Author Topic: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"  (Read 33871 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #45 on: February 24, 2009, 11:51:33 AM »
Здравейте, братя,
Уочмен ми написа:
Quote
Май нещо не си разбрал. Да там е агапе и ИМЕННО затова че не е филео може да ИМА ненавист и омраза.
Наистина не го разбирам това. То трябва да е някакъв висш пилотаж в тълкуванието. :)
 Но ще се опитам- значи ти казваш, че жертвоготовната любов ненавижда своя обект??? Това или е нещо гениално като мисъл, или е фундаментално сбъркано.
Жертвоготовната любов не мисли зло към личността към която е насочена, обаче. Тя ненавижда всичко, което разрушава любимия човек.
 Бог ни е възлюбил и за това мрази нашата поквареност, грях, лошо поведение, себичността ни, гордостта ни... Всичко това Бог го мрази, но е възлюбил нас и желае да ни спаси от всичко това, което ни разрушава и в крайна сметка ще ни заведе в ада.
Затова съм се докоснал Божията любов, а също и Неговата омраза към греха ми, и съм ги разграничил.
 А вие казвате, че Бог мрази грешника, и ако грешникът се покае, тогава Бог ще го възлюби, а това е небиблейско.
Никой грешник не може да се покае, ако не бъде привлечен от Божията любов, ако тази любов не съкруши сърцето му.
Именно защото вече имам тази любов, аз се покаях.
Ако имах Божията омраза, заедно с обещанието, че Бог ще ме възлюби, след като се покая, обаче...- то тогава никога нямаше да се покая. Понеже нямаше да я има топлината, която да ме стопи и привлече.
Спомням си, че когато за пръв път прочетох евангелията, не разбрах нищо. Без едно нещо- Исус отиде доброволно, знаейки, че ще Го убият. Защо? За мен беше непонятно. Когато разбрах тази агапе (не почувствах, а разбрах), коленичих.
...........................................................................................

Тихо, да не забравяме, че Йоан се обърна с "Рожби ехиднини..", към  религиозните лицемери, на които душата им беше в служба на дявола, а външно се представяха за Божии хора.
За благовестието на Йона: много ефикасно благовестие. И все пак днес имаме повече от Йона- имаме Сина.
Quote
Всички така говореха. Никой не каза "бог те обича". Ако някой е благовествал така - покажи ми.
Ами Исус в Йоан 3 : 16, Йоан в 1 Йоан 4: 10. 19, Павел в Римл. 5: 8

Quote
Любовта към враговете е агапе, а не филео. ... Христос не говори за филео или приятелска любов. Затова има омраза.
Виж Матей 5: 43
Там "люби" и "мрази" са дадени като противоположности, а не взимно допълващи се.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #46 on: February 24, 2009, 12:05:32 PM »
constant,

Когато говориш неща, за които казваш, че са "небиблейски", като
Quote
А вие казвате, че Бог мрази грешника, и ако грешникът се покае, тогава Бог ще го възлюби, а това е небиблейско.

Тогава се разрови в Писанията и покажи защо са небиблейски. Ти казваш "вие казвате", докато по-горе бях ти цитирал, че Бог казва. Това, което правиш е обвинение към Бога. Стресни се малко и внимавай в писането си.

Ние ти посочихме толкова много примери от Словото, а ти продължаваш да упорстваш и да говориш неща, които твоето сърце ти диктува.

Добре е да обмислиш първо всичко внимателно отново, защото вече се зацикляме и ние започваме да се повтаряме отново и отново, тъй като ти все още не си разбрал тези неща.

Обърни внимание на ЗНАЧЕНИЯТА на думите, а не на някакво "тълкувание тип висш пилотаж". Това няма нищо общо с тълкувание, а е просто разбиране на това, което пише. Виж думите в гръцкия. Потърси из речниците. Виж пасажите, в които ти обърнахме внимание за това, че Бог мрази нечестивия.

Тези неща ги отбягваш с много лека ръка, за сметка на хуманистично мислене. Това са Писанията, а те не трябва да се пренебрегват.

Потърси местата, където се говори за филео (приятелската любов), за агапе ("жертвоготовната любов" - аз лично не знам как да я нарека). Примерно, когато Исус нарича апостолите "приятели", Юда отсъства. Когато Юда го предава, Исус го нарича "другарю" (което не е приятел, а е по-скоро другар/колега - по-формално). В много преводи пише "приятелю", което не е коректно, тъй като Юда никога не му е бил приятел, а по-скоро "спътник".

