам да яде от дървото на живота, което е [всред] Божия рай.

Quote
И както преди така и сега песните отразяват празнотата на това поколение и са част от програмирането му. Аз затова съм спрял да слушам музика на 99%, за разлика от преди години когато музиката заемаше над 50-60% от религиозния ми живот. Не може един човек да изтрезнее ако постоянно посяга към чашката. Едва когато човек спре нещото може да започне да изтрезнява от него.
Трябва истинско изтрезняване,защото в това "вино"има много кръв от погинали ,искренно заблудени посетители на "църкви".
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 16, 2010, 02:56:14 AM
След тези излияния ми заприличахте на пророк Илия, който казваше на Господа - само аз останах ревностен за Господа...

Само вие ли сте?
Има остатък, който Господ си е избрал по благодат.
И да се сравнява и приравнява този остатък с лъжевярващите и агентите, които са били внедрени,
да се сравняват и да се поставят под общо име с репресираните хомосексуалисти, дъновисти, окултисти и т. н. - не става!

Както Уочмане ти сам си писал понякога - като ти чета мнението се питам-
"Къде е Бог в цялата работа, къде е Бог в цялата картина? "
Нима Той не е ходил със Своя остатък и не е воювал за него?

Нима Господ ей така, си е решил: Абе много боклук стана там в България, я най- после да родя Уочман и Тихомир и още някои.
Те поне няма да пеят и да Ме занимават със себе си.

За мен темата се изчерпи.
Поздрави!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 16, 2010, 09:44:14 AM
След тези излияния ми заприличахте на пророк Илия, който казваше на Господа - само аз останах ревностен за Господа...

Само вие ли сте?
Първо трябва да посочиш, че някъде сме казали, че сме само ние. Странно какви заключения вадиш от това, когато някой каже каква е реалността и ти веднага заключаваш, че той е "еди какъв си". Дори хората по улицата виждат лицемерието на много от "вярващите" и затова не им стъпват в събранията. И тези ли хора по улицата са "ревностни за Господа", защото виждат ясно тези проблеми?

Второ — не си ли чел, че малцина ще бъдат спасени в края на дните? Странно ли ти е, че мнозинството от вярващите (независимо стари/млади) попадат в категориите, които описахме?

Съвсем точно се изпълняват думите на Христос, че малцина са тези, които ще минат по тесния път.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 16, 2010, 11:27:24 AM
Quote
След тези излияния ми заприличахте на пророк Илия, който казваше на Господа - само аз останах ревностен за Господа...

Само вие ли сте?
Има остатък, който Господ си е избрал по благодат.

Когато Писанието говори за остатък това винаги е свързано с Израел, а не с която и да е друга нация. И това е защото Бог има завет с цялата нация Израел, както и обещания към бащите на нацията - Авраам, Исаак и Яков. Такова нещо не може да се каже за България и следователно цялата ти концепция за прилагане на принципа на "остатъка" към България е невалидна.

Още с потопа и спасението само на 8 души от целия свят Бог показа, че за Него Истината е по-важна от бройката.

Прави впечатление в цялата тази дискусия че много обичаш да вървиш отзад напред в логиката си. Щом имало толкова народ, все някой трябва да е истински, щом толкова поколения са правили нещо, значи е добро и угодно на Бога. Т.е тръгва се от човеците и се правят изводи за Бога, а не обратното - да се тръгне от Бога и Неговото Слово и Истина и да се правят изводи за човеците.

Мен не ме интересува дали има остатък, недостатък, придатък и прочие в България или не. Мен ме интересуват фактите и какво тия факти означават в светлината на Божието Слово. Също така ме интересува изходния път от тази ситуация в която сме към стандартите на Божието Слово и към целите на Божието Царство.

Когато обаче един човек иска да си затвори очите за фактите в името на внушения от рода на "не може да бъде чак толкова лошо положението" - то такъв с това си поведение показва, че не се интересува от Истината и от изходния път, нито се интересува от Божиите цели. Толерирането на фалшификатите доказва незаинтересованост спрямо оригиналните и автентичните неща, което от своя страна доказва негодност за Божието Царство.

А дали фактите и истината разобличават някой друг или мен самия, това е без значение, важното е Истината да осияе и всеки който е за изобличение нека бъде изобличен и който е за похвала, нека бъде похвален. Нека лъжата и тъмнината да бъдат съблечени и нека Истината и Правдата да бъдат наша дреха и наша храна завинаги, не заради личното ни спасение, но заради славата на Този който спасява.

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Shema on February 16, 2010, 16:04:19 PM

Когато Писанието говори за остатък това винаги е свързано с Израел, а не с която и да е друга нация. И това е защото Бог има завет с цялата нация Израел, както и обещания към бащите на нацията - Авраам, Исаак и Яков. Такова нещо не може да се каже за България и следователно цялата ти концепция за прилагане на принципа на "остатъка" към България е невалидна.

Още с потопа и спасението само на 8 души от целия свят Бог показа, че за Него Истината е по-важна от бройката.


Toва, последното е така, несъмнено.

Но  относно казаното по - горе, нима в остатъка  не могат да влизат хора, които са  присадени   към  питомната маслина Израел, без да са наследници по плът на Авраама, Исаака и Якова?


 Нека лъжата и тъмнината да бъдат съблечени и нека Истината и Правдата да бъдат наша дреха и наша храна завинаги, не заради личното ни спасение, но заради славата на Този който спасява.


На това може да се каже само - амин!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 16, 2010, 20:01:33 PM
Quote
Но  относно казаното по - горе, нима в остатъка  не могат да влизат хора, които са  присадени   към  питомната маслина Израел, без да са наследници по плът на Авраама, Исаака и Якова?

Заветът с Израел е на национална основа, т.е всеки който се роди по-плът в Израел е носител на завета. От това става ясно, че не всеки ще е духовен човек и ще има вярата на Авраам, затова имаме остатък, който е по-благодат и вяра за разлика от родените по плът, които не винаги ще имат вяра.

По отношение на присадените езичници обаче, самото присаждане става на основание на вяра, а не по плът. Ето защо за езичниците не може да се говори за остатък, понеже само тези, които са от вяра са наистина присадени, а останалите не са така или иначе. Ето защо термина и концепцията за "остатъка" са приложими само към Израел поради естеството на завета с тях.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: constant on February 18, 2010, 09:10:36 AM
Мислех, че темата е изчерпана, но съм сбъркал :)
Логиката ми била отзад напред, казваш. Вероятно е така. Започнахме с текстовете на старите песни и стигнахте, че те са причините или огледалото за израждането на цяло едно поколение от християни, живели през комунизма.
Нищо, че тези химни са на по 100, 200 години и че такива са пели по времето на Уесли, Муди, Спърджън и др.

Аз казвам друго: именно песните и оскъдното Слово, с което са разполагали са ги съхранили, в това тежко и страшно време.
Аз съм роден през 60 - те и само съм се докоснал до режима, който вече е бил и малко по- лек.
Така, че за тези родени през 70 - те и по- късно едва ли комунизъм, диктатура на пролетариата и "опиум за народа" им говори нещо.
Прочетете книгата "Изтезаван заради вярата си" на Харалан Попов, за да добиете представа за събитията и страданията.

Уочмана пише, че им били давали песнарки, и ги оставяли да се събират, давали им пастори. Това може да е вярно за някъде по големите градове, и то когато вече режимът е бил по- лек. А и в тия условия малцина са били искрено вярващи. Повечето в събранията сигурно са били агенти.

