Author Topic: Възможно ли е Антихриста да бъде отблъснат?  (Read 3682 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 977
Хъммм, Watchman нещо май те е налегнало отчаяние ?

Ще получи ли Бог славата, която Му се дължи от Неговите хора? Или ще настане една пълна касапница и огромно поражение на християните по целия свят? Ще стане едно огромно мазало, поради простата причина, че ние не сме готови във никое отношение. Ние сме разединени, разпръснати и принудени всеки да се справя сам за себе си.
Не си ли чел?

3 Царе 19 глава
14 И той каза: Аз съм бил много ревнив за Господа Бога на Силите; защото израилтяните оставиха завета Ти, събориха олтарите Ти, и избиха с меч пророците Ти; само аз останах но и моя живот искат да отнемат.
18 Оставил съм Си, обаче, в Израиля седем хиляди души, всички ония, които не са преклонили колена пред Ваала, и всички, чиито уста не са го целунали.


Не се отчайвай, Бог е поставил всеки на неговото му място, бъди твърд.

Нозете обаче са част от тялото, следователно полагането на враговете под нозете на Христос означава, че те трябва да бъдат поставени под нозете на Тялото, на Неговата славна църква. Затова и апостол Павел пише следното:

Римл. 16:20  А Бог на мира, скоро ще смаже сатана под нозете ви.

Стиха който цитираш е отговор на това което казваш.
С човешки напъни ли очакваш да се случи нещо ? Върши това което Бог ти е заръчал, другото остави на Него.

Ето защо ние имаме нужда от тази перспектива за да можем да разберем какво означава Антихриста да бъде отблъснат назад във времето, за да може светиите да имат време да се съвземат, възстановят и израснат, за да може да изпълнят Божиите цели и призвание.

Първо, не мисля, че това е нужно, но пък знае ли човек, може да си прав.
Като цяло, ако на Църквата и е нужно време за да се въздигне от нещо, то Бог винаги може да и даде.
Относно въпроса за отблъскването зачети в e-sword значението на думите "falling away"

Let no man deceive you by any means: for that day shall not come, except there come a falling away first, and that man of sin be revealed, the son of perdition;

-----
Между другото, молете се за мен и моя дом, че тази година ще е трудна, дано да е и ползотворна. Бог ми даде сън за надигащи се дълбоки води които пускам и спирам, ту от ляво, ту от дясно.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
Съжалявам, не беше редно наистина да пиша неща, които предполагам само, без да те познавам лично, прости ми, времената наистина са зли, затова трябва колкото можем да се подкрепяме.

Аз наистина не приемам нещата лично, защото тук не става въпрос за мен или теб, а за Божието дело, Божията слава и Божието царство. Врагът ни залива от всички страни като потоп, а ние сме разединени и твърде слаби да се противопоставим.

Quote
Watchman нещо май те е налегнало отчаяние ?

Нещата с вярващите наистина изглеждат отчайващо и аз не говоря за най-тежките случаи, а за най-добрите измежду нас. Въпреки това аз съм далече от отчаяние, защото отчаянието не ражда нищо. Ние обаче сме длъжни да идентифицираме проблема и да го наречем с истинското му име и да търсим решение от Бога.

Quote
С човешки напъни ли очакваш да се случи нещо? Върши това което Бог ти е заръчал, другото остави на Него.

Трудът в Господа не е напразен, но без действията на единно тяло нищо съществено не може да се случи.

Quote
Първо, не мисля, че това е нужно, но пък знае ли човек, може да си прав.
Като цяло, ако на Църквата и е нужно време за да се въздигне от нещо, то Бог винаги може да и даде.
Относно въпроса за отблъскването зачети в e-sword значението на думите "falling away"

Аз се опитвам да си изясня какво точно се случва. Голямото отстъпление започва още в първите векове и се вижда особено изразено от времето на Константин насам, когато християнството става имперска и държавна религия. От тогава насам Антихриста е можел да се разкрие и Константин е доста представителна фигура на това какво представлява духът на Антихриста. Но има още нещо, което го възпира и това определено не е липсата на отстъпление. Най-вероятно е липсата на готовност от страна на тялото Христово да влезе и да устои като победител в епохата на Антихриста.

Пророчеството за долината на мъртвите кости от Езекиил 37 трябва да се изпълни първо и християните от мъртвешките кости, които са в момента трябва да се превърнат в жива Божия армия. Едва тогава това пророчество ще може да се изпълни и за физическия Израел, след като се е изпълнило за духовния.