На друго място Исус пита Петър "любиш ли ме, Петре?" (агапе), а Петър му отговаря - да ти знаеш, че те обичам (филео). Това е интересно също да се забележи.

Ако все още не разбираш значенията на тези думи няма нужда да се опитваш да защитиш тезата си, тъй като трябва да повторим отново и отново същите неща.

По-добре започни на части. Ако нещо не е ясно, нека започнем от него и да го изследваме заедно. Няма нужда да казваш "не ми е ясно, но съм сигурен че...". Това не е праведно.
Иначе за "рожби ехиднини" - той го каза на тези, които идваха да се покайват и кръщават. Забележи, че на други места пише, че някои от религиозните хора бяха твърде горди, за да отидат при човек в камилска козина и да се кръстят от него. Тези, които бяха наречени "рожби ехиднини" не бяха от тях.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3337
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #47 on: February 24, 2009, 13:00:57 PM »
constant,

висшия пилотаж се опитваш да го правиш ти, понеже се мъчиш с умуване да пренебрегнеш ясно написаното. Какъв ти е проблема да приемеш ясно написаното че Бог мрази нечестивия? Защо като прочетеш какво сам Бог казва за Себе Си, не коленичиш и да изповядаш, че Бог е праведен и истинен в това, което казва? Защото ако не го направиш има опасност да се окаже че си коленичил пред един друг бог, бога на твоите представи, а не Бога на Библията.

Когато аз чета че Бог мрази нечестивия, аз казвам Амин! Не добавям измишльотини от рода, че ставало въпрос за специален вид нечестиви, което няма нищо общо с това което пише. Когато чета, че Бог е възлюбил света, че да даде Сина за изкуплението му, аз казвам Амин, и виждам чрез текста че омразата и възлюбването не си противоречат, защото търся да разбирам текстовете, думите и значенията им, а не се опитвам да добавям неща с цел да омаловажат онова което не ми харесва в текста.

Ти продължаваш да не разбираш разликата между филео и агапе. Ама айде сега ми обясни как след като според Йоан 3:16 света е възлюбен/агапе от Бог пак в Йоан 14:21 се казва, че Бог тепърва ще възлюби/агапе някои от хората и то с поставени конкретни условия за това:

Йоан 14:21  Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби ще бъде възлюбен от Отца Ми, и Аз ще го възлюбя, и ще явя Себе Си нему.

Нали Бог възлюби света, как така според този пасаж тепърва предстои да възлюби само някои, а именно онези, които ще пазят заповедите на Сина Му?

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #48 on: February 25, 2009, 21:04:19 PM »
 Хм, странни изказвания...
****************
Виждам някаква защита на това, което е лъжа.
"Бог те обича такъв, какъвто си" , или "Бог ме обича такъв к,ъвто съм си" е ерес, чийто път минава ПОКРАЙ Голгота, наскърбява Вечната Жертва и ... след това води до дъното на горящото езеро.

Когато аз повярвах, да ви свидетелствам, се намирах на колене, тресящ се в ужас, защото пред мен стоеше Святият Единороден. Аз разбирах своята тленност и крехкост, своята греховност и злина.... и Неговата Святост, любов и истина.

Бог Е Свят, евангелието Му е вик към сърцето за излизане от греха чрез покаяние от зли дела и следването на учението на Исус Назарянина. Ако не носим кръста си и не се променяме, ако си мислим, че Бог ни обича-приме такива, каквито сме, то НИЕ ПРЕЗИРАМЕ ГОЛГОТА И ПРЕНЕБРЕГВАМЕ СМЪРТТА НА ЕДИНСТВЕНИЯТ БОЖИ СИН, а тва води до съд.