Аз знам за домашни събирания и за милиционерски проверки и обиски.

За песнарките - имам една песнарка от червените, гледам че е издадена печатно и подвързана чак през 1991 г.
Когато аз се присъединих към църквата, виждах песни преписани на ръка, или препечатани на пишеща машина. Дейности извършвани с голяма ревност.

Ако е имало нещо напечатано от печатница, то то е било внасяно контрабандно от Запада.
А това е била незаконна дейност, и който бъде хванат, с такива материали, го чака затвора, както сега ако те хванат с наркотици.

Quote
А дали фактите и истината разобличават някой друг или мен самия, това е без значение, важното е Истината да осияе и всеки който е за изобличение нека бъде изобличен и който е за похвала, нека бъде похвален. Нека лъжата и тъмнината да бъдат съблечени и нека Истината и Правдата да бъдат наша дреха и наша храна завинаги, не заради личното ни спасение, но заради славата на Този който спасява.

Добре казано, Уочман, но не бива да забравяме, че това беше логиката и на Йововите приятели.

Quote
Първо трябва да посочиш, че някъде сме казали, че сме само ние.

Ами Уочман, го каза, Тихо. Той е търсил пролежно дори, но не е намерил нито един. Соломон поне намери един на хиляда. А Господ не намери нито един, но пак прати Сина Си, за да Го пожертва за такива като нас, че да се перчим сега.

Наистина много отрова се е изляла върху това поколение. Но има малцина оцелели, до които съм се докоснал и които са ми помогнали при първите стъпки.
Други, които са ми помогнали с много, са се спасили от тук, като са избягали в свободните страни, и после от там се върнаха за да възстановят делото.

Коментарът ти за остатъка, Уочман, е много добър, гледаш задълбочено Словото и това много помага и на нас, за да се учим.
Но сега живеем в Новия Завет и тясно израилевия поглед е за поучението ни, за да можем да го приложим това знание към нас.
Какво Господ ни казва на нас, чрез Израилевия остатък?

Щом Господ си има остатък избран по благодат, то и сега всички ние сме избрани по благодат. Т. е. всички ние сме един остатък от света, който би трябвало да бъде спасен, кръвта на Господа е платила спасението му.
Но хората от света не желаят това да им се случи.
Малцина са тези, които се спасяват, както пише Словото и брат Тихомир, разбира се :) .
Остатък сме някакъв само.
Хора, призовани навън, от масата.

В Исая се казва, че само остатък от Божия народ ще се спаси, но това оцелялото пак ще пуска корени надолу и ще дава плод нагоре.
И ние сме този плод. Плод на този остатък, защото спасението е от юдеите.

Но ние сме плод, който не идва ей така, спуснат отгоре. Сякаш в България никога не е имало християнство, преди нас?
Трябва да има корен. И ние идваме от корена, който е един малък остатък. Ние сме плода, който Господ е благоволил да даде в БГ, продължение на вярата тук. Защото бройката няма значение пред Господа, нали така. Ние сме резултат на едно разпердушинено, като че ли поколение, но с малцина живи и стоящи пред Господа Божии хора.

2 Кор. 6: 9. като непознати, и въпреки това добре познати; като умиращи, и въпреки това, ето, живеем; като наказвани, и въпреки това неумъртвени;


В Неемия пише, че ревността на Господа, действа за остатъка, който е останал във време на робство. (Неем. 9: 8, 9 )
Аз вярвам, че това се отнася и за България, по време на комунистическото робство.
Поздрави!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 18, 2010, 10:26:38 AM
Мислех, че темата е изчерпана, но съм сбъркал :)
Логиката ми била отзад напред, казваш. Вероятно е така. Започнахме с текстовете на старите песни и стигнахте, че те са причините или огледалото за израждането на цяло едно поколение от християни, живели през комунизма.
Нищо, че тези химни са на по 100, 200 години и че такива са пели по времето на Уесли, Муди, Спърджън и др.

Аз казвам друго: именно песните и оскъдното Слово, с което са разполагали са ги съхранили, в това тежко и страшно време.
Аз съм роден през 60 - те и само съм се докоснал до режима, който вече е бил и малко по- лек.
Така, че за тези родени през 70 - те и по- късно едва ли комунизъм, диктатура на пролетариата и "опиум за народа" им говори нещо.
Прочетете книгата "Изтезаван заради вярата си" на Харалан Попов, за да добиете представа за събитията и страданията.

Уочмана пише, че им били давали песнарки, и ги оставяли да се събират, давали им пастори. Това може да е вярно за някъде по големите градове, и то когато вече режимът е бил по- лек. А и в тия условия малцина са били искрено вярващи. Повечето в събранията сигурно са били агенти.

Аз знам за домашни събирания и за милиционерски проверки и обиски.

За песнарките - имам една песнарка от червените, гледам че е издадена печатно и подвързана чак през 1991 г.
Когато аз се присъединих към църквата, виждах песни преписани на ръка, или препечатани на пишеща машина. Дейности извършвани с голяма ревност.

Ако е имало нещо напечатано от печатница, то то е било внасяно контрабандно от Запада.
А това е била незаконна дейност, и който бъде хванат, с такива материали, го чака затвора, както сега ако те хванат с наркотици.
constant,

Забележи, че пишеш отново по същия начин със същите "доказателства". Тезата ти е, че "старите поколения са били искрено вярващи", под което се има предвид (вероятно), че вярват според правилното учение. И доказателствата са:
— защото песните и Словото са били оскъдни;
— хората са страдали;
— преписвали са ги на ръка или на пишеща машина (т.е. имали са голяма ревност);
— внасяни са контрабандно материали от запада;

Това са изключително чупливи доказателства. Тези доказателства с нищо не показват, че определени хора са ревностни за Бога според истинското учение.

Имаше един човек, който стана цар в Израел, на име Ииуй. Той беше намислил да избие всичките Ваалови пророци и свещеници. Той примами всички тях с престорена ревност:
4 Царе 10:18. Тогава Ииуй събра всичките люде та им рече: Ахаав е малко служил на Ваала; Ииуй ще му служи много.

Днес аз не виждам да има изобилие от живот според Словото (да не говорим за оскъдността от думи у вярващите). Това означава ли, че днешното поколение е ревностно за Бога? Не.

Хората тогава били страдали. А днес не страдат ли тези, които копнеят за правдата? Въвеждат се закони, които толерират ГМО; децата са индоктринирани с порнография, хомосексуализъм, насилие; следят всяка лична кореспонденция; неправда в съда; хората са все по себелюбиви, сластолюбиви и т.н... Усилни времена. Пише, че в последно време ще са усилните времена, а не в някакъв период за малко и след това ще се подобрят преди да дойдат последните времена.

По това време са страдали и много други хора, които не са били вярващи. Всеки от тях е смятал, че е прав и страда несправедливо. Watchman показа примери за страдащи нечестиви хора.

По това време са се внасяли незаконно и разни плочи/касетки на Бийтълс, Елвис Пресли и други материали от западната култура. Да кажем ли, че хипитата в България са имали ревност за Бога, защото са получавали тайно плочи на сатанистите от Лед Зепелин или Доорс или Бийтълс?

А какво ще кажеш за това, че същите хипита по това време са преписвали текстове на тези песни на ръка и на пишещи машини и са ги разпространявали тайно и са ги пяли по сбирките си? Аз лично съм разглеждал такива ревностно написани тетрадки с текстове. Това са хора, които хабер са си нямали от Божието учение.