Quote
Между другото, молете се за мен и моя дом, че тази година ще е трудна, дано да е и ползотворна. Бог ми даде сън за надигащи се дълбоки води които пускам и спирам, ту от ляво, ту от дясно.

Ти наистина лъкатушиш ту наляво, ту надясно и не можеш да се самоопределиш в твърд курс напред. Дано Бог да ви даде тази година да утвърдите стъпките си в правилната посока.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ученик на Исус

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 195
Ето един стих, който категорично показва, че Бог е определил точен ден, в  който ще съди:

Деяния 17:31
защото определи ден, когато ще съди праведно вселената чрез предопределения от Него Мъж, като даде уверение на всички с възкресяването Му от мъртвите.

Исая 46:10
Който от началото изявявам края и от древните времена нестаналите още неща

Да се твърди, че можем да променяме съдния ден е спекулация, Бог е определил времената и края. Много добре знае кой в какво състояние  ще бъде от наричащите се християни преди Неговото идване,
дори пита дали ще има вярващи.
Не те разбрах как виждаш ти славната църква?
И защо смяташ, че можем да отменяме времето на антихриста, просто ей така, плаващо във времето :)

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
Аз нямам съмнение, че Бог е определил ден за съд, но никъде не се казва, че този ден е фиксирана дата в грегорианския календар, или в еврейския календар ако щете. Аз нямам никакво библейско основание да си мисля, че Бог си е сложил календар на стената в тронната зала и си е белязал на него с червен молив разни дати. Една за съд, една за пришествието, една за сватбата на агнето. Всички тия неща са фиксирани на базата не на определена дата, а на определени условия.

Например Писанието казва, че Исус в момента е седнал отдясно да Божия престол и ЧАКА докато враговете Му бъдат положени за Негово подножие. В този смисъл деня на Христовото пришествие е фиксиран, не от дата, а от УСЛОВИЕ. Когато това условие се изпълни Христос става и идва бързо. Колко време ще отнеме това условие да се изпълни никой не знае. Разбира се  Бог Отец знае чрез предузнаването на бъдещето, но дори Христос по собствените Му думи не го знае. Ангелите също не знаят. Това и доказва, че Бог няма календар на стената с маркирани с червено дати, защото ако имаше и Христос и ангелите щяха да отидат да погледнат и да прочетат кога точно са въпросните дати и щяха да знаят.

Второто нещо, което трябва да имаме предвид, когато в Писанието се говори за "ден" е факта, че за Бога един ден са 1000 години и 1000 години са един ден.

Затова когато се казва, че има определен ден за съд, то от Божия гледна точка това е определен ден, но от наша това може да е определено хилядолетие, в което всеки един ден от това хилядолетие ще отговаря да определения от Бога ден.

Този принцип се доказва от историята за Адам и Ева, на които беше казано - "в ДЕНЯ в който ядеш от дървото непременно ще умреш". Там е работата, че и Адам и Ева ядоха, но не умряха в същия ден (от наша човешка перспектива). Но от Божия перспектива те и двамата умряха в рамките на 1000 години, защото в библейските родословия се вижда, че никой човек никога не е доживявал до повече от 1000 години, защото всички съгрешиха, затова всички умират преди да изтече един Божий ден, сиреч всички умират в деня в който са съгрешили. Трябва да се отбележи също, че Адам и Ева ако и да  съгрешиха в един и същ ден, те вероятно не са умрели в един и същ ден (от наша човешка перспектива за дните). Но и двамата са умрели в рамките на един Божий ден, сиреч в рамките на 1000 години.

Забележете, че апостол Петър изяснява точно тази концепция за един ден - хиляда години именно във връзка с пришествието на Христос:

2Петр. 3:8  Още и това нещо да не забравяте, възлюбени, че за Господ един ден е като хиляда години, и хиляда години като един ден.
2Петр. 3:9  Господ не забравя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.


Интересното е че още през първи век само 20-30 години след смъртта и възкресението на Христос, християните вече са смятали че пришествието се бави твърде много. Какво да кажем ние 2000 години по-късно?

Другото интересно е че апостола тук сам посочва причината за "бавенето", а именно, че Бог търпи заради нас. Т.е Бог сам бави нещата с цел да се постигне спасението на определен брой хора.