Не упреквам никого, просто това е моята позиция.
Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #49 on: February 26, 2009, 03:10:36 AM »
Здравейте, отново,
благодаря ви за въпросите, менията и желанието да намерим истината.
Старал съм се да отговарям на аргументите ви със стихове, с това което съм научил от Словото и със свидетелства от моя живот.
Ако въпреки това тези неща ви изглеждат човешки, не мога да направя нищо повече.
Изправих се срещу вас, и вие това прекрасно го разбирате, не защото съм срещу покаянието.
Фразата, която коментираме въобще не е насочена срещу покаянието и по посока любов към греха. Тази фраза е насочена срещу лъжеучението, че спасението е чрез дела. Може да сте запознати с това лъжеучение, а може и да го изповядвате. Вие знаете.
Иначе дускусията за любовта и обичта и разликите между тях ми беше полезна, макар и да не ми направихте впечатление в исканата от вас посока.
Тихо, за осветяването ти на разговора между Исус и Петър, не бях се замислял преди това. Петър или не е разбирал разликите между агапе и филео, каквото разбиране вие сте достигнали, или в случая беше възможна тази взаимозаменяемост, без да се получи неразбирателство между Исус и Петър, както се получава между нас.
Забелязах, че Исус на третия път се обръща към Петър и Той с филео. А това е кулминацията. Защо така? Можем да помислим заедно.
За "рожбите ехиднини"- Йоан никога не каза това към народа, който идваше за покаяние. Каза го, а и Исус също- към религиозните лицемери, защото ги познаваше добре. Те идваха да изпълнят един ритуал, за да може добре да се представят пред народа. Може би "изборите" наближаваха- не знам :)
Уочмен, приемам това, което ми казваш. Стремя се да изпитвам себе си. Нека Бог се прослави, а аз като човек да бъда обявен за лъжлив.
На гатанката ти мога да отговоря така:
Римл. 5: 10
"Защото, ако бяхме примирени с Бога, чрез смъртта на Неговия Син, когато бяхме неприятели, колко повече сега, като сме примирени, ще се избавим чрез Неговия живот."
Quote
Ти продължаваш да не разбираш разликата между филео и агапе. Ама айде сега ми обясни как след като според Йоан 3:16 света е възлюбен/агапе от Бог пак в Йоан 14:21 се казва, че Бог тепърва ще възлюби/агапе някои от хората и то с поставени конкретни условия за това:

Йоан 14:21  Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби ще бъде възлюбен от Отца Ми, и Аз ще го възлюбя, и ще явя Себе Си нему.

Нали Бог възлюби света, как така според този пасаж тепърва предстои да възлюби само някои, а именно онези, които ще пазят заповедите на Сина Му?
Бог възлюби света и даде Своя Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
Любовта към света е налице, но какво общо има това с теб, самия?
Има, ако повярваш. А истинската вяра е следвана от покаяние, от послушание, от покорство, от добри дела, от страх към Бога, като към могъщ Цар, и от любов към Бога- като към любим Татко.
Исус казва, че истинските ученици Го обичат, и това се познава съвсем практично. Тук няма патетика, няма поезия. Ако Го обичам (т. е. любя)- ще пазя заповедите Му.
Обещанието за Светия Дух, което е в контекста на 14 глава е за учениците, то не е за света. Бог се обещава, че ще живее в своите ученици.
Едно е, че светът е възлюбен. Но това не би имало отношение към теб, ако Исус не те възлюби лично.
Тук Исус ни уверява, че ако пазим всичко, което ни е учил и заповядал, то значи че Го любим. Щом Го любим, със сигурност имаме любовта на Отец- страшния Бог на стария завет, защото Той люби всички, които любят Неговия скъп и любим Син. Сега Го познаваме вече като нашия Татко. Толкова сме близо до Него. И това е, защото сме възлюбени, поради Исус.
И навръх всичко това, Сам Исус ни се обещава, че ще ни възлюби. И това не са само приказки. Ще познаем, че ни е възлюбил, защото Той ще ни се покаже. Ще имаме такава близка връзка, каквато никой човек от света няма. Това ще е нещо специално. Ще имаме Неговия Дух винаги вътре в нас. Той ще бъде в нас през всичките дни, чак до свършека. И нищо нито в този свят, нито в ангелския, нито смъртта или живота, могат да нарушат, счупят, забият клин или опорочат тази връзка.
 Обещание за лична връзка с Отец и с Неговия Син, сега, постоянно и завинаги.
За това е тази разлика между "възлюби" и "ще го възлюбя".