По твоята логика трябва да ги обявя за праведни/истински/ревностни за Бога според правилното учение.

Ревност може да има, но не според правилното учение. Истината е мерилото, а не какво хората искат. Виж, че всичко, което доказваш е от гледна точка на човека и какво той прави, а не от гледна точка на Бога и какво Той изисква.


Quote from: constant
Quote
А дали фактите и истината разобличават някой друг или мен самия, това е без значение, важното е Истината да осияе и всеки който е за изобличение нека бъде изобличен и който е за похвала, нека бъде похвален. Нека лъжата и тъмнината да бъдат съблечени и нека Истината и Правдата да бъдат наша дреха и наша храна завинаги, не заради личното ни спасение, но заради славата на Този който спасява.

Добре казано, Уочман, но не бива да забравяме, че това беше логиката и на Йововите приятели.
Ако четеш внимателно какво казва Бог за приятелите на Йов, ще видиш, че Бог изобличава, че те не са говорили за Бога според Истината. Това ще рече, че те не са познавали Бога, както Йов. Говорили са лъжа за Бога, а не истина. Чети внимателно.


Quote
Quote
Първо трябва да посочиш, че някъде сме казали, че сме само ние.

Ами Уочман, го каза, Тихо. Той е търсил пролежно дори, но не е намерил нито един. Соломон поне намери един на хиляда. А Господ не намери нито един, но пак прати Сина Си, за да Го пожертва за такива като нас, че да се перчим сега.
Аз не виждам да го е казал. Посочи изречението, където го пише. Аз чета, че той е търсил прилежно и не е намерил нито един. Това на български език означава ли "само ние"? Ако внимателно прочетеш в контекста на изречението, което ти цитира самостоятелно, той говори за хората от миналото поколение.

Вниквайки в това, което е писал, е съвсем неуместно да цитираш, че Господ не намери нито един, защото става въпрос за тотално различни неща.


Quote
Наистина много отрова се е изляла върху това поколение. Но има малцина оцелели, до които съм се докоснал и които са ми помогнали при първите стъпки.
Други, които са ми помогнали с много, са се спасили от тук, като са избягали в свободните страни, и после от там се върнаха за да възстановят делото.
А отровата върху това поколение?

Quote
Коментарът ти за остатъка, Уочман, е много добър, гледаш задълбочено Словото и това много помага и на нас, за да се учим.
Но сега живеем в Новия Завет и тясно израилевия поглед е за поучението ни, за да можем да го приложим това знание към нас.
Какво Господ ни казва на нас, чрез Израилевия остатък?
Проблемът е, че цитираш неща, които са извън контекста на това, което е писано. Цитираш ги и ги приписваш на други ситуации (както по-горе беше цитирал). В пророчествата пише за конкретни неща. В Римляни четем как Павел разсъждава за пророчествата и той разсъждава според това, което наистина пише. Там не казва на Римляните "тук пише, че остатък ще се спаси, значи става въпрос и за вас Римляни". Не. Той ясно говори на аудиторията си от не-юдеи, че става въпрос за физическият народ Израел. Прочети внимателно и ще се убедиш.

Quote
Щом Господ си има остатък избран по благодат, то и сега всички ние сме избрани по благодат. Т. е. всички ние сме един остатък от света, който би трябвало да бъде спасен, кръвта на Господа е платила спасението му.
За спасението на езичниците не се говори като за "остатък". Остатък от какво? Словото говори ясно за остатък от нещо, което е било истинско, но вече не е. Чети внимателно какво пише, а не каквото искаш да пише.

Quote
Но хората от света не желаят това да им се случи.
Малцина са тези, които се спасяват, както пише Словото и брат Тихомир, разбира се :) .
Остатък сме някакъв само.
Хора, призовани навън, от масата.

В Исая се казва, че само остатък от Божия народ ще се спаси, но това оцелялото пак ще пуска корени надолу и ще дава плод нагоре.
И ние сме този плод. Плод на този остатък, защото спасението е от юдеите.
Интересно е каква логика прилагаш. Този пасаж от Исая говори за точно определено бъдеще време. Във времето, когато това ще се изпълни вече ще има МНОГО езичници, които ще подбудят юдеите към ревност. Според твоята логика остатък от юдеите се спасяват и това означава, че и езичници ще започнат да се спасяват.

Вникни внимателно в писаното и за какви времена е писано.

Quote
Но ние сме плод, който не идва ей така, спуснат отгоре. Сякаш в България никога не е имало християнство, преди нас?
Трябва да има корен. И ние идваме от корена, който е един малък остатък. Ние сме плода, който Господ е благоволил да даде в БГ, продължение на вярата тук. Защото бройката няма значение пред Господа, нали така. Ние сме резултат на едно разпердушинено, като че ли поколение, но с малцина живи и стоящи пред Господа Божии хора.
Не си ли чел никога думите:

  10. Така казва Господ Иеова: Ето, Аз съм против пастирите; и ще изискам овцете Си от ръцете им, и ще ги направя да не пасат вече овцете; пастирите няма вече да пасат себе си, защото ще избавя овцете Си от устата им, та да не им бъдат за храна.
  11. Защото така казва Господ Иеова: Ето, Аз, сам Аз, ще потърся овцете Си и ще ги подиря.
  12. Както овчарят дири стадото си в деня, когато се намира между разпръснатите Си овце, така и Аз ще подиря овцете си, и ще ги избавя от всичките места, гдето бяха разпръснати в облачния и мрачен ден.
  13. Ще ги изведа из племената, и ще ги събера от страните, ще ги доведа в земята им, и ще ги паса на Израилевите хълмове близо до потоците и по всичките населяеми места в тяхната земя.
  14. Ще ги паса в добро пасбище, и кошарата им ще бъде на високите Израилеви хълмове; там ще почиват в добра кошара и ще пасат на тлъсто пасбище върху Израилевите хълмове.
  15. Сам Аз ще паса овцете Си, и Аз ще ги успокоя, казва Господ Иеова.
  16. Ще потърся изгубената и ще докарам пропъдената, ще превържа ранената, и ще подкрепя немощната но угоените и яките ще погубя; с правосъдие ще ги паса.


В тези думи се вижда ясно, че овчарите не са пасли овцете, които са им поверени и сам Господ ще се погрижи. За моя живот не виждам заслуга от никой "пастор". Сам Господ ме е учил в много дни на самота.

Quote
2 Кор. 6: 9. като непознати, и въпреки това добре познати; като умиращи, и въпреки това, ето, живеем; като наказвани, и въпреки това неумъртвени;
Ето пак цитат извън всякакъв контекст. Знаеш ли контекста на това, което цитираш? Без да четеш отново, знаеш ли какво пише в предния пасаж? А в следващия?

Quote
В Неемия пише, че ревността на Господа, действа за остатъка, който е останал във време на робство. (Неем. 9: 8, 9 )
Аз вярвам, че това се отнася и за България, по време на комунистическото робство.
Думите "аз вярвам" не доказват нищо. Трябва да има здрав разум при доказателството, а не лично мнение (което да не заблуждава читателите с думата "вярвам").

Не съм срещнал някой Божий мъж да говори пред хората и да каже "аз вярвам, че този пасаж означава еди какво си". Винаги думите им са били "да, да" и "не, не".
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: small axe on February 18, 2010, 14:43:03 PM
В общи линии , доколкото виждам , това за което си говорите и дискутирате е основно дали старите тн.песнарки са точни и не отговарят изцяло на Писанията и от това се правят изводи за истинноста на вярата на употребяващите подобни помагала.