Друг момент на който трябва да обърнем внимание е че имаме в Библията прецедент на това как Бог сам отменя определения от Него срок и дата в следствие на взаимодействието Си с хората. Това е примера със смъртта на цар Езекия:

2Ki 20:1  В това време Езекия се разболя до смърт; и пророк Исаия, Амосовият син, дойде при наго та му рече: Така казва Господ, нареди за дома си, понеже ще умреш и няма да живееш.
2Ki 20:2  Тогава царят обърна лицето си към стената та се помоли Господу, казвайки:
2Ki 20:3  Моля Ти се, Господи, спомни си сега как ходих пред Тебе с вярност и с цяло сърце, и върших това, което е угодно пред Тебе. И Езекия плака горко.
2Ki 20:4  А преди да беше излязъл Исаия до средната част на града, Господното слово дойде към него и рече:
2Ki 20:5  Върни се та кажи на вожда на Моите люде, Езекия, така казва Господ, Бог на баща ти Давида: Чух молитвата ти, видях сълзите ти; ето Аз ще те изцеля; след три дена ще възлезеш в Господния дом.
2Ki 20:6  Ще приложа на живота ти петнадесет години; и ще избавя тебе и тоя град от ръката на асирийския цар; и ще защитя тоя град заради Себе Си и заради слугата Ми Давида.


Бог каза на Езекия чрез пророка Си - дошло ти е времето да умреш, имаш няколко дни да си напишеш завещанието и да се сбогуваш с любимите си хора. Бог беше определи деня в който неговия земен път трябваше да завърши. Но въпреки това Бог напълно промени тези дати и срокове в следствие на молитвата на Своя слуга. Бог удължи срока с цели 15 години. Това само по себе си е много показателен пример, че нещата при Бога не са с твърди и фиксирани дати и цялата човешка история е следствие не на някакъв план петилетка, а се формира и развива в движение и е следствие от динамичните отношения между Бога и Неговите хора.

Разбира се всичко това е поставено в някакви рамки за предел на времето и не можем да мислим, че всичко може да се протака до безкрай. Но аз все повече започнах да виждам факта, че историята я твори и създава Бог ЗАЕДНО С НАС, и ние не сме просто някакви пионки и безгласни статисти, поставени в стриктно фиксиран сценарий.

Що се отнася до Антихриста, то това, което аз започвам да виждам в процеса на развитието на тази тема е че за да забавим Антихриста всичко, което трябва да направим е да не правим нищо, защото в това си отсъпническо състояние ние никога няма да изпълним условието за завръщането на Христос.  И колкото по-активно работим (чрез силата на Неговата благодат) за Божиите цели и намерения на земята, толкова повече се ускорява денят Господен (и свързаното с това явяване на Антихриста също).

Точно затова апостол Петър говори на същото място за нашата роля в ускоряването на деня Господен:

2Pe 3:12  looking for and hastening the coming of the Day of God, through which the heavens having been set afire will be dissolved; and burning, the elements will melt?

Цитирам тук английския превод, защото той най-точно показва правилното значение на този стих. Ключовата дума в подчертания текст е:

Quote from: Strong's G4692
σπεύδω
speudō
spyoo'-do
Probably strengthened from G4228; to “speed” (“study”), that is, urge on (diligently or earnestly); by implication to await eagerly: - (make, with) haste unto.

Думата speudo e тази от която произлиза английската дума за скорост (speed). И този пасаж много ясно показва, че денят Господен не е фиксиран по смисъла на точна дата зачеркната в календара, а може да бъде ускорен, а това съответно означава че може да бъде и забавен (ако не бъде ускорен).

Quote
Не те разбрах как виждаш ти славната църква?

На този въпрос отговорих в предния си постинг. Не го ли видя отговора?

Искам също да ти благодаря за включването ти в темата, защото въпреки различието на позициите ни, твоето включване допринася за развитието на темата.

За мен тази тема не е нещо с което искам да заявя някакви категорични неща, които съм разбрал, а по-скоро да си изясня неща, които виждам, че не са ми съвсем ясни. И виждам как с развитието на темата, все повече неща ми се изясняват.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 977
Ами да ти кажа, на мен понеже ми се наложи да говоря за Блудницата, и реших, че понеже съм позабравил някои неща, седнах и си отворих темата и почнах да я прелиствам и препрочитам.
И да ти кажа, има интересен ефект, сега имам вече много повече информация в главата и мисля една идея по-различно от преди когато сме писали. И като я чета почвам да виждам някои детайли които преди не съм видял и осъзнал (или запомнил).
Та ето ти една добра идея, да изтупаш от прахта няколко теми свързани с това което те интересува и да ги препрочетеш :)
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Ученик на Исус

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 195
За мен също е ползотворно всеки да каже до какво е достигнал, защото и на мен ми се изясняват неща.
Но защо Бог говори докато се изпълнят времената на езичниците, защо казва, че е определил ден за съд.
Не смятам, че му е необходим календар на Бог, както на нас. И как става така според теб, Бог знае нашите думи преди да сме ги изговорили?!...