Влади, ако носиш кръста си сам, знаеш ли към какво ще се промениш? Ще станеш един фарисей, който все гледа да е едни гърди напред от другите в своята фалшива святост. Ще се оплакваш постоянно от горката си участ, че не си свободен да имаш живота на блудния син.  Тайно ще завиждаш, че не може да грешиш на воля, като грешниците, на които не им се налага да си изграждат фалшив образ на святост.
Но ако носиш кръста, на който си съразпънат заедно с Христос. Тогава няма как да се скриеш от Него, какво представляваш. Ще трябва да Му се покажеш такъв какъвто си. Такъв какъвто даже и жена ти не те познава.
Тогава Той ще те промени, и теб, и мен- така че да заприличаме на Него.
Той ме възлюби, как мога да остана същия??? :)Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #50 on: February 26, 2009, 10:10:12 AM »
Старал съм се да отговарям на аргументите ви със стихове, с това което съм научил от Словото и със свидетелства от моя живот.
Аз не видях такова нещо. Нашите "аргументи" бяха просто цитати, на които ти отговаряше със свои думи.

Quote
Ако въпреки това тези неща ви изглеждат човешки, не мога да направя нищо повече.
Изправих се срещу вас, и вие това прекрасно го разбирате, не защото съм срещу покаянието.
Изглеждат човешки точно, заради своите думи, с които отговаряше. Цитираме ти от Словото, а ти казваш - не е така, но аз мисля...

Quote
Фразата, която коментираме въобще не е насочена срещу покаянието и по посока любов към греха. Тази фраза е насочена срещу лъжеучението, че спасението е чрез дела. Може да сте запознати с това лъжеучение, а може и да го изповядвате. Вие знаете.
"такъв какъвто съм" и "покаяние" са неща, които са толкова противоположни, че не знам как да го обясня на български по друг начин.

Спасението чрез дела не мога да го видя в тази фраза. Тази фраза е по-скоро изразява "апатия" и "застой" отколкото някакви дела. Тези скрити значения, които опитваш да изкопчиш от тази (небиблейска) фраза са такъв висш пилотаж, че не знам как можеш на нас да ни го кажеш, когато ние ти цитираме просто каквото пише без скрити значения.

Не знам толкова ли е трудно просто да кажеш -- "добре де, тази фраза не я виждам в Словото, но я е измислил смъртен човек и тя няма нищо общо със Словото, но му противоречи и се отричам от думите си, в които я подкрепях и приемам това, което Словото казва".

Просто се бориш за загубена кауза - защита на фраза, която е богопротивна и измислена от смъртен човек.


Quote
Иначе дускусията за любовта и обичта и разликите между тях ми беше полезна, макар и да не ми направихте впечатление в исканата от вас посока.
Тихо, за осветяването ти на разговора между Исус и Петър, не бях се замислял преди това. Петър или не е разбирал разликите между агапе и филео, каквото разбиране вие сте достигнали, или в случая беше възможна тази взаимозаменяемост, без да се получи неразбирателство между Исус и Петър, както се получава между нас.
Забелязах, че Исус на третия път се обръща към Петър и Той с филео. А това е кулминацията. Защо така? Можем да помислим заедно.
Това е пасаж, за който все още нямам мъдрост да отговоря. Само мога да кажа това, което пише, но трябва да се разгледа целия -- заедно с думите, които Исус каза за съдбата на Петър.

Quote
За "рожбите ехиднини"- Йоан никога не каза това към народа, който идваше за покаяние. Каза го, а и Исус също- към религиозните лицемери, защото ги познаваше добре. Те идваха да изпълнят един ритуал, за да може добре да се представят пред народа. Може би "изборите" наближаваха- не знам :)
Аз не чета подобно нещо. Това са отново измислици, които не ги пише в текста, но искаш да ги пише, за да докажеш някаква глупава теза. Виж до какви неща води това да защитаваш човешки учения - да преиначаваш писаното Слово, само и само да ги докажеш за "верни". Откажи се от това.

Хората ходиха да се кръщават от Йоан и той ги наставляваше да вършат дела, съответстващи на покаянието (т.е. добри плодове).


Quote
Бог възлюби света и даде Своя Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
Любовта към света е налице, но какво общо има това с теб, самия?
Има, ако повярваш. А истинската вяра е следвана от покаяние, от послушание, от покорство, от добри дела, от страх към Бога, като към могъщ Цар, и от любов към Бога- като към любим Татко.
Исус казва, че истинските ученици Го обичат, и това се познава съвсем практично. Тук няма патетика, няма поезия. Ако Го обичам (т. е. любя)- ще пазя заповедите Му.
Това означава ли "такъв какъвто съм" -- това е голяма промяна и изобщо няма общо с "такъв какъвто съм".