На първо място , на базата на песнарките не би могъл да се прави категоричен извод .Щом не би могъл , много от написаното горе е чисто субективно.

Ако иска някой , може да не ги употребява , тези песнарки и да пее песни които счита за коректни спрямо Писанията.Ясно и просто и правилно , разбира се.
Може и да предупреди другите относно това , както пишете с Уочман.ОК.

Но да казва някой че от предното поколение , по предното и тн. няма Божии хора не е правилно.

Уочман каза че не е открил такъв , при това е търсил прилежно.Явно е нужно още по - прилежно.Понеже такива хора има.

Нима Господ е несправедлив , да забрави страданията на неговите заради Него по комунистическите затвори???Те са страдали заради Христа , не са хипита или хомосексуалисти....Те са страдали заради Христа , понякога са имали само възможността да си попеят в карцера , нямали са Писанията.И са пяли , може и да са пяли и тази песен , сигурно не са я възприемали себично.

Вероятно ако им беше обяснено , щяха да кажат , вярно може и по коректно и точно да се напише , наистина и да я поправят.

Знаем , че Бог не е несправедлив ,да забрави делата на вяра на своите.

Нека не се мъчим да определяме кой е Божий и кой не , без да видим живота му и плодовете му.По разни песни не можем да определим това , можем само да страним от песни които не ни се виждат правилни , и това е добро.

Ето например две имена които мога да дам на хора минали през комунистически ад и устояли във вярата.Не знам какви са им деноминационните убеждения и какви песни са пяли , просто съм чел биографиите им , и на единият съм слушал доста изказвания (Вурмбранд)

Митко Матеев и Рихард Вурмбранд ( посочвам ги понеже Уочман не е открил ни един , ето аз съм открил тези)
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 18, 2010, 15:00:27 PM
Аз знам вярващи, които са страдали заради този Христос, за когото четат от книжките и слушат от проповедите. Но ако стане въпрос за Христос от Библията, той се различава от техния Христос по много параграфи. Обаче тези хора смятат страданието си за валидно.

За кой Христос става въпрос? Ако е за Библейския, как можем да се поучим от това, къде са примерите, които са ни оставили? Ако толкова величаят еди какви си хора и какви песни пяли, тогава защо тези песни не са по Писанията?

Относно това, че Watchman е изследвал — ставаше въпрос за толкова много години. Странно е след толкова години да не е намерил нито един. Това, че може да има никъде не го е изключил. Проблемът беше сред толкова много народ и толкова много години как така поне един не се е появил.

Това ясно показва, че истинските Божии хора са били толкова малко, че е трудно да се издирят.

Обаче е интересно, че познаваш Вурмбранд... Watchman говори за българи, които да покажат ясен пример тук в България.

Ако ще е това, аз познавам Месията, защото му виждам думите и примера в Словото. Познавам и Павел, на когото виждам думите и делата. И между другото Павел е от доста старо поколение.

Говорим за примери тук в страната. И отново казвам — това, че не е намерил за толкова години човек е много стряскащо.

Обаче вие се хващате за 2 думи и почвате да вадите изводи, които никога не са направени. Вижте реалността. Вникнете в това, което се пише. Не пишете от 2 думи, като че трябва тука да се затапваме един друг.Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: small axe on February 18, 2010, 17:11:53 PM
Уочман не е казал , че няма ,  а ,че не е открил той самият.Явно съм се изразил неточно.
Аз посочих двама които съм открил.Да оставим Вурмбранд , не е българин румънец е с еврейски корени.
Митко Матеев , обаче е българин , Христо Кулишев също.Има и други пострадали по времето на комунизма.
Смятам че те са страдали за Христа , разкрит ни в Писанията.И  Господ няма да подмине това.

Аз съвсем не искам да затапвам някой човек , нито да се заяждам.
Просто разменяме мисли , както посочих горе , съм се изразил неточно спрямо Уочман.Но все пак съм посочил , че е нужно още по - прилежно да се търсят верни хора в близкото минало , Господ не е оставил християните днес без пример от вчера.

Quote
Проблемът беше сред толкова много народ и толкова много години как така поне един не се е появил.
Ами всичко опира до това , че за да видиш пример на някой човек е нужно да видиш живота му , да поживееш с него , или да имаш свидетелства за него.Зависи и от собствените ни критерии за това какъв е нужно да е този Божи човек.Той не е без недостатъци , но едно важно нещо за него би било , че е жертвоготовен заради Христа и за братята и че ги обича.Аз съм виждал такива братя.

Иначе относно стряскащото охладняване и отстъпление от истината , както и залитането по странни учения , не само у нас , си прав Тишо.Наистина е стряскащо , но и насърчително , понеже е предсказано за последните времена.
Също е стрякащо и заслепението на всяка една от тези групи , които са самодоволни и се мислят за прави.Трябва да изпитваме себе си.

Плодовете на Духа , и любовта между братята са показателни за това къде се намират.На пътя , или извън пътя.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 18, 2010, 18:44:01 PM
Quote
Митко Матеев , обаче е българин , Христо Кулишев също.Има и други пострадали по времето на комунизма.

Казваш, че си ги бил намерил тези хора - моя въпрос е КЪДЕ ги намери, на страниците на някои книжки или в реалния си живот, където на дело и на яве можеш да изпиташ дали са духовни човеци или не? И забележи, а не казвам че не е имало Божии човеци, а че не съм намерил нито един ЗРЯЛ И ДУХОВЕН човек. Може някой младенец във вярата да стане мъченик и да умре или страда за вярата, това не го прави зрял и духовен човек, който може да води Христовото тяло в правите и истинни пътища.

Аз от първия ден в който съм повярвал бях готов да бъда гонен, мъчен и убит, но това да стана духовен човек и да разпъна плътта си се оказа доста по-труден процес от готовността за мъченичество. Също така трябва да обърнеш внимание на това, че и Вурмбранд и Митко Матеев са повярвали преди комунизма и са били изложени на друго влияние, а аз говоря за евангелистите под комунизма, които са били модифицирани от него.

В интерес на истината - румънците ми се струват доста по-напред в Божиите неща от българите. Румънския народ плати с кръв промените и дори екзекутира диктатора си, докато нашия Бай Тошо - с возеше в луксозни коли охраняван от Бойко Борисов, който дори стана премиер. Разликата е огромна. Струва ми се, че същата разлика има и в духовния растеж между българските и румънските християни. Но това е само предположение.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: small axe on February 18, 2010, 19:43:12 PM
За румънските християни съм съгласен напълно, и аз имам подобни преки наблюдения.

Когато писах за Метеев например , писах понеже тези хора са устояли големи трудности и от тях има плод тук там в България.Те са били пример за хората около тях.
Това дали са били младенци , или духовно зрели вярващи , не можеш и ти да го знаеш , нито може да стане абсолютно ясно от разни песни в песнарки.Вероятно лично те са били , или са станали впоследствие.

Вярно е че след комунизма , нещата са се променили и днес го усещаме.

Колкото до днешните зрели вярващи които трябва да са пример и къде са те?

Незнам за теб , или Тишо , вероятно примерите които сте имали като млади християни не са били добри , в учение , а може и в живот.Аз съм имал и имам добри примери .Вероятно някои различия в разбирането ни ( с вас) , да ви правят скептични относно тези ми думи , но това мога да ви напиша.
Не са много примерите на истински Божии мъже и жени , но те и никога не са били много , нали?