Псалми 139:4
Защото докато думата не е още на езика ми, Ето, Господи, Ти я знаеш цяла.

Ако приемем, че Бог не е определил ден и година, тогава животът на земята колко може да се протака,
векове, хилядолетия. Не смятам така. Бог е Бог на реда и на планирането.
Защо иначе ще ни казва, че има време и срок за всяка работа. Т.е. Бог си има срокове :)
Да видим какво ни казва Откровението 22 глава:
 
17 И Духът и невестата казват: Дойди. И който чуе, нека рече: Дойди.

Това казва Духът, това казва невястата. А не почакай, Господи, не съм готов. Не че сме де, ама трябва да се стараем...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
Quote
Ако приемем, че Бог не е определил ден и година, тогава животът на земята колко може да се протака,
векове, хилядолетия. Не смятам така. Бог е Бог на реда и на планирането.
Защо иначе ще ни казва, че има време и срок за всяка работа. Т.е. Бог си има срокове :)

Както написах и по-горе не може да се мисли, че нещата може да се разтягат до безкрайно. Има определени рамки, определен предел в който нещата трябва да се изпълнят. Но като се има предвид, че за Бога един ден са хиляда години, то можем да очакваме че предела може да бъде няколко хилядолетия. Ако някой беше казал на апостолите в първи век, че Исус няма да се върне още 2000 години, те щяха да го мислят за полудял. Самия апостол Павел очакваше Исус да се върне докато той е още жив.

И това е разбира се само при условие, че са минали 2000 години от тогава. Ние наистина не знаем колко точно години са минали, може да са минали само 1000 години.

Хората все си мислят, че като настанат по-тежки времена значи краят  дошъл. Онзи ден гледах как един проповедник от Дания твърди че наистина били последните времена, защото по телевизията говорили лоши неща за него. Християните са преживели много по-тежки дни в миналото, но края не е дошъл. И за това има причина. Причината е че не ние чакаме Исус, а Исус чака нас. Чака да постигнем определени неща, точно както градинаря чака да получи определен плод от лозето и градината си. И докато този плод се бави, нещата се забавят генерално.

Много хора мислят, че сега живеем в някакво уникално и невиждано преди време, в което има някакви страхотни технологични постижения благодарение на които ще може да се възцари Антихриста и да се наложи белега на звяра. Там е работата, че както се казва и в Еклисиаст - "няма нищо ново под слънцето" и тази технологична ера не е нещо ново за човечеството. Историята, която в момента се преподава официално е почти напълно фашива, може би на 90-95% е фалшификат. Със сигурност в миналото е имало много напреднали цивилизации и въобще не са нужни хиляди години да се постигне високотехнологично общество. Нашата техническа цивилизация е само на 200 години. Преди 200 години хората са орали с коне и са се движили с каруци. Ето защо аз съм сигурен че в миналото е имало и други такива технически напреднали цивилизации, но са били унищожени от Бога. Няма никаква причина да мислим, че Бог няма да унищожи и тази цивилизация и да ни върне в примитивния начин на живот. И после пак от начало. Най-вероятно този сценарий се е завъртал вече няколко пъти в историята, както преди, така и след Христос. Не случайно Армагедонската битка, която се случва преди пришествието на Христос се води с примитивни оръжия.

Т.е преди да наближи пришествието ние можем да очакваме унищожаването на високите технологии.

И това само по себе си е много интересно. Има вероятност Антихриста ще се яви в ниско-технологично общество.

Проблема с неразбирането на "бавенето" на Господния ден е че в днешно време липсва задълбочено разбиране за това какво всъщност представлява Благовестието на царството. Християнството е обърнато в религия за лично спасение. Други пък го обръщат на политическа религия. А то не е нито едно от тези двете неща, и едновременно с това съчетава аспекти и от двете.

Quote
Да видим какво ни казва Откровението 22 глава:
 
17 И Духът и невестата казват: Дойди. И който чуе, нека рече: Дойди.