Quote
Обещанието за Светия Дух, което е в контекста на 14 глава е за учениците, то не е за света. Бог се обещава, че ще живее в своите ученици.
Не казва, че автоматично ще стане.

Quote
Едно е, че светът е възлюбен. Но това не би имало отношение към теб, ако Исус не те възлюби лично.
За личното възлюбване също има условия.

Който има моите заповеди и ги държи, той е който ме люби; а който ме люби възлюбен ще бъде от Отца ми; и аз ще го възлюбя, и ще явя себе си нему.


Quote
Тук Исус ни уверява, че ако пазим всичко, което ни е учил и заповядал, то значи че Го любим. Щом Го любим, със сигурност имаме любовта на Отец- страшния Бог на стария завет, защото Той люби всички, които любят Неговия скъп и любим Син. Сега Го познаваме вече като нашия Татко. Толкова сме близо до Него. И това е, защото сме възлюбени, поради Исус.
И къде е "такъв какъвто съм" тук?

Quote
И навръх всичко това, Сам Исус ни се обещава, че ще ни възлюби. И това не са само приказки. Ще познаем, че ни е възлюбил, защото Той ще ни се покаже.
...само ако спазим условията.

Quote
Ще имаме такава близка връзка, каквато никой човек от света няма. Това ще е нещо специално. Ще имаме Неговия Дух винаги вътре в нас.
Това за Духа откъде дойде изведнъж? Не пише, че ако пазим заповедите ще имаме Духа. Това са много погрешни изводи. Заповедите ги пазеха много от старовременните, но не всички имаха Духа.

Quote
Той ще бъде в нас през всичките дни, чак до свършека. И нищо нито в този свят, нито в ангелския, нито смъртта или живота, могат да нарушат, счупят, забият клин или опорочат тази връзка.
 Обещание за лична връзка с Отец и с Неговия Син, сега, постоянно и завинаги.
За това е тази разлика между "възлюби" и "ще го възлюбя".
Ами, аз не чета за постоянно и завинаги. Чета за църкви, които са оставили първата си любов (Исус) и са тръгнали след друга. Чета за такива, че ако не се върнат, ще бъдат отхвърлени. Идеята за "постоянно и завинаги" лична връзка (на тази земя) е много небиблейска. Това са някакви любовни нереални романи. Не знам откъде ги чуваш и четеш.

Пише, че
Ако Го търсите, ще Го намерите, но ако Го оставите, и Той ще ви остави.

Quote
Влади, ако носиш кръста си сам, знаеш ли към какво ще се промениш? Ще станеш един фарисей, който все гледа да е едни гърди напред от другите в своята фалшива святост. Ще се оплакваш постоянно от горката си участ, че не си свободен да имаш живота на блудния син.  Тайно ще завиждаш, че не може да грешиш на воля, като грешниците, на които не им се налага да си изграждат фалшив образ на святост.
Но ако носиш кръста, на който си съразпънат заедно с Христос. Тогава няма как да се скриеш от Него, какво представляваш. Ще трябва да Му се покажеш такъв какъвто си. Такъв какъвто даже и жена ти не те познава.
Тогава Той ще те промени, и теб, и мен- така че да заприличаме на Него.
Той ме възлюби, как мога да остана същия??? :)
И накрая за капак на всичко показваш, че нищо не си разбрал.

Аз никъде не чета, че фарисеите са били такива, защото са си носили сами кръста. Аз чета, че фарисеите са били заедно в много нечестия и един друг са се подкрепяли.

Това да си носиш сам кръста, че водело до фарисещина е лъжеучение и пълна глупост. Виж до какво води това да защитаваш човешките фрази -- до отричане от Словото (волно или неволно).

Бог като е възлюбил света (и на дело видяхме това преди около 2000 години), тогава защо светът става все по-лош и по-лош и си остава същия, че даже и по-зле? Даже пише, че в края на дните беззаконието ще бъде в своя връх.