Ти , доколкото разбирам , имаш един пример за Божи човек , поне така си споменавал и това е Арт Кац.Това е добре , следвай този пример и дано все повече да се оприличаваш на Господа , което целта на всеки от нас.Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 18, 2010, 19:54:29 PM
Ами всичко опира до това , че за да видиш пример на някой човек е нужно да видиш живота му , да поживееш с него , или да имаш свидетелства за него.Зависи и от собствените ни критерии за това какъв е нужно да е този Божи човек.Той не е без недостатъци , но едно важно нещо за него би било , че е жертвоготовен заради Христа и за братята и че ги обича.Аз съм виждал такива братя.
Бих искал да коментирам част от тези думи:
1. "собствените критерии" — Няма място за собствени критерии тук. Критерият за Божий човек е само един и той е да ходи по Бога. Да ходи по Бога, означава да познава Бога. Да познава Бога, означава да пази Словото Му. Поради "собствените критерии" тук дъвчем тази тема, защото аршинът е различен. За един аршинът е "жертвоготовност и любов", за друг "контрабанда на набожни материали". За Бог аршинът е — Неговото Слово. Накрая съдът ще бъде според Неговото Слово.

2. "не е без недостатъци" — това твърдение съм го чувал много пъти като извинение за фундаментални грешки на лъжебратя — той брат, не може да не сгреши — и става въпрос за прелюбодейство примерно, където няма и покаяние след това. Ако човек вярва в друг Христос, това не му е недостатък, а е огромна заблуда, която ще го заведе във вечен огън. Затова трябва да правим разлика между това дали някой мляска като яде и дали казва, че е брат, а е блудник, сребролюбец, идолопоклонник и т.н...

3. "жертвоготовен заради Христа и за братята, че ги обича. Аз съм виждал такива братя" — аз съм виждал такива лъжебратя. Проблемът е, че всичко това е временно и без корен. Плодът на един Божий човек не се състои в мерак и любов. Петър беше такъв мераклия. Видяхме докъде стигна — трябваше да мине през голям урок. След този урок не беше същия, но с друг характер. Това вече е плод и то траен.

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 18, 2010, 20:05:07 PM
Не са много примерите на истински Божии мъже и жени , но те и никога не са били много , нали?
Именно оттам тръгна разклонението на темата, че били много, които пеели от песнарките и значи всичко е наред.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: IvanQS on February 18, 2010, 20:43:49 PM
Когато човек отиде в пивница може да си помисли,че всички хора са алкохолици.

Когато отиде в библиотека ,може да си помисли,че всички са учинолюбиви.

Когато отиде в "църквата"на пастор еди кой си и види вътре  симпатизантите на неговото учение,може да си помисли,че всички са такива и да се отчае.
 Тези които си приличат се привличат.

 Наистина неможем да видим истински и посветени вярващи там където те никога няма да останат и не е тяхната естествена среда.
И така,коя е естествената среда на истинската църква?
Когато всеки си отговори на този въпрос чрез Божието Слово ,то там ще намерим такива хора.

Да твърдим,че няма означава,че не сме попаднали в тази среда .
Признавам ,за себе си,че  в България "пасторското християнство" е с подменен образ от този описан в Словото. Следователно служи на друг господар.
Със сигурност обаче,след като се обсъжда тази тема има истински християни някъде.

Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: small axe on February 18, 2010, 21:50:14 PM
Тишо , надявам се разбираш , че под недостатъци не визирам -прелюбодеец , блудник , сребролюбец , идолопоклоник или вярващ в един друг христос...

Говоря за други недостатъци които всички ние , включително и ти имаме.
Ако за теб Божии мъже са само такива дето са с еднакъв с Христовия характер , то значи тогава и ти не се смяташ за Божий мъж.

Аз считам че Божиите мъже са хора които се стремят да подражават на Христа , и са в процес непрестанен на промяна на характерите си , в крива насочена нагоре.Хора които са със смирен и съкрушен дух , търсещи Божието лице в молитва.Те , обаче са несъвършени и имат някой недостатъци с които се борят.Това визирам като казвам недостатъци.

Аз самият имам много такива с които се боря и моля Господ да ме променя.Например лесно се гневя , не съм много гостоприемен и милостив , такива неща които са много важни , и за които се опитвам да се променям като разчитам на Божията милост и сила..Вероятно имам и такива за които съм в неведение , или се заблуждавам.Колко е добре да има човек приятели братя до себе си които да го коригират.Това е и един от естествените процеси в Христовото тяло.

А че всички претендираме критеиите ни за оценка да са от Писанията , смятам не е нужно да се убеждаваме..
Нужно е да се стремим да бъдем съвършени , както е съвършен и Небесният ни Отец.Това е целта.


За това говоря , не за явни , или тайни грехове (от които  никой от нас не е застрахован).
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: The Disciple on February 28, 2010, 21:17:28 PM

      Целият  проблем е че  вие  подхождате към тази песнарка с  жестоко предубеждение,
че  тия   песни ги били пяли  еди-какви  си и  еди-какви  си  хора които  години  наред(
според  вас)  не  били  мръднали  в  вярата.
       Божието  слово  обратно  ни   казва  да  не  съдим   другите   и  че  'Всеки  за  себе  си  ще  отговаря  пред  Господа",
    дали  тои  е  мръднал  в   вярата  или  не - тебе  що  ти  е???
Пред  своя  си  Господар  тои  стои  или  пада! Кои си ти да съдиш  чужд слуга?
           А  Тихомир  изобщо излиза вън от Словото, защото  то ни заставя  "да   се  наставляваме  един  друг с псалми , химни  и  Духовни  песни"
    Тои  ни  казва  че  "живота  не  бил  само  музика"  така  че  немало  нужда   да  се  пее.
     Къде  го  пише  това  в  Библията?

       Самата  книжка  не ви е виновна  с нищо.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 28, 2010, 21:45:59 PM
Quote
Целият  проблем е че  вие  подхождате към тази песнарка с  жестоко предубеждение,
че  тия   песни ги били пяли  еди-какви  си и  еди-какви  си  хора които  години  наред(
според  вас)  не  били  мръднали  в  вярата.
       Божието  слово  обратно  ни   казва  да  не  съдим   другите   и  че  'Всеки  за  себе  си  ще  отговаря  пред  Господа",
    дали  тои  е  мръднал  в   вярата  или  не - тебе  що  ти  е???

Като се има предвид, че някога съм ги пял тези песни от червената песнарка - не може да се твърди, че предубеждението има нещо общо с критиката към нея. Точно обратното - по-скоро бих могъл да съм предубеден в нейна полза, не обратното. Критиката е в следствие с нейната несъвместимост с Писанията, и доказано лошия плод от повечето й текстове.