Това казва Духът, това казва невястата. А не почакай, Господи, не съм готов. Не че сме де, ама трябва да се стараем...

Исус разказа една притча за стопаните на лозето, които отказаха да отдадат необходимия плод на собственика на лозето. Тогава Исус каза, че в следствие на това Господаря е отнеме лозето от тези лоши стопани и ще го предаде на други, които ще принесат плода му.

По този начин лозето (царството) премина от израилтяните към Христовото тяло. Но Бог си очаква и изисква необходимия плод. Аз искам да дойде Исус и да унищожи тази нечестива и зла система, но Той като дойде ще трябва да намери добрия плод, който да бъде представен пред Небесния Баща.

Аз се боя, че в момента този плод го няма, а не мисля, че Бог се е отказал да получи очаквания плод от лозето. Ето защо да желаем Исус да се върне означава всъщност да желаем (и да работим) за принасянето на очаквания от Бога плод. Най-страшното е че християните дори не разбират какъв точно е плода, който Бог очаква.

В този контекст аз вече мисля, че заглавието на тази тема е поставено неправилно, и е по-правилно е да се зададе въпроса - можем ли да ускорим деня Господен и как?

А по отношение на вече зададения въпрос е по-правилно да се попита не дали може да се отблъсне идването на самия Антихрист, а да се отблъснат силите на злото, които завземат все по-силни позиции в света.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 977
Следи от друга технологична ера има, но те са от преди потопа, и той се е случил защото още не се е било изпълнило първото идване на Исус.

Както съм го коментирал и преди, за да се наложи пророчеството за това никой да не може да купува и продава, трябва електронна система. Защото ако има дори бартерна система за плащане, хората ще могат да си произведат храна и да си обменят един с друг.

Да така като объръщаш нещата да се молим за по-бързото идване на Христос, е по-приемливо.
Сега, относно това, че той ни чака, ок, ама без тяло христово т.е. общество (църква) работеща заедно сам виждаш, че не става.
Сега, един от проблемите за образуване на такова общество според това което обясняваш от години е приемането и изпитването на хора. Докато не се обосновеш конкретно какво търсиш и искаш, най-малкото за пред теб си, нещата няма как да потръгнат. Светии има и ще излязат както от църквите, така и от атеистите, въпроса е да се видят кои са, а не да се пъдят.

Въпроса е, че примерно аз не виждам как може тялото христово да си комуникира и да прави нещо заедно. Ако имате идеи казвайте.
Не казвам, че форума не върши работа, защото съм видял, че върши и получава най-малкото защото съм срещал такива хора.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Георги-земеделец

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 83
Quote from: Nikolay
Въпроса е, че примерно аз не виждам как може тялото христово да си комуникира и да прави нещо заедно.

Може. Както ръцете могат в синхрон да вържат вързанка на обувка, получавайки инструкции от главата. Исус даде рецептата: Като бъде съблазнявана ръката - режи и това решение помага като се отреже командата. Потвърдено от Мойсей - примера с огъня внесен от вън, при синовете на Аарон.

Нищо ново, това е за осъзнаване същността на тялото Христово.

Така надбягването, за което апостол Павел спомена, става лесно. Можете да си представите хора бягащи в различни посоки. Това е тъгата на създателя ни - играта на сляпа баба в тъмнината. Всеки гледайки да спаси собствената си кожа, а на където е насочен погледа натам е и посоката.

Плода или зеленчука, или праведното потомство това е прицелната точка.

Анко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 137
Когато вярващият човек отправя молитва към Бог по начина в Евангелието на Матей 6 гл. той се моли по следния начин:
да дойде царството Твое; да бъде волята Твоя, както на небето, така и на земята

тук при сериозно и осъзнато изричане вярвам,че всеки който се моли с тези думи допринася несъмнено за общението си с Бог, с поставянето на собственото си тяло и дух на разположение на Господната воля, мъдрост и ръководство. За да бъде извършена днес Божията воля, навсякъде където според безкрайната си мъдрост Той е решил да действа по един или друг начин. Кратка молитва, но с огромен мащаб и действие. Включително и с действията на Бог и всички повярвали срещу Антихриста.
Ако дори и да не го осъзнаваме, Бог е предвидил тази молитва още когато е бил на земята със своите апостоли. Учудвал съм се през годините, когато християни са я неглижирали и предпочитат да се молят многословно и дълго време, вместо да се помолват точно с тази молитва.