Къде е промяната в човека само от това възлюбване, ако няма покаяние и промяна и НЕОСТАВАНЕ на такъв какъвто е?И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #51 on: February 26, 2009, 20:39:06 PM »
Виждам, че мнозина от нас живеят в някакъв измислен свят - както Истината прави човека свободен, така и лъжата го заробва.
Светът става по-лош и по-лош, защото мнозинството в него се отдалечава от дефиницията за човек - "който обръща лице нагоре". Всяка тревичка, всяко дърво се стреми към светлината, нагоре. Тази заложеност я има и в човека, който трябва да се стреми /това му дава ЖИВОТ/ към ЕДНА ДУХОВНА СВЕТЛИНА, КОЯТО Е БОГ, както цялото творение. За съжаление резултатите са плачевни. Това "нагоре" няма общо с някаква физическа посока, но с една вътрешна висша реалност.
Както има Христови святии и ученици, така има йерархия и всред войнството, воюващо с Христовото. Някои се самозаблуждават, че могат да бъдат неутрални, да бъдат атеисти или просто да си живеят живота, без някой да им се бърка. Животът е свързан с избор всеки миг - мнозина стават деца на греха, чада на демоните, волно, но често без да разбират това. Тази тяхна породена същност разрушава човешка същност или просто я задушава в прегръдката си, и низшата същност, посредственият ум, отвърнатото от Бога лице заживява като пълновластен господар. Това е своего рода обсебване.

Не случайно Христос казва на множеството, което иска да Го следва, но всъщност не може:

АКО ПРИСТЪПЯ НЯКОЙ КЪМ МЕНЕ И НЕ ВЪЗНЕНАВИДИ БАЩА СИ, И МАЙКА СИ, ЖЕНА СИ, И ЧАДАТА СИ, БРАТЯТА И СЕСТРИТЕ СИ, А ОЩЕ И СВОЯ СИ ЖИВОТ, ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МОЙ УЧЕНИК.
И КОЙТО НЕ НОСИ СВОЯ КРЪСТ И НЕ ВЪРВИ СЛЕД МЕНЕ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МОЙ УЧЕНИК.
...
И ТЪЙ, ВСЕКИ ОТ ВАС, АКО НЕ ИЗОСТАВИ ВСИЧКО, ЩО ИМА, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МОЙ УЧЕНИК.

Тук, поне за мен, ВЪЗНЕНАВИДИ се свързва с вътрешен, духовен катарзис, с погнуса от греха, лъжата, покварата, извратеността, пороците, страстите, от деградиралата същност, която като духовна проказа разяжда духовната плът.
Носенето на Христовия кръст е непосилно бреме за тия, които нямат Живот, нямат Святия Дух. Следването на Христос се оказва Изпитание отвъд всякакви граници. Най-трудно е изоставянето на картонените кули, на илюзиите, които изглеждат толкова реални, на бесовските нашепвания за силата на властта и парите като пълновластни господари, за вписването в реалността на този свят като Мисията на всеки един, за свободата да бъдеш себе си тук и сега.
А за да има разлъчване с низшето, трябва да има приемане на висшето - на Истината и Любовта, на Святия Дух, Който изхожда от Бога. Да има Покаяние и Кръщение с Вода Жива /Дух Свети/.

Естествено това Покаяние кореспондира именно с отхвърлянето на СМЪРТТА в духовен аспект. С приемане на ЖИВОТА, КОЙТО ПОБЕЖДАВА СМЪРТТА - ПРИЕМАНЕТО НА БОЖИЯ СВЯТ ДУХ. КРЪЩЕНИЕТО С ЖИВАТА ВОДА - СВЯТИЯ ДУХ.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #52 on: February 26, 2009, 20:43:48 PM »
Quote
Светът става по-лош и по-лош, защото мнозинството в него се отдалечава от дефиницията за човек - "който обръща лице нагоре". Всяка тревичка, всяко дърво се стреми към светлината, нагоре. Тази заложеност я има и в човека, който трябва да се стреми /това му дава ЖИВОТ/ към ЕДНА ДУХОВНА СВЕТЛИНА, КОЯТО Е БОГ, както цялото творение. За съжаление резултатите са плачевни. Това "нагоре" няма общо с някаква физическа посока, но с една вътрешна висша реалност.
DiskMan,

Ти за какъв бог говориш?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 901
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #53 on: February 26, 2009, 23:42:34 PM »
да , след цитата който посочи Тишо , и аз това се зачудих??