Целта на тази критика, не е да се съди този или онзи без причина, а да се изясни трагичната ситуация със християните от това поколение - да се вземе поука и новото поколение да може да се предпази от същата клопка. Това е целта, а не съдене само по-себе си.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: strannik on March 05, 2010, 19:31:15 PM
Здравейте. Тази тема ме заинтригува, поради което разгледах всички постинги по нея и с усмивка от прочетеното, ще се включа и аз. Защото хвалението е най прекрасното нещо! Нека си спомним, кои бяха на чело на Израйлевата войска по времето на Давид, как паднаха Йерехонските стени по времето на Исус Навин и какво правеха Павел и Сила в тъмницата, че да стане трус и да паднат всички окови и да се отворят всички врати, според записаното в Деяния. (ще прочета от Цариградския превод)
"И посреднощ Павел и Сила молеха се и славеха Бога; а запрените ги слушаха. И внезапно стана трус голям, така щото поклатиха се основанията на тъмницата, и тутакси отвориха се всичките врата, и на всичките оковите се развързаха. И като се събуди стражарът и виде отворени вратата на тъмницата, измъкна нож и щеше да се убие, понеже мислеше че са избегнали запрените. Но Павел извика с висок глас и рече: Недей струва никое зло на себе си; защото всинца сме тука. И поиска стражарът свещи, вскочи вътре, и разтреперан падна пред Павла и Сила; и изведе ги вън и рече: Господа, що требва да сторя за да се спася?"
Когато прочете тази част от Деяния на Апостолите, всеки пламтящ и горящ с Божия Дух Християнин, просто няма как да не се възрадва и въздаде Слава на Живия Бог! Та, най правилен отговор на всичко дискутирано в тази тема, може да ни даде само Един! Исус Христос. А именно това са думите Му в Словото, които Той каза на самарянката — " Но иде час, и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с Дух и Истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му. Бог е Дух; и ония, които Му се покланят, с Дух и Истина трябва да се покланят."
Ето това е отговора на въпроса! Ако човек не е кръстен с Божия Дух и с Божия Огън от Господ Исус Христос, както каза и Йоан Кръстител /Матея 3:11/, ако ще и от 100 песнарки да пее, пак това не ще е истинско поклонение с Дух и Истина! Но ако човек е кръстен според думите на Йоан Кръстител, не просто с Божия Дух, но и с Огън, то непременно в такъв човек идва момент на израстване и на осъзнаване, че най добре на Бог се въздава Слава, когато човек се абстрахира от всякакви песнарки, шрайфпроектори, наизустени текстове и остави Божия Дух да положи думите Си на хваление в сърцето му. Тогава Той просто забравя за всякакви песни и текстове и започва да твори не само текста, но и мелодиите на нови песни, които Духа му дава в сърцето! Песни не за пред човеци, а за пеене в скришната стаичка, пред Бог в Неговото присъствие!
И тук картината е наистина тъжна и по скоро трагична, защото дори и с минимално израстване един Християнин би усетил мириса на блатната религия и застоялата вода. А факта, че мнозинството в църквите не усеща тази воня, но им харесва да си стоят там, всеки в своя си клуб по интереси, е достатъчно показателен, че тия човеци нямат никакво израстване. Така че песните от песнарките са за младенците и сучещите. Но за порасналите има Нова Песен!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on March 05, 2010, 19:37:54 PM
Quote
Така че песните от песнарките са за младенците и сучещите.
Ти би ли хранил децата си с отрова, а на жена си да даваш добра храна?
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: IvanQS on March 05, 2010, 20:36:22 PM
Quote
Песни не за пред човеци, а за пеене в скришната стаичка, пред Бог в Неговото присъствие!

Да разбирам ли ,че човек не трябва да присъства на пятите от теб песни?  :)
Кое е правилното?
 Да пееш вярно или да пееш от сърце?
Хвалението пеене ли е или отношение?
Молитвата  редене на думи ли е или отношение?
Любовта не е емоция ,а отношение,вярата начин на живот.
Артисти или посветени в Истината.
Кое формира нашето отношение към Бог и разбирането ни за Неговата воля?
Проблема на песнарките е по дълбок,те носят послание със себе си.
Песните и текстовете имат своето вдъхновение ,цел и посока.


Филипяни 1 глава

9 И затова се моля, щото любовта ви да бъде все повече и повече изобилно просветена и всячески проницателна,     
10 за да изпитвате нещата, които се различават
, та да бъдете искрени и незлобни до деня на Христа,    
11 изпълнени с плодовете на правдата, които са чрез Исуса Христа, за слава и хвала на Бога.


Кое е доброто, изпитвайте сами чрез Словото и Божия Дух ще ви даде разбиране.

1 Солунци 5:21
Всичко изпитвайте; дръжте доброто
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: strannik on March 05, 2010, 20:55:09 PM
Quote
Ти би ли хранил децата си с отрова, а на жена си да даваш добра храна?

Предполагах, че ще ми зададете подобен въпрос. Истината е, че ако аз имам деца /разбирай по дух/, никога не бих им препоръчал или пък дал песнарка за хваление, защото имам нещо много по добро! Та аз самия изгорих преди 10 години моята заедно с един куп други книги претендиращи за християнски, но пълни с лъжите на дявола! Но написах това в края на предния си постинг заради онези, малките, които все пак в незнанието си са отишли да търсят Исус с искрено сърце, там където ги използват тези песнарки! Та аз самия още като невръстно дете съм ги пеел с баба ми през комунистическо време. И то разбирай пак, онези от тях, които се броят на пръсти измежду всички там 700 песни. Даже още си спомням една, която пеехме всяка вечер преди лягане. Това малко или много ме научи още от 5-6 годишен на страх Божий, че има Бог който ме наблюдава. И посочи ми, ако виждаш отровно в тази песен!

"Бог ме вижда всеки час, знае Той що правя аз,
ходя ли или седя, смея ли се или скърбя,
слуша Той и всеки глас, знае и що мисля аз.
В слънчева виделина и в среднощна тъмнина,
всеки друг когато спи, Бог над мене вечно бди.
О велики Боже Ти, Който близ си винаги,
покажи ми пътя Твой, за небесния покой."

Какво виждаш в тази песен, не е ли тя, чисто и просто една детска /бебешка/ молитва.

след малко ще отговоря и на другите
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: strannik on March 05, 2010, 23:28:46 PM

Quote
Да разбирам ли ,че човек не трябва да присъства на пятите от теб песни?  :)
Първо трябва да уточним, къде е скришната стаичка! Тя е вътре в сърцето! Да се затвориш в скришната си стая никак не значи, че трябва задължително да се скриеш някъде физически. Ти може да си обиколен от 400 човека в събрание и пак да се скриеш в скришната си стая! И тогава като пееш, пееш не за пред човеците, а пред Господ, когото любиш! Това имах в предвид. Същото е и за молитвата! Защото нашите очи /разбирай духовните/, трябва да гледат към небето, тоест да не мислим за други странични неща, но да сме напълно съсредоточени в думите, които пеем или изговаряме в молитва.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on March 05, 2010, 23:43:27 PM

Quote
Да разбирам ли ,че човек не трябва да присъства на пятите от теб песни?  :)
Първо трябва да уточним, къде е скришната стаичка! Тя е вътре в сърцето! Да се затвориш в скришната си стая никак не значи, че трябва задължително да се скриеш някъде физически. Ти може да си обиколен от 400 човека в събрание и пак да се скриеш в скришната си стая! И тогава като пееш, пееш не за пред човеците, а пред Господ, когото любиш! Това имах в предвид. Същото е и за молитвата! Защото нашите очи /разбирай духовните/, трябва да гледат към небето, тоест да не мислим за други странични неща, но да сме напълно съсредоточени в думите, които пеем или изговаряме в молитва.
Твърденията за "пеене в скришната стаичка" не съм го срещал в Словото. Христос пя заедно с учениците си и не пише, че е пял в скришната си стаичка. Това за скришната стаичка е казано точно за определена цел и тя не е била за пеенето.

За "духовни очи" също нямаме израз в Словото. Там се говори за очи и за сърце. Сърцето не вижда, а очите виждат.