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #54 on: March 01, 2009, 10:00:56 AM »
Велик ден и честита баба ви МАРТА,Бог да ви благослови!

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #55 on: March 01, 2009, 10:33:07 AM »
Какъв велик ден и каква баба марта и изобщо ти кой си?????
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #56 on: March 05, 2009, 21:20:05 PM »
Цялата работа за недоразумението между нас е в контекста. Защото ние разглеждаме тази фраза извън него. А това не е коректно от наша страна.

Контекста, който вие поставяте е:
 Бог ме обича, приема такъв, какъвто съм, защото аз съм добър и Бог е видял в мен нещо, което си струва да се запази. Много съм доволен, Бог се бори да спечели моята любов. Много съм важен.

Контекста, който аз поставям е коренно различен:
 Бог ме обича, приема такъв какъвто съм, защото Той така е пожелал. В мен няма нищо добро, никаква светлина, никаква праведност, която да Го впечатли с нещо. Той слезе на земята, защото аз не мога да се отлепя от нея и е немислимо да мога да Го достигна. Той изработи моето спасение, като отне моите мръсни дрипи на беззаконие, с които Му се явих и ме облече в Своята празнична дреха на святост и праведност (вижте Захария гл. 3).

 Аз пристъпих към Него такъв какъвто съм, но не със задоволство, а със срам. И приех Неговата благодат, Неговата, незаслужена от мен, благосклонност.

В Матея Господ Исус кани всички, които са отрудени (направили всякакви усилия и робували в изнурителен труд, за да придобият някаква святост, но напразно) и всички, които са обременени (с грях), да дойдат при Него, за да ги освободи!
 Техните глупави усилия да се променят със собствени сили и да тушират греховете си, са били напразни. И те отчаяно търсят избавление.
И аз бях от тях и го намерих при Исус.

И днес, ако падна в грях, далеч от мен да чакам да се променя, пък тогава да отида при Господ. Отивам при Него такъв, какъвто съм, с цялата си погнуса към себе си. Откривам Му се, изповядвам се пред Него. Така Той ме очиства от всеки мой грях и мога отново здрав да тичам в пътищата Му.

Опитвал съм и друго- да скрия греха си и да Му се покажа, със собствена изработена праведност, с мизерните, съшити набързо смокинени листа... Но те не успяват да скрият, че съм гол. И това е много по- голям срам за мен, да лицемеря така пред Него, вместо да Му се явя гол.

По- добре да застана пред Него и да Му кажа- съгреших, Ти ме познаваш, Ти знаеш, че съгреших. Прости ми, помогни ми!

Няма покаяние преди срещата.
Има Свят Дух, Който изобличава. Има сърце, което взема решение за покаяние.
Изповедта и покаянието са пред Него!
"Затова нека пристъпваме с дръзновение пред престола на благодатта, за да получим милост и да намерим благодат, която да ни помага своевременно" Евр. 4: 16

Бог да е с вас!


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #57 on: March 05, 2009, 21:46:43 PM »
Проблемът не е различните контексти, а говорим даже за различни богове.

Първо изследвай какво е покаянието и спасението. Виж какво е правда от Бога и какво е покаяние. Не са ти още кристално ясни.

Виждам, че не се отказваш да подкрепяш фрази, които са небиблейски. Доста от разсъжденията ти са базирани на някакви нереални неща. Аз чета за Павел, който се бори все още с греха в плътта си и учи за побеждаване на плътта чрез Духа.

Беззаконието от Бога се отнема при покаяние, въз основа на Този, който беше наказан вместо теб. Това винаги е било и винаги ще бъде. Това т.нар. "благовестие", което си чул, което говори за някакъв друг бог, който прощава наляво и надясно и отнема беззакония от хора, които са си такива, каквито са и даже не са разбрали, че вече нямат беззаконие - това е друг бог, за който говориш, и друго благовестие.