Също съветът да не се мисли за "странични неща" е по-скоро базиран на източна философия, отколкото на Божието Слово, защото аз чета как Давид се е оплаквал за проблемите, които е имал и как е бил гонен от нечестивите и как нечестивите са вършили зло чрез закон и т.н...

А и какво наричаш "странични неща"? Аз съм чувал много пъти в разни набожни събрания да казват на хората да забравят за проблемите си и да не мислят за тях. Това е точно източна философия и бягство от реалността. Никъде в Божието Слово няма да намерим такива призиви или заповеди.

Гръцката философия е наложила мислене, в което "странични неща" се нарича всичко, което не е религиозен ритуал, който включва молитва, четене на религиозна литература и изършване на религиозни действия. Всичко останало се нарича "странично" и "светско".

В Словото чета, че трябва да сме фокусирани върху Божието Слово, а там има доста неща, които днес се наричат странични. Едно от тях е това как ходим по голяма нужда. Друго е как се обличаме. Трето е как си сеем земята. Четвърто е как си строим къщата. Пето е какво ядем. Шесто е как да съдим праведно. Това са все неща от Словото. Те странични ли са ако мислим за тях?

Ако да, тогава защо изобщо са били споменавани в Божието Слово, за което се говори, че е Истина, а не странични неща?
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: strannik on March 06, 2010, 00:41:39 AM
Тихомире, аз имам в предвид конкретно момента, когато един Християнин е застанал пред Бог в молитва и за да принесе хвала! Физически, той може да е на колене или изправен, с издигнати ръце или пък събрани, но когато човек застане пред Бог, той застава на първо място със сърцето си! Тук за този момент, аз казвам, че е добре да внимава на думите си и да е съсредоточен, особено при хваление, защото тогава е твърде възможно, особено ако пее от запомнени песни, да пее механично, а умът му да се разсее примерно по някоя работа през деня, която има да върши! В такива моменти, в които устата пее механично, а умът мисли за други работи, пеенето е напълно напразно! Колкото до скришната стая, Исус говори за нея, когато поучаваше да не бъдем, като фарисеите, които се молят за да ги гледат, защото те обичат да се показват пред човеците и така взимат наградата си! Елементарно е да разсъдим, че същото е и за хвалението и ми е много чудно как го правиш на въпрос! Аз лично съм виждал такива, които пеят за да се похвалят. Това не е угодно на Господ. А с твърдението си, за духовните очи, направо "ме хвърли в тъч" :), защото е пълно с примери!
Quote
За "духовни очи" също нямаме израз в Словото. Там се говори за очи и за сърце. Сърцето не вижда, а очите виждат.
Спомни си думите на Исус: "И Исус рече: За съдба дойдох Аз на тоя свят, за да виждат невиждащите, а виждащите да ослепеят. Ония от фарисеите, които бяха с Него, като чуха това, рекоха Му: Да не сме и ние слепи? Исус им рече: Ако бяхте слепи, не бихте имали грях, но понеже сега казвате: Виждаме, грехът ви остава."
Как мислиш Тихомире, за каква слепота говори тук Исус? Физическа или духовна?
Разбира се, че духовна! А ако има духовна слепота, то значи, че има и духовни очи!
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on March 06, 2010, 02:56:46 AM
Quote from: strannik
Първо трябва да уточним, къде е скришната стаичка! Тя е вътре в сърцето! Да се затвориш в скришната си стая никак не значи, че трябва задължително да се скриеш някъде физически. Ти може да си обиколен от 400 човека в събрание и пак да се скриеш в скришната си стая!

Нека погледнем внимателно мястото където Исус говори за "скришната стаичка":

Мат. 6:5  И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
Мат. 6:6  А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].


Ако твоята теория, че скришната стаичка е в сърцето, то лицемерите за които говори Исус, биха могли да възразят и да кажат - да ние може да сме се молили в синагогите и по ъглите, но бидейки там, ние сме пребивавали в скришната стаичка на сърцата си.

Вместо това текста ясно показва контраста между това човек да се моли публично - и скришно у дома. Принципно аз не съм против да се търси смисъл в Писанието и отвъд буквалното значение, когато това е възможно, но ние винаги трябва да сме стъпили здраво на буквалното значение на текста преди да отиваме в нещо повече от това. Когато обаче се стига до там, че "духовното значение" да влиза в пряк конфликт със буквалното, то това е сигурен знак, че разсъжденията ни не са поели в добра посока.

По отношение на духовните очи, може би най-близкия пасаж до този термин е:

Еф. 1:18  и да просвети очите на сърцето ви, за да познаете, каква е надеждата, към която ви призовава, какво е богатството между светиите на славното от Него наследство,

Думата преведена като сърце обаче въобще не е гръцката дума за сърце (kardia),  а е думата dianoia, която означава ум, разбиране, интелект, мисъл. С други думи Павел се моли очите на ума да бъдат просветени, т.е способността на ума да схваща, мисли и разбира.

Когато един човек разбира, това е равносилно на виждане. И обратното, когато не разбира, на слепота.

2Кор. 3:14  Но техните умове бяха заслепени; защото и до днес, когато прочитат Стария завет, същото покривало остава, като не им е открито, че тоя завет преминава в Христа.

Тук се вижда ясно, че термина слепота/заслепяване се използва за ума. И въобще темата за слепотата на ума е широко залегнала в Писанията и си струва да се изследва.

Очите на ума обаче не са единствения аспект, засягащ очите в Писанията, отделно от физически очи разбира се. Исус говори за нещо, което е доста интересно защото засяга едно учение, което не е много разбирано от християните от това поколение. Думите на Исус са следните:

Лука 11:34  Светило на тялото ти е твоето око; когато окото ти е здраво, то и цялото ти тяло е осветлено; а когато е болнаво, и тялото ти е в мрак.
Лука 11:35  Затова, внимавай, да не би светлината в тебе да е тъмнина.
Лука 11:36  Ако, прочее, цялото твое тяло бъде осветено, без да има тъмна част, то цяло ще бъде осветено, както кога светилото се осветява със сиянието си.


Когато Павел говори за очите на ума, той говори в множествено число. Обаче в този пасаж Исус говори в единствено число, и не казва "очи", но "око". Аз не мисля, че този факт е за подценяване. В този случай става въпрос за някакво око, което е светило на тялото. Както очите на тялото вкарват светлина и чрез нея човек вижда и се ориентира къде да ходи и как да стъпва, така и очите на ума вкарват светлина в разбирането и човек вижда добрия път по който да върви и лошия път, който да избягва. В същото време обаче - има още едно око, което не е очи, но само око. То вкарва светлина в цялото тяло, и интересното е че Писанията на практика изясняват кое е това око. Ако погледнем в книгата Откровение ще намерим следния пасаж:

Откр. 5:6  И видях между престола и четирите живи същества между тях и старците, че стоеше Агне като заклано, което имаше седем рога и седем очи, които са седемте Божии духове, разпратени по цялата земя.

Този пасаж е ключов защото тук съвсем ясно се заявява, че когато става въпрос за око, всъщност се говори за духа. Затова, когато Исус казва, че окото е светило на тялото, то Той всъщност има предвид, точно това, което е записано в книгата Притчи:

Пр. 20:27  Духът на човека е светило Господно, Което изпитва всичките най-вътрешни части на тялото.

Не случайно Исус говори за око в единствено число, защото човека има само един дух, а Агнето очевидно има седем (но това е друга тема).