Ако Бог от Писанията отнемаше ей така беззаконията без нищо, тогава нямаше да има нито един човек, който щеше да погине. Пише, че Бог не благоволи в смъртта на нечестивия. Ако отнемаше беззаконията ей така от нечестивия и тъй като не му е угодна смъртта му, то нямаше никой да бъде осъден. Помисли за тези неща.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #58 on: March 05, 2009, 23:11:42 PM »
  Братя, почти се смях гласно (но сподавено, че долу, до мен, в кошчето спеше-спи малката ми дъщеричка  :-) ), като четох дискусията слад моето изказване.
*****ХХХХХХХХХ*****
  Беше, от една страна забавно, признавам си, да чета "преплитането на сабли юнашки" и по едно време знаменатото вкарване но Дискман    (м-у другото, приятел, ако си диско-обичащ-купоните- итнт, човек, освен, непознаващ истинският Бог и спасението Му, трябва да се покаеш и да изповядаш греха си пред Христос Исус - това Име говори ли ти нещо?)    в дискусията с изказването, че мнозина са в заблуда (наистина беше достойно за смях..) , честитенето на баба Марта ... Ами, прощавайте, но наистина ми беше забавно, по човешки.

 А сега- сериозно. Понеже има реплика към мен от констант, която е :
Quote
Влади, ако носиш кръста си сам, знаеш ли към какво ще се промениш? Ще станеш един фарисей, който все гледа да е едни гърди напред от другите в своята фалшива святост. Ще се оплакваш постоянно от горката си участ, че не си свободен да имаш живота на блудния син.  Тайно ще завиждаш, че не може да грешиш на воля, като грешниците, на които не им се налага да си изграждат фалшив образ на святост.
Но ако носиш кръста, на който си съразпънат заедно с Христос. Тогава няма как да се скриеш от Него, какво представляваш. Ще трябва да Му се покажеш такъв какъвто си. Такъв какъвто даже и жена ти не те познава.
Тогава Той ще те промени, и теб, и мен- така че да заприличаме на Него.
Той ме възлюби, как мога да остана същия??? :)
  Искам накратко да отговоря.
  Скъп брат, ваистина не желая да злоупотребявам с това, че не ти виждам и съм далеч от идеята, че понеже не сме очи в очи, мога да си позволявам едва ли не , да безобразнича- не.

  Искам да ти кажа, че когато повярвах, аз повярвах не защото някой ми проповядвал за Исус- Той лично ми се яви и ми говори. Разбира се, през годините съм минал не едно и две падения в ереси, различни глупости, гордост, нелепи плътски изпълнения, атаки от лукавия и тнт, но винаги ЕДНО НЕЩО МЕ Е СПАСЯВАЛО... И това нещо е ОТКРОВЕНИЕТО ЗА ГОЛГОТА. Аз там не виждам НИКАКЪВ КОМПРОМИС, НИКАКЪВ БЛУДКАВЕЖ, НИКАКВО "АКО"  (не че ти ги казваш, просто споделям...) - там виждам течаща и съсирваща се кръв, чувам изнемогващи хрипове и чувам един раздиращ тъмнината на Голгота вик : - ЕЛЛОИ, ЕЛЛОИ, ЛАМА САВАХТАНИ?!!!
  Чувам преди това плющенето на бичове, пръски кръв и плът.... и крясъци на тълпа.... Ние, в повечето случаи сме приели едно сюрреалистично и доста неправилно еванелие, което не отразява Божията истина  и Негов замисъл... но както и да е .

 Пак искам да напиша, за да е ясно : НЕ МИ Е ИДЕЯТА ДА СЕ ПРАВЯ НА НИЩО, ПРОСТО СПОДЕЛЯМ, КАТО ПРЕД БОГА.

 Констант, ами, моето уважение, брат, но не сме се разбрали нещо. :-) Аз определено не съм този човек, който описваш, или , се опасяваш, че съм/ще стана. Бог да ме пази от такъв образ!  Все пак, благодаря за думите, ще прегледам живота си, разбира се- кой знае сърцето си , всъщност?!  :-)

 Бог с вас.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #59 on: March 06, 2009, 19:10:37 PM »
Това т.нар. "благовестие", което си чул, което говори за някакъв друг бог, който прощава наляво и надясно и отнема беззакония от хора, които са си такива, каквито са и даже не са разбрали, че вече нямат беззаконие - това е друг бог, за който говориш, и друго благовестие.
Тук вече наистина ме остави без думи, ням и изумен съм.
Твоята увереност ми напомни 1 Тим. 1 : 6, 7 стих.
Бог да те пази!