По интересното е че Исус казва, че окото е светило, което осветява цялото тяло, а Притчи казва, че духът е светило, което изпитва всички най-вътрешни части на тялото. От това идва да се разбере, че процеса на изпитване е процеса на осветяване. Сиреч, когато ти изследваш и изпитваш нещо, и то стане ясно, то именно това ставане открито и ясно е неговото осветяване. И това е напълно логично, защото в една тъмна стая нещата които са в нея не са ясни, но когато бъдат осветени, те стават разкрити и ясни.

С други думи, термина духовни очи е по-скоро неточен, защото духът на човека е око и светило сам по себе си. Докато очите на ума са очите на разума и интелекта.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Kubrick on February 10, 2012, 12:31:00 PM
Jason Upton?
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 10, 2012, 12:41:34 PM
Quote
Jason Upton?

Чувал съм го като име. Сега търсейки за него, първото видео, което излезе беше ето това (http://www.youtube.com/watch?v=M3OXAYSrAw8).

Кръчмарска обстановка, музиканти изглеждащи като кръчмарска банда. Повтаряне на фрази като мантра, много посредствено пеене...

Погледнах и някои други видеа. За мен този човек е представител на отстъпилото християнство, което е готово да приеме Антихриста с отворени обятия.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: mak on February 10, 2012, 13:13:14 PM
Quote
Jason Upton?

Чувал съм го като име. Сега търсейки за него, първото видео, което излезе беше ето това (http://www.youtube.com/watch?v=M3OXAYSrAw8).

Наистина имах желанието да видя какво има в това видео, и веднага насочих мишката към линка и натиснах. Времето което можах да издържа този бълвоч да влиза в очите ми и ушите ми беше точно 7 секунди, от които сигурно 0,5-1 секунда съм изгубил насочвайки мишката към "Close x" бутона. Можеби тази ракция беше такава защото всичко това имаше намерение и се предполагаше да се представи като "хваление" на живия Бог, ако беше нещо което нямаше такъв предтекст, можеби щях да издържа нещо повечко секунди.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Kubrick on February 10, 2012, 15:48:44 PM
Е тогава какво стана? Няма нито един?
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 10, 2012, 16:05:06 PM
Quote
Е тогава какво стана? Няма нито един?

За тебе Jason Upton  да не беше последната надежда?

Музиката в това поколение е едно от най-мощните оръжия на врага. А "християнската" музика едно от най-коварните. Ето защо един тотален и продължителен ПОСТ от всякаква музика, би бил полезен на всеки впримчен в клопките на музиката.

След което е нужно едно много сериозно обновяване на ума, според фундаментите на Божието Слово. Нужно е човк да си изясни, КОЙ Е БОГ, и кои сме ние и защо Бог ни е създал на земята и към какво сме призовани. И след като човек си изясни тези неща и освети себе си за Божиите цели на земята, едва тогава ще може да има по-трезв поглед относно музиката и ще може да направи по-безопасен избор относно това какво би било ползено като музика в контекста на Божиите цели и Царство.

И ако трябва да цитирам едно твое изказване от друга тема:

Quote
Вече положението опря до там, че видиш ли костюмиран, помпозен и надут проповедник с микрофон в ръка да се пени и да хвърля хората наляво и надясно, БЯГАЙ колкото се може по-далеч!

Същото нещо може да се каже и за тези музиканти, защото зад тях, тяхното мислене и музика стоят точно такива проповедници. Трябва да можеш да видиш ЦЯЛАТА картина, а не да се дели на части - проповедници, музиканти, пастори и прочие. Не! Всичко е част от СЪЩАТА вавилонска система на смесване между Божието и светското.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Kubrick on February 10, 2012, 17:15:53 PM
Съгласен съм. Просто аз съм бил музикант в група за хваление и в момента хем осъзнавам реалността на нещата, хем ми е трудно да се лиша от абсолютно всякаква музика.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 10, 2012, 17:21:23 PM
Ще се научиш. Аз съм бил сигурно повече от тебе в тези неща.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 10, 2012, 17:28:06 PM
Quote
хем ми е трудно да се лиша от абсолютно всякаква музика.

Ако забележиш какво бях написал, че видиш, че човек трябва да се отдели за Божиите цели. Тогава ще му бъде лесно да остави всичко, защото сърцето му ще бъде пълно с Божиите неща. Но ако сърцето е празно и лишено от разбиране, тогава ще има нужда от такива работи, като музика да го запълват и ще му бъде много трудно да остане "на сухо".
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Kubrick on February 10, 2012, 17:31:08 PM
Винаги съм се възприемал, а и хората около мен са гледали на мен като: ПОЕТ. От ранно детство пишех стихотворения и разкази. Преди 6 години започнах да свиря на китара. Баща ми е меко казано МЕЛОМАН. У нас е пълно с музика и филми. Отгледан съм в културна среда. Сега може да разберете пред какво съм поставен. Преди малко прочетох и темата за таланта и съм съгласен с написаното там. Когато няма чак толкова голямо очакване и тежест върху таланта, някакси човек е по-спокоен да ги пусне тези неща.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Tihomir on February 10, 2012, 17:46:25 PM
Музиката си има своето място, но не по начина, по който се вижда масово в набожните среди. И тук не говоря за стилове или инструменти или това дали се ползва диесер или се правят софтуерно неща. Тези последните са само покривалото на основата, на която се гради.

Основата на първо място не е базирана върху познаване на Писанията. Виж текстовете дори на песните в Псалмите. Защо днес не се пее:
Псалми 11:5. Господ изпитва праведния; А душата Му мрази нечестивия и онзи, който обича насилие.

Защото хората вярват в друг бог, в чието слово тези думи липсват.

Ето ти малък пример за това, че музиката днес е изградена на друго слово. Ако пеят тези неща, или Псалм 139:22, няма да посмеят да направят нито един концерт пред езичниците или да печелят хиляди или милиони от продажба на музика. Обаче когато говорят като света и мислят като света, светът тях слуша и ги приема и им купува дори музиката и няма проблем с нея.

Работата не е да се направи "правилната музика" или да се направи "правилния текст". Важното е да се ползва музиката по правилния начин от правилните хора, както и от правилните слушатели. Евреите не пееха песните си пред езичниците:
Защото там ония, които ни бяха пленили, Поискаха от нас да пеем думи; И ония, които ни бяха запустили, поискаха веселие, казвайки: Попейте ни от сионските песни. Как да пеем песента Господна В чужда земя?

Може много да се говори по случая, но не е идеята да почне човек с "правилната музика" или "правилния текст".

Трябва да започне с правилния Бог.
Title: Re: Хваление със субтитри
Post by: Watchman on February 10, 2012, 17:54:53 PM
Quote
Винаги съм се възприемал, а и хората около мен са гледали на мен като: ПОЕТ.

Такова е желанието на света да профилира хората и да ги категоризира. Аз съм написал десетки стихотворения на български а още и на английски, с перфектен ритъм и желязна мъжка рима, но никога не съм се имал за поет нито съм се идентифицирал с такъв. Мерената реч е нещо, което всеки човек трябва да може да използва, ако му потрябва. Няма нищо мистично, специално, талантливо или извънредно в способността да се ползва мерена реч.

Quote
Преди малко прочетох и темата за таланта и съм съгласен с написаното там. Когато няма чак толкова голямо очакване и тежест върху таланта, някакси човек е по-спокоен да ги пусне тези неща.

Много добра връзка си направил. Точно способността да се свързват нещата и да се вижда с помощта на тези връзки цялостната картина е в дъното на интелигентността и разума.